2019-07-31 42 瀏覽
深井陳記開左好多年,我同家人係好多年前食過,最近剛好行完山後重遊此地,所以再黎拜訪一下。晚上7點左右陳記已經差不多坐滿人,幸運地還剩一卡位可以安排我地坐唔洗等位。呢度d食客似係街坊,很熱鬧很熟服務生。一位疑似老闆娘知道我地很少來,熱心向我地推薦幾款小菜如下:老火靚湯$88 木瓜雪耳豬展煲雞腳個湯料足湯水靚又甜,越飲越起勁,起碼每人飲左兩碗燒鵝例牌下莊$165幾好,味道同當年水準差不多。啫啫通菜煲$58通菜新鮮,啫啫咪香濃好野味。椒鹽九肚魚 $88份量大碟比想像中多、九肚魚炸得黃金又酥脆,內裡嫩滑,係炸到岩岩熟果種!! 椒鹽味道夠,點唔點喼汁都好味,我媽非常喜歡。金銀蒜蝦乾蒸勝瓜$68蒜味同勝瓜永遠是不敗既配搭,呢道菜加埋蝦乾,味道更香更出。超值海鮮孖寶$378龍躉球+蒜蓉粉絲蒸聖子皇我最期待同滿足既一道菜,而且我爸最愛魚都對此讚不絕口,龍躉片同聖子都好新鮮,同蒜味好夾砵酒美國桶蠔$168呢道是最驚喜的一道,蠔非常肥美而且冇sen 味,個洋蔥汁帶酒味既配搭好突出,令人越食越想繼續食。老闆娘好好人,臨走重送我地甜品番薯糖水。

老火靚湯$88

木瓜雪耳豬展煲雞腳

個湯料足湯水靚又甜,越飲越起勁,起碼每人飲左兩碗

燒鵝例牌下莊$165

幾好,味道同當年水準差不多。

啫啫通菜煲$58

通菜新鮮,啫啫咪香濃好野味。

椒鹽九肚魚 $88

金銀蒜蝦乾蒸勝瓜$68

蒜味同勝瓜永遠是不敗既配搭,呢道菜加埋蝦乾,味道更香更出。

超值海鮮孖寶$378

龍躉球+蒜蓉粉絲蒸聖子皇

砵酒美國桶蠔$168

老闆娘好好人,臨走重送我地甜品番薯糖水
2019-07-29 37 瀏覽
記得以前和家人係荃灣行完山,總會食深井燒鵝作為一日遊美滿的完結。這次又同家人行山,不外乎都要食返次深井燒鵝先得😆係深井食燒鵝,緊係要揀老字號陳記啦!不過今次就唔係去老店,係去隔離幾條街既新店試下。「馳名深井陳記燒鵝」$165燒鵝同記憶中一樣好食,皮脆肉甜又多汁雖然依家唔係深井都食到燒鵝,但係深井食總是特別有感覺超值海鮮孖寶$378分別有「蒜蓉粉絲蒸龍躉球」以及五隻「蒜蓉粉絲蒸聖子皇」,真係超值!兩種做法都係蒜蓉粉絲蒸,火候掌握得啱啱好!簡單既做法最適合新鮮既食材😋龍躉好新鮮,肉質結實又嫩,聖子皇好大隻,而且非常鮮甜。墊底既粉絲吸收曬海鮮精華,又係好好食!「椒鹽九肚魚」 $88九肚魚肉質好嫩,入口即散,但外皮炸得香脆,內外兩種口感好特別,伯母大讚好食「砵酒美國桶蠔」$168雖然今晚款款菜都好食,但呢個砵酒美國桶蠔仍然成為所有人心中今晚最好食既菜😆美國蠔好新鮮好大隻,食落完全沒有腥味,而且好似豆腐咁既質感,好好食個汁就係甜甜地的,有d似日式西京汁,同蠔好夾「金銀蒜蝦乾蒸勝瓜」$68蒜蓉夠多,勝瓜本身已經好多汁,吸收埋蒜蓉的味道以及蝦乾既鹹香好好食老火靚湯$88 一個禮拜每一日既湯都唔同,而

「馳名深井陳記燒鵝」$165
燒鵝同記憶中一樣好食,皮脆肉甜又多汁
雖然依家唔係深井都食到燒鵝,但係深井食總是特別有感覺

超值海鮮孖寶$378
蒜蓉粉絲蒸龍躉球
蒜蓉粉絲蒸聖子皇

「椒鹽九肚魚」 $88

椒鹽命九肚魚

「砵酒美國桶蠔」$168

個汁就係甜甜地的,有d似日式西京汁,同蠔好夾
砵酒美國桶蠔

「金銀蒜蝦乾蒸勝瓜」$68

老火靚湯$88
一個禮拜每一日既湯都唔同,而星期六就是「木瓜雪耳豬展煲雞腳」
個湯好濃郁,落了少少海味令個湯更鮮更濃郁,但又唔會腥
88蚊好大壺,大概有8碗咁多,又抵好好飲

「啫啫通菜煲」$58
好多蝦乾,食落超惹味

今晚我同家人都食得好滿足好開心,而且服務態度又好,仲送左蕃薯糖水比我地,推薦!!

蒜蓉粉絲蒸龍躉球
蒜蓉粉絲蒸聖子皇
砵酒美國桶蠔
2019-07-28 31 瀏覽
6點幾開始人流多了,還好行完山早來,要不然可能要等位呢。酒家格局,有卡座有圓枱,冷氣夠(行完山好重要😆)。上菜快(行到肚打鼓,都好重要😆)。服務不錯。燒鵝下庄,$165。燒鵝脾啖啖肉,很入味而且皮又香脆,醮了酸梅醬更惹味。不過有一小部分比較多脂肪。錦繡冬瓜盅,$138。消暑良品。像一道清泉灌入喉嚨。冬瓜很稔,軟綿綿如綿花。湯料超豐富,蝦、肉、腎、冬菇等等。份量很多。竹笙魚肚浸白菜仔,$78。材料足,用料新鮮,竹笙爽口軟嫰,魚肚厚切有口感,白菜仔鮮脆。還有很多菜式,搵次再行山來食過。
6點幾開始人流多了,還好行完山早來,要不然可能要等位呢。

還有很多菜式,搵次再行山來食過。

• 錦繡冬瓜盅
2019-07-26 34 瀏覽
一講深井 一定會講燒鵝但係我甘大過都冇食過深井燒鵝今日終於可以一嚐心願😂我地食呢間係地舖 一入到去就覺得好有懷舊feel一睇餐牌 發現除左燒鵝都有好多唔同嘅野食 見到樣樣都想食 老闆就好好甘問我地駛咪介紹一下 甘就梗係要啦馳名燒鵝下庄 $165識食一定食燒鵝 本身我自己唔係特別中意食因為覺得好肥 啲肉又鞋但食完呢個就對鵝有啲改觀 佢個鵝肉勁嫩滑 一啲都唔鞋口 個皮好好味 忍唔住都食左好多蜜汁叉燒 例牌$80我地本身想嗌燒腩仔叉燒雙拼 點知燒腩仔賣晒 唯有嗌個叉燒例牌一上枱見到勁大碟 我地揀左半肥瘦正呀😍😍唔會太肥 咬落去唔會好乾最中意佢有少少筋位 連汁配飯簡直一流紅燒乳鴿 $68乳鴿我至愛 上至枱熱辣辣一扯開啲肉 啲煙係甘標出黎個皮脆脆地 咬落去啲肉汁標出黎雖然好夠味 但都係想點少少鹽食蒜茸粉絲蒸蟶子皇 每隻(2隻起) $38蒜茸粉絲蒸元貝皇 每隻(2隻起) $45食完肉到食海鮮 全部都係King size舖滿蒜蓉粉絲蔥 索晒啲味 正以為甘大隻會好韌 估唔到一啲都唔韌個火喉岩岩好 唔會太老蒜蓉粉絲蒸開邊蝦 $128食蝦其實最緊要個豉油 佢開邊左令啲蝦更加入味 同容易食唔駛落手都搞得掂
一講深井 一定會講燒鵝

以呢個價錢食甘好質素嘅野 真係抵
臨尾老闆娘仲請我地食蕃薯糖水
好滿足甘抱住個肚仔走
我相信好快又會再去食😜😜
人生一定要試一次的深井美食 深井陳記燒鵝酒家 Sham Tseng Chan Kee Roasted Goose 小炒 海鮮 菜單 分店 中環 將軍澳 泊車 外賣 香港美食 叉燒 蒸海鮮 小炒皇 人一世物一世去旅行經常會講當地必食人氣推薦香港最出名就係燒味,沒有之一陳記燒鵝深入民心,就算連遊客都知道的名物作為香港人沒有試過又點得呢有朋自遠方來,要食就食好d直接去深井總店開飯 由荃灣地鐵站坐的士或者小巴就可以到達小巴下車行3分鐘就到非常方便深井陳記商業中心地下A舖晚上都相當熱鬧,多為家庭客熟人也有旅客帶埋行李來吃飯餐牌選擇豐富不過一定要點就是燒鵝來一個燒鵝雙拼,配叉燒一份才百多元,也不算特別貴吃過就覺得相當值配以特製既梅子醬酸中帶甜,鵝肉配上梅醬,中和了油膩感鵝肉外皮光亮,皮身脆薄,香脆酥香肉質有彈性而嫩滑,帶點肥,吃起來更甘香滋味當然燒鵝不能當飯吃也點了招牌小菜椒鹽鮮魷炸得香口不油膩,魷魚彈牙鮮味椒鹽蒜香味重,沒有過咸,味道合適剛好腐乳椒絲炒通菜份量十足也只要$58,夠3人吃腐乳香,可以再略為辣一點更惹味通菜夠脆爽口蒸蟶子皇,一人一隻剛剛好用新鮮大隻既蟶子皇,鮮味十足粉絲吸滿鮮味
 人一世物一世
去旅行經常會講當地必食人氣推薦
香港最出名就係燒味,沒有之一
陳記燒鵝深入民心,就算連遊客都知道的名物
作為香港人沒有試過又點得呢
有朋自遠方來,要食就食好d
直接去深井總店開飯
 由荃灣地鐵站坐的士或者小巴就可以到達
小巴下車行3分鐘就到
非常方便
深井陳記商業中心地下A舖
晚上都相當熱鬧,多為家庭客熟人
也有旅客帶埋行李來吃飯
餐牌選擇豐富
不過一定要點就是燒鵝
來一個燒鵝雙拼,配叉燒
一份才百多元,也不算特別貴
吃過就覺得相當值
配以特製既梅子醬
酸中帶甜,鵝肉配上梅醬,中和了油膩感
鵝肉外皮光亮,皮身脆薄,香脆酥香
肉質有彈性而嫩滑,帶點肥,吃起來更甘香滋味
當然燒鵝不能當飯吃
也點了招牌小菜
椒鹽鮮魷
炸得香口不油膩,魷魚彈牙鮮味
椒鹽蒜香味重,沒有過咸,味道合適剛好
腐乳椒絲炒通菜
份量十足也只要$58,夠3人吃

腐乳香,可以再略為辣一點更惹味
通菜夠脆爽口
蒸蟶子皇,一人一隻剛剛好
用新鮮大隻既蟶子皇,鮮味十足
粉絲吸滿鮮味,再加上蒜蔥,味道更突出
蝦乾雙蒜蒸勝瓜
簡單家常菜也煮得特別出色
夏天,好多菜式也用上勝瓜

營養豐富,味道清新
加上蝦乾,爆香既蒜泥清蒸
即時變了一道伴飯佳品

餐廳環境 冷氣夠,舒適有空間感
另有其他小菜
價錢也是由幾十元起
深井陳記商業中心地下A舖

5 分鐘 (堂食)
Famous Sham Tseng roasted goose 馳名深井燒鵝My families and I went to a restaurant called “Chan Kee Restaurant’‘ (深井陳記燒鵝海鮮酒家)located in Shop A, G/F, Chan Kee Commercial Centre, Sham Tseng深井陳記商業中心地下A舖This restaurant is one of the most famous restaurants which present roasted goose in HK.How can you not order the famous roasted goose when come to this restaurant?!“Signature roasted goose”招牌深井燒鵝HKD$165/ lower part 下庄..Word can’t justify how tasty it is!!!..Soooooooo luscious, supple, juicy and tender!!!.
馳名深井燒鵝

深井陳記商業中心地下A舖

“Signature roasted goose”
招牌深井燒鵝
HKD$165/ lower part 下庄

Most ordered item!! Highly recommended!!!

“Stir fried prawns with vegs”
油泡明蝦球
HKD$128

Jumbo size springy, bouncy sweet prawns!!!

Light crunchy celery and flavourful earthy mushrooms!!

One of the favourite dishes on that night!!Highly recommended!!!

“Steamed razor clams”
清蒸蟶子皇
HKD$38/ pcs

Super freshhhhhhh and sweettttttt!!

Jumbo size,clean properly without any sand

Steam with garlic and vermicelli.

Highly satisfied dish!!!

“Steamed grouper”
清蒸石班
HKD$208

Incredibly fresh,sweet,steamy,flaky grouper!!

Healthy yet can taste the natural sweetness of the fish!!

’‘Fujian Fried rice”
福建炒飯
HKD$80

Not oily at all!!

Quite special ones which glazed with sauce and topped with loads of seafood and diced chicken.

Huge portion! Can be shared by 4 ppls or more.

‘’Stir fried squid with Choy sun”
鮮魷炒菜心
HKD$78

Generous amount of squid.Value for money!

In general the dishes are executed very well at affordable prices and big portions! Great!

The female owner is very nice and polite. However the old waiter is quite intimidated.
  • “Signature roasted goose” 招牌深井燒鵝
  • “Stir fried prawns with vegs” 油泡明蝦球
  • “Steamed razor clams” 清蒸蟶子皇
  • “Steamed grouper” 清蒸石班
深井陳記燒鵝,早已譽滿香江,唯一直未為所動;皆因印象中的燒鵝都不怎樣麼特別,對小妹的吸引力著實不大。是夜先來招牌菜,點了下庄 $165,終於有機會一嚐。廚子果真有功架,燒鵝皮薄不韌,鵝肉軟腍有咬口,汁香惹味,一件接一件,吃過不亦樂乎。連酸梅醬也毫不遜色,不單只有甜味跟酸味,還有那種獨特的酸梅味,著實不多地方可以吃到!豆豉鯪魚油麥菜 $68,連續好幾次,都落空這菜式,現成功上枱,倍覺美味。湯水控家庭,總要來客湯,家常木瓜雞腳煲豬展 $88,夠火喉,夠料多。一行四人,不消一會,已經喝光了一大煲 😂😂金銀蒜蝦乾蒸勝瓜 $68,金銀蒜香口、蝦干大隻惹味,配清淡的勝瓜剛剛好,伴飯一流。在家不會炸,出外就別客氣!😄😄 椒鹽九肚魚 $88,外層香脆,內裏嫩滑,加上脆口炸蒜,和味之極!黃金海中蝦 $108,很喜歡黃金,不論真實的還是做菜的😂😂,咸香的流沙口感,惹味非常。中蝦量多大隻,出色超值!四口子五餸一湯,白飯任裝!最喜歡大伙兒一起吃飯,款多量少,最好不過!陳記燒鵝果然名不虛傳,不單燒鵝美味,其他餸菜都一樣出色,價錢大眾化。從此以後,飯堂系列又增一員了。

2019-07-16 128 瀏覽
一嚟到深井,一定會諗起燒鵝,更加可能會諗起最出名嘅陳記燒鵝,但係原來陳記燒鵝都有兩間,佢哋重要係唔一樣架!我驚朋友介紹之下就試咗呢一間,佢話呢一間先係正宗喎!呢一間陳記燒鵝喺正呢個小商場既地舖,所以唔好去錯啊,門口仲有得代客泊車添㗎,都認真夠方便唔好以為佢只係得燒鵝食,原來佢食物嘅款式選擇都幾多㗎,有好多傳統廣東小菜菜式,煎,炒,煮,炸,樣樣俱全,而且價錢都幾大眾化第一樣一定要介紹嘅,當然係必然唔會少得嘅,招牌燒鵝啦!睇到呢個賣相已經覺得好正,因為燒鵝嘅顏色好吸引,香脆嘅燒鵝皮外層,加埋味道撲鼻,都已經好正而我地所選擇既部位係 下庄,即包括燒鵝髀,所以成個賣相及口感都更加正大家可以睇到,呢個部位嘅燒鵝,肉感豐富,肥膏相對唔多,所以唔會食到好油膩及成口都係脂肪,非常濃厚嘅燒鵝味,點埋少少附上嘅黃梅酸醬,除咗可以減低油膩嘅感覺之外,味道更佳,呢個燒鵝果然出色除咗燒鵝之外,我哋仲帶咗兩個小菜,呢個係其中一個,佢係 黃金蝦球,由於蝦球嘅外層已滿佈金黃色既鹹蛋黃,所以視覺上已經搶先吸引住,而且佢嘅份量都幾多,所以都幾有驚喜更加驚喜嘅係,食落會發現佢外層嘅炸粉唔厚,但係就有好香濃嘅鹹蛋黃味,加上蝦

更加驚喜嘅係,食落會發現佢外層嘅炸粉唔厚,但係就有好香濃嘅鹹蛋黃味,加上蝦球新鮮爽口彈牙,所以成個感覺好滿足,如果兩個人食,你會覺得佢份量太多添,三至四個人食,我諗就啱啱好啦

第二個小菜,佢係 西蘭花炒帶子象拔蚌,當呢個小菜都嚟埋嘅時候,你真係會發現,呢度嘅小菜份量,確實都幾大件,確實幾抵食,呢一個已經係其中一個好大嘅驚喜

例如呢一個菜,帶子及象拔蚌嘅數量亦都好多,唔係只係得西蘭花,所以都真係幾足料,值得一讚

呢個小菜其實都唔使多介紹,三樣食物都煮得好爽口,係帶子同象拔蚌嘅配合下,令西蘭花變得不平凡,係一個老少咸宜嘅蔬菜小炒

呢度嘅服務都唔錯,有一位阿姨特別好人,由於我哋用餐完畢嘅時候,糖水已經冇晒,所以阿姨就送生果俾我哋食,雖然唔係啲咩特別野,不過起碼有種令你賓至如歸嘅感覺,食得開心滿足最緊要,食埋呢個甜橙就走人嚕
2019-07-16 68 瀏覽
今日星期日,一行三人,專登揸車去深井,就係為咗呢一間陳記燒鵝,無辦法啦,邊個叫佢啲燒鵝咁出名,所以我哋專登過嚟食,好彩深井泊車都夠晒方便。我哋一坐低,就已經叫咗半隻燒鵝,睇得出燒鵝脹卜卜,熱辣辣,果然係新鮮出爐啊,唔怪得知,台台都叫返碟笑我啦,雖然我哋叫半隻,但係隻燒鵝好好肉架,絕對稱得上係皮脆肉厚啊。而且佢嘅肉一啲都唔乾,依然保留左鵝嘅肉汁,鎖住喺裏面,每咬一啖,肉汁就會滲透口內每一個細胞。之後我哋叫咗一條海斑,夠晒大條啊,食魚最緊要係咩?就梗係新鮮啦,佢除咗新鮮,最緊要嘅係師傅掌握蒸佢嘅時間掌握得好好。一出嚟,睇啲魚肉就已經知道條魚又新鮮,火候又夠,嗱嗱臨,淋啲豉油落去,放落口,果然係班呀,魚肉脆身,魚嘅鮮味,隨即由來,果然夠正。見佢蒜蓉蒸蟶子皇,而家做緊推廣 ,就梗係要試吓啦😬一上枱,咦?數一數,俾咗六隻我哋呀,仲要隻隻都大大隻,果然係冇花冇假,係聖子王嚟㗎,上面鋪着蒜頭,調味料唔需要太多,因為海鮮,本身就已經係要食鮮味。蟶子王入口爽脆,厚肉,最緊要嘅係廚師將佢洗得好乾淨,一啲沙都冇,又甘又甜,爽口彈牙,真係食慢啲都俾人食晒啦。今日係假期,真係好多人等位架,我哋都等左幾個字,下次

見佢蒜蓉蒸蟶子皇,而家做緊推廣 ,就梗係要試吓啦😬
今日係假期,真係好多人等位架,我哋都等左幾個字,下次真係要醒啲啦,一早打電話嚟訂定枱,見到好多客人,都同經理有傾有講,一睇就知道個個都係熟客,呢度除咗食一份海鮮嘅鮮味,燒鵝嘅鵝味,最緊要嘅係仲有一份人情味。
2019-07-16 21 瀏覽
阿媽鍾意食燒鵝,今日放假,晚飯就約埋阿媽嚟到深井食燒鵝,深井食燒鵝出名就每個香港人都知嫁啦,但係邊間好?就梗係陳記好啦。始終係老字號,屹立多年,味道不變。分店好多間,但係始終鍾意喺老店食,因為除咗燒鵝好食,亦都有另一種味,就係人情味,侍應親切有禮,個個都係老臣子,充滿熱情,今時今日咁嘅服務態度,真係要俾個讚你呀。我哋叫咗半隻燒鵝,依然係上枱嘅時候熱辣辣,新鮮出爐,皮脆肉嫩,燒鵝大大隻😬阿媽二話不說,嗱嗱臨攞住隻燒鵝髀喺度食,見到佢咁滿足嘅樣,真係長水遠黎到,都覺得值回票價。天氣咁熱,梗係叫返個湯飲啦,本來想叫冬瓜盅,但係好可惜,已經賣晒啦,於是我就叫咗粟米魚肚羹,冇花冇假架,真係有好多魚肚喺入邊,而且份量,係呢一個夏天,確係消暑啊⋯⋯而且飲落去淡淡粟米香味,甜甜地,份外開胃。帶子珊瑚蚌炒西蘭花,呢個菜,淨係睇個顏色,已經好吸引。紅紅綠綠,珊瑚蚌份量好多,帶子爽口,而且充滿鑊氣味,可見廚師水準好高。不得不提嘅係呢度嘅環境,雖然唔係好新嘅裝修,但係勝在坐得舒服,氣氛熱鬧,侍應親切有禮嘅態度,令我覺得十分之窩心,一家人,嚟到呢度聚餐,真係覺得有一種溫暖嘅味道。

帶子珊瑚蚌炒西蘭花,呢個菜,淨係睇個顏色,已經好吸引。

2019-07-15 32 瀏覽
今日專程去到深井食遠近馳名既陳記燒鵝。本來本住一個純粹試吓嘅心態,始終咁多年歷史,品質唔會一如既往咁掛。但食一食發現真係令人回味無窮啊😚😚👍絕對會encore!!!除左燒鵝超好食之外,其他小菜都係誠意之作,好好味!😽燒鵝一上枱,已經可以睇到佢色澤均衡,睇落已經好脆。不得了,一擺塊燒鵝入口,口感好多元化🙌 外皮好脆,仲帶有少少甜味😻肉又夠鮮味,又結實。仲有少少入口即溶既肥肉。諗起都流口水🤤🤤海鮮方面,我哋叫咗蝦同蒸魚🦐🦐🐟 蝦就好大隻又結實😽鮮味十足! 話咁快就俾我哋一家四口清左成碟!😻 蒸魚從來都最考功夫,要啱啱好真係好難,但係呢條魚真係。。。🤤🤤🤤個熟度啱啱好。唔會太老,完全將魚嘅鮮味發揮得淋漓盡致。 八珍豆腐煲都唔係講笑,好足料!😎有豬潤,魷魚等等。所有食材加埋一齊真係配合得天衣無縫!好鮮好好食!賽螃蟹絕對係我食過最好食嘅🦀,蛋白唔會老,成碟餸都超級creamy,送飯簡直係一流!🍚而且,真係非常足料!至於咕嚕肉,我會比150分嘅好評🔥🔥啲肉有鮮味之餘,仲吸晒啲酸汁,仲非常之結實, 可以話係令人欲罷不能。陳記,真係真係好好食啊!店員同老闆娘真係好好人好nice,有賓至如歸嘅感覺。

2019-07-14 77 瀏覽
一直都好想試下深井既燒鵝。有住深井既朋友話裕記雖然好岀名,但係食落就好油膩,介紹咗我黎旁邊嘅一間深井陳記燒鵝。首先叫咗一個套餐,海鮮三寶 ($588) 有燒鵝王半隻,原來半隻一啲都唔少!燒鵝燒得好香好入味,皮下脂肪都唔多。咬落去唔乾,肉質好嫩滑。清蒸海斑,條魚都幾大條,食落都仲係好嫩好滑🤪 白灼海生蝦,隻蝦超級彈牙爽口,淨係黎食蝦已經無憾😂八珍豆腐煲 ($88) 原來八珍豆腐煲係有咁材料咁豐富,除咗豆腐好滑,外皮好香之後仲有菜,魷魚,豬潤,雞塊,全部都炒到好夠火候好入味🔥😎賽螃蟹 ($88) 好耐未食過咁咁咁好食既賽螃蟹👍🏻 首先要講係呢碟賽螃蟹真係好足料,有好多蝦同帶子粒,食落好新鮮好彈!而蛋白都炒得好滑好夠火侯生炒咕嚕肉 ($68) 咕嚕肉食落外脆內軟,酸甜恰到好處,性價比夠哂高!

清蒸海斑,條魚都幾大條,食落都仲係好嫩好滑🤪

白灼海生蝦,隻蝦超級彈牙爽口,淨係黎食蝦已經無憾😂

2019-07-13 85 瀏覽
今日去深井碧堤找朋友游水, 難得入去深井,當然要食燒鵝啦! 游完水的我們非常肚餓就過了對面陳記燒鵝開飯喇!水滾茶靚, 普洱香滑, 飲落去好醇, 最啱夏熱天時, 清一清熱氣。我們入嚟的時候還不到六點, 首先點了一份燒鵝下庄, 做前菜先, 食住慢慢點。朋友話識食嘅話一定係食下庄,因為有燒鵝髀, 所以一般價錢是較貴的。送上嚟嘅時候已聞到陣陣嘅炭燒,燒鵝特別香味, 皮薄而脆, 跟鵝肉是可以分開的。燒鵝油脂分泌非常均勻, 令人垂涎欲滴。再配上自家製的酸梨醬,非常一絕。另外我哋都點了豉椒炒蜆,非常有鑊氣,大量豉椒讓每一隻蜆都有機會跟它磨擦, 每一隻蜆都會有辣的感覺。 當然要點必支啤酒, 食豉椒炒蜆啦!兩個人食飯當然要有些湯水, 夏天 當然是食冬瓜盅的時候啦, 這邊也是賣138, 好抵食!但是我們只有兩個人,所以我就點了竹笙魚肚浸勝瓜, 勝瓜是非常適合夏天嘅蔬菜類, 通常用來放湯, 竹笙魚肚都是好像海綿一樣全把湯汁吸收,我連他的湯也不放過。秘製咕嚕肉, 用了半肥瘦嘅梅頭肉, 炸漿香脆甜味十足, 不會像一般的咕嚕肉有白色軟骨, 他肉質鮮嫩,啖啖肉,就算老人家食用都無問題。深井陳記燒鵝屹立深井數十年,

秘製咕嚕肉, 用了半肥瘦嘅梅頭肉, 炸漿香脆

深井陳記燒鵝屹立深井數十年, 燒鵝當然非同凡響, 不容置疑。 小菜方面亦非常出色,真的很適合一家大細,朋友出聚, 假日休閒的好去處。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8.5

• 秘製咕嚕肉
  • 竹笙魚肚浸勝瓜
  • 燒鵝
2019-07-12 219 瀏覽
深井燒鵝在香港無人不曉吧在眾多陳記燒鵝中選了這家除燒鵝外還有很多撚手小菜我們二人點了例牌燒鵝下庄甫上枱已聞到香味撲鼻微暖的鵝肉非常甘香美味鵝油香滲進齒甲叫啜指回味鵝皮冷掉後仍能保持脆卜卜絕對是近年吃過最高質素的燒鵝薑蔥魚雲煲份量不少甫上枱已聞到滋滋作響走過油的魚雲香酥味美椒鹽鮮魷鑊氣十足椒鹽調味香口惹味但粉漿略嫌過厚影響口感比起招牌燒鵝鮮魷略顯失色啫啫通菜煲調味出色有肉香有鹹魚香非常惹味點一碗白飯吃得津津有味
深井燒鵝在香港無人不曉吧
2019-07-11
啫啫通菜煲
  • 燒鵝
2019-07-09 259 瀏覽
我其實食過N次!今日終於的起心肝去打食評介紹返!一入去就已經好好feel!因為你會感覺好似返左70,80年代咁。我講既並唔係格局,而係staff!正正就係因為佢係一間老字號既餐廳。staff既感覺就係呢間餐廳打左幾十年工咁!個種腔調你要感受過先會明白!熱情就唔洗講嫁啦!見佢地都會安排哂啲人坐卡位先!黎到呢到梗係要食「燒鵝」啦!燒鵝皮真係超級脆!啲肉又夠哂入味!而且啲肉汁真係jit哂出黎!啲人以為咁樣一定好肥,但我想講。我以前都以為係!但呢到既真係吾肥!佢皮下面就已經係肉,唔會有一層肥膏係中間!所以我真係改觀對燒鵝既概念!食得燒鵝當然要食埋佢既「叉燒」!好味就唔洗講,但要講既係,佢好細心。因為落order既時候佢會問你要肥叉定瘦叉定半肥瘦!好似度身訂造咁(係誇張左少少,但係我既第一感覺)「避風塘鮮魷」唔好以為熱辣辣就一定好食。當你真正對食有要求既時候就會明白,熱係基本!味道先係決定勝既一環!講得避風塘當然要有炸蒜!炸蒜其實都好重要。太燶就會苦、太生就會辣!點樣可以剛剛好配合返炸好既魷魚。而唔會令魷魚放到凍哂,呢啲就係功夫。「金銀蒜蝦乾蒸勝瓜」呢道菜基本係無得輸既。我都係第一次食蒜蓉蒸勝瓜
我其實食過N次!
今日終於的起心肝去打食評介紹返!

一入去就已經好好feel!
因為你會感覺好似返左70,80年代咁。
我講既並唔係格局,而係staff!
正正就係因為佢係一間老字號既餐廳。
staff既感覺就係呢間餐廳打左幾十年工咁!
個種腔調你要感受過先會明白!
熱情就唔洗講嫁啦!
見佢地都會安排哂啲人坐卡位先!

黎到呢到梗係要食「燒鵝」啦!
燒鵝皮真係超級脆!啲肉又夠哂入味!
而且啲肉汁真係jit哂出黎!
啲人以為咁樣一定好肥,但我想講。
我以前都以為係!但呢到既真係吾肥!
佢皮下面就已經係肉,唔會有一層肥膏係中間!
所以我真係改觀對燒鵝既概念!
燒鵝

食得燒鵝當然要食埋佢既「叉燒」!
好味就唔洗講,但要講既係,佢好細心。
因為落order既時候佢會問你要肥叉定瘦叉定半肥瘦!
好似度身訂造咁(係誇張左少少,但係我既第一感覺)
叉燒

「避風塘鮮魷」
唔好以為熱辣辣就一定好食。
當你真正對食有要求既時候就會明白,
熱係基本!味道先係決定勝既一環!
講得避風塘當然要有炸蒜!
炸蒜其實都好重要。
太燶就會苦、太生就會辣!
點樣可以剛剛好配合返炸好既魷魚。
而唔會令魷魚放到凍哂,呢啲就係功夫。

「金銀蒜蝦乾蒸勝瓜」
呢道菜基本係無得輸既。
我都係第一次食蒜蓉蒸勝瓜係有蝦乾。
我信係有既,但我真係好少食到會用埋蝦乾!
平時係蝦米嫁ja!!!
因為蝦乾都幾貴,好少餐廳會用!
直頭升左lv!仲要先68蚊!
燒鵝
叉燒