2019-07-19 47 瀏覽
放假先來落雨,唯有室內活動了。有什麼好過打邊爐呢😆。今次吃正宗川式火鍋,挑戰極限。湯底要了牛油鴛鴦鍋,$138。一邊牛油紅鍋,一邊大骨百味湯鍋。湯底很出色,辣的很辣,鮮甜的很鮮甜。麻辣牛肉,$88。放在大骨百味湯,麻辣被鮮甜的湯底洗走了,吃到鮮牛肉的味。放入麻辣湯底,就將辣度帶出了,但不會很辣👍。牛肉鮮嫩無筋,啖啖肉有口感,有好些很大一件哩。麻辣小郡肝,$88。原來是雞腎。這個是大辣級數,不論放落那一邊湯底,都辣得噴火。好惹味好有嚼勁。雖然勁辣,但令人吃上癮。脆肉脘魚片,$68。冰鎮著保持了新鮮。薄薄一片晶瑩通透。鮮滑無骨但不太脆口。不過放在兩邊湯底都好鮮味。唐生菜,$28。油麥菜,$32。我的極限到此🤣,所以只用大骨百味湯底。素菜翠綠清爽,吸了湯底又鮮甜,隔一隔麻辣的味很不錯。酸梅湯是一支計的,$18。但吃麻辣火鍋不喝不行😆。原來成都火鍋的吃法是用芝蔴香油、醋、蠔油、蔥、蒜、芫茜做醬料,因為芝蔴香油是植物性油,而麻辣火鍋用的是動物性油,兩者相抵互補。這種食法另有一番風味,既能減辣又增添了芝蔴香。環境裝飾很有中國風,古式古香。座位特大,而且有竹籃置物。紙巾、濕紙巾也有。某些位置還看到電

酸梅湯是一支計的,$18。但吃麻辣火鍋不喝不行😆。

環境裝飾很有中國風,古式古香。座位特大,而且有竹籃置物。紙巾、濕紙巾也有。某些位置還看到電視。

服務也很好,每道菜上枱時都有告知煮滾時間。即便忘記了,也可看枱面的餐紙。我們當初不明白芝蔴香油的用法,都是店員詳細溝解呢。

2019-07-11
2019-07-16 48 瀏覽
就算天氣幾熱辣辣,都擋唔住打邊爐的興致,同舊同事去尖沙咀碼頭故事火鍋,一班女仔入到去好興奮,見到古色古香的裝修,隨時打卡,我負責點菜百味湯鍋+蕃茄鍋,清甜得來帶豬骨、杞子等等味道,可以當湯飲,我最少都飲左3碗。如果加湯的話,係會加返白湯入去,唔駛驚會溝淡。打邊爐食材,唔少得安格斯肥牛,一片片手切牛肉脂肪分佈比例好平均吸引,食落帶有點肉汁有油香,厚度切得岩岩好,肉質鮮嫩,性價比幾高海霸王蝦餃大隻,皮做到好好,油潤彈口,有蝦味,餡內汁多和油香,好食爽口蝦又彈牙手工韭菜餃皮薄餡多,韭菜好多索索聲,真好食最驚喜就係紅糖鍋蓋,炸得惹味,紅糖餡作為餡料見驚喜,配埋紅糖醬,味道更出生根幾脆。放落去淥一淥就得。太耐就會炸魚皮必點,即叫即炸,好味超脆超正,宜家諗返都重想食大家還點了油麥菜、洞庭烏冬同出前一丁、藕片。非常之豐富嘅一餐

手工韭菜餃皮薄餡多,韭菜好多索索聲,真好食
生根幾脆。放落去淥一淥就得。太耐就會
炸魚皮
必點,即叫即炸,好味超脆超正,宜家諗返都重想食
大家還點了油麥菜、洞庭烏冬同出前一丁
、藕片。非常之豐富嘅一餐
2019-07-13 55 瀏覽
朋友係冇辣不歡,今日來試試正宗四川麻辣火鍋。店內裝潢好有中國風,古色古香醬料,店員話呢個麻油係本店自家麻油,非一般麻油,的確係要試要試牛油鍋+百味湯鍋$138我怕自己辣唔起,保障D都係叫返個鴛鴦鍋見到都覺得辣呀安格斯肥牛$138唔指賣相,係超超超好食,碌30秒,肉質鮮嫩,冇筋,唔靱,肥瘦適中,其實可以用入口即溶黎形容,推介脆魚腕魚片$68抵食,68蚊十片,新鮮,冇碎骨山藥$38,爽呀鮮鴨血$32都係32蚊都相當抵食,唔腥,喜歡佢口感麻辣小都肝$88大陸好興食一串串既野,呢桶串串,好食,但好辣,放埋落麻辣鍋,十級辣,朋友食得津津有味,我要過過冷河先(百味湯鍋),咀唇已痲鵪鶉蛋$32好煙靱,辣味既鵪鶉蛋必有一番風味好滿足既一餐呀,朋友都表示滿意
朋友係冇辣不歡,今日來試試正宗四川麻辣火鍋

店內裝潢好有中國風,古色古香

醬料,店員話呢個麻油係本店自家麻油,非一般麻油,的確係
要試要試

牛油鍋+百味湯鍋$138
我怕自己辣唔起,保障D都係叫返個鴛鴦鍋

見到都覺得辣呀

安格斯肥牛$138
唔指賣相,係超超超好食

脆魚腕魚片$68
抵食,68蚊十片,新鮮,冇碎骨

山藥$38,爽呀

鮮鴨血$32
都係32蚊都相當抵食,唔腥,喜歡佢口感

麻辣小都肝$88

鵪鶉蛋$32
好煙靱,辣味既鵪鶉蛋必有一番風味

好滿足既一餐呀,朋友都表示滿意
2019-06-24
2019-07-10 47 瀏覽
一到達餐廳 就已經覺得好有古代風味😆環境寬躺亦都幾舒服 👍我哋一共四個人叫咗大約 11樣嘢食 包括有鵪鶉蛋土豆片蝦滑墨魚滑一米長肥牛蟹子丸金菇生根炸魚皮薯粉同炸麻薯😋湯底係一邊麻辣一邊係牛油湯底鵪鶉蛋蟹子丸金菇生根同土豆片份量都好足夠 特別係蝦滑同墨魚滑都好新鮮!份量都算幾多 一桶有三條👍而蝦滑就比較彈牙 佢最出名嘅一米長肥牛 都幾唔錯 名不虛傳 外表亦都好壯觀😆個薯粉都幾驚喜☺闊條狀 好滑好煙銀👍口感唔錯! 炸麻薯甜品都幾特別同意外 外型係長條型 佢會有黑糖汁同黃豆粉俾你配個麻薯 口感同樣唔錯👍 牛油湯底就比較淡 建議可以試咗依一邊先 先再試個麻辣湯底 個人幾鍾意麻辣湯底真係好好食 !整體都非常滿意!食物分量足夠 新鮮👍 價錢合宜😀會再幫襯!
一到達餐廳 就已經覺得好有古代風味😆環境寬躺亦都幾舒服 👍
鵪鶉蛋蟹子丸金菇生根同土豆片份量都好足夠

佢最出名嘅一米長肥牛 都幾唔錯 名不虛傳 外表亦都好壯觀😆
個薯粉都幾驚喜☺闊條狀 好滑好煙銀👍口感唔錯!
整體都非常滿意!食物分量足夠 新鮮👍 價錢合宜😀會再幫襯!
2019-07-10 49 瀏覽
今次黎左呢間食火鍋。餐牌選擇都唔少。而我最想讚下既,就係佢每分野既單價都唔算太高,我地4個女仔食都勁飽,叫勁多肉,仲要食唔曬,都係1200幾蚊。如果叫少啲肉,多少少菜就一定一個人300蚊有找。我地總共點左5款肉。為免啲菜辣到食唔到,我地叫左鴛鴦鍋。辣鍋唔算太辣,同豬骨鍋一樣都咸咸既。其實唔需要點額外嘅醬汁,味道已經好夠。嫩滑牛肉我地一致覺得佢既口感有啲似沙嗲牛肉入面既牛肉咁。蝦滑正,爽爽甜甜既,無論係放入辣湯定豬骨湯度都好好食,推薦。魷魚魚皮餃食落口感煙靭,入面又有啲湯汁咁,比想像中好食,推薦。安格斯牛肉我個人覺得佢係肉類中最好食既。肥肥既脂肪唔會太多,又唔會太唔平衡,食落只係得肥肉既口感。另外佢既份量都唔少,又大塊又厚身。一米肥牛佢就係第二好食既肉類,比起安格斯牛肉,脂膀比較不平均,食落去油份會重少少,但仍有口感上佳,食落去融化不硬易咬既口感。炸魚皮
今次黎左呢間食火鍋

餐牌選擇都唔少。

我地總共點左5款肉。

嫩滑牛肉
我地一致覺得佢既口感有啲似沙嗲牛肉入面既牛肉咁。

蝦滑
正,爽爽甜甜既,無論係放入辣湯定豬骨湯度都好好食,推薦。

魷魚

魚皮餃
食落口感煙靭,入面又有啲湯汁咁,比想像中好食,推薦。

安格斯牛肉
另外佢既份量都唔少,又大塊又厚身。

炸魚皮
  • 安格斯肥牛
2019-07-10 31 瀏覽
其實打邊爐好食好簡單,食材質素夠新鮮係最重要嘅,其次就係個湯底夠好。我們一行四人連小孩,店鋪規模不是很大,但食物顯然是精心部署,用心經營,食物的質素,食具的安排,都是細心打造,我們先叫了一鍋鴛鴦湯:百味湯鍋+蕃茄鍋百味湯鍋算出色,用豬骨熬嘅湯底係個鍋的精髓,湯好清甜,飲完一碗又一碗正大午餐肉味道與平常食的不同,但說不出𥚃不一鮮紅薯粉吸收湯底的精華,食落特別入味脆肉鯇魚片,冇骨,鮮甜打邊爐最啱香菇貢丸同日本蟹子丸,好彈牙爽口,咬落完全唔覺粉,都幾足料無呃人一向鐘情魚皮餃,都係唔少得既部分紅糖糍粑熱辣辣,甜甜Q軟的民間小食成了火鍋特色小食

正大午餐肉味道與平常食的不同,但說不出𥚃不一
鮮紅薯粉吸收湯底的精華,食落特別入味
脆肉鯇魚片,冇骨,鮮甜打邊爐最啱
一向鐘情魚皮餃,都係唔少得既部分
紅糖糍粑熱辣辣,甜甜Q軟的民間小食成了火鍋特色小食
2019-07-10 40 瀏覽
很少夏天約朋友打邊爐, 今天有朋友邀約,來到這家很有特色的 火鍋店 晚膳,感覺也不錯!這家火鍋店的裝飾很古雅, 屏風、八仙桌、中式古樸燈籠, 「雕欄玉砌亅,應有盡有;令我想起了南宋「李後主」李煜 作的宋詞 「虞美人亅這首哀歌。。。春花秋月何時了往事知多少小樓昨夜又春風故國不堪回首月明中其實最近家裡出了點狀況,所以 心情一直很普通。。。說回食物,在這裏打邊爐, 湯底和配料 的選擇也不少。先說湯底,我們今晚選了店家有名的特色雙拼湯鍋來一試。 紅色的部分就是店家的招牌菜麻辣湯鍋(牛油紅鍋),白色的部分就是豬骨湯(大骨百味湯鍋 )。。。 看起來一紅一白的,令人食指大動!火鍋配料方面,我們點選了鮮牛肉、蝦滑、特色蝦餃、 豬黃喉、牛蒡、百頁豆腐( 名稱為黑豆花) 及一個什錦特色蔬菜籃。。。 很豐富的一餐。至於醬汁方面也很講究, 新鮮的蔥、芫荽和蒜蓉, 配上店家特製的四川麻油、醋 、蠔油, 便可以調製出自己喜歡的特色「碼頭醬料亅, 我比較喜歡吃「酸味亅,所以加了兩倍的醋 在我的調味料內, 是名副其實的呷醋 🙄。豬「黃喉」其實就是豬的大血管,只需要淥十多秒就可以吃,吃起來很爽口, 口感很特別,值得一試

春花秋月何時了
往事知多少
小樓昨夜又春風
故國不堪回首月明中

其實最近家裡出了點狀況,所以 心情一直很普通。。。

說回食物,在這裏打邊爐, 湯底和配料 的選擇也不少。

豬「黃喉」其實就是豬的大血管,只需要淥十多秒就可以吃,吃起來很爽口, 口感很特別,值得一試。
( 下圖一為豬黃喉,下圖二及圖三為切條的新鮮牛蒡)

店家提供的蝦滑,份量不少,有三大筒,很抵吃, 蝦滑打得「起膠亅,吃起來十分彈牙。我較喜歡在麻辣湯裏淥煮的蝦膠, 因為它吸收了湯底的一陣 「騷騷麻麻亅的麻辣香,吃起來辣得刺激,令人十分「過癮」。

鮮牛肉標榜的就是新鮮,它吃起來很有牛味, 而且也沒有過多的肥膏, 感覺吃得健康。

黑豆花其實不是黑色的,只是它原材料包含了黑豆,還附上了黑芝麻。 吸滿了火鍋湯底後豆腐的質感像極「百頁豆腐亅, 真的很好吃, 這個推介你!
黑豆花(百頁豆腐)

我們來到這家店的時候未夠七時, 還可以選擇位置,但是坐著、坐著,到了八時。。。它已經全院滿座! 我想可能是這間火鍋店的性價比高的關係吧! 它的價錢沒有很貴,但是碟頭份量也不少, 你看看這個蔬菜籃便知道!

另外,我想這家應受人喜歡的原因,應該還有它的 細節位 設計得很貼心, 例如預備了藤籃給別人放袋子,免得吸了吃火鍋濃重的氣味。。。 也預備了乾淨的圍裙給食客穿上,另外,你看它放牙籤的小櫃桶, 全部都是很有心思的小設計, 是用來方便食客的, 值得一讚。

。。。🦉

跟朋友訴了一晚心事, 心情也平復了一點, 但是淡淡的哀愁,是需要時間慢慢去撫平的。。。

其實真的是人大了, 多了生活歷練 ,才會懂得/看明白小時候背誦的古詩裏面所說的意境 。。。就如李煜「虞美人亅這首詩所點出來的結尾:

雕欄玉砌應猶在
只是朱顏改
問君能有幾多愁
恰似一江春水向東流

人,就是要慢慢成長、經歷。。。🌍

。。。🦉

+ ==============================
福福郎希望可以寫一些。。。有自我觀點,並非人云亦云的食評 !!也希望和你分享「戀戰中環亅的苦與樂丶貓頭鷹的人生觀丶美食和「金句亅!

有興趣可以按左上角「福福郎的貓頭鷹頭像亅 。。。閱讀/訂閱我的其他 餐廳介紹文章!

Relax,and just subscribe!

2019-07-03
慶祝紀念
紀念日
黑豆花(百頁豆腐)
  • 豬黃喉(血管)
2019-07-08 31 瀏覽
今日黎左間類似海底撈既火鍋店,中式裝修環境唔錯。湯底牛油紅鍋加蕃茄鍋 $138牛油紅鍋唔算太辣可以接受到,有時都要小心搶喉。味道不錯7/10蕃茄鍋甜甜地,除左蕃茄外,仲落左少少午餐肉,冬瓜等。7/10安格斯肥牛$138一開始有考慮叫安格斯定雪花肥牛好,因為同價錢。最後叫左安格斯肥牛我無後悔到,肥牛好淋好有牛味。就算有時忘記了煮左好耐都一樣好淋。9/10稻庭烏冬$38正常質素,幾彈牙,吸哂蕃茄湯既精華,唔錯。8/10餃子 (西洋菜) $68呢個餃子幾好食,有8粒份量都足。8/10蝦餃$42細細條蝦餃,食落都有蝦味。價錢唔貴都OK 8/10王老吉 $18
今日黎左間類似海底撈既火鍋店,中式裝修環境唔錯。

湯底牛油紅鍋加蕃茄鍋 $138

蝦餃$42
細細條蝦餃,食落都有蝦味。價錢唔貴都OK 8/10

王老吉 $18
2019-07-07 48 瀏覽
又係麻辣火鍋時間 今日呢間餐廳好有特色佢由門口開始個感覺已經好中式 係重慶嗰邊gei感覺木枱同椅 有個竹籃俾你放袋 唔怕啲衫吸味我地叫左鴛鴦鍋 有牛油紅鍋 同大骨百味湯滾起之後 可以飲淡個大骨湯 有鮮甜gei肉湯味 好好飲而個麻辣湯 淨係聞落都覺得好刺激安格斯肥牛牛肉好嫩滑 而且佢個肉香味濃郁 配大骨湯定麻辣湯都一流竹筒墨魚滑一筒有3枝 好玩又好食 滾完一輪都仲好爽口彈牙而且有墨魚香味 食落仲有啲墨魚粒 口感一流紅薯粉紅薯寛粉 見到佢變透明就食得食落彈牙 而且好滑 再加一勺麻辣湯紅糖糍粑啱啱炸起上桌 沾糖漿同黃豆粉一齊食熱辣辣 而且咬落煙煙韌韌 好味呢度兩個人gei 唔洗叫唔到好多野食 一大班人可以叫多啲野食
又係麻辣火鍋時間 今日呢間餐廳好有特色

紅糖糍粑

啱啱炸起上桌 沾糖漿同黃豆粉一齊食
熱辣辣 而且咬落煙煙韌韌 好味

2019-07-06 49 瀏覽
四川成都大熱食店,一進店鋪好似置身於成都一樣,以懷舊中國式裝修。這裡的vip 房外觀看似一間小屋一坐下侍應就送上佐料,蔥花,蒜蓉,芫茜以便各位食客自己調配醬汁用還可以配上自家製芝麻香油食川菜火鍋點可以唔揀麻辣湯底,所以選了拼清湯底,鍋底來到陣陣的麻辣香味撲鼻點了嫰滑牛肉侍應放下後會提點客人食物下鍋時間,已免煮過火變得失去食物的美味蔬菜拼盤有數款種類, 唔駛諗咁多山藥,紅薯粉,豬黃喉,蝦滑,海霸蝦餃皇同養生黑豆花黑豆花吸收了麻辣湯底的精華好正還有樣值得讚係提供圍裙給食客,以免沾污衣服

這裡的vip 房外觀看似一間小屋

還可以配上自家製芝麻香油

蔬菜拼盤有數款種類, 唔駛諗咁多

山藥,紅薯粉,豬黃喉,蝦滑,海霸蝦餃皇同養生黑豆花

黑豆花吸收了麻辣湯底的精華好正

還有樣值得讚係提供圍裙給食客,以免沾污衣服
2019-07-03
2019-07-05 96 瀏覽
♨️湯底* 牛油紅鍋🌶 & 菌湯鍋🍄💲138叫咗鴛鴦鍋 因為驚太辣太油 一個辣一個清好似就恰到好處😌個牛油紅鍋拍得住大陸個啲!個菌湯都好多菇😋仲有好香牛油味 濃味啲好食啲😛但當然冇咁健康🤭〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🥩火鍋料* 鮮切牛肉🐮💲118* 金牌脆毛肚💲108* 精品豬黃喉🐷💲98* 羊肉卷🐑💲98* 耗魚兒🐠💲88* 時蔬拼盤🥬💲58好大碟🤩牛肉嫩滑 羊肉膻味有少少但係係接受到應有程度嘅膻味🤣第一次食黃喉 覺得幾爽口幾得意😗條魚就麻麻 太多骨😅時蔬拼盤係我必食item 打邊爐唔可以冇菜 仲要菜一定要食先😼如果唔係吸晒啲油會好肥🤭〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍡小食* 紅糖糍粑💲48* 紅糖冰粉💲29解辣系列🤩又係第一次食覺得佢好甜好解辣 就咁當小食都好食因爲我太愛甜🥰糍粑係飯整係糯米糍好煙韌👍🏻但炸得有少少油 而個紅糖冰粉就又凍又甜真係好啱做打邊爐嘅飯後甜品😌仲有nuts同果乾有啲咬口😋〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️🍺飲品* Asahi🥃💲38* 綠茶🍵💲16〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️茶位➕香油碟每位要比💲20 間餐廳裝修得幾靚好中式真係好似返咗大陸🇨🇳但整體嘢食偏貴 人均消費大約💲400 不過係好食嘅🤨但服務
♨️湯底

🍺飲品
* Asahi🥃💲38
* 綠茶🍵💲16
〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
茶位➕香油碟每位要比💲20 間餐廳裝修得幾靚好中式真係好似返咗大陸🇨🇳但整體嘢食偏貴 人均消費大約💲400 不過係好食嘅🤨但服務方面麻麻 太少侍應😔menu選擇唔多

〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️〰️
碼頭故事 (尖沙咀)
📍尖沙咀寶勒巷3號萬事昌廣場1樓101號舖
🔗#7eating尖沙咀#7eating中式
2019-07-04 90 瀏覽
打邊爐無分季節, 鍾意幾時食就幾時食~今日同朋友黎尖沙咀呢間個名幾特別叫"碼頭故事"既餐廳烚下烚下餐廳設計富有濃厚既中國風~地方都幾大下, 而且座位寬敞, 坐得舒服!餐紙一大張, 方便落單~食物種類豐富, 好多配料選擇!好特別既混醬!!!店員教我地將所有材料, 包括蔥, 芫茜, 蒜, 香油, 蠔油, 全部混埋一齊第一次混咁多醬, 味道原本係咁突出!好獨特既混醬, 別有一番滋味~~餐廳自家製香油鴛鴦湯鍋 (大骨百味湯+番茄)湯底好足料, 味道濃郁!安格斯肥牛非常正既肥牛~夠甘香又軟腍, 份量仲唔少添! 精選五花肉五花肉油脂同肉比例均勻~肉質幼嫩, 口感較爽口時蔬拼盤同一般既拼盤有D唔同~豐富好多呢, 嘻嘻~除左菜之除, 仲有冬菇, 雲耳, 栗米等....全部都好新鮮!黃豆芽新鮮脆卜卜, 非常爽口!!木耳大大塊既木耳, 整起黎都幾多~感覺好抵食, 哈哈!醬油炒飯呢道既醬油炒飯好好味丫!!飯粒夠乾身而且好入味~意外驚喜
打邊爐無分季節, 鍾意幾時食就幾時食~

餐廳設計富有濃厚既中國風~
地方都幾大下, 而且座位寬敞, 坐得舒服!
餐紙一大張, 方便落單~
食物種類豐富, 好多配料選擇!
好特別既混醬!!!

第一次混咁多醬, 味道原本係咁突出!
好獨特既混醬, 別有一番滋味~~

餐廳自家製香油
鴛鴦湯鍋 (大骨百味湯+番茄)
湯底好足料, 味道濃郁!
安格斯肥牛
非常正既肥牛~
夠甘香又軟腍, 份量仲唔少添!
精選五花肉
五花肉油脂同肉比例均勻~
肉質幼嫩, 口感較爽口
時蔬拼盤
同一般既拼盤有D唔同~
豐富好多呢, 嘻嘻~
除左菜之除, 仲有冬菇, 雲耳, 栗米等....
全部都好新鮮!
黃豆芽
新鮮脆卜卜, 非常爽口!!
木耳
大大塊既木耳, 整起黎都幾多~
感覺好抵食, 哈哈!
醬油炒飯
呢道既醬油炒飯好好味丫!!
飯粒夠乾身而且好入味~
意外驚喜

• 醬油炒飯
  • 精選五花肉
  • 安格斯肥牛
2019-07-03 92 瀏覽
新火鍋店聽聞嚟自成都好出名今日就過嚟試下啦😘店舖嘅裝修好有古代客棧嘅味道充滿古色古香👍🏻好似回到過去咁我地揀咗個招牌牛油鴛鴦鍋牛油紅鍋真係好正好香大骨百味鍋香濃足料鴨血好好味,配紅湯一流👍🏻至於蝦滑好抵,一份有三板冰住上保持質素♥️食落彈牙爽口配骨湯一絕打卡必點,我緊係要試😂肥牛切得好薄焯一焯就食得食到停唔到♥️一米鵝腸♥️用料新鮮每條都長一米💪🏻呢個鮮魷片👍🏻配骨湯最正帶出鮮味呢個芝麻香油碟好正😘設計好好好方便👍🏻
火鍋店聽聞嚟自成都好出名

我地揀咗個招牌牛油鴛鴦鍋
牛油紅鍋真係好正好香
大骨百味鍋香濃足料
鴨血

鴨血好好味,配紅湯一流👍🏻
蝦滑

至於蝦滑好抵,一份有三板
冰住上保持質素♥️
食落彈牙爽口
配骨湯一絕
一米肥牛

打卡必點,我緊係要試😂
肥牛切得好薄

一米鴨腸
鮮魷魚片
芝麻香油琳
2019-07-03 59 瀏覽
啱啱去完旅行返黎,好想打邊爐朋友去完介紹內地麻辣火鍋店開左香港店入到去環境走中國古典風,位置寬敞,唔會同隔離枱貼得好埋,冷氣足,夏天食都無問題我地揀牛油鴛鴦鍋,麻辣一邊越煲味道越濃,越來越辣,好彩叫左鴛鴦鍋,菜我都係鍾意食唔辣既食物方面,一米肥牛用長長木板放一片片薄薄肥牛,麻辣肥牛相當惹味,加埋紅薯粉,醋,味道似重慶酸辣粉果蔬肉丸放大骨百味湯煮,可以食到豬肉香和爽口馬蹄粒草原千層肚,原來係羊肚,夾起一條長長地,麻辣味能蓋過羊騷味,爽脆口感似牛百頁,放百味湯底就食到羊味魚皮香脆,無魚腥味打邊爐配啤酒,爽
啱啱去完旅行返黎,好想打邊爐
朋友去完介紹內地麻辣火鍋店開左香港店

果蔬肉丸放大骨百味湯煮,可以食到豬肉香和爽口馬蹄粒

魚皮香脆,無魚腥味
打邊爐配啤酒,爽
2019-07-03 30 瀏覽
同朋友講左好耐想食火鍋,咁我就帶佢去尖沙咀呢間嚟自成都一間正宗嘅火鍋店。餐廳既裝修好影響客人既觀感,我地一入到去已經感受到個氣氛同裝修好古色古香,有古代茶樓既風味。漿料方面就有蒜蓉,蔥粒,芫荽,同一罐麻油,蠔油,醋,可按照個人喜好加減配料,然後攪勻,我自己就少落醋,因為怕酸,而且食慣配料都係鹹味。我地揀左蕃茄鍋,餸菜方面,由於我哋兩個都好肚餓,所以叫下叫下都嗌左好多野食。首先係安格斯肥牛,睇落已經覺得好碟,牛肉油花均勻,肉質嫩滑,又唔韌,食落有濃郁既牛味。跟住叫左精選五花肉同埋羊肉卷。五花肉肥瘦相間,肉味香濃。而羊肉卷肉質細嫩,食落又唔覺得羶。另外仲叫咗脆炸魚皮,耗魚兒,宜賓小香腸同日本蟹子丸。魚皮即炸即上,淥兩下就食得,耗魚兒魚肉嫩滑,但要小心啲細骨。宜賓小香腸食落似臘腸,但比臘腸細條啲,打邊爐食好似怪怪地。最後我哋仲叫咗兩碗紅糖冰粉,食完鹹野食返甜品調劑下,冰粉非常清甜,食完透心涼。

另外仲叫咗脆炸魚皮,耗魚兒,宜賓小香腸同日本蟹子丸。

宜賓小香腸食落似臘腸,但比臘腸細條啲,打邊爐食好似怪怪地。