2019-10-06 41 瀏覽
今日放假想食點心,見到呢間火鍋店晏晝有點心食,一於試下😝😝叫左:1️⃣本色蝦餃皇 $38 擺盤超靚,仲有上湯飲,好鮮甜😍😍😍蝦餃表面放咗蟹子,外層嘅皮用粘米粉整嘅,但係唔會好厚,晶瑩剔透,見到裏面粉嫩嘅蝦肉😝鮮蝦味美,成隻蝦餃食落鮮味爽滑😍2️⃣蟹子燒賣 $28我嘅至愛燒賣,上面仲有勁多蟹子點綴,好誘人!食落啖啖肉,外皮唔會起粉碎曬,好好食,幾濃味😝3️⃣天婦羅蝦腸 $38賣相好靚好吸引!即刻打卡先!第一次食天婦羅蝦腸,味道好唔錯!天婦羅蝦外層好香脆,裏面嘅蝦肉彈牙,用米香軟綿滑溜嘅腸粉皮包住食,美味可口😍😍超級推介❤️❤️❤️4️⃣酸梅湯$22酸酸甜甜勁開胃,雖然冇冰粒,但係絕對最夠冰涼,消暑一流啦!😋😋第一至第三款點心都係有蝦,我想講真係勁足料,價錢都好合理,見到呢度嘅火鍋宣傳都幾吸引,下次要再嚟!
1️⃣本色蝦餃皇 $38

2️⃣蟹子燒賣 $28

3️⃣天婦羅蝦腸 $38

4️⃣酸梅湯$22

2019-10-06
午餐
2019-10-04 40 瀏覽
皮蛋芫茜鍋芫茜驅寒解表,皮蛋清熱下火。LESS IS MORE……生劏中山白鱔片只可以用 “鮮”黎形容。美國牛頸脊牛肉真係好新鮮,呈血紅色,並唔係好似其他火鍋放題店咁樣,去到客人面前仲係結冰狀態,雪藏至變成瘀血色。而且油脂同肉比例剛剛好,加上切得好薄,水滾淥十秒剛剛好食得,口感腍滑。油香、肉味,皆出色。魚皮餃唔會淥到甩皮甩骨,包得紮實。餃皮煙韌有彈性。韭菜餃韭菜味香濃, 鐘意食韭菜嘅人絕對唔可以錯過。金菇菜 & 芥蘭苗其餘火鍋配料都好相當OK, 尤其係蔬菜,種類多,而且非常新鮮。芋圓仙草滑嫩嘅仙草,同埋Q彈嘅芋圓,絕配啊!竹蔗茅根水Refreshing !
皮蛋芫茜鍋
芫茜驅寒解表,皮蛋清熱下火。
LESS IS MORE……

生劏中山白鱔片
只可以用 “鮮”黎形容。

魚皮餃
唔會淥到甩皮甩骨,包得紮實。餃皮煙韌有彈性。

韭菜餃
韭菜味香濃, 鐘意食韭菜嘅人絕對唔可以錯過。

金菇菜 & 芥蘭苗
金菇菜

芋圓仙草
滑嫩嘅仙草,同埋Q彈嘅芋圓,絕配啊!

竹蔗茅根水
Refreshing !

2019-10-02
金菇菜
2019-10-03 35 瀏覽
今晚去左北角打邊爐座位分圓枱同卡位, 枱與枱之間唔會排得好迫Menu 上有十幾款湯底揀, 火鍋食材由新鮮海鮮、河鮮、豬牛雞、丸類、餃類、菜類 … 款式非常多, 就連刺身 & 冷盤小食都有枱上會放左一盤 9 款嘅火鍋醬料俾你慢慢混醬皮蛋芫茜鍋作為芫茜控, 緊係揀番個皮蛋芫茜鍋啦 !! 一打開個鍋蓋, 芫茜香味即刻撲出, 芫茜份量超多, 仲加入蘿蔔 & 馬蹄, 湯底充滿濃厚嘅芫茜味老友鬼鬼Order 左呢個小食, 油炸鬼入面釀入蝦滑, 炸到又香又脆, 無論就咁食或打邊爐一樣勁正美國牛頸脊例牌份量亦唔少, 色澤紅潤, 油脂比例冇咁重, 肉味濃郁, 肉質嫩滑有咬口芥蘭苗夠新鮮, 既有芥蘭獨特嘅甘香, 亦有清甜脆嫩嘅味道白鱔片魚肉呈乳白色, 肉質肥厚, 淥熟後口感爽脆鮮甜自製韭菜餃每一粒入面都包入滿滿嘅韭菜餡料, 味道香濃, 韭菜控絕對唔可以錯過芋圓仙草清涼嘅仙草配上Q彈嘅芋圓,Perfect Match柚子檸檬凍頂烏龍茶味濃郁, 有淡淡柚子檸檬味, 味道唔太甜, 夠晒解渴
今晚去左北角打邊爐

座位分圓枱同卡位, 枱與枱之間唔會排得好迫

枱上會放左一盤 9 款嘅火鍋醬料俾你慢慢混醬

老友鬼鬼

芥蘭苗
夠新鮮, 既有芥蘭獨特嘅甘香, 亦有清甜脆嫩嘅味道

白鱔片
魚肉呈乳白色, 肉質肥厚, 淥熟後口感爽脆鮮甜

自製韭菜餃

芋圓仙草
清涼嘅仙草配上Q彈嘅芋圓,Perfect Match

柚子檸檬凍頂烏龍
茶味濃郁, 有淡淡柚子檸檬味, 味道唔太甜, 夠晒解渴
2019-10-02
2019-10-02 23 瀏覽
家人聚會都會因食物種類而煩惱,而最好的選擇,便是吃火鍋,因為不用煩惱有甚麼不吃,每人都可選擇個人的喜好食物。滋補花膠白鳳美人鍋$298,顧名思義吃完會漂亮的,自然是吸引女士的目光。 白鳳即是烏雞,份量有一隻,雖然放在湯內一段時間,不過沒有影響雞肉的味道,結果我吃了差不多3/4隻。湯底味道清甜有些藥材味而不苦澀,火鍋前先喝碗湯,享受一下滋補的感覺。手打墨魚丸拼手打牛肉丸$78,兩種丸都很彈牙,其中以墨魚丸最為鮮美。美國牛肩胛肉(大)$228,牛肉味濃,脂肪油脂甘香,是火鍋必選之一種配料。即炸響鈴$58,最好味是吸收了湯㡳,香脆又可口。新竹米粉$30,配合雞湯,爽口彈牙。油麥菜$28,清爽又配合湯㡳。鮮淮山$38,有健脾作用,多吃有益。凍頂山渣酸梅湯$42,甜味不高,酸度適中,非常適合火鍋。

即炸響鈴$58,最好味是吸收了湯㡳,香脆又可口。

新竹米粉$30,配合雞湯,爽口彈牙。

油麥菜$28,清爽又配合湯㡳。

鮮淮山$38,有健脾作用,多吃有益。

凍頂山渣酸梅湯$42,甜味不高,酸度適中,非常適合火鍋

2019-10-01 545 瀏覽
酸菜魚食過打邊爐打過有冇諗過其實酸菜魚同打邊爐都可以CROSSOVER呢.北角呢間「本色鍋品」主打特色火鍋同雞煲其中佢個「一品酸菜魚鍋」最為吸引我可以食酸菜魚又可以打邊爐,一舉兩得.餐廳裝修行優雅大氣派環境舒適,座位寬敞仲有多個沙發卡座,直望就係電視好似係屋企打邊爐咁.坐底不久,店員就夜上醬料盤同熱茶有九款醬料,蔥,芫荽,炸蒜,炸蔥,辣椒麻醬,沙茶醬,蒜蓉等醬料費每人$18,茶位每人$8,有加一服務費.其實鍋底有幾款,如滷水鍋,美人鍋等等由於我地係衝住酸菜魚鍋而黎所以一定揀佢啦.一品酸菜魚鍋 鍋底配料有芽菜,酸菜,辣椒,介菜用左一條桂花魚師傅將魚肉連魚皮切成一片片冇哂魚刺,吾洗驚啃到骨每片目測有0.2cm嘅厚度肉質非常嫩滑,味道鮮甜湯頭微微酸香,好惹味.鳳城水餃。自製韭菜餃 有六款餃子可以揀,仲可以雙拼餃子身上沾滿麵粉可見係即叫即包嘅先講韭菜餃,餃子極之薄,裡面包住勁多韭菜全部都係韭菜,冇肥肉架咬落係濃烈嘅韭菜香,正呀!而鳳城水餃,裡面有兩粒鮮蝦仲有木耳,荀絲等口感豐富,鮮味十足,超好味.竹庶茅根甘荀汁 打邊爐一定要飲竹庶茅根,食完都吾會上火竹庶茅根味道清甜,甜度恰到好處既解火又解渴.

酸菜魚食過
打邊爐打過
有冇諗過其實酸菜魚同打邊爐
都可以CROSSOVER呢

北角呢間「本色鍋品」主打特色火鍋雞煲
其中佢個「一品酸菜魚鍋」最為吸引我
可以食酸菜魚又可以打邊爐,一舉兩得

餐廳裝修行優雅大氣派
環境舒適,座位寬敞
仲有多個沙發卡座,直望就係電視
好似係屋企打邊爐咁

坐底不久,店員就夜上醬料盤同熱茶
有九款醬料,蔥,芫荽,炸蒜,炸蔥,辣椒
麻醬,沙茶醬,蒜蓉等
醬料費每人$18,茶位每人$8,有加一服務費

其實鍋底有幾款,如滷水鍋,美人鍋等等
由於我地係衝住酸菜魚鍋而黎
所以一定揀佢啦

一品酸菜魚鍋
鍋底配料有芽菜,酸菜,辣椒,介菜
用左一條桂花魚
師傅將魚肉連魚皮切成一片片
冇哂魚刺,吾洗驚啃到骨
每片目測有0.2cm嘅厚度
肉質非常嫩滑,味道鮮甜
湯頭微微酸香,好惹味

鳳城水餃。自製韭菜餃
有六款餃子可以揀,仲可以雙拼
餃子身上沾滿麵粉
可見係即叫即包嘅

先講韭菜餃,餃子極之薄,裡面包住勁多韭菜
全部都係韭菜,冇肥肉架

咬落係濃烈嘅韭菜香,正呀!
而鳳城水餃,裡面有兩粒鮮蝦
仲有木耳,荀絲等
口感豐富,鮮味十足,超好味

竹庶茅根甘荀汁
打邊爐一定要飲竹庶茅根,食完都吾會上火

竹庶茅根味道清甜,甜度恰到好處
既解火又解渴

凍頂山楂酸梅湯
山楂酸梅湯都有解火之用
但味道就偏酸微甜
我就最中意啦

酸酸地,開哂胃,吾會食滯
2019-09-29
2019-09-30 19 瀏覽
這家火鍋店其實我常常會路過,之前一直沒機會試;前一排重新裝修,就趁着妹妹生日,終於和家人一起來試吃了!今次特別選了一個比較貴價的鍋底:滋補花膠白鳳美人鍋$298,用料十足,除了花膠藥材等等之外,還有原隻烏雞,雞肉餚湯後,口感依然嫩滑,味道很不錯;一上枱就先喝了一小碗,好味!因為不久前才吃過一頓火鍋,所以今天點菜時特別選多菜少肉,除了吃湯底的烏雞肉之外,叫了一客美國牛肩胛肉(大)$228,牛味濃,肥瘦適中,不錯!點了三款丸:牛丸、墨丸、芝士蝦丸,以牛丸最鮮味、墨丸夠彈牙,芝士蝦丸相比之下較一般。這頓總結下來最好味的居然是新竹米粉$30和響鈴$58,全靠美味的雞湯鍋底,米粉和響鈴索了湯汁精華非常入味!非常推薦這款美人鍋湯底,必試!

2019-09-29 22 瀏覽
秋風起涼涼地,食火煱就最歡喜😍😍😍而家嘅火鍋店五花八門,無論港式、日式或台式,主打都係靚牛🥩靚料🍅🥬🥕🌽,即使唔同風格,其實重點都係喺個湯底♨️度。本色鍋品料理係一間台式、火鍋店,餐廳既提供多款台式美食,好似大熱嘅鹽酥雞、台灣地道嘅滷水香腸、鵝掌咁,未食火鍋,呢D餐前小食已經夠晒精彩,仲有多款台式飲品🍹,黑糖珍珠奶茶🥃,古早冬瓜茶咁,呢度一樣選擇多多我地今日特意到來補身,當然留肚等食滋補白鳳美人鍋🥢♨️,親切嘅店員奉上調味錦盒,斟茶擺位☕️用心細緻,令人感覺舒服。白鳳其實係烏雞🐔、烏雞配上藥膳淆制、加入花膠煲得濃縮豐厚,足料靚湯入口順滑,美顏花膠相量有份量,真材實料火候十足,一大鍋子每人連飲兩碗,好味又滋潤👍👍👍牛魔王拼盤擺設用心 ,牛嘅種類一目了然,精美牛柳粒粉嫩鮮紅,美國牛頸脊油花均勻,入口即融,牛肩胛肉味香濃,牛舌、牛展口感爽脆,一個拼盤已經食曬靚牛嘅重點,質素好,享受高💯金牌手工丸,新鮮打造 ,四種款式唔使多介紹,美味彈牙伴着靚湯 ,肉汁鮮味加倍,真係越滾越出色。什錦蔬菜🥬色彩繽紛,一盤有齊紅黃綠色,健怡清新,清一清味蕾,然後再同這個火鍋打完場濃湯經過牛肉加持 ,淥個新竹米粉索住食,

秋風起涼涼地,食火煱就最歡喜😍😍😍

濃湯經過牛肉加持 ,淥個新竹米粉索住食,做埋呢個指定動作,呢一餐極至完美,事實呢度用料靚亦用心做,一煲靚湯🍵,一盤靚牛,絕非一般.♨本色鍋品料理
、特色出色,超讚
2019-09-29 406 瀏覽
北角對我嚟講一直充滿濃厚情感,自己第一個英文補習班係北角,自己亦係北角住過幾年,甚至第一份part-time都係北角返工。當年考入心儀既大學,我既恩師正正請我食火鍋本色。今日重遊舊地,點滴在心頭。圓拱形既門面一直係本色最iconic既特色,慶幸他們仍然將門面保留下去。點完菜後職員就立即送上醬料盤,我既醬汁配拾一如以往都係鼓油同炸蒜。食火鍋當然要叫定飲品,竹庶紅甘荀汁一渣都係$42,比起其他火鍋店算便宜。餐廳既湯底幾多款,包括滷水鍋、美人鍋、酸菜魚鍋等等。最後我地選擇酸菜魚鍋。酸菜魚鍋既材料有芽菜,酸菜,紅棗,魚片。湯頭酸香撲鼻,味道清甜不油膩。另外魚片無骨,肉質亦嫩滑,不過略嫌魚片同湯頭唔夠融合,魚片既酸度唔太強烈。無牛不歡既我叫左美國牛頸脊。肉質鮮嫩爽滑,肉味非常濃郁。呢款肉質相對結實既牛肉用嚟打邊爐就最好不過。紐西蘭羊肉片肉質都鮮嫩肥美,不過有少少羶味。本色既蜂巢豆腐口感超級綿密,所以更能索晒湯汁。黑松露丸同我想像有少少出入,以為黑松露係流心餡,不過食落都幾彈牙,黑松露味非常突出。另外三粒係流沙豬肉丸。花枝片一碟有十片左右,職員建議等到花枝片彎曲就食得,口感鮮脆爽口。落單時以為四川

竹蔗紅甘筍汁

一品酸菜魚鍋

美國牛頸脊

紐西蘭羊肉片肉質都鮮嫩肥美,不過有少少羶味。
紐西蘭羊肉片

本色既蜂巢豆腐口感超級綿密,所以更能索晒湯汁。
蜂巢豆腐

丸類雙拼

花枝片

落單時以為四川麻辣粉係需要放入鍋,上菜先知原來已經炒好左
辣度並非善男信女,食完唔夠五秒,辛辣的味覺從舌頭到口腔突然湧出來。
四川麻辣粉

最後仲送左甜品,就係晶瑩剔透既桂花糕。

對我嚟講,恩師就係我嘅英雄,英雄絕對配得上本色,下次一定要帶恩師嚟食。
2019-09-23
  • 蜂巢豆腐
  • 美國牛頸脊
2019-09-28 19 瀏覽
好耐無打邊爐,搵到呢間主打台式火鍋既店。叫左個滷水窩湯底。入面好多材料,包括有鴨血、鵝腸。仲會有鵝片送,好抵!呢個湯底真係好正,佢特別之處係要用細火慢慢去煮。令到佢唔會太咸得黎又香又入味。呢個牛肩胛食落啖啖肉又鮮美,唔會太肥,好新鮮!而牛頸瘠就多d脂肪、入口就會滑d!黑牛柏葉又係打邊爐必食,有咬口,又有牛既鮮味!不得不吃既一定係佢地既鴨血,好有咬口,唔會一拎即刻碎,親埋呢個滷水窩真係絕配!好好食。令我諗起係台灣食過既某間好出名既火鍋店!而手打墨魚丸都係好滑好彈牙! 食到好滿足甘返屋企!
呢個牛肩胛食落啖啖肉又鮮美,唔會太肥,好新鮮!
而牛頸瘠就多d脂肪、入口就會滑d!
黑牛柏葉又係打邊爐必食,有咬口,又有牛既鮮味!
而手打墨魚丸都係好滑好彈牙! 食到好滿足甘返屋企!
2019-09-27 16 瀏覽
收左工同男朋友心思思想去打邊爐,係OpenRice 見到幾多人推薦呢間本色鍋品料理,就一於試吓啦!我地點左雙拼鍋!馬來沙嗲湯拼清湯完全岩哂重口味既我地!好有誠意既沙嗲湯!沙嗲味好濃郁,好正,而且好足料,湯裡面除左香料外仲有釀豆卜,超正,豆卜完完全全索曬沙嗲湯汁,好好味!😍另外我地點左:美國牛頸瘠牛味濃油花靚,鍾意食牛既我地點左大碟都清哂🤣🤣🤣招牌炸魚皮大大塊好香脆惹味自製韭菜餃手工韭菜餃份量好多,味道好出色芝士鮮蝦丸拼松露墨魚丸蝦丸配流心芝士,第一次試咋,好爽好有咬口,而松露墨丸松露味都鮮味十足,略嫌松露味唔夠出!最後大力推介生劏中山白膳片超彈牙好爽,好新鮮好好味,膳片咬落脆身,肉質好正!另外我地仲點左稻座烏冬、金菇、菜心苗等配菜,索沙嗲湯岩哂!飲品方面我地叫左柚子檸檬凍頂烏龍同酸梅湯,唔錯!總括黎講,好有驚喜,坐位都坐得好舒服,服務好好,正!
收左工同男朋友心思思想去打邊爐,

我地點左雙拼鍋!
馬來沙嗲湯拼清湯

另外我地點左:

美國牛頸瘠

牛味濃油花靚,鍾意食牛既我地點左大碟都清哂🤣🤣🤣

招牌炸魚皮

大大塊好香脆惹味

自製韭菜餃

手工韭菜餃份量好多,味道好出色

芝士鮮蝦丸拼松露墨魚丸

最後大力推介生劏中山白膳片

超彈牙好爽,好新鮮好好味,膳片咬落脆身,肉質好正!

另外我地仲點左稻座烏冬、金菇、菜心苗等配菜,索沙嗲湯岩哂!

飲品方面我地叫左
柚子檸檬凍頂烏龍同酸梅湯,唔錯!

總括黎講,好有驚喜,坐位都坐得好舒服,服務好好,正!

北角丹拿道呢間火鍋店,估唔到有咁高水準,今晚試左之後真的讚口不絕👍🏻佢哋有幾款招牌鍋底,包括:滷水鍋、美人鍋、酸菜魚鍋,材料足兼貨真價實,天氣開始涼涼地,我哋決定試吓個滋補花膠白鳳美人鍋$298元🤗混醬當然係指定動作,配料齊備,而且新鮮👍🏻嘩!足料靚湯底好快送上,店員講明真材實料,童叟無欺,大大個銅製火鍋,顯得特別高貴,零舍不同,材料有花膠、原隻烏雞、加上大量滋補藥材,仲有生晒龍眼乾,聞到陣味都已經口水流😋店員服侍周到,還提醒我們小心燙咀,一碗足料的花膠湯,已經放在我面前,咁多藥材煲成嘅濃湯,果然與眾不同,入口濃而不涸,滋補養顏,係時候補充下骨膠原了😍田園蔬菜盤$88,靚到吖,好似擺設藝術品咁,顏色鮮艷,配搭又靚,既美觀又實際,已經有多款蔬菜🥬,非常超值!牛魔王拼盤(小)$328,五款不同部份靚牛,全部標籤好,清清楚楚,食火鍋又點少得吖🤗而我就最Like美國牛肩胛肉和牛頸脊,皆因夠肉味又有咬口,而且新鮮嫰滑,每日飛機✈️運到👍🏻金牌手工丸$108,四款不同自家製的手工丸,整齊擺放在樓梯形狀的木架上,份外高貴,每款兩粒🤗酸梅湯(渣)$42,食火鍋飲就最啱,消滯解渴,酸酸娓娓,店員不時為你加
混醬當然係指定動作,配料齊備,而且新鮮👍🏻
田園蔬菜盤
金牌手工丸
酸梅湯(渣)$42,食火鍋飲就最啱,消滯解渴,酸酸娓娓,店員不時為你加添,服務十分細心,環境舒適,坐得舒服,又冇時間限制,買單人均消費$500左右,真係值回票價👍🏻
田園蔬菜盤
金牌手工丸
不嬲都鍾意打邊爐既我 咁就梗係要搵下有咩邊爐店 好味又抵食啦 今次就黎左北⻆搵食啦 聽過好多過人講北⻆呢間台灣火鍋店出左名好多年 今次終於可以同友人去食下xdd睇個menu就知道 呢間算係好地道既台灣火鍋店啦 有滷水鍋底正 有鴨血 黑柏葉。。。呢d咁台灣地道既野食 我梗係要點黎食下啦 火鍋醬料 好齊 樣樣都有 照顧到唔同口味既人xd我地點左滷水鍋 仲有鴨血 鴨柏葉 而且食滷水鍋 仲會跟一碟鵝片~店員好有禮貌咁同我地講 滷水鍋要慢煮 可以令到佢既味道更加出 更好味 如果一味開大火快煮既話 會好快變得好咸鴨片 店員話淥3分鐘左右就ok 鵝肉有咬口 唔會有渣 而且唔蘇~鴨血唔會一夾就散 跟住鍋底一齊慢煮 好入味 好正! 牛肉我地就點左 2類 呢個就係牛肩胛 食落有咬口 唔多肥膏 好岩一d食肉獸 食到好重牛肉味 正!牛頸隻 就較多油脂 食落油油地 好smooth 唔洗點咬 入口差唔多都溶溶地 各有特色~我地點多左個手工墨魚丸 好落好彈牙 唔會腥 唔似d急凍野 有陣雪味 good!!最後食返個黑糖愛玉 做一個好既完結 食落好滑 好正 唔會太甜 加埋 檸檬 酸酸甜甜 加埋愛玉口感 十分開胃消油!呢

呢d咁台灣地道既野食 我梗係要點黎食下啦
火鍋醬料 好齊 樣樣都有 照顧到唔同口味既人xd

鴨血唔會一夾就散 跟住鍋底一齊慢煮 好入味 好正!

呢間台式火鍋店真係好有台灣風味 鍾意台式火鍋既人一定要去試下!!
2019-09-26 49 瀏覽
難得有靚靚姊妹去太古城請我睇戲, 見天氣涼涼的,就想打邊爐 ,當然要找一間好食的火鍋啦! 北角這間本色火鍋, 黑色為主調, 黑色雲石枱, 放上餐具, 特別是銅篩湯匙, 火鍋的鍋都是銅製的, 具有中國特色, 牆壁上有多個電視, 如果是睇波的話,非常不錯。 店員為我們送上九格盤, 隨我們心意添加自己所需的配料, 他的自製辣醬做得不錯。皮蛋芫茜鍋 , 芫茜,皮蛋,紅蘿蔔,馬蹄,其中芫茜起碼有半斤, 非常適合喜歡芫茜的我。 芫茜獨特的香味,未必個個都能接受到的。芫茜有豐富膳食纖維、維他命C、維他命A等等,有抗炎、抗菌作用,多吃有益。美國牛肩肉例牌,肉質嫩滑, 脂肪比例均勻, 可算是上佳之選。脆鯇片, 感覺一般,有點失望。即炸響鈴, 非常鬆化,一放入湯涮一下即拿起即可食用。稻庭烏冬, 因為頭先睇戲嘅時候見到主角們 點烏冬食,所以我也點了一個回味一下剛剛電影的細節。新鮮鴨血, 其實都係朋友喜歡食所以我才點, 鴨血要越煮得耐,越好食,吸收曬所有湯的精華。鮮蝦丸,墨魚丸本身墨魚丸都好重味,應該是自己打嘅時候有少少加了調味粉, 彈牙似乒乓波。 田園蔬菜盆, 成個盆栽,起碼有五至六款蔬菜 任你揀。冬瓜茶

脆鯇片, 感覺一般,有點失望。

即炸響鈴, 非常鬆化,一放入湯涮一下即拿起即可食用。

田園蔬菜盆, 成個盆栽,起碼有五至六款蔬菜 任你揀。

冬瓜茶 甜味適中,打邊爐必備佳品。

話梅醉雞卷, 有黨參,杞子,雞肉中間釀左一塊浸左話梅汁嘅紅蘿蔔。 酸甜得宜,非常開胃, 行氣活血。

他送我們每人一客桂花糕,但這裏竟然還有糖水芋圓仙草可以點, 有我最喜愛的芋圓, 甜品總是另外一個胃, 食完之後好滿足。

特別一讚,有專人幫你隔走火鍋的泡泡拿走, 為你斟茶, 他的茶也很好飲,服務周到。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5
環境:8.5
衛生:8
服務:9
價錢: 8
舒適度:8.5
總分:8.5
2019-09-23 40 瀏覽
火鍋一向都係香港人嘅最愛,十卜十下先係人生。係正北角屋企樓下重新裝修開張的火鍋,當然要試一試!位置係正港運城對面,十分易見到環境裝修modern 坐位闊落 卡位坐到4-6人,坐得舒服一行四人懷著開開的心打邊邊了湯底:滋養花膠美容煲唔想食大路湯底,所以叫左依個湯底有人參、花膠、桃膠、瘦肉、紅棗、龍眼等沒有味精,打邊邊前可以淡湯先龍眼肉令湯帶after taste少少甜清熱的感覺,花膠桃膠補充骨膠丸。美國牛頸脊油脂分布ok半熟就可以食,質感好嫩,有牛味響鈴超新鮮即炸,輕輕放在湯裏過一過熱湯一下吃,爽口感覺很脆掛湯黑柏葉比白色的更爽,無渣,配上辣椒;蔥蒜好好味。水魷魚即使大條都唔會咬唔開,爽口彈牙。花枝花枝片薄上,鮮味,輕輕一十已經食得。山竹勁大碟,掛湯必備唔會有油益味丸類拼盤有手打墨、蝦、牛、豬肉丸款款都好彈牙,唔會太濃味,同太多粉;好健康賣相仲好靚tim美國桶蠔隻隻都勁大隻勁肥美,睇熱啊豬、腰潤洗得好乾淨好新鮮,唔會有so味,鮮味十足稻庭烏冬烏冬煮完亦非常煙韌,係真。稻庭烏冬喔食到咁上下食埋個台式甜品做happy ending...先芋圓仙草即芋圓煮得太耐唔夠煙韌,涼粉加了淡奶,口感更香
火鍋一向都係香港人嘅最愛,
十卜十下先係人生。
係正北角屋企樓下重新裝修開張的火鍋
當然要試一試!

位置
係正港運城對面,十分易見到

裝修modern 坐位闊落 卡位坐到4-6人,坐得舒服

一行四人懷著開開的心打邊邊了

湯底:滋養花膠美容煲

唔想食大路湯底,所以叫左依個
湯底有人參、花膠、桃膠、瘦肉、紅棗、龍眼等
沒有味精,打邊邊前可以淡湯先

龍眼肉令湯帶after taste少少甜
清熱的感覺,花膠桃膠補充骨膠丸。

油脂分布ok
半熟就可以食,質感好嫩,有牛味

響鈴

超新鮮即炸,輕輕放在湯裏過一過熱湯一下吃,
爽口感覺很脆掛湯

黑柏葉

比白色的更爽,無渣,配上辣椒;蔥蒜好好味。

水魷魚

即使大條都唔會咬唔開,爽口彈牙。

花枝

花枝片薄上,鮮味,輕輕一十已經食得。

山竹

勁大碟,掛湯必備
唔會有油益味

丸類拼盤

有手打墨、蝦、牛、豬肉丸
款款都好彈牙,唔會太濃味,同太多粉;好健康
賣相仲好靚tim

美國桶蠔

隻隻都勁大隻勁肥美,睇熱啊

豬、腰潤

洗得好乾淨好新鮮,唔會有so味,鮮味十足

稻庭烏冬
烏冬煮完亦非常煙韌,
係真。稻庭烏冬喔

食到咁上下食埋個
台式甜品做happy ending...先

芋圓仙草

即芋圓煮得太耐唔夠煙韌,
涼粉加了淡奶,口感更香滑

檸檬愛玉

微酸的愛玉jelly一解油膩,
檸檬清新,岩哂夏天,酸讚👍🏻

✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨✨
總結來說價錢偏貴,
食物質素、份量同環境都好值得呢
滷水鍋,火鍋黎講真是比較特別,所以當我叫到餐牌上寫著滷水鍋,就已經選定了。因為滷水可以耙每樣食物越煮越好味,比平日食既鍋底,更是越食越濃。 一品滷水鍋 $298其實不只是一鍋滷水,而是十分多配料,而且是火鍋少見的配料,包括了鵝腸、凍豆腐、豬紅。而且還配一碟鵝片。未食之前,已經聞到陣陣的香味。鍋底都是越煮越入味的食材,豆腐把滷水味全部吸收,加上凍豆腐一層層的紋理,相當吸味。鵝腸本身就是滷水的好朋友,用作火鍋食用,與本日打冷的滷水鵝腸又十分不一樣。 要最值得提的是這鵝片,滷水鵝食得多,但火鍋鵝片真的好正,而且淡淡鵝味。我們亦叫了美國牛肩鉀肉,每塊牛色澤分明,而且新鮮,比一般的雪花肥牛更好食。 另外,又叫了生菜,粉絲等,蟹柳。粉絲都是吸味的食材,我們一早就放了入鍋,慢慢浸煮,令佢地完全浸透在湯裡面,再慢慢食。粉絲有樣好,就是會越煮越林,越煮越是好食。 店內的坐位其實好舒適,又大又闊,卡位又有電視睇,抽風系統亦好,不會邊食邊流汗。
滷水鍋,火鍋黎講真是比較特別,
所以當我叫到餐牌上寫著滷水鍋,就已經選定了。

一品滷水鍋 $298

其實不只是一鍋滷水,而是十分多配料,而且是火鍋少見的配料,
包括了鵝腸、凍豆腐、豬紅。而且還配一碟鵝片。
未食之前,已經聞到陣陣的香味。

台式一品滷水鍋

台式一品滷水鍋