2021-12-30 250 瀏覽
來自台灣的味道✨認證的香港分店無老鍋🍲店員也強調湯底與台灣的是一樣!✨《鴛鴦鍋》$78/位,每檯另加$88。鴛鴦鍋包括了冰淇淋豆腐鍋和無老辣香鍋,湯內的麵包豆腐和鴨血是無限追加。👍🏻豆腐鍋奶白色,很香甜濃郁,濃濃的中藥味道,內裏的麵包豆腐很入味!辣香鍋不像麻辣一般,是較清香的辣湯。鴛鴦鍋每客附送一粒冰淇淋豆腐,招牌獨門自創的,如同冰淇淋一樣的綿密豆腐,很有特色!✨放落湯裏煲十分鐘左右便能吃。《上選牛小排》$338肥瘦適中,份量足夠,不錯!《上選海鮮拼盤》$298蝦、鯛魚、桂花蚌、扇貝、珊瑚蚌,新鮮好味!滿足!🌈《濃香豆皮》$68四件,由台灣直送,很大塊!比響鈴硬身,香口美味!好吃!🌈《午餐肉》$48八件,厚切👍🏻《皇帝菜》$78正常!另外,白飯任添。特別欣賞餐廳店員的服務非常細心和優質!👍🏻總結:感到滿足、享受的一餐!💕
來自台灣的味道✨

認證的香港分店無老鍋🍲

店員也強調湯底與台灣的是一樣!✨

《鴛鴦鍋》$78/位,每檯另加$88。
鴛鴦鍋包括了冰淇淋豆腐鍋和無老辣香鍋,
湯內的麵包豆腐和鴨血是無限追加。👍🏻

辣香鍋不像麻辣一般,是較清香的辣湯。

放落湯裏煲十分鐘左右便能吃。

《上選牛小排》$338
肥瘦適中,份量足夠,不錯!

《上選海鮮拼盤》$298
蝦、鯛魚、桂花蚌、扇貝、珊瑚蚌,新鮮好味!滿足!🌈

《濃香豆皮》$68
四件,由台灣直送,很大塊!比響鈴硬身,香口美味!好吃!🌈

《午餐肉》$48
八件,厚切👍🏻
《皇帝菜》$78
正常!

另外,白飯任添。

特別欣賞餐廳店員的服務非常細心和優質!👍🏻

總結:感到滿足、享受的一餐!💕
2021-12-28
20 分鐘 (堂食)
其實我未去過台灣食無老鍋🤣不過都知佢好出名好多人話好好食!😍所以今次趁放假就晏晝走去試咗😍但係唔知幾時再book到位🥲實在太多人book啦!😮‍💨🔴 鴛鴦鍋🔄(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)我估基本上每枱客都係嗌呢款🤣我覺得係prefect match😍一邊係香濃嘅藥材湯味😚另一邊就係溫和香辣嘅味道但唔會好辣!兩邊都係無限添加鴨血同麵包豆腐!鴨血係暫時喺香港食過最滑嘅!😍麵包豆腐超索湯😍會想不停食🤣冰淇淋豆腐鍋會根據客人人數送上同樣數目嘅冰淇淋豆腐😗口感好綿滑👍🏻感覺係好好食嘅魚腐😂如果散叫就$10/粒😛另外值得一提係侍應全部超好禮貌同服務👍🏻🟠特選牛拼盤🐂其實呢個係4人份😂不過2人完全可以KO佢😮‍💨有3款特選牛肉仲有1款係牛黃喉👍🏻肉質全部都幾好同埋軟嫩有牛味👍🏻牛黃喉就口感爽脆👍🏻總括質素唔錯係份量可能有啲少😛🟡皇帝菜👑🥬基本上打邊爐就係要食皇帝菜😛皇帝菜本身獨有嘅味配上冰淇淋豆腐鍋嘅藥材味😍好夾!🟢 濃香豆皮(台灣直送)好似響鈴但又唔係響鈴但都係大同小異嘅卷卷😛不過呢個係要煮3分鐘㗎😗個人比較喜歡呢個多過響鈴🤣因為浸到淋再食就可以索湯😍🔵一品蟹滑膏(台灣直送)本身有諗過嗌三款組合嗰
其實我未去過台灣食無老鍋🤣
不過都知佢好出名好多人話好好食!😍
所以今次趁放假就晏晝走去試咗😍
但係唔知幾時再book到位🥲
實在太多人book啦!😮‍💨

🔴 鴛鴦鍋🔄
(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)
我估基本上每枱客都係嗌呢款🤣
我覺得係prefect match😍
一邊係香濃嘅藥材湯味😚
另一邊就係溫和香辣嘅味道但唔會好辣!

兩邊都係無限添加鴨血同麵包豆腐!
鴨血係暫時喺香港食過最滑嘅!😍

總括質素唔錯係份量可能有啲少😛
皇帝菜

🟡皇帝菜👑🥬
基本上打邊爐就係要食皇帝菜😛
皇帝菜本身獨有嘅味配上冰淇淋豆腐鍋嘅藥材味😍好夾!
濃香豆皮

🟢 濃香豆皮(台灣直送)
好似響鈴但又唔係響鈴但都係大同小異嘅卷卷😛
不過呢個係要煮3分鐘㗎😗
個人比較喜歡呢個多過響鈴🤣
因為浸到淋再食就可以索湯😍
一品蟹滑膏

🔵一品蟹滑膏(台灣直送)
本身有諗過嗌三款組合嗰個😗
不過因為唔係幾想試瑤柱滑🤣
所以就散嗌咗比較少見嘅蟹滑膏🦀
但係食落就比較失色😮‍💨
唔係好食到係咩味🤣
下次試下好多人讚嘅瑤柱滑先!
虎皮豆捲

🟣虎皮豆捲
好明顯我係主攻索湯嘅食材🤣
令我已經無視咗佢原本嘅味😛
呢個放落兩邊湯底都吸收哂湯嘅精華😍
食落充滿住湯汁😍勁爽!
因為冰淇淋豆腐湯底實在太好飲😍

虎皮豆捲
柑桔檸檬沙冰
  • 冰淇淋豆腐鍋
2021-12-25 942 瀏覽
我在台灣最愛吃的火鍋店,終於到港開店,縱然鍋底一樣,部分配料都係台灣直送,但仍有不一樣的地方。鴛鴦鍋底都是一樣味道的湯底,麻辣鍋是其獨有的麻辣味道,麻而不辣,而且同台灣一樣豆腐同鴨血係無限添加,同鍋底真係絕配👍🏼,特別推介台灣豆皮,配合湯底一齊食,完全品嚐到湯底的味道,可惜9成的配料都係香港本土食物,最愛的七葉膽茶及白色的白桃沙冰都沒有,變成了檸檬紅茶及糖漿味的白桃沙冰,但整體感覺良好,只是欠缺了一份台灣原味道,不過真心推介未食過嘅可以試吓。
招牌鴛鴦鍋
豆皮,燕餃
檸檬紅茶
蝦滑
黃色的白桃沙冰🥲
2021-12-24 706 瀏覽
12月23號我通常知道過江龍,都要等好耐位又或者預訂枱我5點13分問個職員我book唔book到6點30呀?佢就話唔可以如果六點半嘅話大約要等90分鐘咁話咁我攞飛差唔多㗎啦(因為我女朋友六點半左右先到)結果我女朋友未到之前,就入咗去喇嗰陣6點15分我話:我未齊人佢就問我:朋友大約幾耐到我就答:佢5至10分鐘佢答:可以冇問題不過用餐時間90分鐘最低消費250蚊我:無問題(接待侍應都好有禮貌)跟住我坐低咗,有個帶眼鏡男職員著黑色西裝,就過嚟同我講湯底,我話唔使喇我等埋我朋友先揀。跟住佢話好呀冇問題。之後過左8分鐘左右,黑色西裝男職員就同我講你揀咗湯底先啦我驚你90分鐘食唔切呀,我話得啦ok㗎喇。心情很好所以冇當面鬧佢(我心裏面諗)開始既時候我已經同佢講咗我女朋友要5至10分鐘,我亦都清楚90分鐘呢個規則。如果你覺得我阻住你運作,一開始就唔好畀我入嚟。首先九十分鐘已經好急㗎喇,你仲要喺度催我,可能其他人會覺得,佢都係好心提點你問題係一句說話當有兩面嘅睇法嘅時候,係唔係應該諗清楚點樣做呢?(要唔要打電話畀你朋友問下佢要咩湯底,因為我地湯底製作時間需時)係咪可以咁樣講呢?可能大家會覺得你呢啲咁嘅
12月23號
我通常知道過江龍,都要等好耐位又或者預訂枱
我5點13分問個職員我book唔book到6點30呀?
佢就話唔可以
如果六點半嘅話大約要等90分鐘
咁話咁我攞飛差唔多㗎啦(因為我女朋友六點半左右先到)
佢就問我:朋友大約幾耐到
我就答:佢5至10分鐘
佢答:可以冇問題不過用餐時間90分鐘最低消費250蚊
我:無問題(接待侍應都好有禮貌)

跟住佢話好呀冇問題。
心情很好所以冇當面鬧佢
(我心裏面諗)
如果你覺得我阻住你運作,一開始就唔好畀我入嚟。
可能大家會覺得你呢啲咁嘅客人咁麻煩㗎
最大問題係你比得我入嚟
係唔係應該用你嘅誠意你服務客人??
我女朋友到左,我已經立即叫湯底叫嘢食,費事比人反白眼,等嘢食嘅途中,我聽到隔離枱果位中性打扮女職員黑色西裝講解食物邊樣好,點樣食。(完全係專業)無奈我冇機會比呢位女職員服務
食物質素

湯底我只能講香港人口味(鴛鴦湯底豆腐)

一間台灣嘢做香港人口味(我覺得奇怪)

有點好笑嘅就係冇台灣特產水蓮

鍋筍,午餐肉,珊瑚蚌,老油條,炸魚皮,炸韭菜餃,貢丸
分量太多價錢中下貴,分量太多食唔到其他野有半份出現就更好,點解分量太多但價錢貴,某啲款式好似貢丸為例我冇記錯接近17-20蚊一粒跟住佢仲追加可以15蚊一粒(咁嘅價錢質素就...)

湯底係佢每位收錢我就喺度計
假設十個人一開始唔食淨係嗌湯底都7xx-8xx
會唔會太貴?(係咪驚太多人叫鴨血會蝕錢)
總數埋單連埋加一(900)
環境質素
唔舒服可能我坐大廳掛,,
一間新開嘅舖頭感覺上同XX撈4-5年舖冇分別
咁你地就明白佢係幾咁乾淨(純粹個人感覺)
地下先係重災區,如果大家明白(倒汗水)呢樣野,地下有一層水氣令到整個地面都好滑....
我走嘅時候爭啲跣親
整體嚟講就有大量改善空間
希望你哋會改善
2021-12-23
45 分鐘 (堂食)
2021-12-20 659 瀏覽
台北超火🔥火鍋開來香港 這是我在香港吃過墜正宗的台式火鍋哇,回想上次去🇹🇼,已經是2018年的時候,那次聽當地朋友推薦去了這家火鍋🍲,肉肉🦊和小🐤胃覺得太好吃了吧,當然當地消費也非常低,兩個人吃的飽飽竟然只要200多。.他家墜出名的是冰淇淋豆腐,是用魚泥等調制的,香港店也有哦!!我們選的是豆腐鍋底,提醒大家⏰,不僅僅辣鍋,豆腐鍋也有鴨血,肉肉🦊不吃,麻煩去掉了!愛吃的小夥伴,鴨血是無限量供應哦!.我們點了兩份油條,一份豆腐皮,OMG這個油條也太好吃了😋,酥酥脆脆,三秒就夠了,而豆腐皮需要十分鐘,可以吸滿湯汁,香濃可口!.
台北超火🔥火鍋開來香港 這是我在香港吃過墜正宗的台式火鍋

一聽到香港要開無老鍋,朋友們都好興奮,因為可能疫情之下無得去台灣,所以都好期待香港分店。友人好利害,打左17次電話先打得通book到咁快黎食,不過去到發現原來可以walk in,亦都唔算好多人等位。我地揀左鴛駦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋),佢個無老辣香鍋就一啲都唔辣,我地中途要求加辣,不過店員都話無論加幾多都唔會好辣。兩個湯底都有一種淡淡的藥材味,個湯岩岩飲嗰陣味道都幾淡,但煮左陣就濃郁得多,不過都唔係好重口味嗰種。呢度嘅湯底係以每位計,4個人都要300幾蚊,所以都幾貴。一開始店員就叫我地要即刻整左個冰淇淋豆腐先,因為放左落豆腐鍋之後要等佢10-15分鐘先可以攪個湯,唔係就會散唒(溶唒),所以喺限時90分鐘咁緊迫之下,最好就先整個冰淇淋豆腐,然後再慢慢點野食!個冰淇淋豆腐其實又唔算係好特別,有啲似有雪糕味嘅魚蛋。其他食物方面,味道同質素都唔錯,亦有台灣直送嘅食品,但最失望係無水蓮!我記得喺台灣嗰陣食到,覺得個口感同味道都好難忘,今次一心一意想再食,點知無。不得不提嘅係呢度服務態度超好,員工都好細心,加鴨血同豆腐都好唔孤寒!而且呢度坐得好舒服,環境都唔錯。不過呢度價錢真係偏貴,我地4個

不得不提嘅係呢度服務態度超好,員工都好細心,加鴨血同豆腐都好唔孤寒!而且呢度坐得好舒服,環境都唔錯。不過呢度價錢真係偏貴,我地4個人食左2000幾蚊,所以如果要排隊,我諗都未必會再食。

招牌冰鎮烏梅汁/勻 $108.0
娃娃菜 $68.0
濃香豆皮(4個)(台灣直送) $68.0
蒟蒻(8個)$48.0

2021-12-18 411 瀏覽
-好耐已經冇得出國去旅行💔 知道無老鍋終於嚟到香港,點都要試吓,話曬佢係我去台北時一定會去食嘅其中一間火鍋店🍲😍-去到門口,店員好細心咁同我哋介紹咗食物,由於我哋都唔太食得辣,所以要咗個冰淇淋豆腐湯,知道香港同台灣一樣都係鴨血、豆腐任食,真係幾吸引🤪-由於今次都係解吓旅行癮,所以食物我就唔一一介紹,只可以講真係頂吓癮,當日都好full booking,所以服務我覺得都係偏趕,諗住飲吓頭啖湯先,點知張生都未舀,侍應已經加咗湯😂 (但當時係未有嘢食…)-食物質素我覺得ok,不過其實同主打平價嘅牛大人其實差唔多,但價錢就差一截😶 不外乎都係蛋餃、台灣進口嘅豆皮,但就係單點🤭-食咗一次,其實同價位嘅會有更好嘅選擇,但一次半次解吓鄉愁嘅都還可以🤭

2021-12-06
慶祝紀念
紀念日
十二月初開,個個都話打爆電話book位食,起碼要book兩個月😳 琴晚睇完,勁期待,今日見得閒就撞手神試下walk-in ! 點知又有位喎,就試下呀過江龍有幾勁😏😏香港既無老鍋,用左台灣既天燈設計,空間感夠大,坐得舒適。 .*温馨提示: 最低消費,每位HK$250(湯底都位位$78啦,輕鬆🤣).📌 無老鍋香鍋(中辣) $78/位湯底包任食台灣直送既麵包豆腐同鴨血!試一啖湯底先,中辣都完全唔辣,聲稱用中藥、雞骨、豬大骨同香料等熬製!嘩!食落都真係無味🤦🏻‍♀️ (食落仲要愈來愈淡🥲)佢仲有啲湯俾你自己加,一試,wow,好似洗米水甘😅😅😅 .所以出去醬料自助區混個醬,醬料有自家製醬油、蒜頭水、辣椒、香蔥、香油、香醋!我落左自家製醬油+ 辣椒+ 香油,完!試一啖,喂無落醋都酸係想點架其實😂有無人話我知係咪自家製醬油本身係酸?😅 .📌上選牛小排 $338食落完全無牛味,無油香.📌日本黑豚腩肉 $198食落爽口,但同樣地欠缺肉味。.📌 手工滑(台灣直送)$168🔹一品蟹滑膏: 帶少少腥味,三款入面比較一般!🔹瑤柱滑 : 成粒滑好多瑤柱,真材實料👍🏻🔹手工蝦滑: 食落有成粒蝦,口感彈牙👍🏻.📌 水蜜
十二月初開,個個都話打爆電話book位食,
起碼要book兩個月😳 琴晚睇完,勁期待,
今日見得閒就撞手神試下walk-in !

點知又有位喎,就試下呀過江龍有幾勁😏😏
香港既無老鍋,用左台灣既天燈設計,
空間感夠大,坐得舒適。

*温馨提示: 最低消費,每位HK$250
(湯底都位位$78啦,輕鬆🤣)
📌 無老鍋香鍋(中辣) $78/位

📌上選牛小排 $338

食落完全無牛味,無油香
📌日本黑豚腩肉 $198

食落爽口,但同樣地欠缺肉味。
📌 手工滑(台灣直送)$168

🔹一品蟹滑膏: 帶少少腥味,三款入面比較一般!
🔹瑤柱滑 : 成粒滑好多瑤柱,真材實料👍🏻
🔹手工蝦滑: 食落有成粒蝦,口感彈牙👍🏻
📌 水蜜桃沙冰

最後有個沙冰俾你解膩,
但係飲落太甜,又好人工味,一般🥲
總括嚟講,香港店比台灣店貴好多,
而且質素一般,我都係掛住台灣試下,
所以唔會回頭‼️🤣
=========================
食物:6/10
環境:8.5/10
抵食度:4/10
回頭度:5/10
2021-12-15 3834 瀏覽
估唔到打唔通電話訂位都食到無老鍋!!!由佢開始有電話預約,我就時不時打去想booking。但始終唔成功星期二放假去銅鑼灣食晏加去行工展會,本來只係想食晏前上去睇下訂唔訂到位之後再去打邊爐。點知佢平日晏晝仲有唔少walk in 位!我哋12點去到,即刻入座,見仲有好多位。最記得台灣無老鍋除咗好食,服務仲好好。嚟到香港,佢地打招呼都係用普通話,侍應亦都好仔細介紹個菜單。佢同台灣一樣係按人頭收鍋底錢,冰淇淋豆腐鍋包每人一粒冰淇淋豆腐,$78位,如果點雙拼鍋底就再每鍋額外加錢。午市冇茶芥錢,除咗普通醬料,仲有白飯任裝。雖然佢個辣香鍋唔算好辣,但每次食完佢個藥材白湯鍋都覺得好補身,我哋兩個人,冇必要加錢點雙拼,但如果四個人以上加$88點雙拼除開每人加$20有唔同口味都化算。點完無幾耐就上個鍋上菜又快,我仲係咁追加大愛滑滑鴨血同索晒味嘅麵包豆腐。無老鍋小牛排係必點嘅,我哋點咗雙拼配雞髀肉,6大片小牛排,肉質係靚嘅。雞髀肉好滑,下次多人就分開點。我哋係鍾意食佢個鴨血同埋麵包豆腐,所以唔會食好多肉。來自台灣嘅燕餃都唔可以錯過!今次點咗三拼,蛋餃都唔錯,但可能我自己有整開,都係鍾意煎香口D。而燕餃個皮就
估唔到打唔通電話訂位都食到無老鍋!!!

點知佢平日晏晝仲有唔少walk in 位!
我哋12點去到,即刻入座,見仲有好多位。
最記得台灣無老鍋除咗好食,服務仲好好。

午市冇茶芥錢,除咗普通醬料,仲有白飯任裝。

點完無幾耐就上個鍋
上菜又快,我仲係咁追加大愛滑滑鴨血同索晒味嘅麵包豆腐。

我哋係鍾意食佢個鴨血同埋麵包豆腐,所以唔會食好多肉。
牛小排拼去骨雞髀肉
來自台灣嘅燕餃都唔可以錯過!今次點咗三拼,蛋餃都唔錯,但可能我自己有整開,都係鍾意煎香口D。而燕餃個皮就真係正,決定下次淨係點佢!
綜合餃12件

三色滑都係來自台灣,蝦滑有粒粒蝦仁;瑤柱滑好足料,蟹滑仲有蟹膏。
招牌手工三色滑

食到中間佢上咗蜜桃沙冰,好解膩

佢個蔬菜拼盤好大份,我地最後食唔哂加每個$2 要食物盒打包左D菜同湯底。估唔到佢仲有多包湯底原汁同打包小叮嚀卡片,提醒點處理個湯底。打包時我仲麻煩佢地幫手加多份豆腐鴨血,真係又食又拎

臨走問佢哋,原來依家晚市已經book 到3月,其實火窩午餐都好好吖,個半鐘夠晒時間食飽飽,決定約多啲朋友仔去食晏。

計上嚟因為得兩個人,今次大約$400位,價錢係台灣嘅兩倍,但冇得飛而今次又唔使等位,仲可以返屋企再打一轉,其實都抵嘅。
牛小排拼去骨雞髀肉
綜合餃12件
  • 牛小排
  • 蔬菜拼盤
  • 三色滑
未有疫情前,三不五時飛一轉台灣等閑事✈️疫情來襲近兩年,都唔知幾時有得再去旅行🥲而每次去台北必食清單一定有無老鍋,今次托朋友既福氣居然係正式開業第二日就食到😍•🍲湯底識揀一定揀招牌鴛鴦紅白湯底,冰淇淋豆腐鍋底鮮甜帶甘,濃郁得黎又唔會膩👍🏻再附有獨家既冰淇淋豆腐,由豆腐、魚漿同花枝漿特製而成,口感綿密帶點煙靱,加入白湯吸哂湯汁既精華,味道濃郁😋無老辣香鍋藥膳味道出眾,香氣撲鼻,辣度較溫和•🍲配料鴨血豆腐已成台式火鍋基本配備😂無老鍋既麵包豆腐充滿豆香,吸哂湯汁,除咗無限任添既鴨血同麵包豆腐,我地仲叫左黑豚肩肉、牛小排、燕餃同老油條,肉類份量幾大,肉味濃郁,牛肉切得偏薄,相比下黑豚肩肉較出色😇燕餃同外面其他火鍋店差唔多,老油條响湯汁既加持下脆得黎又索哂汁就值得一點既😜•成個用餐體驗係有feel到台灣味,好似返個家鄉咁😂環境裝潢都同台灣店相近,古色古香得來有啲現代感,燈光較光猛,卡位坐得都舒服既😚可惜用餐時間只有90分鐘限制,店員見你食到差唔多會上水蜜桃冰沙同賬單,對食火鍋黎講時間唔係好夠,同埋定價好進取,人頭五百蚊可以有好多選擇🙇🏻‍♀️聽講依家訂到下年3月🥶如果唔洗排可能先會再食😅

🍲湯底

🍲配料

2021-12-14 745 瀏覽
知道來香港開分店,未開張就打去訂位😋😋台灣食都唔平。。香港食更貴~🤣🙈但整體所有食物質素+服務都好好。。都覺得值得去食~應該會再去食😁😋😍😍.麵包豆腐鍋+無老辣香鍋😋每人$68...鴛鴦鍋另外加$88~兩個鍋的湯底都好正,味道好足,所以食果陣唔使加醬都得,不過都可以去拎少少佢地整的秘製醬試下😀😋.蔬菜拼盤 + 午餐肉+黃金豆鈴卷(響鈴)👍🏻😋.蟹滑膏我地覺得一般。。可能唔係咁鍾意佢ge 質地同口感。。好似都係蝦滑好味d...呢個口感有點鬆散~.個人好鍾意食呢個😋😋開頭好驚入面會唔會係新鮮香蕉。。入面類似麻薯口感, 香蕉油作香蕉味道,味道唔會好假放心~而且係好味的!! 好想再食😍🤩芋圓球都炸得好好。。😋👍🏻.綜合餃 (蛋餃+燕餃+魚皮餃)🥟🥟🥟三種餃子,個人比較喜歡蛋餃,因為入邊的味道菜跟肉的味道配合得好好~ 再去的話,會淨揀蛋餃😁😁 (第一次去,當然試sai 三款比較😀).牛小排👍🏻👍🏻👍🏻必叫。。。有時煮過了時間,都唔會硬😁而且肉味好香😀😋.梅花豬肉🐷.枸杞菊花露本身以為都係普通菊花味。。點知飲落去好特別,另外有種清香,我地估會唔會都加左桂花。。因為飲完個口有種回香🤣😁👍🏻👍🏻(另外
知道來香港開分店,未開張就打去訂位😋😋
台灣食都唔平。。香港食更貴~🤣🙈
麵包豆腐鍋+無老辣香鍋😋
每人$68...鴛鴦鍋另外加$88~

蔬菜拼盤 + 午餐肉+黃金豆鈴卷(響鈴)👍🏻😋

蟹滑膏
一品蟹滑膏

個人好鍾意食呢個😋😋
脆炸香蕉棒棒

芋圓球都炸得好好。。😋👍🏻

綜合餃 (蛋餃+燕餃+魚皮餃)🥟🥟🥟
綜合餃

牛小排👍🏻👍🏻👍🏻
必叫。。。有時煮過了時間,都唔會硬😁
而且肉味好香😀😋
上選牛小排

梅花豬肉🐷
梅花豬肉

枸杞菊花露
(另外佢呢到都有提供茶。。佢地本身果壺茶都唔錯的‼️而且是free 的~)
招牌枸杞菊花露

最後會有個沙冰。。其實飲完都唔係好知咩味,見收據寫水蜜桃沙冰,先至知道原來佢係水蜜桃味🤣🙈🍑🍑

另外補充:
佢果邊仲有提供飯。。免費比客人裝~
90 mins 食用時間~
脆炸香蕉棒棒
上選牛小排
梅花豬肉
招牌枸杞菊花露
2021-12-13 762 瀏覽
當日知道接受電話預約既時候,同朋友由開始時間打左幾個鐘,大大話話打左百幾次都無人聽😆打到好想放棄既時候,朋友話打通左book 得到🙏我地係食五點鐘,去到既時候人唔多,地方都算大。湯底我地揀左鴛鴦鍋,有雪糕豆腐。店員話放落鍋要煮五分鐘,千祈要忍手,唔好攪攪攪,免得佢散。職員會放定湯晌旁邊俾你加我地叫左手切牛,餃子拼盤,廣島蠔,老油條,炸豆皮,手打滑。我最欣賞個瑤柱滑,佢有好多瑤柱絲,好足料。其他都好一般…

我地係食五點鐘,去到既時候人唔多,地方都算大。

職員會放定湯晌旁邊俾你加

今日同大家介紹呢間嚟自台灣嘅「無老鍋」,今個月已經正式登陸銅鑼灣喇~全場8,000呎,設有VIP房。重點係店內嘅鴨血同麵包豆腐都係任食㗎!而且基本上可以唔洗蘸醬汁(有一樣配料除外,拉下睇),因為湯底已經好夠味。飯後每人仲有一杯水蜜桃沙冰解膩,好貼心💕✨以下為大家重點推介14款❤️❤️❤❤❤美味指數嘅必試湯底、配料、小食與飲品🤤✨✍🏻 / 湯底:鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)💵價錢:HK$78/位(+HK$88/枱)👉🏻冰淇淋豆腐鍋:其實姐係麵包豆腐白湯鍋再附人頭數量嘅冰淇淋豆腐(原價HK$10/粒)。冰淇淋豆腐煮大約15分鐘就食得,口感綿滑,唔錯~根據店鋪網站介紹,湯底係先用咗雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、薑、蒜頭等食材熬製而成,再加入多款中藥香辛料,例如紅棗同枸杞。👉🏻 無老辣香鍋:比起冰淇淋豆腐鍋,我更推薦呢款湯底!湯底辣度分大、中及小,店員建議先由小辣開始食,因為辣度可以隨時調節。我哋由小辣食到中辣,但其實都唔會辣到入唔到口,對我嚟講啱啱好。如果你係嗜辣之人,可能大辣先滿足到你喇~根據店鋪網站介紹,無老辣香鍋湯底先由第一階段中藥香辛料熬製,再併第二階段中藥香辛料,熬出獨特口味,最後先

✍🏻 / 湯底:鴛鴦鍋
(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)
💵價錢:HK$78/位(+HK$88/枱)

👉🏻 無老辣香鍋:比起冰淇淋豆腐鍋,我更推薦呢款湯底!湯底辣度分大、中及小,店員建議先由小辣開始食,因為辣度可以隨時調節。我哋由小辣食到中辣,但其實都唔會辣到入唔到口,對我嚟講啱啱好。如果你係嗜辣之人,可能大辣先滿足到你喇~根據店鋪網站介紹,無老辣香鍋湯底先由第一階段中藥香辛料熬製,再併第二階段中藥香辛料,熬出獨特口味,最後先加入洋蔥、青蔥、薑、蒜頭、雞骨、豬大骨一齊煮。

✍🏻 / 配料:麵包豆腐
💵價錢:HK$0(無限添加)
好多窿窿嘅豆腐,最啱配冰淇淋豆腐鍋,吸盡湯底精華與鮮味🍦✨

✍🏻 / 配料:鴨血
💵價錢:HK$0(無限添加)
最啱配無老辣香鍋,嘆吓台灣麻辣鴨血風味,出面一包都唔平㗎麻~呢度仲可以任食喎🦤✨

✍🏻 / 配料:特選牛拼盤
💵價錢:HK$618/5人份
可以試到4個部位,但我都唔知自己食緊咩部位,只係知道牛肉輕輕一滾已經食到應有嘅肉味,而且肉質軟嫩🐂✨
特選牛拼盤

✍🏻 / 配料:手切牛黃喉
💵價錢:HK$98
食完特選牛拼盤後,再特別追加嘅配料之一。手切成薄片,每份大約有12片,食落脆嫩爽口!但係我而家先知道牛黃喉原來係牛嘅大血管,由於係內臟部位,建議煮3至5分鐘先食(好彩我都有煮耐啲先食姐)。比起脆嫩嘅牛黃喉,我更愛滑溜溜嘅牛骨髓,不過呢間火鍋店就暫時未見有😝✨
手切牛黃喉

✍🏻 / 配料:精選海鮮拼盤
💵價錢:HK$268
有4隻海蝦、2隻扇貝、4隻帶子及4隻蠔,相當豐富,擺盤吸引!雖然我怕敏感,只係食咗1隻蠔,但佢嘅肥美鮮甜都滿足我了💕✨
精選海鮮拼盤

✍🏻 / 配料:老油條(6條)
💵價錢:HK$68
雖然話1份有6條,但其實每條只有平時1份油炸鬼嘅份量,再切成6小條,所以呢個價錢嚟講比較貴。但咁貴係有原因㗎!店鋪指老油條係台灣直送~我食完之後都念念不忘,放落無老辣香鍋湯底滾約5秒,食落又熱、又脆、又有湯汁,正!或者下次自己喺屋企打邊爐都可以買油炸鬼嚟試一試😝✨
老油條(6條)

✍🏻 / 配料:午餐肉(8件)
💵價錢:HK$48
冇錯,幾乎每次我介紹火鍋都會有午餐肉~而今次更特別推薦嘅食法係蘸店內嘅醬汁食,包括辣椒、蔥花、蒜汁、特調醬油、白醋同麻油,酸酸咪咪好好味😋💕

✍🏻 / 配料:香滑蛋餃(8隻)
💵價錢:HK$78
好似係我第一次食蛋餃~用雞蛋做嘅餃子皮滑滑哋,而且咁樣滾居然冇散開。咬開一半,啲湯汁滴滴下嘅畫面幾療癒☺️✨

✍🏻 / 配料:彈牙墨魚棒(6條)
💵價錢:HK$68
冇改錯名,食落真係彈牙㗎~而且都算幾大條,推薦👍🏻✨

✍🏻 / 配料:爽脆鵝腸
💵價錢:HK$88
望落洗得好乾淨,又係冇改錯名嘅配料之一,食落爽脆,唯獨份量對我嚟講偏小🙋🏻‍♀️✨

✍🏻 / 小食:脆炸手工韮菜餃(6件)
💵價錢:HK$48
發現呢間店都幾多菜式係手工~脆卜卜嘅餃子,鐘意食韮菜嘅可以一試🥟✨

✍🏻 / 飲品:招牌枸杞菊花露(走甜)
💵價錢:HK$108/勻
清香嘅菊花加埋枸杞,一邊食野,一邊飲返杯降吓肝火,打邊爐啱曬🥃✨

特選牛拼盤
  • 麵包豆腐
  • 香滑蛋餃
  • 招牌枸杞菊花露
2021-12-11 770 瀏覽
諗住打電話去book位 電話長期唔通 通左又冇人聽點先食到啊 期待左好耐 打左勁多日 次次都狂打 諗住通都有啲機會啊 點知冇人聽 係咩時間打先方便有人聽啊 唔通過江龍真係好難電話通
諗住打電話去book位 電話長期唔通 通左又冇人聽

2021-12-10 1105 瀏覽
我地叫左鴛鴦鍋,係冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋-但中辣都唔辣既,湯底已經有埋鴨血同豆腐,之後我地都只係加左一次。冰淇淋豆腐 $10/粒職員建議煮十分鐘,食完先開始打邊爐,煮既時間太短裡面會有d攪拌左豆腐花感覺,耐左就硬d。安格斯肥牛 $288有牛味,唔太肥唔太瘦,有口感日本黑豚肩肉 $198爽口,唔太肥,薄片,滾兩滾好快熟。招牌手工三色滑 $168瑤柱滑-成粒都係瑤柱,好香,推薦推薦!👍🏽👍🏽👍🏽蟹膏滑- 有d腥味, 有d唔知食緊咩😅蝦滑- 好似唔太新鮮, 冇好彈牙濃香豆皮( 6件)真真真係好大件,要浸耐dd先好食,唔好期待好脆脆炸手工韭菜餃 哩個正!香口韭味濃,點埋佢既醬汁好夾!牛骨濃汁牛丸 (4粒)雖然唔係有餡,但咬落去啖啖都好juice脆炸芋圓黃金球(6件)即叫即炸,好香口,有d似食煎堆既皮,裡面有d芋泥,小甜品咁!水蜜桃沙冰同台灣一樣送既,比你消膩,fresh 下!👍🏽👍🏽同埋招牌枸杞菊花露(味道好健康,常溫,唔甜架!)食物質素都中上,鴨血、豆腐又任食,出面仲有白飯任裝添,性價比都👌

冰淇淋豆腐 $10/粒

安格斯肥牛 $288
有牛味,唔太肥唔太瘦,有口感

日本黑豚肩肉 $198
爽口,唔太肥,薄片,滾兩滾好快熟。

招牌手工三色滑 $168
瑤柱滑-成粒都係瑤柱,好香,推薦推薦!👍🏽👍🏽👍🏽
蟹膏滑- 有d腥味, 有d唔知食緊咩😅
蝦滑- 好似唔太新鮮, 冇好彈牙

濃香豆皮( 6件)
真真真係好大件,要浸耐dd先好食,唔好期待好脆

脆炸手工韭菜餃
哩個正!香口韭味濃,點埋佢既醬汁好夾!

牛骨濃汁牛丸 (4粒)
雖然唔係有餡,但咬落去啖啖都好juice

脆炸芋圓黃金球(6件)

水蜜桃沙冰
同台灣一樣送既,比你消膩,fresh 下!👍🏽👍🏽

同埋招牌枸杞菊花露(味道好健康,常溫,唔甜架!)

脆炸手工韮菜餃
脆炸手工韮菜餃