餐廳: 盈館
資訊:

之前喺 openrice 見到有人推介呢間【盈館】酒樓,今次週末就搵咗機會親自去試吓佢哋嘅午市點心。我自己好鍾意去唔同嘅酒樓試吓各式各樣嘅廣東點心,所以對點心係好有要求。去到創興廣場 7 樓就見到佢哋個大門同招牌,好顯眼。一個人我自己叫咗四樣佢哋嘅點心,等我逐樣評吓佢哋嘅味道啦!餃類【晶瑩鮮蝦餃】:皮薄餡靚,外皮軟嫩,入面嘅料塞得好滿,入口好飽滿。蝦好新鮮,餃仔入面仲有好多好香嘅湯汁,流油。小籠包【金湯小籠包】:好有光澤,睇落好有食慾,湯汁嘅鮮味好濃郁,配埋肉質好滑。燒賣【懷舊燒賣王】:睇落好 juicy,份量唔會太細,味道好鮮美,可以 feel 到白嫩嘅肉喺舌尖上面滾動。腐皮卷【芝士鮮蝦腐皮卷】:芝士嘅奶香味好濃郁,蝦肉好綿密,配埋腐皮卷嘅爽脆,好好味,口感好似食脆片。總括嚟講,我對呢間【盈館】酒樓評價相當高,環境好好,嘢食乾淨又唔會熱,係相當唔錯嘅酒樓!

去到創興廣場 7 樓就見到佢哋個大門同招牌,好顯眼。

一個人我自己叫咗四樣佢哋嘅點心,等我逐樣評吓佢哋嘅味道啦!

🍲 盈館 Ying Dining 🥢盈館 位於旺角 主打粵菜 🥢 人潮滿滿 ⛩️ 套餐幾抵 只需$198 就可以2.5小時內任食牛小排、烤魚同雞煲 🍲不限時落單10款肉餃 🥟 另外有自助食品飲品區 🍨🍲 麻辣雞煲花椒辛香 麻辣濃郁 雞肉帶骨 嫩滑有汁 還可以加入各種蔬菜和配料 增加層次感例如洋蔥 蒜頭 薑片 等🍖 黑毛豬豚肉片豬肉切片 肥瘦均衡 鮮嫩多汁🥩精選頂級牛小排牛肉片細膩 脂肪分佈均勻 濃郁牛肉香氣🦐 手打蝦滑蝦滑彈牙 滑嫩爽脆 入口即化
🍲 盈館 Ying Dining 🥢

牛肉片細膩 脂肪分佈均勻 濃郁牛肉香氣

🦐 手打蝦滑
蝦滑彈牙 滑嫩爽脆 入口即化

2024-08-21 571 瀏覽
上星期我Mummy約咗舊同學敘舊,剩低我同我Daddy相依為命,一齊撐檯腳。佢帶我去旺角嘅盈館食好嘢。🥰去到嗰邊啱啱係佢哋嘅午市,好多人,但係唔怕冇位坐因為地方好大,好寬敞。我哋就點咗幾款佳餚嚟填飽我哋嘅肚皮。因為我好鍾意食蝦🍤,所以就點咗晶瑩鮮蝦餃。蝦餃嘅外皮Q彈滑溜,內餡蝦味十足🥟,令我停唔到口。另外仲有鮮蝦蒜香脆春卷。與蝦餃唔同嘅口感,外皮酥脆,蝦肉彈性十足,趁熱熱時咬落去🫔,真係好正!我Daddy叫咗一籠金湯小籠包,一口咬落去,鮮美嘅湯汁流咗出嚟,再品嚐鮮甜嘅肉餡,不但賣相好睇,而且好好食。Daddy仲點咗雪花墨西哥叉燒餐包,餐包嘅皮脆內鬆,再加上鮮香多汁嘅叉燒,每一口都感受到唔同嘅口感,好好食!😋

2024-08-21 484 瀏覽
之前同屋企人去咗食位於旺角既”盈館”,真心覺得好值得推介!佢哋嘅粵菜點心創新得尼同傳統並存,用料新鮮,為我地一家人帶尼一次美味又獨特既味覺體驗🤤京式片皮鴨$268片皮鴨皮香肉嫩,略帶甜味既甜麵醬加埋脆口既青瓜條同餅片,好味到令人一食就停唔到口!懷舊燒賣王鮮嫩既豬肉加埋蝦仁真係好鮮味,而且燒賣嘅皮好薄,咬落去啲肉汁爆曬出嚟,味道極好。鮮蝦蒜香脆春卷好有特色,裏面既大蝦非常新鮮彈,配埋蒜香,口感好豐富!盈館位於旺角中心地帶,交通好方便,如果你都鍾意食粵菜,呢間絕對係好推薦!

京式片皮鴨$268

懷舊燒賣王

鮮蝦蒜香脆春卷
好有特色,裏面既大蝦非常新鮮彈,配埋蒜香,口感好豐富!

2024-08-20 548 瀏覽
真係估唔到,原來酒樓晚餐放題可以食得咁爽!!!偶喺旺角行行下見到呢間【盈館】嘅傳單,發現呢間 酒樓晚餐時段有放題任食。我同朋友就一齊去試下。餐廳位於創興廣場 7 樓。呢度嘅晚餐放題只需要 $198 起一位,2 個鐘半任飲任食,仲有特級牛小排、燒魚、雞煲任你揀。 同時佢哋仲提供 10 款肉餃任你落單,附有自助食品飲品區任你攞。真係抵到爛!麻辣雞煲一上枱就有好香濃嘅麻辣味撲鼻而嚟,而且料畀得好足,成大鍋都係雞肉。麻辣雞食落香香麻麻,落料非常之足。配埋【特級牛小排】,滑嫩嘅肉質口感,配埋麻辣味,食落真係好爽! 食住辣野仲有飲品任攞。【美國肥牛】同【黑毛豬豚肉片】,望住油脂嘅雪花紋路,就覺得唔一般,肥瘦相間嘅肉口感一流,食落唔會滯,仲越食越香。再同麻辣雞煲一齊配住食,簡直就係絕咗!!【手打蝦滑】,鮮嫩嘅蝦肉帶住滑嫩嘅口感,食落一點都唔會腍,仲好彈牙, 配住麻辣湯汁一齊食,蝦勾咗出嚟麻辣嘅鮮味,更加好食!
真係估唔到,原來酒樓晚餐放題可以食得咁爽!!!

老細話請客,帶我前去旺角盈館酒樓食好嘢咯😋 間鋪裝修闊落企理,人山人海我哋嗌咗個【鮑汁炆鳳爪】,鮑汁妒忌濃,吸咗鮑汁嘅精華之後鮮甜多汁薑汁炒雜菜味道清淡,健康帶住薑嘅香味,微辣入面帶住菜嘅甜,都幾特別另外【避風塘脆茄】,外脆內嫩,香氣撲鼻,少少鹹又少少辣 都幾開胃 送飯,幾好鮮蝦蒜香脆春捲有香脆嘅外皮,蒜嘅香味,再配埋蝦嘅鮮甜,脆卜卜幾好味舖頭都幾有人情味 顧客同埋店員有互動 又傾又講唔怪之得咁多人幫襯簡單嘅食材 有家嘅味道

我哋嗌咗個【鮑汁炆鳳爪】,
鮑汁妒忌濃,
吸咗鮑汁嘅精華之後鮮甜多汁

薑汁炒雜菜味道清淡,健康
帶住薑嘅香味,微辣入面帶住菜嘅甜,
都幾特別

另外【避風塘脆茄】,外脆內嫩,
香氣撲鼻,
少少鹹又少少辣
都幾開胃 送飯,幾好

鮮蝦蒜香脆春捲有香脆嘅外皮,蒜嘅香味,
再配埋蝦嘅鮮甜,脆卜卜幾好味

舖頭都幾有人情味 顧客同埋店員有互動 又傾又講
唔怪之得咁多人幫襯
簡單嘅食材 有家嘅味道
之前好耐都喺旺角創興廣場行街,然後一直都有留意到呢間【盈館】,見佢哋主打點心、粵菜,所以一直都想搵個時間嚟試吓。上個禮拜六終於約咗時間嚟呢度食。呢度裝潢都幾優雅,仲帶有啲老廣嘅味道,食飯環境好舒服,而且唔會好嘈。呢度叫咗佢哋嘅招牌【食神叉燒飯】,份量好多,佢哋秘製嘅蜜醬配住白飯好香,鹹蛋令到呢碗飯多咗啲風味。叉燒好香,濃郁嘅燒臘味充滿晒成個口腔,外層仲包住香甜嘅蜜汁,配住飯食好惹味。【鮮蝦蒜香脆春卷】好脆,蒜味唔會太嗆,配埋蝦獨有嘅海鮮鮮味,令到成條春卷味道好豐富,每一啖咬落去嘅「咔嚓」聲,好送飯。另外仲有脆度唔輸嘅【芝士鮮蝦腐皮卷】,鮮蝦腐皮卷帶有芝士濃郁嘅奶香味,食落好滋味,好正!-呢餐食得好滿足,好推介大家嚟旺角嘅時候都可以嚟試吓!!

呢餐食得好滿足,好推介大家嚟旺角嘅時候都可以嚟試吓!!

2024-08-13 780 瀏覽
今日要分享嘅係位於旺角的「盈館」,呢間專門做粵菜點心的餐廳☺️。餐廮裝修得雅緻😜!整體環境清潔整齊,光線亦照到每一角落😎。今次黎呢度食午餐,點了好多好味既點心。首推即燒大紅乳豬,豬皮香脆,肉質甜嫩,真係首選!😇 🔸豉蒜虎皮尖椒,單聽個名就已經充滿香味😉。鮮甜的尖椒配上濃郁的豉蒜醬,食落口根本停不下來!🔸來到盈館點心餐廳,點都唔少得佢的金沙小籠包。包内湯汁豐富,肉餡彈牙,一咬就爆漿,好味爆燈!🔸鮑汁炆鳳爪,軟硬適中,鮑汁味道香但不腻,濃郁的味道,豐富既口感,令整道菜嘅味道得以提升!「盈館」嘅點心非常豐富,我都極推介大家去試下!食完之後,可以沿住旺角嘅街頭巷尾散散步,享受一下鬧市中的寧靜!haha 😊

朋友推薦我試試這家位於旺角既「盈館」,佢話呢到既粵菜點心特別好吃,而且價格十分公道。如此一來,我就決定帶著家人一起來享用這頓美味的午餐。我們特別要推薦的幾款特色菜品包括:京式片皮鴨 $268 🦆推介指數🌿🌿🌿🌿🌿烤得金黃酥脆的鴨皮,充滿香味,是必試的名品。懷舊燒賣王 🥟推介指數🌿🌿🌿🌿他們的燒賣皮薄餡肥,盡顯燒賣靈魂。芝士鮮蝦腐皮卷🧀🍤推介指數🌿🌿🌿🌿濃厚的芝士和新鮮的蝦肉交織的口感,簡直滋味。另外,最近先知道晚市仲有大優惠,只需$188就有一隻飽滿的北京川皮鴨,真係太抵玩啦!這幾款點心的口味都非常獨特,而且擺盤亦相當精緻,讓人口水直流,我們大快朵頤。👍😋
我們特別要推薦的幾款特色菜品包括:
京式片皮鴨 $268 🦆
推介指數🌿🌿🌿🌿🌿
烤得金黃酥脆的鴨皮,充滿香味,是必試的名品。
懷舊燒賣王 🥟
推介指數🌿🌿🌿🌿
他們的燒賣皮薄餡肥,盡顯燒賣靈魂。
芝士鮮蝦腐皮卷🧀🍤
推介指數🌿🌿🌿🌿
濃厚的芝士和新鮮的蝦肉交織的口感,簡直滋味。
2024-08-11 702 瀏覽
今日老婆晏晝出咗去辦嘢,我就帶埋仔仔同埋岳父岳母去旺角行街食晏。睇網上推介呢間【盈館】,就帶埋屋企人一齊去食晏呢度環境唔錯,侍應態度好好,岳母好鍾意呢度。跟住經由侍應推介,我哋就叫咗幾樣菜式【即燒大紅乳豬】只係 $780 一隻,皮脆肉嫩,非常香脆可口,隻豬燒得啱啱好都唔會燶。隻豬剪刀落去仲聽到好脆嘅外皮聲。忍唔住一啖接一啖,仔仔好鍾意食豬手,燒嘅肉質唔會太韌【避風塘脆茄】都非常香脆,外層爽脆嘅口感,配埋茄肉嘅清甜,再帶少少蔥香,好解膩【金蒜陳醋拍青瓜】青瓜配埋陳醋嘅微酸提鮮,又有蒜味做點綴,好爽口【鮑汁炆鳳爪】軟糯鮮香,鮑汁為鳳爪增添咗鮮味同微鹹,令鳳爪嘅味道富有層次【芝士鮮蝦腐皮卷】一啖咬落去好脆,而且濃郁嘅芝士味一下子就覆蓋成個口腔,蝦肉嘅質素好好,好滑嫩,仔仔食得停唔到口食完晏之後,發現晚餐嘅乳豬只賣 $268 一隻,真係好抵,下次仲會喺晚餐時間再嚟食多次!

2024-08-11 618 瀏覽
食神叉燒飯 叉燒嘅肉質細嫩甜香,店家仲喺米飯上淋上特製嘅醬汁,口感十分豐富香濃!再配埋蔬菜當作配菜,真係營養均衡~避風塘脆茄炸嘅茄子外表香脆,但係茄子本身非常軟糯,仲保持住茄子原有嘅味道,甜辣嘅味道令人覺得十分開胃~金蒜陳醋拍青瓜金蒜嘅香味同陳醋嘅酸味融合埋一齊,加上青瓜本身清爽脆口,真係經典嘅一道開胃菜~雪花墨西哥叉燒餐包墨西哥包外皮香脆、內軟蓬鬆,再搭配上店家本身嘅秘製叉燒,叉燒肉質鮮嫩、外皮焦香,真係絕配!懷舊燒賣王店家仲有提供自家嘅中式點心,我哋叫咗經典嘅燒賣,燒賣肉餡紮實、皮薄而香,口感十分鮮美~
食神叉燒飯

避風塘脆茄

金蒜陳醋拍青瓜

雪花墨西哥叉燒餐包

懷舊燒賣王
2024-08-11 459 瀏覽
嗰日我朋友失戀,話想要食餐勁嘅嚟發洩。我就帶佢去盈館食到飽,晚市放題2.5小時由$198起,任食任飲,仲有自助食品飲品區。真係好抵。呢個套餐包含咗麻辣雞煲,味道係我哋仲可以接受嘅辣,辣度啱啱好且唔會好麻,每塊雞肉都超嫩且多汁。食完雞煲加埋湯就可以落配料食火鍋啦。我哋食咗美國肥牛肉,肉質食落去非常有嚼勁,再配埋麻辣湯底,味道非常鮮美。我哋仲食咗精選特製牛小排,擁有大理石紋,肉質鮮嫩多汁並帶有骨香,食得非常陶醉,連我朋友都唔記得自己失戀。我哋仲食咗手打蝦滑,外皮鮮嫩彈牙,內肉細膩細滑。蝦滑嘅香氣包含咗蝦本身嘅甜美,激發咗我哋嘅食慾,食到滿足為止。

2024-08-10 358 瀏覽
嗰日老細心血來潮,突然話要請客。我就以為平時吝嗇嘅佢會帶我去大排檔食,結果佢帶咗我去盈館食午餐,嚇咗我一大跳。我喺嗰度諗,佢係咪發燒咗定係中咗馬票。既然要請客,我就唔客氣咁叫咗幾樣我想食嘅嘢。我最想食嘅莫過於食神叉燒飯。叉燒肉質入口即化,鹹味同甜味都取得咗平衡。香軟嘅白飯令叉燒肉味更上一層樓,仲有鹹蛋,有如畫龍點睛嘅感覺。我哋仲點咗金蒜陳醋拍青瓜,老細嘅開胃菜。青瓜經過拍打後入口清爽,濃郁嘅蒜香味,陳醋帶嚟味道嘅平衡感,味道層次非常豐富。我哋仲點咗雪花墨西哥叉燒餐包,鬆軟嘅麵包加上美味嘅叉燒肉,老細仲食得津津有味。仲有就係鮮蝦蒜香脆春卷。鮮甜嘅蝦肉同蒜被一層金黃色嘅脆皮包圍,簡直完美搭配。豉蒜虎皮尖椒係我老細最鍾意嘅一道菜之一,擁有微微嘅辣味,撲鼻而嚟嘅豉香同蒜香,令我哋食得欲罷不能。老細話下次一定要陪佢再嚟食過。

老細話下次一定要陪佢再嚟食過。
衝着$268嘅【京式片皮鴨】嚟嘅我,竟然畀其他食物都驚艷咗👍先嚟講講呢個【京式片皮鴨】,鴨肉肉質細膩,好有彈性,經過烤製後,鴨肉嘅鮮美甜味依然保持,食落特別濃郁可口😋【晶瑩鮮蝦餃】嘅味道甜甜地,蝦肉特別多汁,滑嫩嘅口感咬落去簡直唔好太爽,唔愧係精點美食!仲有驚艷我嘅【金湯小籠包】,肉汁特別多,內餡料新鮮有彈性,食咗第一口之後根本停唔落🤤🤤🤤加上外皮好滑溜,入口即化最後我仲點咗個【金蒜陳醋拍青瓜】,雖然只係涼菜,但青瓜🥒特別脆嫩清爽,酸甜適中,加上金蒜嘅香氣,特別開胃👍總結嚟講食得好滿足,每一道菜都係人間美味,如果唔係食飽咗,我仲想再點😋 下次仲要再嚟!

2024-08-08 480 瀏覽
嗰日我約咗我大學嘅同學一齊去旺角食午餐,去咗盈館。一間我哋大家都根試好耐嘅餐廳。環境舒服乾淨,我哋就邊傾邊食,悠閒咁過咗個午餐時間。🔘養顏花膠雞煲濃郁嘅湯底,充滿咗花膠同雞肉嘅鮮味,花膠入口即化,雞肉鮮嫩可口,成鍋雞煲都唔夠我哋食。🔘避風港脆茄外皮香脆酥口,內裡鮮嫩,入口即化,味道甜中帶鹹,非常適合作開胃菜。🔘豉蒜虎皮尖椒豆豉同蒜蓉嘅味道完美結合,香氣散發開嚟,食落去帶有少少微辣感,尖椒亦都非常脆口,令人食指大動。🔘金蒜陳醋拍青瓜味道清爽酸甜,結合咗唔同層次嘅口感,每一啖都可以食到所有食材融合起嚟嘅味道,令人難以抗拒。🔘鮑汁炆鳳爪鳳爪肉質鮮美多汁,每一隻鳳爪都被鮑汁包圍,而且都充滿咗香氣,係一道我哋所有人都鍾意食嘅港式點心。🔘金湯小籠包我願稱之為爆汁小籠包,咬落去真係好爆汁。薄薄嘅外皮加上滿滿嘅內餡,一口咬落去,熱辣辣嘅湯汁滿滿咁包圍咗成個口。真係好正!由於我哋係午餐時間去,所以我哋食咗原價嘅養顏花膠雞煲。我哋所有人都決定下次再去食養顏花膠雞煲晚市大優惠$168一份。真係好抵。

環境舒服乾淨,我哋就邊傾邊食,悠閒咁過咗個午餐時間。

🔘養顏花膠雞煲

🔘避風港脆茄