2017-08-04 294 瀏覽
今日係媽咪生日,佢話想去試下漁牧,佢聽朋友介紹呢間魚牧好好食,襯今日媽咪生日就帶佢去食,我哋等左陣,就入得去,餐牌設計非常好,每一樣菜式都有自己嘅圖片,可以俾我哋知道呢樣菜個賣相係點,咁我哋就叫左龍脷魚回味酸辣味嘅燒魚($288)冇加到選配菜、香辣左帥蟹將軍($268),同埋叫左一啲涼菜,拍青瓜拌梅汁雲耳($33)、麻辣海帶絲($33),個一燒魚超正,除咗辣之如,仲保留番魚嘅鮮味,個蟹將軍都好正,啲肉超多,好鮮甜,拍青瓜超爽口,好開胃,值得一試!
2017-08-04 360 瀏覽
常常經過尖沙咀,友人都會說找次去吃「漁牧」,因為那個燒魚真的不錯。不過聽說份量頗大,如果兩個人去吃的話一定要待很肚餓的時候 😂結果,前幾日我們發現漁牧這個月有優惠,列印出優惠劵在一至五晚上8時前賣單食燒魚有半價,便速成這次我終於可一試漁牧。由於我不太吃辣 (夏天吃熱加辣真係會死) ,所以友人在點燒魚時便選了香飄蒜香味。由於友人先到點了菜,當我到達餐廳時魚已上了桌。果然好大的一條鱸魚,肉身十分厚,骨不多。莞茜香加蒜香的確很配合,而且湯的份量剛好,不會令盆很水的感覺。吃下去,味道的確是香,魚是先烤/燒好再放湯,所以皮香脆但又不會乾。可是不知道是否已經預先烤好一段時間,魚肉已經變得頗「鞋」,不夠滑、令到口感要扣分。友人更顯失望,因為他說上次來吃那一條是很滑的。不知道是偶然失準、還是因為做特價而會令水準下降?配菜方面,我們只點了豬紅、金菇及薯粉。因為魚的份量已很多,兩個人真的不能叫太多去試,會吃不完。薯粉口感不錯,而且上桌時已煮熱了,所以只要放湯一會便可香。本身沒有味的薯粉吸了充滿蒜香及魚的香味的湯吃落很不錯。金菇也不錯,唯一豬紅上桌時是冷的,要放在湯內久一點,而且最好再切小一點浸湯較好。最後
最後我們也吃剩一點魚,一來份量真大,二來肉質不太吸引,三來吃到最好湯變得好咸了。賣單加優惠劵總共$280,這個價錢的確很優惠,可是魚燒得過熟這一點真的有點失望,希望只是偶一失手吧。
燒魚(香飄蒜香味)
2017-08-02
用餐優惠
優惠券
2017-08-02 300 瀏覽
好久沒和友人來Gathering, 這兩位友人也是無辣不歡, 所以一話去Gathering 就話要吃辣辣辣… 好吧, 二對一, 我還是屈服跟她們來漁牧來吃燒魚吧, 這裏有得選不同的辣度及三種不同的魚, 友人就選了最辣的誘人麻辣味, 而魚就選了海鱸魚(HKD298); 海鱸魚的肉質平身較粗身, 不過幸好沒有腥味 (對我來說辣到咩味都食唔出…), 不過燒魚盤底下放了火酒罐來用火熱住海鱸魚, 令海鱸魚盡吸誘人麻辣的湯汁精華. 而我們還加了金菇菜(HKD18) 及紅薯粉 (HKD16), 這兩味當然也是盡吸燒魚麻辣的精華, 好麻好辣啊~~~ 不過我友人還是嫌不夠辣, 所以叫了店員拿了一大碗辣椒盡倒在盤中煮, 所以呢, 我還是吃其他的菜式吧~ 麻辣毛豆 (HKD33), 這小吃還好不算大辣, 只要避開辣椒就好… 大漠風沙雞翼 (HKD68), 香口脆炸的風沙雞翼, 野味之餘也只有一點點辣味, 但都我這個BB 班辣度的我當然就無問題啦~ 當然食咁多辣野也要叫冰凍飲品, 我就叫個Hoegaarden Rosee (HKD42), 徧甜的酒精食品, 有點像西瓜汁, 酒精也不高, 適合女士飲

當然食咁多辣野也要叫冰凍飲品, 我就叫個Hoegaarden Rosee (HKD42), 徧甜的酒精食品, 有點像西瓜汁, 酒精也不高, 適合女士飲的說~

可以盡情加辣的燒魚, 友人們今晚真的是盡情吃喝, 不過幸好有其他菜式也是美味之餘也不太辣, 適合我這個辣度BB 班的人士吃啦~
  • 燒魚
2017-08-01 229 瀏覽
好幾次去尖咀食茶木時都留意到係佢隔離的漁牧。 今次終於有機會去食! 由於得兩個人去, 不能食曬想試的! 下次一定要再去食! 言歸正傳, 呢餐飯令人滿意! 由於我係海鮮怪, 所以當晚最愛的必定是香辣炒蟹!蟹好鮮甜, 多肉, 又香又辣, 非常惹味! 除左蟹, 配菜都好好味, 蓮藕片炒得好入味! 另一道必食既就係燒魚。 今次揀左龍利魚, 仲加左午餐肉, 豆腐等配料。 魚新鮮好味, 好大份, 兩個人食唔曬。 呢晚除左魚蟹外, 小菜也十分好味! 絕味雙菇, 甜甜地辣辣地, 味道好好! 食到停唔到! 仲有個皮蛋都好好味, 皮蛋係流心的! 另外一定要介紹既就係個corona 特飲! 巨峰提子味同corona味好㚒! 好大杯好爽, 岩曬咁熱既天氣飲!總括來講, 呢餐飯食得幾滿意! 下次有機會要試下烤豬!
言歸正傳, 呢餐飯令人滿意!

呢晚除左魚蟹外, 小菜也十分好味!

總括來講, 呢餐飯食得幾滿意! 下次有機會要試下烤豬!
2017-07-28 202 瀏覽
老婆唔鐘意食魚,但就好鐘意食辣,為左要令她食下魚,呢晚帶左她去<漁牧>食烤魚,餐廳周圍都係魚的佈置,幾有特色。先點2個冷盤開下胃,糖心的醬油皮蛋口感非常軟滑,香甜爽口菜配芝麻醬清新爽口。主角當然係烤魚啦,有好多不同口味、魚的種類,我就唔太辣,所以點左微辣的回味酸辣味清江魚,湯底酸酸辣辣味,好惹味,魚份量十足,魚皮煎金香,肉質幼嫩,難得老婆食左好多魚肉,我地點左配料用個湯底做火鍋,老豆腐、原隻鮮魷筒、蟹柳,吸引湯的精華,非常鮮味。甜品老婆鐘意食紫薯驢打滾,它的甜味淡淡的,糯米皮柔軟,我都覺得唔錯。

2017-07-04
  • 醬油皮蛋
  • 回味酸辣味清江魚
2017-07-28 204 瀏覽
最近都是下雨天,要和朋友食一場辣辣才能去身體內的濕氣。朋友選了在尖沙嘴加拿芬廣場二樓的漁牧, 因為他想食烤魚。下雨天的平日晚上,沒有限時,不用等位,太好了!餐廳裏還是座無虛席。先點一些小食,麻辣毛豆,大漠風沙雞翼,川香鴨舌,拍青瓜拌梅汁雲耳。毛豆通常都是在吃日本菜才會食的,想不到加了麻辣後,毛豆辣味指數急速上升,即時渴回西瓜汁降降火。鴨舌好少在香港餐廳有供應,可能因為毛豆太辣,所以不覺得他很辣,有芝麻的點綴,更帶其香。最喜歡食鴨舌的軟骨,用來做啤酒的伴菜一流。風沙裏找雞翼,我還以為自已在食韓國炸雞。他把雞翼一分為二,體積減少,但仍能保留雞翼的嫩滑,炸蒜為黃沙,藏於其中,食到最後,才發覺還有一隻。不錯不錯。把酒談歡,店員俏俏地把主角鱸魚送上。三隻辣椒的誘人麻辣味,到底有多辣?一試便知。他其實是把鱸魚先煎香再煮。因為魚肉肉質夠厚,啖啖肉而且無魚剌,所以初時感覺不到太辣, 煮了十分鐘左右,其中一位朋友已經投降,反而我另一位朋友還說要加辣,我無所謂,如果有得加就加吧!店員拿了一碗指天椒給我們,我們立刻把它們放在魚底。煮了一會,朋友大舉拇指讚好。我們點了麻薯粉,但可能他不耐煮,到最後有點溶化了。
最近都是下雨天,要和朋友食一場辣辣才能去身體內的濕氣。

朋友選了在尖沙嘴加拿芬廣場二樓的漁牧, 因為他想食烤魚。

我們點了麻薯粉,但可能他不耐煮,到最後有點溶化了。還是後加好一些。

因為怕它燒焦要用鏟幫助一下。

金菇是必點的配菜,吸收了湯汁的精華。

整體鱸魚都很美味,份量很大,我目猜他起碼有斤半,食左成個鐘,食極都仲有😆下次可以再試其他魚類。

滿分為10分(1分最低,10分最高)
食物:8
環境:8
衛生:8
服務:8
價錢:8
舒適度:8
總分:8

2017-07-27 584 瀏覽
平時我好少食魚,但老公就好鍾意食, 仲話尖沙咀有間食烤魚的京川滬餐廳好正, 一於放工去試下先~ 店名叫<漁牧>, 店內的裝潢、餐具都見到用魚為主題~ 天氣好熱,一坐底即刻點左1酌<黑糖竹蔗冰>, 夠冰凍,淡淡的甜度岩岩好, 仲加左馬碲、紅蘿蔔去煲,非常清暑解渴 <香甜爽口菜>用左少用的旺菜做沙律菜, 淋上芝麻醬,出乎意料的爽口!! <醬油皮蛋>我好鍾意的小菜,皮蛋處理得好好, 沒有酥味,中間是糖心的,口感軟滑,正!! 餐單有好多不同口味的烤魚, 仲可以選擇魚的種類, 亦有好多其他特色的菜式~ 最後決定<回味酸辣味清江魚> 辣度屬於微辣,入口不會太辣, 湯底酸辣味非常惹味~ 上台時超大爐,魚大大的,份量十足, 有點擔心我倆是否可以清滅它!! 魚外皮煎至金黃香脆,內裡的肉質仍幼嫩多汁, 最重要是沒有腥味,我自己竟然食左近半條, 可以話是我全年食得最多魚的一餐~   湯底可以用作火鍋, 我地點左 少少火鍋配料,包括幼滑的老豆腐、 爽口彈牙的原隻鮮魷筒、蟹柳~ 最後甜品當然食<紫薯驢打滾&
平時我好少食魚,但老公就好鍾意食,
仲話尖沙咀有間食烤魚的京川滬餐廳好正,
一於放工去試下先~

店名叫<漁牧>
店內的裝潢、餐具都見到用魚為主題~

天氣好熱,一坐底即刻點左1酌<黑糖竹蔗冰>
夠冰凍,淡淡的甜度岩岩好,
仲加左馬碲、紅蘿蔔去煲,非常清暑解渴

<香甜爽口菜>用左少用的旺菜做沙律菜,
淋上芝麻醬,出乎意料的爽口!!
香甜爽口菜

<醬油皮蛋>我好鍾意的小菜,皮蛋處理得好好,
沒有酥味,中間是糖心的,口感軟滑,正!!
醬油皮蛋

餐單有好多不同口味的烤魚,
仲可以選擇魚的種類,
亦有好多其他特色的菜式~

最後決定<回味酸辣味清江魚>
辣度屬於微辣,入口不會太辣,
湯底酸辣味非常惹味~
回味酸辣味清江魚

上台時超大爐,魚大大的,份量十足,
有點擔心我倆是否可以清滅它!!
魚外皮煎至金黃香脆,內裡的肉質仍幼嫩多汁,
最重要是沒有腥味,我自己竟然食左近半條,
可以話是我全年食得最多魚的一餐~
  湯底可以用作火鍋
我地點左 少少火鍋配料,包括幼滑的老豆腐、
爽口彈牙的原隻鮮魷筒、蟹柳~

最後甜品當然食<紫薯驢打滾>,我地好貪心點左半打,
因為甜品是另一個胃呢~
糯米皮柔軟,內餡的紫薯散發淡淡的甜味,
好岩不太愛食甜的朋友~
紫薯驢打滾

2017-07-04
醬油皮蛋
回味酸辣味清江魚
紫薯驢打滾
2017-07-24 659 瀏覽
本來沒有打算點梅子冰, 但看到鄰座的一壼, 我們於是又點了. 今次的有點似酸梅湯..一壼大概有3-4杯.這味大漠風沙單骨雞翼很惹味, 少少辣, 適量的粉漿包著雞翼, 使雞肉依然有肉汁兼嫩滑, 要自己吃光一碟其實不難.在漁牧已是第三次吃雞煲, 第一次是榴槤雞煲, 挺有趣, 而今次則與上次一樣, 點了原奇味雞煲, 件件均稱, 特別喜歡吃肉連骨的部份, 初滾時咸味剛剛好, 但汁一收乾, 吃到底便有點咸, 然而雞肉嫩滑是很讚的, 三至四個人吃這煲很夠.  漁牧混豬是這裏的名菜, 所以怎樣也能點一客, 可是今次的沒比上次的好吃, 皮是夠薄脆, 奈何肥膏太多而肉略少, 不能說不好吃, 只因我們是不太偏愛肥膏, 有些人喜歡肥膏與肉各半, 貪其口感軟滑, 入口即溶, 但我們則剛好相反. 值得一提, 三款醬汁是必備的, 我最喜歡蜜糖芥末醬, 傳統的乳豬醬也不錯.  吃了上火的食物, 來一個椰青是我的習慣, 非常幸運地遇上多水薄皮的椰青, 而且肉嫩得能刮起來吃, 很清甜啊~

2017-06-30
  • 奇味雞煲
  • 椰青
2017-07-24 197 瀏覽
上次黎食左個漁牧燒魚,好好食.今次食左個重慶麻辣牛肉麵.味道很濃,我很喜欢食.最岩喜欢食重口味的人.個牛肉好正,好林.個湯很足重慶麻辣味.個麵好彈好好食.好有咬口.  漁牧個晚市較貴食,但個午餐SET較平,較為低食D,等緊佢出更多分店.期待佢出更多好嘅新品.值得嘗試.
好有咬口.
漁牧個晚市較貴食,但個午餐SET較平,較為低食D,
等緊佢出更多分店.期待佢出更多好嘅新品.
值得嘗試.

2017-07-22 2967 瀏覽
難得約到朋友出來食飯,今日一於刺激d食辣野!食辣野一定要有野飲中和下辣味。飲品我地叫左一杯Hoegaarden rosee $42,女仔飲最啱,甜甜地似果汁味易入口,唔覺唔覺飲晒成杯啤酒。仲有一jar鮮榨西瓜汁$60,清熱消暑,食辣野飲最啱,我地三個一齊飲,侍應服務好好,幫我地攞埋杯分埋西瓜汁,見個杯飲完又主動幫我地添加,每人都分到兩杯,一邊食辣一邊飲,西瓜汁清甜味又有果肉,食辣野都唔覺辣。仲叫杯冰爽鮮果燈汁$24,有蘋果西瓜奇異果肉,夾埋橙汁酸酸甜甜,食辣野清下濃味都幾夾。主角到啦,誘人麻辣海鱸魚$298,鱸魚已經從中間片開,平放在烤爐上,灑滿辣指天椒和芫茜,一上桌香味四溢,裡面的配菜還加了枝竹、冬瓜、紅薯粉和金菇,煮一會湯汁入晒味,配菜就食得啦,好心急呢!仲叫左幾款小食,麻辣毛豆$33。毛豆好香花椒味,微辣而已,食落滿口麻香,邊吃邊飲Hoegaarden rosee 清下喉嚨,好爽呀!川香鴨舌$58,不辣的,滷汁超入味,咸咸地有芝麻香,滷到好淋,𦧲骨都好容易,助酒小食一流!拍青瓜拌梅汁雲耳$33,呢個好推介呢,醋酸味配梅汁原來好夾,酸中有青瓜的清甜,雲耳爽爽地有嚼勁,記得要點多d

拍青瓜拌梅汁雲耳$33,呢個好推介呢,醋酸味配梅汁原來好夾,酸中有青瓜的清甜,雲耳爽爽地有嚼勁,記得要點多d 汁食唔好晒,不會太酸,很開胃,我食左半碟呢!

大漠風沙雞翼$68,見到好多炸蒜蓉炸粉和青紅椒,炸完雞翼堆住佢,香噴噴脆卜卜。

野食超快上晒桌,一再讚侍應好好服務,鱸魚上桌後幫我們開魚,等湯汁再煮下入味d, 而我們喜歡吃辣的,覺得不夠辣,可以叫侍應加辣,佢就幫我地再攞一碗指天椒倒落湯汁再煮下先食。

食得啦!鱸魚肉是厚身些,用來做烤魚吸收湯汁味不錯,雖然肉質無咁滑,但吃炸魚要吃它的烤香和辣汁,所以選擇厚肉的鱸魚烤完啖啖肉。魚皮超香,因為烤過,有bbq味之餘又煙韌,好好食,一定要連魚皮食!魚肉不是吃它的滑,是吃麻辣濃湯的惹味,我覺得是辣中帶甜的,不是得個辣字。

大漠風沙雞翼原來起左一條骨,得返一條骨,炸完就可啖啖肉地食晒成隻雞翼唔會浪費,唔鐘意𦧲骨的人都可以食到乾乾淨淨,脆口到不得了,雞用仲有肉汁,微辣而已,真係超推介!

食埋烤魚的配菜先,金菇吸晒湯汁,濃濃的辣湯帶些魚汁鮮甜,配菜不可不吃啦!所以冬瓜、紅薯粉、枝竹等吸水份的配菜都變得超惹味啦!

吃光飲光,真係辣得適中,最緊要識叫飲品中和,就不怕越食越辣。覺得這裡的小食最回味,如果唔食晚飯,叫小食同朋友吹水飲野都適合,因為呢度坐位寬敞,坐低傾計都舒服。
2017-07-20 546 瀏覽
我看到很多漁牧的好評,我有D半疑但有比我想像中好.我地成班FD去到食香飘蒜香味的魚,魚份量十足一黎聞到蒜香香味,魚肉沒有很多骨很滑,不辣的燒魚,蒜香很濃,環境整潔舒適.食物份量很適合一大班FD聚時食.另外,叫左一隻烤豬.肉感很有口感.不會硬. 油香滿溢.
我看到很多漁牧的好評,我有D半疑
但有比我想像中好.
2017-07-20 472 瀏覽
第一次食燒魚餐廳感覺很好下班跟朋友晚餐,比餐廳logo吸引了入去點了幾款川味菜,沸騰魚,烤乳豬!川味菜,沸騰魚都簡了辣辣的,愈吃愈開胃><食辣同唔食辣既人都可以除意選擇@@烤乳豬就有3款口味,每款都試左,有酸有辣好特別第一次食感覺很好,下次都會帶埋屋企人食下先^^
第一次食燒魚餐廳感覺很好
下班跟朋友晚餐,比餐廳logo吸引了入去
有酸有辣好特別
第一次食感覺很好,下次都會帶埋屋企人食下先^^
2017-07-18
10 分鐘 (堂食)
  • 沸騰魚
2017-07-20 3762 瀏覽
又到好友每月一聚時間,大家都比較喜愛約尖沙咀區食飯,因為無論工作地點係港島還是九龍,尖沙咀都一樣咁方便大家。今次好友們揀選左呢間喺加拿芬廣場2樓嘅漁牧。電梯門一打開就見到漁牧個大門啦,金光閃閃咁,非常吸睛。打開餐牌就比呢個魚煲吸引住,大家都話試下佢,難得大家咁齊心,一於ORDER呢個啦前菜都有幾款右: 酸甜蘿蔔--酸酸地,仲好爽口添。上: 涼伴心裡美--一個相當日本嘅名,原來真係同日本有關,其實係日本紅菜頭,味道清甜。左: 醬油皮蛋--這個皮蛋不是人人喜愛,但佢卻係有佢獨特嘅味道,只有愛食皮蛋嘅人才會明白。老婆大人同有揸車嘅朋友都唔飲酒,我地ORDER左西瓜汁比佢地。西瓜汁清甜,而且夠凍又夠解渴。一陣食辣野啱晒。我今日無揸車,可以飲呢款Hoegaarden Rose味,只有少許酒精,玫瑰味比較香甜,我都比老婆大人試左一口,佢話都可以接受啊。友人叫左呢個Corona特調,份量十足,適合幾位女仕們share。雖然酒精濃度較高,但無論造型、顏色、份量都非常吸引人。清江魚回味酸辣味--以為味道會好辣,但試左呢個酸辣味,發覺酸酸地唔太辣,仲相當醒胃添。香辣左帥蟹將軍--除了辣椒,再加入蓮藕片及芫
又到好友每月一聚時間,大家都比較喜愛約尖沙咀區食飯,
因為無論工作地點係港島還是九龍,尖沙咀都一樣咁方便大家。
今次好友們揀選左呢間喺加拿芬廣場2樓嘅漁牧。

電梯門一打開就見到漁牧個大門啦,金光閃閃咁,非常吸睛。

前菜都有幾款
右: 酸甜蘿蔔--酸酸地,仲好爽口添。

西瓜汁清甜,而且夠凍又夠解渴。一陣食辣野啱晒。

玫瑰味比較香甜,我都比老婆大人試左一口,佢話都可以接受啊。

雖然酒精濃度較高,但無論造型、顏色、份量都非常吸引人。

香辣左帥蟹將軍--除了辣椒,再加入蓮藕片及芫茜去炒,食落非常香口惹味。
不過要拆殼,又要幫老婆大人拆埋,我只係食左少少咋

龍蝦雞煲--龍蝦嘅鮮味配上惹味嘅雞肉,各自都有獨特味道,
大家都搶唔到對方嘅風頭,係一個非常特別嘅配搭。

魚牧混豬--記得剛入座時大家仲講緊店名--漁牧,咁菜式會唔會有魚目混珠呢?
點知原來真係有架。不過佢個珠係豬肉個豬,用上一個月大的乳豬,內裡混入糯米飯。
另外備有3款醬汁比你揀:傳統乳豬醬、芥末醬及秘製漁牧混豬醬。
我都係鍾意傳統乳豬醬,感覺果隻甜味同乳豬最夾。

紫薯驢打滾--呢個甜品其實係糯米皮包入紫薯,口感非常柔軟,
而且紫薯嘅甜味唔重,所以食落唔會覺得好Heavy。
  • 魚牧混豬
  • 香辣左帥蟹將軍
  • 清江魚回味酸辣味
2017-07-19 209 瀏覽
佢隻乳 豬 係我食過 最難食嘅 頭三位, 水煮魚 直情係唔知乜嚟! 又唔辣 得幾片肉,其他食物 得個甜字 直情係不知所謂! 絕對唔會再幫襯! 見到佢爆曬棚 以為啲嘢好好食 原來都係 食裝修!😞 我朋友食過 都話完全唔掂!
佢隻乳 豬 係我食過 最難食嘅 頭三位,
水煮魚 直情係唔知乜嚟!
又唔辣 得幾片肉,
其他食物 得個甜字 直情係不知所謂!
絕對唔會再幫襯!
見到佢爆曬棚 以為啲嘢好好食
原來都係 食裝修!😞
我朋友食過 都話完全唔掂!
2017-07-15 693 瀏覽
過開黎尖沙咀開工,係茶記又無位,亂打亂撞,估唔到漁牧午巿都有得食。之前黎食開晚巿,佢既川菜同埋辣嘢都好正!唔知午巿又會點呢?睇過個價錢牌,又幾抵食,茶記價錢的客飯,只係五六十一個SET,有埋嘢飲,都可以一試。青瓜雲耳炒鮮魷套餐想要清清地,咁食呢個都唔錯。食起上黎味精味又唔多覺,我諗想要健康既女仕們係比較啱食呢個套餐。因為食材都係菜類為主,味也不會太濃。鴛鴦酸豆角肉沫套餐想要重口味,可以食呢個。啱晒大男人,因為夠晒味濃,都有著川菜的特式。微辣,有著惹味的肉碎,加上了豆角,酸酸辣辣的,配上兩三碗飯都得。咖喱牛根腩套餐呢個係我覺得最好食的。因為夠晒香濃惹味,同埋辣度都啱啱好。份量都唔細,同啲飯係分上。入面既牛筋及牛腩都有好多舊,牛腩都夠晒腍,唔會鞋,啱晒口味!

青瓜雲耳炒鮮魷套餐

鴛鴦酸豆角肉沫套餐