2019-09-23 20 瀏覽
放假跟朋友到港島區行山,晚上朋友就帶我來到這裡吃雞煲火鍋,眼見店鋪名字有點眼熟,於是上網查了一下,發現這店前身原來是火鍋本色,印象中幾年前吃過一次,味道令我回味無窮。帝辣雞煲 $198 (半隻/小辣)雞肉嫩滑無比更加入了大量蔥頭、洋蔥,非常惹味又不會太咸魚腐 $38除了豆卜,魚腐都算是個人至愛,它能把所有精華全數吸收🤗油麥菜$28竹庶矛根甘筍汁 $42特別更入了甘筍,顏色也變得不一樣,味覺比一般竹庶矛根多了一份腥味美國牛肩胛肉 $228脂肪分佈平均,肉質彈牙,牛味特濃,齒頰留香手打墨魚丸拼蟹子鮮蝦丸$78兩者都彈性十足,鮮蝦丸加入蟹籽比較少見,增添了一份獨特的口感極品牛胸尖 $108牛胸前肋骨上的一塊筋膜肌肉,一隻牛只有一小塊牛胸油,相當珍貴,令人一試愛上

帝辣雞煲 $198 (半隻/小辣)
雞肉嫩滑無比更加入了大量蔥頭、洋蔥,非常惹味又不會太咸

魚腐 $38
除了豆卜,魚腐都算是個人至愛,它能把所有精華全數吸收🤗

油麥菜$28

竹庶矛根甘筍汁 $42

美國牛肩胛肉 $228
脂肪分佈平均,肉質彈牙,牛味特濃,齒頰留香

手打墨魚丸拼蟹子鮮蝦丸$78

極品牛胸尖 $108
2019-09-21
2019-09-22 14 瀏覽
秋風吹起,終於又係時候到食火鍋既季節,收工同男友去左北角依間火鍋店打邊爐,過個開心星期五,七點幾去到都唔算多人,一入座就有位叫野食都以寫紙形式,無論湯底、火鍋配料同小食飲品都幾多選擇,醬料一盤有九種,平時食既生蒜、蔥、芫茜、炸蒜、花生、紅椒、沙茶醬等等都有,每位都會收返醬料$18同茶介$8未諗好叫咩火鍋配料前先落左個湯底,我地叫左胡椒豬肚布袋雞鍋,上左湯鍋後先夾起布袋雞,即係用左豬肚包住既雞,先剪開豬肚,內藏左雞肉再剪開連埋胡椒粒全部再放返入湯底,再滾左一陣先飲個湯,陣陣胡椒辣味,雞同豬肚味幾出,飲落都幾香,驅寒就啱哂好快火鍋配料同小食都到齊,食住小食椒鹽鮮蚵等個鍋滾,一粒粒蚵仔炸得好香脆可口,細細粒一口食完全無負擔,用左台式炸法,愈食愈停唔到口湯底滾左,先放韮菜餃、雲呑同丸類入鍋仲叫左個細既牛魔王拼盤,都幾抵食,加埋份量都唔少,總共有五個部位,分別有美國金錢𦟌、牛肩胛肉、牛頸脊、極品牛胸尖同甘香牛柳粒其中既牛胸尖真係第一次食,雖然白色,但食落竟然無牛味,反而口感好爽韌,好得意而當中最鍾意係牛柳粒,估唔到食落有驚喜,灼左大約三四分鐘估唔到口感依然軟熟唔會韌,牛味好濃郁,果然同個名一樣甘

湯底滾左,先放韮菜餃、雲呑同丸類入鍋
而當中最鍾意係牛柳粒,估唔到食落有驚喜,灼左大約三四分鐘估唔到口感依然軟熟唔會韌,牛味好濃郁,果然同個名一樣甘香

食完部分牛,就等到韮菜餃熟啦,餃皮夠薄,韮菜饀料夠多又香

而金牌手工丸入而包括有手打鮮牛丸、手打蝦丸、黑松露墨魚丸同豬肉丸,全部都大大粒好彈牙,食得出食材新鮮,個人比較鍾意豬肉丸,食到豬肉甘香帶鮮,好好食

打邊爐又點少得食菜,叫左個娃娃菜,放係湯中灼耐少少食都唔怕,甜中帶軟熟口感,清一清肉既濟膩感

最後飲埋個酸梅湯解飽肚感又開胃,酸度啱啱好,正呢
2019-09-21 19 瀏覽
高品質嘅食材~本色鍋品料理職員友善,價錢都公道,食物新鮮高品質湯底夠特色且美味而多選擇手打丸系列:金牌手工丸,原汁原味的手工丸食共有四款口味手工丸食落鮮味十足,有咬口,賣相一流,咬開還是流心的。。菜心苗新鮮嫩甜「鮮准山」又名山藥新鮮清爽,非常爽口配搭上沙嗲湯底,正!枝竹都同樣吸收了湯的味道「即炸響鈴」☺️響鈴即點即炸響鈴係最好味,打邊爐必點。。呢到嘅響鈴係非常脆口約浸十秒左右就可以喇,沾湯仲可以保持著脆トト口感「鹽酥雞」食落冇加粉槳,酥脆可口啊~食物品質overall都好好實在係邊爐控既天堂 ! 一定再番check有回頭
湯底夠特色且美味而多選擇
菜心苗新鮮嫩甜

「鮮准山」又名山藥新鮮清爽,非常爽口
配搭上沙嗲湯底,正!枝竹都同樣吸收了湯的味道

「鹽酥雞」食落冇加粉槳,酥脆可口啊~
2019-09-12
2019-09-16 320 瀏覽
今天去完石澳沙灘,跟朋友回到北角找找有什麼好吃,在北角丹拿道見到有間新開的火鍋餐廳,門面相當起眼,餐廳對面就是停車場,非常方便。餐廳環境不錯,有多部電視,而且還有多個卡座,冷氣相當充足,餐牌有湯底款式之多真的難以選擇,每一款都很吸引,海鮮海面有蚌、蠔、鮑魚、海蝦、大青班等游水海鮮,還有刺身、冷盤小食和不同的牛肉部位。我們最後點了魚腐 $38、竹庶矛根甘筍汁 $42、花枝片 $88、招牌炸魚皮 $58美國牛肩胛肉 $228、手打墨魚丸$78、極品牛胸尖 $108、帝辣雞煲 $198。帝辣雞煲 - 點了小辣,每個雞煲即叫即炒,辣度適中,麻香略欠一點,但雞肉是用新鮮雞,相當嫩滑,有花椒八角,洋蔥、莞茜等香料,相當惹味。招牌炸魚皮 – 每一塊都很完整,脆口香濃,放入窩中還有咯咯的聲音。花枝片 – 顏色透明,味道甘甜鮮美,含有高蛋白同低熱量嘅營養海鮮食物。美國牛肩胛肉 – 略為備厚切,獨特口感和味道,放入窩中5-6秒就行,肉質軟嫩,牛肉汁相當濃郁。手打墨魚丸 - 墨魚丸非常彈牙及爽口極品牛胸尖 – 第一次吃,出奇地軟腍,牛味更濃郁,入口即融侍應服務很好,有不停換骨碟

手打墨魚丸 - 墨魚丸非常彈牙及爽口

極品牛胸尖 – 第一次吃,出奇地軟腍,牛味更濃郁,入口即融

侍應服務很好,有不停換骨碟
2019-09-15
2019-09-16 36 瀏覽
馬來沙嗲湯($88)拼清湯沙嗲湯好濃味,偏甜,似馬來西亞風味,入面有啲釀豆卜,索曬啲沙嗲湯汁,非常正!生劏中山白膳片($98)份量多,膳片厚薄適中,食落彈牙!美國牛頸瘠(大)($298)牛頸瘠打邊爐必點,牛味重,脂肪平均分佈,口感一流!自製韭菜餃($68)估唔到有咁多隻!一咬落去爆汁,有心機有誠意既韭菜餃!芝士鮮蝦丸拼松露墨魚丸($88)芝士蝦丸入面有流心芝士,蝦肉爽口,唔多粉,松露墨丸松露味唔算太出,唔會蓋過左墨魚既鮮味!招牌炸魚皮($58)稻座烏冬($38)金菇($28)菜心苗($38)呢啲配菜都做得好飲品方面都好多選擇 我地叫左柚子檸檬凍頂烏龍($28)酸梅湯($22)

馬來沙嗲湯($88)拼清湯

生劏中山白膳片($98)
份量多,膳片厚薄適中,食落彈牙!

美國牛頸瘠(大)($298)
牛頸瘠打邊爐必點,牛味重,脂肪平均分佈,口感一流!

自製韭菜餃($68)
估唔到有咁多隻!一咬落去爆汁,有心機有誠意既韭菜餃!

芝士鮮蝦丸拼松露墨魚丸($88)

招牌炸魚皮($58)
稻座烏冬($38)
金菇($28)
菜心苗($38)
呢啲配菜都做得好
飲品方面都好多選擇 我地叫左
柚子檸檬凍頂烏龍($28)

酸梅湯($22)
2019-09-15 36 瀏覽
好耐冇去過北角食嘢,咁啱約咗朋友喺嗰邊食嘢求其揀左間打邊爐,見佢環境都唔錯好似仲係新開。我哋兩個人煲底方面選擇左花雕醉雞煲,都唔錯提供左半隻醉雞可惜醉雞味唔算太入味。如果個雞有重啲花雕酒味就完美喇。火鍋配料我哋就叫咗響鈴,響鈴打邊爐冇得輸,放湯3秒就食得,嗦曬湯汁。叫咗一份大份嘅牛頸脊,大概落10秒,肉質唔錯琳琳地都幾嫩,牛味唔算太重反而油香味重啲。另外都叫咗個牛舌,牛舌擺盤幾靚整到成個花咁。豬潤豬腰雙拼,新鮮,唔會腥。

另外都叫咗個牛舌,牛舌擺盤幾靚整到成個花咁。

豬潤豬腰雙拼,新鮮,唔會腥。
2019-09-13 28 瀏覽
🇭🇰#香港捐窿捐罅記 instagram: foodkiller_dk火鍋係香港人嘅最愛 通常約朋友出嚟都係食火鍋🐷 今日同一個朋友去咗北角嘅一間新開火鍋店食飯🐷 入到去發現裝修幾靚 裝修都好新 坐位闊落 坐得舒服🙋🏻‍♂️一坐低就會比唔同嘅醬料你 醬料費$18 菜費就每人$8-湯底我哋叫咗個醉雞 附送半隻雞俾我哋 全部已經浸左喺紹興酒入邊 不過個湯底唔係超濃 建議大家將碟入邊啲紹興倒入去 咁個味道就會更好🙋🏻‍♂️我哋叫咗一個大嘅美國牛頸脊($238)油脂分布幾靚 唔使煮到全熟都可以食 識落質感好嫩 但係牛味就欠奉😅😭 仲叫咗個澳洲牛脷($198)佢哋包到成朵花咁 靚靚仔仔 睇見都好開胃 食落爽口彈牙 我成日都講嘢 所以都要以形補形 食多啲牛舌😂總結來說 雖然價錢偏貴 但係都算值得
一坐低就會比唔同嘅醬料你 醬料費$18 菜費就每人$8
我哋叫咗一個大嘅美國牛頸脊($238)
仲叫咗個澳洲牛脷($198)
總結來說 雖然價錢偏貴 但係都算值得
2019-09-11 31 瀏覽
今日同friend來試下呢間北角新開的火鍋店「本色鍋物料理」,有驚喜,食材新鮮。裝修環境比平時打邊爐嘅餐廳高檔同乾淨,坐位闊落,坐得舒服。醬料部,基本有沙嗲,蔥,蒜,芝麻醬,辣油等一應俱全,仲有日本豉油。醬料每位$18,另加茶芥每位$8。藥膳滋潤雞煲鍋 $198先來大大煲藥材湯,裏面有黨參,北芪,淮山。上網search 原來呢三種藥材係可以減低鼻敏感,有潤肺功效。啱曬成日打乞嚏流鼻水嘅人飲。個煲仲跟埋半隻酒釀雞,岩岩來聞到有淡淡的紹興酒香,但放落鍋度就完全有酒味,雞肉都算幾新鮮,但煮耐左肉質變鞋。時令海鮮精選拼盤(四位用) $644有五款海鮮:蝦,班片,鮮鮑魚,月亮貝,桂花蚌。鮑魚和海蝦來到既時候仲要郁郁下,好新鮮!最後送左個桂花膏比我哋,清甜,有桂花香。價錢方面就係中上價位,食物,環境,服務都好好,一分錢一分貨。
裝修環境比平時打邊爐嘅餐廳高檔同乾淨,坐位闊落,坐得舒服。

藥膳滋潤雞煲鍋 $198

時令海鮮精選拼盤(四位用) $644

最後送左個桂花膏比我哋,清甜,有桂花香。

2019-09-10
2019-09-11 23 瀏覽
難得去香港島東區搵朋友食飯, 就揀一間坐得耐同坐得舒服嘅餐廳,最後就去左北角呢間食火鍋嘅鋪頭。店鋪空間感非常足夠,有兩屠,座位好闊落,坐得幾舒服。兩個人叫左個雙湯底鍋, 雜錦丸, 豬肉片, 烏冬, 雜錦菜同鹽酥雞。上鍋之前店員會提供一盤有9種邊爐配料醬料俾客人撈, 可以自己調配。以為火鍋鋪嘅熟食會一般, 點知鹽酥雞意外地好味, 炸得剛好, 外脆內軟。沙嗲湯底同清湯底味道都唔錯, 清湯底有菜吊味, 鍾意清淡就O岩哂。豬肉片係掛係架上, 夾嘅時候好方便, 好容易睇到仲有幾多塊。雜錦丸有4種丸, 每款都好彈牙, 豬肉丸唔會太salty 但有keep到夠味,唔錯。雜錦菜份量比想像中多, 差D食唔哂, 有6款菜。
雜錦菜份量比想像中多, 差D食唔哂, 有6款菜。
2019-09-11 39 瀏覽
北角開咗間新嘅打邊爐,睇落去個裝修同平日打邊爐嘅地方好唔同,比較高貴同埋乾淨,座位好闊落,坐得好舒服啊!最重要係廁所好乾淨整齊,都放心。揀完例牌御膳滋補醉雞鍋$198 同埋海鮮餐是令精選海鮮拼盤$644(四位)之後,上緊枱面嘅係一個全銅製造嘅鍋,湯料入面有好多藥材。由於係個鍋嘅關係,滾嘅速度好快,好肚餓梗係食雞先啦,成隻雞浸咗紹興酒充滿好香酒味,上面有啲枸杞,雞肉都算幾新鮮,雞件唔少,放落鍋度,聞到淡淡的紹興酒香。去到重頭戲海鮮拼盤,佢嘅計法係$368兩位,另外加每位$138 ,我哋四個人,變相係$644四位。海鮮拼盤有桂花蚌、月亮貝、台灣九孔鮑、脆肉鯇魚腩、生猛海蝦。絕對驚喜值回票價!全部海鮮上嚟嘅時候都係非常新鮮,仲要郁郁下😍😍😍 最後仲送多個桂花甜品俾我哋,唔太甜幾好食食材方面呢間餐廳真係冇得頂!菜單上面寫游水海鮮,真係游緊水😍,價錢方面中至高位價,但係都值回票價。呢餐我地非常滿意!
最重要係廁所好乾淨整齊,都放心。

最後仲送多個桂花甜品俾我哋,唔太甜幾好食

花雕醉雞
2019-09-10
慶祝紀念
紀念日
2019-09-10 31 瀏覽
餐廳裝修非常華麗冷氣充足打起邊爐上嚟都非常舒適座位亦都相當闊落一家大細黎食嘢都冇問題醬料齊備 各人可以因應自己口味作出合適配搭湯底揀咗沙嗲湯同埋芫荽皮蛋湯沙嗲湯底夠濃郁芫荽皮蛋清清地消消暑氣沙嗲湯底又加入魚腐吸晒湯底精華 非常好味紐西蘭羊肉片$88羊肉味唔會太羶感覺冇咁燥熱肉質都幾鮮嫩特別推介手切美國牛頸脊$298大份牛肉油脂分布平均雪花紋理清晰肉味又夠香 輕輕一灼就食得金牌手工丸 $108 一共有四款包括牛丸豬肉丸芝士蝦丸同埋黑松露墨魚丸手打即製 所以非常新鮮彈牙
餐廳裝修非常華麗冷氣充足

一共有四款包括牛丸豬肉丸
芝士蝦丸同埋黑松露墨魚丸
手打即製 所以非常新鮮彈牙

2019-09-10 178 瀏覽
在太古城看完戲,晚上想打邊爐,來到北角,有一間火鍋店:本色鍋品料理,見網上評論食物不錯呢!這裏地方寬敞,坐位很舒適,職員招呼周到,不時為我們添茶。醬料全部小份盛出來,需要時可再加添,保持材料新鮮。湯底選了芫茜皮蛋湯,怕吃火鍋熱氣,這個湯底就可以清熱下火了。吃火鍋前,先喝一啖清湯,芫茜用料足,很清香,皮蛋下得也不少。先來飲品,點了一大瓶冬瓜茶三人一起喝,冬瓜茶味道很清甜,冰涼的感覺,為這炎炎夏日消暑,很不錯!點了的食物很快上桌,見到賣相都很新鮮,食指大動,在等湯底煮滾啊,肚餓了!好彩,有熟食可以先吃,點了話梅醉雞卷,以為會有酸味,其實酸味十分輕微,反而是酒味濃郁,食落很香很像醉雞,不過就以雞肉捲著蘿蔔,成形後才切片,就成了這道質感與味道並存的精緻小食,味道不錯呢!湯滾了,開動!牛肩胛肉脂肪分佈均勻,所以吃下口感非常嫩滑,而且帶爽口感覺。脆鯇片薄切,輕輕灼熟便可以吃,口感爽爽的又有魚肉香,很新鮮。響鈴超新鮮,沒有老炸的油味,輕輕放在湯裏浸一下便可以吃,炸過的爽口感覺很香呢!雙拼丸,選了墨魚丸和蟹子鮮蝦丸。墨魚丸,爽口彈牙,很香墨魚味,最愛墨魚粒粒的口感。蟹子鮮蝦丸,喜歡有蟹子在丸裏,一邊吃

這裏地方寬敞,坐位很舒適,職員招呼周到,不時為我們添茶。

雙拼丸,選了墨魚丸和蟹子鮮蝦丸。
墨魚丸,爽口彈牙,很香墨魚味,最愛墨魚粒粒的口感。蟹子鮮蝦丸,喜歡有蟹子在丸裏,一邊吃一邊卜卜作響,口感很好。

烏冬煮完非常煙韌,口感很好,沒有因為我們煮得太長時間而變軟,而且份量算很多哦,一份有兩個烏冬。鴨血也非常新鮮,沒有腥味,是女士們滋補佳品,口感滑,加點辣椒豉油更好吃!

吃完肉類和丸類,也來吃蔬菜。田園蔬菜盤,一盤裡有雜菌、生菜、菜心、蕃茄、娃菜等,不用苦惱選哪一種蔬菜了。全部蔬菜都是每天新鮮送到,所以質素都很好,娃娃菜特別的甜,菜心苗真的嫩到不得了。

最後點了一碗台式甜品一起吃,芋圓仙草,即是涼粉,份量也頗多的,芋圓煙韌,涼粉的香草味很清新。加了淡奶,令口感香滑,吃完火鍋來一碗仙草,可以清新口腔和降火呢!

三人吃得飽飽的,很滿意這裡的食物質素和職員服務,人均消費三百元,屬中上檔次的餐廳。

2019-09-07
2019-09-09 64 瀏覽
之前食過銅鑼灣過間,覺得好正。見到北角開分店就一於試下個水準👍🏻坦白講整體價錢而言,呢間算貴。不過叫做貴得合理,唔係混水摸魚🙆‍♀️一入到餐廳已經係座無虛席,睇黎香港使得起錢的人大把。今次得兩丁友食,叫得唔多但都飽到傻。醬料18蚊一位,茶水8蚊一位。醬料豐富👍🏻我地叫招牌沙爹湯底同芫茜皮蛋湯底雙拼,清又得,重口味又得。實話實說,個芫茜湯底好出色,有驚喜,好情甜!沙爹好濃,正👍🏻 然後我地叫左手切牛甲肩,208蚊,好厚身好正,好有牛味,望落單價貴,不過物有所值😘另外雙拼餃子🥟雲吞,好鮮味👍🏻手製👍🏻豬皮,響鈴浸沙嗲真心一流🥰🥳 淮山就好大件👍🏻 整體而言,質素絕對有👍🏻環境干淨👍🏻價錢都可接受。 食好啲既話,絕對可以一戰👍🏻 早知搵多幾個人食就可以試到海鮮🦞🤕 唯有下次啦🙆‍♀️
醬料18蚊一位,茶水8蚊一位。醬料豐富👍🏻