餐廳: 田記魚蛋牛腩專門店 (碧街)
資訊:

2020-05-04 40 瀏覽
依排多左係mk行,因為人小左舒服,所以食埋飯先走。朋友介紹田記牛腩。崩沙牛腩粗面 $45 + 紫菜 $6崩沙牛腩有肥位有瘦位,近筋肉位都有。食崩沙牛腩前,先食件白蘿蔔吸盡牛既精華,軟林林多汁。主角牛腩煙韌爽口牛味濃郁,好明顯比金牌牛腩軟林同濃牛香。加埋蔥花同紫菜正,最重點點埋炸魚皮食,woohoo~粗面多多爽口。金牌牛腩河粉 $36 + 雲吞 $7金牌牛腩瘦肉多,喜歡食肉既朋友選這個吧,唔介意食少少肥同「少肉」就食崩沙牛腩!雲吞比較小巧但彈牙。通菜 $15份量價錢相乎,腐乳多好比力!炸魚皮 $15一包上自己拆,感覺乾淨多了,疫情期咁食放心多。熱檸茶&豆漿都係+$7 豆漿店員姨姨好好比朋友開埋,樽裝讚!檸菜菜底勁濃!

崩沙牛腩粗面 $45 + 紫菜 $6

金牌牛腩河粉 $36 + 雲吞 $7

雲吞比較小巧但彈牙。

通菜 $15
份量價錢相乎,腐乳多好比力!

炸魚皮 $15
一包上自己拆,感覺乾淨多了,疫情期咁食放心多。

熱檸茶&豆漿都係+$7
豆漿店員姨姨好好比朋友開埋,樽裝讚!檸菜菜底勁濃!
  • 崩沙牛腩
2020-04-30 34 瀏覽
淨墨魚丸墨丸裏面有粒粒既墨魚肉,幾有咬口,食得出係用新鮮墨魚製作,同街市買個d平價墨丸完全唔同,鮮味十足。炸魚皮炸得鬆脆。崩沙牛腩米粉牛腩帶少少肥膏,牛腩肉紋理清晰,肉味濃郁又夠腍,一碗$45有8-9件牛腩,非常足料。魚三寶河粉魚旦、片頭及魚皮餃全部都好新鮮,應是用了新鮮魚肉做,彈牙爽口,而且唔覺有落味精,食完都唔會狂飲水,辣椒醬又既香且辣,配上爽滑河粉味道更夾。總結,這裏的粉麵大碗,牛腩、魚旦及墨丸都做得很出色,價錢又抵食,值得推介。

淨墨魚丸

炸魚皮炸得鬆脆。

崩沙牛腩米粉

魚三寶河粉

田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地).牛魔王河粉.喜歡吃牛雜嘅朋友必試牛魔王河粉,有牛肝牛肚牛腩牛筋等等,分量大送多只是$48一碗,如果你只係叫普通雙拼分分鐘只係30幾蚊就有一碗啦,喺香港地呢個咁通脹嘅地方依家食到30幾蚊一碗真係非常實惠!.牛三寶米粉.呢度嘅粉麵底係任君選擇,連伊麵同烏冬你都學有得揀不過就要加$6,牛三寶就只有牛筋牛肚及牛腩,個牛腩非常之香!.腐乳通菜.通常我倆外出食麵都會叫一碗通菜食,二腐乳通菜就是我們常會叫的,呢度價錢咁親民,一碗腐乳通菜當然非常之平啦!.淨鮮蝦雲吞.淨雲吞前後好似有成七八粒咁多,入面仲有少少生菜!先$32碗!.📌田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地)油麻地碧街45號地下C1號舖—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfoodblogger#hkgirl #foodporn #田記魚蛋牛腩專門店
田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地)

牛三寶米粉

腐乳通菜

淨鮮蝦雲吞
📌田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地)
油麻地碧街45號地下C1號舖
—————————————————————-
田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地).⚜️牛魔王河粉⚜️$48.牛魔王係包括晒所有牛雜嘅食品,有牛腩牛筋牛肚同埋牛肝等等,仲要餸嘅份量係非常之多,而且價錢非常實惠,湯底仲有腩汁添!.⚜️牛三寶米粉⚜️.牛三寶就只包括平時最普及嘅牛腩牛筋以及牛肚,因為個人呢覺得河粉會比較油膩所以就揀米粉,呢度有好多粉面嘅選擇,河粉幼麵油麵任君選擇!.⚜️炸魚皮⚜️.10幾蚊一包魚皮炸得香脆而且又冇益味,除咗堂食定外賣都得,因為佢一早就一包包獨立包裝晒,食唔晒仲可以拎走添!.⚜️淨鮮蝦雲吞⚜️.我哋兩個今日突然間好想食鮮蝦雲吞,所以另外再叫多碗淨雲吞食,如果唔鍾意食粉面嘅人都可以淨嗌餸!.—————————————————-味道:⭐️⭐️⭐️⭐️服務:⭐️⭐️⭐️⭐️價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️環境:⭐️⭐️⭐️⭐️.📍 田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地)油麻地碧街45號地下C1號舖—————————————————————-#hkig#hkigfood#hkfoodie#foodie#food#food#foodstagram#hkfoodlover#hkdaily#foodiehk#foodig#foodlife#hkfood#foodblogger#hkfood
田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地)

⚜️牛魔王河粉⚜️$48

味道:⭐️⭐️⭐️⭐️
服務:⭐️⭐️⭐️⭐️
價錢:⭐️⭐️⭐️⭐️
環境:⭐️⭐️⭐️⭐️
📍 田記魚蛋牛腩專門店 (油麻地)
油麻地碧街45號地下C1號舖
—————————————————————-
2020-04-25
5 分鐘 (堂食)
2020-04-18 41 瀏覽
這間位於油麻地站的田記魚蛋牛腩店,真係名乎其實,魚蛋及牛腩都是其招牌菜。所以粉麵都要三十幾起,價錢都貼地。淨鮮蝦雲吞雲吞不算大粒,正常一口一粒,裏面的蝦肉新鮮爽口,豬肉半肥瘦同蝦肉比例適中,不過味道則不及魚蛋及牛腩般突出。牛魔王河粉崩沙腩帶點肥膏,入口有牛油脂香,而且帶點爽口,牛膀、牛肚都新鮮有牛肉香,炆得很腍,牛筋更是入口溶化。招牌魚蛋河魚蛋食到有魚肉鮮甜味,而且很彈牙,不會溝了很多粉,絕對是新鮮魚肉做成,河粉爽滑不會太諗,份量又多,幾乎等於外面的1.5倍份量。另外加$7還可配冷熱飲品。

淨鮮蝦雲吞

招牌魚蛋河

另外加$7還可配冷熱飲品。
2020-04-03 53 瀏覽
朋友牛引發作,話想食牛腩面,但我又想食串燒,所以先去吃碗粉,再去隔離街食串燒🤣🤣🤣🤣魚蛋面——呢度既魚蛋不用致疑,因為之前已吃過是非常有魚的鮮味自制魚蛋,魚味道甚重,非常好味⋯⋯😋牛三寶——呢度既牛靚到不得了,鍾意食牛的人不容錯過,我的朋友要食完昵碗牛先再去食晚餐,就知道呢度既牛幾咁吸引😋除咗炇得夠焾,味道和質感都有口感,材料又夠靚👍😋咖啡——-昵度既齋啡都唔錯⋯⋯有咖啡味。夠濃𨚲,對於我的飲咖啡☕️要求,都算滿意😋😁凍檸茶—-茶味香濃,檸檬🍋味夠。

除咗炇得夠焾,味道和質感都有口感,材料又夠靚👍😋

凍檸茶—-茶味香濃,檸檬🍋味夠。
2020-03-23 53 瀏覽
油麻地碧街附近有很多街坊小店香港大小粉麵店很多,但牛腩做得出色的不多店家餐牌主打牛腩,牛腩看似平平無奇,但做得出色不易崩沙牛腩撈麵 - $52崩沙腩是牛的橫膈膜,連着少許的肉入口最煙韌彈牙,是眾腩中最有嚼勁的部分半肥半瘦,筋膜相連,燜煮到軟滑可口,入口即化一乾三濕湯底有鮮明香料味道,滋味有層次牛魔王飯(牛雜、牛腩、牛筋) - $70牛雜燜得入味,軟熟恰到好處,吸盡雜汁,鮮味得很牛腩燜得入味,牛味香氣濃郁牛筋滑爽酥香,淡嫩不膩底部的蘿蔔也吸足了湯裡的味道想不到飯也有一乾三濕不同的是湯底有紫菜生菜 - $15豆漿 - $7使用百份之百香港製造的本地牌品壹品豆漿凍檸檬紅茶 - $7
油麻地碧街附近有很多街坊小店
香港大小粉麵店很多,但牛腩做得出色的不多

店家餐牌主打牛腩,牛腩看似平平無奇,但做得出色不易
崩沙牛腩撈麵

崩沙牛腩撈麵 - $52
崩沙腩是牛的橫膈膜,連着少許的肉
入口最煙韌彈牙,是眾腩中最有嚼勁的部分
半肥半瘦,筋膜相連,燜煮到軟滑可口,入口即化

一乾三濕
湯底有鮮明香料味道,滋味有層次
牛魔王飯(牛雜、牛腩、牛筋)

牛魔王飯(牛雜、牛腩、牛筋) - $70
牛雜燜得入味,軟熟恰到好處,吸盡雜汁,鮮味得很
牛腩燜得入味,牛味香氣濃郁
牛筋滑爽酥香,淡嫩不膩
底部的蘿蔔也吸足了湯裡的味道

凍檸檬紅茶

凍檸檬紅茶 - $7
2020-03-23
崩沙牛腩撈麵
牛魔王飯(牛雜、牛腩、牛筋)
生菜
2020-03-23 30 瀏覽
今日去油尖旺買野,係地鐵站A1出口一上,就聞到好香既牛雜味,原來就係呢間店到傳出黎,咁啱又食係食中午時間,所以就入去試下 一睇就知係做街坊生意 因為好多公公婆婆都入黎食而我就被廚師吸引, 因為個廚師叔叔好有型 係型佬一名而店舖出名係牛 同魚蛋就揀咗2碗麵同一碟菜 2杯飲品 當LUNCH 牛魔王河粉 呢碗麵係田記必點 ,內裏有牛肚,牛腸,牛腩,牛肺,牛膀,樣樣都爽口彈牙,膠原感超重 而且份量十足,而湯底亦好重牛既鮮味,不愧叫做牛魔王,牛腩專門店絕對實至名歸招牌魚蛋河粉 魚蛋一咬落去,就食到好鮮既魚味,真係好似佢咁講,日日新鮮製造,碗湯仲有好濃既魚湯味,味道一流腐乳通菜凍豆漿及凍檸茶支裝豆漿,安全又衛生,而凍檸茶亦有茶記水準,唔錯
而我就被廚師吸引, 因為個廚師叔叔好有型 係型佬一名
而店舖出名係牛 同魚蛋
就揀咗2碗麵同一碟菜 2杯飲品 當LUNCH

招牌魚蛋河粉

腐乳通菜

凍豆漿及凍檸茶

支裝豆漿,安全又衛生,而凍檸茶亦有茶記水準,唔錯

呢日同男友行完潮特,肚餓諗住響附近醫下肚,就入左去呢間牛腩麵店。因為唔知揀咩好,有選擇困難症既我就決定跟返佢menu推薦,點左崩沙牛腩幼麵+牛腩河,再加通菜+淨魚三寶,一次過試幾款野崩沙牛腩半肥半瘦,筋膜相連,香軟爽滑,牛味極濃,白蘿蔔煮到好淋好入味,幼麵彈牙,鹼水味唔重。男友既牛腩河大碗足料,牛腩口感細緻,食落口唔痴牙,香嫩入味,河粉質素就一般啦,如果牛腩可以加底就好啦魚三寶有魚蛋、魚皮頭、魚皮餃,每樣野都打孖上,岩哂我同男友開心share,魚蛋好似係手打,好彈牙,呢個個底仲有好多生菜,生菜新鮮爽口(值得一讚係d蔥全部分開上)通菜隔離係腐乳醬,可以自己決定點幾多醬汁,好少咁食,覺得都唔錯野飲我地分別要左熱杏霜、柚子蜜食左咁多野,埋單先148,好抵
呢日同男友行完潮特,
肚餓諗住響附近醫下肚,
就入左去呢間牛腩麵店。

因為唔知揀咩好,
有選擇困難症既我就決定跟返佢menu推薦,
點左崩沙牛腩幼麵+牛腩河,
再加通菜+淨魚三寶,
一次過試幾款野

崩沙牛腩半肥半瘦,筋膜相連,
香軟爽滑,牛味極濃,
白蘿蔔煮到好淋好入味,
幼麵彈牙,鹼水味唔重。

男友既牛腩河大碗足料,
牛腩口感細緻,食落口唔痴牙,
香嫩入味,河粉質素就一般啦,
如果牛腩可以加底就好啦

魚三寶有魚蛋、魚皮頭、魚皮餃,
每樣野都打孖上,
岩哂我同男友開心share,
魚蛋好似係手打,好彈牙,
呢個個底仲有好多生菜,
生菜新鮮爽口

(值得一讚係d蔥全部分開上)

通菜隔離係腐乳醬,
可以自己決定點幾多醬汁,
好少咁食,覺得都唔錯

野飲我地分別要左熱杏霜、柚子蜜

食左咁多野,埋單先148,好抵

在經濟低迷的情況下,各大商店紛紛大減價,雖然疫情仍然未受控,但還是忍不住外出到油尖旺逛逛。沿油麻地地鐵站步出,就看到|田記^了,記得以前我經常幫襯這間小店,不過,自從疫情開始,已經沒有來過,這次感覺就像舊地重遊一樣,那就大吃一餐吧!牛魔王河粉牛魔王可說是|田記^必點皇牌,內裏有牛雜、牛腸、牛肺、牛腩、牛筋等,牛氣十足,我最愛吃牛筋,入口煙煙韌韌,帶有重重的膠原感,牛腸帶有點點脂肪,味道甘香,另外,湯底鮮甜,帶有濃濃的牛肉香味,河粉滑溜,掛湯後非常好吃。崩沙牛腩河粉朋友點了崩沙牛腩,牛腩份量雖然不算多,但勝在肉質鮮,口感煙韌爽口,脂香味重,吃有整個咀巴都有濃濃的牛肉香味。芥蘭由於這裏的牛腩做得非常出色,所以追加芥蘭時,我要求加入"腩汁",芥蘭入口爽脆,配上牛腩汁,份外惹味。炸魚皮魚皮以透明膠袋形式送上,感覺衞生,而魚皮入口脆卜卜,口感酥脆,完全沒有"油益味",朋友對它讚口不絕。凍豆漿及凍檸茶每次看到支裝豆漿,我對會對餐廳加分,畢竟支裝的較安全衛生,凍檸茶亦有茶記水準,超滿意~

崩沙牛腩河粉

芥蘭

炸魚皮

凍豆漿及凍檸茶
2020-03-07
又到咗食飯既時刻,愛吃魚🐟的我、愛吃牛🐂的他,簡直就是天生一對⋯⋯😂😂😂😂😂😂😂😂😂(田記魚蛋🐠🐟牛腩🐂專門店)平靚正👍👍👍👍係門口望見已經好吸引➕流晒口水⋯⋯吸引咗入去食😛愛牛人士必吃——-牛🐂魔王配河粉⋯⋯牛魔王的誘惑——足料靚牛,材料上乘,一碗差不多有齊哂牛的各種部位....勁,只係58元👏牛筋、牛坑腩、牛膀、牛肺、牛肚、牛腸.........等等,靚料好味真係唔食牛既人都比佢引到想食😂😂😂😂😂😂全部炇得又夠腍又夠味,真係名符其實的(牛腩)專門店👏👏魚🐠三寶配河粉———-🐟皮餃、魚蛋丶魚🐟片頭,全部是我的至愛,扺食到爆36元有齊哂我喜愛的口味⋯⋯好有🐟味的魚🐟蛋、魚片頭,彈牙足料的魚🐟皮餃,名符其實的(魚蛋)專門店,河粉仲非常之滑溜,大大碗,抵食✌️✌️👏👏腐乳通菜——-新鮮通菜軟熟無比配腐乳醬好味➕滋味😋炸魚🐟皮——-鬆化脆口的炸魚🐟皮😋食物好食已經不在話,估唔到咖啡都咁出色👍👍👍👍👍👍👍意外驚喜的🍋啡☕️⋯⋯鍾意飲咖啡☕️的我,估唔到一間普普通通的餐廳沖調既咖啡☕️可以咁好飲,(檸🍋咖啡☕️、好小地方有,仲要係好好飲,曾經都係其他餐廳飲過🍋啡☕️,大部分檸🍋又蓋過咖啡,或者咖啡不夠濃郁,就
(田記魚蛋🐠🐟牛腩🐂專門店)平靚正👍👍👍👍
係門口望見已經好吸引➕流晒口水⋯⋯吸引咗入去食😛

愛牛人士必吃——-牛🐂魔王配河粉⋯⋯

全部炇得又夠腍又夠味,真係名符其實的(牛腩)專門店👏👏

腐乳通菜——-新鮮通菜軟熟無比配腐乳醬好味➕滋味😋

炸魚🐟皮——-鬆化脆口的炸魚🐟皮😋
食物好食已經不在話,估唔到咖啡都咁出色👍👍👍👍👍👍👍

意外驚喜的🍋啡☕️⋯⋯鍾意飲咖啡☕️的我,估唔到一間普普通通的餐廳沖調既咖啡☕️可以咁好飲,(檸🍋咖啡☕️、好小地方有,仲要係好好飲,曾經都係其他餐廳飲過🍋啡☕️,大部分檸🍋又蓋過咖啡,或者咖啡不夠濃郁,就好似飲更🍋茶)想不到係呢到可以飲到🍋味,又可以飲到香濃、濃厚的咖啡☕️味,唔單止魚蛋牛腩出色,連咖啡都可以比到我驚喜👍👍👍👍👍👍

員工——-我直覺見到一男一女應該係兩夫妻,我估佢地係一家人,好溫馨又有禮貌nice➕like👍👍👍😋😋😊😊😊👏👏✌️✌️✌️
2018-09-17 580 瀏覽
🍴牛腩河 33 蚊🐂🍜牛腩肥瘦適中 都幾爽口既 河粉汁幾爽滑 個湯就正正常常 😉加埋 d 炸蒜葱花調味都唔錯既#牛腩 #牛腩河Score 平均分 <7/10>Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻Service 服務:👍🏻👍🏻~~~~~~~~~~~~~ADDRESS#田記油麻地碧街 45 號 c1 號鋪
🍴牛腩河 33 蚊🐂🍜

#牛腩 #牛腩河
Score 平均分 <7/10>
Taste 味道:👍🏻👍🏻👍🏻
Present 外觀:👍🏻👍🏻👍🏻
Decor&Hygiene 環境衞生:👍🏻👍🏻👍🏻
Value for $ 性價比:👍🏻👍🏻👍🏻
Service 服務:👍🏻👍🏻
~~~~~~~~~~~~~
ADDRESS
#田記
油麻地碧街 45 號 c1 號鋪
2018-09-12
2018-07-17 296 瀏覽
睇個名都知魚蛋應該先係里間鋪嘅賣點,唔知其他嘢得唔得。今次叫左個牛腩墨魚丸雙拼麵試試。估唔到其他嘢都有水準,牛腩好淋唔會"鞋", 都值得一試!墨魚丸墨魚味好出又足料,口感好得,但得兩粒好少,唔夠喉!

估唔到其他嘢都有水準,牛腩好淋唔會"鞋"
, 都值得一試!墨魚丸墨魚味好出又足料
,口感好得,但得兩粒好少,唔夠喉!

2018-07-07 244 瀏覽
成日有選擇困難,又想食魚片頭又想食魚皮餃,咁點算。 田記就好正,有個魚三寶麵俾我揀。 牛雜麵就見過,魚三寶都係第一次。雖然份量無特別多到(魚蛋係3粒,魚片頭同魚皮餃各兩舊),$35喺油麻地唔算特別平,但就可以俾我食晒3養嘢,個魚片頭好爽,一定要試!