2018-05-13
近排好似開左幾多專食泰式船河的小麵店,尖沙咀寶勒巷的「泰麵膳」算係比較早開的一家。之前佢做過宵夜$12一碗船麵,大約係一口分量,吸引左大條人龍,當時唔想排隊,所以就冇試。之後冇左呢個優惠,做返正常價錢,人少左好多,就搵個機會食下。佢主打幾款船麵,配一點串燒、炸物等小吃。安格斯牛肉船麵($68)應該係招牌船麵,就來一碗,麵類可選河粉、麵等,如果唔選,就會畀金邊粉你,咁就一於食返金邊粉啦。先呷一啖湯,好濃郁好味,帶微微的甜和辣,但飲完又唔會覺得口渴。安格斯牛肉浸得半熟,好腍好滑,即使係牛腩都好夠腍。金邊粉好幼身,唔會煮得腍到一pat,仍保留少少爽口,同好吸湯,整體非常不俗。另一碗係家鄉滷鴨髀麵($63),有一大隻鴨髀、幾片鴨肉同兩舊鴨血。個湯同牛肉船河有點唔同,唔知係咪用左麵的關係,個湯帶點鹼水味,扣左一點分。鴨髀同鴨肉都夠滑,但始終冇牛肉咁出色。叫左一杯青檸梳打水($25),睇到都透心涼,夠酸,但唔係我喜好,始終鍾意有甜味的青檸汽水多d。