2021-03-16 2247 瀏覽
🌹星期天長洲行完山後,回中環食午飯,近近地選了IFC內食店《正斗》,粥、炸兩之類平時很少吃。🌹由於過了食飯時間,人不多,食店裝修還可以,覺得樓頂燈飾最得。翻看餐牌,個人覺得定價偏高,不過食物做得好,味道不錯。點餐炸兩🌟🌟🌟皮薄油條脆艇仔粥🌟🌟🌟足料軟棉乾炒牛河🌟🌟🌟🌟牛河底沒有多餘油份,廚師有功力,牛肉大大舊,味道不咸個人評分食物🌟🌟🌟服務🌟(服務有待改善,服務員偏向冷淡,不夠熱誠)環境🌟🌟衛生🌟🌟🌟抵食🌟🌟回頭率🌟(服務態度不合格,食物好食都難以挽回)

點餐

🌟🌟🌟
足料軟棉

乾炒牛河
🌟🌟🌟🌟
牛河底沒有多餘油份,廚師有功力,牛肉大大舊,味道不咸

個人評分

食物🌟🌟🌟
服務🌟(服務有待改善,服務員偏向冷淡,不夠熱誠)
環境🌟🌟
衛生🌟🌟🌟
抵食🌟🌟
回頭率🌟(服務態度不合格,食物好食都難以挽回)
2021-03-13
2021-03-03 873 瀏覽
599•Eat疫情下的食肆怕多人辛苦排得嚟又唔好食食外賣食到悶想岀去搵食又驚唔衛生·我哋599•Eat幫到你無論大鋪小店我哋都會盡試盡講(2021.3.2)食評有✍🏻·正斗@IFC mall 試食指數⭐️⭐️⭐️⭐店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐⭐侍應態度⭐️⭐️⭐⭐⭐((每項5⭐️為滿分))·我最喜愛我粥麵店之一今次晚餐時段光顧我們點了1️⃣豬潤粥⭐️⭐⭐️⭐️/5重點推介👍🏻食內臟嘅朋友可以試吓🙈2️⃣大鮮蝦雲吞麵⭐️⭐⭐️⭐️/5味道當然一流啦但係唯一要挑剔嘅就係大碗都係好少量🤏🏻3️⃣蝦餃⭐️⭐⭐️⭐️/5配搭店內嘅辣醬簡直一流黃金奶皇包⭐️⭐⭐️⭐️/5有驚喜4️⃣佢嘅外型顛覆咗一般奶黃包嘅感覺外層香脆內熱,正5️⃣桑寄生蛋茶⭐️⭐⭐️⭐️/5未必個個都喜歡佢嘅味道但係佢養顏好處就毋庸置疑6️⃣紅豆沙⭐️⭐⭐️⭐️/5香、滑、起沙,仲有咩挑剔·食物水準整體評分都好高值得大家去光顧
599•Eat

正斗@IFC mall
試食指數⭐️⭐️⭐️⭐
店舖衛生⭐️⭐️⭐⭐⭐
侍應態度⭐️⭐️⭐⭐⭐
((每項5⭐️為滿分))
我最喜愛我粥麵店之一
食物水準整體評分都好高
值得大家去光顧
2021-03-02
2020-12-14 2048 瀏覽
之前常去跑馬地正斗,总店嘛。今天去了中環分店,地方大,比总店更整潔,可能是多中環精英來,客人要求高,做生意也只能精益求精了。叫了大蓉及牛河,上菜很快,大蓉及牛河都很夠熱,証明上菜流程不馬虎,夠快。麵一故的幼及彈牙,麵在碗的擺位也夠精緻,蓉大小合適,魚尾摺多而幼細,也是一個視覺享受,蓉入囗有蝦的爽而同時有豬肉的鮮甜,互相輝影而不爭奪,加上一小口彈牙蛋味麵,精彩,湯底也是大地魚,特色是十分凊澈而鮮味,明顯經過一番過濾程序,精緻!牛河份量 ok, 我要求帶焦,很香很好食,吃到一兩條帶焦的河粉時,那種香味感太好了,牛肉大大片,軟嫩而有牛味,不錯,牛河配了余均益本地辣醬,超贊。正斗出品,實在正斗。
紅豆沙44蚊!真係超級超級激鬼氣!間野擺明趕客!以後都唔會去!根本完全係搵人笨!一生人未食過咁離譜既餐廳!個盒已經細,仲比咁少我!有乜理由可以少到咁樣?撈麵碗湯一樣係咁少!到底當我係乜野?竟然咁樣對我,完全係一種侮辱!我第一次去,又無得罪過你!依家發生咩野事先?點解要咁樣對我?我睇好你環境好地方好先黎試下!結果咁樣對我!間野真係只能用痴X線黎形容。竟然過份到咁既程度!
紅豆沙44蚊!

真係超級超級激鬼氣!

間野擺明趕客!

以後都唔會去!

根本完全係搵人笨!

一生人未食過咁離譜既餐廳!

個盒已經細,仲比咁少我!

有乜理由可以少到咁樣?

撈麵碗湯一樣係咁少!

到底當我係乜野?

竟然咁樣對我,完全係一種侮辱!

我第一次去,又無得罪過你!

依家發生咩野事先?

點解要咁樣對我?

我睇好你環境好地方好先黎試下!

結果咁樣對我!

間野真係只能用痴X線黎形容。

竟然過份到咁既程度!
紅豆沙,少到離晒大譜
2020-10-22
10 分鐘 (外賣自取)
2020-09-24 1345 瀏覽
又到週末,是飲茶歎點心的好時候。今日因為防疫,入座人數有限,所以等候的時間也較長。流心叉燒飽$44這叉燒飽是心頭好!叉燒飽熱乎乎,口感鬆軟,爆出火山口,露出紅卜卜的叉燒餡料。叉燒餡沒有太瘦太乾,口感甜香濕潤,醬汁和肉的比例恰到好處,而且每一口叉燒包都吃到餡料和包包,正!翡翠菜苗餃$45這是必點之物,個人覺得菜苗餃比蝦餃更好吃!菜苗餃餃子皮晶瑩通透,又薄又河滑,但又不會一夾便破。菜苗餃的餡料主要以蝦肉為主,爽口鮮甜,又有汁,加上菜苗的清菜味吊起蝦肉的鮮甜,認真可口!香煎蘿蔔糕$45這蘿蔔糕可令人有少少失望。蘿蔔糕的味道和口感也不錯,籮蔔味濃,又帶有蘿蔔絲,口感爽滑具彈性,也是沒有煎得太油膩。可惜涼了!微溫的蘿蔔糕食味就是差一點點。以下兩款酥點真係強烈推介!安蝦咸水角$42這咸水角個子小小,炸得極之脆脆鬆化!炸皮厚薄有致,口感脆香,咬的時候還有「咔嚓」的清脆聲音,炸得脆而不油膩,包住味道濃郁的咸甜安蝦肉餡,味道鮮甜又香口,正呀!平日只吃蒸點的我也忍不住吃了兩件。旦撻仔$42這旦撻仔看似平凡,但係味道頂呱呱!旦撻仔的酥皮極之鬆化,酥皮層層分明,但奇怪就是這旦撻入化酥脆輕身,旦香濃郁又甜香,又

流心叉燒飽$44

翡翠菜苗餃$45

香煎蘿蔔糕$45

以下兩款酥點真係強烈推介!

安蝦咸水角$42

旦撻仔$42

這旦撻仔看似平凡,但係味道頂呱呱!旦撻仔的酥皮極之鬆化,酥皮層層分明,但奇怪就是這旦撻入化酥脆輕身,旦香濃郁又甜香,又甜又脆,好好味呀!完全沒有一手油的問題,超正!

這兒的點心試得七七八八,水準認真不錯,簡簡單單的吃點心,真是滿足。
2020-09-20
10 分鐘 (堂食)
2020-08-30 2174 瀏覽
在家工作後有多天沒有外出,今日心思思去了位於IFC 的正斗。平日到訪,多是吃炒粉麵多,而今日想吃的是點心。一如既往,等候的人唔少,加上只有一半入座率的關係,等候的時間較平日長一點點。瑤柱米皇白粥$33每一次吃這白粥都有驚喜的感覺。這白粥雖然只是白粥,但味道完全唔寡。不但口感綿滑,質地稠厚又唔太稠身。每一口都充滿米香,而且味道鮮美,帶有瑤柱鮮味,正!蝦餃$48蝦餃皮十分晶瑩通透,沒有太厚,入口軟滑,蝦肉餡料鮮美爽滑,而且蝦肉比例很高,一口一顆,一放入口,整口都是鮮蝦的鮮味,不錯。豉汁蒸排骨$46這排骨入口爽滑,充滿肉味,而且帶骨的肉更為爽嫩,排骨又有汁又滑,加上豉汁味道濃香,肉嫩骨細,好吃。鮮蝦腐皮卷$50這腐皮卷炸得脆香鬆化,輕輕一咬,咔嚓的鬆化!內𥚃是爽口的蝦肉餡料,爽脆鮮美,蝦味突出,吃到蝦的原味,沒有太重的調味。而且腐皮卷炸得夠乾身,完全不油膩,超好吃!馬拉盞$42這馬拉盞是迷你大小,一口一件,口感香滑鬆軟,有旦糕的質地,味道甜香,好吃,作為甜點,恰如其分。 估唔到粥粉麵店的點心水準都咁高,怪不得是米芝蓮推介,果然不錯。

瑤柱米皇白粥$33

蝦餃$48

豉汁蒸排骨$46

鮮蝦腐皮卷$50

馬拉盞$42

2020-08-28
25 分鐘 (堂食)
2020-06-07 1541 瀏覽
坐落在中環正斗粥麵專家,出品精致。雲吞麵是他們家的特色,雲吞非常彈牙;艇仔粥料足量大;牛腩麵牛肉特別鮮嫩好味;豆豉蒸排骨入味好吃;齋腸也非常地道;甜品品種多樣,甜度恰到好處,是附近Office文員們理想的就餐場所。
2019-08-06 2115 瀏覽
已經病了五天,依舊上吐下瀉,那腸胃炎的威力真不可少看,看來我亦只能乖乖的吃白粥清清腸胃。適逢在中環看醫生,就在附近的正斗吃午餐。午餐時段食客唔少,除了中環上班族,亦有不少遊客。雖然選擇琳瑯滿目,但我只能選白粥。明火瑤柱米皇白粥$33這瑤柱米皇白粥堅正!白粥雖然沒有配料,就是口感綿滑,充滿米香,稍稍稠密,吃到尾都不會稀如水。加上少量瑤柱的點綴,味道淡雅中帶點瑤柱的天然鮮味。$33絕對是值得的。

適逢在中環看醫生,就在附近的正斗吃午餐。午餐時段食客唔少,

明火瑤柱米皇白粥$33

2019-08-06
5 分鐘 (堂食)
2019-07-14 2451 瀏覽
雲吞麵找到菜蟲,炸鯪魚球偷工減料一咬就散(應該溝咗好多麵粉),福州炒飯入邊嗰啲蝦殼仲未清乾淨。三年前開始次次去機場前都食,起碼食過三十次以上。每次起碼四個人去食,坐底埋單600港紙,以後絕不幫趁。Found worm in dishes,fried fish ball mixed with flour (no texture at all), hard shell remains in fried rice. Absolutely disgusting. Never go to eat again.

2019-06-26 2494 瀏覽
由於胃炎的關係,這幾天都是吃粥品渡日。然而,即使病了,也不一定要犧牲味蕾。看完醫生,到了2019米芝蓮指南推介的正斗吃午餐。由於午餐時間,店外等候的人不少。等左廿分鐘左右,終於可以入座。店內懸著大型水晶燈飾,配以深棕色圓形枱櫈和卡座,感覺幾grand又摩登,唯座位與座位之間比較逼和嘈雜。雙拼粥$68這雙拼粥有多款配料可以選擇,今次我選擇了豬膶和肉丸。先嚐一口白粥,粥底綿滑又鮮美,充滿米香,正!豬潤剛剛熟,口感爽嫩又起沙,而且帶一點厚度,好吃!肉丸一口大小,肉味十足,味道鮮甜又彈牙。粥底還有薑絲和蔥花,令白粥更添風味,真好吃!福建炒飯$152這福建炒飯比坊間的福建炒飯貴,而價格與何洪記相約。可能是配料用了叉燒、蝦仁、帶子、瑤柱和菜心頭的關係吧。這炒飯底炒得粒粒分明,而玻璃獻汁色澤透鮮光亮,稠度適中,而且味道帶海皇蠔汁風味,加上惹味的叉燒、爽口的蝦仁和菜心頭、嫩口的帶子和鮮味的瑤柱,味道和口感都十分豐富。加上份量十足,認真飽肚。這家店的餐點定價是中環價位,而清燉雪梨卻與其他糖水店相約。南北杏清燉雪梨$58這燉雪梨火喉十足,雪梨味濃郁,而且帶有冰糖的清甜味道。雪梨是連皮燉,果肉軟腍,加上清甜

配以深棕色圓形枱櫈和卡座,感覺幾grand又摩登,
唯座位與座位之間比較逼和嘈雜。

雙拼粥$68

而且帶一點厚度,好吃!肉丸一口大小,肉味十足

福建炒飯$152

這家店的餐點定價是中環價位,而清燉雪梨卻與其他糖水店相約。

南北杏清燉雪梨$58

這燉雪梨火喉十足,雪梨味濃郁,而且帶有冰糖的清甜味道。雪梨是連皮燉,果肉軟腍,加上清甜的糖水,感覺滋潤順喉,有水準。

下次經過,一定要encore 粥品。可惜外賣送的地方唔包括尖沙咀,否則必定是我lunch 的選擇。

2019-06-25
20 分鐘 (堂食)
2019-06-24 1935 瀏覽
It's always nice to have congee once in a while, and I always recommend this place  to my friends. Their congee was always thick and tasty. The one I had was congee with gooey preserved eggs, succulent pork liver, and silky, smooth fish. It's delicious, and it's also nice to add some white pepper.It's common to have rice noodle rolls stuffed with dough sticks to go with congee in Hong Kong. However, this one here was a bit disappointing. It got cold by the time it's served, and the dough stick w

It's common to have rice noodle rolls stuffed with dough sticks to go with congee in Hong Kong. However, this one here was a bit disappointing. It got cold by the time it's served, and the dough stick was mushy. It would be perfect if it's hot and crunchy.
Rice noodle rolls stuffed with dough stick

Turnip cake was my all time favourite. This one here was good, but it would be better to serve with XO sauce.
Turnip cake

Steam pork rib with black bean and pepper sauce was a nice snack. It's tasty and tender.
Turnip cake
2019-06-20 1403 瀏覽
試咗魚腩粥、牛肉腸粉。魚腩粥食得出個粥係煲得好面嘅、牛肉腸粉亦都不過不失,味道正正常常。但係依間正斗價錢真係唔係一般嘅點心餐廳,貴左足足一倍。當然,平日喺中環想食個點心嘅午餐、又唔想去酒樓排隊等位,或者臨上機之前想喺機鐵站食返啲中菜先,呢間正斗位於機鐵站上蓋,非常方便,所以唔排除我都係會再嚟食多次嘅

2019-04-12 2125 瀏覽
想食碗麵医肚,行咗入IFC正斗,叫咗碗雙拼麵. 云吞+牛腩. 好多旅客拖gip去幫襯隻云吞咬落有洗潔精味 😳,牛腩好un , 湯超咸,D麵都還可以. 埋單加埋茶水成舊水,半價都唔會再去.

埋單加埋茶水成舊水,半價都唔會再去.
2019-03-30 1232 瀏覽
平時大家講黎食粥, 都係可能病或者手頭無咁多錢,想平平地解決3餐時間, 但呢一次食正斗就完完全全改變左我呢個諗法啦。呢碗係我記憶中食過最貴既粥。粥本身味道唔錯,少少綿,少量味精。餸反而幾高質,豬肉丸新鮮,食得出係自己整既。豬潤厚度適中,唔會太薄食紙咁,亦都爽口。最後皮蛋都好少好難食既。 餸既份量都好夠。整體黎講,碗野係唔錯既,但真係太貴太貴啦,半價既話我先會再叫,又或者咁講, 呢個價錢,就算係中環, lunch我都已經可以食好多野。

三併粥 (豬肉丸+豬潤+皮蛋)
外賣送餐
2019-03-14 889 瀏覽
走累了,在IFC,找個地方坐下來吃點,解解疲勞,最喜歡他們的豬潤粥,豬潤不腥 而且很嫩,還有雲吞麵也是超級好吃,鮮蝦彈牙,百吃不厭,喝上一口湯頭,好喝!一定要放醋更醒胃,好讚!