2023-07-12 28 瀏覽
小店位於蘭桂坊的橫街內,不是太顯眼。店內設計就如日本地道小店,坐位不多,不過就可以近距離看著師傅現點現烤的手藝。店家是由一班年輕青年創業及打理於今年年中開業。主打的串燒及創新菜式,有炸物小食,刺身、多款串燒、燒物、炸物、飲品、甜品等,選擇上一應俱全。跟其他串燒店一樣主打雞料理,雞肉的品項佔大多數,豚、牛肉為輔,搭配店家燒烤手法,讓大家吃到獨家的串燒風味。當晚點了以下菜式∗ 煙三文魚沙律 $78∗ 炸物拼盤 $88∗ 鹽燒油甘魚鮫 $88∗ 燒日本雞心$35∗ 燒阿波雞腎$38∗ 燒雞中翼$38∗ 燒日本雞肝$35∗ 最中餅海鹽/柚子雪糕 $38∗ 信州蘋果汁 $28∗ 三得利頂級生啤酒 $68

當晚點了以下菜式
∗ 燒日本雞肝$35
∗ 最中餅海鹽/柚子雪糕 $38

∗ 信州蘋果汁 $28
∗ 三得利頂級生啤酒 $68
可能你會認為心事呢樣野,僅限女人既權利,實際上男人老狗好多野都會放係心裡面,唔係因為自負,覺得自己搞得掂,而係無膽講出口,但咁樣唔健康,有咩野咪飲啖酒,講哂出黎囉。👇🏻📌前 菜 - ▪️ 煙 三 文 魚 沙 律 -▪️ 日 式 煎 餃 子 - ▫️ 第一個前菜「煙三文魚沙律」沙律菜非常新鮮,表面灑上飛魚籽,口感大大增加,煙三文魚濃郁smoky香味,而「日式煎餃子」外層煎得夠焦香,食落脆卜卜,配埋餃子汁,份外惹味。📌串 燒 -▪️ 串 燒 拼 盤 -▫️ 佢地串燒選擇好多,分別點五款唔同種類,牛舌質感相當厚肉,牛味濃郁;冬菇juicy,完全唔乾身;銀鱈魚近乎入口即化,魚肉嫩滑到不得了;雞中翼夠脆口,唔會太鹹;雞肉軟骨棒配上月見醬油,有口感之餘鹹香十足。📌主 食 -▪️ 鹽 燒 油 甘 魚 鮫 -▫️ 最後呢個主食「鹽燒油甘魚鮫」相當有驚喜,魚皮燒得相當濃香,食落滿滿既骨膠原,而魚肉完全無腥味,肉質白雪雪,夠哂滑溜;配埋三得利生啤或者日本富士山果汁,一樣咁爽。📌甜 品 -▪️ 最 中 餅 雪 糕 - ▫️ 竟然係呢食到我最鍾意既最中餅組合,呢個「最中餅雪糕」底層有紅豆、日式蕨餅同埋面頭既米通;雪糕分別嗌左芝
可能你會認為心事呢樣野,僅限女人既權利,

實際上男人老狗好多野都會放係心裡面,唔係因為自負,

覺得自己搞得掂,而係無膽講出口,但咁樣唔健康,

有咩野咪飲啖酒,講哂出黎囉。👇🏻

📌前 菜 -
▪️ 煙 三 文 魚 沙 律 -

▪️ 日 式 煎 餃 子 -
日式煎餃子

▫️ 第一個前菜「煙三文魚沙律沙律菜非常新鮮,表面灑上飛魚籽

口感大大增加,煙三文魚濃郁smoky香味,而「日式煎餃子
煙三文魚沙律

外層煎得夠焦香,食落脆卜卜,配埋餃子汁,份外惹味。

📌串 燒 -
▪️ 串 燒 拼 盤 -
串燒

牛味濃郁;冬菇juicy,完全唔乾身;銀鱈魚近乎入口即化,
串燒

魚肉嫩滑到不得了;雞中翼夠脆口,唔會太鹹;
雞肉軟骨棒配上月見醬油,有口感之餘鹹香十足。

📌主 食 -
▪️ 鹽 燒 油 甘 魚 鮫 -
鹽燒油甘魚鮫

▫️ 最後呢個主食「鹽燒油甘魚鮫」相當有驚喜,
魚皮燒得相當濃香,食落滿滿既骨膠原,
鹽燒油甘魚鮫

魚肉完全無腥味,肉質白雪雪,夠哂滑溜;

埋三得利生啤者日本富士山果汁,一樣咁爽。

📌甜 品 -
▪️ 最 中 餅 雪 糕 -
最中餅雪糕

▫️ 竟然係呢食到我最鍾意既最中餅組合,呢個「最中餅雪糕
底層有紅豆日式蕨餅同埋面頭既米通雪糕分別嗌左
最中餅雪糕

芝麻同埋海鹽味,呢d天氣真係難以抗拒!
2023-07-11
15 分鐘 (堂食)
2023-07-11 30 瀏覽
中環· 蘭桂坊串燒屋酒屋椈📍中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖➰餐廳坐落蘭桂一條小巷,晚上旺中帶靜,於不同酒吧之間自成一角,今日同朋友被串燒香氣所吸引到店一訪。.➰✥煙三文魚沙律 💲78 ⭐️4/5⭐️煙三文魚份量豐富,加上日式芝麻醬,開胃之選。.✥燒牛舌 💲48 ⭐️4.1/5⭐️串燒必點牛舌,即燒爽彈滋味,最愛之一。.✥雞中翼 💲38 ⭐️4/5⭐️燒得薄脆惹味,咬落仲有雞油肉汁,都係唔錯。.✥日本岩手雞皮 💲28 ⭐️4/5⭐️雞皮燒得頗為煙韌,但個人更喜歡脆口感的雞皮。.✥燒番薯仔 💲28 ⭐️4/5⭐️香甜軟糯,唔錯。.❀羊架 💲118 ⭐️4.1/5⭐️即點即製,上枱嫩滑多汁,火喉掌握得幾好,入口無羶味。.❀燒三文魚頭 💲88 ⭐️4.1/5⭐️三文魚頭燒得恰到好處,魚肉仲呈粉嫩橙紅色,令人食指大動,好推薦。.𖥕三得利頂級生啤 💲68 ⭐️4.1/5⭐️𖥕信州蘋果汁 💲28 ⭐️4.1/5⭐️𖥕最中餅雪糕(海鹽&柚子) 💲38 ⭐️4.1/5⭐️分別叫左生啤同蘋果汁,清爽解喝,最後甜品有餐廳自家製嘅最中餅雪糕,柚子雪糕味道清新突出,水準好高。.➰總結餐廳係蘭桂芳酒吧環繞,氣氛非常之高漲,一家串燒居酒屋散發出黎
中環· 蘭桂坊串燒屋酒屋

📍中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖

✥煙三文魚沙律 💲78 ⭐️4/5⭐️
煙三文魚份量豐富,加上日式芝麻醬,開胃之選。
煙三文際沙律

✥燒牛舌 💲48 ⭐️4.1/5⭐️
串燒必點牛舌,即燒爽彈滋味,最愛之一。
燒牛舌

✥雞中翼 💲38 ⭐️4/5⭐️
燒得薄脆惹味,咬落仲有雞油肉汁,都係唔錯。
燒雞中翼

✥日本岩手雞皮 💲28 ⭐️4/5⭐️
雞皮燒得頗為煙韌,但個人更喜歡脆口感的雞皮。
✥燒番薯仔 💲28 ⭐️4/5⭐️
香甜軟糯,唔錯。
日本岩手雞皮

❀羊架 💲118 ⭐️4.1/5⭐️
即點即製,上枱嫩滑多汁,火喉掌握得幾好,入口無羶味。
燒羊架

❀燒三文魚頭 💲88 ⭐️4.1/5⭐️

𖥕三得利頂級生啤 💲68 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕信州蘋果汁 💲28 ⭐️4.1/5⭐️
𖥕最中餅雪糕(海鹽&柚子) 💲38 ⭐️4.1/5⭐️
三得利頂級生啤

➰總結
餐廳係蘭桂芳酒吧環繞,氣氛非常之高漲,一家串燒居酒屋散發出黎嘅香氣更為吸引,食物性價比高,店員服務都好熱情,下次去蘭桂芳玩到攰可以過黎一試。

➿➿➿
#椈
#中環美食 #hkfood #hkfoodie #foodiehk #hkfoodblogger #hkfoodlover #hkfoodstagram #hkfoodporn #852eats #hkiger
#食好西 #相機食先 #香港美食

日本岩手雞皮
燒羊架
三得利頂級生啤
  • 牛舌
「調教。朋友」 中環 高質 居酒屋🎌🍽️ 椈 🏡 中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~🐡 味淋魚乾 ($58)用左味醂醃制既魚乾經過烤熟後香脆有嚼口,沾埋沙律醬一齊食,簡直係惹味,配埋啤酒就岩哂啦!🍻🥗 煙三文魚沙律 ($78)沾滿左胡麻醬既煙三文魚及沙律菜,食落酸甜美味,的確幾開胃。💚👅 牛舌 ($48/串)厚切既燒牛舌一向都最考功夫,師傅燒到外脆內軟,就算只係加左適量既黑胡椒及海鹽調味,牛味好出而且夠哂香。👃🏻🐟 鰻魚 ($48/串)魚肉肥美,濃郁既醬汁滿滿鋪在鰻魚表面,醬汁濃厚之餘鹹鮮中帶一點甜,果然係小編每次串燒必點既其中一款。🐓 燒雞翼 ($58/串)雞翼拆開左一串兩件,燒得香脆食起上黎夠方便仲要啖啖肉。🐣🌮 豬肉蘆筍卷 ($38/串)薄薄既豚肉包住脆嫩既蘆筍,有油香又唔會太膩,唔錯。👍🏻🐐 羊架 ($60/件)香草和羊架真係天生一對,雖然只係用上簡單既醃料,高溫烤令到羊架肉汁鎖住左,肉質粉嫩夠juicy再沾埋芥末醬,令到羊肉香大大提升,果然有心思。😋🍙 燒飯團 - 明太子味 ($38)燒到金黃色既飯團,米飯外面焦香內層軟糯,有埋紫菜
「調教。朋友」 中環 高質 居酒屋🎌

🍽️ 椈
🏡 中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
🐡 味淋魚乾 ($58)

🥗 煙三文魚沙律 ($78)

👅 牛舌 ($48/串)
🐟 鰻魚 ($48/串)

🐓 燒雞翼 ($58/串)
雞翼拆開左一串兩件,燒得香脆食起上黎夠方便仲要啖啖肉。🐣

🌮 豬肉蘆筍卷 ($38/串)
薄薄既豚肉包住脆嫩既蘆筍,有油香又唔會太膩,唔錯。👍🏻

🐐 羊架 ($60/件)

🍙 燒飯團 - 明太子味 ($38)
燒到金黃色既飯團,米飯外面焦香內層軟糯,有埋紫菜包住食夠哂風味。😙😙

🍚 茶漬飯 - 明太子 ($48)
鰹魚昆布茶湯配埋飯及鹹香既明太子,崩易一茶泡飯食落好舒服,鹹味更加令到小編愈食愈開胃。😉

🍧 最中餅雪糕 ($38)
食落脆卜卜既最中餅,帶住少少既糯米香, 夾住柚子果肉既雪糕,酸酸甜甜,感覺夠fresh ❤️
2023-07-03
10 分鐘 (堂食)
  • 鰻魚
  • 最中餅雪糕
2023-07-09 25 瀏覽
Happy Friday 想飲下野又想食下日式串燒,今次小篇👧🏻黎到中環籣桂芳旁的小店“椈”,有日式串燒、小食、酒和甜品。餐廳提供一系列精緻的串燒菜品,每一道都充滿獨特的日本風味。👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼 ⭐煙三文魚沙律開胃的煙三文魚沙律將新鮮的三文魚與沙律混合,豐富的口感和獨特的煙燻風味。⭐燒羊架燒羊架很出色,肉質嫩滑多汁,香氣四溢,而且羊肉沒有騷味。⭐燒日本雞心去到日本🇯🇵小篇必叫的雞心,餐廳燒雞心肉質爽嫩有口感,鹽燒好食😋⭐燒阿波雞腎雞腎好新鮮,配搭鹽燒爽脆口感,送酒一流。⭐燒雞中翼雞翼外皮燒得焦脆,內裡軟嫩多汁,好正。⭐燒鰻魚燒鰻魚經過烤製後,肉質鮮嫩,配搭獨特的醬汁,好好味。⭐最中餅海鹽雪糕海鹽雪糕帶有微妙的鹽味,底層仲有紅豆,一齊食效果意想不到好食。⭐最中餅芝麻雪糕濃郁的芝麻香氣在雪糕裡,配搭紅豆最中餅一齊食,味道更豐富。🌟飲品💕富子山袖子💕梳打水#cc_中環推介——————————————————💕Encore指數:4/5 💕環境:4/5💕推介指數:4/5——————————————————如果鍾意我既分享pls follow —> @cc_foodie_dairy ☺️💕

👅 𝓜𝓮𝓷𝓾𝓼
⭐煙三文魚沙律

⭐燒羊架

燒羊架很出色,肉質嫩滑多汁,香氣四溢,而且羊肉沒有騷味。

⭐燒日本雞心

⭐燒阿波雞腎

雞腎好新鮮,配搭鹽燒爽脆口感,送酒一流。

⭐燒雞中翼

雞翼外皮燒得焦脆,內裡軟嫩多汁,好正。

⭐燒鰻魚

燒鰻魚經過烤製後,肉質鮮嫩,配搭獨特的醬汁,好好味。

⭐最中餅海鹽雪糕

⭐最中餅芝麻雪糕

濃郁的芝麻香氣在雪糕裡,配搭紅豆最中餅一齊食,味道更豐富。

🌟飲品

——————————————————

📍椈
中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖
2023-07-07 53 瀏覽
這間位於中環蘭桂芳附近新開的日式居酒屋,裝潢簡樸,座位不多,價錢合理,打造出日式居酒屋風格,且洋溢著小店的熱情,滿足一下小編北海道回來,對日本美食的心心念念。🥗煙三文魚沙律 $78先來個清新前菜沙律,煙三文魚份量慷慨,整體味道清爽開胃。🍡牛舌 $48/串🍡雞中翼 $38/串🍡豬頸肉串 $38/串🍡翠玉瓜 $18/串來到居酒屋吃串燒是必然的吧,最喜歡看著師傅現場炮製即點即製的串燒,再跟好朋友邊談邊吃。點了四款串燒,這裡的牛舌口感超讚,爽口彈牙,牛舌控不要錯過。🦀甲羅燒配多士 $110蟹膏加上一絲絲的鮮甜蟹肉及蟹籽,最後淋上生鵪鶉蛋,入口啖啖蟹香,味道濃郁,蟹迷值得一試。🍨最中餅雪糕 $38賣相吸引,雪糕口味有多款選擇,最中餅香脆可口,雪糕底下還有紅豆蓉,加添幾分甜度。🥤信州蘋果 $28🥤完熟水蜜桃 $28

🥗煙三文魚沙律 $78
先來個清新前菜沙律,煙三文魚份量慷慨,整體味道清爽開胃。

🍡牛舌 $48/串

🍨最中餅雪糕 $38

🥤信州蘋果 $28
🥤完熟水蜜桃 $28
2023-07-02 52 瀏覽
有時見friend未必下下想食太多 純粹都係都見個面為主上次食完串燒覺得係一個唔錯嘅選擇💁🏻‍♀️今次又同 encore 再食多轉平時認識嘅老蘭都係飲酒🍻估唔到有間日式串燒店🥗煙三文魚沙律 $78平時西餐都有前菜 食串燒都要來個沙律先開開個胃仔😆沙律仲加入左三文魚令成個沙律唔會好dry下🙆🏻‍♀️🐟燒三文魚頭 $88大大個魚頭😳😳就算燒完魚肉都仲係好滑身我地個friend仲要將個魚頭反轉再反轉拆三文魚肉食🤣🐔炸物拼盤 $88食串燒點可以少得雞軟骨嘅出現所以叫左個拼盤🙌🏻有雞軟骨 有炸豆腐雞軟骨粒粒炸到好酥脆炸豆腐就偏向硬身多少少🐂牛舌 $144口感柔軟 細嫩食落feel到無過多嘅脂肪😋🥒露荀卷 $114條條露荀都好爽口🤩🤩🐤月見雞肉棒 $114口感豐富 有雞肉嘅口感同時帶啲雞軟骨就咁食又得 點雞蛋豉油食都得🥚🐥明太子雞翼 $114實的的嘅雞翼雞翼釀滿明太子餡 帶少微辣🔥🍚三文魚炒飯 $98雖然成個偏濕 但幾香口係會俾足三文魚落去炒🐟🍨最中餅雪糕 $114三款口味 我地三個各自有自己鍾意嘅口味有海鹽🫙柚子🍊開心果可以話係今餐MVP🏅口感食落似雪芭 冰冰地但又帶軟身🍊富士山柚子汁 $28🍎信州
有時見friend未必下下想食太多 純粹都係都見個面為主

🍊富士山柚子汁 $28
🍎信州蘋果汁 $28
🍑完熟水蜜桃汁 $28
2023-06-28 37 瀏覽
🔍中環探店記 : 蘭桂坊榮華里SOHO荊別樹一格小店「椈 KIKU」由一班年輕青年創業於5月1日正式在中環開業,務求將日式居酒屋飲食文化,加入新思維在中環區內呈獻。裝修糅合現代及日式居酒屋傳統佈置風格,主打的串燒及創新菜式,就如日本地道小店坐位不多,由炸物小食,刺身、多款串燒、燒物、炸物、飲品、甜品等每日亦會有期間限定款式提供,選擇上一應俱全。3店內可以選擇BAR檯望住師傅嘅即叫即製串燒手藝,亦可以選擇門外食煙嘅空間,平日夜晚暫時未算太多客,空間感分佈十分適合飲酒傾計Chill 下。🍻三得利頂級生啤酒 Suntory premium $68/each推介:⭐️⭐️⭐️⭐️天時暑熱滴哂汗叫返杯冰凍啤酒係基本常識!334ml 中杯性價中等,🐟煙三文魚沙律 $78推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️全份量十分合理,開胃前菜二人分享岩到不得了,煙燻三文魚配料用量適中,沙律醬香甜,沙律菜新鮮,紅橙黃綠藍配色以打卡來講無得輸~🫘漬物拼 $68推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️一見到呢個師傅親自醃製,基本就係OMAKASE 指定開胃配菜嘅哂冷,要一讚嘅當然係全部都由本店師傅親自醃製,夠哂誠意,特別軟賞🧄蒜頭及蕎頭兩味,其次係牛蒡、青瓜及茄子漬,

由一班年輕青年創業於5月1日正式在中環開業,
務求將日式居酒屋飲食文化,加入新思維在中環區內呈獻。

每日亦會有期間限定款式提供,選擇上一應俱全。

店內可以選擇BAR檯望住師傅嘅即叫即製串燒手藝,
亦可以選擇門外食煙嘅空間,平日夜晚暫時未算太多客,
空間感分佈十分適合飲酒傾計Chill 下。

推介:⭐️⭐️⭐️⭐️
天時暑熱滴哂汗叫返杯冰凍啤酒係基本常識!
334ml 中杯性價中等,

🐟煙三文魚沙律 $78
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
全份量十分合理,開胃前菜二人分享岩到不得了,
煙燻三文魚配料用量適中,沙律醬香甜,沙律菜新鮮,
紅橙黃綠藍配色以打卡來講無得輸~

🫘漬物拼 $68
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
要一讚嘅當然係全部都由本店師傅親自醃製,夠哂誠意,
特別軟賞🧄蒜頭及蕎頭兩味,其次係牛蒡、青瓜及茄子漬,口感爽脆開胃。

唐揚炸池魚 $58 + 唐揚炸雞 $58
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️值得一試
放盤有沙律伴碟,兩款炸物香口出色,
唐揚炸池魚係小編見魚即叫,所以必點無誤😆

[串燒] 推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
串燒即叫即燒,調味同賣相上都幾有誠意,
二人ORDER 左8串,食完串燒都已經半飽
🍄冬菇 $20/串
小巧精細,輕輕調味過,入口保留到原汁,火喉到位。
🐷 豬頸肉串燒$38/串
🐟鰻魚串燒 $48/串
豬頸肉燒至半瘦半肥美狀態,鰻魚肉質軟腍。
🐓雞腎串燒 $38/串
想唔到雞腎片做到肉質柔軟、將調味完美入哂整片當中,爽口彈牙。
🐓日本雞心串燒($35/串)
呢款口感超濃烈,唔係個個岩食,
秋葵 $22/串 建議灑上七味粉更加惹味可口。

🥩和牛刺身 $288
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必食主角!
同場有和牛他他選擇,三人兩意之下選了較少有的和牛刺身
真心估唔到小店都有呢兩款高質居酒屋先有的特選菜款,
呢款在儲存保鮮、解凍上檯的工序上係最快心機的一個學問,
更何況要細心每片放盤先做到呢個打卡心心眼的效果,
建議訂檯時可以預訂左,到時師傅就可以預時解凍令整餐個Flow更順暢。
和牛刺身下放有洋蔥絲及沙律菜,務必要同牛肉一齊食!
因為試過就咁食一片和牛對比,口感昇華左一倍!
再沾上開胃刺身醬汁,味道表現滿意,係一般居酒屋少有的質素。

🦆黑松露鵝肝 $138 兩件
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️ 必食!
幸運地店主6月中新加的一款菜式,性價比高即刻叫啦~
特別一提呢塊放盤都用左沙律作為配菜,
令到整餐有種GO GREEN GO FRESH嘅不油膩用餐體驗,
鵝肝大片吸引,油潤豐盈,底下一片薄脆餅將面層黑松露醬的濃郁感中和。

柚子雪糕最中餅 & 開心果雪糕最中餅 $38/each
推介:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
每次到日式甜品最鐘意就係叫最中餅! 米香吸引咬口薄脆,
柚子雪糕質感有如雪芭,味道清新舒服岩哂小編口味!
款款都加左麻糬同經豆蓉,一人一客好ENJOY,一定要叫!
2023-06-28 44 瀏覽
🚩 椈今日又係foodie見面會🤣🤣去完旅行終於可以見到gladys同Kayan🤭🤭Gladys曬到黑豬仔咁🌤️餐廳位於蘭桂坊個頭,唔係講笑22歲女第一次夜晚去蘭桂坊依邊,都真係無論幾時都好有happy Friday嘅感覺〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🌈煙三文魚沙律 $78有生菜,洋蔥,火箭菜等等組合,好似我咁多元化三文魚已經切開咗一細片一細片方便分享🌈燒三文魚頭 $88三文魚對人體健康好有幫助,一定要食啦~燒到邊位微脆,肉質鮮嫩,又keep到油份🌈雞軟骨配炸豆腐 $88雞軟骨偏大粒,一舊有齊軟骨,油脂,雞肉炸得好酥脆炸豆腐同我哋中式酒樓食嘅唔同,口感相對紮實食落甜甜地,唔係好惹味果一款🌈牛舌 $144肉質爽嫩,簡單鹽同胡椒已經好夠味🌈露荀卷 $114露荀清爽,配搭埋燒豬腩片嘅鹹香成件事好和平🤭🌈月見雞肉棒 $114不會出錯嘅組合,柔軟嘅雞肉棒夾雜着脆脆地嘅雞肉骨蛋黃溝醬油調味都岩岩好,唔會過鹹🌈明太子雞翼 $114雞翼釀滿明太子餡,微微辣,有種獨特嘅明太子香氣🌈三文魚炒飯 $98炒飯偏濕潤😽所以唔會好難吞三文魚份量亦都比得好足,好鍾意佢落埋啲菇菇一齊炒🌈最中餅雪糕 $114是日MVP我
🚩 椈

🌈煙三文魚沙律 $78
有生菜,洋蔥,火箭菜等等組合,好似我咁多元化
三文魚已經切開咗一細片一細片方便分享

🌈燒三文魚頭 $88
三文魚對人體健康好有幫助,一定要食啦~
燒到邊位微脆,肉質鮮嫩,又keep到油份

🌈雞軟骨配炸豆腐 $88
雞軟骨偏大粒,一舊有齊軟骨,油脂,雞肉
炸得好酥脆

炸豆腐同我哋中式酒樓食嘅唔同,口感相對紮實
食落甜甜地,唔係好惹味果一款

🌈牛舌 $144
肉質爽嫩,簡單鹽同胡椒已經好夠味

🌈露荀卷 $114
露荀清爽,配搭埋燒豬腩片嘅鹹香
成件事好和平🤭

🌈月見雞肉棒 $114
不會出錯嘅組合,柔軟嘅雞肉棒夾雜着脆脆地嘅雞肉骨
蛋黃溝醬油調味都岩岩好,唔會過鹹

🌈明太子雞翼 $114
雞翼釀滿明太子餡,微微辣,有種獨特嘅明太子香氣

🌈三文魚炒飯 $98
炒飯偏濕潤😽所以唔會好難吞
三文魚份量亦都比得好足,好鍾意佢落埋啲菇菇一齊炒

🌈最中餅雪糕 $114
是日MVP我哋叫咗海鹽、柚子同埋開心果
海鹽同柚子偏向雪芭嘅感覺
開心果就係雪糕feel,仲要好濃郁添😆

🌈富士山柚子汁 $28
🌈信州蘋果汁 $28
🌈完熟水蜜桃汁 $28
2023-06-27 123 瀏覽
💖 椈 (中環)✨中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️今日又約兩個Bb食dinner,今次就食串燒🍢,我同 @kyla__hkfoodie 係泰國仲食唔夠,所以今日尋覓新餐廳trytry🧏🏻‍♀️-煙三文魚沙律🥗煙燻嘅三文魚帶有淡淡嘅燻香味,搭配上酸甜爽口嘅醬汁更加香氣四溢。味道鮮美,清新怡人🤫。-燒三文魚頭🐟燒烤過嘅三文魚皮脆脆又帶有油份,三文魚肉質細嫩又帶有淡淡嘅炭烤香氣😍,令人垂涎欲滴。雞軟骨配炸豆腐🦴色澤金黃,炸過嘅豆腐同雞軟骨呈現出金黃色嘅外觀,色彩誘人。香氣濃郁,炸豆腐帶有香脆嘅口感,搭配上煮熟嘅雞軟骨嘅清香👅,香氣撲鼻。味道鮮美,豆腐嘅口感香脆,雞軟骨嘅口感嫩滑,搭配上醬汁嘅味道豐富,鹹甜適中🖖🏻。-牛舌👅烤過嘅牛舌肉質細嫩,帶有少少粉嫩,肉質柔軟,唔洗再配上醬汁,味道已經好豐富。-露荀卷🥒露荀嘅口感爽脆,好食到搶左@y._.diarys 個份黎食🤭-月見雞肉棒🐥炸雞肉棒帶有香脆嘅口感😽,搭配上豉油蛋黃醬嘅香氣更加撲鼻。味道鮮美,雞肉棒嘅口感香脆,搭配上蛋黃醬嘅鹹甜味道相得益彰😳,口感豐富。-明太子雞翼🍗明太子嘅小辛辣與烤雞翼的香氣

💖 椈 (中環)
✨中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖

-煙三文魚沙律🥗

-燒三文魚頭🐟

雞軟骨配炸豆腐🦴

-牛舌👅

-露荀卷🥒

-月見雞肉棒🐥

-明太子雞翼🍗
明太子嘅小辛辣與烤雞翼的香氣相互融合,令人垂涎欲滴。味道鮮美,烤雞翼的口感香脆,大家都一致讚好❤️

-三文魚炒飯🍚
一定要叫飯!呢一個三文魚炒飯係偏濕潤😽我自己都幾鍾意😳,有好多唔同嘅配料🖖🏻三文魚唔會好腥,好唔錯哦😆

-最中餅雪糕🍧
雪糕我哋就叫咗三個唔同嘅口味,三個都好好食😝我哋就叫咗海鹽、柚子同埋開心果🥸,旁邊均有紅豆同埋抹茶麻糬作配搭😋

-富士山柚子汁🍹
-信州蘋果汁🍹
-完熟水蜜桃汁🍹

如果大家有其他餐廳推介可以𝒟𝒾𝓇𝑒𝒸𝓉 𝓂𝑒𝓈𝓈𝒶𝑔𝑒📩
2023-06-26
20 分鐘 (堂食)
2023-06-26 48 瀏覽
店舖大概只有十多個座位,被安排坐吧枱位置。· 鹽燒油甘魚鮫相比平時常吃嘅三文魚鮫大件好多,魚肉比例亦較多,肉質較實身,但油脂冇咁豐富。· 煙三文魚沙律用作解油膩,味道正正常常。· 炸物拼盤(池魚、豆腐、雞軟骨)最鍾意池魚,粉漿夠薄,有魚春!連埋魚頭食都唔會有苦味。· 串燒(雞翼、牛肋肉、月見雞肉軟骨棒)鹽燒雞翼最好味係表皮燒得乾脆,但仍保留雞肉軟滑質感👍🏻;牛肋肉牛味幾重,肉質好腍。· 最中餅雪糕揀咗開心果同海鹽味,開心果味道不夠突出,海鹽好味,鹹甜交錯😂整體唔錯,價錢合理,可以再試其他串燒。
店舖大概只有十多個座位,被安排坐吧枱位置。

· 鹽燒油甘魚鮫

· 煙三文魚沙律
用作解油膩,味道正正常常。

· 炸物拼盤(池魚、豆腐、雞軟骨)
最鍾意池魚,粉漿夠薄,有魚春!連埋魚頭食都唔會有苦味。

· 串燒(雞翼、牛肋肉、月見雞肉軟骨棒)

· 最中餅雪糕

整體唔錯,價錢合理,可以再試其他串燒。
2023-06-25 33 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧平時去蘭桂坊多數都係飲嘢,今次竟然有朋友話約我食居酒屋。居酒屋《椈》面積都唔係好大,但係入到去已經見到滿滿嘅人。煙三文魚沙律 $78首先食個沙律先,新鮮嘅煙三文魚配搭蕃茄和各式沙律菜,味道清新又開胃。明太子雞翼 $38用左明太子醃製雞翼再燒香,可以見到雞翼呈橙紅色,食落充滿咸香。豬頸肉串 $38肥瘦適中嘅豬頸肉,口感軟腍又有油香。牛舌 $48大塊又厚身嘅牛舌,食落有嚼勁又有牛肉味。七味粉骨付腸 $28外層燒到香脆,一咬開滿滿嘅肉汁。鰻魚 $48肥美嘅鰻魚外層燒到焦香,食落甜而不膩。最後飲哂杯三得利頂級生啤酒 $68 和言州蘋果 $28, 配合串燒真係一流。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧椈 (中環)中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

煙三文魚沙律 $78

明太子雞翼 $38

豬頸肉串 $38
肥瘦適中嘅豬頸肉,口感軟腍又有油香。

牛舌 $48
大塊又厚身嘅牛舌,食落有嚼勁又有牛肉味。

七味粉骨付腸 $28
外層燒到香脆,一咬開滿滿嘅肉汁。

鰻魚 $48
肥美嘅鰻魚外層燒到焦香,食落甜而不膩。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

椈 (中環)
中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈୨୧
2023-06-23 49 瀏覽
即叫即燒,坐喺燒爐面前,有曬視覺享受😆・ 煙三文魚沙律🥗 ($78)好大份嘅沙律✨沙律質地清爽,煙燻三文魚味道好香,加上新鮮嘅蔬菜同沙律醬,好 fresh🌿・ 鰻魚串燒😆($48/串)烤鰻魚外皮烤得酥脆,內部肉質鮮嫩多汁,口感柔軟😍,上面嘅醬汁濃郁,又數會好甜,增添左鰻魚嘅香氣同味道😘・ 豬肉蘆筍卷串燒🍢($38/串)薄薄嘅豬肉片包住蘆筍卷😝 烤出來嘅味道好正!豬肉鮮甜嘅肉汁流入蘆筍😳 口感脆脆,好味😋・ 豬頸肉串燒🐷 ($38/串)燒豬頸肉燒到有脆邊😚 肉質鮮嫩,口味香濃♥️・ 牛舌串燒👅 ($48/串)好大塊!勁濃牛味🤣 調味啱啱好,咬落去既彈牙又多汁,勁好食!・ 雞中翼串燒🐓($38/串)燒到皮脆肉滑😋 一串有兩隻雞翼🥰 口感酥脆,勁襯啤酒🍻・ 月見雞肉軟骨棒🍗($38/串)用雞肉和軟骨製成,口感彈牙,味道濃郁😇 隔離有隻靚嘅生雞蛋黃,同雞肉軟骨棒一齊食好夾😋・ 日本雞心串燒🐓($35/串)第一次食雞心😳 口感爽脆,幾有鮮味✨ 燒得啱啱好,好味道☺️・ 炸物拼盤🧀 ($88)有三款炸物: 炸雞軟骨、炸豆腐、炸芝士🧀 三款炸物外皮炸得金黃酥脆,唔會太油膩😘炸雞軟骨口感脆而不硬,香氣四溢
即叫即燒,坐喺燒爐面前,有曬視覺享受😆

・ 煙三文魚沙律🥗 ($78)

・ 鰻魚串燒😆($48/串)

・ 豬肉蘆筍卷串燒🍢($38/串)

・ 豬頸肉串燒🐷 ($38/串)
燒豬頸肉燒到有脆邊😚 肉質鮮嫩,口味香濃♥️

・ 牛舌串燒👅 ($48/串)

・ 雞中翼串燒🐓($38/串)
燒到皮脆肉滑😋 一串有兩隻雞翼🥰 口感酥脆,勁襯啤酒🍻

・ 月見雞肉軟骨棒🍗($38/串)

・ 日本雞心串燒🐓($35/串)

・ 炸物拼盤🧀 ($88)
有三款炸物: 炸雞軟骨、炸豆腐、炸芝士🧀 三款炸物外皮炸得金黃酥脆,唔會太油膩😘炸雞軟骨口感脆而不硬,香氣四溢,十分吸引😚 炸豆腐炸得外脆内軟,唔會太油膩😇 而炸芝士令我驚喜!一咬開係芝士融化的狀態,口感柔軟,好好食♥️

・ 三得利頂級生啤酒🍻 ($68)
味道清爽,好啱同日本串燒一齊食🥰 勁過癮!

😋味道5/5
🏡環境5/5
🍽️服務5/5
🙆🏻‍♀️再去5/5
⭐️總體評分:20/20
💰總消費: $880/2人(有加一)

2023-06-23 37 瀏覽
個人黎講真係大愛食居酒屋今次要為大家介紹既係 - 椈KIKU椈KIKU係於中環榮華里13號榮華大廈A座地下G號舖今次餐廳安排左我地坐bar table可以睇住師父係到燒同整野食食物個方面 今次點左:- 煙三文魚沙律- 牛肋肉- 豬頸肉串- 牛舌- 雞中翼- 雞軟骨串- 鰻魚- 牛仔骨Overall黎講佢地既串燒係 超好食!全部都燒到岩岩好 唔會太燶!!!個人大愛係佢地個燒鰻,佢燒到個魚皮好脆同好香口 !而且個肉質係超肥美鮮甜。
個人黎講真係大愛食居酒屋

- 雞中翼
- 雞軟骨串
- 鰻魚
- 牛仔骨

Overall黎講佢地既串燒係 超好食!
全部都燒到岩岩好 唔會太燶!!!
個人大愛係佢地個燒鰻,
佢燒到個魚皮好脆同好香口 !
而且個肉質係超肥美鮮甜。
2023-06-22 48 瀏覽
放假真係好需要酒精放輕下,好耐無去蘭桂芳,發現有間新開居酒屋,見到有位即刻衝入去🤭餐廳位於蘭桂坊橫街位置,座位唔多,亦有吧枱可欣賞廚師廚藝坐低先叫杯Suntory premium 飲下先,炎熱天氣飲冰凍啤酒真係好舒服😌唔飲酒嘅另一半揀左富子山柚子 軟殼蟹沙律$88首先食沙律作為前菜,比想像中大碟,用上新鮮軟殼蟹炸得好香脆漬物拼$68有青瓜、蒜頭、茄子、個人最鍾意牛蒡,質地爽脆之後點左D串燒送酒牛舌、雞中翼、雞皮、日本雞心、蜜糖菠蘿、燒番薯仔牛舌一上枱就聞到濃濃香烤味,外層燒得焦脆,厚切勁吸引!!咬開肉質鮮嫩粉紅又多汁,啖啖滿足~值得一讚係餐廳燒既火喉同時間都掌握得好好~好似雞皮咁,燒到脆卜卜,又唔油芝士甲羅燒蟹肉、蟹膏、鵪鶉蛋同芝士放入蟹蓋顏色鮮艷,食材配搭令口感好豐富。最中餅雪糕最中餅嘅外殼金黃酥脆,散發住淡淡米香,味道帶點微甘,配開心果雪糕同綠茶麻糬好夾!為豐盛嘅一餐劃上完美句號! 呢間居酒屋仲有午市套餐同一人前啤酒串燒炸物set, 仲有拉麵、咖喱供應... 中環上班一族又多個選擇喇🫰🏻

餐廳位於蘭桂坊橫街位置,座位唔多,亦有吧枱可欣賞廚師廚藝

唔飲酒嘅另一半揀左富子山柚子

軟殼蟹沙律$88
首先食沙律作為前菜,比想像中大碟,用上新鮮軟殼蟹炸得好香脆

漬物拼$68
有青瓜、蒜頭、茄子、個人最鍾意牛蒡,質地爽脆

之後點左D串燒送酒
牛舌、雞中翼、雞皮、日本雞心、
蜜糖菠蘿、燒番薯仔

牛舌一上枱就聞到濃濃香烤味,外層燒得焦脆,厚切勁吸引!!
咬開肉質鮮嫩粉紅又多汁,啖啖滿足~

芝士甲羅燒

2023-06-12