2023-05-13 79 瀏覽
幾年前去過台灣食過一次念念不忘,知道香港都有得食就飛奔阻去試😍呢到既格局好高級,職員都好有酒店服務咁高質既水準,好有禮貌!呢到同樣有90分鐘任食蜂巢豆腐、鴨血,白飯任裝❗️🔻無老辣香鍋($78/位)呢個係唔食得辣都叫得!個湯勁香勁惹味,d 材料吸晒個湯汁勁正,加湯都係加返呢個湯,唔會溝淡阻,所以由頭到尾都係咁好味~🔻特選牛拼盤及綜合丸($588)入面有封門柳、牛頸脊、牛黃喉、牛小排,想樣樣牛都試下既話呢個都幾抵食~另外仲有4款丸類,手工蝦丸、手工花枝丸、牛骨濃汁牛丸、豬骨濃汁貢丸,每款2粒,丸類勁出色,粒粒都爽口彈牙同好足料,牛丸同埋貢丸仲好多汁添~🔻黑糖寒天冬瓜茶($58)甜度岩岩好,好古早味既冬瓜茶,好解渴之餘仲有陣陣黑糖香既寒天,好有咬口,好好飲。🔻水蜜桃沙冰(free)跟台灣跟得好足,食完都有個e沙冰送返,清一清個口😋

🔻無老辣香鍋($78/位)

🔻特選牛拼盤及綜合丸($588)

🔻黑糖寒天冬瓜茶($58)

🔻水蜜桃沙冰(free)
跟台灣跟得好足,食完都有個e沙冰送返,清一清個口😋
2023-05-13 80 瀏覽
無老鍋地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層連續2星期落月天陰陰,約了朋友出來吃飯,她說要溫暖的,打邊爐應該岩她心意啦用qr落單,湯底推薦麵包豆腐鍋$68 一位,我地二人是計起便是$136 ,麵包豆腐好吸湯汁的,小籠包大,是由豆腐加魚肉製成,綿綿口感像綿花糖marshmallow湯底是白雞湯,入面有好多料,如蔥薑紅棗蒜頭,濃頭味道濃厚,基本上食物在湯中煮好,也不用額外蘸點醬料。$128 梅花豬肉片+去骨雞腿肉,唔錯,而且幾抵食,雞肉厚切,豬肉片薄切滾十來秒便可以吃了,我開動啦!牛舌色澤紅潤$68 油麥菜先夠健康$48 台灣炸地瓜及芋泥qq球豆腐鴨血無限添食食完送了 蜜桃沙冰做甜品這間餐廳同朋友約時差點鬧出笑話,我叫佢係無老鍋得,佢聽了無腦work
無老鍋
地址: 銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層

牛舌色澤紅潤
$68 油麥菜先夠健康

$48 台灣炸地瓜及芋泥qq球

豆腐鴨血無限添食
食完送了 蜜桃沙冰做甜品
2023-05-13 244 瀏覽
🇭🇰無老鍋·冰淇淋豆腐鍋$78/位我哋本身其實想嗌鴛鴦湯底既 不過原來鴛鴦鍋嘅話每張枱要另外加$88🫢🫢所以我哋就咁嗌咗呢個鍋 佢呢個湯底好好飲 好濃胡椒味 而且入邊嘅豆腐同鴨血都係任添既 所以食得超開心🥳之後我自己特別鍾意佢個豆腐 佢係好似蜂巢咁樣嘅結構 所以入邊索咗超多湯 一咬開超正🤤🤤·招牌手工三色滑(台灣直送)$168 l 豬骨濃汁貢丸(4粒)$58 l 綜合餃$118佢呢度個三色滑都幾特別 我尤其鍾意佢個瑤柱滑 佢呢個入面真係好多瑤柱 食落口感好好 而且好香😋個蝦滑都唔錯 除左個打到好滑身既蝦之外仲有啲蝦粒 口感好正🦐個蟹膏滑蟹膏味就相對淡啲 食落無咁特別🦀️之後佢個貢丸我自己覺得超級出色 佢本身粒丸口感好好 而且一咬開真係好濃豬骨汁 我自己好鍾意🐷佢個綜合餃都好唔錯 佢個魚皮餃同蒸餃都超彈牙 質感好好 個蛋餃都好味😎特選去骨雞脾肉$108 l 梅花豬肉$118 l 鮮甜蔬菜盤$108肉類方面佢份量比我想像中多好多 如果兩個人食嘅話可能嗌佢嗰個拼盤其實都已經好夠🤣🤣我自己就鍾意佢個雞髀肉多啲 佢個雞髀肉真係好嫩 就咁煮已經超好味🐤個豬肉其實都唔錯既 肥瘦比例好好 不過我自己覺得
🇭🇰無老鍋

特選去骨雞脾肉$108
特選去骨雞脾肉
l 梅花豬肉$118 l 鮮甜蔬菜盤$108
鮮甜蔬菜盤

肉類方面佢份量比我想像中多好多 如果兩個人食嘅話可能嗌佢嗰個拼盤其實都已經好夠🤣🤣我自己就鍾意佢個雞髀肉多啲 佢個雞髀肉真係好嫩 就咁煮已經超好味🐤個豬肉其實都唔錯既 肥瘦比例好好 不過我自己覺得豬肉真係要拼麻辣湯底多啲味先會好食啲😈😈最後佢個蔬菜盤都相當之唔錯 又係好大兜 最驚喜係佢個木耳 唔知點解佢呢度個木耳係超級脆身 口感好好 加埋個豆腐湯勁好食 而且粟米蘿蔔都超甜🤤
#rbyeat
梅花豬肉
特選去骨雞脾肉
鮮甜蔬菜盤
2K
🇹🇼過江龍無老鍋去年新開張時人頭湧湧非常難訂位,最近終於訂位成功,可以去食啦👍🏻====—====—====—====—餐廳整體氛圍、裝潢、餐牌選擇都做到跟台灣相似,就連店員服務都做到台灣的高水準,一流👍🏻VIP房更可邊打邊爐邊唱卡啦OK🎤環境超棒👏🏻👍🏻自助醬料區有蔥花、蒜汁、辣椒、香醋汁和秘製醬汁自由DIY, 還備有白飯免費享用。一場來到,當然要點招牌的冰淇淋豆腐鍋~🍲冰淇淋豆腐鍋($78/位)麵包豆腐白湯鍋使用雞骨、豬大骨、洋蔥、青蔥、薑、蒜頭等優質食材,在分攤的過程中激發食材原味,保留期美味的精華,造就出句清香回味的鮮美湯頭,最後加入多樣中藥香辛料增加湯頭回音的韻味,為麵包豆腐白湯鍋下了,令人讚賞的驚嘆號。除鍋附上每位一粒冰淇淋豆腐,豆腐加上些許魚漿及花枝漿製成,口感綿密,冰淇淋豆腐較軟嫩🤤店員不斷添加新鮮湯底,豆腐及鴨血還可以無限添加~豆腐盡吸湯汁精華,鴨血滑溜溜,超yummy😜.🤍冰淇淋豆腐($10/粒)下鍋煮10-15分鐘選用花枝漿與魚漿以及豆腐製成,口感綿綿。.🐷廣章豬肉卷($38)鮮豬肉做成的豬肉卷,啖啖滋味~.🥟香滑蛋餃(48/4隻)台灣直送的蛋餃包住新鮮豬肉😃.點
====—====—====—====—

VIP房更可邊打邊爐邊唱卡啦OK🎤環境超棒👏🏻👍🏻

一場來到,當然要點招牌的冰淇淋豆腐鍋~

🍲冰淇淋豆腐鍋($78/位)

🤍冰淇淋豆腐($10/粒)
🐷廣章豬肉卷($38)

鮮豬肉做成的豬肉卷,啖啖滋味~
🥟香滑蛋餃(48/4隻)

台灣直送的蛋餃包住新鮮豬肉😃
點了幾款食物後,我同朋友再選了午市推介優惠套餐,$386有齊4款食品及2款飲品:

🥩上選牛小排(半份)

取自牛隻最精華部位牛前胸肋骨肉,肉質細嫩軟嫩,油花均勻甘香。

🐷日本黑豚肩肉(半份)/🐽日本黑黑豚腩肉(半份)

選了日本黑豚肩肉,由鹿兒島的籐嶺牧場直送,肥瘦適中,肉質甘香。

🦐手工瑤柱滑/手工蝦滑/一品蟹滑膏

選了手工蝦滑

🫔濃香豆皮(台灣直送)

大大件脆卜卜,下湯浸煮10秒,吸盡湯汁精華,超美味~🤤

飲品大大杯,配料很多,味道清新~

🍹蜂蜜檸檬愛玉/巨峰梳打/薄荷青檸梳打/百香果柳橙汁(任選2杯)

最後店員還送上一壺水蜜桃沙冰,消滯解膩,冰爽涼快👍🏻

====—====—====—====—

📌店名:無老鍋‘
📍地址:銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層
2023-05-07
之前聽朋友講台灣「無老鍋」好好食🤤所以當知道佢要嚟香港果時真系勁開心😆不過一開頭好難book 位🥲之後就疫情關係,一直都未有機會試😢最近終於有時間去食啦🥳一開始當然揀湯底先,有「麵包豆腐白湯鍋」同埋「無老辣香鍋」,我地就揀左無老辣香鍋😚 店員推介佢辣而不麻,亦唔會辣到搶喉果種🌶️店員果然冇介紹錯👍🏻湯底非常醇厚帶香辣,令人食唔停口🤤另外,無老鍋最大嘅一個特色就系可以無限追加鴨血同麵包豆腐😚對於我哩個勁鐘意食鴨血嘅人真系好開心🤪另外麵包豆腐將湯底完全吸引,真系非常之咁好食🤤出面真系食唔到😜食物方面有好多選擇😍我哋晏晝去,所以仲有午市輕盈組合🩷包括有上選牛小排/日本黑豚肩肉/台灣直送手工蝦滑,另外叫綜合餃,有蛋餃/燕餃/魚皮餃😚仲有台灣一口腸,贊岐烏龍面,當然唔少得系無老鍋獨有嘅冰淇淋豆腐啦😚 冰淇淋豆腐系豆腐加上魚漿同埋花枝漿製成,店員話其他食客覺得好似食緊燉蛋嘅口感咁,都幾特別🤭牛小排/日本黑豚肩肉肉質都好嫩滑,食落好新鮮,而蝦滑真系有大大只肉眼見到嘅蝦,好值得贊👍🏻到最後店員會奉上水蜜桃沙冰🍧比客人解解油膩,真系好窩心啊😚

到最後店員會奉上水蜜桃沙冰🍧比客人解解油膩,真系好窩心啊😚

衝出台灣的超正宗台式火鍋🍲在2021年登陸香港;衝出台灣一定有它的過人之處,其中就一定有其火鍋湯底功勞,加入了中藥香辛料熬製,增添了回甘的韻味~特別一提麵包豆腐、鴨血、白飯都是任食的(我們添了一次鴨血及豆腐🤤記得不要浪費!)我們在官網訂了位置,提前了半個小時到店,店員會安排座位給walk-in的食客,比較愕然的是看著比我們晚到店的walk-in客人比我們早入座,某人說下次應該同時一起排walk-in說不定還會快一些😂 整體食物質素不錯,不過在台灣吃到飽不需要過千,所以不會在香港回訪 ᐅ 鴛鴦鍋 $156 我們選擇了冰淇淋豆腐白湯+無老辣香鍋,鴛鴦鍋會額外收費$88;個人比較喜歡冰淇淋豆腐白湯,超鮮美湯頭,當中獨門自創的冰淇淋豆腐,吸滿白湯後豆香味濃郁可口,真的有吃熱版冰淇淋的感覺 無辣香鍋辣香醇厚,風味獨特;吃入口不會辣,吃到後期豆腐吸收了湯汁後才會有少許辛口,不吃辣的朋友絕對可以試試;基本上每樣食材都吸收了湯底,不需要額外蘸醬 ᐅ 特選牛拼盤+綜合丸 $588 牛肉包括牛頸脊、封門柳、牛邊抓及牛黃喉;牛肉肉味濃郁有嚼勁,油花適中,而牛頸脊黃喉沒有想像中爽脆 綜合丸分別有手工蝦丸、牛骨

[推薦菜品]
ᐅ 鴛鴦鍋 $156
鴛鴦鍋
冰淇淋豆腐

ᐅ 特選牛拼盤+綜合丸 $588
牛肉包括牛頸脊、封門柳、牛邊抓及牛黃喉;牛肉肉味濃郁有嚼勁,油花適中,而牛頸脊黃喉沒有想像中爽脆 綜合丸分別有手工蝦丸、牛骨濃汁牛丸、手工花枝、手工魚丸,手工蝦丸與手工蝦滑一樣多蝦,蝦丸更加結實;它的牛丸與潮汕牛丸不同,淡淡的肉香,也十分不錯
特選牛拼盤
綜合丸

ᐅ 招牌手工三色滑 $168
分別有瑤柱滑、蝦滑、蟹滑,三款調味上均加入了胡椒粉;第一次吃瑤柱滑和蟹滑,瑤柱滑鮮味十足,蝦滑全是蝦!個人更愛吃蟹滑,口感像肉丸般帶彈性

ᐅ 濃香豆皮 $68
由台灣直送,口感醇香,份量很足;可以理解為香港的響鈴,不同的是豆皮被折成一個長方形,需要多一些時間才能燙熟和吸滿湯汁
濃香豆皮

ᐅ 招牌枸杞菊花蜜 $108
味道清甜,份量夠3-4個人喝

ᐅ 脆炸芋圓黃金球 (贈送)
追蹤IG/FB就會贈送黃金球~黃金球是新鮮出爐, 外皮炸得酥脆,內裏則是綿密的芋泥

ᐅ 水蜜桃沙冰 (贈送)
很甜!十分解膩,但贈送的時間稍微有點尷尬;用餐時間90分鐘,我們吃了大概一個小時後店員已經上了冰沙,我們會以為冰沙是近結帳時送上的飯後甜品,最後冰沙變成了飲料
2023-04-22
30 分鐘 (堂食)
鴛鴦鍋
冰淇淋豆腐
特選牛拼盤
綜合丸
濃香豆皮
  • 無老辣香鍋
好耐冇去過台灣🇹🇼 掛住台式火鍋🥲上年知道無老鍋喺香港開業,一直都想試,不過預約困難,而家熱潮過咗終於可以一試😋冰淇淋豆腐鍋用花枝漿,魚漿同豆腐製造而成,食落去軟綿綿,口感特別,湯底鮮甜濃郁,好多人都推介👍🏻 90分鐘內豆腐同鴨血都係無限添加,好抵食!吊龍期間限定,原來識食一定係食吊龍,位於牛背脊內側,豐滿濕潤、細緻嫩滑,用作火鍋略灼,好味🩷招牌手工三色滑蝦滑,蟹滑,瑤柱滑,最欣賞係蝦滑,食落淡淡蝦肉🦐水蜜桃沙冰食到差唔多,店員會主動送上,細細杯當甜品咁飲,夠曬refreshing

招牌手工三色滑
蝦滑,蟹滑,瑤柱滑,最欣賞係蝦滑,食落淡淡蝦肉🦐

水蜜桃沙冰
去完台灣旅行食咗無老鍋🥰🙆🏻‍♀️ 估唔到香港無老鍋質素一模一樣🫶🏻💕 下次台灣食少一間🤣有啲位我覺得仲好過台灣🇹🇼 環境更加高級 服務好 食物有水準 而且weekend午市仲有set🤤❣️鴛鴦鍋 $78@1位+ $88冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋雖然鴛鴦鍋要加錢 但係係值得㗎‼️ 同台灣一樣豆腐同鴨血任添( • ̀ω•́ ) 好似我兩樣都勁鍾意食嘅就唔使叫咁多配料🤣鴨血真係好高質 呢度嘅辣係好溫和 淨係香唔辣🌶️冰淇淋豆腐必試 好特別嘅口感 麵包豆腐好索湯🍨 湯底好有誠意 加完湯都係好濃郁 又唔似台灣個鍋好bug用明火熱辣辣🔥🔥❣️午市推介優惠 $386有幾個唔同價錢嘅 set 真係超級抵食‼️❣️上選牛小排 半份一卷卷上好可愛😚 色澤好靚而且好大塊🥩🥓牛小排燒定煮都好好食 有牛味油香🫶🏻🐄❣️濃香豆皮(台灣直送)似係枝竹 煮多一陣超級索湯💦❣️日本黑豚肩肉(全份) +$90加錢轉咗全份 爭啲食唔晒🤭 想食肥啲可以揀豚腩 肩肉就肉感啲🐖❣️一品蟹滑膏(台灣直送)台灣食過🦐滑 今次試吓蟹🦀有驚喜喎‼️特別又好食 一樣好鮮味彈牙💕❣️粉條 $48其實我可以湯底加粉條就滿足🥰 好索味但唔可以煮太耐🍜 ❣️蜂蜜檸檬愛玉❣️薄

❣️鴛鴦鍋 $78@1位+ $88

有幾個唔同價錢嘅 set 真係超級抵食‼️

❣️上選牛小排 半份
一卷卷上好可愛😚 色澤好靚而且好大塊🥩🥓
牛小排燒定煮都好好食 有牛味油香🫶🏻🐄

❣️濃香豆皮(台灣直送)
似係枝竹 煮多一陣超級索湯💦

❣️日本黑豚肩肉(全份) +$90

❣️一品蟹滑膏(台灣直送)
台灣食過🦐滑 今次試吓蟹🦀
有驚喜喎‼️特別又好食 一樣好鮮味彈牙💕

❣️粉條 $48
其實我可以湯底加粉條就滿足🥰 好索味但唔可以煮太耐🍜

❣️蜂蜜檸檬愛玉
❣️薄荷青檸梳打
出色過台灣✨ 飲品選擇多🫶🏻🇹🇼 勁大杯mega size🤣 檸檬愛玉超高質 愛玉唔係好似鼻涕咁 實淨又有甜味 出色過好多飲品店🍯

環境仲奢華過台灣 成個用餐感受好好 加湯加茶好快🙆🏻‍♀️

• 一品蟹滑膏
  • 粉條
  • 蜂蜜檸檬愛玉
  • 上選牛小排
  • 鴨血
香港也可以吃到無老鍋!真係還原台灣的味道!無老鍋是我到台灣必到的火鍋店之一,疫情期間在香港開了分店湯底真係勁正!當然要選鴛鴦鍋✨冰淇淋豆腐鍋 及✨無老辣香鍋😍😍價錢$78位另加$88 鴛鴦鍋,加$10可自選加配人蔘,好抵食!還有白飯任吃😋😍湯底用多種中式香料調配,味道天然,湯頭鮮甜,味道豐厚,無老辣香鍋絕對是湯底香料味濃店員會不斷加入原味湯底,所以湯底會越來越濃郁,超正😍麵包豆腐及鴨血90分鐘無限添加🤭店員會不斷問需不需要添加,服務非常好👍🏻今次選了午市推介優惠,非常抵食😍$386有齊四款食品同兩杯飲品🔥安格斯牛小排,肉質細緻軟嫩,油花均勻甘香配上辣香鍋湯底非常好味😋🔥日本黑豚肩肉,獨家日本鹿兒島籐嶺牧場直送,肥瘦適中,口感太油膩,肉質細嫩🔥手工瑤柱滑 (台灣直送)有4款手工滑可選,選了手工瑤柱滑每一啖都吃到瑤柱絲,瑤柱味道香🔥 濃香豆皮 (台灣直送)這款要下鍋煮3-4分鐘,吸盡湯鍋湯底極之美味!🍹蜂蛋檸檬愛玉,味道清新,大大杯🍹青檸梳打🍧甜柚子沙冰甜品,非常清新又不太甜這款沙冰可解油膩感,口腔即時清新了好滿足嘅一餐啊🥰

湯底真係勁正!當然要選鴛鴦鍋✨
冰淇淋豆腐鍋 及✨無老辣香鍋😍😍
價錢$78位另加$88 鴛鴦鍋,
加$10可自選加配人蔘,好抵食!
還有白飯任吃😋😍

店員會不斷問需不需要添加,服務非常好👍🏻

今次選了午市推介優惠,非常抵食😍
$386有齊四款食品同兩杯飲品

🔥安格斯牛小排,肉質細緻軟嫩,油花均勻甘香
配上辣香鍋湯底非常好味😋

🔥手工瑤柱滑 (台灣直送)
有4款手工滑可選,選了手工瑤柱滑
每一啖都吃到瑤柱絲,瑤柱味道香

🔥 濃香豆皮 (台灣直送)
這款要下鍋煮3-4分鐘,吸盡湯鍋湯底
極之美味!

🍹蜂蛋檸檬愛玉,味道清新,大大杯
🍹青檸梳打

🍧甜柚子沙冰甜品,非常清新又不太甜
這款沙冰可解油膩感,口腔即時清新了
好滿足嘅一餐啊🥰

• 無老辣香鍋
*💭無老鍋來自台灣過江龍,最近終於有機會一試🥹甫入座店員便細心介紹湯底,點了招牌的冰淇淋豆腐鍋,湯底用上了多種中式香料,湯頭鮮美呈奶白色,豆腐及鴨血還是無限添加😳滾起後可在放食材前飲飲湯,一點也不鹹,五味雜陳,好滋味🤤►牛小排、日本黑豚腩肉肥肉和瘦肉比例非常均勻,肉質鮮嫩😋►濃香豆皮也是這家店的招牌菜之一,要浸五分鐘左右,介乎淋與脆之間,吸滿了湯汁之後相當美味🤤►手工蝦滑、四色丸口感彈牙足料,不會有麵粉味☺️►蜂蜜檸檬愛玉口感清爽,愛玉份量超多,非常舒爽解膩。
💭無老鍋

►牛小排、日本黑豚腩肉
肥肉和瘦肉比例非常均勻,肉質鮮嫩😋

►濃香豆皮

►手工蝦滑、四色丸
口感彈牙足料,不會有麵粉味☺️

►蜂蜜檸檬愛玉
口感清爽,愛玉份量超多,非常舒爽解膩。
2023-05-06 413 瀏覽
久違的台式火鍋🍲真係勁耐冇飛過去台灣啦!超懷念台式火鍋嘅味😍😍見到香港都開左無老鍋,緊係要試下啦!鴛鴦鍋🍲揀咗麵包豆腐鍋+無老辣香鍋麵包豆腐鍋食落清甜啲,好養生!無老辣香鍋食落偏鹹,唔會好辣🌶️最鐘意可以瘋狂加豆腐同鴨血添(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)🤍注意鴛鴦鍋係要額外收費$88每枱特選去骨雞脾肉🐥切得好薄,食落好嫩口!綜合丸🍡每樣2粒,啱啱好可以試哂咁多款手工蝦丸、牛骨濃汁牛丸手工花枝丸、豬骨濃汁貢丸最鐘意係花枝丸,食落超彈牙🤩手工蝦滑🍤真係有勁多細細隻嘅蝦!仲係台灣直送,但食落唔算好新鮮如果個滑再彈牙啲會更好!濃香豆皮(4個)第一次食咁大塊豆皮!台灣直送,可以吸哂湯嘅精華~但下次再食會想試下老油條/響鈴🤤水蜜桃沙冰🧊打完就爐飲番杯,好清新可以解油膩!又唔會太甜☺️☺️📍 無老鍋 (銅鑼灣)銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層#鍋鑼灣美食 #台式火鍋 #台灣火鍋 #邊爐 #打邊爐 #台灣美食 #台式邊爐
久違的台式火鍋🍲

真係勁耐冇飛過去台灣啦!
超懷念台式火鍋嘅味😍😍
見到香港都開左無老鍋,緊係要試下啦!

鴛鴦鍋🍲
揀咗麵包豆腐鍋+無老辣香鍋
麵包豆腐鍋食落清甜啲,好養生!
無老辣香鍋食落偏鹹,唔會好辣🌶️
最鐘意可以瘋狂加豆腐同鴨血添(⁎⁍̴̛ᴗ⁍̴̛⁎)
🤍注意鴛鴦鍋係要額外收費$88每枱

特選去骨雞脾肉🐥
切得好薄,食落好嫩口!

綜合丸🍡
每樣2粒,啱啱好可以試哂咁多款
手工蝦丸、牛骨濃汁牛丸
手工花枝丸、豬骨濃汁貢丸
最鐘意係花枝丸,食落超彈牙🤩

手工蝦滑🍤
真係有勁多細細隻嘅蝦!
仲係台灣直送,但食落唔算好新鮮
如果個滑再彈牙啲會更好!

濃香豆皮(4個)
第一次食咁大塊豆皮!
台灣直送,可以吸哂湯嘅精華~
但下次再食會想試下老油條/響鈴🤤

水蜜桃沙冰🧊
打完就爐飲番杯,好清新可以解油膩!
又唔會太甜☺️☺️

📍 無老鍋 (銅鑼灣)
銅鑼灣登龍街18號V Point5樓全層

• 水蜜桃沙冰
2023-05-06 164 瀏覽
Happy Friday梗係要食餐好,同同事2個嚟無老鍋打個快邊爐。店員服務好好,詳細介紹鍋底同火鍋料。店內裝修新淨,富中國風設計感,都有不少遊客專程去打卡。鍋底:麵包豆腐白湯鍋,係雞湯底配上紅棗杞子等滋潤藥材,麵包豆腐類似蜂巢豆腐,吸晒湯汁又軟又綿。火鍋料:冰淇淋豆腐,真係似雪糕,要即刻落鍋,吃落味道特別又熟悉,口感真係有啲似雪糕。吊龍(期間限定),肉質豐滿濕潤,細緻嫩滑,火鍋必點部位。日本黑豚肩肉,肥瘦均稱,口感結實,肉味香濃。手工蝦滑(台灣直送),真係見到大粒大粒嘅鮮蝦,啖啖都係爽口彈牙嘅蝦肉,肉比滑更多。綜合菇,食左咁多肉類當然要食返啲菌類中和下。醬料站有特製火鍋豉油,仲有蒜水,呢樣係比較少見,有濃厚蒜味同埋少少醋味,好開胃。最後再送多個清新味蕾嘅水蜜桃沙冰,又爽又甜又refresh,下次要嚟試埋晚巿先得。

火鍋料:

吊龍(期間限定),肉質豐滿濕潤,細緻嫩滑,火鍋必點部位。

日本黑豚肩肉,肥瘦均稱,口感結實,肉味香濃。

綜合菇,食左咁多肉類當然要食返啲菌類中和下。

日本黑豚肩肉
手工蝦滑
綜合菇
2023-05-05
日本黑豚肩肉
手工蝦滑
綜合菇
2023-05-04 47 瀏覽
去台灣必食的無老鍋之前在香港開了2間分店(尖沙咀和銅鑼灣),餐廳的地理位置好方便👍適逢假日,選左銅鑼灣Vpoint 的分店食,幸運地可以馬上入座🤣餐廳的裝修是以台灣的天燈為主調,非常有feel✨而且餐廳的空間感好大,位與位之間很寛敞,好多卡位,令客人坐得舒服😄👉🏻 鴛鴦鍋(冰淇淋豆腐鍋+無老辣香鍋)(每位$78,鴛鴦鍋每枱另需收費$88)就咁睇個名冰淇淋🍦豆腐鍋,都好難想像個湯底究竟係咩來😂無老辣香鍋無想像辣,甚至不食辣的人都可以食到,是由多款中藥香辛料熬成,湯底的味道層次較為豐富,故唔唔似坊間的麻辣鍋😆每款鍋底都會有麵包🥯豆腐同鴨血,兩款食物可以在90分鐘內任食,作為鴨血迷真係覺得好正😍另外還可以選擇是否加人蔘入湯底中,呢次我地就無選擇加了。另外餐廳贈送了兩粒冰淇淋🍦豆腐(追加$10 一粒),是無老鍋的招牌之一。它的外形真係有啲似冰淇淋,上枱後侍應會提醒客人盡快放入湯底,因為時間長會融😂放入湯底大約15分鐘後就會吸曬啲汁,食落去它與普通豆腐最唔同的是口感嫩滑綿密,真係食多幾粒都無問題🤪午市推介優惠($386)👉🏻 上選牛小排(半份)油脂分布平均,肉質鮮嫩,質素好好👍👉🏻 日本黑豚肩

就咁睇個名冰淇淋🍦豆腐鍋,都好難想像個湯底究竟係咩來😂

午市推介優惠($386)
👉🏻 上選牛小排(半份)
油脂分布平均,肉質鮮嫩,質素好好👍

👉🏻 日本黑豚肩肉(半份)
肩肉的質素與牛小排有一拼,肩肉大概熟到粉色就可進食,肉質爽脆😂

👉🏻 一品蟹滑膏(台灣直送)
平時打邊爐🍲會比較少食,蟹的鮮味幾濃,肉質比蝦滑實啲

👉🏻 濃香豆皮(台灣直送)
好大塊!一落鍋幾秒便可食,極速吸收湯汁,爽脆又好味😋

👉🏻 特濃芝士包心丸($58 四粒)
芝士控必點,滾熟後芝士係口中流出來的感覺好正,但要小心燙👄

👉🏻 彈牙墨魚棒($48)
打邊爐第一次試墨魚🦑棒,食落都幾重墨魚味同彈牙

👉🏻 水蜜桃🍑沙冰🍧(餐廳贈送)
最後餐廳會贈送水蜜桃🍑沙冰🍧,作用係清爽解膩,為完美的一餐畫上句號👏🏻
2023-05-04 61 瀏覽
我今日攞咗日假,同我兩個家姐去咗銅鑼灣食晏,大家姐話想食台灣正宗邊爐,我都好少中午打邊爐,就去V Point嘅無老鍋試一試佢聞名嘅冰淇淋豆腐白湯鍋,個湯底位位$78 ,但係湯底嘅豆腐同埋鴨血係90分鐘任食。個湯嚟到,餐廳侍應介紹個湯底嘅材料,又叫我哋試吓個湯底啲湯,我飲到少少當歸嘅味道,感覺好養生,湯底又夠甜,我忍唔住飲咗一碗😂!我哋點咗一個中午優惠套餐$368就有齊以下四款食物加2杯特色飲品,十分豐富,我哋三個女仔都食唔晒,而且食物質素非常高。餐廳而家做緊宣傳,只要你like佢個社交平台 專頁,就送你一碟脆炸竽圓黃金球。黃金球即叫即炸,見到個樣已經好吸睛,外脆內軟,不油不膩,我我自己一個人食咗三粒,獨自自肥🤭食完晒嘢,侍應嚟咗三杯水蜜桃沙冰,原來係送俾我哋打完邊爐之後清一清口腔嘅油膩感,唔好睇佢細細杯冇料到,佢真係好清新,飲完個口真係好Fresh! 雖然冇時間去台灣旅行,但係喺香港都可以食到正宗台灣邊爐,可以大快朵頤,坐得舒服,又可以同啲姊妹暢談暢飲,好正😊

2023-05-03 48 瀏覽
係香港都可以食到無老鍋🙌🏻有兩間分店 試左位於銅鑼灣既分店店內環境寬敞坐得舒服👍🏻而調味區亦有齊無老製醬油,招牌蒜頭水,辣椒,香蔥,香油同白醋 可自由調配麵包豆腐白湯鍋湯底採用雞骨,豬大骨,洋蔥,青蔥,薑同蒜頭等熬成鮮美既湯頭最後仲會加入多樣中藥香辛料令湯頭更加回甘👍🏻而且仲有鴨血及麵包豆腐無限量任添當日係lunch去打邊爐所以有呢個午市輕盈組合🌟上選牛小排(半份)🌟日本黑豚肩肉(半份)🌟手工瑤柱滑(半份) (台灣直送)可以一次過試到嫩滑兼油花均勻既牛小排, 肉質柔軟而多汁帶油香而不膩既黑豚肩肉同台灣直送每口都帶濃濃既瑤柱香同瑤柱絲既手工瑤柱滑 真係好正💯另外追加左🌟爽脆白鱔片(半份)整成玫瑰花型 賣相靚味道鮮甜無腥味 口感滑嫩爽脆🌟濃香豆皮(台灣直送) 建議先浸入湯底煮3分鐘 令豆皮吸收哂湯既精華 食落更滋味😋
係香港都可以食到無老鍋🙌🏻
有兩間分店 試左位於銅鑼灣既分店
店內環境寬敞坐得舒服👍🏻

麵包豆腐白湯鍋
湯底採用雞骨,豬大骨,洋蔥,青蔥,薑同蒜頭等熬成鮮美既湯頭
最後仲會加入多樣中藥香辛料
令湯頭更加回甘👍🏻
而且仲有鴨血及麵包豆腐無限量任添

當日係lunch去打邊爐
所以有呢個午市輕盈組合
🌟上選牛小排(半份)
🌟日本黑豚肩肉(半份)
🌟手工瑤柱滑(半份) (台灣直送)

另外追加左
🌟爽脆白鱔片(半份)
整成玫瑰花型 賣相靚
味道鮮甜無腥味 口感滑嫩爽脆

🌟濃香豆皮(台灣直送)
建議先浸入湯底煮3分鐘
令豆皮吸收哂湯既精華 食落更滋味😋