2020-01-11 29 瀏覽
拉麵店用上武士做望題已經夠曬特別,而且拉麵名亦用上歷史武將命名餐廳亦充滿江戶時代嘅裝飾恍如置身古代日本🇯🇵德川將軍拉麵🍜用新鮮豬骨淆製多小時的湯底,配上魚介點綴,有魚香之餘亦充滿豬骨香氣始祖將軍拉麵🍜貴為餐廳的招牌菜,製作時當然有番咁上下功夫!豬骨湯再加上特製豬油,令湯底錦上添花!值得一讚的是叉燒肥瘦適中,上碟前會用火槍燒至金黃,紫菜亦新鮮脆口,絕對用料上乘另外餐廳全日免收+1 ,加叉燒亦只需要$10,值得一試再試!而且服務員態度細心,上菜前後亦有顧及客人的感受
餐廳亦充滿江戶時代嘅裝飾
恍如置身古代日本🇯🇵

德川將軍拉麵🍜

始祖將軍拉麵🍜

而且服務員態度細心,上菜前後亦有顧及客人的感受

2020-01-09
  • 織田將軍拉麵
2019-12-24 95 瀏覽
身為一位「拉麵控」🍜,今次黎到尖沙咀既「武士拉麵」試下佢既拉麵 🤗 餐牌有趣之處係 每碗拉麵都有唔同武士既名 🤣我和友人分別點了每人一碗拉麵🍜& 餃子🥟:- 豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)$98湯底勁勁勁香蔥味,友人勁讚拉麵粗幼適中,麵質不會太軟- 足利將軍拉麵 (黑蒜油豬骨湯底) $98湯底好厚,濃濃既豬骨湯底再加上黑蒜油香糖心蛋好正 推介😆👍🏻👍🏻👍🏻日式煎餃子 $30/ 5隻意想不到餃子勁好食!餃子外皮勁薄,而且煎到勁脆, 餃子餡多肉。名副其實皮薄餡靚!** 記得,餃子一定一定要熱辣辣食,因為放耐左個皮會林,所以一定要趁熱食 😊

餐牌有趣之處係 每碗拉麵都有唔同武士既名 🤣

我和友人分別點了每人一碗拉麵🍜& 餃子🥟:

- 豐臣將軍拉麵 (四國香蔥油湯底)$98
湯底勁勁勁香蔥味,友人勁讚
拉麵粗幼適中,麵質不會太軟

- 足利將軍拉麵 (黑蒜油豬骨湯底) $98
湯底好厚,濃濃既豬骨湯底再加上黑蒜油香

糖心蛋好正 推介😆👍🏻👍🏻👍🏻

日式煎餃子 $30/ 5隻

意想不到餃子勁好食!
餃子外皮勁薄,而且煎到勁脆, 餃子餡多肉。
名副其實皮薄餡靚!

2019-12-21 62 瀏覽
2019年12月14日 星期六今日專登早左同女朋友出去尖沙咀食午餐,打算搵吓有冇特色嘅小店,行行吓就行到去諾士佛台附近見到有一間拉麵店,女朋友話好想食拉麵,於是就帶咗佢入去裏面嘅座位唔算太多,只有大約10個左右,但係好有日本屋台既風格,客人同廚師既距離好近,可以睇得到廚師煮麵添午餐拉麵嘅選擇唔算太多,但價錢好抵,如果係學生仲有優惠添!!每一款拉麵都用左日本著名武士既名字,感覺幾特別點左菜無幾耐就有野食,我叫既係足利將軍拉麵,係黑蒜油豬骨湯底,一黎到既時候已經聞到好重蒜味,飲落去味道就更加重,連埋拉麵一齊食又幾配合,完全唔覺得好油至於女朋友點既係醬油魚介豬骨湯底,魚味好濃,同豬骨好配合,佢食到停唔到口希望呢一啲小店可以多啲人支持,唔會比大集團壟斷
2019年12月14日 星期六

見到有一間拉麵店,女朋友話好想食拉麵,於是就帶咗佢入去

希望呢一啲小店可以多啲人支持,唔會比大集團壟斷
2019-12-14
2019-12-15 33 瀏覽
13/12/2019 @ 尖沙咀 武士拉麵今日同男朋友諗住嚟睇結婚用嘅嘢所以嚟到呢頭附近, 見有啲肚餓就入咗呢間餐廳食拉麵。 餐廳入面好細,大概只有八至十個位, 而且今日去到只有(應該係老闆)一個人返工,聽到佢同應該係熟客講話:"都要俾員工放假,都要比員工休息…"感覺佢係一個幾好嘅老闆,寧願自己一腳。一點幾去到餐廳坐滿咗人, 好快我同男朋友一人叫咗一碗拉麵, 等唔駛五分鐘就有得食!2- 德川將軍拉麵(醬油魚介豬骨湯底)湯底超級濃味又夠熱啱曬我! 麵偏幼,軟硬剛剛好, 叉燒比較薄但係好夠味道,燒得好香! 最後我差不多飲曬碗湯Lunch食到碗靚湯底又每樣食材都煮得滿意再多一截嘅拉麵,$58唔算貴見平日著校服嘅學生仲有半價優惠, 呢啲小店一定要支持!
13/12/2019 @ 尖沙咀 武士拉麵

2- 德川將軍拉麵(醬油魚介豬骨湯底)

見平日著校服嘅學生仲有半價優惠, 呢啲小店一定要支持!
2019-12-06 81 瀏覽
今晚囡囡嚷著要食沾麵,剛剛經過這間店舖,覺得很有日本feel,名字又特別,就決定入內一試。內裡是一排過的坐位,坐係度就有係日本小店裡吃麵的感覺。睇中兩款有魚介的拉麵和沾麵,正好給我兩母女各取所需,湯底、麵條和麵質都有得自由選擇,可惜我兩人都是有選擇困難症,所以都交給店長幫我們配搭吧了!德川將軍拉麵($88) - 醬油魚介豬骨湯底檯面上有牌子提議客人先飲完頭淡湯之後,再加入特製魚油,我一於照做,再飲湯時味道果然變得更濃郁。店長這個推介,真的值得推廣出去呢!👍👍武士沾麵($118)- 柚子魚介Wasabi沾麵囡囡就話佢啲沾麵有很香的柚子味,可能有Wasabi的關係,所以又帶些少辣味,加入埋魚油,整個湯底味道當然也提升起來,囡囡結果俾我還要加多很多魚油添,仲差不多飲曬佢碗湯!今晚倆母女飲飽食醉,盡興而歸!

內裡是一排過的坐位,坐係度就有係日本小店裡吃麵的感覺。

德川將軍拉麵($88) - 醬油魚介豬骨湯底

武士沾麵($118)- 柚子魚介Wasabi沾麵

今晚倆母女飲飽食醉,盡興而歸!
2019-11-28 157 瀏覽
今日行開佐敦果頭見到有條街勁多韓國野食,但偏偏又唔想食韓國野,點知比我搵到呢間食日式拉麵嘅!就去試試啦⋯⋯小店形式,感覺都幾舒服!睇睇餐牌先!我呢碗係四國香蔥油湯底嘅豐臣將軍拉麵我加咗溏心蛋!佢有教學係先飲一啖湯先然後再加佢地特製魚油第一啖湯係好濃郁蔥香味!溏心蛋做得唔錯跟住加佢地嘅魚油,感覺好飲升華咗湯嘅濃郁度而佢地嘅叉燒都幾「林」而且燒到有d油香出黎!加埋個湯底一齊食就perfect 朋友叫嘅係沾麵,柚子魚介wasabi 湯底!佢個湯底比我嘅拉麵湯底更加濃味!同樣加咗蛋!整體黎講麵算唔錯,只係個湯底太快凍!感覺店主可以參加下用石鍋為湯底保溫,咁樣就會令呢個沾麵更上一層樓!

小店形式,感覺都幾舒服!
睇睇餐牌先!
豐臣將軍拉麵
我呢碗係四國香蔥油湯底嘅豐臣將軍拉麵我加咗溏心蛋!
佢有教學係先飲一啖湯先然後再加佢地特製魚油

第一啖湯係好濃郁蔥香味!
溏心蛋做得唔錯
特製魚油
跟住加佢地嘅魚油,感覺好飲升華咗湯嘅濃郁度
武士沾麵
朋友叫嘅係沾麵,柚子魚介wasabi 湯底!
佢個湯底比我嘅拉麵湯底更加濃味!同樣加咗蛋!
特製魚油
2019-11-20 56 瀏覽
下班後跟女朋友去尖沙咀買東西順便吃晚餐,在柯士甸路這附近蠻多餐廳的,而我們就選了這家店面小小的武士拉麵。時間尚早的關係,店裡面只有一組客人,環境比較安靜,蠻舒服的。辛辣地獄拉麵光是看到這個湯底我都雙眼發光了,我超喜歡吃辣的!但喝下去發現它的辣是比較香口,不是想辣死人的那種死辣,女朋友試了一個是有點接受不了,但我個人很喜歡就是了,哈哈!足利將軍拉麵(黑蒜油豬骨湯底)女朋友點的這個黑蒜油豬骨湯底十分之香,店員端上桌的時候就聞到了很好的黑蒜味,女朋友雖然不吃辣,但它也是個吃重口味的人,哈哈,所以這個味道偏濃的湯底很合她的口味! 下次有機會還是會再來試試這裡不同的湯底,而且這次因為不太餓就沒吃小吃,下次再來吃個飽~
下班後跟女朋友去尖沙咀買東西順便吃晚餐,

辛辣地獄拉麵
光是看到這個湯底我都雙眼發光了,我超喜歡吃辣的!
但喝下去發現它的辣是比較香口,不是想辣死人的那種死辣,
女朋友試了一個是有點接受不了,但我個人很喜歡就是了,哈哈!

足利將軍拉麵(黑蒜油豬骨湯底)
女朋友點的這個黑蒜油豬骨湯底十分之香,
店員端上桌的時候就聞到了很好的黑蒜味,
女朋友雖然不吃辣,但它也是個吃重口味的人,哈哈,
所以這個味道偏濃的湯底很合她的口味!

下次有機會還是會再來試試這裡不同的湯底,
而且這次因為不太餓就沒吃小吃,下次再來吃個飽~
2019-11-04 38 瀏覽
呢款武士沾麵,看似一碗平平無奇既沾麵,食著有淡淡清新既柚子味,加上半熟既糖心蛋,一碗少少既粟米可以中和沾麵汁既咸味,由於冇浸湯既關係,拉麵非常有彈性,總體不過不失。
2019-11-01 1085 瀏覽
我就最鍾意去啲細細間嘅拉麵小店度食拉麵,因為唔會好似啲大企業拉麵店咁做得太多,變咗都唔好味,反而呢啲細細嘅店舖仔,款式唔多,但出嚟嘅質素好高,令你好似置身於日本一樣,一入到去裝修格局有好多日本武士嘅擺設,襯返佢哋個店舖名,店員亦都好Nice,因為拉麵款選擇唔多,所以好快就可以決定到,叫咗一個足利將軍拉麵,一個徳川將軍拉麵,前者即係黑蒜油豬骨湯底,後者就係醬油魚介豬骨湯底,老闆話我哋咁岩揀中左兩個最好食嘅味道,然之後就叫多個煎餃子小食,老闆話煎餃子都比較熱門🥰🥰🥰我即管試吓啦,坐低等左唔係好耐拉麵就已經煮好,黎到嘅時候超級向豬骨湯底味,湯底濃郁,但係唔會太過鹹,再落埋老闆推介嘅特製魚油,魚介味道加重,本身都唔知係咩黎,但係見推介就落少少試吓,點不知一打開樽調味料嘅改就已經聞到好香好香,再落埋落個拉麵度食一啖之後,我簡直要係咁落個魚油,因為真係好香好好味,呢個調味料真係誠意推介,拉麵裏面有一塊脆卜卜嘅紫菜,半隻糖心蛋,同一啲配菜,食材都好新鮮,拉麵軟硬度適中,但其實佢哋將點菜只都有得俾你選擇拉麵嘅軟硬程度,湯底幾濃郁度同埋麵條嘅粗幼度,至於煎餃子剛剛好,好香,皮脆內軟,內裡好多汁,整體呢間拉麵小店真係誠意推介,會再嚟幫襯下。🥰🥰🥰
2019-10-23
5 分鐘 (堂食)
2019-11-01 43 瀏覽
入到去好有日本小店嘅感覺地方雖然比較細 但係好有一種親切感呢度有好多種調味料最有特色嘅係有餐廳特製嘅魚油加少少落個湯度已經係另外一種感覺同味道去到呢間餐廳記得一定一定要加魚油會覺得有驚喜😆日式煎餃子$30餃子煎得好香口 皮薄又juicy 德川將軍拉麵 $88醬油魚介豬骨湯底 湯底10分濃郁拉麵係幼麵麵條吸收左啲湯 有掛湯嘅效果入面有我最鍾意食嘅木耳仲有兩塊薄薄嘅豚肉同埋糖心蛋食到差d飲晒啲湯 好滿足呀!!!!!!
入到去好有日本小店嘅感覺

拉麵係幼麵

麵條吸收左啲湯 有掛湯嘅效果
入面有我最鍾意食嘅木耳
仲有兩塊薄薄嘅豚肉同埋糖心蛋
食到差d飲晒啲湯 好滿足呀!!!!!!
2019-10-20 623 瀏覽
太耐日本旅,很難怪我會掛念當地美食,好好彩在香港地,四周都是多元飲食文化,讓我們大飽口福,今次來個沾麵回味一下吧!無論店鋪裝飾和房用都和日本店一樣講究,一絲不苟,務求做出當地嘅口味。武士沾麵,柚子魚介Wasabi沾麵湯拉麵就食得多,呢個沾麵非常特別。用上Wasabi製作,味道可口清新,配合特濃的湯,湯內的肉塊十分香濃,兩塊臀肉香口夠軟身,入口香濃。日本的溫泉蛋永遠是最好味的,流心蛋黃,蛋白有口感。不忘跟著店長的建議,先渴一口湯感受頭啖湯的鮮味,再落幾滴特製魚油份外香口。朋友選擇食乬利將軍拉麵,採用黑蒜油煮成的豬骨湯底,每口蒜香讓愛蒜味的朋友愛吃得連番大讚!拉麵條條有彈性,口感滿分。自坐的調味品擺放得整齊,用法提示清晰,冰水任添,很細心。另外,每個位嘅枱底都有扣子讓你放好隨身手袋,讓你食得舒適又放心。如果冇記錯,身後牆身也可以掛外套。希望香港地可以繼續保留這些多元飲食小店。

武士沾麵,柚子魚介Wasabi沾麵

拉麵條條有彈性,口感滿分。

自坐的調味品擺放得整齊,用法提示清晰,冰水任添,很細心。

如果冇記錯,身後牆身也可以掛外套。

希望香港地可以繼續保留這些多元飲食小店。

2019-10-15
Happy Friday 前一日收工後,就同朋友一齊去尖沙咀行街,行到入夜。我地本來想出返旺角食晚飯,但朋友又狂話肚餓,於是就係呢頭覓食 😋 尖沙咀真係有好多好吸引既餐廳,我都特登入過黎幾次,為既就係食餐豐富高質既午餐或者晚餐~我地行到去柯士甸路,本身打算食韓國菜🇰🇷,但經過「武士拉麵」既門口,見到有唔少雜誌專欄既美食推介,再加上佢咁特別既店名,我地決定轉戰日本拉麵!😜我地本身真係唔明點解會叫做「武士拉麵」,心諗係咪「冇事」搵事黎搞 🤣 原來係自己才疏學淺,呢到每一道拉麵既名稱,都同日本武士既頭銜掛鉤,隱含日本歷史文化,所以先會衍生出獨特既店名。餐牌係以一本幾頁既小書作為藍本,囊括左各款特色拉麵、小食同飲品,仲有埋精美既插圖添,好照顧到顧客既需要 👍🏼呢張自選拉麵紙好清晰簡潔,先選麵既軟硬度、油既分量、走唔走蔥花同筍等等,有得自由配搭出自家口味 😋每張枱既旁邊都放有調味架、筷子筒、牙籤同小碟。調味架上放滿多款調味料,包括七味粉、豉油同自家製魚油等等,任君選擇。大家可以因應自己既需要同喜好加入適量既調味料,令食物既味道更上一層樓。日式煎餃子(5 隻)$30呢碟餃子係名副其實既皮薄餡靚,餃

日式煎餃子(5 隻)$30

呢碟餃子係名副其實既皮薄餡靚,餃子既外皮煎得好香脆,而餃子所用既豬肉鮮嫩多汁,非常香口~ 呢到既餃子🥟係即叫即煎,一定新鮮!👍🏻

一咬落去,啲肉汁四濺,令人齒頰留香😋店內所用既餃子醬汁不帶酸味,一啲都唔難入口,可以細細品嚐餃子既鮮味 ☺️ 大家食拉麵之餘,都可以試埋佢既小食🍴

豐臣將軍拉麵 $98

我點左個拉麵師傅推介既豐臣將軍拉麵🍜,呢個拉麵既真身其實係四國香蔥油湯底拉麵。因為本身真好中意蔥蒜既味道,見到咁多蔥油,睇見都垂涎三尺!拉麵比較幼身,口感彈牙。蔥油香氣四溢,每一啖湯汁都散發濃郁既香蔥味,非常美味。

呢道拉麵不但賣相吸睛,味道都一流。除左拉麵之外,半熟溏心蛋同埋燒豚肉都好正,下文會有更詳細既介紹~🥚🥓

德川將軍拉麵 🍜 $88

德川將軍拉麵即係醬油魚介豬骨湯底,呢個係我平時最愛既口味,今次推介俾朋友食~魚介豚骨湯頭好濃郁,真係充滿濃濃既豚肉香味。比起上面既豐臣將軍拉麵,呢個既肉味更濃郁,豚骨湯鮮美滋味 😋

其實兩款拉都都好受大眾歡迎,分別在於一種比較清新芳醇,另一種比較濃郁豐腴,大家可以按自己既喜好選擇不同口味既拉麵~🍜

灸燒豚肉份量亦都好足料,兩片厚薄適中既豚肉係真係大過我隻手掌,厚度亦都好合心意🍖😍 由於豚肉係灸燒既過程中,脂肪部分既油分被逼出,所以大大減低左食客入口既油膩感,香滑惹味 😋

燒過既豚肉令湯頭帶有濃濃既香烤味道,再加埋溏心蛋、筍同埋其他配料,令到成個拉麵充滿多重味道,我地都好中意呢兩款別緻既拉麵。

半熟溏心蛋香軟流心,蛋味香濃,蛋黃尤其出色,不愧係蛋中之王,令人回味無窮🥚🍳

「武士拉麵」係一間有誠意既日式拉麵餐廳,佢地一啲都唔馬虎,由店鋪裝潢、菜式到服務,每一樣野都做得好足,令食客有賓至如歸既感覺。☺️
2019-09-19
  • 豐臣將軍拉麵
  • 日式煎餃子
2019-09-27 219 瀏覽
感覺踏入秋天季節,開始想食啲熱辣辣嘅嘢!行過尖沙咀韓國街,行行下見到呢間拉面小店!就同朋友入黎試一試啦!我就點左呢款豊臣將軍拉麵 (四国香蔥油湯底) 因為我都好鐘意食蔥 感覺比較清香但味道仍然非常濃郁半熟玉子水準不錯,流心蛋黃味道濃香,而且入口感覺順滑。麵條係粗麵,軟硬度適中,掛湯能力強,煙韌而帶彈性!鹽味與豚骨的調和,恰到好處,有鹽份的鹹鮮,但無太鹹的情況,豚骨湯嘅鮮味突出,質感偏厚!而我朋友就點左阪上將軍拉麵因為佢話想食健康啲,揀咗蕃茄豬骨湯底嘅阪上將軍拉麵。湯底有淡淡的蕃茄清香,加上香濃嘅豬骨味,出奇咁夾。粗身拉麵掛湯力強,配埋黑椒半肥瘦叉燒,叉燒的外表被火焰過,可是虛有其表,吃下去沒甚肉香,外強中乾。叉燒除了滷煮過外,還有在上枱前火炙過,變成帶有燒烤的香氣, 同時令脂肪受熱迫出油香,更加吸引。跟朋友快快吃完後 就離開了店內兄有大概10個位 係一間繁忙的小店

我就點左呢款
豊臣將軍拉麵 (四国香蔥油湯底)
因為我都好鐘意食蔥 感覺比較清香
但味道仍然非常濃郁
半熟玉子水準不錯,流心蛋黃味道濃香,而且入口感覺順滑。
麵條係粗麵,軟硬度適中,掛湯能力強,
煙韌而帶彈性!

而我朋友就點左
阪上將軍拉麵

跟朋友快快吃完後 就離開了
店內兄有大概10個位 係一間繁忙的小店
2019-09-24
  • 坂上將軍拉麵
  • 豐臣將軍拉麵(四國香蔥油湯底)
2019-09-18 268 瀏覽
入到去充滿了一個日本的感覺,打橫的Bar桌,掛了一支支藍旗佈置,如置身日本街頭小店,Menu還很貼心,有齊中、英、日三種語言。點了似乎是店舖招牌《武士沾麵》即是柚子魚介Wasabi沾麵,店主亦推介選硬麵,可見他是一個有要求的食家,怕破壞了原來的好味道。面質的確很有口感,好有咬口之餘亦好有彈性,沾麵的湯濃郁而不膩,亦能夠掛在麵條上一齊放入口,真的很有水準。叉燒夠大塊。桌上亦提供了店長特製魚油,用來提升魚介的味道,我試了一口,的確很有特色,亦因為本身魚介味道已很濃郁,魚油再加多一個層次,更香更滑的,把味道長留在口腔內,很讚!
武士拉麵🍜店舖雖小,但五臟齊全。點解咁講,因為裡面只有傳統拉麵店的吧檯式座位,大約只係14個,不過拉麵款式、湯底都有好幾款,而且又有小食揀。二人行分別食左黑蒜油豬骨湯底及四國香蔥油湯底。黑蒜油豬骨湯底好濃味一上檯就飲啖熱湯,濃濃黑蒜油味之餘,仲有香濃豬骨湯味。豚肉用火槍🔥燒焦過,令到湯底滲透少少香烤味,多一重味道享受之餘麵底軟硬度都做到想要的口感,整體感覺好正宗日式feel!四國香蔥油湯底顧名思義一定有好多蔥,用蔥味撲鼻而來形容完全唔會過分,湯底飲完一啖接一啖另外再叫左份日式煎餃子🥟,味道正常,不過不失。食拉麵配埋日式餃子呢個配搭絕對係無敵,好飽好滿足!湯底好正,食晒啲麵仲飲左好多湯,好飽喇下次拉麵癮發作一定會再試一次。

二人行分別食左黑蒜油豬骨湯底及四國香蔥油湯底。

黑蒜油豬骨湯底好濃味

湯底好正,食晒啲麵仲飲左好多湯,好飽喇
下次拉麵癮發作一定會再試一次。
  • 黑蒜油豬骨湯拉麵
  • 四國香蔥油湯底拉麵