2022-05-08
穿梭於旺角油麻地之間的小巷,實在好多美食,今次到訪一間開業半年的火鍋店,品質甚佳!店家超多自家製作的配料,採購新鮮肉類,今次真心有口福!食得出既高質😮小店稍後更會推出更創新的湯底,亦希望為顧客呈獻坊間少見的邊爐菜式以及食品,我都要收藏呢間舖,等下次推出新款嘅時候再幫襯!⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯◻️ 自家調配沙爹湯底超濃澀,有蝦米🦐xo醬瑤柱,花生,豬肉碎等等!辣度適中,完全唔洗用醬油,好夠味!◻️ 肥牛片好厚!好重牛味,滾了一陣間,亦覺嫩滑,油脂分布均勻,好有彈性以及口感,沙嗲湯底濃澀入口首先攻陷味蕾,牛肉味道更加持久,等沙爹湯底味道在口腔散去,最嚼再三,就試到肥牛片的濃郁!沙爹湯底濃郁得來,完全不搶牛肉風味,反而兩者味道都十分突出!配搭好出色!◻️ 面珠墩肉同埋豬版筋(每日限定超新鮮)豬肉食得多啊,豬版筋真係未試過,都未試過咁特別既豬肉口感,好彈牙。面珠墩肉肥瘦均勻,一口肥一口瘦,口感層次豐富,而且食得出好新鮮呀!◻️新鮮牛肉( 每日限定)呢個牛肉真心高質,彈牙,易咬,爽滑之餘,組織好靚!係勁新鮮呢!◻️ 黃金版包蝦餃蝦餃外皮雞蛋煎成,厚薄適中,入面釀有蝦粒,而濃郁沙嗲湯底由蛋皮
⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯⋯
◻️ 自家調配沙爹湯底
◻️ 肥牛片
◻️ 面珠墩肉同埋豬版筋(每日限定超新鮮)
◻️新鮮牛肉( 每日限定)
呢個牛肉真心高質,彈牙,易咬,
爽滑之餘,組織好靚!係勁新鮮呢!
◻️ 黃金版包蝦餃
蝦餃外皮雞蛋煎成,厚薄適中,入面釀有蝦粒,而濃郁沙嗲湯底由蛋皮滲入,好惹味!
◻鮮蝦水餃 以及韭菜餃
蝦餃入面的蝦滑好厚肉,仲有原粒蝦,超有誠意;韭菜餃發揮得10分好,正宗皮薄餡靚,仲要爆餡不得了!
◻️手打丸類
我最鍾意食丸類,因為試到火鍋店真章,呢間舖頭都唔惹少!
鯪魚肉、墨丸墨魚滑超級彈牙,回彈力超強,而墨魚丸的墨魚味好出色,完全冇偷工減料;
蝦丸色澤幾紅,想一食再食,蝦味突出,咁多款我最鍾意呢款!仲有完整蝦隻係裡面!
黑椒牛丸濃郁到好似食緊牛肉咁!
◻️ 響鈴(自家製作)
一客有六件,比出邊的更加厚,同埋大件,放落去大約1秒撈起,掛汁,但唔會淋曬,仍然保留脆脆口感,好難得,食落「喀喀聲」好難得!
飲品叫左柚子蜜,仲有王老吉 ,打邊爐必備啦!
最令我欣賞既員工都好活潑,不停為每一檯客人介紹食物!以誠待客又好幽默,所以下次都會回訪!