2022-11-04 42 瀏覽
又到月頭食豪啲既時候,今日約左朋友去尖沙咀呢間叫「柏」既日式居酒屋,餐廳裝修以木系為主調,提供多款時令刺身、日式料理及串燒等,今日一於同朋友叫多幾款試下先✨日本生蠔 ($108)呢期當造既日本生蠔係令和之怪物,蠔身好似手掌心咁大,口感偏creamy同順滑,鮮味十足✨油甘魚刺身 ($68)厚切既油甘魚刺身肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜✨帆立貝刺身 ($88)味道鮮甜,肉質扎實爽脆✨深海池魚刺身 ($128)魚味濃郁,肉質細緻爽口帶油份✨辣吞拿魚卷 ($128)佢地既壽司卷都好吸引,揀左款辣吞拿魚卷,賣相好精緻,上面加左海膽、吞拿魚蓉、可可米同辣醬,口感層次非常豐富✨A4和牛壽喜燒套餐 ($298/一人前)主食方面我地就叫左呢個和牛壽喜燒套餐,套餐包括茶碗蒸、沙律、白飯同麵豉湯,真係好豐富,兩大片A4和牛油脂較高,做到入口即溶既口感,鍋內仲有其他配菜,配上甜甜地既壽喜燒汁,夠哂飽肚✨免治雞肉棒 ($48)蘸上蛋黃汁同蔥花一齊食,口感提升到另一個層次✨燒牛舌 ($48)牛舌爽口有嚼勁,上面加左法式鹹芥末醬✨燒蘆筍 ($30)蘆筍燒到微微焦香,口感爽脆

✨日本生蠔 ($108)

✨油甘魚刺身 ($68)
厚切既油甘魚刺身肉厚肥嫩,魚肉細緻甘甜

✨帆立貝刺身 ($88)
味道鮮甜,肉質扎實爽脆

✨深海池魚刺身 ($128)
魚味濃郁,肉質細緻爽口帶油份

✨辣吞拿魚卷 ($128)

✨A4和牛壽喜燒套餐 ($298/一人前)

✨免治雞肉棒 ($48)
蘸上蛋黃汁同蔥花一齊食,口感提升到另一個層次

✨燒牛舌 ($48)
牛舌爽口有嚼勁,上面加左法式鹹芥末醬

✨燒蘆筍 ($30)
蘆筍燒到微微焦香,口感爽脆

2022-10-27 43 瀏覽
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒❝居酒屋二人前dinner🎎究竟抵唔抵食⁉️🤔有齊刺身🍣壽司🍢串燒🍲壽喜燒鍋❞呢條街好多日本野食! 呢間係地舖既居酒屋🏮坐得幾舒服 staff有禮! 二人前set有齊刺身, 壽司, 串燒同壽喜燒鍋👍🏻都夠飽既!😳但呢個價錢黎講我覺得唔算抵食 部份用料未到上乘🤥不過如果係附近想搵間坐得舒服嘅日本野都唔錯既!🙈🥢🎎御膳二人前 $980 (3.5/5)▪️雞肉凱撒沙律▪️刺身3點🐟當日係鰹魚 油甘魚 秋刀魚😬▪️串燒5點🍢當日係牛舌, 雞腎, 蘆筍, 雞頸肉, 豬腩肉鵪鶉蛋✨牛舌唔錯😚第一次食雞頸! 同雞肉好似 雞皮較爽口😌其他就普通d 略嫌醬汁唔夠惹味🙈▪️壽司8貫🍣當日係長崎中拖羅, 銀鱈魚, 油甘魚, 金目鯛, 深海池魚, 真鯖, 蜜柑真鯛, 穴子✨都新鮮😌可惜佢係2人餐但每款1舊 我地分配食既話每人只係試到4款 如果想試晒8款share會冇咁方便🙈▪️安格斯牛肉壽喜燒🍲鍋入面有各種菜, 菇, 同木薯粉!🥬🍄而牛肉都有7片咁多! 不過色擇望落較暗沉 但食落都ok既👌🏻另配生蛋可以點牛肉食🤤🥢仲有烏冬😙夠晒飽!▪️鯛魚湯🥣好香濃既湯 奶白色就知真材實料 唔係落hea
📍尖沙咀 𝚃𝚜𝚒𝚖 𝚂𝚑𝚊 𝚃𝚜𝚞𝚒
❝居酒屋二人前dinner🎎究竟抵唔抵食⁉️🤔
有齊刺身🍣壽司🍢串燒🍲壽喜燒鍋❞

🥢🎎御膳二人前 $980 (3.5/5)

▪️雞肉凱撒沙律

▪️刺身3點🐟
當日係鰹魚 油甘魚 秋刀魚😬

▪️串燒5點🍢

▪️壽司8貫🍣

▪️安格斯牛肉壽喜燒🍲

▪️鯛魚湯🥣
好香濃既湯 奶白色就知真材實料 唔係落hea/味粉既麵豉湯😆

▪️甜品(芝麻雪糕)🖤
每日既雪糕都唔同味 當日係芝麻味🤤好喜歡! 有粒粒芝麻碎 好香芝麻味😎完美句號😋

꧁꧁ ——𝓂𝑜𝓇𝑒 𝒾𝓃𝒻𝑜𝓇𝓂𝒶𝓉𝒾𝑜𝓃—— ꧂꧂
📍柏
尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈地舖

🗺𝘐𝘯 𝘵𝘩𝘦 𝘴𝘢𝘮𝘦 𝘭𝘰𝘤𝘢𝘵𝘪𝘰𝘯…
#joys_尖沙咀

🔖𝘔𝘰𝘳𝘦 𝘴𝘪𝘮𝘪𝘭𝘢𝘳 𝘤𝘶𝘪𝘴𝘪𝘯𝘦 /𝘧𝘰𝘰𝘥…
#joys_日本菜
2022-10-26 36 瀏覽
如果想舒適咁食返餐日本菜,呢間係尖沙咀嘅餐廳就啱晒啦😆御膳二人前($980)由沙律到甜品都安排妥當,刺身拼盤有三款時令刺身,秋天必食秋刀魚💖串燒亦有好多款,大推雞腎牛舌~壽喜燒有專人幫忙烹煮,牛肉加埋蛋黃食就最正啦😆另外全餐最出色嘅鯛魚湯真係超好飲😍最後仲有芝麻雪糕添🥰.Set for 2 is the perfect thing for those who don’t have a concrete idea of what they want to eat🤣 from salad to dessert, you don’t need to worry but sit and enjoy! The seasonal sashimi was so fresh, love their skewers that cook just right, especially the ox tongue!
🧁食物質素:😍😍😍😍📸打卡指數:😍😍😍😍🧹衛生指數:😍😍😍😍💁🏻‍♂️店員表現:😍😍😍😍💵性價之比:😍😍地址: 尖沙咀亞士厘道22號好利時大廈地舖🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹今次去咗尖沙咀一間居酒屋叫柏佢哋係年頭左右新開張Book咗7:00左右去到附近差啲搵唔到餐廳因為門口實在有啲暗入到去裝修真係幾舒服之後聽到黎嘅客人有唔少都係講日文😳我哋叫咗個二人前嘅套餐由頭食到尾真係一定會飽😆好想讚下佢嘅刺身壽司全部都好新鮮正值秋天 秋刀魚真係肥美好正串燒入邊最鍾意佢哋嘅厚切牛舌 啖啖肉都咪話唔正😏佢哋嘅牛肉壽喜燒 仲會有店員幫你整好呢個真係好細心勁加分唯一美中不足嘅就係如果佢哋壽司有埋海膽同拖羅就會100分😛食到最後仲有一個抹茶雪糕作結🥰 大滿足😆店員介紹我先知原來佢哋有兩層地下嗰層有一間房私隱度高啲 啱晒一大班人一齊食日本嘢 有feel~唔知食咩日本嘢好嘅你哋可以參考吓😚🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹御膳二人前 $980精選沙律時令刺身3點串燒 5點安格斯牛肉壽喜燒壽司8貫鯛魚湯甜品:抹茶雪糕🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹🔹
🧁食物質素:😍😍😍😍

就係如果佢哋壽司有埋海膽同拖羅就會100分😛
食到最後仲有一個抹茶雪糕作結🥰 大滿足😆
店員介紹我先知原來佢哋有兩層
地下嗰層有一間房私隱度高啲
啱晒一大班人一齊食日本嘢 有feel~
唔知食咩日本嘢好嘅你哋可以參考吓😚

﹆安格斯牛肉壽喜燒
﹆壽司八貫
﹆鯛魚湯
﹆抹茶雪糕
以木色為主調 卡座更以竹簾相間 提高私隱度 令人舒適和諧的氛圍
用上昏暗燈光 整體感覺坐得舒服-刺身分別有油甘魚、鰹魚、秋刀魚刺身部分都很厚切 ⋆ටᆼට⋆串燒分別有雞翼、雞腎、雞腿肉、牛舌、露荀
調味方面做得不錯 燒得香口!
筆者喜歡雞腎和雞腿肉串燒
至於壽司八貫就有鰹魚、拖羅、赤身、池魚、依佐木、銀鱈魚、金目鯛、秋刀魚
整個套餐的魚生塊份量不小-
安格斯牛肉壽喜燒擺盤十分精緻雖然是安格斯牛肉不是和牛但餐廳沒有將貨就價 安格斯牛肉味頗濃配上生蛋黃的香醇 回味無窮當然這裡不能滿足想找傳統日式和牛壽喜燒的朋友喔
鍋入面有滿滿的新鮮蔬菜、豆腐、粉絲
另外有必備的彈牙烏冬 配上甜甜的壽喜燒湯頭

最後有一碗奶白色鯛魚湯 香濃十足
ʀᴀᴛɪɴɢ.: 7/10
»《柏》𖠿 。゜和風裝橫日本餐廳

﹆精選沙律
﹆抹茶雪糕

以木色為主調 卡座更以竹簾相間
提高私隱度 令人舒適和諧的氛圍
用上昏暗燈光 整體感覺坐得舒服
刺身分別有油甘魚、鰹魚、秋刀魚
刺身部分都很厚切 ⋆ටᆼට⋆
串燒分別有雞翼、雞腎、雞腿肉、牛舌、露荀
調味方面做得不錯 燒得香口!
筆者喜歡雞腎和雞腿肉串燒
至於壽司八貫就有鰹魚、拖羅、赤身、池魚、
依佐木、銀鱈魚、金目鯛、秋刀魚
整個套餐的魚生塊份量不小

另外有必備的彈牙烏冬 配上甜甜的壽喜燒湯頭

最後有一碗奶白色鯛魚湯 香濃十足

ʀᴀᴛɪɴɢ.: 7/10
2022-10-22 141 瀏覽
雖然日本已經通關但始終要計劃旅行需時甚久,慶幸香港仍有不少高質素日本料理,其中一間正是備受好評的柏。環境以簡約木系為主,充滿日式風味而且舒適寬敞。御膳二人前 ($980) 包括精選沙律、時令刺身三點、串燒五點、料理長季節料理或安格斯牛肉壽喜燒、壽司八貫、鯛魚湯及甜品,份量偏少但以質素取勝。精選沙律配上蛋絲、蟹肉、蟹子及沙律醬,口感豐富而且蟹肉份量充足。時令刺身分別有鰹魚、秋刀魚及油甘魚,鰹魚表面略經炙燒帶陣陣煙燻香;秋刀魚肉質嫩滑而甘甜鮮美;油甘魚則肥美豐腴帶豐富油香。雞腿肉、雞腎、牛舌、雞翼及秋葵串燒每款火候拿捏得恰到好處,當中個人認為雞翼最為出色,皮脆肉嫩。安格斯牛肉壽喜燒可另加$200升級至日本A4和牛,牛肉肥瘦均稱而肉味突出,蘸上生雞蛋口感更為滑潤。湯底鹹甜有致加上各款蔬菜更加清甜,讚歧烏冬口感煙韌,最後加入湯中盡吸精華。八貫壽司包括大拖羅、中拖羅、秋刀魚、金目鯛、伊佐木、海膽、深海池魚、魴鮄魚;大拖羅及中拖羅均油香豐潤得近乎入口即化,惟大拖羅略帶少筋影響口感;金目鯛帶少量魚皮口感彈牙、伊佐木魚味濃郁、深海池魚肉質爽嫩、魴鮄魚韌性較高,每一款都各有千秋但同樣新鮮,壽司飯亦濕潤煙

環境以簡約木系為主,充滿日式風味而且舒適寬敞。

八貫壽司包括大拖羅、中拖羅、秋刀魚、金目鯛、伊佐木、海膽、深海池魚、魴鮄魚;大拖羅及中拖羅均油香豐潤得近乎入口即化,惟大拖羅略帶少筋影響口感;金目鯛帶少量魚皮口感彈牙、伊佐木魚味濃郁、深海池魚肉質爽嫩、魴鮄魚韌性較高,每一款都各有千秋但同樣新鮮,壽司飯亦濕潤煙韌。

鯛魚湯鮮甜濃郁,毫無腥味。

最後以抹茶雪糕作結,甘香醇厚。
2022-10-20 53 瀏覽
很久沒有吃日本菜了,今次來到這間在尖沙咀開了不久,有刺身、串燒和Omakase食的日本餐廳試下!餐廳裝修簡約,而且好有日本風格!我們點了御膳二人前,有刺身、串燒、壽司、季節料理等!精選沙律,是日的精選沙律是蟹籽蟹肉沙律,沙律菜拌入芝麻醬,有大量蟹肉和蟹籽,十分足料!時令刺身3點,刺身分別有秋刀魚、金目鯛和油甘魚,油甘魚和金目鯛非常厚切,前者味道較濃,口感較爽身,而金目鯛味道較清!秋刀魚味道濃郁,加上蔥花和薑蓉一齊食更美味!串燒5點,串燒分別有雞胸肉、豬腩肉、蘆筍、牛舌和雞翼!雞胸肉稍稍用鹽調味,清清地而且不會好油!豬腩肉用上黑椒調味,加上檸檬汁可以減去油膩感!牛舌都幾厚身,點上蜜糖芥末醬味道更惹味!雞翼用上鹽稍稍調味,外皮燒到脆口,雞肉都嫩滑!壽司8貫,壽司分別有拖羅、八爪魚、金目鯛、秋刀魚、魴鮄魚、深海池魚、油甘魚等,壽司都好新鮮!季節料理,是日的料理是牛油雜菌炒帶子,帶子鮮甜,雜菌多汁又美味!鯛魚湯,湯的顏色是奶白色,魚湯鮮甜,熱辣辣好美味!甜品,最後還有抹茶雪糕作結,非常滿足呀!
餐廳裝修簡約,而且好有日本風格!
我們點了御膳二人前,有刺身、串燒、壽司、季節料理等!
鯛魚湯,湯的顏色是奶白色,魚湯鮮甜,熱辣辣好美味!
甜品,最後還有抹茶雪糕作結,非常滿足呀!
2022-09-20
2022-10-13 25 瀏覽
“御膳2人前”($980)尖沙咀亞士厘道有間充滿和風嘅日式餐廳以木色為主調,卡座更以竹簾相間除咗有格調仲坐得夠哂舒服☺️餐廳推介我地點御膳2人前見包含嘅食物種類都唔少,一於就叫呢個餐🥰首先係蟹肉蟹籽沙律🦀沙律菜上放住滿滿嘅鮮甜蟹肉😚食完十分開胃當晚嘅時令刺身3點就用上油甘魚同埋秋天必食嘅鰹魚同秋刀魚☺️刺身十分鮮甜,肉質肥厚秋刀魚配上薑蓉,蔥花一齊食味道層次更突出😙壽司8貫就有海膽,拖羅,赤身,池魚,依佐木,銀鱈魚,金目鯛,秋刀魚🍣同刺身一樣各款魚都夠哂新鮮☺️而每晚師傅都會因應貨源嚟決定壽司款式☺️串燒5點分別係雞翼,雞腎,雞腿肉,牛舌,露荀串燒火喉岩岩好☺️香口得嚟肉質唔會乾柴雞腎,牛舌都十分爽口🤤雞翼大大一隻,外脆內嫩超juicy🐔安格斯牛肉壽喜燒擺盤十分精緻鍋入面放住滿滿嘅蔬菜,豆腐,粉絲牛肉肉味香濃,點上日本蛋更加順喉🐮另外仲會跟埋烏冬☺️索哂啲湯超正😆上甜品前仲會上埋鯛魚湯煮到奶白色嘅湯頭味道夠哂香濃☺️天氣開始轉涼飲返碗暖笠笠好舒服🥰而當晚嘅甜品就係抹茶雪糕🍵🍦抹茶味道夠濃,而且仲有啲回甘😚好埋就真係好滿足😋
“御膳2人前”($980)

尖沙咀亞士厘道有間充滿和風嘅日式餐廳
以木色為主調,卡座更以竹簾相間
除咗有格調仲坐得夠哂舒服☺️
餐廳推介我地點御膳2人前
見包含嘅食物種類都唔少,一於就叫呢個餐🥰

首先係蟹肉蟹籽沙律🦀
沙律菜上放住滿滿嘅鮮甜蟹肉😚食完十分開胃

當晚嘅時令刺身3點就用上油甘魚
同埋秋天必食嘅鰹魚同秋刀魚☺️
刺身十分鮮甜,肉質肥厚
秋刀魚配上薑蓉,蔥花一齊食味道層次更突出😙

壽司8貫就有海膽,拖羅,赤身,池魚,依佐木,
銀鱈魚,金目鯛,秋刀魚🍣
刺身一樣各款魚都夠哂新鮮☺️
而每晚師傅都會因應貨源嚟決定壽司款式☺️

串燒5點分別係雞翼,雞腎,雞腿肉,牛舌,露荀
串燒火喉岩岩好☺️香口得嚟肉質唔會乾柴
雞腎,牛舌都十分爽口🤤
雞翼大大一隻,外脆內嫩超juicy🐔

安格斯牛肉壽喜燒擺盤十分精緻
鍋入面放住滿滿嘅蔬菜,豆腐,粉絲
牛肉肉味香濃,點上日本蛋更加順喉🐮
另外仲會跟埋烏冬☺️索哂啲湯超正😆

甜品前仲會上埋鯛魚湯
煮到奶白色嘅湯頭味道夠哂香濃☺️
天氣開始轉涼飲返碗暖笠笠好舒服🥰

而當晚嘅甜品就係抹茶雪糕🍵🍦
抹茶味道夠濃,而且仲有啲回甘😚
好埋就真係好滿足😋
尖沙咀亞士厘道日本菜小店柏店鋪雖然不算大但無論係環境氣氛,定係食品價錢與質素,都係讓人會想番黎再encore 的小店。小店有散座吧檯位置,也有以屏風間隔的日式雅座坐得舒適,也帶來私隱。-午市餐廳供應各種刺身定食,壽司,廚師發板,也有各種即叫即燒的丼飯而且質素誠意也可加。❤️❤️'超強推薦最近餐廳新推出的串燒六點定食🥢首先每客定食都附上前菜沙律,蒸蛋和麵豉湯沙律菜開胃新鮮麵豉湯都暖胃~🥰--至於串燒六點,有齊牛舌,雞腿肉, 免治雞肉串,串燒雞翼,紅椒翠肉瓜牛舌厚切有牛肉香😋雞腿肉淡淡肉帶點爽勁免治雞肉串燒得香口,😍串燒雞翼帶咸香,仲有紅椒和翠玉瓜也超甜的說。😊😊-除了串燒六點,也特別推薦溫泉玉子牛肉丼 -以美國封門柳入饌,燒得香口也帶濃郁牛味入口淋滑超好食配埋溫泉蛋撈飯超一流呢。-定食配咖啡或雪糕Perfect Ending(*๓´╰╯`๓)♡

尖沙咀亞士厘道日本菜小店柏

店鋪雖然不算大

小店有散座吧檯位置,也有以屏風間隔的日式雅座
坐得舒適,也帶來私隱。

午市餐廳供應各種刺身定食,壽司廚師發板,
也有各種即叫即燒的丼飯
而且質素誠意也可加。❤️❤️'
超強推薦最近餐廳新推出的串燒六點定食🥢
首先每客定食都附上前菜沙律,蒸蛋和麵豉湯
沙律菜開胃新鮮

麵豉湯都暖胃~🥰

至於串燒六點,

有齊牛舌,雞腿肉, 免治雞肉串,串燒雞翼,紅椒翠肉瓜
牛舌厚切有牛肉香😋

雞腿肉淡淡肉帶點爽勁

免治雞肉串燒得香口,😍

串燒雞翼帶咸香,
仲有紅椒和翠玉瓜也超甜的說。😊😊

除了串燒六點,也特別推薦溫泉玉子牛肉丼

以美國封門柳入饌,燒得香口也帶濃郁牛味
入口淋滑超好食

配埋溫泉蛋撈飯超一流呢。

定食配咖啡或雪糕
Perfect Ending(*๓´╰╯`๓)♡
2022-09-25 424 瀏覽
柏充滿和風氣息,優雅寧靜,柔和燈光貫穿室內空間,最佳打卡位是日式榻榻米,坐在舒服軟墊上品茗,令人如沐春風。每張枱以竹捲簾隔開,私隱度高。和朋友們舒適地共進美食,風雅脫俗。御膳二人前 $980蟹肉蟹籽沙律 沙律上鋪滿蟹肉及蟹籽,爽脆口感,滋味誘人。一絲絲的蟹肉絲,綿密之中,混合脆卜卜的蟹籽,是鮮味而吸引的配搭。時令刺身6點 (套餐加$300)刺身排列有致,有金目鯛、深海池魚、魴鮄魚、鯖魚、拖羅及蜜柑真鯛,每件都厚切肥美,叫人回味。金目鯛晶瑩剔透,肉質彈牙細嫩,油脂豐盈,入口鮮香細膩。拖羅是魚腩肥美的位置,油鮨齒頰留香,咀嚼之間在口中溶化掉,大飽口福。池魚色澤粉嫰,質感感紮實、爽脆,鮮味香濃。最驚喜是蜜柑真鯛,是日本流行的「水果魚」,以蜜柑果皮餵魚,養殖帶有橘香的蜜柑魚,口感綿化,沁出濃濃的橘香,啖啖豐潤細膩,令人一吃愛上。串燒5 點拼盤有牛舌、雞腎、雞腿、黑豚肉及蘆筍,牛舌燒至深褐色,厚身質地,軟腍綿彈,入口傳來陣陣炭燒香氣,濃郁的牛香十分滋味。雞腿肉表面焦脆,肉汁油潤,黑豚肉表面油光亮澤,鮮香撲鼻,油香被迫出,散發惹味肉香,滿滿的幸福感。壽司8貫有油甘魚、帶子、巨人八爪魚、深海池魚、魴

蟹肉蟹籽沙律

時令刺身6點 (套餐加$300)

串燒5 點

壽司8貫
有油甘魚、帶子、巨人八爪魚、深海池魚、魴鮄魚、鯖魚及真鯛,帶子圓潤厚身,柔嫩口感,十分鮮甜。魴鮄魚細緻綿滑,質感新鮮,油甘魚挺身,散發魚油滋味。巨人八爪魚比一般的較柔軟,爽脆口感,沾上醬汁,更提升鮮味。

壽喜燒
牛肉迷人嫰紅,壽喜燒鍋底蜜甜濃郁,把牛肉滾淥十多秒,令人一見傾心。牛肉口感腍滑,熱燙的肉汁在口腔散發,鮮甜油潤,十分醉心。烏冬吸收了甜湯精華,入口綿化、黏牙,湯中還有豐富野菜,鮮冬菇、蔬菜及粉絲等,香稠之餘,滋味平衡。

鯛魚湯
魚湯色澤奶白,以大量魚骨熬製,入口香氣撲鼻,充滿純厚魚香,加上滑嫰豆腐質感順口,喝完有暖笠笠的感覺。

抹茶雪糕
雪糕奶滑柔順,甘甜而不澀,十分甜絲絲。
秋刀魚刺身 $188
秋刀魚是秋天當造的名物,刺身級的秋刀魚令人垂涎三尺,另有一番滋味。銀色魚皮下有薄薄的油脂,鮮甜滑溜,入口瀰漫着微腥,沾上特製醬油,醬油拌合了香蔥、姜茸、青檸和蘿蔔絲等,回甘而提鮮,獨特的味道令人深刻。
2022-09-19 33 瀏覽
《柏》係我最近食過既一間居酒屋,嘢食方面無論壽司、串燒或熱食全部都幾出色。餐廳仲會不定時轉menu,耐唔耐去試吓分分鐘有驚喜😌🏮御膳二人前 $980✨胡麻蟹肉沙律面頭鋪滿晒蟹肉,份量一啲都唔吝嗇加埋蟹籽一齊食多一層口感✨時令刺身3點 : 帶子,鯖魚,秋刀魚當晚有當造既秋刀魚食,刺身全部都好新鮮✨串燒5點 : 牛舌芯,豬頸肉,雞翼,雞脾肉,蒜芯呢度嘅串燒幾出名下架,全部都燒得唔錯但講到最好食一定係牛舌芯!厚切得黎食落好爽口😋單嗌都係$48一串,呢個質素黎講好抵食!✨季節料理 : 牛油雜菌炒帶子好香牛油味,帶子炒到金黃色,有勁多粒底下係好爽既BB蘆筍,雜菌同洋蔥✨壽司8貫 :鯖魚,金目鯛,蜜柑鯛,鮫鰈魚,中拖羅,油甘魚,鯖魚,真鯛首先係跟返當造既魚去安排,所以每次食都可能唔一樣㗎。當晚我最鍾意嘅係鮫鰈魚同中拖羅!中拖羅入口即溶冇乜筋!鮫鰈魚肉質比我好鍾意既左口魚更豐潤嫩滑,燒完嗰陣魚脂香真係又正☺️✨鯛魚湯奶白色嘅鯛魚湯,真係飲得出淡淡鮮味✨烏冬彈牙烏冬,呢個係餐廳聽取客人意見後,專登加落個set到等客人可以食完再飽肚啲,滿足啲✨甜品 : 芝麻雪糕有香濃芝麻味,唔太甜。唔係好鍾意食芝麻嘅我都
🏮御膳二人前 $980
✨胡麻蟹肉沙律
面頭鋪滿晒蟹肉,份量一啲都唔吝嗇
加埋蟹籽一齊食多一層口感

✨時令刺身3點 : 帶子,鯖魚,秋刀魚
當晚有當造既秋刀魚食,刺身全部都好新鮮

✨串燒5點 : 牛舌芯,豬頸肉,雞翼,雞脾肉,蒜芯

呢度嘅串燒幾出名下架,全部都燒得唔錯

✨季節料理 : 牛油雜菌炒帶子
好香牛油味,帶子炒到金黃色,有勁多粒
底下係好爽既BB蘆筍,雜菌同洋蔥

壽司8貫 :
鯖魚,金目鯛,蜜柑鯛,鮫鰈魚,中拖羅,油甘魚,鯖魚,真鯛

✨鯛魚湯
奶白色嘅鯛魚湯,真係飲得出淡淡鮮味
✨烏冬
彈牙烏冬,呢個係餐廳聽取客人意見後,專登加落個set到
等客人可以食完再飽肚啲,滿足啲
甜品 : 芝麻雪糕
有香濃芝麻味,唔太甜。唔係好鍾意食芝麻嘅我都覺得幾好食
很喜歡到尖沙咀亞士厘道找吃的一整條街有大大小小不同的食店也有不同的菜式風格 想不到吃什麼的時候來到這裏就對了其中的 「柏 KASHIWA」日本料理店 有不同的刺身生蠔和清酒等等適合適合約會和聚會 小酌慶祝一番而且位置寬敞舒適 桌與桌之間以竹簾相間有私隱度之餘也很有日風格 𓇢御膳二人前$980𓍼精選沙律 Signature salad 【蟹肉沙律】清爽沙律菜加上啖啖蟹肉 非常開胃𓍼 時令刺身3點 Seasonal Sashimi (3 kinds)【鮮帶子】肥厚鮮味 【蜜柑鯛】肉質清爽沒有油腥味【油甘魚】新鮮肥美吃起來魚味濃郁𓍼 串燒點Skewers (5 items)【雞腎。雞軟骨。蘆筍。牛舌。雞翼】令人驚艷的串燒!雞腎和雞軟骨爽脆不在話下牛舌也燒得剛好 咬起來爽脆之餘 非常多汁𓍼季節料理 Seasonal Hot Dishes【牛油雜菌炒帶子】感覺是日本和法式料理的混合牛油的濃郁香氣加上鮮美的帶子配上帶earthy感覺的雜菌加上青蔥吃起來口感柔潤但不膩𓍼壽司 8貫Sushi (8 pcs)壽司的質素也不俗尤其是【拖羅】吃起來油香十足【海膽軍艦】也是用上了非常新鮮甜美的海膽完全沒有腥
很喜歡到尖沙咀亞士厘道找吃的

【蟹肉沙律】
清爽沙律菜加上啖啖蟹肉 非常開胃

【鮮帶子】肥厚鮮味 【蜜柑鯛】肉質清爽沒有油腥味
【油甘魚】新鮮肥美吃起來魚味濃郁

𓍼 串燒點Skewers (5 items)
【雞腎。雞軟骨。蘆筍。牛舌。雞翼】
令人驚艷的串燒!雞腎和雞軟骨爽脆不在話下
牛舌也燒得剛好 咬起來爽脆之餘 非常多汁

𓍼季節料理 Seasonal Hot Dishes
【牛油雜菌炒帶子】

𓍼壽司 8貫Sushi (8 pcs)
壽司的質素也不俗
尤其是【拖羅】吃起來油香十足
【海膽軍艦】也是用上了非常新鮮甜美的海膽完全沒有腥味十分滿足

𓍼鯛魚湯 Snapper Broth

季節料理  牛油雜菌炒帶子
鯛魚湯 Snapper Broth
甜品    黑糖厥餅
壽司 8貫
尖沙咀亞士厘道是該區重要的食街之一,有大量待發掘的特色寶藏餐廳,柏ᴋᴀꜱʜɪᴡᴀ是當中一家走平民路線的高質居酒屋。傳統日系裝修,木系主調,卡座為主以竹簾相隔,私隱度高,是與朋友聚會或情侶談心好地方。由於餐廳提供的食物種類繁多,刺身壽司、日式料理、串燒、天婦羅、壽喜燒、Omakase、精選套餐也有,服務員會為每檯食客提供很詳盡的講解,務求令大家也能品嚐到最合心意美食。兩位前來,滿推餐廳的二人套餐,基本上最常見的日式料理款式也包括在內,包括有:沙津、刺身、串燒、和食、壽司、湯品和甜品,滿足人數較少又貪心如我的食客。.💫御膳二人前 💲980💫.★ 精選沙津蟹肉蟹子沙津,滿滿一盤,酸甜醒胃。.★ 時令刺身3點❀ 蜜柑鯛❀ 油甘魚❀ 鮮帶子擺盤超美的一盤刺身,刺身厚切不失禮。特別一提蜜柑鯛即在飼料中加入了蜜柑皮的真鯛,沒有魚腥味,食用時會散發出淡淡的蜜柑味,清鮮甜美。.★ 串燒5點❀ 燒雞腎❀ 燒雞腿肉❀ 燒蘆筍❀ 燒牛舌❀ 燒雞翼即叫即燒,乾身香口但肉質不失嫩滑。滿喜歡蘆筍和燒牛舌,配上較少接觸的法式芥末籽醬,鹹而不辣,有特色。.★ 季節料理❀ 牛油雜菌帶子帶子份量很多,煎得恰好,雜菌散發著濃
💫御膳二人前 💲980💫
★ 精選沙津
蟹肉蟹子沙津,滿滿一盤,酸甜醒胃。
蟹肉蟹子沙津
★ 時令刺身3點
❀ 蜜柑鯛
❀ 油甘魚
❀ 鮮帶子
擺盤超美的一盤刺身刺身厚切不失禮。特別一提蜜柑鯛即在飼料中加入了蜜柑皮的真鯛,沒有魚腥味,食用時會散發出淡淡的蜜柑味,清鮮甜美。
油甘魚
燒牛舌
燒雞腿肉
★ 季節料理
❀ 牛油雜菌帶子
帶子份量很多,煎得恰好,雜菌散發著濃濃的牛油香氣,不錯。
牛油雜菌帶子
❀ 北海道海膽
❀ 鮫鰈魚
❀ 深海池魚
❀ 鰹魚
重頭戲主食環節是8貫不同的時令魚生壽司壽司根據時令食材而不時轉換,每次不同。當中有些名字比較陌生,例如以往比較少試到的幾款不同魚類蜜柑鯛、深海池魚或鰹魚等。赤身漬,即經醬油醃製吞拿魚赤身,味道很不錯。
★ 鯖魚湯
奶白魚湯完全沒有魚腥味,鮮甜魚味濃。
鯖魚湯
甜品
❀ 蕨餅
是日甜品是柔軟煙韌的日式黃豆粉蕨餅,這款日本傳統甜點,口感軟糯軟滑,為一餐完美作結。
蕨餅
總結:環境優質,服務水平佳。雖然二人餐份量算不上大,但一次過能品嚐多款傳統日式美食也算是不錯的體驗。
不專業食評nei.foodie
串燒5點
2022-09-07 37 瀏覽
今晚堂哥升職請食飯🍚又食我最愛既日本菜 🇯🇵 選擇了位於尖沙咀亞士厘道的「柏」居酒屋。 餐廳環境裝潢簡約整潔,木系暖色調予人和諧感。還有Tatami 設計,甚有日式風情。-我們點了「御膳二人前 套餐」整頓晚餐大滿足🌟精選沙律🥗打頭陣是鮮蟹肉沙律。 蟹肉🦀️極為鮮甜 ,蟹籽令口感更為豐富, 配上爽脆嫩綠沙律菜及爆汁車厘茄,清新又開胃。-🌟時令刺身3點有油甘魚、鮮帶子及鰹魚。 刺身相當厚切新鮮!鰹魚刺身相對比較少機會能品嚐到。魚紋清晰漂亮,鰹魚魚味濃郁,脂肪少,其口感爽口。-🌟串燒5點有燒雞翼、雞肉串、雞腎、牛舌及蘆筍串。燒雞翼皮脆肉嫩;牛舌亦是我哥至愛。 牛舌肥美,不油不膩,口感爽脆彈牙。-🌟季節料理:雜菌炒帆立貝帆立貝大大粒 ,鮮味十足! 炒菇夠香夠爽身。-🌟壽司8貫壽司整齊排列:有真鯛、鰹魚、海膽、鮫鰈邊(右口魚邊)、深海池魚、三文魚腩、金目鯛及赤身漬。壽司色澤漂亮,味道鮮甜。 我最愛必選是火炙右口魚邊,入口那份魚油魚香滿分! 而哥最愛係海膽,份量很多,味道鮮美。-🌟鯛魚湯品嚐完刺身壽司,來碗熱騰騰的魚湯最好不過。 鯛魚湯質地濃郁,魚鮮味甜,但半點腥味也沒有。-🌟甜品最後歎杯超濃香的芝

我們點了「御膳二人前 套餐」整頓晚餐大滿足
🌟精選沙律🥗

🌟時令刺身3點

🌟串燒5點

🌟季節料理:雜菌炒帆立貝
帆立貝大大粒 ,鮮味十足! 炒菇夠香夠爽身。

🌟壽司8貫

🌟鯛魚湯

🌟甜品
最後歎杯超濃香的芝麻雪糕總結今晚美好的晚餐

2022-09-04 40 瀏覽
係尖沙咀行完街,經過「 柏 」呢間日式居酒屋🏮門口已經好型格😎餐廳富日本風味的木系裝潢相當有特色,每個卡位都有滕燈同竹簾,仲有和式包箱可以和好友共聚。餐廳不論午晚市都會供應鮮味的壽司、廚師發辦、日式熱食等精緻料理。今晚我就試左佢地的御膳二人前,食物高質,店員服務一流值得一讚!🌸御膳二人前 $980❣️蟹肉蟹子雜菜沙律有蟹肉蟹子好新鮮,沙律菜爽脆,清新又開胃,作為前菜一流。 ❣️時令刺身三點刺身有三款,北海道巨人八爪魚、油甘魚、蜜柑鯛真深海池魚蜜柑鯛的飼料中加入了蜜柑皮,所以食用時會散發出淡淡的蜜柑味,完全沒有魚腥味。八爪魚、油甘魚都鮮嫰厚切,入口彈牙!❣️串燒五點串燒勁香有雞翼、雞腿肉、雞腎、牛舌、蘆筍。串燒雞翼外皮香脆,肉質嫩滑多汁,牛舌厚切入味有口感!❣️季節料理煮物係牛油帶子炒雜菌,新鮮帶子煎到香金黃色,配菜有鮮甜雜菌加洋蔥。❣️壽司8貫8款壽司分別係赤貝、赤身醬油漬、長崎網池、右口魚、深海池魚、金目鯛、真鯛、北海道海膽。刺身鮮嫰細滑,肉質油潤,特別係海膽非常鮮甜𝗰𝗿𝗲𝗮𝗺𝘆!❣️鯛魚湯飲得出鯛魚的鮮味,魚湯好香濃,飲完成個人暖笠笠。🫶🏻❣️甜品最愛的抹茶雪糕,唔會太甜,食埋呢個甜品好perf
餐廳不論午晚市都會供應鮮味的壽司廚師發辦、日式熱食等精緻料理。今晚我就試左佢地的御膳二人前,食物高質,店員服務一流值得一讚!

🌸御膳二人前 $980

❣️蟹肉蟹子雜菜沙律
有蟹肉蟹子好新鮮,沙律菜爽脆,清新又開胃,作為前菜一流。

❣️時令刺身三點
刺身有三款,北海道巨人八爪魚、油甘魚、蜜柑鯛真深海池魚

❣️串燒五點

❣️季節料理

❣️壽司8貫

❣️鯛魚湯
飲得出鯛魚的鮮味,魚湯好香濃,飲完成個人暖笠笠。🫶🏻

❣️甜品
最愛的抹茶雪糕,唔會太甜,食埋呢個甜品好perfect!