2024-10-21 140 瀏覽
呢間屹立係尖東已久嘅日式居酒屋 喺尖東南洋中心裏面已經開業21年喇 🎐今日第一次去幫襯 真係感受到呢度日式懷舊嘅氣氛 同埋美食樂而忘返 好想再去 整晚都播住日本 90年代嘅流行音樂 加上呢度居酒屋嘅設計放工過嚟飲酒🍶 傾偈🍤 啱曬🙌 呢度所有嘢都幾好食🍙⭐慢煮牛舌沙律 燒得好淋 好多汁 好易咬開 薄切燒得特別香 ⭐海鮮天婦羅 沾上特製醬汁 好開胃 炸蝦 好香脆 南瓜都好好食呢度出名嘅名物就係⭐雞皮蝦🍤非常巧手 係由去油脂嘅雞皮 包上新鮮嘅蝦🍤 再燒嚟食 做下酒菜一流 ⭐刺身拼盤 超級新鮮 吸精 係師傅根據當日嘅新鮮食材定制🐟今晚就有好多好靚嘅日本海膽 好少見嘅雪魚白子 油甘魚刺身 墨魚 牡丹蝦 新鮮帶子等等 夠曬氣勢🍣之後嘅串燒🍢都好有質素燒得好香有⭐免治雞肉棒配新鮮蛋黃 🥚係我朋友嘅至愛 雞肉好香 又多汁⭐雞胸軟骨串 淡淡肉 雞軟骨好好咬口 最尾加埋一個⭐蕎麥麵加上特製醬汁 啱曬依家天氣熱嘅氣候食 🍜🎐呢度環境氣氛都好好🈳️ 令人好放鬆🎍 唔使去日本都感受到懷舊日式居酒嘅氣氛🍶

今日第一次去幫襯 真係感受到呢度日式懷舊嘅氣氛 同埋美食

加上特製醬汁 啱曬依家天氣熱嘅氣候食 🍜
  • 鱈魚白子
  • 鮟鱇魚肝
2024-10-20 137 瀏覽
尖沙嘴食肆多,唔講真係唔知,尖東有間隱世正宗日本🇯🇵料理,居酒屋🏮———沃川自家料理。首先試過呢度既食物,覺得質素真係頂呱呱,係新鮮同埋味道👅整得正宗好食的,介紹返今晚食過既美食:1. 蟹子沙拉🥗 2. 燒烤: 雞全翅 昂鞥,汁燒鰻魚肝,豬肝番茄🍅豚肉卷串,雞胸軟骨串,一口蕃薯🍠串,牛舌串,雞腳筋串,全部都燒得又香又好吃。3. 清酒煮蜆 蜆大大顆,清酒香又熱呼呼,飲曬😋4. 紫蘇梅子墨魚🦑脆脆卷 呢個口感好彈牙香脆5. 蒲燒鰻魚飯 很大份既鰻魚飯6. 刺身拼盤 ,刺身真係無得頂👍🏻🤤都是時令刺身,款款都好新鮮鮮甜。另外呢度服務也很好,侍應會自動自覺倒茶🍵收拾,感覺很棒很舒適👍🏻
1. 蟹子沙拉🥗
3. 清酒煮蜆 蜆大大顆,清酒香又熱呼呼,飲曬😋
4. 紫蘇梅子墨魚🦑脆脆卷 呢個口感好彈牙香脆
5. 蒲燒鰻魚飯 很大份既鰻魚飯
2024-10-07
5 分鐘 (堂食)
話說前日同阿妹又去左尖東個間好抵食嘅居酒屋度食飯,唔係講笑, 真心平、靚、正又有feel😊用餐體驗超高分💯我地食左:⬇️⬇️✨日本蕃茄(胡麻汁)✨$48飽滿爽甜既日本蕃茄🍅淋上酸酸甜甜嘅胡麻汁,真係清新又開胃丫❗️✨刺身拼盤✨$ 440入面有室津蠔🦪、甲烏賊、油甘魚🐟、白子、鮟鱇魚肝同鮮帆立貝夾海膽室津蠔鮮甜滑溜又肥美,蠔味滿瀉正到癲‼️鮮帆立貝夾海膽呢個配搭究竟系邊個天才諗到出嚟😆入口鮮到唔識講,滿分‼️不過最估唔到喺呢度竟然有我最鍾意食嘅白子,點上醋汁之後軟糯香甜唔腥,口感超好的🥰✨海鮮天婦羅✨$298呢個天婦羅拼盤有海中蝦、沙錐魚、廣島蠔、鮮帆立貝夾海膽同蔬菜 (咖哩粉)整體都算好出色,全部都金黃酥脆,薄皮乾身,油膩感唔會好重👍🏻小妹最愛外脆內軟,鮮味十足既鮮帆立貝夾海膽‼️✨雞胸軟骨串✨32/串嫩滑既雞胸肉入面有個脆口既軟骨,加上甜甜地嘅調味,味道同口感都好有層次‼️✨雞肝串✨$32/串柔軟唔腥,雞味濃郁❗️✨牛舌串✨$38/串牛舌有d厚度,食落好有質感😊✨銀杏串✨$28/串先甘後甜既味道就好似人生一樣😆✨荔枝豚肉卷✨$28/串清甜Juicy既荔枝同燒到好香口嘅猪肉一咬落去個下肉汁同荔枝汁喺口

我地食左:⬇️⬇️

✨日本蕃茄(胡麻汁)✨$48

刺身拼盤✨$ 440

✨海鮮天婦羅✨$298

✨雞胸軟骨串✨32/串

✨雞肝串✨$32/串

柔軟唔腥,雞味濃郁❗️

✨牛舌串✨$38/串

牛舌有d厚度,食落好有質感😊

✨銀杏串✨$28/串

先甘後甜既味道就好似人生一樣😆

✨荔枝豚肉卷✨$28/串

清甜Juicy既荔枝同燒到好香口嘅猪肉一咬落去個下肉汁同荔枝汁喺口腔裏面同時爆出嚟,鹹甜並奏,比我想像中好食😊

✨豬腩肉串✨$32/串

✨魷魚餃子✨$68

皮薄餡靚又大隻,鮮甜美味又特別‼️

✨咖哩烏冬 ✨$78

咖喱濃郁得梨有少少辣,撈烏冬食真係好惹味❗️

🟠沃川自家料理

📍尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖

港鐵紅磡站D1出口
2024-09-28 168 瀏覽
呢間位於尖東嘅沃川原來已經開左好多年如果唔係朋友帶路都唔知有間咁正嘅居酒屋刺身 燒物 壽司 一品料理 天婦羅等多種選擇龍蝦沙律沙律醬帶wasabi味 令龍蝦食落更清爽開胃廚師發板刺身盤店長推介左好多款飛機魚 搞到我心大心細 但好彩可以整個刺身盤 由師傅安排是日推介好老實 唔會劏客 咁大份先380薄切蜜柑鯛幾Q彈 炙燒伊佐木魚油香幾突出帆立貝海膽好鮮甜 鮟鱇魚肝幼滑甘香苦瓜炒豚肉沖繩苦瓜同豚肉加埋半熟炒蛋 少少回甘好味呀串燒好多款式 我地叫左幾樣都幾好味雞翼燒到皮脆肉嫩 豚肉荔枝卷酸酸甜甜好開胃清酒煮蜆蜆都大隻飽滿又新鮮 完全冇沙 清酒湯好清甜鮮蟹肉蟹膏炒飯炒飯粒粒分明 一啲都唔油膩 仲有鮮甜嘅蟹膏蟹肉口感好豐富
呢間位於尖東嘅沃川原來已經開左好多年

蜆都大隻飽滿又新鮮 完全冇沙 清酒湯好清甜

炒飯粒粒分明 一啲都唔油膩
仲有鮮甜嘅蟹膏蟹肉口感好豐富
2024-09-27 162 瀏覽
去尖東又想食日本料理,沃川一定係首選裝修以木系為主,充滿懷舊的日本居酒屋味道,仲設有多個獨立包廂,非常適合一大班朋友開心聚餐餐廳提供時令刺身、壽司、炸物,小食、燒物、天婦羅、一品料理、串燒及拉麵等,款式眾多而且職員服務殷勤細心,仲會為每道食物仔細介紹,真係食物質素高,服務態度好食物方面 :刺身拼盤 : 擺盤精緻,有蜜柑鯛、室津蠔、甲烏賊、鱈魚白子及鮟鱇魚肝,非常豐富,剌身鮮甜柚子鹽燒白鱔 : 外皮燒到香口爽脆,鰻魚肉身肥美,口感柔軟,嫩滑多汁雞全翼 : 用上新鮮雞翼燒至外脆肉嫩,廚師亦非常細心用錫紙包好雞翼尖,方便大家用心拎住食啖啖 Juicy 既雞全翼荔枝豚肉卷 : 豚肉卷燒得香脆,荔枝鮮甜中和左豚肉油膩感,味道有驚喜雞腎串 : 雞腎肉質緊密煙韌爽口,加少少檸檬汁就剛剛好—口蕃薯串 : 表面掃上蜜糖,口感幼滑又飽肚野菜天婦羅 : 天婦羅炸漿夠薄脆,盛合有齊蕃薯片、青椒、粟米芯、茄子同南瓜片,款式夠多,鮮甜又香脆爆炒雞橫隔膜 : 雞內臟串燒食得多,雞橫隔膜真係未試過,爆炒後口感爽脆入味,幾特別的菜式沃川黑醬油拉麵 : 拉麵煙韌有彈性,黑醬油味道剛剛好,又唔會太鹹,再加埋幾塊五花肉就剛剛
去尖東又想食日本料理,沃川一定係首選

餐廳提供時令刺身壽司、炸物,小食、燒物、天婦羅、一品料理、串燒及拉麵等,款式眾多

食物方面 :

雞腎串 : 雞腎肉質緊密煙韌爽口,加少少檸檬汁就剛剛好
—口蕃薯串 : 表面掃上蜜糖,口感幼滑又飽肚
沃川黑醬油拉麵 : 拉麵煙韌有彈性,黑醬油味道剛剛好,又唔會太鹹,再加埋幾塊五花肉就剛剛好
2024-09-24 152 瀏覽
今日約咗朋友喺尖東食飯, 朋友仲提醒我可以直接喺紅磡站經過天橋行過嚟就到尖東嘅南洋中心呢度,好彩有佢介紹,如果唔係都唔知道呢度有間隱世嘅日本餐廳,質素都幾好!一睇餐牌見到佢哋有柚子鹽燒白鱔,就當然要叫啦,近排我想食燒白鱔,呢度更加燒,係我最鍾意嘅調味料,結果真係超好食,白鱔外脆內軟,好有口感,加埋柚子味好清新。勵德居酒屋當然都要嗌串燒啦,我哋叫咗雞全翼、牛舌、蕃茄豚肉卷、荔枝豚肉卷、豬腩肉、雞胸軟骨同冬菇。全部都燒得剛剛好,勁好味,尤其是係個荔枝豚肉,有少少甜味,加埋豚肉一起食,口感同味道都好正。雞全翼亦都燒到外皮脆,雞肉亦都保持到嫩滑juicy。蟹籽沙律用上清脆嘅青瓜絲,條條都切得好細緻,加埋蟹籽同蟹肉絲,兒時回憶返晒嚟!清酒煮蜆粒粒都好鮮甜,勁新鮮,加埋青酒底,真係覺得呢棵係必點嘅!然後我哋都叫咗一個沙嘴魚天婦羅同粟米天婦羅。我個人超推介粟米天婦羅,口感正之餘,粒粒又甜又脆口感好特別。呢度嘅刺身亦都相當新鮮,款式又多,我同朋友一直覺得全部都夠肥美,呢個價錢真係好抵食。我最鍾意嘅就係鮟鱇魚乾,三文魚腩,秋刀魚同埋帆立貝夾海膽。最後就叫埋苦瓜炒豚肉同鮮蟹肉蟹籽炒飯,到最後好飽,不過都照

最後就叫埋苦瓜炒豚肉同鮮蟹肉蟹籽炒飯,到最後好飽,不過都照食晒,因為真係太好味,炒飯炒到粒粒分明,香氣十足!

2024-09-23 138 瀏覽
今次同朋友諗住收工搵間居酒屋食下串燒吹下水,我朋友之前食過呢間沃川話唔錯,咁就黎試下🤤環境唔算大,有吧枱有卡位,原來仲有幾間包廂可以訂,人多黎都唔怕👍❤️首先會每人上一碟前菜-麻辣蜆肉,蜆肉都算多,辣辣地🔥幾開胃✨️刺身拼盤師傅👨‍🍳會問客人有冇咩唔食,佢會發板將每日最新鮮嘅刺身推薦做客人😄三文魚腩|油甘魚腩|秋刀魚刺身|深海池魚|鮟康魚肝|白子刺身全部刺身都好新鮮😍,特別最鐘意係季節限定嘅秋刀魚刺身🤩,未食前會以為好腥,但職員教我哋點佢哋嘅酸汁,食落一啲都唔腥😆,肉質仲好爽添✨️串燒雞頸肉|雞皮串|雞肝串|荔枝豚肉卷|雞胸軟骨串|雞腳筋串|雞腎串|一口蕃薯串串燒好香碳烤味🔥,特別係蕃薯仔🍠,好香甜;另外雞肝入口即溶,好香油脂味🤤仲有我最鐘意嘅荔枝豚肉卷😍,荔枝好甜,可以中和豚肉嘅油膩感👍海鮮天婦羅拼盤生蠔🦪|海蝦🍤|沙追魚🐟|帶子海膽|茄子🍆|南瓜🎃職員介紹海鮮可以點咖哩鹽🍛🧂,真係勁香咖哩味👍,而我最鐘意係帶子海膽天婦羅,帶子超鮮甜👍天婦羅粉漿夠薄,非常香脆喬麥麵喬麥麵麥香味十足,加埋生雞蛋一齊食,口感順滑總結:原來呢間居酒屋已經屹立超過20年😵,今時今日香港飲食業仲可以做超過20年已經

首先會每人上一碟前菜-麻辣蜆肉,蜆肉都算多,辣辣地🔥幾開胃

✨️刺身拼盤

✨️串燒

串燒好香碳烤味🔥,特別係蕃薯仔🍠,好香甜;
另外雞肝入口即溶,好香油脂味🤤

海鮮天婦羅拼盤

生蠔🦪|海蝦🍤|沙追魚🐟|帶子海膽|茄子🍆|南瓜🎃
天婦羅粉漿夠薄,非常香脆

喬麥麵

喬麥麵麥香味十足,加埋生雞蛋一齊食,口感順滑

總結:原來呢間居酒屋已經屹立超過20年😵,今時今日香港飲食業仲可以做超過20年已經好唔簡單,原因佢嘅食材非常新鮮,員工服務又細心❤️,所以keep到好多熟客仔收工會黎幫襯😆👍

2024-09-21 106 瀏覽
有驚喜之《沃川自家料理》上次同朋友食完飯《沃川自家料理》,一直念念不忘,因為食物十分高質,餐廳唔算大,但裝修日式居酒屋風格,有酒台及廂房,menu款式好多,而且刺身種類都好多選擇,每位客人附一份餐前菜,味噌煮豬腸:豬膠好軟淋,炆得好入味, 配料蘿蔔好清甜。苦瓜炒豚肉:就咁睇以為係苦瓜炒蛋, 但原來豚肉畀蛋同苦瓜遮住,苦瓜甘香同蛋香相得益彰,豚肉切咗薄片,易入口。串燒 - 雞軟骨串、雞皮、荔枝豚肉卷:3款串燒都燒到不錯,表面唔會燒到好燶,荔枝豬肉卷有驚喜,雞皮脆脆地好香口。天婦羅 - 海中蝦、沙追魚: 海中蝦好新鮮,追沙魚咬落啖啖肉。蒲燒鰻魚飯:鰻魚好厚肉,入口即溶有魚香, 鰻魚汁撈埋啲飯一齊食好好味。刺身:池魚薄片,色澤晶瑩通透,沾上秘製醬汁,味道好夾,白子口感特別,入口有幼滑及少少creamy,秋刀魚有驚喜,十分鮮味,生蠔十分新鮮。總結,餐廳不算大及豪華,但食物絕十分質素, 吧檯師傅會同客傾下偈,今次朋友食生日飯 選擇冇錯。
有驚喜之《沃川自家料理》

味噌煮豬腸:豬膠好軟淋,炆得好入味, 配料蘿蔔好清甜。

2024-09-12
2024-09-09 150 瀏覽
最鍾意周圍去搵食😋有朋友介紹咗我去尖東呢一間日式居酒屋😋#Omakase我們首先點了Omakase,由廚師根據當季新鮮食材推薦的品嚐方式。今晚的Omakase讓我驚喜不已,師傅挑選了幾款極其新鮮的刺身- *系撚鯛/紅衫魚(半條)*:刺身色澤透亮,肉質鮮嫩,搭配上特製的醬油,超鮮美- *象拔蚌*:爽口有少少嚼勁,搭配一點washibi,讓味道更加清爽。- *鱈魚白子*:白子好驚艷!!口感滑膩,帶淡淡的鮮味#其他美食除了Omakase,我們還點了其他的美食:- *北海道海膽壽司*:海膽新鮮肥美,入口即化- *左口魚邊壽司*:左口魚經過火炙處理,肉質非常滑,魚油勁豐富- *雞全翼*:經過烤製的新鮮雞全翼外皮香脆,內裡肉質鮮嫩,拎上手熱辣辣的- *柚子鹽燒白鱔*:這道菜的白鱔肉爽口,柚子的香氣讓整道菜更加清新可口。- *沃川黑醬油拉麵*:沃川自家製嘅黑醬油 香口濃郁咸中帶微甜,搭配肥瘦均勻的豚肉,欲罷不能。- *五目炒什菜*:有椰菜, 芽菜,菇等等 ,灑上木魚碎,蔬菜清炒後清脆爽口,好快食完一碟。每道菜都絕不馬虎~廚師十分用心!
最鍾意周圍去搵食😋
有朋友介紹咗我去尖東呢一間日式居酒屋😋

#Omakase

鱈魚白子
象拔蚌
系撚鯛

- *鱈魚白子*:白子好驚艷!!口感滑膩,帶淡淡的鮮味

#其他美食

除了Omakase,我們還點了其他的美食:

北海道海膽壽司/左口魚邊壽司
- *北海道海膽壽司*:海膽新鮮肥美,入口即化
雞全翼
柚子鹽燒白鱔

每道菜都絕不馬虎~廚師十分用心!
鱈魚白子
象拔蚌
系撚鯛
北海道海膽壽司/左口魚邊壽司
雞全翼
柚子鹽燒白鱔
喺尖沙咀呢個寸金尺土嘅地方,想搵間有返咁上下水準嘅日本餐廳真係唔容易,如果想搵間經得起時間考驗嘅,更加萬中無一。今次我識嘅呢間餐廳同而家新派日料好唔同,佢主打傳統日本自家料理,裝修係行日本居酒屋風格感覺好正宗。😮**刺身拼盤**拼盤入面有油甘魚、吞拿魚同埋海膽,每款都新鮮到不得了。油甘魚肉質肥美,入口即化,油脂香氣十足;吞拿魚刺身鮮紅欲滴,口感爽脆,鮮甜味美;而海膽就更加唔使講,入口即溶,鮮味濃郁,非常之甜美!🍣**雜菜沙律**呢個沙律用咗新鮮嘅蕃茄,配上特製嘅醬汁,酸酸甜甜,好開胃。而且,沙律入面仲加入咗少少青瓜粒,令到味道更加豐富。🥗**瀨尿蝦乾**呢個係我嘅至愛!瀨尿蝦乾炸得香脆,而且唔會太鹹,配埋啤酒一流。🍺**爆炒雞橫膈膜**呢個菜式真係好有驚喜!雞橫膈膜炒得香口,而且唔會太韌,有咬口得嚟非常惹味。🐥**豚肉蕃茄卷**豚肉卷住大大舊蕃茄,再配上少少醬汁,酸酸甜甜,好開胃。🐷**雞胸軟骨串**雞軟骨燒得香脆,肉質好鮮嫩,而且唔會太乾,好惹味。😋**燒冬菇串**冬菇燒得香口,而且唔會太乾,好惹味,簡簡單單嘅菜式一樣出色。😆**免治雞肉棒**免治雞肉棒燒得香脆,再點埋日本蛋黃汁,完

**刺身拼盤**

**雜菜沙律**

**瀨尿蝦乾**

**爆炒雞橫膈膜**

**豚肉蕃茄卷**
豚肉卷住大大舊蕃茄,再配上少少醬汁,酸酸甜甜,好開胃。🐷

**雞胸軟骨串**
雞軟骨燒得香脆,肉質好鮮嫩,而且唔會太乾,好惹味。😋

**燒冬菇串**

**免治雞肉棒**
免治雞肉棒燒得香脆,再點埋日本蛋黃汁,完全唔會太乾,好惹味。🥰

**濃湯大蝦烏冬**
呢個湯底真係好足料,非常香濃嘅海鮮湯底。大蝦肉質鮮甜,烏冬又滑又彈牙,真不愧為餐廳招牌菜!🦐

沃川自家料理 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
🍶 Yokukawa Japanese Cuisine位於尖東的Yokukawa Japanese Cuisine是一家懷舊風格的居酒屋,讓人感受到濃厚的日本風情。這裡的環境舒適,適合與朋友聚會,享受美食。 🌟我們點了多款小食作開胃,'鱈魚乾'搭配餸酒,風味獨特。'蟹籽沙律'則清新爽口,令人食慾大開。 🦀🥗接下來的刺身拼盤令人驚喜,新鮮的北寄貝、池魚刺身及赤身中拖羅大拖羅,每一口都能品嚐到海洋的鮮味。 🍣壽司方面,'海膽壽司'鮮甜無比,而'左口魚裙邊'油香滿口,讓人意猶未盡。 🍚串燒更是這裡的亮點,'雞肝'鮮嫩可口,搭配冬菇、豬腩肉、番薯仔、燒白鱔和燒雞翼,每一串都令人回味無窮。 🍢炸物的'餃子'外脆內嫩,'爆炒雞橫膈膜'則香氣四溢,讓人停不下來。最後,香濃的'蝦湯烏冬'更是讓整個用餐體驗升華,暖心又美味。 🍜Yokukawa提供了絕佳的日本居酒屋體驗,無論是小食還是主菜都讓人滿意,是晚飯小聚的理想選擇。 👍沃川Yokukawa Japanese Cuisine 尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
🍶 Yokukawa Japanese Cuisine

沃川
Yokukawa Japanese Cuisine
尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
2024-08-22 134 瀏覽
今晚和友人去紅館睇演唱會,想在尖東食晚飯,朋友介紹呢間食日本菜,位於南洋中心一樓,食完再行去紅館都好近。一坐低,見到隔籬枱食嘅刺身拼盤好靚,就同職員講我都叫一個「店長精選時令刺身(特上)」,有海膽、三文魚子、牡丹蝦、帆立貝、吞拿魚、八爪魚及活赤背,全部都好新鮮!而朋友就發辨叫左:~魷魚餃子~爆炒雞橫膈膜~瀨尿蝦乾~龍蝦沙律~雞皮餃子~田樂豆腐~蒲燒鰻魚飯樣樣都好好味,朋友真係冇介紹錯,難怪座無虛席,下次會再來!

而朋友就發辨叫左:
~魷魚餃子
~爆炒雞橫膈膜
~瀨尿蝦乾
~龍蝦沙律
~雞皮餃子
~田樂豆腐
~蒲燒鰻魚飯
樣樣都好好味,朋友真係冇介紹錯,難怪座無虛席,下次會再來!
2024-08-21 100 瀏覽
發現一間隱世居酒屋!原本以為只是一間很細小的小店,沒想到入邊有幾間大房!朋友相聚或是談公事都非常合適 👍🏻🔸新鮮刺身|深海池魚、室津生蠔、眼仁奈卷蔥、牡丹蝦、鮟鱇魚肝🔸白粟米🔸龍蝦沙律🔸鱈魚干🔸宮崎豚肝拼豚肉腸🔸沃川黑醬油拉麵🔸田樂豆腐🔸炸墨魚餅🔸串燒|雞肝串、雞頸肉、雞胸軟骨串、豬腩肉、蘆筍豚肉卷串每一樣都非常好吃 😍😍😍 極力推薦 👍🏻 特別是刺身,超級新鮮 🥰 第一次品嚐池魚,薄薄一片晶瑩剔透,很考驗刀工!

🔸白粟米

🔸龍蝦沙律

🔸鱈魚干

🔸宮崎豚肝拼豚肉腸

🔸沃川黑醬油拉麵

🔸田樂豆腐
🔸炸墨魚餅
🔸串燒|雞肝串、雞頸肉、雞胸軟骨串、豬腩肉、蘆筍豚肉卷串

過開尖東想搵日本嘢食,唔打唔撞就入咗嚟呢一間雖然門面細細但裏面樣樣齊全,菜品豐富嘅日式料理小店,一入去,店員就好熱情介紹新菜式同招牌菜式,十分親切。我哋先點咗買一送一嘅黑白啤配酒盗芝士先熱身。酒盗芝士味道($78)十分正宗。我哋點咗六款刺身,餐廳非常細心咁將每款刺身由淡口到濃口順序排好,指導我哋慢慢細味。先由白身魚刺身食起,再到鮟鱇魚肝、生蠔刺身、刺身帶子夾海膽,最後先到炙燒吞拿魚赤身。串燒時間,價錢一d都唔貴,可以好任性咁點,我哋點咗柚子鹽 白鱔(1串)、雞腳筋串(1串)、雞肝串(1串)、雞胸軟骨串(1串)、牛舌串、月見免治雞肉棒,全部都燒得剛剛好,裡面仍然十分鮮嫩多汁。田樂豆腐係炸嫩豆腐嘅表面塗上甜甜嘅味噌醬。呢個係餐廳新推出嘅菜式,而我亦都未見過有餐廳賣呢一個部位,十分少見,原來非常過癮,而且爆炒後味道非常惹味。最後一個菜式以熱辣辣嘅炒飯作結, 十分滿足。

酒盗芝士

自選刺身船
日本生蠔刺身
鮟鱇魚肝

先由白身魚刺身食起,再到鮟鱇魚肝、生蠔刺身刺身帶子夾海膽,最後先到炙燒吞拿魚赤身。
燒牛舌心、燒雞胸軟骨、燒雞腳筋串
雞肝串

田樂豆腐

田樂豆腐係炸嫩豆腐嘅表面塗上甜甜嘅味噌醬。
爆炒雞橫膈膜
鮮蟹肉蟹膏炒飯
最後一個菜式以熱辣辣嘅炒飯作結, 十分滿足。
酒盗芝士
雞肝串
田樂豆腐
爆炒雞橫膈膜
鮮蟹肉蟹膏炒飯
  • 沃川刺身拼盤(上)
2024-08-16 133 瀏覽
北海道白粟米北海道白粟米口感甜美如初戀。鮮甜的味道讓人忍不住多吃幾口。這可不是普通的粟米,它的甜度和口感都讓人瞬間愛上,真的是“甜到心坎里”的感覺!汁煮白梅貝接下來是汁煮白梅貝,這道料理真是“鮮”得讓人心花怒放。白梅貝的鮮美與濃郁的醬汁相互交織,入口即化的嫩滑口感讓人欲罷不能。每一口都像是在品嘗大海的恩賜,讓人忍不住想再來一碗!刺身拼盤(廚師發辦)餐廳可跟據客人的預算及口味,為客人選擇最適合的刺身!廚師發辦的刺身拼盤,真的是讓人眼前一亮。深海池魚、右口魚柚子、厚切油甘魚、米紙池魚野菜卷、兵庫懸室津蠔和牡丹蝦,每一種刺身都各有特色,鮮美無比。尤其是那牡丹蝦,Q彈的口感和甘甜的味道,讓人忍不住想多吃幾隻!串燒盛宴接下來是我們的串燒盛宴!雞肝、荔枝豚肉卷、蕃茄豚肉卷和露筍豚肉,這些豬肉串燒真的是香氣四溢。雞肝的嫩滑,荔枝的清甜,蕃茄的酸甜,露筍的脆爽,每一口都是不同的驚喜。當然,還有雞胸軟骨串和免治雞肉棒,這兩款雞肉串燒也是別有一番風味。雞胸軟骨的脆爽和免治雞肉棒的多汁,讓人一口接一口,根本停不下來!苦瓜炒豚肉再來是苦瓜炒豚肉,這道菜真的是“苦盡甘來”的完美詮釋。苦瓜的微苦與豚肉的鮮美相得益

北海道白粟米

汁煮白梅貝

刺身拼盤(廚師發辦)

餐廳可跟據客人的預算及口味,為客人選擇最適合的刺身

串燒盛宴

苦瓜炒豚肉

再來是苦瓜炒豚肉,這道菜真的是“苦盡甘來”的完美詮釋。苦瓜的微苦與豚肉的鮮美相得益彰,清爽又不失風味。這道菜不僅好吃,還很健康,絕對是夏日消暑的好選擇!

濃湯蝦烏冬

濃湯蝦烏冬是我的最愛!濃郁的蝦湯,配上Q彈的烏冬麵,每一口都讓人感受到滿滿的幸福。蝦的鮮味融入到湯裡,讓人忍不住一口氣喝完整碗湯。這道菜真的是讓人唇齒留香,回味無窮!

燒芝士年糕

最後,壓軸登場的是燒芝士年糕,這可是甜品中的王者!年糕的Q彈口感,配上濃郁的芝士,每一口都是甜蜜的享受。芝士的香濃與年糕的軟糯完美融合,讓人忍不住多吃幾口,真的是幸福感爆棚!

沃川自家料理 (尖沙咀)
📍地址:尖沙咀麼地道75號南洋中心UG樓5-8號舖
2024-07-30