2018-08-26 209 瀏覽
今日喺青衣收工, 就同個同事喺附近搵下有咩食。話說最近聽人講一星期食一日素食會健康D, 而青衣城又真係有間素食餐廳, 所以我地就去左試下喇~入到去, 原來係半自助形式, 我地分別各自點了照燒芝士茄子同芝士白靈菇鍋飯。兩個既份量都唔細! 我地SHARE一齊食, 所以兩個主菜都有得試下! 個茄子有D食落似燒芝士喺上面, 好香!味道方面, 因為有素芝士調味, 唔會話好啖, 但亦唔會好似平時串燒鋪既咁, 唔會得個「咸」字。而另一個芝士白靈菇鍋飯, 其實似出面既石頭飯, 而個飯原來仲有埋D豆腐仔, 而成個飯最出色就係有豆腐! 原來淨係得素芝士加豆腐已經可以整得好好味!至於出面既自助吧有超多選擇, 可以比客人揀打邊爐添! 不過我地胃口唔大, 最後就淨係砌左沙律吧, 有黎麥, 正!同事到最後仲「筆」左碗豆腐花!估唔到素食都可以咁多花臣, 睇黎之後可以唔止一星期一次GREEN DAY喇!

同事到最後仲「筆」左碗豆腐花!

2018-08-13
2018-08-26 142 瀏覽
青衣城都算是我們常到的商場之一,最近發現新開一間韓式素食半自助餐,所以決定帶老爺奶奶去試試,因為老爺平日都吃太多肉,不喜歡食菜,所以就捉他來go green一下!樸生素食裝潢以簡約為主,空間不算很大,所以有些少擠迫的感覺,加上有自助餐區,客人經常走來走去,所以空間如能寬濶一點會更好⋯收費每位$168,客人入座前先選主菜及付款,吃飽就可以立即離座,不用等候結帳⋯食物款式不能跟酒店相比,但以素食為主題,都算應有盡有,有湯、沙律、甜品、飲品,還可以自製飯團、部隊鍋及年糕鍋⋯入座時店員都會給每枱客人一張煮食步驟,讓大家輕鬆自製飯團及鍋物⋯紫菜飯團除了配料多外,還有不同醬料讓你自創喜歡的口味,我比較貪心,配料比飯多,因為有美味的醬料,所以這個飯團非常成功,味道不錯啊﹗每枱都設有一個電磁爐,客人可以按自己喜歡的炮製部隊鍋或年糕湯,湯底有2種選擇,也有醬料借大家調味⋯湯也2款選擇,味道是南瓜湯及羅宋湯味⋯甜味有朱古力撻、芝士撻和芝士蛋糕,另外還有一些特色沙律⋯主菜有三款,包括素芝士噌豆腐漢堡,麵包焗得外表香脆內軟,豆腐大大件結實有咬口,感覺非常特別,味道也很不錯﹗第二款主菜是照燒素芝士加拿大茄子,我

湯也2款選擇,味道是南瓜湯及羅宋湯味⋯

甜味有朱古力撻、芝士撻和芝士蛋糕,另外還有一些特色沙律⋯

第二款主菜是照燒素芝士加拿大茄子,我們習慣吃淋身的茄子,但這款韓式造法的茄子相對地結實,但醬料非常美味,跟茄子很夾⋯

第三款是韓式素芝士白靈菇鐵鍋飯,熱辣辣的,材料十足,配料跟紫菜飯團有點像,不同的是醬汁及溫度,加上飯焦的香氣,令口感層次截然不同⋯

韓式素食跟我們想像的很不一樣,不在於花巧,也不會故意將蔬菜裝成肉塊,以最真實的蔬菜樣子與味道跟食客見面,為了自己和地球的健康,不家不妨多點Go green啊﹗
2018-08-09
2018-08-25 119 瀏覽
經常去食素食自助餐,其實食得多都有一點悶,因來來去去都是那幾款菜式,難得青衣這裏有一間新口味的韓國素食自助餐,雖然之前的食評不太好,也膽粗粗一試,吃過後覺得有驚喜,沙律及拌飯材料新鮮,且切得很幼細,方便拌匀後入口味道很平均,一啖中每種材料都有。炸物少少硬,Pizza 也不算吸引,熟食整體不及拌飯及沙律美味。唯獨紫椰菜煎餅高分取勝,鬆軟也夠香口。拌飯記得加麻油紫菜及甜辣醬。湯夠熱也清甜。總體滿意!會再來吃。
拌飯記得加麻油紫菜及甜辣醬。
湯夠熱也清甜。總體滿意!會再來吃。
2018-08-24 277 瀏覽
五彩素@樸生‧素食 > > 青衣青敬路33號青衣城一期1樓119B號舖 > > 晚市素食,才起百來元$168 一位任食1.5小時,唔想套趕可慢慢品嚐,就要了$168 的啦> > 有自助沙律吧,最喜歡一環。有kale 等superfood ,種類豐富而且用料都是以健康為出發點,對喜歡吃沙律的我,只食沙律都飽了。> > 先看看 ,挑了蔬菜為主,salad dressing 隨心吧,喜歡就加落去,無負擔的好開始。> > 年糕窩是自選配料,在外面挑了配料就拿回去位加熱啦!qq 的年糕,蔬菜同素火腿等,再來湯底,創新也發揮了本人小宇宙亂搭。主菜有burger,同豆腐串, 一人一份呢!我們要豆腐好厚架幾實心彈牙,上面淋了大量醬汁提味。另外漢堡中間夾了素芝士同蔬菜茄子,大份> > 韓食中的前菜任拎, 多吃都不怕胖呢! > 主食有拌飯及其他香口小食,好看之餘更是好吃!> > 水果甜點走健康路線,同樣是素哦,糖水豆腐更可以在狂落料,tart都好味!攪到我食了兩轉甜食,大大滿足。egg
五彩素@樸生‧素食

> 青衣青敬路33號青衣城一期1樓119B號舖

> 韓食中的前菜任拎, 多吃都不怕胖呢!
> 主食有拌飯及其他香口小食,好看之餘更是好吃!

> 水果甜點走健康路線,同樣是素哦,糖水豆腐更可以在狂落料,tart都好味!攪到我食了兩轉甜食,大大滿足。egg tart 芝士,朱古力tart 一口氣食了4件。

不過碟碗無人收架,服務一般

> 我沒全素食者那麼堅持,但都支持一星期中2-3餐食素,身體力行一下!食完素肚是很飽,但人卻很精神沒飯氣攻心,我不會迫人食素,但會用素美食引誘人家小吃肉。
2018-08-22 163 瀏覽
樸生•素食Bobsang Green。素食也可很好吃TSxLife |平日吃肉的朋友,現在也可以一試吃素的感覺,清清腸胃。尋一所青衣木系既餐廳設計,氣氛casual 輕鬆。就是今晚吃素的地方了。真是一個好消息~素食生活可以令吃肉的朋友清清平日的油油感Green Monday~~,要瘦瘦的朋友更不需「節食」得辛苦了。新開業樸生•素食Bobsang,加入自家Café元素,以新鮮健康的食材入饌,為大家帶來既健康,而且又美味的綠色飲食感覺呢。一進入食店分有兩個門口,一個門口是吃素的地方,整個感覺很純樸舒展;另一門口是吃韓國食物的。兩個地方於進入後有一個共用地方。感覺非常的新鲜!一進去後店員會很貼心地先簡單介紹整個地方的美食,有試過這店的burger漢堡包的,一定會驚歎:「這漢堡包和真的一樣,比真的好吃」。這裏的漢堡肉,是素食,以豆仿造肉,口感上如真牛肉,加上烘烤出來的漢堡麵包和新鮮蔬菜,真的跟正常餐廳的漢堡包有得一比喔。食店的選擇很好,先是有主食,自助甜品及小吃都恰到好處,於全世界素食人口在迅速擴張著的時代,這店能改變素食給人不夠好吃、不夠營養、不夠選擇、不夠方便、不夠潮之感覺呢。這裏的漢堡

[EAT IN TSING YI。食] 樸生•素食Bobsang Green。素食也可很好吃TSxLife |

這裏的漢堡包味道新鮮,頗有層次感,加上薯菜,令人感覺暢快~

樸生•素食以相對輕快的形式,將食物及健康連繫一起,沒有說教,卻能用美食實現其社會價值。用一位顧客的話,吃肉的或吃素的在這裏都感到快樂了。
2018-08-15
用餐優惠
試食活動
2018-08-22 187 瀏覽
青衣城開咗一間韓式餐廳,餐廳分為兩部份,其中一個部份係素食自助餐,所有食物都排放得好整齊咁樣在一旁,有熟食區,有飲品區,也有湯品。去韓國旅行嘅時候,已經好鍾意食阿豬媽嘅飯卷。素食自助餐之中,最鍾意就係自己做伴飯,拌飯嘅材料可以選擇秋葵、萵筍、粟米、禮物、青瓜、合桃、南瓜粒。 餐牌上面亦都介紹咗點樣製造一個拌飯,可以先選擇一款主要食材,配上白飯,兩款配菜,最後加上飯素,可以隨自己口味,加上麻油和鹽調味,最好玩就係可以戴上手套,自己捏出喜愛形狀呢。除咗拌飯之外,呢度仲有六款炸物同埋煎餅,不過都係以素食為主,味道都唔差,賣相都ok。既然韓式,當然就有湯類啦,呢度呢有泡菜蕃茄豆腐湯同蠔仔紫菜湯。因為係素食嘅關係,所以蠔仔都係齋嚟㗎。

2018-08-22 198 瀏覽
約左個素食朋友飯聚,見青衣新開左間素食餐廳,地點又就啱大家方便回家,一行3人就來試下,原來餐廳分開兩邊,一邊係任食,一邊係散叫,朋友話食任食90分鐘因爲唔駛再諗食邊款,不過價錢都唔平,每位盛惠168再加一服務費,食物飲品唔算多種類,比較好食有雜菜煎餅,薄餅,糖心蛋,另外仲有自己配搭配料既火鍋,整體感覺物非所值,試一次便夠
3K
2018-08-15 562 瀏覽
閒時茹素係洗滌心靈的好方法。思想上的萬惡也可得到平衡。從雑誌中得知青衣城有間韓國的素食餐廳,不只價錢實惠,口碑也很好。裝潢明亮清新,惟獨坐位間有點逼夾。主打半自助形式,如不喜歡也可散點。自助區擺放得整整齊齊,讓人放心。店員會為初體驗的客人悉心講解,貼心。自助區分為部隊鍋區,自製沙律,飯糰區,甜品區和湯區。首先當然自製沙律先,有羽衣甘藍,羅馬生菜,蓮藕,黑豆,青瓜,南瓜,泡菜,杞子,杏仁片.....仲之案各人喜愛亂混一通,再加醬汁,一盆顔色鮮艷的沙律就在眼前。材料非常新鮮,有爽脆,有𡁻口,複雜的口感爽爽。湯類有兩款,泡菜蕃茄豆腐湯,味道比較清淡,泡菜辣味不夠。反而另一款的南瓜雪耳湯就非常美味。湯底濃稠,材料好足。部隊鍋區即自製火鍋啦,有素清湯和年糕湯選擇,再放入材料,如香腸,午餐肉,豆卜、蔬菜....,然後在自己坐位上會有電磁爐煲煮,非常好玩。話明是半自助,即係主菜是每人可選一款。我選擇了素芝士白靈菇鐵鍋飯,熱辣辣小心熨嘴。伴以韓國辣醬,多少隨意混入,蔬菜,飯,芝士,好豐富的口感。最後甜品,豆腐花不可不試,滑溜有豆香。還可以加入桃膠,亞麻子,蓮子,百合...等材料。其實淨係食自助區己飽了
閒時茹素係洗滌心靈的好方法。思想上的萬惡也可得到平衡。

裝潢明亮清新,惟獨坐位間有點逼夾。

主打半自助形式,如不喜歡也可散點。

自助區分為部隊鍋區,自製沙律,飯糰區,甜品區和湯區。

其實淨係食自助區己飽了九成,再加主菜,真係飽到行唔郁。整體來說無論份量,品質,服務,價錢都值得比讚。

2018-08-14
2018-08-13 386 瀏覽
上次食左樸生的料理店,一直念念不忘佢清新脫俗的味道,尤其掛住佢杯羽衣甘藍冰沙獨特的香氣,知道佢隔離仲有一間buffet店,而且仲系素buffet,今天專程來品嚐。見到網上對佢評價兩極分化嚴重,尤其系負評甚多,抱住好奇亦興奮的心情來食素buffet,老實講,好奇系因為想知道點解咁多人寫得咁差,明明隔離的料理店出品優秀,呢邊的自助餐又差到去邊?而我地本身就比較喜歡食素,成日都會去食齋菜或整沙律,素食有利健康嘛!知道佢系素自助,自然興奮了!門口check in比錢之後就可以每人揀一款main course ,原來是半自助,我地揀左豆腐素芝士漢堡同素芝士荷蘭大磨菇鐵鍋飯。店員會詳細介紹店內用餐的特色,講解如何diy自己喜歡的拌飯或飯團,又介紹菜式特點同種類及位置,講解素食的成分,十分熱情!餐廳同隔離料理店一樣,裝修都簡約清爽,彰顯清新自然的風格,正如其名「樸生」,樸素生輝,食素有益健康吖!每張枱都有一個電磁爐,方便自助整年糕部隊鍋,真系好正!首先,main course 上場。👉🏽素芝士荷蘭大磨菇鐵鍋飯,要小心鍋邊熱。全素!賣相好靚,各種蔬菜配搭磨菇,面層鋪滿芝士,香味撲鼻!將溶化左的芝士拌飯

每張枱都有一個電磁爐,方便自助整年糕部隊鍋,真系好正!

首先,main course 上場。
👉🏽素芝士荷蘭大磨菇鐵鍋飯,要小心鍋邊熱。

全素!賣相好靚,各種蔬菜配搭磨菇,面層鋪滿芝士,香味撲鼻!將溶化左的芝士拌飯,別有一番風味,食左一半我地醒起問店員拎辣醬,即刻石鍋飯大變身,變成辣味石鍋!正!
👉🏽豆腐素芝士漢堡
豆腐漢堡我地系第一次食,十分有驚喜!
豆腐不是普通的豆腐,食落有咬頭,竟然似食緊肉,即系用菇同豆腐制成的齋,好特別!配有紫薯片,又靚又健康。

食完main course,我地就向自助區進軍,各種素菜食材質素極高,新鮮亦選擇多。自助餐的食材質素糸成敗關鍵,呢一點好值得一提,「樸生」做得好好,我會豪不猶豫比正評!
美中不足的是飲品方面弱左的,選擇少左d。
我地DIY左一個年糕部隊鍋,素火腿,素腸,菜,年糕...加上湯底,在電磁爐上加熱。原本想試下網上講既羽衣甘藍湯底,可惜今晚系傳統辣醬汁同素清湯。所以我地揀左辣醬汁,火辣辣好好味。

尤其好味系素火腿,又系一大驚喜!在辣湯中煮過的素火腿,特別好味,口感好似食緊肉,仲見到肉絲!不得了!之後我地加左好多入去煮。
至於韓式拌飯同飯糰,因為太飽了,我地冇加米飯,只系拎左N種素菜料,玉米,青瓜,胡蘿蔔,紫菜,藜麥,果仁.....整左個勁健康的靚靚沙律。

最後我地又DIY左豆腐花,加左N種料,不得不贊豆花好滑,公和荳品出品。
素蛋撻,芝士蛋糕,都好好味。
仲有湯供應,南瓜湯好綿密。
最後我地試左少少蜜黑豆,Q軟甜蜜蜜,為自助素食划上完美句號。
2018-08-07
5 分鐘 (堂食)
  • 豆腐芝士素漢堡
  • 素火腿
  • 蜜黑豆
  • 素蛋撻
  • 年糕部隊鍋
今晚,在這家「樸生。素食」吃晚飯的時候 ,我一直在猜, 餐廳的老闆會不會是一個很有性格的大叔😅, 就好像電影「逆流大叔亅 的導演陳詠燊一樣, 明知吃力不討好,仍然堅持,誓要在今日凡事講求「跟潮流丶一窩蜂」的香港中,找到屬於自己嘅節奏 ,為平淡生活留下一點「不甘平凡亅!為什麼這樣說呢?其實 。。。假如這間 位處青衣城這個「本土中產屋苑」的 餐廳是我開的: 我一定會主力賣最大路、最受歡迎、最主流的「韓國料理 」或「韓式烤肉亅, 以濃濃的肉香吸引最大路的街坊丶食客!斷不會拿半間店子賣較冷門的沒味精丶清淡純素食。 要知道這裏又不又中環, 一來沒有太多遊客經過丶二來又沒有太多外國人在這裏居住, 太 niche的東西一定曲高和寡丶沒有那麼多街坊識欣賞!!你懂的😜!照這樣按牌面分析, 市務推廣嘅經典4p 裏面兩個大P:「product」同「place」都已經搞錯了! 已經不符MBA課程裡說的成功商管案例裡的基本要求 喎! 你知道啦!香港地寸金尺土、青衣城的租金亦這麼昂貴, 為什麼要跟自己的錢包過不去呢? 我想餐廳老闆一定有他自己獨特的見解。。。如果有機會,福福郎我也想一聽他的「自我告白亅!好! 正所

好! 正所謂:三軍未動、糧草先行。係繼續為大家作深入調查之前,就等福福郎 身先士卒,先行食飽!!同時測試一下逆流大叔有什麼把炮,竟敢逆流而行, 在青衣提供冷門另類選擇!

先來的,是這兩個 沒有酒精 丶 但單看賣相已經個令人陶醉的 oppa特飲:

薑汁菠蘿沙冰(下圖右)
杞子士多啤梨沙冰(下圖左)

兩杯飲品的賣相相當精緻,十分討好, 一紅一黃,極為吸睛! 相機評判告訴我,飲品先勝一回!

一口喝下去 , 水果的味道很outstanding , 薑汁菠蘿冰的薑味也很突出 ,值得一讚!

但店家替飲料落的糖漿,份量似乎重手了一點,令到飲品「超甜亅,有點過了火位。 另外,「菠蘿跟薑亅的味道。。。其實感覺不太夾,喝下去有點怪怪的感覺! 相同的情況也出現在「杞子跟士多啤梨亅的組合上 ,我認為這都是店家需要 認真思考和 改善的地方!

接下來的,是兩個主菜,它們分別是:

素芝士豆腐漢堡

這個cheeseburger 像真度很高,味道也很好 。整體感覺有驚喜!! 唯一美中不足的, 就是紫薯片不知是否已經曝露了在空氣中太久, 一點也不脆, 好睇唔好食,實在有點浪費了這份貴價薯片!

照燒素芝士加拿大茄子

茄子扒 在濃濃的照燒汁和 溶化了的芝士 雙重 包圍下,味道不過不失。。。 但店家完全沒有照顧到「鋸扒客亅的需要, 沒有提供刀和叉, 令我們拿著筷子和匙羹,不禁嘆了三聲!高呼真的無從入手,不知怎樣開始吃這個茄子扒! 正所謂:「見微知著」, 趁餐廳剛剛開業不久 ,快快改善吧!!

另一個尷尬位,就是我們一坐下,侍應已經 急不及待地替我們奉上主菜! 吃飽主菜後,自然地對 沙律吧的興趣大減!

前菜:

南瓜粥

雜錦韓式 finger food

清新沙律菜 bar

不過餐廳還是有它的獨特賣點。。。gimmick! 登登登凳。。。就是這個「自製韓式部隊鍋亅。

DIY韓式部隊鍋

配料很豐富,不過全是素食。。。包素腸仔、素火腿、 豆卜、各式菇菌、茄汁豆 、韓式年糕、公仔麵等!

養生公和豆花DIY

甜品食呢個。。。 老字號豆腐花fusion 各款中式糖水的配料:如雪耳丶百合等等 。正!!!

至於臺上的其他東西,我就沒有試了! 你知道啦! 人大了,其實吃東西還是「貴精不貴多」好!!

。。。🦉

常言道:忠言逆耳。 我給這家餐廳的忠告 ,就是要「膽大丶心細亅, 多留心觀察食客嘅需要和反應, 逐小作出調教, 熱切合街坊的 胃口和喜好, 生意才可長久。

另外,就是要勤收碗碟 ! 你知道嗎 ?食buffet 每檯的碗碗碟碟一定是一大堆的, 但目測方圓四里 ,侍應完全沒有替 大家收拾碗碟的意圖, 所以每枱也是杯盤狼藉 ,檯面混混亂亂的。 務請改善!

至於好的地方,我欣賞餐廳的簡樸裝修,坐得挻舒服! 食物也多樣化!

總括而言,幾特別的晚餐體驗,一試無妨!

。。。🦉✨

2018-08-08
慶祝紀念
紀念日
  • 素芝士豆腐漢堡
今日一行7人(三大四細),食物一般,唔覺得特別好食,但十幾個員工冇一個有笑容,零禮貌,尤其2位高級員工都係,未試過感覺咁差😡入座前已經知只得1.5小時,咁冇問題,大部分餐廳繁忙時間係咁,所以我地食完咪即點甜品食囉,高級哥仔落單,但我成枱野食食完冇幫我執枱,15分鐘之後我自己再叫人執枱,然後追返個雪糕甜品(搵反同一個落單嘅高級哥仔),佢見我追佢,只係響我隔離一路行去第二張枱一路答我一句:「整緊」,我地三個大人即刻O咀,感覺極差!之後再過10分鐘我追另一位員工,佢就叫我等等check下先,但3分鐘唔夠另一位高級亞姐好冇禮貌咁同我講:「你地用餐時間過咗1.5鐘喎,要還枱」我即刻同佢講,我追咗你地個甜品幾次,仲未黎喎!之後位亞姐即刻𨍭身走咗去門口,由於我太嬲,所以我即刻同個員工講,我取消個甜品,埋單,2位亞哥亞姐一副懶理態度,絕對冇覺得唔好意思😡😡😡*高級亞哥亞姐著住綠色外套,同其他員工唔同*
*高級亞哥亞姐著住綠色外套,同其他員工唔同*
2018-08-10
10 分鐘 (堂食)
2018-08-08 414 瀏覽
<韓式素食自助餐 夠特別🇰🇷>😍青衣城呢間韓菜樸生想試好耐 今日經過行街 諗住一試 原來佢一個鋪位分開左兩邊 一邊食肉食 一邊素 而我就揀左自助餐素食 🌿 每位168 蚊 都包好多野食下 😍首先 每人可以點 menu上面三個素食主菜 其中一個我一行兩人就點左 🍴素芝士味噌豆腐漢堡🌿🍔呢個有驚喜 用左番薯片做配菜 幾香脆 主角既漢堡個包皮做得唔錯 都算軟熟 入面有新鮮蕃茄生菜🍅仲有素芝士 芝士味味道唔濃 豆腐 口感好得意 厚切又有 d彈牙 好似魚蛋甘 😄 幾好味 配埋甜甜地咸咸地既味噌汁 都幾 match唔錯😆🍴照燒素芝士加拿大茄子🔥🍆用左甜南瓜同酸泡菜做配菜🎃🌿 茄子偏肥厚 肉質偏爽 上面鋪滿左好多爽口 juicy既磨菇 秋葵同 芝士 個麵配合得好好🧀 如果個茄子燒得再淋 d會更好 😄除左主菜外 出面任拎既野包括 🍴自製紫菜拌飯 🌿🍚喺出面既自助餐籃拎 將 飯 紫菜 連埋 唔同既配料 好似 粟米🌽青瓜 🥒 萵筍 杏仁碎 等等撈埋 😍用手套 捏到圓形就食得 口感好似飯糰甘 飯身本身偏硬 撈埋其它野色彩濱粉外 好有口感 建議捏多一陣先食會淋 d 🍚😃同 staff
<韓式素食自助餐 夠特別🇰🇷>😍

🍴素芝士味噌豆腐漢堡🌿🍔

🍴照燒素芝士加拿大茄子🔥🍆

除左主菜外 出面任拎既野包括
🍴自製紫菜拌飯 🌿🍚
喺出面既自助餐籃拎 將 飯 紫菜 連埋 唔同既配料 好似 粟米🌽青瓜 🥒 萵筍 杏仁碎 等等撈埋 😍用手套 捏到圓形就食得 口感好似飯糰甘 飯身本身偏硬 撈埋其它野色彩濱粉外 好有口感 建議捏多一陣先食會淋 d 🍚😃同 staff 講拎 d辣醬一齊撈 仲惹味🌶

🍴自製年糕 🌶😍
將年糕 菇 豆卜 素公仔麵 素腸 素午餐肉 羽衣甘藍蕃茄豆 等等連埋 辣醬汁放入煲煮
年糕想淋就煲耐 d一般5 分鐘 都得 👍🏻 年糕幾煙靭彈牙 素腸同午餐肉都做得幾似🐷d醬汁甜辣適中 密度偏高 🌶 連埋年糕同吸汁既素麵 好正😈🍜

除左以上最特別既野外 仲會有 南瓜粥 🎃 辣豆腐湯 青瓜泡菜沙律🥙 青醬香蕉 🍌杏桃醬南瓜🎃 甜品有朱古力撻 素蛋撻 cheesecake等等 味道都唔錯 飲品有 凍柚子水 凍粟米水🌽 檸檬水🍋 熱柚子蜜同薑蜜🍯

#韓國菜 #漢堡 ##年糕 #自助餐 #素食
Score 平均分 <7.3/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
#樸生素食
Bobsang green
青衣青敬路33 號青衣城一期1樓119b號鋪
~~~~~~~~~~~~
2018-08-08
2018-08-08 197 瀏覽
近期認識了茹素的朋友,我也開始注意健康飲食,本身是食肉獸的我也多吃了蔬果。一向覺得與茹素朋友可相約用餐的餐廳有限,這次朋友提意到青衣城新開幕的樸生素食用餐,我本來是有一點卻步,怕愛吃肉的自己接受不了無肉自助餐,但這次的用餐令我對素菜有很大的改觀!樸生素食提供的是素菜半自助餐,可選1小時($148)/1.5小時($168),包括每食客都可選一個素主食,而自助餐區內的沙律、自製年糕鍋之食材、自製紫菜拌飯團之食材、素小食、生果、湯品、粥、甜品、飲品,都是任取任吃的。自製紫菜拌飯團的食材算多選擇,這晚有秋葵、杞子、青瓜、車厘茄、粟米、萵荀、杏仁片、莓乾、紅蘿蔔粒,亦可以加在沙律菜上伴著吃!這晚的沙律有三款,都受食客歡迎,店員亦會很快安排補給!因此沙律菜的質素不錯,算新鮮,麵包粒粒也是脆口的!素凱撒沙律上有不少素芝士絲,雖沒芝士那麼濃味,仿真度還不錯!很欣賞這晚的烤南瓜和青醬大蕉,兩款都甜絲絲!這晚年糕鍋的湯底可選粟米豆漿和羽衣甘藍汁,我們選了羽衣甘藍汁,湯底有不少菜蓉,味道較清淡。主食素泡菜芝士白靈菇扒比較吸引!白靈菇扒比手掌還要大和厚!調好了味,很入味!而伴碟的烤南瓜比自助區的還要清甜!泡菜

很欣賞這晚的烤南瓜和青醬大蕉,兩款都甜絲絲!

主食素泡菜芝士白靈菇扒比較吸引!白靈菇扒比手掌還要大和厚!調好了味,很入味!而伴碟的烤南瓜比自助區的還要清甜!泡菜的酸辣度可以接受,小朋友也適合吃。

另一主食我們選了素芝士荷蘭大蘑菇鐵鍋飯,荷蘭大蘑菇有香濃的菇味,可能吃慣了有肉類的濃味鍋飯,覺得此鍋飯的味道有點淡,便加了辣醬和拌飯汁調味。

飲品也是可以任喝的,這晚有柚子蜜、冬薑蜜、凍粟米茶、凍柚子茶。

還有南瓜粥和蠔仔紫菜湯(純素)可選,兩款都滾得熱辣辣!

豆腐花的配料也非常有誠意!這晚已有8款選擇!我和朋友偏愛糖水雪耳和桃膠!

甜品小點的甜度適中,我們最愛芝士蛋糕!

總體而言,這次的素自助餐我吃得飽飽捧腹的,食材也算新鮮,對於我這個愛吃肉的人,也開始欣賞素菜的食材和配搭。若然有多一點熱食供應,相信會更好!

2018-08-01
2018-08-08 174 瀏覽
青衣城裝修了好一陣子的舖位原來開張了,是間韓國菜。有趣的是,它有素食自助餐,午市$88一位,幾特別。只為平平地吃頓午餐,不喜歡素食的我們沒抱太大期望。每枱客人入座前,店員都會熱心地介紹一次。這個素食薄餅的餅底沒有加蛋,像餅乾,素芝士加蕃茄醬味道都可以。秋葵和雞脾菇天婦羅的炸粉太厚,厚得誇張,不會中間的食材是新鮮的,雞脾菇多汁。這個蕃茄和芝士味不俗,下層像豆腐,吃起來滑溜溜又有咬口,是素食常見的麵筋質感。燒過的粟米幾惹味,都幾甜。炒粉絲有微微的辣,不算太油膩。炒野菌充滿菌香。沙律的選擇很多。自製韓式拌飯,配料選擇很多。白飯偏硬偏乾,不過加了紫菜,味道不錯,充滿韓式滋味。配料色彩繽紛,雖然都是普通的食材,但夠健康。飲品有凍有熱。還有兩款湯。海帶湯鹹得奇怪,反而有蕃茄味的泡菜湯不錯。甜品要另外加錢。素奶凍是大菜糕口感,芝麻味來自上面的芝麻粉,大菜糕是荳奶味。桃味雪糕同樣沒有奶,清涼,輕盈,配士多啤梨和藍莓,再自行在沙律區加點杏仁片,幾夾。在沒有期望下,反而覺得不太差。

每枱客人入座前,店員都會熱心地介紹一次。

炒粉絲有微微的辣,不算太油膩。炒野菌充滿菌香。
沙律的選擇很多。

飲品有凍有熱。

還有兩款湯。海帶湯鹹得奇怪,反而有蕃茄味的泡菜湯不錯。

在沒有期望下,反而覺得不太差。
因為家人呢排愛上咗食素食養生,所以我哋間唔中都會 覓尋下唔同嘅素食,今日我地就去左附近青衣城嘅樸生茹素一下😌餐廳係以半自助餐形式,一入到去店員會先畀你揀咗主食先,而餐廳分界咗2個area,中間有個自助吧,可以DIY紫菜拌飯、韓式年糕,仲有沙律同甜品~食物選擇都算幾多元化👏🏻主食我地嗌左素芝士漢堡、素菜芝士白靈菇扒同素芝士荷蘭大蘑菇鐵鍋飯。 份量估唔到都幾大份,而且味道都唔錯,調味得當,感覺一啲都唔似食緊素食,我哋一家食完都已經有七八成飽😂不過都係堅持要試下出面唔同嘅韓式素食😎沙律菜都幾新鮮~食落清甜爽脆!而且仲有一啲特色嘅蔬菜同前菜,好似青瓜香蕉、 南瓜同紫薯沙律等~韓式部隊鍋就成日食,素菜嘅韓式部隊鍋又真係未試過!😂 年糕煙韌有咬口, 素腸仔同素餐肉雖然應該係用大豆做,但味道同口感都好似食緊肉製咁~ 加上個湯甜甜辣辣,食落好有韓式感覺👍🏻甜品嘅豆腐花食得幾滑,而且可以配搭唔同嘅配料, 桃膠、鮮榨薑汁、亞麻籽、奇亞籽、芝麻汁,選擇多,而且全部都好健康呀!😍價錢加一後大約係170蚊左右一個人,以食物嘅選擇黎講,算係合理價錢, 食厭左平時嘅中式素食,不妨試下呢個新派嘅韓式素食都唔錯!