2011-06-20 346 瀏覽
一年一度的......不是一件盛事. 只是一個garthering, 為我們中國及香港的未來; 為了爭取我們應有的權利而聚集一起. 讓我們的祖國知道, 國民/市民的力量是強大的, 不容忽視. 而每年在晚會完結後, 我們總會garther一班志同道合的朋友, 散會後大家都肚餓了, 食個飯先回家. 是次, 已經是第三屆的飲食晚會, 而且, 經歷了兩年前的大坑冇野食事件; 同去年天后的等位等死你事件. 今年, 我們行遠了一點. 選擇在鵝頸橋街市呢一頭. 吃街邊的風味排檔.我們只知道路邊有三間大排檔, 邊一間比較好食就大家都不知道. 以前的我就品嚐過明記, 而千里兄就食過祥正. 我們再看看人流, 是日似乎祥正較為旺場, 於是, 我們就決定朝祥正出發. 我們被安排坐在店內的門口位, 奇怪了一下為何是日三間都唔擺街邊. 細心觀察一下, 原來有位食環處伙記企左係度, 冇一檔敢亂黎.雖然我們被安排了坐在近門口的檯, 但店舖冷氣十分強勁, 打開門口的膠片時, 也不覺有任何熱氣滲入. 用餐的環境雖然是一般, 但冷氣夠勁, 令到我們食得都叫做舒服. 而來到這些排檔式既食肆, 都是為了品嚐風味, 炒大碟, 啤

雖然我們被安排了坐在近門口的檯, 但店舖冷氣十分強勁, 打開門口的膠片時, 也不覺有任何熱氣滲入. 用餐的環境雖然是一般, 但冷氣夠勁, 令到我們食得都叫做舒服. 而來到這些排檔式既食肆, 都是為了品嚐風味, 炒大碟, 啤啤佢. 至於舒適, 坐大排檔, 求什麼舒適.

我們一行5個人, 都是叫一些香口的小炒. 首先來的, 是一碟炸大腸. 看落, 是酥脆香口的, 食落, 的確是香口入味, 但有少少嫌炸得不夠乾. 食落差一點點的酥脆. 整體上, 仍然可以叫做佳.

來此等的大排檔食店, 香口鑊氣食物固然是必叫, 另外一樣, 就是盡量要味道濃郁, 才能襯得起其風味. 於是, 我們點了一個濃味的京都骨. 醬汁濃濃香香口. 肉排亦非常之肥美. 此時, 白飯到, 帶點酸梅的味道, 總覺得此骨, 既肥美又濃味, 是一個送飯佳物.

炒麵, 本身沒有食, 但一看就知道此豉油皇炒麵比起一般街邊拮魚蛋店的來得好. 首先, 炒麵夠乾身, 是鑊氣足才能做到. 帶少少燶的麵條, 又未至於脆口, 這就是豉油皇炒麵考功夫的原因, 而且豉汁均勻, 聞得出香噴噴的豉油味. 我沒有食也知道是上等的佳物.

生啫通菜煲, 是粗條的水通菜, 條條爽脆, 加了蝦醬增添此道菜的惹味. 惟是蝦醬不夠均勻, 食到有時, 勁咸, 食唔到蝦醬時, 就是我們要求的香口爽脆.

蝦膏蒸肉片, 用上更咸的蝦膏去做菜, 做得好的話是非常之美味的. 不過, 看來急就章的飯店, 錯手落多了蝦膏, 如沒有白飯幫手解一下味道. 真的是咸死我地.

最後來的, 是我們所叫的唯一海鮮類, 清蒸泥鯭. 一碟足有八條魚仔, 帶少許泥味, 帶少許腥味, 正常的用陳皮去蒸, 味道稱得上是正宗. 不過, 略嫌魚仔太細條, 肉雖爽, 味雖鮮, 但可惜的是唔夠咬口. 大條少少的話, 應該會更好.

風味十足, 也經濟抵食. 幾年前, 冬天來這兒, 大伙人坐街邊食羊腩煲, 蒸一碟蟶子, 更加之惹味. 待入冬時, 凍凍地, 坐街邊, 品嚐以上的菜式, 再加個保暖的羊腩煲, 相信我們可以大叫一聲....正呀!!!!
2011-06-06 272 瀏覽
這裡主談飲食,盡量不想涉及政論,可是廿二年前六月頭的那件事,震撼著每一個經歷者的心靈,曾選擇淡忘過去,主事者卻是不太想反省,近年更變本加厲,所以這幾年總會現身維園一躺,究其原因,就正如舉辦當局所言「不想回憶,未敢忘記」。只是上年完事之後,和朋友們聚餐的行為,就給另一位朋友垢病異議,認為我們的態度就像嘉年華會或朋友聚會一般。曾為這看法而有所苦惱及迷惘,說句實話,經過時間的洗禮後,自己已失去當年那激憤與及哀傷之感,卻總有點戚戚然及難以釋懷之感,對比起其他熱血份子,心底裡由衷佩服,而自己的「付出」,就僅此程度而已;只是尊重人與人的情義,以及包容他人的異議,何嘗不是大眾認同的普世價值?! 在中國人的概念之中,死亡與食物總有點若有若無的聯繫。言歸正傳,相識同仁總有數個,未能同聚亦算同心,事後作電聯相聚,過往的經驗,附近的天后區及大坑處,已是店滿爆棚的場面。經商議後決定行遠一點,到了附近的鵝頸橋街市,對面處置有數間菜館,在無重大心水之下,就走入了其中一間祥正飯店。旨不在吃之下,大家也隨意點了數個小炒,先上的酥炸大腸,來得不夠脆身鬆化,表面也有點硬,想是風乾的時間不夠,這味菜可要點時間來預備的。總算

風乾不足,來得不夠香脆鬆化。
旨不在吃之下,大家也隨意點了數個小炒,先上的酥炸大腸,來得不夠脆身鬆化,表面也有點硬,想是風乾的時間不夠,這味菜可要點時間來預備的。總算吃不著太重壓味,沾點酸汁下總算適宜。
惹味而開胃的肉骨菜式。
再點了一個京都骨,看碟頭份量亦不算多,肉質來得軟熟鬆化,在鑊氣足夠之下,其蜜味醬汁亦算均衡,在肉味之中可來得開胃。個人評價來說,醬汁可以再收乾一點。
乾身而有鑊氣的炒麵。
食友說過這裡的豉油王炒麵來得不俗,大家也來一碟試試,果然有點門路,炒得甚有火侯,而麵條亦來得甚為乾身,不油不膩之餘,亦嚐出豉油之香,可惜當晚沒有詢問辣椒醬,始終少了一點火辣的惹味感覺。
通菜的熱氣足夠,可惜撈得不太均衡。
中段有一個生啫通菜,配合紅燒砂煲之下,熱氣來說也是足夠,菜質亦算爽口,找不著太多的筋,只是內裡的蝦醬撈得不太均衡,結果有些偏鹹,另一些則不太入味。
鹹香味足夠的蒸爽肉。
尾段來一個蝦醬蒸爽肉,時間火侯剛好之下,肉質大致軟熟嫩滑,混上蝦醬後的食味也是惹味可口,雖然來得有點重手,令食味略為偏鹹,來一碗白飯,或嚐一點啤酒,總算來個平衡。
鮮味十足的清蒸泥鯭。
最後來一碟八尾的果皮蒸泥鯭,雖然不是甚麼上價魚,始終亦是海鮮,鮮味來說不容置疑,表面的果皮更帶出一點食味。肉質雖不算結實滑溜,不失為細嫩之感,連皮帶肉下用來送酒還算不錯,倒是要小心多骨。

用平常心來看待之下,食物大體上還算不俗,雖有個別失準,作為晚市旺場的大眾菜館,相信也差不到哪裡去。期間電視播映著怪力亂神的節目,與其擔心世界末日,倒不如著眼於目前。同時間收到李娜於法網告捷的消息,固然值得恭喜,始終只屬錦上添花,其他各式矛盾問題,從來就沒有解決,甚至未曾正視過。
每人以八十五元下樓,以食物水準來說,這價錢總算來得合理,臨尾說我造作都好,就用一口剩下的濁酒,好悼念一班已經離去的熱血之仕,最後大家也各自上路,青山依舊,如大家有緣的話,下年再見。
2011-06-04
$85 (宵夜)
惹味而開胃的肉骨菜式。
乾身而有鑊氣的炒麵。
鹹香味足夠的蒸爽肉。
鮮味十足的清蒸泥鯭。
2011-01-22 198 瀏覽
今晚四兄弟又再聚首一堂, 選了這間祥正飯店, 是因為多年前曾經光顧, 記得味道水準還可以。寶靈頓道有不少食店, 一張張枱擺出街, 好有以前大牌檔的風味。不過今晚就沒有這樣做, 唯有進店內吃。四個人, 四道菜, 包括椒鹽黃金豆腐、蠔餅、金菇肥牛粉絲煲、咕嚕肉, 都是十分大路的菜。基於有人要慳錢的原則下, 沒有叫海鮮。豆腐普通, 不會是炸到甚麼金黃色的, 但也不算太過「乾爭爭」, 如果用西貢六福的去跟它相比, 自然不太公平了。 蠔餅也是普通的, 勝在蠔是夠多且鮮味足, 沒有「呃秤」, 幾乎啖啖都有蠔肉, 缺點則是不夠脆。肥牛煲的牛肉就不太肥, 味道是合格的, 叫這種菜, 真的只求穩陣。咕嚕肉應該是最出色, 肉厚而軟熟, 芡汁亦做得好好, 味道不慍不火。事實上, 去大牌檔就應該叫些最「大牌檔」的菜, 太過新派的未必做得好, 太過古怪的你又未必接受得來。上述四個菜再加三個飯、兩支啤酒、一罐可樂, 齊頭$300, 除一除, 每人七十幾蚊, 是真的很便宜。下次可以試下海鮮 ........... 希望可以坐出面, 再嘗嘗路邊風味吧~

2010-12-08 188 瀏覽
12月1日(星期三)晚,平時我很少穿恤衫,所以家中以前買回來的到現在都不適合了(心廣體闊?),因本星期某一天需要穿得斯文端正,所以是晚女友收工後,就陪我隨意到銅鑼灣買恤衫,然後我又陪女友去灣仔某電腦商場買點東西,買完已經差不多九時了,我們便到鵝頸橋附近找個地方吃晚飯。在寶靈道內有三間食肆並立,印象中好像未來過這店,就試試這裡罷!原先想吃羊腩煲,不過女友怕吃不完,便改了點小菜吃,看過一會餐牌後,就決定點o者o者芥蘭煲、沙爹肥牛金菇粉絲煲和豉油皇炒麵。o者o者芥蘭煲鑊氣十足,芥蘭翠綠無渣,配以鹹魚醬來炒,既有鹹香又惹味;豉油皇炒麵上色功夫做得不錯,炒得乾身又不油膩,最重要的是碟底真的一點油也沒有,我始終覺得吃豉油皇炒麵最佳良伴是辣椒醬,但女友竟然用沙爹汁來個自創撈麵,我也跟著做,味道又不錯;沙爹肥牛金菇粉絲煲份量不少,肥牛不算很韌,粉絲的份量好像比金菇較多,略嫌沙爹汁味道不夠濃稠,若沙爹味再厚些會較美味;雖然是晚吃不到羊腩煲,但看見鄰檯的羊腩煲又好像不太吸引,亦證明了點小菜的這個決定是正確的!

o者o者芥蘭煲

豉油皇炒麵

沙爹肥牛金菇粉絲煲

2010-12-01
1 分鐘 (堂食)
o者o者芥蘭煲
豉油皇炒麵
沙爹肥牛金菇粉絲煲
2010-11-04 97 瀏覽
上星期夜晚同左幾個同事放工去左食飯, 去慶祝同事結婚了~放左工, 由同事帶隊去左灣仔鵝頸街市旁邊既一間風味大排檔.間野叫做祥正飯店.我地幾個坐底左就梗係開始叫野食啦..黎到大排檔風味既舖點可以唔叫豉椒炒蜆呢~$50 大大碟, 大部份都有肉, 唔會剩係得個殼, D蜆肉呢又幾肥美, 唔錯, 加埋辣辣地, 送飯/粥都唔錯架~第2樣送我地就叫左豉油王蝦碌, D蝦都幾大隻, 又夠獲氣, 新鮮又彈牙, 我有隻仲連殼食添~第3樣我地叫左脆皮雞半隻雞皮好脆呀, 又無咩肥膏, 雞肉又唔乾, 好食, 我唔係好識分脆皮雞同炸子雞有咩分別呢???KAKA
上星期夜晚同左幾個同事放工去左食飯, 去慶祝同事結婚了~

第3樣我地叫左脆皮雞半隻

2010-10-04 87 瀏覽
家住灣仔,時時都去祥正開飯。因為老闆娘為人極好,招呼殷勤,實在有回家吃飯的感覺!這店開業三十多年,由細食到大,食物質素仍然keep到,價錢合理。基本上食左咁多餐都冇食過一碟難食的,而最好吃就是油浸筍殼魚(唔係成日有,如果有我就會覺得好好彩)、酥炸鮮魷(有甜酸汁好正)、椒鹽賴尿蝦(仲有大賴尿蝦)、最出名是泥掹粥!可能我比較鍾意食香口野!三五知幾又可以在坐出面街飲下酒坐成晚,在現時的香港地,已經好難搵了.....

基本上食左咁多餐都冇食過一碟難食的,而最好吃就是油浸筍殼魚
(唔係成日有,如果有我就會覺得好好彩)、酥炸鮮魷
(有甜酸汁好正)、椒鹽賴尿蝦
(仲有大賴尿蝦)、最出名是泥掹粥!
可能我比較鍾意食香口野!

2010-09-25
5 分鐘 (堂食)
  • 油浸筍殼魚、泥掹粥
2010-05-01 31 瀏覽
見大家對喱度既評價都唔差,為食團今晚專程黎試一試。1。豉椒炒蟶子:麻辣味好勁,有些少沙。2。蒜蓉粉絲蒸扇貝:蒸到岩岩好,好味。3。沙拉骨:煮到好入味,肉好嫩。4。潮州拚盤5。咸魚雞粒豆腐煲:熱騰騰,送飯一流。
見大家對喱度既評價都唔差,為食團今晚專程黎試一試。
1。豉椒炒蟶子:麻辣味好勁,有些少沙。
2。蒜蓉粉絲蒸扇貝:蒸到岩岩好,好味。
3。沙拉骨:煮到好入味,肉好嫩。
4。潮州拚盤
5。咸魚雞粒豆腐煲:熱騰騰,送飯一流。
2010-04-30
2010-03-30 52 瀏覽
Honey話要去銅鑼灣shopping,我立即話去祥正? 為食啲佢即時舉腳讚成~ Yeah!因為下就同Honey一齊洗車,勞動左成2粒鍾,勁肚餓呀!6:30已經到左銅鑼灣,不如食飽飽至行街啦~因為我係九龍人啲關係,好少過海,所以都有成2年冇黎幫襯,心唸”仲響到掛?” 到左鵝頸橋街市後面見…嘩!擺滿枱呀!望遠少少…仲響到~不過6:45已經坐左一半枱有多啦…真係旺場~一坐抵已經”唔該先黎一窩泥猛粥” 一面食粥就一面叫左豉椒炒蜆,紅燒乳鴒,薑汁芥蘭泥猛粥大約10幾年前我朋友帶過我黎呢到食過,從此愛上;雖然我唔係熟客,但一有機會都會番黎幫襯,而每次都會order啲就一定係泥猛粥;一入口,果種鮮味就立即充滿左個口腔裡面,泥猛啲鮮、果皮啲香、再加上細細粒啲冬菜粒、軟綿綿啲粥底,泥猛肉完全溶化哂響D粥入面…而且食到尾個粥都唔會出水,確係水準之作!豉椒炒蜆D蜆好新鮮,冇一隻唔肯開口;辣椒同豆豉啲比例啱啱好,好鬼惹味~個芡汁唔多,但係就完全黏住響隻蜆上面,師傅炒功一流呀!紅燒乳鴒好耐冇食過乳鴒,呢隻比記憶中的乳鴒大隻,不過D肉質又唔鞋啵,係個外觀肥膩左少少,所以我食左好少啫,大半隻鴒係我honey隊哂~

一坐抵已經”唔該先黎一窩泥猛粥”
一面食粥就一面叫左豉椒炒蜆,紅燒乳鴒,薑汁芥蘭

紅燒乳鴒

薑汁芥蘭
話明係薑汁芥蘭,但係就變左做薑粒芥蘭…一睇張相就知D芥蘭幾咁”爽”口啦,又9唔答8咁多左D蒜蓉啵…廚房入面有個post叫”針板”,我honey話可以炒得(炒左個”針板”呀,唔係條菜),D菜切都唔切下,成棵樹咁,點食呀?
個師傅又炒得鬼咁”爽”口,呢碟菜完全唔合格呀!(仲要漏單呀!)

伙計啲服務都OK,最起碼有番D禮貌,一叫就應,唔似我上次幫襯果間大牌檔咁,離譜到一路煲煙一路做野(e~);幫我地落單個亞姐見到我地碟菜未到就主動追單,呢D先至叫服務嘛;至於衛生情況就好似一般大牌檔咁,不過不失啦~

會唔會再黎? 唔好玩啦,幫襯左over10年啦~
紅燒乳鴒
薑汁芥蘭
2010-03-20
2009-11-28 32 瀏覽
與朋友暢遊東涌,行程由行山改為行街,荷包有損之餘又打亂了做運動減肥的計劃,不過良朋友共聚,齊齊吃喝玩樂,豈不快哉!血拼完畢回市區,想起雜誌介紹的鑊氣小炒,躍躍欲試,難得友人也附和,於是同到祥正開餐。小妹對廣東菜如品茗和和小炒自小有份偏愛,早上總覺吃碗暖暖的白粥比硬巴巴的麵包窩心,晚上舉家圍著幾餸一湯,彼此的感情不言而喻。雖然香港新奇的食品層出不窮,但回想在外留學日子,心裡惦記的還不是傳統的廣東菜,所以小妹總覺得一間廣東食店要留得住人客並不在於她有多少花招,而是有多少誠意做好本份,令人賓至如歸。也許是受到雜誌介紹的影響,對此小店已存好感,食物入口後更覺是水準之作,此行真是滿足。這次我們一行三人,叫了小炒王、八珍豆腐煲、蒜蓉蒸蝦和豉油王炒麵。小炒王幾乎每間飯店必備,作料各有不同,味道也參差不齊,祥正的鑊氣夠不用說, 材料豐富且配搭得宜,有枸菜花、花枝粒、蝦仁、菜脯、腰果和草菇等,雖似是把頭頭尾尾「炒埋一碟」,但吃得出用料新鮮,是小妹全晚的最愛。豉油王炒麵也是水準之作,味道好,鑊氣夠,雖只用上一般送粥的全蛋麵,但比越華會的銀絲麵更能平凡中見真章。蒜蓉蒸蝦也很滋味,蝦新鮮,蒜蓉也很惹味,只嫌
蒜蓉蒸蝦也很滋味,蝦新鮮,蒜蓉也很惹味,只嫌份量略少。

很久沒吃的八珍豆腐煲作料豐富,豆腐也頗嫩滑,只是味道太咸了些。
簡單出色的小炒王
味道過咸可以但豆腐香滑
味道一流但份量較少的蒜蓉蒸中蝦
炒麵鑊氣足又不會太乾
簡單出色的小炒王
味道過咸可以但豆腐香滑
味道一流但份量較少的蒜蓉蒸中蝦
炒麵鑊氣足又不會太乾
  • 小炒王、蒜蓉蒸蝦和豉油王炒麵。
2008-09-20 37 瀏覽
話說今晚老友睇完屋企人之後就相約來呢度食飯喇﹗一行四人,雖然熱得交關不過都堅持要坐街,這就是煙民之苦了﹗先來個椒鹽九肚魚,呢樣魚我一向都接受到,當然係因為炸過啦,炸得金黃酥脆,魚身一咬即化,入口無魚味我最鍾意﹗今次食左兩條添﹗再來半隻招牌鹽焗雞,雞都幾大隻喎﹗仲要件件都啖啖肉,夠哂嫩滑,皮下脂肪很少,蘸0的薑末來食,好味道﹗辣酒花螺,細細粒的不過肉質好爽好鮮,都係0個個問題就係唔螺唔算好入味,個汁係辣係惹味不過只有挑粒肉出來再蘸番0的醬食啦﹗蒜蓉蒜蟶子,雖然唔係咩大隻貨不過隻隻都好飽滿,最緊要係無沙,蒜蓉粉絲又多,好味﹗點左個泥鯭粥,我就唔太敢食喇,佢地話好鮮甜0的肉溶化哂0係粥入面喎﹗最後要多個菜同埋京都骨,京都骨阿姐熱情推介不過味道很酸很醋味,麻麻吧﹗整體食物又比上次來吃好左好多,好味﹗加多幾支啤酒埋單$500,合理﹗
話說今晚老友睇完屋企人之後就相約來呢度食飯喇﹗

一行四人,雖然熱得交關不過都堅持要坐街,這就是煙民之苦了﹗

整體食物又比上次來吃好左好多,好味﹗

加多幾支啤酒埋單$500,合理﹗
啤酒
鹽焗雞
蟶子
辣酒螺
2008-05-04 71 瀏覽
無試過所有餸菜都感到滿意的...... 點了豉椒炒蜆, 蒜蓉蒸中蝦, 炒白菜仔, (本想叫豉汁蒸帶子, 可是已賣哂了), 改為蒜蓉粉絲蒸扇貝.炒蜆濃味夠辣, 味道剛好. 全碟只有一隻是不開口. 在其他店好耐無食過咁夠味的炒蜆了. 中蝦十分爽, 都幾大隻. 白菜仔不油, 炒得剛好, 不會太林或太硬. 扇貝上的粉絲入哂d 汁既味, 同扇貝一起放入口, 真係一流啊. 店員服務有禮貌, 又不收小費. 唯一要彈的只是坐得不太舒服, 因為是坐在街邊食的. 不過對於第一次坐在街邊食飯的我, 感覺好特別, 又有風味啊

蒜蓉蒜中蝦
炒白菜仔
蒜蓉粉絲蒸扇貝
蒜蓉蒜中蝦
炒白菜仔
蒜蓉粉絲蒸扇貝
2008-03-05 32 瀏覽
想起好耐都無去食大排檔,於是行去呢度﹗就係祥正飯店﹗感覺好似好耐無來呢﹗蒜蓉開邊蝦,個高佬待仔激烈推介,又話咩招牌菜又話咩人人都叫又話咩唔食過會後悔等等.....蝦細隻開邊,睇落八隻都無,蝦身蒸得過老不爽,肉質綿綿的﹗收我一百二十蚊﹗你地好野﹗自從我落手下廚之後,而家食飯成日都會諗番如果0係街市買會值幾多錢,呢0的蝦街市臨收工我買過20蚊一斤仲要大隻過佢﹗唔抵呀﹗下次記住唔好叫.....再來一個辣酒煮花螺貝殼類好似帶子呀、蜆呀、扇貝等所有野我一向都好鍾意食﹗螺呢家野係好味不過當然最麻煩就係要挑0的肉出黎,對我呢0的連掃個地都懶的人來說真係十分超級麻煩﹗整到成手dirty哂﹗第一次0係呢度食,螺很細隻,同出面食的差成倍size﹗開始嗜辣但怕辣的我覺得一0的都唔辣,完全無辣味亦都無酒味,所以我美其名只能叫佢做豉椒炒花螺﹗不過肉質爽甜彈牙新鮮﹗總好過0的蝦.....不過辣酒唔辣就真係差0的喎祥正﹗最後唔夠飽整多個椒鹽豆腐,呢樣簡簡單單味道就保持水準了﹗惹味夠飽肚佐酒一流﹗不過我都係鍾意出面食會切到一粒粒,呢度成舊磚咁大舊送酒唔夠自然﹗好似比當年差左﹗

再來一個辣酒煮花螺

第一次0係呢度食,螺很細隻,同出面食的差成倍size﹗

好似比當年差左﹗
2007-10-18 42 瀏覽
星期六,夜晚同朋友到銅鑼灣食祥正兩個人就係食左呢三樣野,炒蜆、扇貝及蟶子,扇貝仲要意尤未盡order多一碟開頭食落真係好好味,不過再要多一碟的感覺就變了好油膩加多兩支大啤埋單一人一百蚊,抵啦,咁多貝殼
星期六,夜晚同朋友到銅鑼灣食祥正

開頭食落真係好好味,不過再要多一碟的感覺就變了好油膩

加多兩支大啤埋單一人一百蚊,抵啦,咁多貝殼

(非會員)
2007-02-20 22 瀏覽
那天朋友帶我去的一間大排擋,也是我第一次坐在街外進食晚餐,不要以為在街邊進餐是沒有乾淨衛生,那種風味真是一試難忘,雖然是熱小小,風是大小小,但那裹出品的美食實在蓋過一切.首先是蒜蓉開邊蒸蝦,蝦是新鮮的海中蝦,蒜蓉同油份量恰到好處,油不會太多,蒜蓉亦不會蓋過中蝦的鮮味,其次是豉油王炒面,芽菜爽口炒面彈牙,豉油也不會太多,真是值得一試,之後登場就是豉油王吊桶,難得這裏還用上新鮮的吊桶,醬汁亦剛剛好,唔會太咸,如有時間一定會再試一次
2007-02-13 18 瀏覽
今天特地去試泥粥,一小窩呈上來時軟綿綿,見到拆了肉的泥,點綴了小小的冬菜很是吸引!可能期望太大...有點點失望!泥沒有那天果皮蒸的鮮味,只是合格而已,避風塘喜記做得比裡好。幸好叫了一個豉椒排骨炒米粉,這個不得了!米粉做得很乾身,表面是金黃色的,每條米粉都被那豉椒汁包庇著,味道濃烈又有口感。排骨鬆化美味,對於這個米粉...我實在無話可說,是我所吃過中最好的.另外加追了一個醬爆白鱔片,可惜是鱔片切得不太厚及有小小碎骨,味道是可以的.