2019-05-05 119 瀏覽
朋友介紹我黎銅鑼灣食Omakase, 店面好高級,裝潢陳設都好有格調,一於食返餐fine dining,享受下頂級日式料理!店員推介呢個六週年套餐,有刺身、壽司,每款食材皆由師傅精挑細選,用心準備,有信心保證!先黎頭盤:蟹膏豆腐,蟹味香濃,豆腐超幼滑,驚喜!鮑片醃製好夠味!最右手邊係冰頭,其實即係三文魚鼻樑軟骨,用左醋黎炮製,爽口得黎味道清新!食完前菜食返粒楊梅,甜甜地~有六款刺身北海道活帶子,用左岩鹽柚子調味,帶子肉質好林赤蝦配上黑魚子,味道鹹鹹香香,加清新小菊花真鯛,有蔥、芝麻同醬油處理,魚味重、芝麻香連子鯛,有輕燙表皮配上柚子帶出清爽既味道燒半熟既鯛 ,加上捲蔥薑絲,辣辣地銀目魚,用火燒迫左啲油脂出黎,有焦香,配上wasabi莖,辣辣地又鹹鹹地,突出食材鮮味再有六款壽司間白魚,肉質爽口一絲絲既蟹肉蟹膏蟹籽,好入味又鮮甜青花魚配上酸昆布,魚味重,所以用左蔥薑絲辟味超拖羅,係吞拿魚中間位置,有溶化既油脂炙燒左口魚裙邊,濃郁甘香,魚油緩緩滲出海膽係表面撒左梅鹽,入口冰涼鮮味,份量多最後仲有茶碗蒸,入面有雞肉,幾特別,加埋海帶湯做個good ending!甜品係柚子雪糕nice!

店員推介呢個六週年套餐,有刺身壽司,每款食材皆由師傅精挑細選,用心準備,有信心保證!

食完前菜食返粒楊梅,甜甜地~

有六款刺身

北海道活帶子,用左岩鹽柚子調味,帶子肉質好林

赤蝦配上黑魚子,味道鹹鹹香香,加清新小菊花

真鯛,有蔥、芝麻同醬油處理,魚味重、芝麻香

連子鯛,有輕燙表皮配上柚子帶出清爽既味道

燒半熟既鯛 ,加上捲蔥薑絲,辣辣地

再有六款壽司

間白魚,肉質爽口

一絲絲既蟹肉蟹膏蟹籽,好入味又鮮甜

青花魚配上酸昆布,魚味重,所以用左蔥薑絲辟味

超拖羅,係吞拿魚中間位置,有溶化既油脂

炙燒左口魚裙邊,濃郁甘香,魚油緩緩滲出

海膽係表面撒左梅鹽,入口冰涼鮮味,份量多

甜品係柚子雪糕nice!
2019-05-04 440 瀏覽
男友今日笑咪咪咁話帶我去食好西,好似好驚喜咁,又唔係我生日🎂,唔知攪咩😂黎左耀華街既樂壽司🍣大廈lobby裝修,感覺唔太好咁,好大煙塵又多木板,不過一出𨋢門就feel到入左另一個世界🥳門口個水池完全有洗滌心靈既作用,有啲似去左泰國既高級spa🙏🏼雖然我地到既時候餐廳唔算好多人,但後來發現真係冇得walk in,喺我地入座後之後黎既都係訂左枱既客人⋯我諗尤其係weekend 殺上去食既多數都GG了⋯😖😅雖然遲book枱所以要坐門口位、但店員服務都好好,而且每張枱都係卡位,私隱度很高。餐牌很簡單的有不同lunch set,以咁高級既setting,lunch set嘅價錢相對地都唔貴。經理見我地有選擇困難症咁,都好細心走來問一問我哋。男友話佢唔知揀邊樣好,又想食壽司set但又想食一啲刺身,結果經理為我哋推介暫時仲未喺Menu推出嘅六周年特別套餐,係有6樣刺身加6樣壽司🍣,好似好吸引!男友見到咁特別就揀左呢個!本來我仲諗緊好唔好食第二款,但係聽到經理推介呢個餐又有大拖羅又有海膽,都係覺得食呢個正!反正都唔係我買單😂🤪落左單冇幾耐,店員就先送上沙律同埋漬物。鮮菜沙律🥗不外乎都係車厘茄、粟米同生

落左單冇幾耐,店員就先送上沙律同埋漬物。
鮮菜沙律🥗不外乎都係車厘茄、粟米同生菜🥬配上少少芝麻汁,不過加咗少少白肉魚,好新鮮肉質好甜!即刻更加期待一陣嘅刺身😍漬物係一啲菠菜切細粒左加埋啲木魚絲,男友覺得有少少鹹,但我就覺得剛剛好,幾入味同埋開胃👍🏼

主菜既刺身壽司set黎啦!真心色香味都有哂!先講成個set既佈置都好精緻,睇到所有食材都好新鮮,而且選擇既海鮮亦好多款😍完全滿足哂foodie既所有願望!
店員介紹上行刺身由右至左食,之後下行壽司由左至右,味道由淡到濃,簡單易明!咁就先由隻大生蠔食起!呢隻日本巨大生蠔非常清甜,比起澳洲南非嗰啲相對地又唔重海水味、又唔會creamy,但就好清甜滑漏,好似佢一生都喺好乾淨既泉水生活咁😂😋而且佢育新真係全部都係白色,一啲唔乾淨或者雜質都冇,育新完美無瑕😱🥳🥳😍

之後嘅大拖羅就真係不得了,超級驚喜佢兩大大塊,一啲都唔孤寒,淨係呢兩舊都已經值$200 !平時我本人就鍾意食中拖羅多啲嘅,因為覺得大拖羅實在太油!不過呢一件嗰個油脂真係好甘香,入口即融,但又唔會話過漏!兩塊剛剛好,可以食完第一塊驚艷和再慢慢嘆埋第二次,咁就真係剛得好滿足😌之後既魚子、油甘魚得都好鮮甜,而且份量其實好多,明明起身到而家都未食野,但呢個份量其實真係好勁!

壽司啦😍好鍾意佢啲壽司🍣飯都有漬左,少啲醋味、多一層豉油香但又唔過濃!所以我覺得唔駛點豉油都好食!
第一舊帆立貝壽司,之後再嚟牡丹蝦壽司,帶子同蝦一樣好好用而且鮮甜我覺得自己個口腔好幸福😅😍而且佢嘅排序都好細心同好有心思,因為之前連續食咗幾件與刺身,食返啲貝殼類過一過場感覺好好。

之後有兩件白肉魚,唔係好識得出係乜嘢魚,但係佢哋火炙,超好食!難得師傅只係火炙過層皮,肉身仲係生既,超鮮,而個皮灸過有少少脆,食落好香!口感一流!好少會見到咁樣火炙壽司而且真係好好食!大驚喜呀!🥰🥰🥰🥰

海膽唔使多講,鮮甜、豐滿、甘香!滿口都係幸福嘅感覺😭🥰
最好笑係男友連啲海草海帶都唔放過,其實我試左少少都係好乾淨同新鮮,呢個盛合滿分💯呀!

食完其實真係好飽,但係之後估唔到仲有拎埋個味增湯同埋蟹肉蒸蛋上嚟,食咗成盤生冷野飲番個熱湯🍲感覺好舒服,個蟹肉蒸蛋超華超香,蟹肉都唔少。唯一有少少瑕疵就係食到有少少蟹殼,拆肉時可能miss左,不過可以接受既。經理問我地覺得個刺身壽司🍣點樣,我地除左讚都唔知講咩好。
最後仲有甜品,可以揀柚子或線茶雪糕🍦我地都揀左柚子味,好清新既sorbet,飽得黎又滿足,今晚睇黎都係要齋戒一下😂
2019-05-04
2019-05-01 296 瀏覽
今日同屋企人慶祝生日,特登嚟呢度食返餐高級日本菜🍣今個月咁啱係餐廳開業嘅六周年🎉店員推介左一個六周年嘅omakase套餐,總共有六款刺身同六款壽司,仲包埋湯同蒸蛋。店舖環境好優雅,為左可以第一時間食壽司師傅即整嘅刺身同壽司,我地就揀左係壽司吧前面既位置坐😁😁😁啱啱坐低左師傅就送咗鱈魚片小食俾我哋,脆卜卜仲熱辣辣係新鮮烤,好好食。首先第一款刺身有北海道活帶子,師傅喺上面加咗少少岩鹽同柚子皮,所以唔需要點醬油可以食。帶子超大粒好新鮮,就算切開咗一半都好誇張,小小岩鹽帶可以帶出帶子既鮮味,加埋柚子皮的清新感,果然唔點醬油都得!日本赤蝦配黑魚子🦐魚子味好香濃,師傅本身已搽咗少少醬油喺面, 同樣師傅會喺上枱嘅時候話畀我哋聽唔洗點任何醬油都得。日本真鯛配新鮮紫菜,我第一次食呢個配搭感覺都幾特別。金目鯛刺身,師傅係輕輕熨過再加上芽蔥同柚子汁,係好清新既感覺🌿伊左目,上面加上薑同蔥花池魚刺身,配上左胡椒,爽口刺身但又有小小辣,刺激味蕾感真一次食😎接住落嚟就係壽司啦 🍣金扇鯛配紅油蔥花,入口即化😋油甘魚炸京蔥絲油甘魚本身好鮮甜,加埋香口既京蔥絲,一個好新鮮既配搭!深海池魚加小菊牙蔥,肉質彈牙爽口,配芽蔥
今日同屋企人慶祝生日,特登嚟呢度食返餐高級日本菜🍣

今個月咁啱係餐廳開業嘅六周年🎉店員推介左一個六周年嘅omakase套餐,總共有六款刺身同六款壽司,仲包埋湯同蒸蛋。店舖環境好優雅,為左可以第一時間食壽司師傅即整嘅刺身壽司,我地就揀左係壽司吧前面既位置坐😁😁😁

日本真鯛配新鮮紫菜,我第一次食呢個配搭感覺都幾特別。

伊左目,上面加上薑同蔥花

接住落嚟就係壽司啦 🍣
金扇鯛配紅油蔥花,入口即化😋

油甘魚炸京蔥絲
油甘魚本身好鮮甜,加埋香口既京蔥絲,一個好新鮮既配搭!

深海池魚加小菊牙蔥,肉質彈牙爽口,配芽蔥更突出其鮮甜,油香非常🤗

燒拖羅生葵漬蒜蓉
依件壽司絕對可以衝擊大家既味蕾,拖羅燒到半熟,香濃既魚油滲透成件壽司,魚肉入口即溶好似棉花糖一樣,一試難忘💯

海膽壽司
海膽份量多到嚇一跳,而且非常新鮮,有海水味得黎唔會腥。

蒸滑蛋
依個蒸蛋非常滑溜,蛋同材料既比例岩岩好,
入面有滿滿的蟹肉/雞肉/香菇,非常高質🤣🤣🤣

今日第一次可以係一日內試咁多種唔同既魚,而且價錢都唔算好價,算得上係物有所值啊👍🏻👍🏻👍🏻 最後食埋甜品 (芝麻雪糕/抹茶雪糕), 簡直就係完美結局😍
2019-04-27 133 瀏覽
又到月底出糧的日子,加了人工,一於食頓好的.餐廳很近時代廣場,走過去只是3mins.餐廳環境很好,感覺去了酒店,播著純音樂,又好像Spa,整體感覺很舒服。餐廳6週年,所以推出了$666的套餐,有6件壽司和6件刺身.擺得好美觀,刺身又各有兩件哦!最正當然是海膽啦!蟹肉蟹膏都超正的.甜蝦、帶子、拖羅......味道在口腔中盤旋.有前菜又有沙律,好開胃.還有味噌湯和茶碗蒸,很滑溜.最後更有甜品的.味道好,樂味道.
有前菜又有沙律,好開胃.
還有味噌湯和茶碗蒸,很滑溜.
最後更有甜品的.味道好,樂味道.
晚上8點吃omakase,平均一吃就到10點了,上個週末想試試中午吃,可以享受一下日光的時間。新派裝修又帶點奢華感覺,都是有質感的傢俱和燈飾,樓底十分高,走過卡位,便到師傅主場的吧枱。Lunch set omakase "shou" $980,包括前菜、沙律、湯、茶碗蒸、甜點。開始之前送上小食- 鱈魚片,脆脆的,小小辣很惹味。前菜三種1/冰頭漬是三文魚頭鼻樑軟骨,屬珍貴部位,有豐富骨膠原,經常在omakase出現,配海帶食,入口爽脆酸甜。2/汁煮螺,師傅已用竹簽串起,方便食用,螺肉爽口,配微酸的洋莓食,幾清新。3/水雲,即日本髮菜,加了日本酸帶酸甜味,蠻開胃的。北海道處女蠔兩食,是真蠔和岩蠔的混合,蠔肉身跟殼一樣大,兩只蠔的味道都不一樣,右手邊蠔生食加lime汁; 右手邊蠔燙過幾十秒熱水,蠔身稍為收縮了,令到味道更濃郁,透明的是土佐jelly,再加日本萬能葱和三文魚子,三文魚子的鹹鮮味能提味,口感超豐富!下一道是刺身,真鯛薄切三食,配柚子汁,而平時是用酸汁,能提升鮮味。第一食真鲷配蘿蔔苗; 第二食配芽葱; 第三食,師傅已預先加了岩鹽,再配昆布鹽、小菊花、玫瑰花一起吃,相當有巧思。大拖羅

開始之前送上小食- 鱈魚片,脆脆的,小小辣很惹味。

前菜三種
3/水雲,即日本髮菜,加了日本酸帶酸甜味,蠻開胃的。

大拖羅拌紫蘇葉和wasabi 莖,創作組合非常特別,其實係日本人唔浪費,食材會由頭食到尾,呢個莖係醃製過,加埋岩鹽、紫蘇葉食,不用額外加醬油,大toro十分肥美,魚油豐富,屬上等水準,wasabi莖味道不會很嗆,爽脆的,口感很新鮮,一試難忘!

過物三種,過一過味蕾,再食寿司。這一道有冰菜、士多啤梨、果茄,已經加了岩鹽,日本冰菜仲過攞獎,士多啤梨很甜美,果茄超甜又爽口,與蕃茄不同,日本一棵只有十幾粒,仲要人手採摘,很特別的食材。

燒物是鯖魚,先吃魚,可以把蘿蔔蓉入醬油,魚皮香脆,魚肉扎實,再吃龍珠果和洋莓,很好的配搭,平衡不同的味道。

嚐5貫寿司之時,可以試試五種漬物,色彩豐富,有牛蒡、薑、蕎頭、沖繩苦瓜和蘿蔔,牛蒡爽脆帶芝麻香; 蕎頭脆口,酸甜適中,好開胃; 蘿蔔不會很酸,蠻清甜; 薄切苦瓜不會苦,味甘,而且是自家醃製的,好厲害唷,因為一般漬物都要醃半年以上!

第一貫寿司為貝類的赤貝,還是活的的,外形很立體,活的藝術,面加了魚子醬,更顯矝貴,赤貝口感清爽彈牙,非常新鮮,飯已加醬油調味。

接着是日本細池魚,加薑蓉、萬能葱,魚味清爽。

白肉魚銀鱈魚配松露、炸京葱,帶火炙香,肥美豐腴,口感豐富有層次,很有質素!

日本五大名魚金目鯛,很長的尾,加了松露、辣椒絲,魚皮火炙後帶陣陣魚香,大愛入口即化的脂肪和鮮味。

最後一貫- 北海道馬糞海膽,顏色濃烈,有兩層,底層是來自南韓,聽說平常都用九州的,加了梅鹽來提味,味道甘甜,不會腥,一定要一口吃下去,連靈魂也感受到,非常享受喔!

大蜆清湯伴豆腐、菇、柚子絲,大蜆好大隻,又鮮甜,飲埋個熱湯可以暖返個胃,養生之道。

黑糖奶凍質地細滑,和菓子小小的size,很可愛,係紅豆餡,外皮有嚼勁,也不會太甜。

Kishoku每一道出品都有獨特的造型和別出心裁的配搭,賣相極為精緻,不只視覺和味覺上的驚艷,更了解到日本飲食文化知識,因為師傅很熱情,又有耐性,會為客人細心介紹食物的故事,令到精神上也大為滿足!
  • omakase"shou"
2019-04-17 520 瀏覽
同表姐食餐預祝生日飯 當然日本菜係首選佢話想試下Omakase廚師發辦 相信廚師嘅選擇店員服務好貼心 會先問有無對食材過敏 然後就為每人送上前菜三味 冰頭 即三文魚鼻樑 有咬感 酸酸地 開胃最啱汁煮東風螺 食落有嚼勁 醬汁入味之餘食到鮮味生桃細細粒果甜強勁 水雲我最鍾意食貪佢滑嘟嘟之後就到頭盤北海道處女蠔 總其兩大隻師傅話因為係處女海捕獲 所以又叫處女蠔右邊蠔經過10秒熱水沖𤆥 形成半生熟狀態三文魚籽加香蔥鋪面 仲有少少啫喱食到結實肉質又食到生蠔口感 入口滑溜 口腔會留有一股甜香 好新鮮嘅食法左邊係原汁原味新鮮生蠔 肥美厚肉 口感creamy 食用前先滴入青檸汁 aftertaste有淡淡海水味師傅教我地先試生後食熟 原來有次逐 好有學問繼而開始食真鯛 分兩種口味 卷狀珍鯛內捲蘿白苗 牙蔥 加上岩鹽而珍鯛片就可以配伴碟嘅小菊花 玫瑰花 小昆布平日大多數伴酸汁 柚子汁 或青檸汁 三款輪流供應到我最愛嘅拖羅三文治 紫菜夾拖羅及紫蘇葉 添加岩鹽 wasabi莖 增加味道層次 厚切大拖羅 細緻油脂滲透魚油 幸福感大大提升師傅話要清一清味蕾然後到熟食部份先食冰菜 咬落去沙沙聲 爽脆而且面層冰點
同表姐食餐預祝生日飯 當然日本菜係首選
優質服務加上舒適環境 令我地食得安心又放心
希望到我生日表姐都可以請番我去呢度食😂
2019-04-15
2019-04-15 476 瀏覽
一聽到Omakase就已經知道係高價靚食材,Omakase即係由廚師發辦,廚師安排食物~其實小妹咁大個人都未食過Omakase,男人知我未食過,就特登帶我來食,佢話有Lunch Set,價錢相對比晚上便宜,可以去食下~呢到環境好大呀,日本風設計裝修高尚華麗,金碧輝煌好有殿堂級既feel~我地當日叫左2個Lunch Set,分別係12件特上壽司盛$488和刺身盛$368首先來個前菜,有蒟蒻、竹輪、紅蘿蔔絲~沙律就有沙律菜,吞拿魚粒,再加芝麻醬~沙律菜都好鮮甜爽口刺身盛出場嗱賣相色彩繽紛,非常吸睛~仲有一碗白飯跟而刺身之中印象較深刻既就係金絲魚因為廚師有輕輕火炙過,令魚油味更出另外帶子都好鮮甜,肥美又大隻跟住就到壽司出場總共有12款壽司Omakase既感覺真係好新奇,因為永遠都唔會知,廚師會安排什麼壽司,廚師會逐樣逐樣新鮮整出來~(左上)赤蝦壽司加魚子醬,赤蝦好爽口,配上魚子醬(左下)真鯛魚,上面係昆布鹽真鯛魚味道較清淡,但連埋昆布鹽食,成件事即刻唔同左,咸咸地幾好食~(右上)新鮮帶子,上面加了柚子皮食落口鮮甜肥美,啖啖柚子香,正呀(右下)油甘魚,上面係柚子胡椒辣辣地,帶少許柚子味,胡椒味
一聽到Omakase就已經知道係高價靚食材,
Omakase即係由廚師發辦,廚師安排食物~

其實小妹咁大個人都未食過Omakase,
男人知我未食過,就特登帶我來食,
佢話有Lunch Set,價錢相對比晚上便宜,
可以去食下~

呢到環境好大呀,日本風設計
裝修高尚華麗,金碧輝煌

好有殿堂級既feel~

我地當日叫左2個Lunch Set,
分別係12件特上壽司盛$488
刺身盛$368

首先來個前菜,有蒟蒻、竹輪、紅蘿蔔絲~
沙律就有沙律菜,吞拿魚粒,再加芝麻醬~
沙律菜都好鮮甜爽口

刺身盛出場嗱

賣相色彩繽紛,非常吸睛~
仲有一碗白飯跟
刺身之中印象較深刻既就係金絲魚
因為廚師有輕輕火炙過,令魚油味更出

另外帶子都好鮮甜,肥美又大隻

跟住就到壽司出場
總共有12款壽司

Omakase既感覺真係好新奇,因為永遠都唔會知,
廚師會安排什麼壽司廚師會逐樣逐樣新鮮整出來
~

(左上)赤蝦壽司加魚子醬,赤蝦好爽口,
配上魚子醬

(左下)真鯛魚,上面係昆布鹽
真鯛魚味道較清淡,但連埋昆布鹽食,
成件事即刻唔同左,咸咸地幾好食~

(右上)新鮮帶子,上面加了柚子皮
食落口鮮甜肥美,啖啖柚子香,正呀

(右下)油甘魚,上面係柚子胡椒
辣辣地,帶少許柚子味,胡椒味較出~

(左上)平靜魚,上面係wasabi漬
平靜魚即係大條既油甘魚,有油甘魚哥哥之稱
這個味道微辣,可能係wasabi漬既關係吧~

(左下)蟹肉蟹膏,上面係海藻茸
啖啖蟹肉
,蟹膏鮮甜,
連埋海藻茸食,大愛呀

(右上)深海池魚,上面係紅蘿蔔茸和魚子醬
深海池魚油份較高,重魚油味~

(右下)金絲魚,上面係炸京蔥絲
呢個我超鐘意食呀,火炙魚油香

面頭d京蔥絲都好香口好好食~

(左上)青魚,上面係煮好左既透明昆布
味道酸酸甜甜~

(左下)海膽,加梅鹽
呢個啖啖海膽肉,超多海膽
非常甘甜

(右上)銀雪魚,上面係松茸醬和辣椒絲
銀雪魚肉質好滑嫩

(右下)日本拖羅加牙蔥
再包上脆口紫菜,不用點醬油,
就咁食先最美味

海膽魚子吞拿魚粒迷理丼
這個飯的份量較細,
但都已經好足夠,因為之前已經食左好多壽司~

另外仲有麵豉湯和蒸蛋
蒸蛋嫩滑,蛋味濃,裏面有埋蟹肉,
味道咸咸地,夠晒惹味

Set仲會有埋甜品雪糕
分別係綠茶和柚子2隻味
我地叫左每款各一

綠茶雪糕甜甜地帶點茶苦,
味道剛剛好,不太甜也不會苦~

而柚子雪糕就超多柚子肉,好重柚子香,
味道酸酸甜甜,非常開胃~

服務員態度有善,經常幫我地加茶
有Service

廚師都好用心制作食物,
仲會講解每樣食物係d咩來,many thx

大滿足
  • 金絲魚壽司
2019-04-13 155 瀏覽
12點到,可以坐廚師枱。最愛睇師傅認真準備食物的樣子!點了壽司🍣12件set ($488) 同刺身set ($368)。 先來2個前菜-吞拿魚粒沙律🥗和有蒟蒻的小菜。刺身一set 有7款,每款有2樣。成個刺身set 最印象深刻係未試過的金絲魚,口感鮮甜爽甜。另外12件壽司🍣set 師傅會先問你有冇野5食(我咩都食嫁😜)。壽司🍣set 最開心就係有驚喜5洗自己諗。師傅也好talk 得,每道壽司都會介紹用料和調味方法。有些用料雖然同刺身set 係一樣,但加埋調味,係正d!今日的新鮮選材有:赤蝦配黑魚子醬,帶子配柚子絲,蟹肉蟹膏配海藻蓉,真鯛配昆布鹽,針魚有薑絲(師傅解釋係針魚淡口點,所以用薑絲調味),油甘魚配柚子汁,鰈魚烤邊上有櫻䓤絲,金絲魚烤邊,銀鱈魚配黑松露,好最料的北海道海膽,醬油吞拿魚配芝麻 (師傅話一發板時就開始用醬油醃呢)和肥美拖羅上有芽䓤😋 仲包一個迷你刺身丼上完好富娛樂性的壽司🍣後,有好足料嘅茶碗蒸同麵豉湯暖下個胃。最後有是日雪糕🍦~綠茶🍵和柚子味作完美的句號。

最後有是日雪糕🍦~綠茶🍵和柚子味作完美的句號。
2019-04-12 463 瀏覽
近排公司生意幾好,老闆請食日本菜!仲要食 Omakase, 真係開心到飛起!廚師發板永遠都係食高質日本料理的最高境界。講得廚師發板當然我們都不知道師傅將會準備什麼食材給我們,其實真係唔錯,又方便傾偈又唔需要諗點什麼食物, 師傅就會將當晚最好最新鮮的美食送上給我們!第一次到楽壽司Kishoku, 店舖裝修風格時尚高貴,大門入口給人有神秘的氣氛。 店員安排我們坐吧檯, 可以面對面同壽司師傅傾計, 又可以交流下日本美食心得!當日餐牌消費大約$1000一個人,今次我們點的廚師發板有前菜,生蠔,刺身,熟食,壽司,湯和甜品。頭盤有冰頭 (係三文魚鼻樑軟骨位置), 冰頭特別爽口,螺肉好淋, 蟹膏豆腐味道鮮甜, 紅色的是日本梅, 味道微甜。跟住到日本宮城蠔, 左邊一隻是生蠔, 右邊的已經煮熟了。 兩者入口都有鮮甜的蠔味,脹卜卜好肥美。深海池魚,入口肉質爽甜,厚身有咬口。中拖羅加紫蘇葉, 滿滿的魚油香味,入口即溶, 非常豐厚的魚油脂,一啖入口感覺非常幸福。熟食~ 魚肉煎得剛剛好,配海膽和檸檬吃。壽司擺盤有牛蒡,蕎頭,子薑,沖繩苦瓜,蘿蔔頭,自家醃製的, 特別好味。到壽司出場了, 我最欣賞就是帶子壽司和海

深海池魚,入口肉質爽甜,厚身有咬口。

熟食~ 魚肉煎得剛剛好,配海膽和檸檬吃。

壽司出場了, 我最欣賞就是帶子壽司和海膽壽司
帶子壽司上面塗上柚子皮,帶子非常厚肉鮮嫩,帶有甘香,兩者加埋好清新。 還有重頭戲北海道馬糞海膽壽司,入口清甜又鮮味的海膽, 實在太好味了。

大蜆柚子湯, 食了很多魚生刺身, 飲返一碗熱辣辣的大蜆柚子湯,清甜的蜆肉配淡淡的柚子味,正!

牛乳布丁和櫻花菓子,之後再食埋甜品, 牛乳布丁非常香滑,櫻花菓子有美美的賣相,入口不算甜。

雖然Omakase真係唔算平,但係間唔中可以享受下環境氣氛和新鮮食材, 亦都係人生一大樂事啊!

2019-04-10
2019-04-11 280 瀏覽
星期六放假帶媽媽食好西!來到了位於銅鑼灣耀華街的「楽壽司」日本餐廳。一進門內就可見餐廳樓底極高,裝修瑰麗堂皇,甚具氣派!被安排至兩人卡座,座位非常寬敞舒適星期六都有午市定食餐,除左Omakase,仲有各款壽司或刺身定食,亦有熱食,價錢由$248起。我地點左各一個刺身拼盤同燒魚定食前菜及沙律點餐後店員會先送上前菜和沙律。前菜裡有竹輪、蒟蒻、甘筍絲等等,調味恰好。雜錦沙律菜好新鮮,碧綠爽脆,配有少量魚生粒同和風芝麻醬,清新開胃西京燒銀雪魚定食伴碟鋪排賣相一流,睇得出廚師好用心堆砌。銀雪魚外皮燒得微脆,魚肉鮮嫩甜美,富魚油脂香,不得了!配上入口Q彈的日本珍珠米,味道一流壽司盛盒由於不是坐在壽司吧位置,壽司會分兩輪送上,而食材都係由廚師精心挑選新鮮當造的!Round 1宮城蠔(左起)蠔肉頗肥美,入口鮮甜,帶有微微天然嘅海水鹹香,面上配左柚子啫喱,感覺好清新北海道帆立貝帆立貝好飽滿,非常鮮甜!池魚厚切的池魚色澤光鮮,伴上美味蔥蓉,鮮味即時提升金獅魚師傅將魚片輕輕火炙過,使到魚肉帶有火炙香,柚子胡椒甜甜微辣,刺激味蕾赤貝即係吞拿魚背脊,脂肪比例不高,入口係鮮味魚肉香,面上加左薑末、芝麻同花生碎,好

星期六都有午市定食餐,除左Omakase,仲有各款壽司刺身定食,亦有熱食,價錢由$248起。我地點左各一個刺身拼盤同燒魚定食

前菜及沙律

西京燒銀雪魚定食

壽司盛盒

Round 1

宮城蠔(左起)

北海道帆立貝

帆立貝好飽滿,非常鮮甜!

池魚

厚切的池魚色澤光鮮,伴上美味蔥蓉,鮮味即時提升

金獅魚

赤貝

即係吞拿魚背脊,脂肪比例不高,入口係鮮味魚肉香,面上加左薑末、芝麻同花生碎,好美味

甜蝦蓉

剁得細碎的甜蝦蓉好鮮甜,啖啖肉,有膠質的感覺

迷你丼

呢個迷你丼用料上乘,有吞拿魚茸、海膽同三文魚子,吞拿魚茸好軟滑,海膽好鮮甜!三文魚子呈鮮橙色,味道又鹹又甜,帶有海味,正啊

味噌湯及茶碗蒸旦

味噌湯質素正常。茶碗蒸蛋非常嫩滑,充滿蛋香,面上仲有少許蟹肉,絕不簡單

Round 2

火炙燒銀鱈魚BB(左起)

呢個係一歲以下的銀鱈魚BB,火炙燒過後入口特別嫩滑,面上加配左適量的黑松露,兩者二合為一味道好夾

北海道馬糞海膽

超大舊海膽,份量真係好多!而且係超級鮮甜,口感細滑,不得了呀!梅鹽更加能帶出海膽的鮮味

極上吞拿魚腩

呈嫩粉紅色的Toro係魚肚臍邊,非常肥美,略有入口即溶的感覺,魚肉非常鮮甜味美

壽司裡亦好值得欣賞嘅係,師傅握功了得,米飯並不鬆散,鬆軟度適中且綿糯,壽司醋飯帶有醋香!而且每件壽司裏的飯量並不多,只有一小口,使到客人能夠更加專注品嚐到食材的鮮味

芝麻及抹茶雪糕

最後仲有來自日本製的雪糕作結尾,抹茶同芝麻香味都好濃郁,有奶香,唔會太甜,好好味呀!

順帶一提,原來黎緊五月份係開業6週年,餐廳會有一連串優惠。其中一項係早一星期訂座兼俾埋訂金,每位Omakase可以減$200呢
詳情可以向店員查詢
一入到餐廳就見到好高尚既裝修,店員帶左我地去吧枱坐,仲送上一杯玄米茶同熱毛巾我地每人叫左份壽司盛 ($368)有9款手握壽司、前菜、沙律、味噌湯、茶碗蒸同甜品,店員仲問我地有冇咩唔食,師傅話菜單會因應時令海鮮而轉,保證大家食到既都係最當造既壽司前菜入面有魔芋、腐皮、竹輪,上面仲有木魚絲刺身沙律,新鮮沙律菜加上油甘魚刺身,開胃!壽司師傅準備好壽司碟,有醃蘿蔔、薑片同wasabi之後師傅就開始手握壽司飯,係魚身加上少少 wasabi,再同飯握埋一齊,係魚身抹上適量既豉油。師傅每上一件壽司既時候都會詳細講解食材日本宮城蠔 – 上面加左酸汁啫喱同蔥花九州宮城盛產蠔,入口溶化,海水味既鮮甜留係口腔入面好長時間,入面既wasabi 分量岩岩好!!! 新鮮帶子 – 上面灑左柚子皮帶子非常厚肉鮮嫩,柚子皮帶有甘香,2者加埋一齊好夾好清新日本真鯛 – 上面係昆布鹽厚切既真鯛,肉質鮮甜又有彈性,有咬口得黎,魚油分量充足! 昆布鹽係口中咬耐d會更香油甘魚腩 – 上面加左柚子胡椒油分重有入口即溶既感覺,柚子胡椒辣辣地,味道更豐富!!!深海池魚王 – 上面係桔鹽師傅話桔鹽係佢地自製深海池魚王肉質爽得黎又好肥美金

我地每人叫左份壽司盛 ($368)

前菜入面有魔芋、腐皮、竹輪,上面仲有木魚絲

刺身沙律,新鮮沙律菜加上油甘魚刺身,開胃!

壽司師傅準備好壽司碟,有醃蘿蔔、薑片同wasabi

日本宮城蠔 – 上面加左酸汁啫喱同蔥花

新鮮帶子 – 上面灑左柚子皮
帶子非常厚肉鮮嫩,柚子皮帶有甘香,2者加埋一齊好夾好清新

日本真鯛 – 上面係昆布鹽

油甘魚腩 – 上面加左柚子胡椒
油分重有入口即溶既感覺,柚子胡椒辣辣地,味道更豐富!!!

深海池魚王 – 上面係桔鹽
師傅話桔鹽係佢地自製
深海池魚王肉質爽得黎又好肥美

金目鯛 – 上面係松茸醬同炸卷蔥絲
金目鯛係日本5大名魚之一,師傅用火槍燒左外皮,勁重油香味,加埋松茸醬超香

拖羅 – 岩鹽,芽蔥
拖羅勁香魚油味,油脂特別豐富,入口即溶,真係極品!!!

醬油漬吞拿魚 –上面芝麻碎
吞拿魚醃左20分鐘,好夠味!

九州海膽 – 梅鹽
嘩嘩嘩!!! 個海膽仲大份過下面個壽司飯,入口好清甜,食左咁多都唔會覺得滯,係滿滿既幸福感!!!

迷你丼
壽司飯上面有海贍、吞拿魚蓉同飛魚子,味道唔錯!

日本冰菜最近贏左no.1,因為佢地冰菜既水珠比起其他國家果d更多更密!
冰菜非常爽脆,一咬落口,d水爆晒出黎!!! 果然係no.1!!!
日本士多啤梨好甜! 而果茄皮薄爽口,清甜多汁,師傅話每棵樹都係得10粒果茄,每粒都包含左勁多營養!!!

茶碗蒸面層係碎既蟹肉,入面又有菇、雞肉同白果,個蛋又鮮又滑!

味噌湯味道唔錯

甜品可以簡紫薯/柚子雪糕
紫薯味同柚子味勁突出,食到停唔到!!!
2019-04-05 93 瀏覽
銅鑼灣區餐廳競爭大,曾食錯店鋪大失所望,今次有朋友介紹樂壽司 我鐘意呢個名。我地叫左個壽司盛 deluxe sushi platter $368 又飽又高質,服務一流。有9件壽司加前菜,沙律,湯,燉蛋同甜品。壽司真係好高質,係廚師根據當日食材而細心挑選食材所製。生蠔壽司我不假思索地一口食下,再咬等生蠔在口中爆開,融合飯再吞下。除左好滿足我冇其他形容詞。生蝦壽司呢個蝦肉厚,所以一口食下後都要咬多幾啖先咬開到d肉。 蝦的回甘在口中盛開。我呷一口綠茶,再等待下一塊壽司。帶子壽司老實說,呢個帶子比想像中薄,大概呢種帶子食既係質感,因為師傅在帶子面上微烤過,所以食到帶子半熟,也有帶子既香味。油甘魚忘記是什麼魚吞拿魚赤紅既魚生片完整地包住壽司飯,遠睇以為係假既因為形狀同顏色太完美。拖羅蟹肉蟹膏海膽貪心既我梗係一啖食哂迷你壽司丼放了海膽和魚生,也有調味。說明係迷你丼當然迷你,事實上食到呢個位已很飽。燉蛋,應有既材料都有,不可缺少既就係佢既鮮味唯一敗筆係位紫薯雪糕,可能我少食食唔慣。

又飽又高質,服務一流。
有9件壽司加前菜,沙律,湯,燉蛋同甜品壽司真係好高質,係廚師根據當日食材而細心挑選食材所製。

生蠔壽司

蟹肉蟹膏

海膽
貪心既我梗係一啖食哂

迷你壽司

燉蛋,應有既材料都有,不可缺少既就係佢既鮮味

唯一敗筆係位紫薯雪糕,可能我少食食唔慣。
2019-04-05 79 瀏覽
壽司拼盤係師傅根據當日既食材而設計。可能日日都唔同款呢。師傅會先問你有冇麥野唔食。每個壽司都係即整,係你面前,令你覺得件壽司很有親和力。而令件壽司都加左特製既醬汁,例如: 黑松露醬,等。最愛係加拿大海膽,生蠔,生蝦,拖羅。全部勁新鮮。天婦羅飯 248呢個由擺盆,外觀,味道,食物,溫度都很捧。 首先 有3隻盛放中的大大天婦羅蝦,就知值回票價了。 曾經係食過100幾蚊既天婦羅飯只有蝦仔一隻。今次有3隻大海蝦,炸得岩岩好。仲有菇,南瓜,青豆,等。十分豐富。 飯也很不錯,是一定很飽。每款午餐都有附送前菜,麵豉湯 ,甜品。 覺得很豐富,餐廳環境也很安靜

壽司拼盤

天婦羅飯 248

呢一晚Omakase(廚師發辦)係由維師傅主理,絕對令我同朋友食住每道料理都接連咁話好食,讚不絕口。先嚟一個前菜拼盤。最右邊係三文魚冰頭漬,可以依照個人喜好壓落檸檬,特別開胃。再之後嘅海膽豆腐配紫蘇葉、螺肉配岩鹽都唔錯。再來就係好得意嘅龍蝦刺身,起初齋望已經令人心情愉快,圓碌碌嘅龍蝦肉好似安身喺個小小保護罩裡面,三重縣嘅伊勢龍蝦,係喺一個最凍嘅地方先有,甜味比平時嘅有啲唔同。馬糞海膽刺身!朋友帶住想食海膽嘅心情嚟到,最後喜出望外。師傅將海膽新鮮從殼勺出嚟,鮮橙色賣相好靚,食落口一啲都唔腥,夾一瓣入口,就會輕輕喺舌頭上溶化,甜鮮到不得了,甘甜美好滋味難忘。食過香甜嘅龍蝦同海膽刺身後,分別有半燒帶子同大刺魚薄切。帶子裡面半熟質感處理得恰到好處,同時保留到好香嘅煙燻味同帶子鮮味。至於大刺魚薄切,師傅用嘅係兩公斤以上嘅大刺魚,油脂成份自然多過坊間一般用嘅一公斤類型,越嚼越香!!!食嘅時候連同上面嘅香蔥同菊花瓣,蘸一蘸柚子酸汁,隻酸汁調得好靚,完全冇搶走大刺魚嘅油香味。基於好奇,問咗師傅擺盤上塊葉叫咩名,原來叫南天,即使純粹襯托,亦係視覺享受。呢道菜入眼、入口再入心,係我最鍾意嘅一道菜。半燒劍魚

半燒劍魚,放咗酸麵豉,第一次食酸麵豉,味道好特別,兩者好夾好香,好想再食啊!

藍鰭Baby吞拿,配薑花同沖繩島嘅海葡萄,先罩住一分鐘,焗一焗吸收蘋果木嘅芳香。我哋靜靜睇住啲煙慢慢慢慢跌到一半咁上下,現出拖羅真身,師傅就幫我哋開罩。佢揀嘅係下肋位,冇正常大拖羅嘅肥嫩但係食落仍然係香滑嘅肉質,而且表皮燒過脆卜卜,雙重享受。

呢款拖羅,師傅好盞鬼,用講故仔嘅口吻,話佢屬於做開嘅七段裡面嘅第二段,稱為不見天,因為條魚無論點扭點擰點郁都好,呢個部位永不見天,形容得超有畫面。佢事先預告,裡面有三成油脂味,七成魚味,建議第一件用鹽嚟食,第二件就佐以山葵。食落係點呢?實在有料到!油如水化開,濕軟同鮮香相繼充盈喺口腔內,單純兩小塊足以轟炸味覺,俗語話「好酒沉甕底」,不見天日嘅魚腩?醉人也!

我哋再試咗七段拖羅裡面嘅第七段,油脂比例同上一道一樣係三七,不過就啱啱掉轉,三成魚味,七成油脂味,形成強烈對比。同樣地,嚿拖羅一放入口就即好似時融解,放到入口啲油比起二段仲要再多好多,不斷滲出嚟,嗰幾秒鐘嘅感受,就算話係好似熱戀期咁刺激誘人,都唔誇張。過後喉嚨入面仲會有餘香飄逸,聽聞師傅自己都特別喜愛呢款拖羅,哈哈。

蔬果拼盤,睇落簡樸天然但係驚喜連連。福岡縣冰菜,落咗少少青檸,咬落去嗦嗦聲好清脆!而果茄就係日本好出色嘅水種植物,汁液喺齒間一爆發就入心入魂,甜郁嘅層次非常精緻,果肉甜酸平衡出眾,味道一直蔓延。最後係富有柿,蜜度濃郁,口感爽脆鮮明。紅黃綠三件各一集成拼盤,一個優雅而清澈嘅組合,證明師傅對產物非常有信心,被挑選食材嘅本身,洶湧而出嘅清甜味足以征服食客。

試完鮮味十足嘅刺身同水果,師傅就預示接落嚟會有和牛、醃菜、壽司同湯,由淡轉濃嘅上菜次序,個人就非常受落。和牛香噴噴,外層有焦香,但肉質可以再嫩少少!至於醃菜盤,個人最喜歡就係好少見嘅醃苦瓜同士多啤梨芝士,味道好特別。

////////////

壽司系列,當然都係楽壽司嘅主打之一。
赤貝壽司,非常新鮮,啱啱嚟嘅時候仲識郁,完全唔韌!

油甘魚壽司,紫菜漬零味道再提昇,入口油潤肥美,有種甘香嘅後勁。

越前蟹肉壽司,上面放咗少少檸檬皮,超級足料,啖啖極品蟹肉,爽!
沖繩金絲魚壽司,師傅講明係本季節嘅特產,一過咗時間金絲魚就會向太平洋游返出去。上面加咗蜜柑胡椒,味道好夾。

銀鱈魚壽司,上面加黑松露醬,最驚艷係銀鱈魚出色到黑松露都失色。質感超滑,口中滿滿嘅油滑令人唔只陶醉,而係真有醉醉哋嘅滋味。

海膽壽司,見到小小一件壽司上面塞滿曬海膽,梗係二話不說放入口,一息間就瘋狂融化成鮮甜味道,絕對係大滿足。
赤目魚壽司,亦係最後一件壽司。炙燒過嘅油脂格外深邃同濃烈,越咬越香。食埋呢嚿,感覺非常滿足。

用鱲魚湯、和菓子、奶凍同綠茶收尾。奶凍上面有黑糖,質感幼滑;綠茶非常燙口,沖散口中甜膩感。圓場時候除咗飽足,就係立刻開始掛住呢晚食過嘅所有料理。

///

【後話】
食完都夜嘞,成十點幾,睇到師傅開始為之後幾日所需嘅食材、配菜、甚至襯托嘅菜,逐一點算同預購,靠住呢份清場時嘅忙碌同細心,就可以明白點解呢度嘅料理會咁精良同美味。而且更喜歡嘅係,師傅喺上菜前必定會精心介紹食材嘅來歷同配搭,有時仲會解釋返唔同配料得出嘅效果,非常專業同博學!
楽楽的~~食過翻尋味~~好想再食呢!
2019-03-26
2019-03-28 100 瀏覽
去完一年一度的花展後,重頭戲係食日本菜。想對自己好一點, 找家不錯的壽司店吃個午餐. 剛好看到網上這家在銅鑼灣的店有不少好評, 便馬上打電話訂個位去。餐廳結合西方元素與日本的禪建築風格,佈局整齊並列,配以木材及特色石材為建築主題,創造出舒適和諧的餐飲環境。可選擇獨立廂房內,三五知己品嚐時令美饌,賞心樂事。我地選擇閒坐吧枱,一來見到凍櫃內有甚麼當天食材,二來可以最快時間吃到師傅即揑的壽司,特別鮮味。選了「特上壽司盛」,除了有12件壽司之外, 還包括了前菜, 沙律, 味噌湯, 茶碗蒸及甜品.沙律一小碗,色彩豐富, 內裡除了有生菜片, 青瓜, 車厘茄外, 還加入了不少刺身, 入口質地甚有彈性, 帶著少量魚油脂, 加上青瓜粒及胡麻汁, 吃起來很香。還有另一前菜是蒟蒻,非常清新!蝦肉不只外表晶瑩剔透, 吃起來肉質也甚有彈性, 爽得來帶點黏身, 口感非常清爽。這件上來的軍艦, 表面全鋪上了超高的一絲絲的毛蟹肉, 感覺非常奢華! 夾雜著蟹膏,整個口腔都充斥著香甜的蟹味, 而且毛蟹肉還是呈一絲絲質感不會感覺太淋太軟, 一件毛蟹壽司巳夠過足癮了!油脂適中不會吃得滿口油, 亦能嘗到拖羅的鮮味。看看魚肉帶

油脂適中不會吃得滿口油, 亦能嘗到拖羅的鮮味。看看魚肉帶著粉紅色澤, 帶點厚度, 師傅抹過醬油後就拿上來面前, 手拿著這件拖羅一口吃進去, 肉在口腔內半融化著, 魚油脂豐厚得來不會過膩, 當中帶著輕度的酸味, 能確切的嘗到拖羅那份甘香。

重點來了! 這天上來的海膽壽司, 也玩了一點點誇張手法,長度和大小跟其他魚刺身無異, 海膽加上壽司飯, 吃起來巳勝過一切了。 豪邁地一口全吃掉, 海膽的確十分甘甜半帶餘香, 味道是吃過最濃郁的!

mini丼有海膽, 好正呀!

其實吃到這裡巳經很飽, 幸好接下來的茶碗蒸份量不多, 打開蓋子, 蛋還是熱騰騰的, 入口質地夠滑溜, 配著上層的高湯吃, 咸度剛好, 吃起來十分順喉, 而吃到底時還有著幾顆白果, 味道不澀, 整體不錯。而味噌湯想不到內裡的配料也夠多, 當中包括了有蜆, 滑子菇, 還加入了柚子皮, 難怪喝起來多了微微的柚子香氣。

整體而言, 除了食材新鮮當造之外,師傅的專業技藝更佔重要一環,而且每位師傅都親切友善又健談,讓人每次都留下深刻印象。
  • 海膽壽司