2016-04-20
今日難得好天又放假,走左入屯門黃金海岸酒店黎個午餐,嘆嘆美食,仲有春天既氣息!走入沙嗲軒,餐牌有好多野都想食,哈哈!為免眼闊肚窄,好克制咁只叫左以下幾款:沙嗲軒拼盤 ($178),有四款美食:炸蝦丸、墨魚仔、炸軟殼蟹、泰式鳳爪,個人最喜歡軟殼蟹,皆因勁厚肉!咬落去外面香脆,入面啖啖肉兼有鮮味,同朋友爭住食!第二至愛係蝦丸,爽口彈牙,點埋泰式甜酸汁食至正!福建蝦湯麵 ($108),湯底無喇沙咁濃,但有好香既鮮味;鮮蝦好厚肉,一隻可以橫切開幾片,新鮮味美。海南雞飯 (忘了價錢)係我既推介,雞肉超勁滑溜,食落去啖啖肉,飯有油香,唔怪得係呢度既招牌菜。食完飯唔好忘記甜品,呢款椰青千層蛋糕($68)都好有水準,用新鮮椰青肉製造,忌廉夠香滑;面頭一粒好似珍珠既係白朱古力,造型夠晒高貴大方,用黎呃like至啱。最後想提下呢杯飲品,係薏米冬瓜水,味道唔太甜,剛剛好,春天飲黎去濕very good!
走入沙嗲軒,餐牌有好多野都想食,哈哈!為免眼闊肚窄,好克制咁只叫左以下幾款: 沙嗲軒拼盤 ($178),有四款美食:炸蝦丸、墨魚仔、炸軟殼蟹、泰式鳳爪,個人最喜歡軟殼蟹,皆因勁厚肉!咬落去外面香脆,入面啖啖肉兼有鮮味,同朋友爭住食!第二至愛係蝦丸,爽口彈牙,點埋泰式甜酸汁食至正! 福建蝦湯麵 ($108),湯底無喇沙咁濃,但有好香既鮮味;鮮蝦好厚肉,一隻可以橫切開幾片,新鮮味美。 海南雞飯 (忘了價錢)係我既推介,雞肉超勁滑溜,食落去啖啖肉,飯有油香,唔怪得係呢度既招牌菜。 食完飯唔好忘記 甜品,呢款椰青千層蛋糕($68)都好有水準,用新鮮椰青肉製造,忌廉夠香滑;面頭一粒好似珍珠既係白朱古力,造型夠晒高貴大方,用黎呃like至啱。 最後想提下呢杯飲品,係薏米冬瓜水,味道唔太甜,剛剛好,春天飲黎去濕very good!