2023-12-10 136 瀏覽
上網睇呢間8月份新開嘅omakase,於是就入嚟試吓!裝潢簡約得黎, 帶點日系風, 主要以木系為主, 一眼望落去好開揚舒服!叫左$1,380 dinner set, 總共有19道菜!由於小弟唔係幾飲得酒,嗌左支無酒精啤酒,飲落去比普通啤酒嘅麥味較為淡一些平時食深海池魚就食得多,第一次食鬼池魚,外型同普通池魚無分別,但魚肉呈紅色狀態,而肉質比普通池魚更有咬口岩手縣生蠔- 生蠔肉質飽滿, 入口帶豐富的礦物味道鱈魚白子- 含有豐富的魚精和蛋白質, 入口柔滑順口, 且沒有腥味赤身背醬油漬- 肉質油潤軟滑, 撈埋山藥+海膽一齊食, 口感層次更為豐富蟹膏鮑魚- 蟹膏咸香味突出, 鮑魚肉爽口, 帶點甘香味道白貝蜆湯- 湯底用左大量蜆肉熬製, 好濃郁的鮮甜味!  白貝肉質極鮮甜, 超級爽口鮟鱇魚肝- 唔會有任何腥味, 猶如鵝肝般的細滑豐腴感, 入口即化北海道大溝貝- 肉質爽口彈牙, 口感層次鮮明,  鮮味甜味十足白見貝- 味道鮮甜, 且充滿海水的味道, 口感爽脆利落愛媛縣蜜柑鯛- 蜜柑鯛的飼料中加入了蜜柑皮, 所以食用時會散發出淡淡的蜜柑味, 尤其是油脂積聚的腹部另外蜜柑鯛沒有魚腥味, 十分易入口燒北
上網睇呢間8月份新開嘅omakase,於是就入嚟試吓!
叫左$1,380 dinner set, 總共有19道菜!

鹿兒島鬼池魚

岩手縣生蠔
- 生蠔肉質飽滿, 入口帶豐富的礦物味道
鱈魚白子
- 含有豐富的魚精和蛋白質, 入口柔滑順口, 且沒有腥味
赤身背醬油漬
蟹膏鮑魚
- 蟹膏咸香味突出, 鮑魚肉爽口, 帶點甘香味道
白貝蜆湯
鮟鱇魚肝
- 唔會有任何腥味, 猶如鵝肝般的細滑豐腴感, 入口即化

北海道大溝貝
- 肉質爽口彈牙, 口感層次鮮明,  鮮味甜味十足
白見貝
- 味道鮮甜, 且充滿海水的味道, 口感爽脆利落
愛媛縣蜜柑鯛
燒北寄貝
- 肉質肥美厚實, 中央燒至嫣紅的貝肉, 甘甜鮮味倍增
大拖羅
- 魚油花紋, 入口即化, 油香四溢
鹿兒島A5和牛
- 平時食鹿兒島和牛都係全熟/半熟狀態,今次第1次生食和牛壽司,咬落去成個口腔散發出和牛嘅油脂香,非常滿足
北海道香箱蟹
- 將蟹膏+蟹籽+蟹肉撈埋一齊食,再配上濃郁嘅柚子蟹醋,蟹嘅鮮味更加突出,而且蟹膏食得多亦唔會覺得好膩,好滿足😌
北海道白海膽+俄羅斯馬糞海膽
- 可以一次過食2款海膽絕對係極致享受!白海膽較淺色,呈奶黃色,味道濃郁鮮甜。馬糞海膽呈淡淡橙黃色,肉較小,味道偏清甜
石川小芋
- 肉質鬆化, 帶點黏糊糊的口感及濃郁的芋香味
鹽燒沙甸魚
- 成晚既主角, 魚油香非常濃郁, 由於魚既特性, 所以會比較多微小既骨刺, 師傅講明可以食用骨刺, 但怕哽親既客人都唔會勉強, 師傅甚至講述日本人骨刺係沙甸魚既重點, 所以唔會拔走骨, 只係香港師傅希望客人食得放心, 做沙甸魚壽司先會順手拔走
龍蝦湯稻庭麵配櫻花蝦
- 熬製了數小時的龍蝦湯, 非常濃郁
稻庭麵非常彈牙, 每條麵都掛上龍蝦湯的精髓
櫻花蝦口感香, 有點綴+提鮮作用!
龍蝦湯稻庭麵
玉子布甸
- 口感非常嫩滑, 帶點甜味, 微微的蛋味慢慢散發出來
青森縣啤梨
- 果肉清甜,爽中帶點腍滑啤梨,肉質柔滑細膩
青森縣啤梨
總括而言, 呢間新開既omakase 性價比非常高, 師傅亦都建議唔好食下午茶, 直接過黎食晚餐, 絕對有8-9成飽!
而lunch menu方面, 價錢亦都相對合理, 住係附近/附近上班既朋友, 一定要黎呢間試下! 性價比極之高!
2023-12-09
鹿兒島鬼池魚
龍蝦湯稻庭麵
  • Omakase
2023-12-02 59 瀏覽
今次行過天后,隨機揀咗間日式餐廳入去食lunch,真係有啲意外發現!🔎 店內擺設得簡約清新,一坐低就有種緩緩嘅感覺。第一樣送上嚟嘅刺身,新鮮到喺口裡面「彈彈」嘅感覺,似乎魚仔係喺我舌頭上悠閒游水咁,好生滿足啊!😋再試咗件照燒雞,外皮煮到啱啱好,不會過火,蜜糖同醬油嘅混合味,香甜得嚟又唔會太膩,入口滑溜,隨即溶化,喺味覺上簡直係一場演唱會!🎵最後,甜品提供咗抹茶雪糕,抹茶味正宗,不過最正係佢嘅口感,唔會太硬,又唔會即刻化嘅程度,真係講到我哋口渴,啱啱好!整體嚟講,呢家餐廳啱曬平時想搵個地方靜靜咁食餐好嘢,同時又唔洗擔心「見銀包縮水」嘅問題。其他同事都話要mark晒咁嘅好地方,下次有機會我一定再嚟,希望下次嘅驚喜可以係連續劇,唔係單集咁簡單!📺

2023-11-26 199 瀏覽
試過晚餐覺得佢性價比高,一路心思思想試埋 lunch,果然無失望 😄 餐廳地點方便,天后站出行兩三分鐘就到,裝修簡潔優雅,洗手間也非常乾淨 👍🏻 睇得出師傅有多年經驗,對食材也非常嚴格 💯 今次揀了蟬時雨,共有16樣,十分滿足。呢個質素同份量絕對對得起價錢,加上食足幾個鐘都唔會催埋單,服務一流👏🏻 光顧係閒日都 full house,可見有一定質素,下次會同朋友試埋其他 set (openrice 只能上載12張相,有啲食物都無 post 到)

2023-11-04 159 瀏覽
香港越來越多以Omakase做主題嘅餐廳,但可以做到高質素及比較正宗嘅店鋪真係唔多。而且好多都係收費高但質素低,甚至幾十蚊嘅材料,埋單成二千幾蚊都有,不過今次好好彩,可以搵到一間高質素嘅Omakase - 榊原,食材超豐富。今次我們坐的位置剛好放了日本傳統的吉祥物,造型可愛的開運招財,很多店都會放上,希望能像招財貓一樣帶來好運和源源不絕的客人。最後我們選擇了 -- 萤狩Hotarugari食材分咗三類,包括:- 前菜 Otsumami- 刺身 Sashimi- 壽司 Sushi

最後我們選擇了 -- 萤狩Hotarugari

食材分咗三類,包括:

- 前菜 Otsumami

- 刺身 Sashimi

- 壽司 Sushi

2023-10-25
2023-11-04 111 瀏覽
新鮮的食材,師傅的手藝,默默地享受日本人的飲食文化。常言道:民以食為先。今晚我選擇了一間以食為鮮的日式料理「榊原」,享受食物的鮮味與廚師的心思。廚師發辦19品的套餐,內容非常豐富。餐後送上, 日本果物 - 刀根柿,甜美成熟, 多汁爽口。師傅廚藝有水準, 食材新鮮有質素, 價錢非常合理, 餐廳環境舒適, 服務好, 我們會再來的。
2023-10-27
2023-10-02 233 瀏覽
一邊飲酒一邊談心,讓人非常放鬆。想特別讚一下師傅們的服務非常好,送上每道菜式也會作簡單介紹,態度親切。雖然份量不多,但各種魚生均食得出是新鮮貨色。整體食物環境也不錯,用餐當日正好有客人生日, 店員陪著唱生日歌,幫忙拍照,是一間氣氛很好的餐廳。
2023-09-14
2023-09-26 118 瀏覽
每年這個季節爆卵母香魚是最好吃的!香魚一直以來都是台日兩地很受歡迎的魚類食材,肉質細膩、風味佳,略帶苦味的內臟更被許多人認為是精華所在,與甘甜的魚肉一起入口,滋味不失鮮美,是絕少數會連帶內臟一起食用的魚。香魚適合的烹調方式也相當多樣,從路邊攤的鹽烤、營養午餐的油炸到高級餐廳的清蒸,都是香魚展露美味的舞台。香魚的魚細刺小,很適合酥炸,夠新鮮的話連醃漬都可以省略。將香魚均勻沾上天婦羅粉,有助於保持魚身完整不破洞。油炸後的香魚連魚刺也酥脆,能直接入口。喜愛母香魚的食客,最迷戀的莫過於大口咬下的飽滿爆卵口感!香魚料理後可整尾食用,Q彈魚卵、細緻魚肉、薄脆魚皮三者一次入口,搭配內臟的微苦回甘,完整體現了母香魚的豐采。刀根柿……甜度適中,且無核,易於食用。未熟時口感鬆脆,熟後口感滑嫩。新甘泉梨……頂級的甜度、清脆的口感和鮮美的果汁,水份超多,非常驚艷,是日本自豪的高級梨種。

每年這個季節爆卵母香魚是最好吃的!

2023-09-25
  • 子持香魚
2023-09-26 139 瀏覽
仲要等多幾個月先到我嘅日本之旅,唯有喺香港食住頂住隱先😆做足功課之後我揀咗天后新嘅「榊原」餐廳8月份先開,而家仲做緊promotion免加一,我地揀咗Semishigure同Kogarashiaw各一,強烈推介要揀Semishigure佢最尾個海膽丼真係好甜,份量又多,鋪滿兩種唔同嘅海膽👍🏻呢間係我近期食過性價比最高嘅Omakase🫶🏻Semishigure蒸蛋三文魚籽、魚肉、本菇,蒸蛋滑溜,入口三文魚籽卜卜爆開,味道鹹鮮同蒸蛋好夾北寄貝師傅上枱前會拍一拍再加上少少青檸汁,味道清新,新鮮又爽脆海膽配帆立貝天婦羅Creamy嘅海膽配上配脆嘅天婦羅,口感非常豐富口岸真蠔大大隻又爽口,充滿海水味北海道牡丹蝦花雕漬蝦頭入面充滿香濃蝦膏花雕味道,蝦肉爽口軟糯,以花雕酒醃製,入口淡淡酒香,但又唔會蓋過蝦嘅鮮味沙錐魚、南瓜、蘆筍天婦羅炸粉夠薄熱辣辣,朋友嘅天婦羅比我偷食咗😆脂目鯛|活赤貝|深海池魚|瀨尿蝦|黑鯥|大toro海膽丼北海道白海膽、加拿大馬糞海膽味道比較清甜,份量十足,配上壽司飯同紫菜,我同朋友等如食咗各兩件滿瀉嘅海膽壽司👍🏻Kogarashiaw石門鯛|墨魚|活赤貝|吞拿魚醬油漬|深海池

Semishigure
蒸蛋

北寄貝
師傅上枱前會拍一拍再加上少少青檸汁,味道清新,新鮮又爽脆

海膽配帆立貝天婦羅
Creamy嘅海膽配上配脆嘅天婦羅,口感非常豐富

口岸真蠔
大大隻又爽口,充滿海水味

北海道牡丹蝦花雕漬

沙錐魚、南瓜、蘆筍天婦羅
炸粉夠薄熱辣辣,朋友嘅天婦羅比我偷食咗😆

脂目鯛|活赤貝|深海池魚|瀨尿蝦|黑鯥|大toro

海膽丼
北海道白海膽、加拿大馬糞海膽

Kogarashiaw
石門鯛|墨魚|活赤貝|吞拿魚醬油漬|深海池魚|帆立貝|鬚長蝦|黑鯥|鮫鰈魚|瀨尿蝦|脂目鯛|大toro|海膽

最後仲可以揀兩件自選追加,我揀咗瀨尿蝦,依然都係爆膏👍🏻海膽份量絕不手軟,堆到成座山咁👍🏻

蛋布甸
布甸充滿蛋香,軟滑香甜

吞拿魚蓉手卷

麵豉湯
由4種麵豉煲成,特別香濃,配上海菭更加鮮味

柚子sorbet

📍榊原 (天后)
天后電氣道54號亨環天后16樓

人均消費:$500
食物:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️
回頭率:⭐️⭐️⭐️⭐⭐️
2023-09-25 90 瀏覽
香港日本料理店舖林立,除了高級的日本料理外,還有熱鬧的居酒屋,以及不少年輕人喜愛的迴轉壽司店。然而,品嚐日本菜未必一定要光顧名店,有時在隱蔽的小店也能發現驚喜。終於輪到主角上場,一出海面即會死亡的「喜知次」非常嬌貴而且極難捕捉,有海中紅寶石的美譽,由於長年生活在嚴寒深海,脂肪含量極其豐富,魚身愈紅色代表愈新鮮。自己一直對這條日本深海魚王,只聞其聲,不見其影,一直也沒有機會試,因為來價貴,所以在香港很難找到有一間餐廳會售賣,今次剛巧餐廳做緊推介,當然要order一條試下啦!魚身唔算大條,樣有啲似紅衫魚,但肉身比較薄,魚肉滑身。師傅用鹽燒,魚皮脆,肉保留juicy同豐富魚油。特別一讚係師傅燒嘅時候竟然可以保留大部分魚皮,魚肉又唔會乾,魚油脂肪在口腔融化,嫩滑得不能用言語形容,鮮香多汁,尤其魚腩部位,真正做到入口即溶級數,不得了。除了魚肉外,魚頭更是讓我讚嘆,燒得極脆,多了一層炭香味,魚眼滑不溜口,把平日不愛食魚的我也征服,食得津津有味,「喜知次」真的是日本最美味的魚。另外值得一提的是拼盤上的前菜都很好吃,而品嚐每件壽司之間,我們都吃了一些酸薑。除了個人喜愛,亦有助清除口腔剩餘的味道,令味覺

另外值得一提的是拼盤上的前菜都很好吃,而品嚐每件壽司之間,我們都吃了一些酸薑。除了個人喜愛,亦有助清除口腔剩餘的味道,令味覺得到敏銳,才能吃到壽司的原汁原味。
omakase
2023-09-12
omakase
2023-09-17 112 瀏覽
好耐冇Omakase,今日就去咗天后新開業嘅榊原午餐。Lunch time有3個set揀,Semishigure - OMAKASE 16品Kogarashi - 寿司15貫Nagoriyuki - 寿司13貫每個set都包埋茶碗蒸、味噌湯同甜品我哋就揀哋就揀咗Semishigure同Kogarashi。Semishigure包括:刺身4、和食、壽司6、海膽、卷物刺身:深海池魚、活北寄貝、鮫鰈魚、花椒酒牡丹蝦壽司:活劍魚、金目鯛、金鯛、黑鯥魚、 北海道銀雪魚、大拖羅和食:魔鬼魚面頰肉海膽:海膽卷物:蔥拖羅卷 布甸蛋Kogarashi壽司15件 (自選兩款)墨魚、赤貝、呑拿魚、活劍魚、金鯛、瀨尿蝦、右口魚魚鰭、 北海道銀雪魚、鬚長蝦、大拖羅、左口魚、海膽、金目鯛、蔥拖羅卷餐仲包埋茶碗蒸,有好多海鮮和蟹肉、味噌湯唔會好咸、雪糕係北海道椰子,有大絲絲嘅椰絲,都幾特別。整體都好新鮮,好鮮甜,調味恰到好處,帶出魚鮮味。我最鍾意嘅拖羅入口既溶,有啲魚魚油超正,海膽鮮甜,冇怪味,好好食,真係好滿足,招呼周到,師傅亦好禮貌,熱情招待。👍🏻👍🏻👍🏻依家新張期內免收加一,真係好抵呀!好想再約朋友一齊去食😋
好耐冇Omakase,今日就去咗天后新開業嘅榊原午餐。

Lunch time有3個set揀,
Semishigure - OMAKASE 16品
Kogarashi - 寿司15貫
Nagoriyuki - 寿司13貫
每個set都包埋茶碗蒸、味噌湯同甜品

刺身:深海池魚、活北寄貝、鮫鰈魚、花椒酒牡丹蝦
壽司:活劍魚、金目鯛、金鯛、黑鯥魚、 北海道銀雪魚、大拖羅
和食:魔鬼魚面頰肉
海膽:海膽
卷物:蔥拖羅卷
布甸蛋

Kogarashi
壽司15件 (自選兩款)

依家新張期內免收加一,真係好抵呀!好想再約朋友一齊去食😋😋🥰

**壽司set,有件唔記得影,同兩個set相同嘅就combine埋一張**
~記性差,希望冇記錯啲魚嘅名~

午餐
2023-08-31 173 瀏覽
有新店開張定必來試,因這店位置交通實在很方便,來到已經差不多滿座,全店只有二十個位,壽司bar有12位,另有兩間vip房可坐8位(每房坐4位)是日相約家人前往天后食日本菜,店家雖然沒有很高級的裝潢,但感覺非常親切舒適,以木色作主調,加上有盆栽和掛畫點綴,簡約自然,壽司吧更方便師傅與客人交流。總括來說,店家提供了一系列的日本美饌,以及新鮮入口的當日食材。而師傅更會為客人詳細介紹各式食材來源,絕對是超乎期望的宜人用膳體驗。

2023-08-26
2023-08-29 82 瀏覽
海中紅寶石——喜知次魚「喜知次」有「海中紅寶石」美譽之稱,絕對稱得上是可遇不可求的珍貴魚王,可以說是日本深海魚的魚王。喜知次被日本人視為最珍貴的魚類之一,它在日本的地位相當高,與河豚、鮟鱇並稱日本三大魚。牠含有大量可以預防感冒的維生素A,能促進身體對維生素E的吸收。它的肉質細嫩,膠原蛋白豐富,非常鮮美。因此絕對可以說得上是珍貴的寶石。食到中段Omakase, 今餐重點出來了(喜知次),每日由日本空運來港,日本餐廳通常會用鹽燒或汁煮,外皮脆而肉質嫩滑肥美。只見師傅純熟地把喜知次穿上鐵枝,再均勻地灑上鹽去燒,足足燒了40分鐘才算完成。因為之前食過刺身已經覺得好好食,今次第一次食燒魚。師傅燒好後,就捧住一碟魚出來,食完就知道點解賣得咁貴,貴得有道理。用筷子夾開魚皮,隱約聽到炸脆的聲響,要注意此魚水份多,所以要燒的時間較長,這樣吃起來才不會水汪汪。條魚真係非常非常的滑,魚肉有層次,加上師傅親手燒製,所以唔會將皮燒得太乾同濃,食落魚肉和皮分離,油份充足,魚油亦見到由皮與肉之間滲出,入口即溶,肉質真是一流,確係魚王中的表表者。
海中紅寶石——喜知次魚

2023-08-25
慶祝紀念
生日
  • 海中紅寶石—喜知次魚
個人一向都好喜愛吃日本菜,尤其Omakase,今次試下呢間天后新開張既餐廳,食完真係要推介一下,店內除了裝修格調舒服、師父好nice好詳細介紹每道菜,餐廳用既食材都好新鮮,所有盛器、餐具同每道菜都好夾,睇得出店主真係用心制作,而且店內侍應都好有禮貌。以往多數都在銅鑼灣、尖沙咀區食Omakase,一般收費都要$1800-2500,所以我覺得呢間餐廳真係好性價比,要推介一下,因為現時消費左又想真正試到一間真係好既餐廳、我真係覺得唔容易搵,出面好多餐廳都係機械式運作,真係唔係咁多餐廳可以做到咁全面,原先還怕格錢會影響食物質素,今次試左19品晚餐食到飽飽,大滿足😋😋

2023-08-04
2023-08-25 119 瀏覽
之前同家人食過晚市,覺得食物質素很高。再聽朋友說lunch仲扺食,就book嚟試下!朋友還說呢間店舖好有心機和服務好好,以這個價錢和質素(午餐)可以說十分超值,唔係一般食開的行貨。昨天再約很久沒有見面的好朋友出來聚舊,她第一次來這間店舖就說間鋪很闊落,好舒服和乾淨,店員服務態度好好,令成餐飯有個愉快的開場,朋友一路食一路話下次要帶屋企人來食埋晚餐。雖然午餐menu只得三款選擇,我跟朋友選了最貴的Omakase上菜次序 1. 頭盤就係蟹肉蒸蛋……裡面有好多海鮮和蟹肉 2. 八爪魚吸盤……加左酸汁和柚子皮,好爽 3. 鰆魚……面頭落左日本炸蒜碎芝麻,燒左個皮脆脆地 4. 加拿大牡丹蝦……有蝦頭嘅蝦膏,超大隻 5. 太刀魚天婦羅……加左岩鹽,師傅燒得好好食 6. 蜜柑鯛壽司……因為呢種魚是用柑餵飼,所以有食落有柑的味道 7. 北寄貝壽司……來自北海道,鮮甜爽脆 8. 歡知次壽司……是北海道魚王 9. 鬚長蝦壽司……好大隻10. 北海道銀雪魚壽司……呢種銀雪魚可以生食,個樽係烏魚子粉11. 中拖羅壽司……我喜歡入口即溶的感覺12. 右口魚魚鰭……好多魚油,加埋紫菜一齊食,正1

上菜次序

9. 鬚長蝦壽司……好大隻

11. 中拖羅壽司……我喜歡入口即溶的感覺

12. 右口魚魚鰭……好多魚油,加埋紫菜一齊食,正

13. 白海膽飯……至愛嘅海膽,擺設又精緻

14. 碎吞拿魚手卷……吞拿魚蓉好creamy,加埋紫菜仲香脆

15. 麵豉湯……用四種麵豉淆成湯,出奇地好喝,喝罷口腔餘香十足,帶給人一個不錯的印象,不會好似出面的麵豉湯一味死鹹或者淡而無味

16. 布甸蛋……用日本蛋放入蒸焗爐蒸一小時完成,夠軟夠滑

17. 雪糕……最後,以一杯雪糕作結尾,雪糕很有水準,香濃得來不會過甜,不錯。總括而言,每人$580有16樣野食,呢個Omakase真係算好抵食,全部都甚有水準,食得十分滿意。
蟬時雨 Semishigure
2023-08-24
蟬時雨 Semishigure
  • 布甸蛋
  • 麵豉湯
  • 右口魚魚鰭
  • 蟹肉蒸蛋
2023-08-22 40 瀏覽
食材好新鮮,幾好食!日本餐最重要就是食材,畢竟是簡單調味生食的餐點。每一道都是廚師精心製作,刀功了得,厚薄適中,入口即化,融合醬汁和芥末,最原始的食材的鮮味被調動和激發,口中綻放。每一道都唔同嘅,最鍾意就是oyster prawn red snapper sea urchin!

2023-08-21