2019-04-06 441 瀏覽
已有幾個月沒有寫食評了,不是沒有在外用餐,只是新工作太忙;有很多次試咗新食肆、映咗食物照片,但最終太忙太累,沒有寫。但今次好有衝動要寫,就算忙也要抽時間。為什麼?!話說與友人決定相約到映水芙蓉午餐,我預先一晚到open rice看看食評以便睇定午餐有什麼必叫食物,省卻時間。看食評期間,我越看越擔心,因為有些負評提到食物難吃丶服務很差丶只招待大陸客等等。我和友人親身體驗後,非常滿意。首先,食物方面,我和友人都有讚無彈,招牌菜的敲糖棒棒雞presentation靚,而且好味,麻及辣咪洽到好處,真是實至名歸;另外,我個人很欣賞伴麵,很簡單好吃。繼而,服務方面,我們都覺得很好,而這「很好」不單指一位員工,而是有接觸的每一位,即包括帶位丶落單丶上菜丶換碟丶埋單的每位。不同的上菜員工在敲糖前丶伴麵前都會問我們需否映相;負責伴麵的員工很細心,伴後出現了一個心形,有驚喜希望盡食客本份給映水芙蓉平反。至於自己,下次要約多D朋友再去,咁就可以試埋其他推介食物

糖醋蘿蔔海蜇
敲糖捧捧雞
櫻花蝦米湯番薯苗
雞絲伴麵(伴前)
雞絲伴麵(伴後)
招牌蝦膏泡瀘沽湖紅米飯
2019-04-03
午餐
糖醋蘿蔔海蜇
敲糖捧捧雞
雞絲伴麵(伴前)
雞絲伴麵(伴後)
招牌蝦膏泡瀘沽湖紅米飯
  • 前菜酸蘿蔔片海蜇
  • 捧捧雞
  • 雞絲涼伴麵
  • 濃蝦湯泡紅米飯
2019-04-01 3761 瀏覽
閒時就會想到海港城吃中菜,城內最盡頭的那幾家只剩餘這家「映水芙蓉」還未光顧過,今晚就主動約老公來個中式浪漫。座位舒適,每枱有射燈,光暗剛好,有氣氛之餘又不會過於昏暗。餐璃直角邊位全是落地玻璃,外邊正正泊了遊輪,又飽覽維港景色,未點菜已覺物有所值。名字詩情畫意的「映水芙蓉」主打精緻成都菜。(菜芥 $38/位)- 食評中好像沒有人提過,奇怪。上菜前先來一杯Welcome Drink由Vodka、檸檬及桃特調而成的。《蒜泥白肉 $118》一般的蒜泥白肉都是在肉上舖滿蒜泥,而這裡的蒜泥白肉是把一片肉包著蒜泥和青瓜,口感爽脆;再淋上了帶有特調的甜辣汁,味道恰到好處,有辣中帶甜的味道,而且吃起來一點而不膩。《老媽蹄花湯 $98/位》豬手炆得嫩腍,湯底濃郁起膠粘嘴,十分滋潤,豬手還可蘸上特調的咸辣醬食用,味道更特別。《班蘭葉烤海鱸魚 $288》用斑蘭葉包著整條海鱸魚來烤,除賣相吸引之外,令魚更能吸收斑蘭葉的香氣,同時也不易把魚烤乾,魚肉剛熟離骨,能保持魚的濕潤度和熱度。《螞蟻上樹 $138》粉絲夠乾身,舖滿肉粒, 再加上適量紅椒和蔥粒作配搭,色香味俱全。《肉汁蘿蔔心 $148》蘿蔔心吸滿香濃的肉汁,

座位舒適,每枱有射燈,光暗剛好,有氣氛之餘又不會過於昏暗。

名字詩情畫意的「映水芙蓉」主打精緻成都菜。

(菜芥 $38/位)- 食評中好像沒有人提過,奇怪。

《蒜泥白肉 $118》

《老媽蹄花湯 $98/位》

《班蘭葉烤海鱸魚 $288》

《螞蟻上樹 $138》

《肉汁蘿蔔心 $148》
蘿蔔心吸滿香濃的肉汁,十分入味,而且只用上蘿蔔的中心部位,所以份外軟腍,醬汁味道香濃而不膩。

《成都擔擔麵 $48/位》
擔擔麵麻辣香口,麵條軟硬適中,如果再多點麻醬香會更好。

奉送 朱古力兩夥

麻辣朱古力 - 先是香濃朱古力味,然後就會有股辣味從後而來,辣度是完全可接受的,很特別。

蘋果肉桂朱古力 - 同樣有香濃朱古力味,中間有著蘋果肉桂,特別。

吃完晚飯更可步出餐廳的室外位置欣賞維港景緻,所以除了食物和環境,這亦是值得來的原因之一。

2019-03-28
 相約媽媽食晚餐. .一定係揀中菜 XD 因為佢最鐘情中菜啊~~ 朋友介紹位於海港城海旁位既優雅川菜餐廳 – 映水芙蓉 🏙 今晚果然無令我地失望.. 仲令我地好enjoy呢 !! : ) 初頭都驚川菜未必岩口味.. 因為平時食開既都係較大眾化既粵菜 加上我地兩個都唔係食得辣之人.. 更加驚會無啖好食😓 但呢度菜式選擇好多好廣… 當中真係有唔少辣菜式, 但唔辣/微辣既選擇都唔少 加上咁樣黎食下個新鮮感真係好大, 見識到好多其他中菜廳唔會見到既款式 !!🤩 餐廳係正客運碼頭旁🚢 飽覽維港海景 .. 以前揀餐廳唔會理環境氣氛.. 但人大左先體會到用餐環境既重要性👆🏻 係呢度望住個大海景, 加上我地~6:30pm已入座.. 望住個天慢慢由淺藍變黑, 實在覺得心情舒暢😌 座位同座位間既距離好足夠, 枱面亦都夠大好闊落, 成個裝修充滿簡約古典美 而員工既服務係一流… 佢地主動加茶既程度 應該係我成世食過餐廳入面最高分既一間😆 加上面帶笑容, 要叫人幫手時基本上1-2秒內已即刻有人會過黎幫你, 非常抵讚 ! 未叫野食前, 員工先俸上餐前酒, 前菜同茶品.. 今晚既餐前酒係Lychee Marti
朋友介紹位於海港城海旁位既優雅川菜餐廳 – 映水芙蓉 🏙
加上我地兩個都唔係食得辣之人.. 更加驚會無啖好食😓
餐廳係正客運碼頭旁🚢 飽覽維港海景 ..
未叫野食前, 員工先俸上餐前酒, 前菜茶品..
今晚既餐前酒係Lychee Martini, 酒味出既同時 荔枝既果香味亦同時滲出, 幾清新的一款🍸
前菜係糖醋蘿蔔海哲, 呢個除左有開胃作用外, 食辣野時更加發揮到作用 !
敲糖棒棒雞 $188
一向都唔係好食得辣既媽媽同我 .. 因為見到呢個好評實在太多, 加上真係幾乎每一枱都有叫.. 於是覺得非叫不可😂
敲糖棒棒雞
本身已經醃香左既雞肉+甘筍上, 係一個載住辣椒油既手造糖衣模, 晶瑩剔透 好靚💎
上枱後, 員工會將糖衣吉穿再將辣椒油同雞肉,甘筍撈勻
敲糖棒棒雞
然後一食, 覺得有陣麻味出緊黎 但係唔算辣, 所以好開心咁連食左幾件
然後就黎料了 , 開始辣到咳😂 呢個時候就係前菜大派用場之時
有助解辣… 解左後.. 我地又開始繼續食棒棒雞無限loop個步驟😂
敲糖棒棒雞
終於體會到咩叫 “辣得過癮”.. 就係即使覺得好辣頂唔順但都好想繼續食😋而且加上左糖衣既甜味 唔係齋辣🌶
(我真係第一次咁有食辣既決心.. 平時好快放棄.. 今次我地二人清晒呢一碗😋)
呢一款真係辣得過癮兼非常傳統既四川菜.. 真心推薦比各位食辣或唔食辣既朋友🌶🌶🌶
櫻花蝦米湯蕃薯苗 $148
非常溫和的一道菜, 完全可以舒緩返棒棒雞的刺激感😂
話說米湯係對身體非常有益既食物.. 有滋陰功用.. 而呢一道既米湯好天然
飲得出無加任何味精, 蕃薯苗夠嫩同淋身, 加返櫻花蝦令成碟菜味道豐富返好多
香芒山葵蝦球
香芒山葵蝦球 $268 (~有7隻蝦)
用上傳統既中國山葵, crossover沙律醬及芒果粒, 幾樣野竟然match到 !😍
香芒山葵蝦球
微微炸香左既蝦幾大隻🍤咬落夠彈牙, 每一隻都沾滿山葵沙律醬
可上香甜既芒果粒.. 一整碟都令人食慾大增
螞蟻上樹 $138
又一個傳統四川菜式, 惹味既醬汁充分索入每一條粉絲度, 醬汁味道適中, 剛剛好, 唔會過咸或過淡
螞蟻上樹
加上適量肉碎, 炒得剛剛好 幾乾身, 整體做得不錯~
紅糖糍粑
最後雖然係好飽… 但係都覺得係要試一試四川既甜品既..
非常有代表性的是 紅糖糍粑 $118
之前係其他餐廳都有食過.. 但可以肯定呢度既做法同口味最正宗
半煎炸的糯米 淋上香濃既紅糖漿, 面頭再灑上炸脆左既藜麥桂花碎
口感幾豐富, 軟糯中帶香脆感, 味道就較香甜~
Petit Four(辣椒味,四川紅茶味)
係上甜品既同時, 員工亦俸上餐廳自家製既Petit Four ~
完完全全係意料之外啊~~ 一間川菜館竟然自己做朱古力!!🍫
兩款口味分別係 辣椒味 同 四川紅茶味, 會唔會太特別 !
食完棒棒雞後本來對於辣味野已經有少少戒心🙊
但一試.. 就覺得好彩有試到..
辣椒味朱古力本身可可味濃郁, 食到最尾先feel到陣香辣味湧出黎🌶
但放心 唔係辣到跳舞個種.. 只係有種辣既刺激感 ~
另一款四川紅茶味 我地更加鐘意☕
真係有紅茶既甘香味 !! 非常好味 !!
  今餐真係好有驚喜.. 最緊要係媽媽食得滿足😊
一齊挑戰辣菜式.. 一齊睇海景.. 然後員工又令我地好滿意開心..
成個用餐體驗都令我地覺得物有所值👍🏻
之後絕對會再約埋爸爸弟弟再黎食飯 : )
2019-03-24
紅糖糍粑
Petit Four(辣椒味,四川紅茶味)
2019-03-25 1691 瀏覽
Fu Rong is located in the Harbour City, offering the extensive authentic Chengdu Cuisine with a breathtaking view of Victoria Harbour. The stunning harbour view creates a visual feast of the city that’s as delicious as the meal. It is a perfect place to enjoy a special night out with your special someone.Welcome DrinksAppetiserGreen Asparagus with Fermented Soybean (HK$138)👍👍👍👍It was a simple and healthy dish with a nice balance of flavours. The asparagus were pleasantly light and crunchy, while

👍👍👍👍

It was a simple and healthy dish with a nice balance of flavours. The asparagus were pleasantly light and crunchy, while the fermented soy bean brought out distinct but variable depth of flavour to the dish.

Bon Bon Chicken (HK$188)
👍👍👍👍👍
Bon Bon Chicken

A special handmade sugar mould in the middle contained the Red Chilli Oil. Break the sugar mould and mixed the chilli oil well, with just a bit of sugar sweetness brought out the spicy Mala flavour. That unique covering will hook you from the first bite!

Braised Shrimps with Sichuan Pepper Sauce (HK$268)
👍👍👍👍

The shrimps were braised with the Sichuan Pepper sauce which piled with red and green chilli. The shrimps were drenched in the rich sauce with loads of spicy and numbing flavours. The hot and spicy flavour really grabs my taste.

Roasted Seabass in Pandan Leaf HK$268)
👍👍👍👍

The Seabass was sautéed in a savoury and mildly spicy sauce together with dried chilli, then wrapped and roasted in the Pandan leaf. The seabass has a nice crisp coating which created a crispy fried on the outside, moist and flaky on the inside.

Door front

Interior

Menu
2019-03-04
Bon Bon Chicken
2019-03-23 1471 瀏覽
可能早前吃得太多美食了,以致我們和友人都不覺餓,所以好友建議去「映水芙蓉」吃點川菜來刺激一下味蕾。餐廳設計摩登得來又非常有格調,加上佔盡地理優勢,不論在餐廳內或戶外雅座都可以飽覽維港景色。千絲西葫蘆既然我們都不是十分餓,所以特意點了千絲西葫蘆作為前菜。千絲西葫蘆其實是翠玉瓜絲配上甜甜辣辣的豉油,這前菜口感清涼又爽脆,加甜中帶少許辣勁的味道,吃上去確實開胃醒神,真的不錯!敲糖棒棒雞敲糖棒棒雞這道菜相當特別,餐廳用了糖來製成模子,而糖製的模子內又盛載着辣椒油。吃之前,服務員會輕輕打破糖製的模子,然後辣椒油就會隨即湧出,這時候把辣椒油和雞肉拌勻即可。棒棒雞肉香味相當不錯,加上雞肉早已用香料醃好及加以調味,配上辣椒油後,味道變得特別濃郁惹味,確實令人吃過不停!櫻花蝦米湯蕃薯苗蕃薯苗配米湯兩者非常匹配,味道又清甜,而櫻花蝦為這道菜帶來另外一種鮮甜味,使整道菜做到淡而不寡!蝦膏泡瀘沽湖紅米飯蝦膏的味道相當濃郁又鮮甜,配上口感十足的紅米飯一起吃的確美味又獨特,想不到泡飯可以這麼不平凡!辣椒朱古力; 水井坊白酒朱古力吃過這頓晚飯後,餐廳便送上辣椒朱古力和水井坊白酒朱古力。起初我們聽到這兩款朱古力的名字

千絲西葫蘆

既然我們都不是十分餓,所以特意點了千絲西葫蘆作為前菜。

蝦膏泡瀘沽湖紅米飯

辣椒朱古力; 水井坊白酒朱古力

吃過這頓晚飯後,餐廳便送上辣椒朱古力和水井坊白酒朱古力。起初我們聽到這兩款朱古力的名字時,真的有點驚嚇的感覺,但在好奇心驅使下我們仍然勇敢的嘗試了這兩款朱古力。出奇地兩款朱古力的味道又真的不錯,辣椒朱古力的朱古力味相當濃郁又帶少許辣勁,非常特別! 而水井坊白酒朱古力的酒味不會太濃,完全沒有嗆喉不討好的感覺,反而濃郁的朱古力配上淡淡的酒香味,感覺相當舒服又美味!

能夠吃到這麼有質素的美食,同時又可以欣賞維港美景,絕對是賞心樂事,今次實在要多謝好友的推介!
2019-03-19 315 瀏覽
記得上次去完LCX新裝修果邊食飯後都覺得依邊餐廳好好坐風景又靚,所以今次又再過黎依邊食先飲杯Welcome drink甜甜地帶有酒味好fresh 既感覺再黎一個前菜糖醋蘿蔔配海蜇酸酸地既蘿蔔食起上黎好開胃千絲西葫蘆 $88將煮過豉油再加少少椒好似中式沙律,食左都唔怕肥味道有少少辣,更加可以帶出翠肉瓜的甜味香芒山葵蝦球 $268未食已聞到陣陣香味聞果個香味有少少似爆谷味食落既味道有啲wasabi 味,所以有少少攻鼻再帶少少甜,同蝦球味道好夾山葵係來自四川旁邊有wasabi份子料理,幾得意螞蟻上樹 $138依個係一個傳統四川菜將肉碎同粉絲炒埋一齊炒得又乾身用黎餸飯一流黑松露和牛炒飯 $388當店員將和牛炒飯送到後煲蓋一開,之後另一位店員就將黑松露直接刨落去炒飯上新鮮刨出黎既黑松露同黑松露醬好唔同,有種清香味依種食法真係幾特別最後埋單後,店員奉上兩粒朱古力一粒係入面有流質軟心既朱古力質感好滑,帶點點微辣辣係喉嚨位置,好特別另一粒就有啲酒味,酒味比甜味較濃唔算好甜,味道唔錯
記得上次去完LCX新裝修果邊食飯後
都覺得依邊餐廳好好坐
風景又靚,所以今次又再過黎依邊食

先飲杯Welcome drink

酸酸地既蘿蔔
食起上黎好開胃

千絲西葫蘆 $88
將煮過豉油再加少少椒
好似中式沙律,食左都唔怕肥
味道有少少辣,更加可以帶出翠肉瓜的甜味

香芒山葵蝦球 $268
未食已聞到陣陣香味
聞果個香味有少少似爆谷味
食落既味道有啲wasabi 味,所以有少少攻鼻
再帶少少甜,同蝦球味道好夾
山葵係來自四川
旁邊有wasabi份子料理,幾得意

螞蟻上樹 $138
依個係一個傳統四川菜
將肉碎同粉絲炒埋一齊
炒得又乾身
用黎餸飯一流

黑松露和牛炒飯 $388
當店員將和牛炒飯送到後
煲蓋一開,之後另一位店員就將黑松露直接刨落去炒飯上
新鮮刨出黎既黑松露同黑松露醬好唔同,有種清香味
依種食法真係幾特別

最後埋單後,店員奉上兩粒朱古力
一粒係入面有流質軟心既朱古力
質感好滑,帶點點微辣
辣係喉嚨位置,好特別

另一粒就有啲酒味,酒味比甜味較濃
唔算好甜,味道唔錯
2019-03-13
2019-03-19 354 瀏覽
早前無意中睇到報導介紹海港城這間成都菜。餐廳有來頭之餘,而其設計的成都菜跟一般川菜不同。 菜式雖然也帶香辣,但味道則比較溫和。很適合鍾意食辣,但又唔太食得辣的我。而且餐廳擁有270度的無敵維港海景! 撐台腳不一定要西餐,男朋友今晚帶我黎試,來一頓浪漫精緻成都菜。-Welcome drink 🍸:Lychee martini酒濃味香;喝罷每一口有著淡淡的荔枝果香在口腔回盪著。-品嚐完welcome drink ,就奉上餐前小菜:糖醋蘿蔔海哲。 酸味比甜味突出,愈吃愈開胃。-我們點了數款特色菜餚🌟敲糖棒棒雞 $188這款棒棒雞富有傳統川菜特色,亦是招牌菜之一。初時以為放在中間的是透明袋盛著特製的紅油;原來是透明糖衣。職員替我們敲破糖衣後,紅油混合糖衣的甜味,令辣度減輕,棒棒雞的味道更為惹味-🌟松露口袋豆腐 $128賣相精緻可愛,像一個迷利的福袋。甜腐皮包着爽口的雜菇及瑤柱絲。菇味濃,口味清新,一款挺健康的冷盤前菜。-兩款湯品有水準🌟蓉城雞豆花 $188 /位職員介紹這湯品是其中一項signature 。湯底以雞、鴿、豬骨熬煮,味道相當清甜。湯品面層有塊雪白如豆腐的東西,就是雞豆花。雞肉剁成

酒濃味香;喝罷每一口有著淡淡的荔枝果香在口腔回盪著。

我們點了數款特色菜餚
🌟敲糖棒棒雞 $188

🌟松露口袋豆腐 $128

兩款湯品有水準
🌟蓉城雞豆花 $188 /位

湯品面層有塊雪白如豆腐的東西,就是雞豆花。雞肉剁成茸再混合山芋製成。口感嫩滑如豆花而命名。
🌟酥皮蝦濃湯 $108 /位

就是喜歡那酥皮的鬆化
蝦湯很濃稠;還有粒粒鮮蝦增咬口
🌟沸騰黑魚 $288

沸騰黑魚

還是第一次吃這道特色菜餚。 上桌時滾油沸騰著,看著大大小小的氣泡,聞著沸騰的油香,令人涶涎。此道菜湯紅油亮、麻香味濃,用特制沸騰油加入花椒、麻椒、辣椒🌶️等香料淋於魚片上,瞬間隱隱帶出香氣,重口味得來不太辣。鮮活的黑魚片,嫩滑爽口,不腥不膩。吃來還挺開胃,還配上爽口芽菜呢👍🏻
🌟Petit Four

想不到吃中菜都有Petit Four,兩款朱古力口味分別是四川紅茶及白酒中國白酒。
為一頓晚餐劃上完美的句號。
餐廳每款菜式都用心烹調,做法講究,吃得矜貴!
2019-03-18 174 瀏覽
坐落於海港城最佳觀賞維港風景的位置,一入到去就俾佢個270度維港景觀所震撼。幸運地被安排坐係窗前位置,一面食野一面望住呢個景真係好正。剛好到了幻彩詠香江的時間,可以行出露天位置觀賞。一坐低,每人都會一杯小小的荔枝酒。極香荔枝味,但酒精含量高。不過一小杯分開成餐飯慢慢細味品嚐,剛剛足夠。未欣賞夠風景,食物好快就黎啦~第一味紅油棒棒雞。上菜時有一個糖膠包住紅油放係正中。影好相打完卡之後待應會打爛個糖衣,紅油就會流落下面D雞度。食起黎有陣香濃的麻辣味﹐入面除左有雞絲,仲有荀同蓮藕,好好味!!!第二味蔥油餅~ 炸得剛剛好,香脆得黎無燶到,用黎送頭先個棒棒雞一流!芥末大蝦~ 呢個蝦炸完之後沾上沙律及芥末汁。一次過可以食到炸味, 甜味, 辣味, 非常有趣。墨魚餃~ 食唔出係墨魚,同普通餃差唔多,不過咬落去熱辣辣又多汁,都唔錯。炒椰菜~ 看起來平平無奇,但食落有獲氣,仲有少少辣,有驚喜!!!螞蟻上樹(肉粒+粉絲) ~ 同出面食差唔多~ 不過不失啦。泡飯~ 上菜時鍋裡面的飯好似米通咁係乾同一粒粒。然後待應會將湯倒入,鐵鍋的熱力會將湯及飯煮滚。等一陣之後,飯會吸收左高湯同變返軟,好似普通飯咁。食起黎每粒

幸運地被安排坐係窗前位置,一面食野一面望住呢個景真係好正。

剛好到了幻彩詠香江的時間,可以行出露天位置觀賞。

未欣賞夠風景,食物好快就黎啦~第一味紅油棒棒雞。

螞蟻上樹(肉粒+粉絲) ~ 同出面食差唔多~ 不過不失啦。

泡飯~ 上菜時鍋裡面的飯好似米通咁係乾同一粒粒。然後待應會將湯倒入,鐵鍋的熱力會將湯及飯煮滚。等一陣之後,飯會吸收左高湯同變返軟,好似普通飯咁。食起黎每粒飯都充滿海鮮湯味,好特別!!!

擔擔面~ 面上有肉粒同花生,湯頭極濃,食落去有花生同香辣味,非常刺激。

今次係第一次係翻新後的海港城食飯。呢度的食物賣相精緻,服務亦很周到,待應會主動講解每味菜的特色。最重要的是有270度無敵維港景相伴,令係呢度的用餐體驗更加悏意。
2019-03-14
慶祝紀念
生日
2019-03-06 249 瀏覽
早幾日去左映水芙蓉同 Mummy慶祝生日。貪佢環境靚,食物擺碟靚,影相打卡一流。去得映水芙蓉,記得 request window seat, 餐廳全落地玻璃,可以一邊食一邊欣賞維港景色🌆❤️。 映水芙蓉比我嘅感覺就係每一道菜都好似一幅畫咁,非常吸引😍。一開始,服務員仲會每人比一杯荔枝雞尾酒我地做 welcome drink。我非常欣賞哩杯 welcome drink, 本身我自己都好鐘意荔枝味嘅飲品。佢酒味好輕,味道好 fresh, 令人有開胃感。除左 welcome drink, 仲有每人一碟前菜作為哩一餐嘅開始,前菜係海蜇蘿蔔,酸酸地,好醒胃。必點菜式個人認為係敲糖棒棒雞同千絲西葫蘆。敲糖棒棒雞$188,哩度菜可以話打得又睇得❤️ 手撕雞同筍上面放左個水滴形脆糖,而糖入面裝住香辣嘅紅油。服務員會幫你敲爛個脆糖張 d紅油同雞撈暈。剩係賣相已經非常吸引。啱晒鐘意相機食先嘅我😊。 至於味道亦係一流,非常香辣惹味。雞肉彈牙有🐔味喎!但都幾辣下,吾食得辣嘅朋友仔就未必頂得順喇。千絲西葫蘆$88,賣相又係非常吸引,成件藝術品咁,打卡一流。廚師張翠肉爪切成絲再擺碟,上檯後服務員會用佢地自家制嘅豉香汁

必點菜式個人認為係敲糖棒棒雞同千絲西葫蘆。

千絲西葫蘆$88,賣相又係非常吸引,成件藝術品咁,打卡一流。廚師張翠肉爪切成絲再擺碟,上檯後服務員會用佢地自家制嘅豉香汁淋上面,然後張翠肉瓜絲整開。食落喊喊酸酸,非常清新開胃。

另外仲叫左孜然香煎羊架$298。賣相靚,羊肉夠嫩,係略嫌吾夠入味。

全晚最失色係紅糖糍粑$118🙄。訂位時講定慶祝生日,出甜品時就會安排埋蠟燭插上甜品上檯嫁 喇🎂。不過哩個紅糖糍粑食左一啖已經失望到極😭 咬落一 d都吾 Q彈,非常鬆散,仲要好甜,係死甜個種。仲要咁貴,真係吾建議大家點。

最後,餐廳亦會每人送一粒自家制嘅朱古力為哩餐飯劃上一個完美嘅句號。朱古力分別有紅茶味同麻辣味。我試個粒係麻辣味,輕輕嘅麻辣味混入濃滑嘅朱古力,又幾好味喎👍。

講完野食,講下服務。服務整體吾錯,服務員大部份都親切有禮,係有 d大意同吾夠細心位要注意下。好似有個 waiter成本 menu跌左落我屋企人隻手,都幾重下嫁!另外又有waiter落菜時,成杯啤酒淋左落隔離檯位客人身上😅。仲有吾細心位就係,佢地收野時張 d辣油倒左落我地個茶壺度,但都冇幫我地換過個壺🤔 除左哩 d吾小心同吾細心位,其他野都係 ok嘅。

哩餐仲可以儲Asia Miles里數嫁。記得 download Asia Miles個App, 埋單比個 App入面個 QR Code服務員就可以。不過哩個 Campaign 至到 3月 14 ja。

2019-03-06 621 瀏覽
本身都愛食辣既我,間唔中同朋友都會搵下唔同既川菜餐廳食飯,正所謂無辣不歡,早幾日我同朋友就去左海運大廈新開的海景餐廳區食川菜晚飯,可以望到維港夜景食飯真係讚嘆不已,座位寬闊帶點浪漫氣氛,座位有分為室內室外,但室外座設有最低消費,所以我地都係選坐室內靠窗座位荔枝馬天尼店員先送上一小杯餐前飲品,入口酒味雖然濃烈,但唔會覺得口乾,有陣陣荔枝香味,非常醒胃糖醋海哲蘿蔔依度餐前小食非常開胃,蘿蔔爽脆帶酸,酸味適中,當中既海哲好爽韌,不錯敲糖棒棒雞朋友話依道菜係店中熱門之一,賣相非常吸睛,面頭水滴形狀係糖漿店員用匙敲碎糖漿殼外層,令內面糖漿同雞絲、筍絲一同拌匀雞絲帶雞皮,重點係完全唔肥,食落爽滑,而且麻辣味十足,非常之香,辣度剛好夠惹味,食個時帶少許甜味,相對中和返個辣度,甜辣並存真係好過癮,份量都幾多,的確係必叫之一蝦膏泡瀘沽湖紅米飯紅米飯有分為窩同位既份量,而我地就叫左一位既份量,紅米飯用左已預熱既石頭窩裝住店員再倒入蝦膏濃湯,大約滾一分鐘左右就可以食質感有少少似意大利飯,食落帶香濃蝦膏味,全口都係滿滿蝦膏香氣香芒山葵蝦球不得不讚如此精美賣相,旁邊一點點既係山葵沙律醬,蝦球排得規律,估唔到有七

荔枝馬天尼

糖醋海哲蘿蔔

敲糖棒棒雞
店員用匙敲碎糖漿殼外層,令內面糖漿同雞絲、筍絲一同拌匀

蝦膏泡瀘沽湖紅米飯
店員再倒入蝦膏濃湯,大約滾一分鐘左右就可以食

香芒山葵蝦球
不得不讚如此精美賣相,旁邊一點點既係山葵沙律醬,蝦球排得規律,估唔到有七隻大蝦咁多,每隻都先炸好再加山葵沙律醬一齊炒,而香芒粒隨意撒係蝦球上同碟上,蝦肉爽口彈牙,微微既山葵辣味加芒果甜味,味道更開胃

椒鹽平菇
依道椒鹽平菇,粉薄之餘,粒粒都炸得好平均,入口非常酥脆,好好食

宮保雞丁
比我想像中出奇,一般食到既都較乾身,但依度既就有絲絲蜜糖汁拌住食,花生、雞肉粒都好入味,帶少少甜味一食就停唔到口,令食慾大增

整體而言,食物質量不錯,服務非常友善,餐廳環境寬闊舒適,埋單後店員亦送上自家製朱古力作甜品,好香濃朱古力味,又唔會太甜,朱古力外形亦有心思,非常窩心
2019-02-26 158 瀏覽
餐廳好清潔企理和裝潢設計好舒適,無論坐邊都好舒服。侍應生服務態度,10分滿分,我俾8-9分,自己體會下,呢度始終係餐飲食物食評為主。今次用餐係午餐時段,侍應生推薦我Lunch Set (2-3人份量)。我睇到有5款,我估以辣的情度定製(我估)套餐份量足,樣樣好精緻,我最愛蝦球和豬手。蝦球:微辣不失蝦的鮮味和爽口,伴蒼亦好花心思。豬手:應該係套餐的主角,辣度比蝦高,會帶麻辣,我其實一向不食辣,但都被這道菜吸引,值,巧功夫。整個用餐感覺良好,會再來品嚐其他美菜

套餐份量足,樣樣好精緻,我最愛蝦球和豬手。

蝦球:微辣不失蝦的鮮味和爽口,伴蒼亦好花心思。

整個用餐感覺良好,會再來品嚐其他美菜

2K
2019-02-26 675 瀏覽
放假當然要食好D🍴今日帶住媽媽食好西,晚餐去左海港城邊食川菜邊望住維港景色🌃,店內💡環境超好🛋,而且😍食物仲非常高水準👍🏻,媽媽表示非常滿意,已經諗定左下次叫咩好! ====—====—====—====— 🥂Welcome Drink: Lychee Mojito🍹 甫坐下,店員先送上一人一杯Welcome Drink,荔枝味配上少許酒精,開胃必備。 🍴餐前小食:糖醋海蜇蘿蔔絲🥕 點好菜後,店員便送上每人一碟餐前小食。 🐥敲糖棒棒雞🌶($188) 這個前菜為我們帶來驚喜,敲糖棒棒雞上放上一個以糖製作而成的碟子,碟子上再放上紅油。送到桌上後,店員會把糖敲破,紅油流出,再將其撈匀便可。棒棒雞味道非常好,紅油帶有甜蜜的味道,再配上筍粒和蔥花,實在太好味了,絕對推介! 🐄夫妻肺片🌶($138) 🌶沸騰湄公魚🐟($288) 沸騰湄公魚就是我們平日吃到的水煮魚,大大窩的湄公魚滿佈辣椒,但吃上來又不會很辣,魚肉無骨,肉質腍滑,配上芽菜一起吃味道實在太好! 🍝螞蟻上樹($138) 螞蟻上樹是店內招牌

====—====—====—====—

🍴餐前小食:糖醋海蜇蘿蔔絲🥕

點好菜後,店員便送上每人一碟餐前小食。

🐥敲糖棒棒雞🌶($188)

🐄夫妻肺片🌶($138)

🌶沸騰湄公魚🐟($288)

🍝螞蟻上樹($138)

螞蟻上樹是店內招牌菜之一,小鍋裡盛住肉碎粉粉絲,熱辣辣的,非常惹味。粉絲炒得非常乾身,煙韌嚼口。

🥘蝦膏泡瀘沽湖紅米飯($88/位)

蝦膏紅米飯也是招牌之一。紅米飯上放著菜粒、蝦肉等配料,再將熱鍋燒熱。店員會在你面前倒入熱燙燙的蝦膏湯底,小鍋隨冒出水泡。蝦膏湯底味道鮮甜濃郁,配上紅米飯有有豐富口感又很match,很想多點一份來吃!

最後還送上店內自家製得飯後甜品—朱古力。

朱古力賣相精緻美觀,實在不捨得把它吃掉,朱古力一共有四款口味,包括水井方、川茶、玉桂蘋果和麻辣,我試了後者兩款口味,味道也不錯的。
除了食物高水準外,服務同樣抵讚,難怪媽媽非常滿意。

====—====—====—====—
2019-02-17
2019-02-25 200 瀏覽
一直都很喜歡海運大廈新餐廳的設計,能夠飽覽維港景色,映水芙蓉是最好的例子。作為內地大形川菜集團,在港的分店選址已經很有氣派,而食物亦走較高檔路線,菜式賣相與味道同樣出色。先來一杯welcome drink!敲糖棒棒雞 $188棒棒雞像手撕雞一樣,無骨而且雞像已被分成一小件,上面有透明水滴形的吹糖,中間包著紅油!店員很識趣地先給我們拍一拍照,然後才幫我們敲碎外層,將紅油與雞絲混和在一齊。雞絲口感嫩滑而帶咬口,本來覺得有點辣,但慢慢會滲出甜味,吃起來不只是單調的辣味。沸騰黑魚 $288平日都經常吃水煮魚,但沸騰黑魚真是第一次。黑魚屬深海魚,肉質較緊緻但不失滑溜口感,湯中亦有大量脆口芽菜增加口感,而湯底的麻辣感覺就非常出色,含蓄的麻辣感覺夠香而不會令你的嘴巴難受,這道菜式很快被我和朋友一掃而光!小米金湯獅子頭 $198元寶甜燒白 $68/位因為好奇的關係點了這像甜品的主食,甜甜的糯米飯上有一片豬肉和豆沙,我還是第一次見!糯米飯很軟糯但配上豆沙我就不太吃得慣。椰汁素燕 $68非常好吃!素燕是用冬瓜製成,口感柔軟又不會爛開,而椰汁很滑而不會太甜,感覺是加入了奶製成,奶和椰汁味道完美融合。冰粉佳人

先來一杯welcome drink!

敲糖棒棒雞 $188

沸騰黑魚 $288

小米金湯獅子頭 $198

元寶甜燒白 $68/位

椰汁素燕 $68

冰粉佳人 $68

名字很美。甜品用了像水玄信餅的透明啫喱球,附近的配料有紅糖、紅豆及紅火龍果。
2019-02-24 155 瀏覽
First time go to this Sichuan restaurant with company guests for dinner. The location & the superb harbour view is perfect for hosting guest. The food taste good as well and with a more delicate presentation than a normal Sichuan restaurant. For people who love spicy food there’s many choices in the menu. The service was good and ambience is perfect. Though it’s a bit pricy for regular Sichuan food but if you treat it as a normal restaurant with this quality, it’s ok. Recommend to try.
2019-01-30
2019-02-18 211 瀏覽
今日嚟咗一間食中菜嘅地方,環境好靚,可以睇晒成個維園景色!當然價錢有返咁上下啦,2人叫咗4樣食物最后都要打包,食物整體嚟講都好大碟。糖敲棒棒雞,賣相靚,用上糖衣包住紅油,之後敲一敲就會同手撕雞融合,食落好惹味,香辣!燒春雞,細細隻又幾的骰,職員先會原隻上碟,影完相就會幫手切件,雞肉嫩滑。班蘭葉烤魚,先焗後炸,比較乾身~松露炒飯,職員會係面前即席切上松露片,另外仲跟埋秘製辣椒醬,好香松露味呀,飯粒仲粒粒分明添~

班蘭葉烤魚,先焗後炸,比較乾身~