2018-07-31 41 瀏覽
選擇坐吧枱,就是喜歡能整個過程直到送到面前都看到。先來光看賣相已覺好吃,集新鮮和鮮甜於一身的蟹蓋。前菜不會太濃味,玉米,豆腐,淡磯煮過的螺。再配個清湯,內有嫩嫩的鮑片。今天的刺身是池魚,深海池魚和拖羅。三款都非常油潤,魚香滿溢。接著是天婦羅蝦,小隻的甜味更突出。炸功出色,不見一點油膩。沙錐綿滑的魚肉和脆粉漿吃更有對比。這道的醬汁真想肉來伴麵,海膽汁濃郁,紅衫魚軟滑。連外殼炸的大蜆,內有香菇,鮮甜多汁。三式漫魚各有千秋,最喜歡蒲燒,皮脆醬濃肉香。梅子麵真的好好吃,冰涼酸爽。最後的炸地瓜作甜點也超出色,可以連皮吃。還有日本蜜瓜和巨峰提子。
選擇坐吧枱,就是喜歡能整個過程直到送到面前都看到。

先來光看賣相已覺好吃,集新鮮和鮮甜於一身的蟹蓋。

這道的醬汁真想肉來伴麵,海膽汁濃郁,紅衫魚軟滑。

連外殼炸的大蜆,內有香菇,鮮甜多汁。

三式漫魚各有千秋,最喜歡蒲燒,皮脆醬濃肉香。

梅子麵真的好好吃,冰涼酸爽。

• 天婦羅
2018-07-29 68 瀏覽
專做天婦羅嘅omakase?立刻來試試看。看著師傅即席揮毫,真是賞心樂事。先付的配搭很常見,這裡有比較特色的昆布汁啫喱再提升鮮甜味。新鮮的松葉蟹肉,蟹羔,甘味為主的海膽,無投訴。前菜先吃了清甜但稍乾的北海道粟米。炸過的銀杏甘香。芝麻味極濃,帶渣,綿身的柚子豆腐和軟中有彈性,磯煮得好味道的螺肉。然後來一碗日本風味得很的鮑魚清湯,陣陣悠香撲鼻。嗽嗽口,清清味蕾,好能嘗真之後的味道。瀧 裡的刺身,池魚油香清新,肉質綿滑。深海池魚油脂更多,軟中有彈性。拖羅火炙過,微微炭香,油脂在口中溶化。最期待的天婦羅上場,店定提供白鹽,芥末鹽,檸檬汁,還有靜崗和九洲混合的蘿蔔蓉。蝦天婦蘿體形細細,鮮甜但肉質實在欠彈性也略乾。沙錐魚非常綿滑,肉味清新。瀨尿蝦鮮甜肉軟多汁。魷魚厚切綿彈,配少許鹽更覺鮮味。這裡的天婦羅漿味道很有性格,食後有餘香,師傅功架炸得脆中有鬆,也不感油膩。紅衫魚伴海膽配海膽汁,紅衫魚軟滑本已很好,加上濃郁香甜的海膽汁更為出色,鮮海膽則帶甘味未見鮮甜。底部襯托的炸香菇也提升了整個配搭,配合得很。海膽汁實在好吃。白玫貝已切件,混入香葉香菇連殻炸。貝肉彈牙清甜,但香菇的青味未感完全適合炸過的貝肉

白玫貝已切件,混入香葉香菇連殻炸。貝肉彈牙清甜,但香菇的青味未感完全適合炸過的貝肉。

磯煮鮑魚甜甜的汁十分入味,軟糯彈牙香口。馬刀魚連魚鏻同炸,份外香脆,肉味濃肉質札實。

清清甜甜的baby corn,嫩嫩滑滑的香菇。

是日合肴為白燒綿滑鰻魚,入口綿得化開。鰻魚蛋卷當然合襯,若蛋卷更滑再能加分。蒲燒鰻魚燒得皮脆,醬汁香濃,魚肉軟滑。

自家製的梅子麵條,幼身爽口掛湯力強。梅子湯汁,梅子沙冰,一口吃下去,好吃得過份,還配個酸味的大葉天婦羅,說著又想吃了。

地瓜,baby corn ,蝦肉和一點點蟹肉做成的蟹餅。蔬菜的甜,咸甜的醬汁和脆脆的蟹餅合著飯吃真的是一口幸福。

驚喜之作,慢炸一小時九洲宮崎蕃薯。皮脆得像曲奇餅,獨特的香氣,會上癮。軟綿香甜的薯芯,整件點一點白蘭地,點一點糖,天啊,太有才了!

最後來點清甜水果冷靜一下,我想我會睡不著。
2018-07-29 65 瀏覽
開放式廚房,大陪分的製作過程都能看到。先付,蟹羔蟹肉海膽清湯啫哩,一個字,鮮。前菜,生粟米清甜,柚子豆腐香綿,貝螺入味。湯付,清清的,甜甜嫩嫩的鮑魚。天婦羅:-蝦,小小一隻,鮮甜。炸得通透,蝦頭蝦尾也能輕鬆咬食。-沙錐,外脆內軟滑的。-賴尿蝦,比蝦更鮮甜,肉質比蝦軟-魷魚,彈牙有口感海膽汁紅衫魚,超滑嫩,醬汁香濃非常。白玫貝,肉質爽甜多汁磯煮鮑魚,好好吃!入味非常。馬刀魚肉香,魚皮很鬆脆新鮮清甜的小玉米和多汁的香菇。天婦羅蟹餅飯,醬汁咸甜,蟹餅配飯吃一流炸蕃薯,驚喜之作,一試難忘。飯後果,完美作結
開放式廚房,大陪分的製作過程都能看到。

先付,蟹羔蟹肉海膽清湯啫哩,一個字,鮮。

前菜,生粟米清甜,柚子豆腐香綿,貝螺入味。

湯付,清清的,甜甜嫩嫩的鮑魚。

天婦羅:
-蝦,小小一隻,鮮甜。炸得通透,蝦頭蝦尾也能輕鬆咬食。
-沙錐,外脆內軟滑的。
-賴尿蝦,比蝦更鮮甜,肉質比蝦軟
-魷魚,彈牙有口感

海膽汁紅衫魚,超滑嫩,醬汁香濃非常。

白玫貝,肉質爽甜多汁

磯煮鮑魚,好好吃!入味非常。馬刀魚肉香,魚皮很鬆脆

新鮮清甜的小玉米和多汁的香菇。

天婦羅蟹餅飯,醬汁咸甜,蟹餅配飯吃一流

炸蕃薯,驚喜之作,一試難忘。

飯後果,完美作結

2018-07-27 42 瀏覽
pleasant dining experience, quiet on a Thursday evening with only one or two tables occupied, the counter seats were all empty when i arrived. sat in the corner to look at chef working on dishes.  cold starters all pretty good, except the crab meat had some fishy smell that was not entirely appetising.  tempura dishes all spot on, oil maintained at 185C and supposedly changed daily.  batter was light and not greasy at all.  taste was on the light side.  overall quite good, as it should be at this price point.  had small bottle of sake 300ml  just enough to accompany the meal.
題外話/補充資料: service was attentive and unobtrusive.
2018-07-26
2018-07-27 1581 瀏覽
OMAKASE食得多,大多都係食壽司刺身,以天婦羅為主的還真是第一次嘗試,所以食之前都幾期待喔餐廳裝潢走高級格調,都係o個句,食OMAKASE我盡量都係坐吧檯,近距離欣賞師父準備食物時的功架呢個金色大裝置,閃令令咁吸引左我目光,原來後面係天婦羅炸爐,咁大個罩就係為左避免滾油濺到客人OMAKASE有3款價錢,今日係慶祝日,豪一豪就ORDER左「極」($1480)先付STARTER係松葉蟹蓋,內裡盛了松葉蟹腳、海膽、昆布JELLY、松葉蟹膏,昆布JELLY剛好可以中和蟹膏濃濃的味道,所有味道加埋好配合前菜前菜有4款,北海道白粟米、銀杏、法國鴨胸、花竹蝦釀明太子,北海道白粟米無經烹煮,食落十分清甜,法國鴨胸上面有少少MUSTARD帶出味道湯湯係鮑魚清湯,新鮮鮑魚口感煙UN,湯好清但味道鮮甜,用上日本漆器盛載,視覺味覺都一併滿足得到刺身刺身有3款,分別係拖羅、深海池魚、平正魚,最特別就係平時比較少食到的平正魚,少少爽口感,拖羅同深海池魚的質素更加唔洗懷疑吧店員上呢幾碟調味的時候,我就知道今晚的主角要來了,大大碗蘿蔔蓉襯托天婦羅食好正,令個口無咁乾,又可以一解熱氣感瀨尿蝦天婦羅、目安魚天婦羅蝦身
先付
前菜

刺身
瀨尿蝦天婦羅、目安魚天婦羅
蝦身同目安魚都係點白鹽,而蝦蘇就點WASABI鹽,炸漿做得好薄,即炸即食夠晒脆,這裡的天婦羅係我係香港食過做得最好的
蔥汁海鰻
海鰻配上大量日本蔥花,原來下面仲有用蔥打成的蔥汁,唔洗點任何野已經夠晒味,日本蔥的味道唔會過份濃,呢個配搭新穎又美味
日本大蜆天婦羅
用左大蜆個殼裝住黎炸,蜆肉切片加埋香菇同桑葉,外層脆,內裡就好JUICY又香
麵鼓醬茄子
濃濃的麵鼓醬,食茄子的時候可以連埋麵鼓汁一齊食,食完天婦羅之後食番道濕潤的菜色不錯
日本牛肉
兩款日本牛肉,熊本牛柳炭燒同慢煮牛肩鉀,兩種完全唔同感覺,牛柳炭燒肉味較濃,而牛肩鉀經慢煮入口好淋
食事
經過一大輪不同的美食,就到麵食了,食左咁多野都已經飽飽地,好欣賞餐廳用上酸汁素麵再加上酸汁冰,我又即刻開胃起來,簡單配襯一塊紫蘇葉天婦羅,我竟然食得晒成碗麵
甜品
甜品十分特別,鹿兒島安納芋天婦羅,沾上糖或者BRANDY食,安納芋好糖心,跟BRANDY起左神奇的化學作用
最後以日本蜜瓜同日本CHERRY作結,實在係好精彩的一個晚上,每款食品都好出色,令人難忘
2018-07-09
2018-07-26 50 瀏覽
第一次食主打炸天婦羅既廚師發辦,當然要叫個可以食齊既餐啦。頭盤就黎左個海膽配日本冬瓜,非常鮮甜清新既配搭,做頭盤一絕。跟住既北海道白粟米清甜爽脆,白螺鮮味無比,鴨胸配上微酸既芥末籽醬,無羶味又開胃。再黎既係稱得上上湯既鮑魚清湯。爽口既池魚同新鮮肥美、油份十足既拖羅。第一道天婦羅就係最常見既天婦羅蝦-花竹蝦天婦羅,師傅將蝦身同頭分開炸,炸得好酥脆,成個頭都食得。第二個-目光魚天婦羅,外脆內軟食落魚味溢出。第三道,紅衫魚天婦羅。淋上海膽汁,下面乾烤冬菇片做底,整個配搭味道濃郁,口感層次十足。最後係大蜆天婦羅,整係殼都沾有炸粉,一打開就聞到冬茹同芫茜既香味。另外不得不提,佢地既天婦羅佐料好花心思,有好特別既海澡鹽和芥末鹽之外,仲有由兩種日本蘿蔔磨成既蘿蔔蓉。天婦羅之後既合肴係味噌煮茄子,以偏咸既麵豉醬煮得軟腍,惹味而富層次感。呢個最唔同既就係有日本和牛。一次可以食到兩種牛肉-熊本牛柳&宮崎牛肩肉。牛柳燒到剛剛好,口感嫩滑,牛肩肉既肉質幼嫩,配上甜味的既燒汁,帶陣陣油脂香而不油膩,連個配角白舞茸都好正。梅素麵,配上梅冰同炸紫蘇葉,冰填既口感,一解天婦羅同肉既油膩。甜品係炸鹿兒島蕃薯,連皮沾上白
第一次食主打炸天婦羅既廚師發辦,當然要叫個可以食齊既[極]餐啦。

爽口既池魚同新鮮肥美、油份十足既拖羅。

呢個[極]最唔同既就係有日本和牛。一次可以食到兩種牛肉-熊本牛柳&宮崎牛肩肉。牛柳燒到剛剛好,口感嫩滑,牛肩肉既肉質幼嫩,配上甜味的既燒汁,帶陣陣油脂香而不油膩,連個配角白舞茸都好正。

甜品係炸鹿兒島蕃薯,連皮沾上白蘭地加砂糖,口感味道出乎意料之外。
2018-07-23 78 瀏覽
呢日同左姨媽去食飯。。。佢一向細食又好小食炸野,但之前見呢間有好多好評,就暫且睇下。。。。去到晚上只有幾款晚餐set,最大嗰份未必吃得晒,所以我揀了尾二份量,而姨媽只選了最輕量。。。。。這次吃飯,不但是味覺享受,而且視覺和知識上都豐富不小。吃了巨多平時小吃的食材,而且十分新鮮。炸物所有都炸得金黃鬆脆,而且保留了鮮味且香~~~~~~~除了炸物,熟食及生食的都十分出色。尤其像梅子冷麵,開胃得來又能解膩,明白為什麼排到這麼後。另外他們的燒番薯也是一流!十分值得再回來吃!
呢日同左姨媽去食飯。。。
這次吃飯,不但是味覺享受,而且視覺和知識上都豐富不小。
吃了巨多平時小吃的食材,而且十分新鮮。
炸物所有都炸得金黃鬆脆,而且保留了鮮味且香~~~~~~~
除了炸物,熟食及生食的都十分出色。
尤其像梅子冷麵,開胃得來又能解膩,明白為什麼排到這麼後。
另外他們的燒番薯也是一流!
十分值得再回來吃!
2018-07-19 83 瀏覽
家人想一試omakasea日本菜,於是就跟網上推介黎左tempura taki,雖然價錢不是十分便宜,但整體都無令我地失望,食材新鮮高質,員工都會主動上前了解食物質素如何、客人意見等第一道係開胃菜有昆布啫利配海膽冬瓜,濃郁海膽味加上冬瓜昆布嘅爽甜,令人開始期待之後菜式第二道係白田螺、鴨胸、水母和生日本甜粟米,第一次食生粟米,原來都好甜同多水份,一唔小心都咬到啲汁出黎,另外水母絲好特別,唔係到處都食到,充滿誠意嘅一道菜第三道係鮑魚清湯,清甜湯底配上芹菜和香草辟去鮑魚的海水味,反而有種更清淡的感覺第四道係刺身有深海池魚、拖羅、金目雕,可以點上芥末或蔥花薑蓉第五道係天婦羅,有蝦、沙追魚、三文魚和大蜆,薄薄的炸粉無影響口感,點上四款天婦羅調料令味道更上一層樓,有海草鹽、芥末鹽、檸檬汁、蘿蔔蓉第六道係味噌茄子,日本茄子同平時食開茄子都有分別,比較多汁茄肉有口感,同埋吸哂味噌味道第七道係慢煮牛肩肉,入口即融,肉味濃郁,令人一試難忘第八道係梅冰素麵,將食完牛肉的油膩味同飽肚感覺清除掉,加上係夏天,令人特別舒服第九道係鹿兒島蕃薯,炸左一個鐘,但依然好甜,再配白蘭地和白糖,有一種大滿足感覺另外仲有生果,

第七道係慢煮牛肩肉,入口即融,肉味濃郁,令人一試難忘

另外仲有生果,日本空運哈密瓜同車厘子,都係好甜!

2018-07-18 1244 瀏覽
Omakase一直都係我最愛既菜式之一,我既目標就係要食哂全香港既Omakase,哈哈,因為去過日本之後發現,好多時香港既日本餐廳,真係會比日本既日本餐廳更好味,食材更新鮮?但隨著香港有Omakase offer既餐廳越黎越多,要實現這個目標變得越來越困難,但係唔緊要既,天下無難事,只怕有心人,今日我又黎佐呢間位於中環,主打天婦羅既日本餐廳,聽明享受飲食中的極致啦!餐廳位於威靈頓街,食飯前食飯後可以去個蘭桂芳飲番杯,很是方便。步進餐廳,從這個燈光的光暗度,加上裝潢的用料已可見餐廳是走高貴路線。望一望餐牌,有3個唔同既價錢,最平$880,最貴就$1480,分別在於$880既「天」係主打天婦羅既,而最貴既「極」就包既野多D,最岩大食,或者喜愛「極致」享受,乜都想食既食客既,例如我。被安排坐Omakase bar table,可以近距離看見大廚主理,又是另一番的享受。先付首先來到既係一個松葉蟹蓋,佢用佐一個蟹蓋上面盛放著松葉蟹肉,松葉蟹膏,海膽,昆布啫喱,大廚建議用用匙更攪拌一起吃,多重口感,既鮮且甜,加上濃濃既海膽味,令人難忘。前菜三色拼盤小點,有北海道白粟米,銀杏,法國鴨胸,花竹蝦釀明太

先付

前菜

三色拼盤小點,有北海道白粟米,銀杏,法國鴨胸,花竹蝦釀明太子; 白粟米食落清甜,咬落入甘蔗既味道,好清新;銀杏有燒香,食落比較挺身有咬勁,但味道略苦;明太子帶微辣配上蝦肉好惹味;而最後既鴨胸肉味濃郁有點鴨肝的餘韻。

湯品係鮑魚清湯,個湯 聞落好香,看似好清,但飲落其實帶一點鹹香,鮑魚爽彈有d似象拔蚌,飲完碗湯成個人即刻暖哂。

刺身

刺身有三色,包括了拖羅(後) ,福岡平正魚(右),深海池魚(左)。

平正魚平時比較少食得到,原來係好好味既,肉質厚實帶點爽口感,肉味鮮甜;深海池魚肉質比較綿身,魚味比較濃;拖羅好味係人都知,呢款拖羅食落軟綿綿,可以用無根後形容,油脂豐腴,令人十分滿足。

天婦羅

天婦羅既調味料包括佐白鹽,青芥辣鹽,青檸汁,和蘿蔔蓉。

天婦羅蝦

蝦身配上白鹽食,天婦羅炸漿做得好薄身好好味,連蝦尾都可以成個放入口一下KO,係其他地方實係未試過;而蝦頭則配上青芥辣鹽,食落爽脆。

天婦羅目安魚

加少少白鹽去吊味,同樣地個皮炸得好薄好味,魚味鮮甜,魚肉唔算好挺身,完全無骨,好好味。

天婦羅蔥汁海鰻

師傅特別調配既蔥汁,海鰻就略炸帶出香味,唔需要配其他任何既醬汁,海鰻既魚味唔算得上係濃,但係肉質係挺身既,蔥剁成蓉既醬汁好特別,多一份層次而又唔會蓋過海鰻既味道。

日本大蜆蔬菜天婦羅

師傅放入大蜆,再加入冬菇粒和一些菜粒,食落好有口感層次感,蜆肉既鮮甜汁配合下,份外鮮味。

合肴

合肴即係熱食方面有麵豉醬茄子,佢用上比較濃味既麵豉醬襯落比較淡味既茄子,用匙更連埋個湯底一齊食,味道比較濃烈。

日本牛肉

日本牛肉原來係熊本牛柳,配牛肩胛。

調味有蒜片,白鹽,黃芥末,和青芥辣,熊本牛柳係用炭燒既,肉汁同埋肉味得以鎖死在肉質上,而牛肩胛則食落超淋,肉味濃,配上淡淡既醬汁同牛柳成強烈對比。

食事

食事每日唔同,而今日既係梅冰素麵。

師傅用佐梅汁去做冰,同埋梅汁做既素麵,配上紫蘇葉天婦羅,食落超級冰涼,夏天食真係最佳之選。

鹿兒島安納芋

呢個樣既芋頭之前真係未食過,店員介紹呢個芋頭已經燒佐15分鐘,係可以連皮食既,食落好香脆,配白蘭地汁,和白沙糖,有juicy感。

甜品

最後既甜品係日本蜜瓜配車厘子,一年又過去,快將進入萬聚期待既萬瓜季節,可以係呢度先行品嚐,實在非常滿足,呢個蜜瓜既熟度已經到達極致,所以真係好甜好多汁,幸福度滿分。

Omakase我自己其實都真係食唔少,但係主打天婦羅既Omakase真係比較少食到,而呢度既天婦羅做得確實出色,食落唔會好有熱氣感,脆漿夠薄夠脆,平時唔太like 天婦羅既我今次都好like,值得推介。
2018-07-09
聞說瀧出左個夏季日本料理 所以同女朋友係某一日上左去試一試佢今次上到去 我就揀左個同上次唔同既選擇 今次我揀左天婦羅SET一如既往 一黎到就黎左個頭盤 -- 松葉蟹蓋蟹蓋由蟹膏+松葉蟹肉+海膽+昆布JELLY結合而成由於有蟹膏係到 食落口除左有蟹肉同海膽既鮮甜外 仲有濃濃既蟹味 而且由於佢係一種冷食 所以食落去好有消暑FEEL~~第二樣上黎既係一份拼盤 由北海道白粟米+水母配芝麻醬+花螺及蝦配蟹子組成 白粟米佢係生食既 有別於我地一向煮既黎食既黃粟米但你會食到好甜既粟米味 呢樣係幾surpruse既另外 未食過水母既我 今次初嘗水母 而水母配芝麻醬係非常之夾~~~~~而水母本身都係新鮮爽口花螺食落口似係冇用任何調味 原隻上凍食既 初初我以為會有腥臭味 點知原來冇 仲幾新鮮! 不得不講番句好野之後就上左碗鮑魚清湯 內有1隻鮑魚 真材實料!雖然廚師同我講係清湯 但我飲得出有些小果皮味 同面豉味 對於我本身好抗拒飲面豉湯既人黎講 係非常滿意 因為我本身唔係太鐘意日本果種太濃面豉味既湯類 而呢碗對我黎講係岩岩好!其後 就黎左一系列既天婦羅包括:蝦天婦羅 綠茶鹽沙錐魚 白鹽日本蔥汁海鰻日本大蜆
一如既往 一黎到就黎左個頭盤 -- 松葉蟹蓋

蟹蓋由蟹膏+松葉蟹肉+海膽+昆布JELLY結合而成

白粟米佢係生食既 有別於我地一向煮既黎食既黃粟米
但你會食到好甜既粟米味 呢樣係幾surpruse既

之後就上左碗鮑魚清湯 內有1隻鮑魚 真材實料!
其後 就黎左一系列既天婦羅
日本甘鯛
瀨尿蝦
鮑魚
金針菜

蝦天婦羅: 建議配搭綠茶鹽食用 同上次食既時候一樣 蝦天婦羅係我最鐘意既一款 原因好簡單:少粉 令你真係食到蝦天婦羅而唔係成口粉 最後我連尾都食埋落肚

沙錐魚天婦羅及日本甘鯛天婦羅: 建議配搭岩鹽食用 魚肉厚而嫩滑 要注意既係甘鯛下半部係由魚鱗裝飾而成 美觀而不能食用嫁!!!

日本蔥汁海鰻天婦羅: 呢款又係不得不重點推介 呢款天婦羅係配蔥汁同爆香過蔥食用 濃濃既蔥味加埋海鰻既鮮味 真係衝擊鐘意食蔥人士既味覺

日本大蜆天婦羅: 無需配任何調味料食用 因為佢本身係連埋一D配料去處用 例如有冬菇粒 去保持大蜆本身既原有鮮味之餘 仲食落多一浸香味

白蝦天婦羅: 由幾條白蝦痴埋一齊去炸成 第一眼望住以為白飯魚 sosad 呢款可能要配檸檬汁食會比較好D 因為白蝦本身比較幼細 冇咁多肉 所以會建議配檸汁幫佢添加味道

瀨尿蝦天婦羅: 我就第一次食 同另兩類蝦天婦羅比 呢款係肉比較實而有咬口既 味道唔錯!

鮑魚天婦羅: 保持到外脆內爽既口感 配鹽/檸汁食都係唔錯既

金針菜天婦羅: 最後以蔬菜既天婦羅做結尾 我認為作用係去走你食完咁多天婦羅之後果浸油炸味用既 幾清甜!

食完一系列既天婦羅 我就揀左凍道亭面黎食 見夏天熱辣辣 梗係揀番個冷面食下 碗面其實係配一個清清地既湯底 我個人認為碗面係重點唔係食味道而係食口感 因為佢D面條係煙煙韌韌 好有口感既 幾好食 亦都係食左咁多年面 第一次係到真係煙煙韌韌既感覺

最後甜品黎左個鹿兒島炸蓄薯 及 日本蜜瓜及車厘子做埋尾
鹿兒島炸蕃薯係連皮放入去炸一段長時間 而令你出到黎既效果係可以連皮食 呢款係會配白蘭地汁+白沙糖黎食 甜品黎講係一流既 蕃薯連皮食可令你同埋食到外皮既香脆及內嫩既薯肉

而日本蜜瓜一向都係出名甜而多汁 呢樣真係冇得輸 係一個甜美既結局!

2018-07-04 88 瀏覽
今天約了女兒到座落於中環商厦的日本餐廳『瀧』共進晚餐。這裡環境清靜,裝修講究。一排整齊的巴枱眼前一現。大廚的手藝在這可一 無遺。服務員有禮地介紹了前菜,是清甜的海膽配昆布啫哩很快又上了白眉貝螺,螢光尤魚. 螺肉已經細心的挑出,口感柔軟卻有韌性。跟住來了一碗清甜的鮑魚湯。第一次食拖羅,那入口即溶,油香四濺。真的很難忘。聽說日本茄子好味。 今次終於可以親自品嘗。肉質肥美,爽口彈牙。味蕾另有一番享受。天婦羅是炸花竹蝦及蝦頭。 蝦肉肉質緊實,味道甘甜,絲毫不覺得油膩。日本大蜆。雖然係大隻,是純天然的,不是飼養。還加了冬菇粒。想不到蕃薯做天婦羅這麼好吃。外皮炸至超脆 ,裏面蕃薯茸甜甜的,軟身的!最正就是可以伴白蘭地一齊吃。 另整個層次提升了。仲有個係金目鯛天婦羅 肉質同口感都好岩我口味 條炸得香脆的魚骨超正.  而且好高鈣質㖭.飯後甜品是日本靜崗蜜瓜。清甜又多汁。 超正! 地點方便,環境寧靜。 服務貼心,真的值得一試。

跟住來了一碗清甜的鮑魚湯。
第一次食拖羅,那入口即溶,油香四濺。真的很難忘。
日本大蜆。雖然係大隻,是純天然的,不是飼養。還加了冬菇粒。

2018-06-24 1731 瀏覽
1.燒粟米仔配海膽粟米仔清甜唔會搶左海膽味2.帶子漬爽口  白玫貝,好諗,酒味很濃 北海道白粟米,清甜 鴨胸,鴨味好濃,平時係食唔到咁濃既味道!!3.鮑魚清湯 一打開個湯已經好清香柚子味 飲落好fresh4.刺身池魚,配薑蓉蔥花,魚本 深海池魚 拖羅5.天婦羅海藻鹽 咖哩鹽 檸檬汁 蘿蔔蓉師傅用兩日本蘿蔔(靜岡,九洲)整,已調味所以無汁 甜甜地唔腥個漿超薄而脆蝦連頭 蝦清甜但肉質唔夠爽脆,個頭清潔好成隻食得目光魚 去左骨,魚質好滑蔥汁(帶有小許木魚湯味)海鰻 得獎京都萬能蔥 連蔥根都食得好甜 本來唔食蔥既一試敢到好意外,無平時蔥好刺激既味反而好清甜天然大蜆天婦羅 配冬菇 桑葉 大蜆超鮮甜配埋冬菇好夾 蜆殼上都是滿滿既蜆肉 炸到岩岩好,完全不會過熟!田樂茄子(田樂麵豉醬 奈良茄子)田樂醬甜味較重茄子爽口 味噌汁比較鹽,應該用了不同既麵豉醬7.碳燒熊本牛柳 爽脆唔油膩 肉味較重 熊本今年得獎慢煮宮崎牛肩肉 脂肪較多,比較滑,配上甜甜的汁,但遮蓋牛肉本身的肉味8.梅素麵質質qq,好有梅味,連伴麵的冰都係有梅味既好開胃9.鹿2島內種子島特產蕃薯先點白蘭地再點糖食再連皮師傅原條生炸足足一個鐘 點
1.燒粟米仔配海膽

粟米仔清甜唔會搶左海膽味

2.帶子漬

爽口  白玫貝,好諗,酒味很濃
北海道白粟米,清甜
鴨胸,鴨味好濃,平時係食唔到咁濃既味道!!

3.鮑魚清湯

一打開個湯已經好清香柚子味 飲落好fresh

4.刺身

池魚,配薑蓉蔥花,魚本 深海池魚 拖羅

5.天婦羅

個漿超薄而脆
蝦連頭 蝦清甜但肉質唔夠爽脆,個頭清潔好成隻食得

目光魚 去左骨,魚質好滑

田樂茄子(田樂麵豉醬 奈良茄子)
田樂醬甜味較重
茄子爽口
味噌汁比較鹽,應該用了不同既麵豉醬

7.碳燒熊本牛柳

爽脆唔油膩 肉味較重 熊本今年得獎

8.梅素麵

質質qq,好有梅味,連伴麵的冰都係有梅味既
好開胃

9.鹿2島內種子島特產蕃薯

先點白蘭地再點糖食再連皮
師傅原條生炸足足一個鐘
點了白蘭地的感覺完全不同,無左炸物既油膩

10. 日本西瓜配車里子
飯後甜品,鮮甜多汁,為此餐劃上完美句號
2018-06-18
2018-06-21 115 瀏覽
今日來到一間由厨師發板既日本餐廳,佢有三個餐可以選擇,不過你都唔知有咩食呀,因為要食時令野,佢都會問左你唔食咩先發板既。第一道係燒粟米芯,配海膽,好清甜第二道係生粟米第一次食,好甜原來係北海道來,仲有芝麻水母,花螺好鮮,螢光魷魚配味噌。第三道係飽魚紫蘇茶清湯。第四道係刺身,深海池魚,拖羅,金目雕好新鮮。第五道係天婦羅配味就有海草鹽,華沙B鹽,檸檬汁,同埋加左檸檬汁既蘿蔔蓉,蝦同埋沙追魚,仲有炸大蜆。d炸粉好簿一d都唔厚好好食。第六道係味噌煮茄子都係第一次食呢個配搭幾新鮮 鐘意食味噌既一定會鐘意啊!第七道慢煮牛肩肉好淋好味,厚係西冷炭燒,又唔干仲好嫩滑。第八道梅冰素麵,幾特別夏天食好開胃。第九道鹿兒島蕃薯,生炸左一個鐘,配白蘭地和白糖,食落冇白蘭地味,好似有黑糖味咁好,好,好,食!仲有生果食TIM

第一道係燒粟米芯,配海膽,好清甜
第三道係飽魚紫蘇茶清湯。
第四道係刺身,深海池魚,拖羅,金目雕好新鮮。
第七道慢煮牛肩肉好淋好味,厚係西冷炭燒,又唔干仲好嫩滑。
第八道梅冰素麵,幾特別夏天食好開胃。
仲有生果食TIM
日本料理可能大家印象中都係壽司啊拉麵個啲小鋪,不過今次比我朋友帶去食瀧依間係一間有廚師發辦餐廳,每次都有啲唔同嘅!本來想坐吧枱,不過都係坐下面傾得大聲啲😂我就叫左極個個餐,開胃菜喺昆布啫利配海膽✨冬瓜比較係清脆,更突顯海膽個陣鮮甜!昆布唔係好重味,不過就balance返個口感,似返個前菜!前菜中有白田螺同瑩光魷魚😮好肥美好彈!魷魚加左芥末,都好得意!另外有配菜,海葡萄,酸酸地好開胃!鮑魚清湯✨ 加左啲芹菜好清新,比起鮮甜,佢更接近原汁原味個隻帶酸嘅味到左我最期待嘅刺身啦🤩🤩 當中嘅拖羅真係冇野好講!火炙過後佢岀左油份同鮮汁,簡直係入口即溶,真係一瞬間就冇左好想食多舊! 火炙金木鯛同樣唔錯!佢比較薄,但都有質感然後,侍應開始擺放調味盤,有海藻鹽,wasabi鹽,檸檬汁,同無添加蘿蔔溶!我就乖乖聽專家講,蝦頭就掂wasabi,蝦身就要海藻,果然爆香嘅辣味同wasabi好搭!海藻就保留返個鮮味嘅😎Tempura仲有紅三魚,上面仲有海膽汁同蘑菇🧐好嫩口呀媽🤩🤩🤩除左今次啲海膽汁偏苦,其他都滿分!跟住仲有件天然規,好香好香,遠處已經聞到了!加茂茄子配麵逗湯✨好有趣嘅一道菜啊,好濃烈嘅麵逗!依個就

本來想坐吧枱,不過都係坐下面傾得大聲啲😂

跟住仲有件天然規,好香好香,遠處已經聞到了!

加茂茄子配麵逗湯✨
好有趣嘅一道菜啊,好濃烈嘅麵逗!

依個就係我為左食依個餐嘅日本牛! 今次係來自熊本嘅西冷同牛肩🤤🤤 有蒜啦wasabi salt and mustard比你揀,本人就中意wasabi個香味,同西冷一齊食好似食緊牛刺身咁👍🏻整體肉汁都好濃好鮮,仲好嫩!

然後以為要結束時,突然比左個驚喜,係梅冰素麵🤞 用炸過嘅紫穌葉淹下冰梅,好甜好脆,絕對係夏日之選!

甜品係好好食嘅鹿兒島安納芋番薯,侍應話佢地炸左一個鐘架,少少白蘭地加多多糖!哈今次一定肥死啦🤣不過都值得!

最好用一個極上靜岡密瓜做結尾,真係完美!係日本都未必食到個咁甜!本人平時好少食餐咁豪華,但真係好食好服務,有錢都買唔到💓💓
2018-06-11
2018-06-16 96 瀏覽
今日男朋友請我食omasake!好好開心。之前已經book 咗,期待左好耐,今日終於食到啦。上到去,見到個金色炸爐同雲石枱已經覺得好high class 咁。睇完餐牌,決定點兩份唔同嘅Omasake .不過分別只係main course 唔同,同多份茄子。落重點啦!🌝🌝Starter 分別係由海膽,昆布啫喱,冬瓜配成嘅開胃菜,好特別,而且入面有桔皮條,非常清新開胃。而且昆布啫喱真係好特別呀!另一首係有北海道粟米,營光魷魚加麵屎噌,八梅螺同柚子海哲(冇記錯的話)。北海道粟米非非非常清甜,可以話係精甜,精緻嘅甜味。可唔可以比成條我!❤️螢光魷魚都係第一次聽同食,好新鮮,爽口,一啲都唔un。 而且入面仲有醬汁,一啖食曬好滿足。柚子海哲帶小小辣味,柚子香提升返個清新感覺!讚!八梅螺帶甜,都幾好食,不過就唔係我嘅最愛。鮑魚清湯佢嘅湯係新鮮鮑魚,好正!而且是嫩嫩的!到刺身環節 由右至左。木鯛,入口散開,魚油味香同帶有小小肉香,有小小似好好食嘅燒肉咁。深海切魚,本身有充份嘅咸味,咬落爽身,隨住口腔嘅溫度,令佢溶化,淡咸味化均成個口咁濟。正哦!拖羅,最最最鐘意!入口即溶,啲油好似浪口咁,根本唔洗咬!到t
今日男朋友請我食omasake!好好開心。

落重點啦!🌝🌝

Starter

鮑魚清湯
佢嘅湯係新鮮鮑魚,好正!而且是嫩嫩的!

刺身環節 由右至左。

拖羅,最最最鐘意!入口即溶,啲油好似浪口咁,根本唔洗咬!

到tempura 啦啦!目乾魚,外脆,內依然保持魚嘅滑嫩。點小小鹽perfect!

唔小得炸蝦,好鮮甜,係真甜,雖外脆,乾身,個蝦肉依然好有汁,同嫩,而且冇粉感!高質!蝦頭都炸得脆脆,好好食,但唔知點形容。係正架!!👍🏿

葱汁海鰻配京都萬能葱,上有炸芝麻,海鰻厚軟,外皮帶脆,感覺軟綿嘅感覺。

青椒炸蠔
原來炸蠔同青椒係咁夾,青椒帶有小小甜。
炸蠔唔係炸到熟曬,有小小半生,所以食到最入,有啲融融嘅感覺。一啲都唔膩!❤️

到main course 啦
近江西冷
好軟身,完全冇渣,而且肉味好濃。
宮奇牛肩
真係好食到冇得頂,比得上食和牛,而且佢個汁提升左肉甜,入口好汁嫩。我 好 喜 歡!

加茂茄子
好大嘅茄子,而且係用味噌作為主配。淡淡嘅茄肉,配個味噌,感覺都不錯,不過個人唔太好。

梅冰素麵
咁鐘意食梅嘅我,好鐘意,自己都係第一次食,本身已經食到好飽,食完依道菜消埋濟,成個人醒神曬。❤️❤️❤️雖然男朋友麻麻,個我自己就好like。

鹿兒島 安納芋蕃薯
其實因為坐係吧枱,一直見到師傅整依個蕃薯,一直都好想好想食。終於到我啦,好好食呀😭😭😭
用焦糖烤嘅蕃薯,好甜美,唔會死甜,佢有配白蘭地同砂糖。白蘭地提升左個甜味,蕃薯又吸左酒味,好好食,我好開心。

最後有生果完結,生果都係高質嘅!🌝🌝開心!

間唔中食餐好嘅,貴小小都好都覺得好值哦。好食同享受最重要。
謝謝男友!

2018-06-15