2018-08-23
為左慶祝男朋友生日,我特意上網尋覓高質素既日本餐廳,見到位於中環既瀧好評如潮,而且食物賣相吸睛,就預早book定位請佢返餐好既!-一共有三個套餐,包括天,瀧,極。天主打食天婦羅🍤而瀧同極有天婦羅之餘,兼有刺身同日本牛肉。生日一年一次,梗係要食豪啲,就揀左極呢個套餐!-先付:冰涼既甘筍表面有一層薄薄既梅醬,爽口清甜又帶點梅香,為今餐揭開序幕。前菜:非常精緻既擺碟,當中北海道粟米最令人難忘,清甜可口,令人驚艷。銀杏經過調味,好似食緊零食咁,好正。而螺肉新鮮肥美,鴨肉鴨味香濃,實在相當有水準👍🏻湯:熱騰騰既松茸湯,松茸味濃而不膩。刺身:依次品嚐深海池魚,伊佐目,拖羅。深海池魚令我最難忘,口感軟稔,肉質彈牙,魚香滿溢,鮮味十足。伊佐目入口微帶爽脆但滑身,而拖羅顏色粉嫩,賣相100分,令人回味。天婦羅:即叫即炸既天婦羅,可配上白鹽,Wasabi鹽,青檸汁,蘿蔔蓉。炸蝦🦐炸漿夠薄身,蝦既鮮味依然。非常出色既炸魚👍🏻外脆內軟,啖啖魚肉,無需額外調味,都足以令人欲罷不能。日本既紅衫魚配上海膽汁實在係無敵既組合,海膽汁濃厚,魚香軟滑,不過會有少許膩感。日本大蜆,蜆肉新鮮,咬落去先係香脆既天婦羅,後以鮮甜
湯:熱騰騰既松茸湯,松茸味濃而不膩。
天婦羅:
日本大蜆,蜆肉新鮮,咬落去先係香脆既天婦羅,後以鮮甜多汁既蜆肉作結。
香濃既滑蛋~配以多款配料,味道豐富。
日本牛肉:來自熊本既新鮮牛肉,中間既肉質呈淡淡粉紅色。
麵:碎冰係梅汁製成,麵質彈牙,味道微微酸甜,冰涼透心,非常解膩。
鹿兒島安納芋🍠配以白蘭地及糖,香濃美味,軟稔可口。
新鮮水果作結。
前菜,刺身同天婦羅令人難忘,回味無窮。廚師功架十足,食物質素新鮮,店員服務不錯,今餐有一個幾難忘既用餐體驗,我同男朋友都非常滿足☺️