2010-05-17 22 瀏覽
是日和友人到 APM 食飯, ORDER 咗 SET LUNCH 蕃茄湯配烤牛扒烏冬 ($48),免費配麵豉湯 / 柚子茶 / 熱飲,凍熱再加 $2. 蕃茄湯烏冬:第一次食蕃茄湯烏冬,色澤好紅當當,湯底好香濃,配以新鮮蕃茄,好味道!不過烏冬就麻麻地,唔係咁突出,如果佢係一間賣烏冬的專門店,烏冬就有點失色. 但配搭很新款,都算 MATCH. 烤牛扒: $48 的 SET ... 都無咩要求,無咩牛扒味,好淡,唔特別.埋單九折連加一... 結果都係 $48 左右,無平到. SERVICE 不過不失,落ORDER都算快,不過好多人,LUNCH TIME 1:15PM去到都要等 15 - 20 分鐘... 如果 TEA TIME 或者少啲人,會再去.

埋單九折連加一... 結果都係 $48 左右,無平到.
蕃茄湯烏冬
配牛扒
2010-05-17
蕃茄湯烏冬
2010-05-01 6 瀏覽
之前吃過活方商場之烏冬之後好像有點上癮一般,很懷緬那種烏冬在口內有趙頭的感覺,正正就是想試試是否其他標榜讃歧烏冬的都會是有那種感覺,所以就順道到此商場頂樓處試試。 本來想點冷烏冬,因為那樣更能夠體會烏冬的趙頭感覺,不過看來她們並不是主打此類烏冬,反而是湯烏冬才是其推介食物,所以唯有試試喜歡的番茄湯底烏冬,食物也是為了令自己欣喜的,所以沒有堅持,只希望能夠得回那種烏冬獨有的趙頭感。結果沒有令自己失望而回,的確彈牙,儘管份量不多,但是那些烏冬配合味道特濃的番茄湯,已經令我喜愛不已。其中一碗烏冬配以吉列豬扒,吃豬扒當然不可能跟那有名的日本炸物相提並論,不過自己的標準有是那樣的可以調節,所以豬扒X烏冬X番茄湯就此成為今天一種滿足自己的食物組合。

番茄湯底烏冬
吉列豬扒
炸得不算差的豬扒
2010-04-18
番茄湯底烏冬
吉列豬扒
炸得不算差的豬扒
2010-02-23 6 瀏覽
我已經係第二次幫襯呢間「甘味讚岐手打烏冬」,佢自稱係正宗讚岐烏冬,同一般一包包的烏冬不同。冇錯,D烏冬真的比一包包的烏冬韌,而且仲方方地,有D似讚岐烏冬。但我點都叫做响日本食過真正些少的讚岐烏冬,D感覺真係完全唔同!可能係入唔到靚貨掛,我覺得唔係好似!講番今日,我們一行六人食左以下食物:溫泉蛋牛肉烏冬:唔夠熱,隻蛋完全係生的,唔得。吉列豬扒烏冬:OK少少,但湯都係唔夠熱!鮮茄雞肉(定豬肉?)撈烏冬:OK,但朋友說如果有碗湯跟會好D。金菇牛肉卷飯:冇問題,最好呢個。每人40元左右,午飯來說都唔係太差。
講番今日,我們一行六人食左以下食物:
溫泉蛋牛肉烏冬:唔夠熱,隻蛋完全係生的,唔得。

吉列豬扒烏冬:OK少少,但湯都係唔夠熱!
金菇牛肉卷飯:冇問題,最好呢個。

每人40元左右,午飯來說都唔係太差。
2010-02-23
2009-12-26 14 瀏覽
今晚去到門口時見吾洗等位都覺得有點奇怪原來佢比以前差左甘多我地order 左2個烏冬1) 蕃茄湯漢堡扒烏冬2) 蕃茄湯野菜烏冬漢堡扒烏冬黎到雖然仲有煙, 但係其實係暖既食既時候真係有d 擔心男朋友食左會肚痛呀我o個個野菜烏冬又ok 喎熱辣辣既, 不過d 料少過以前喇而且最差既係佢地d service個個好似琴晚玩完未訓醒甘但係收碟既速度就勁快話吾係想趕客走都吾信啦我諗我短期內吾會再去喇
今晚去到門口時見吾洗等位都覺得有點奇怪
原來佢比以前差左甘多

我地order 左2個烏冬

1) 蕃茄湯漢堡扒烏冬

2) 蕃茄湯野菜烏冬

漢堡扒烏冬黎到雖然仲有煙, 但係其實係暖既
食既時候真係有d 擔心男朋友食左會肚痛呀

我o個個野菜烏冬又ok 喎
熱辣辣既, 不過d 料少過以前喇

而且最差既係佢地d service

2009-12-25
慶祝紀念
聖誕節
2009-12-12 17 瀏覽
下午要了個照燒雞扒湯烏冬, 雞皮薄薄煎得香脆, 不捨得不吃它.烏冬煙煙韌韌, 也有彈性, 這樣價錢算不錯.

烏冬煙煙韌韌, 也有彈性
, 這樣價錢算不錯.

之前係赤丸係d烏冬感覺唔錯, 但地方稍微逼~所以今次專程試下"甘味讚岐手打烏冬"!!我叫左個鮮野菌烏冬轉蕃茄湯底, 阿仔就叫左照燒雞扒飯...再加炒雜菜, xx銀雪魚 and日式煎餃子小食方面, 每款都好好食!! 可能係我對個烏冬期望太高, 個蕃茄湯底食落好似ketchup咁甜甜地, 個味同烏冬唔係好match, 而且只係微暖所以對佢好失望~ 個照燒雞扒飯呢, 飯就佢mix左少少紅米, 雞扒係用炸既..好香不過略為硬左d~都係不錯既一餐, 下次再試下佢個普通湯底先
都係不錯既一餐, 下次再試下佢個普通湯底先
2009-11-22
2009-11-17 39 瀏覽
因為約咗朋友响九展睇 show, 但覺得响九展入面嘅食肆應該會多人同埋貴, 所以反正朋友都响 apm 返工, 就約响 apm 食埋嘢直接坐的士過九展啦! 我叫咗個無骨雞烏冬 (+ $10 轉蕃茄湯底) 個無骨雞炸得洽到好處, 當然一定要讚係個蕃茄湯底 我冇食晒啲烏冬但都飲晒啲湯呀 朋友叫咗個雜錦烏冬鍋 睇嚟都唔錯, ok 架 另外叫咗個九味豬仔骨 啲辣味就夠, 但啲肉真係太un, 搞到太黐牙喇

我冇食晒啲烏冬但都飲晒啲湯呀

朋友叫咗個雜錦烏冬鍋 睇嚟都唔錯, ok 架

2009-11-16
與友人一樣叫了巨型滑蛋蟹柳烏冬-$42,等了一會兒,便送到了。湯底是味噌湯,喝了一口,十分清甜。可是之後,有少少口渴,味精不是下了很多。而烏冬十分彈牙,要說質數的話,我認為是絕對好過吉野家的。蟹柳吃得出不是普通街上那些,有蟹的那種鮮甜在!唯店內太細,有時,要等很久。
與友人一樣叫了巨型滑蛋蟹柳烏冬-$42,
等了一會兒,便送到了。
湯底是味噌湯,
喝了一口,十分清甜。
可是之後,有少少口渴,
味精不是下了很多。
而烏冬十分彈牙,
要說質數的話,
我認為是絕對好過吉野家的。
蟹柳吃得出不是普通街上那些,
有蟹的那種鮮甜在!
唯店內太細,
有時,要等很久。
2009-11-14
$46.2
2009-10-15
肥牛蟹子石頭飯好香 d牛唔un, 飯唔dry ,又有洋蔥香味 ,幾好! 咩牛柳粒蕃茄烏冬 可以推介, 蕃茄濃度岩岩好 ! 烏冬inin unun ,有日本feel 哈哈唔知咩魚餅 加左d沙拉醬都唔覺膩, 唔差 !食完可以走過隔離睇film , 係未好方便先

肥牛蟹子石頭飯
好香 d牛唔un, 飯唔dry ,又有洋蔥香味 ,幾好!
咩牛柳粒蕃茄烏冬
可以推介, 蕃茄濃度岩岩好 ! 烏冬inin unun ,
有日本feel 哈哈
唔知咩魚餅
加左d沙拉醬都唔覺膩, 唔差 !

食完可以走過隔離睇film , 係未好方便先
食食下先記得影
2009-10-13 54 瀏覽
是日午餐,獨自等了20分鐘才有位 。還記得上次來吃鐵板牛肉蕃茄湯烏冬,味道好像是把鐵板牛肉跟蕃茄湯烏冬分開吃一樣。故今次點了<香蒜雞絲蕃茄湯烏冬>跟<柚子蜜>,上菜速度很快 (不用5分鐘)。新鮮蕃茄配搭彈牙手打烏冬,再加上蒜香跟雞絲,只可以說一個字:夾,一口可以感受到4種味道。不過略嫌湯底太稀,應該是午飯時間關係,要兼顧上菜速度。~~5:00pm 前埋單有九折~~
是日午餐,獨自等了20分鐘才有位 。

不過略嫌湯底太稀,應該是午飯時間關係,要兼顧上菜速度。

~~5:00pm 前埋單有九折~~
香蒜雞絲蕃茄湯烏冬 (推介)
2009-10-12
$45.1 (午餐)
香蒜雞絲蕃茄湯烏冬 (推介)
2009-10-06 3 瀏覽
今日試食這間手打烏冬餐廳...首先當然叫了烏冬啦 - 鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬- 蕃茄湯太濃, 牛柳粒好有牛味, 烏冬都OK 但不突出 !第ニ個主菜- 免治雞肉冬菇釜飯- 初初看它, 以為好細碗, 原來隻碗好高, 都很多飯, 個飯D汁都算多,濕濕地, 味道是合格的!小食叫了- 1) 七味炸BB池魚, 好脆口, 辣辣地, 食得出是即叫即炸的, 送酒一流 ! 2) -茶碗蒸蛋 - 味道跟日本壽司店的有不同, 蛋內有很多雞肉 (都好有雞味的 ) 及其他配料, 但D蛋比較實, 如喜歡食日本壽司店的味道, 這個就不適合了!最後要值得一讚的是服務好好, 首先我看見侍應們是不停地( 除了取食物及做其他事外,真是不停的 ) 每張枱巡視 ( 目光像探射燈一樣, 都幾攪笑 ), 一發現客人無茶, 便立即倒茶 , 我杯茶飲完幾次都不用叫不用等就自動過來倒茶, 真得很快, 他們不會企埋一邊等人叫的, ,見到這樣覺得他們都很辛苦, 所以在此鼓勵一下及讚賞一下 ! 另外上菜時間也+分快, 叫了約5分鐘已開始有得食...食完的碟亦收得很快( 逃不過他們的探射眼 )! 埋單時不
今日試食這間手打烏冬餐廳...

最後要值得一讚的是服務好好, 首先我看見侍應們是不停地( 除了取食物及做其他事外,真是不停的 ) 每張枱巡視 ( 目光像探射燈一樣, 都幾攪笑 ), 一發現客人無茶, 便立即倒茶 , 我杯茶飲完幾次都不用叫不用等就自動過來倒茶, 真得很快, 他們不會企埋一邊等人叫的, ,見到這樣覺得他們都很辛苦, 所以在此鼓勵一下及讚賞一下 ! 另外上菜時間也+分快, 叫了約5分鐘已開始有得食...食完的碟亦收得很快( 逃不過他們的探射眼 )! 埋單時不知是經理or 主任過來時也是笑容滿面, 好!
晚餐兩人埋單約$140元 !
整體上以這個價錢來說 , 食物是合格的, 服務好好, 普普通通食餐飯是可以的, 會再來試下其他的食物 !
鐵板牛柳粒蕃茄湯烏冬
免治雞肉冬菇釜飯
七味炸BB池魚
茶碗蒸蛋
2009-10-06
4-10-09晚上, 跟友人一同進膳, 最後決定了來這裡吃由於我太唔餓, 但友人極餓我選擇了一個淨烏冬加大version, 250g, 15元友人叫了一個蕃茄牛肉粒烏冬, 48元我們一同叫了一個小食, 黑椒雞軟骨, 28元個烏冬真係幾抵, 因為個湯不錯, 而且好多, 多到我都食唔晒, 要分一點比友人由於我唔食蕃茄, 所以我唔知友人的烏冬係咩味個黑椒雞軟骨剛炸起, 但是炸得好黑. 份量不太多, 整體味道都是一般服務方面, 真係ma ma dei.我想落單, 舉左手一陣, 有一個男waiter見到我, 同我四目交投左一陣, 佢都冇理我, 又冇叫其他同事serve我, 有冇搞錯!咁服務我, 仲要收我加一, 真係離譜!加左一後, 多謝$100.1.
4-10-09

晚上, 跟友人一同進膳, 最後決定了來這裡吃

由於我太唔餓, 但友人極餓
我選擇了一個淨烏冬加大version, 250g, 15元
友人叫了一個蕃茄牛肉粒烏冬, 48元
我們一同叫了一個小食, 黑椒雞軟骨, 28元

由於我唔食蕃茄, 所以我唔知友人的烏冬係咩味

服務方面, 真係ma ma dei.
咁服務我, 仲要收我加一, 真係離譜!

加左一後, 多謝$100.1.
我的$15烏冬
$28黑椒雞軟骨
好紅的蕃茄冬
2009-10-04
$50.05 (晚餐)
2009-10-02
原本有得食自助餐,點知家人遲訂位,最後連後補也等不到.由於一直都想試這間店,今次就去食還了心願吧!在等候家人期間己取了宣傳紙看,入到去便可以叫了一個熱烏冬一個冷烏冬和兩款小食加一杯飲品冷稻庭烏冬$36,冷烏冬唔夠凍,烏冬用上貴一點的稻庭,比起讚歧的滑溜和彈牙,再加上青森縣雞蛋,雖然唔覺和普通的蛋味道有何分別.把蛋撈在烏冬上令本身滑的烏冬更滑.雖然烏冬不錯,可惜敗筆在冷麵汁,實在不明為何沒有完全鹹味,淡淡的帶唔起烏冬的香味.牛肉涮涮鍋配讚岐烏冬$50,牛肉涮涮鍋的牛好多,只是沒有牛肉味,加上太熟的關係,有點韌,配菜的金菇只有一小束,實在太少了.主角讚歧烏冬唔夠滑溜又煮得過淋,唔夠彈性,最好還是湯唔會過甜,除了湯比較好外,實在這個熱烏冬真的不算突出小食:燒豬頸肉$29:豬頸肉一些又厚一些又薄,厚的當然比較韌,薄的比較好.有少許炭燒味道,同酒味一樣又唔係塊塊有,實在太唔平均了.最不喜歡還是那個汁又甜又多,影響豬頸肉味道紫菜炸魷魚鬚28,哎,這個真是十分難食,所謂的難食唔係味道,而是魷魚實在太韌,無乜牙力千萬叫別,有牙力都唔好搵自己笨.傷到牙仔就無謂了.雖說用上紫菜,昔紫菜味欠奉,最後自行加七

小食:
紫菜炸魷魚鬚28,哎,這個真是十分難食,所謂的難食唔係味道,而是魷魚實在太韌,無乜牙力千萬叫別,有牙力都唔好搵自己笨.傷到牙仔就無謂了.雖說用上紫菜,昔紫菜味欠奉,最後自行加七味粉調味,令到味道稍為突出.不得不提份量太少,28元得幾條,會唔會太貴,有點兒那過呢
飲品:爽滑涼粉冰塊18,這杯飲品沒有奶味,只有多涼粉和勁重的甜味,如可做到減甜多奶會好飲好多
服務:少人時容易找待應,多人時便較難找人.原本對服務無乜特別挑剔,只是結賬時遇到的情況令我有點不悅.當時收錢的是一個受訓中的待應,我們俾錢時她沒有點算,其中一位待應請她數清楚夠唔夠錢,我明白她唔想待應出錯,只是並不是在客人面前說這番話,這麼說是說客人可能會比少錢嗎???這點要扣分.
最後兩個人吃了170多元.
總括來說食物味道唔算突出,價錢又唔算平,或許短期內不會再光顧了.
冷烏冬
唔太好味的熱烏冬
汁太多的豬頸肉
考牙力的魷魚鬚
唔好飲的滑滑涼粉冰
2009-09-29
冷烏冬
去到apm睇水牌...見近來烏冬幾hit就試下la....完完全全好後悔.第一: 烏冬和吉野家的沒有分別, 食吾出係手打的.第二: 我叫既係:巨型滑蛋蟹柳烏冬, 吾係 巨型滑蛋蟹柳烏冬走滑蛋huffy: 泡菜豚肉烏冬, 吾係泡菜豚肉烏冬走泡菜叫既所有野同menu 有極大既出入, 圖片只供參考 都吾係可以有這麼大的差別平均一人要$50, 但係得到既比吉野家既$20下午茶更少....完全係不知所謂

第一: 烏冬和吉野家的沒有分別, 食吾出係手打的.
泡菜豚肉烏冬, 吾係泡菜豚肉烏冬走泡菜

完全係不知所謂
2009-08-30
2009-08-11 1 瀏覽
今日因公事到apm食lunch...一點幾去到,等到一點九先有位.......之前都有去過屯門分店食,都OK不錯(食冷烏冬)今日就叫左個咖哩牛腩撈烏冬............UM....配搭很奇怪........其實個汁係OK,但配上烏冬真係有點兒..............不知道是不是已經沒有冷烏冬吃呢?如果有得俾得揀,我寧願食冷烏冬.........
今日因公事到apm食lunch...
一點幾去到,等到一點九先有位.......

之前都有去過屯門分店食,都OK不錯(食冷烏冬)
今日就叫左個咖哩牛腩撈烏冬............
UM....配搭很奇怪........

不知道是不是已經沒有冷烏冬吃呢?
如果有得俾得揀,我寧願食冷烏冬.........