2017-07-23 903 瀏覽
私房菜迷人之處在於佢地私隱度高,適合三五之己短聚一番,又唔怕被其他人騷擾到,且可嘗到特色美食,一舉多得。上星期我地就book左銅鑼灣嘅“Secretland”,但需要提早兩至三日,等佢地可以用合時令嘅食材,設計一下菜單,有D似日菜嘅Omakase.當日菜式有:南瓜湯………裡面有D南瓜蓉,非常有南瓜香,又唔會太濃,恰到好處。蝦多士……好脆口,且好有蝦味,啖啖口感。木魚絲鴨胸意粉……木魚絲係日本菜經常會見到,無稔過加係意粉,效果都唔錯,而鴨胸肉好軟腍,鸭味好香,水準之作。杏仁綠茶布甸……绿茶味濃左D,可能綠茶粉多左少少,但都ok,布甸就好滑,杏仁味唔會太重,整體唔錯。當晚大家歡聚左一個愉快嘅晚上,有一個私人地方,氣氛燈光好柔和,大家都感觉好relax,再加上美食當前,一邊傾一邊食不過有時候個别菜式,烹調需時,但都ok嘅可以接受,下一次聚會大家都约好再黎"Secretland"

當日菜式有:

蝦多士……好脆口,且好有蝦味,啖啖口感。

• 蝦多士
  • 南瓜湯
  • 蜜糖雞扒
2017-04-10 1092 瀏覽
呢排忙到飛起,偏偏閨蜜Amy就打電話嚟話今晚點都要陪佢食飯,又好姐,好耐冇同佢一齊食飯,啱啱好多野都想同佢倾,就搵間靜啲嘅餐廳,唔好太多人又要有D家庭feel先符合我心水,所以一下子就諗到呢間私房菜,即刻order兩位先記得上次黎食都年幾前既事啦,感覺唔错,加埋有十幾樣菜。今次啲菜款式同上次都係差唔多。首先出場既係湯,今次既湯就唔同左,入面有花膠、蒜蓉、黑椒粒,蒜香味重,花膠都幾腍,真材實料。凍蕃茄一樣給人清新醒神的感覺。煙肉石斑柳卷酸薯蓉,薯蓉的味道幾特別,微酸幾開胃。慢煮加拿大豬扒、阿拉絲雞我個人就覺得普通。最欣賞既係蝦多士和鵝肝醬芝士卷, 蝦多士一上枱香氣撲鼻,令人垂涎欲滴。木鱼絲意粉味道非常可口,軟硬適中口感唔錯。最後壓軸上場既甜品“豆腐布甸”,口感非常滑流,又唔會太甜一路食一路倾,不知不覺就過左兩個幾鐘啦,呢間餐廳俾人感覺係輕鬆舒適,下次會再嚟
,即刻order兩位先

凍蕃茄
煙肉石斑柳卷酸薯蓉
木魚絲意粉
豆腐布甸
2016-12-01 1425 瀏覽
呢排都係出邊食多左快餐,想轉下口味食d家常菜,就經朋友介紹搵左間私房菜約姊妹去食,真係唔搵都唔會發現有間私房菜系度,喺銅鑼灣耀華街33號三樓樓上,食個飯都好有返屋企feel,初初入到去,見燈光溫和,氣氛優雅,都幾warm,仲有好舒服既梳化添,最啱放工同姊妹relax傾計。跟著無幾耐就上菜啦~第一味南瓜湯,加左d芫茜,松子做點綴。味道食落忌廉味好濃,南瓜忌廉配搭比例啱啱好番茄片,d皮都去埋,切得好均勻,清清地,幾可口蝦多士,同樣有野菜系面頭點綴,賣相OK,多士味撲鼻而香,口感軟熟,三兩下就食晒,仲想再食添韓松子沙律,蔬菜切得好均勻,沙律醬都夠,青菜洗得好乾淨,好開胃蜜糖雞扒,扒皮都好完整無爛,比d蜜糖去煎雞皮都脆d,雞扒份量適中木魚鴨胸意粉,平時食開蕃茄肉醬意粉,今次呢個都幾新鮮,木魚鴨胸切絲,味道夾得黎又唔膩綠茶布丁,d綠茶粉鋪滿晒成個布丁,入口即溶私房菜既菜式都好岩我地口味,仲頗有創意,擺得好精緻,環境系我地入門既第一好感,門面功夫做到足,服務態度都好好,比人感覺好close。又多左個談天說地既好地方,值得再幫襯。
跟著無幾耐就上菜啦~
番茄片,d皮都去埋,切得好均勻,清清地,幾可口
綠茶布丁,d綠茶粉鋪滿晒成個布丁,入口即溶

2016-11-24
2016-11-30 1127 瀏覽
由於近年香港舖租高昂,樓上私房菜應運而生,且大多富有特色,上星期我就到訪左銅鑼灣耀華街嘅一間私房菜“Secretland”由於係私房菜原故,所以需要提早幾日confirm菜單。佢地店面雖然不大,但裝潢典雅,坐落都幾舒適。蝦多士,煎得好脆口,外脆內軟,裡面釀左D蝦膏,口感非常。木魚鴨胸意粉,鴨胸肉非常軟腍,而意粉亦非常爽口彈牙,水準之作。杏仁綠茶布甸,綠茶味相當濃郁,而布甸非常幼滑,令人一試難忘。私房菜Secretland嘅菜式富有其色彩及獨特之處,值得推介俾大家一試。
蝦多士
蝦多士,煎得好脆口,外脆內軟,裡面釀左D蝦膏,口感非常。

2016-11-29 778 瀏覽
忙中偷閑,今次同朋友聽過呢間餐廳唔少評論都係好評引唔住同朋友一起慕名而嚟。最奇怪一點,佢係冇招牌,亦冇餐牌,一開始當係半信半疑,算啦。第一打頭陣,南瓜湯,粒粒南瓜,濃滑,口感唔錯蝦多士,多士煮得剛剛好,少少脆,蝦膠夾埋多士,感覺層次分明韓松子沙律,菜幾fresh,配埋個醬汁,感覺幾爽。芝士鵝肝卷,從來我都覺得芝士配鵝肝感覺怪怪的,但呢次配搭得剛剛好甜酸三文魚,魚鮮,甜酸適中。紅酒黑醋豬扒,最比我最大驚喜,竟然冇油膩感,豬扒,紅酒,黑醋,三混,味道濃郁,絕配木魚鴨胸意粉,軟硬適中,食落鮮味。杏仁綠茶布甸,最尾食,清淡透出茶香。計落食左十味餸菜,再食埋甜品,感覺啱啱好,好滿足!

南瓜湯
第一打頭陣,南瓜湯,粒粒南瓜,濃滑,口感唔錯
蝦多士
蝦多士,多士煮得剛剛好,少少脆,蝦膠夾埋多士,感覺層次分明
韓松子沙律
韓松子沙律,菜幾fresh,配埋個醬汁,感覺幾爽。
芝士鵝肝卷

甜酸三文魚,魚鮮,甜酸適中。

木魚鴨胸意粉
木魚鴨胸意粉,軟硬適中,食落鮮味。
杏仁綠茶布甸
杏仁綠茶布甸,最尾食,清淡透出茶香。
計落食左十味餸菜,再食埋甜品,感覺啱啱好,好滿足!
2016-11-27
2016-07-08 1959 瀏覽
喺銅鑼灣返工都有幾年,之前有聽同事介紹過呢間私房菜,但就未幫襯過!今日朋友打黎約食飯,就打算去試下。三點幾先打電話去訂位,以為太遲準備唔切,點知對方就好有禮貌話會盡力安排  耀華街我都幾熟悉,所以唔太難搵,但上到3樓唔見有招牌又冇門牌,同普通住宅冇乜分别,都以為行錯  晚餐包括甜點在內有十樣菜,因私房菜唔單止冇招牌,亦冇餐牌,就等大廚發板啦!廚房都好快手,首先上左南瓜湯先,湯香滑味道唔錯!冷蕃茄,蕃茄好清甜,但我唔鐘意面上果D醬汁,感覺味道唔夾!韓松子沙律好食,菜新鮮爽脆,醬汁也好味!印象最深刻嘅係蝦多士,多士脆得黎唔硬,而蝦肉係剁碎成蝦膠,鋪在多士上煎,食落又脆又有口感,非常好食。芝士鵝肝卷,係用蘇皮卷住D芝士及鵝肝醬,鵝肝醬的香味唔太突出,但都香口好味。木魚鴨胸意粉,意粉軟硬適中,食落可口。蜜糖雞扒,係一味普通但又係大家經常食到的菜式,但就整的好好食,亦冇雪味!甜酸三文魚嫩滑入味,而紅酒黑醋豬扒,齋聽個菜名都覺得開胃,食落亦真係冇油膩感,豬扒入味,紅酒和黑醋製成的醬汁香味濃郁!最後的甜點有兩種選擇,綠茶布丁和焦糖燉蛋,味道唔會太甜,口感香滑,唔錯!主菜的菜式唔突出,但味道可口。環境
今日朋友打黎約食飯,就打算去試下。

廚房都好快手,首先上左南瓜湯先,湯香滑味道唔錯!

冷蕃茄,蕃茄好清甜,但我唔鐘意面上果D醬汁,感覺味道唔夾!

韓松子沙律好食,菜新鮮爽脆,醬汁也好味!
木魚鴨胸意粉,意粉軟硬適中,食落可口。
主菜的菜式唔突出,但味道可口。環境舒適,價錢相宜,整體過得去,值得支持!
冷蕃茄
2016-07-04
冷蕃茄
2016-06-02 1672 瀏覽
近年私房菜喺香港越開越多,喺冇食物牌照,要訂位但冇menu,又唔知廚師手藝的情況下,都長做長有,可見港人對私房菜都幾有信心。而我近排都鐘意左周圍去尋幽探秘,今晚,經朋友推薦,就黎到位於耀華街某大廈的三樓食私房菜!甫入店內,環境好有屋企feel,燈光柔和俾人溫馨的感覺,靜靜地好適合傾下偈!坐左一陣,店員好快就送上南瓜湯忌廉湯,南瓜蓉清甜,忌廉味香濃,味道配搭得宜,湯裡仲有粒粒南瓜增添口感 去皮凍蕃茄,好清甜,去左皮食落口感軟滑,幾有心思 蝦多士,一上枱香氣撲鼻而來,令人垂涎欲滴,食落多士卜卜脆,而蝦餅就香美味,真你一味唔錯的小食 韓松子沙律,蔬菜新鮮爽脆芝士鵝肝卷,初初以為有鵝肝,原來係鵝肝醬,食落香口幾特别!蜜糖雞扒,雞扒好入味,煎得皮脆肉滑!紅酒黑醋豬扒,豬扒入口肉質鬆化,醬汁惹味,底下薯蓉代替了白飯,而薯蓉撈左醬汁亦變得非常可口 甜酸三文魚,本來唔鍾意食魚,亦覺得好食,可能有甜酸汁的緣故 木魚鴨胸意粉,意粉口感唔錯,味道可口,份量亦適中綠茶布丁,杏仁味香濃,不過略嫌綠茶粉多左D呢餐家常的菜式,是師傅精心及有水準的製作,朋友果然冇介紹錯!
蕃茄
去皮凍蕃茄,好清甜,去左皮食落口感軟滑,幾有心思
韓松子沙律
韓松子沙律,蔬菜新鮮爽脆
芝士鵝肝卷
芝士鵝肝卷,初初以為有鵝肝,原來係鵝肝醬,食落香口幾特别!
蜜糖雞扒
蜜糖雞扒,雞扒好入味,煎得皮脆肉滑!
甜酸三文魚
甜酸三文魚,本來唔鍾意食魚,亦覺得好食,可能有甜酸汁的緣故
木魚鴨胸意粉
木魚鴨胸意粉,意粉口感唔錯,味道可口,份量亦適中
綠茶布丁
綠茶布丁,杏仁味香濃,不過略嫌綠茶粉多左D
2016-06-01
蕃茄
綠茶布丁
2015-10-23 2019 瀏覽
有朋友生日,隨意係openrice選了一間位於銅鑼灣又不是太貴的私房菜,提前兩天才訂枱,老闆報價$250一位10度菜。位置不太好找,沒有招牌,樓下寫著31-33號,走樓梯上3樓,亦沒有門牌,按鈴就是了!大確800尺的單位,榮幸地,我們6人是唯一的客人,開心到叫老闆開左枝sparkling wine $340! 型佬老闆係餐廳唯一既waiter and chef! 是日餐湯係忌廉西蘭花湯,好西蘭花!頭3樣都係凍既前菜,茄子,蕃茄同好特別既冰菜,大家都係第一次食,好surprise!之後係鵝肝芝士卷,外面脆,裡面軟林林,有鵝肝醬係裡面,我唔食鵝肝醬,liu開左,都覺得個卷好好味!超like!跟住係唔記得咩雞肉,好林啲汁好好味,啲肉中間插左好似露筍既物體,有薯蓉係底,好味!蒜蓉粉絲蒸帶子,正常味道,特然黎個中式菜,總覺得同個環境,其他餸唔係咁夾。泰式炒蜆,個辣汁同泰國餐廳差唔多,幾野味,係份量少啲囖!之後隔左差唔多20分鐘先出Bloody Mary 汁意粉,辣辣地幾好味,老闆重話驚我地唔夠所以整多左少少!最後甜品係焦糖燉旦,本來平平冇其既甜品,但老闆加左爆炸糖,好有童年回憶,成件事好味晒!整
泰式炒蜆,個辣汁同泰國餐廳差唔多,幾野味,係份量少啲囖!之後隔左差唔多20分鐘先出Bloody Mary 汁意粉,辣辣地幾好味,老闆重話驚我地唔夠所以整多左少少!最後甜品係焦糖燉旦,本來平平冇其既甜品,但老闆加左爆炸糖,好有童年回憶,成件事好味晒!整體上大家都幾滿意,但主菜可以加一樣而少一樣前菜,因整體覺得主菜份量較少。
最後埋單亦冇切餅費冇加一!要讚一下型佬老闆百忙中不停幫我地揸機影相!
2015-10-22
2015-03-20 1904 瀏覽
這晚有朋友生日包場第一次來到這裡,門口沒有門牌有點神秘,打電話給店主才知自己來對了地方。這晚的餐牌是:磨菇湯 - 味道夠濃,有磨菇,很有質感。梅汁薄荷番茄 -很清新,梅味不夠突出。蝦多士 - 新鮮即炸即食,好味!芝蔴肉鬆沙律 -沒想過肉鬆跟沙律可以做朋友,很速奇好味!鵝肝醬芝士卷 - 本身不太喜歡鵝肝,所以覺得太rich 香草雞卷 - 雞肉還很嫩,汁可以再濃些蜂蜜龍俐柳 - 個人口味: 蜜糖跟魚不是朋友辣椒膏炒蜆 -蜆好新鮮,很香,值得推介紅酒鴨胸意粉 -意粉可以再爽d,味道不錯焦糖燉蛋-有爆炸糖,很特別

這晚的餐牌是:
磨菇湯 - 味道夠濃,有磨菇,很有質感。
梅汁薄荷番茄 -很清新,梅味不夠突出。
蝦多士 - 新鮮即炸即食,好味!
芝蔴肉鬆沙律 -沒想過肉鬆跟沙律可以做朋友,很速奇好味!
鵝肝醬芝士卷 - 本身不太喜歡鵝肝,所以覺得太rich
香草雞卷 - 雞肉還很嫩,汁可以再濃些
蜂蜜龍俐柳 - 個人口味: 蜜糖跟魚不是朋友
辣椒膏炒蜆 -蜆好新鮮,很香,值得推介
紅酒鴨胸意粉 -意粉可以再爽d,味道不錯
焦糖燉蛋-有爆炸糖,很特別
2012-08-06 3441 瀏覽
是夜要為我們的一位資深組員farewell,地點在銅鑼灣吃私房菜,要上3層樓梯還真是不簡單,年輕的同事們都嗌救命!是夜只我們一桌,12人就可以包場,也好,因為我們一班人也實在太嘈吵了!這個私房菜沒有特定菜單,不過可以告知喜好著其盡量安排! 第1是湯品~是奶油南瓜湯-新鮮的南瓜加上奶油,是做得很不錯的 第2-4道都是涼菜,分別有胡麻茄子,芥末沙拉以及冷蕃茄-胡麻茄子其實是不錯的,可惜麻油和麻醬份量也不足,美中不足-冷蕃茄沒有了蕃茄的腥味,淡淡的甜味加上薄荷葉真的很不錯-芥末沙拉沒有辣味,也是做的不錯的一道 第5-6道是焗鵝肝芝士卷及燒豬頸肉2道熱小食-鵝肝芝士卷做得不錯芝士很香,不過鵝肝比較像鴨肝?-燒豬頸肉夠肥不過比較像bar snack,也是合意的 第7-8道是主食,分別有香茅鹽焗雞和白汁金菇龍利卷-香茅鹽焗雞做得不夠滑,不算特別-白汁金菇龍利卷夠嫩,友人比較滿意這一道 第9道是澱粉,是一道蕃茄汁炒意粉-意粉質地是不錯的,做的茄汁和木魚粉的份量也恰當,填肚也是不錯呢! 最後有甜品,分別是焦糖燉奶和燉蛋-焦糖燉奶和燉蛋也做的很滑,甜品也是做得很不錯,甜度也適中,是個好的結尾 以食物品質
這個私房菜沒有特定菜單,不過可以告知喜好著其盡量安排!

第1是湯品~是奶油南瓜湯
-新鮮的南瓜加上奶油,是做得很不錯的

第2-4道都是涼菜,分別有胡麻茄子,芥末沙拉以及冷蕃茄
-胡麻茄子其實是不錯的,可惜麻油和麻醬份量也不足,美中不足
-冷蕃茄沒有了蕃茄的腥味,淡淡的甜味加上薄荷葉真的很不錯
-芥末沙拉沒有辣味,也是做的不錯的一道

第5-6道是焗鵝肝芝士卷及燒豬頸肉2道熱小食
-鵝肝芝士卷做得不錯芝士很香,不過鵝肝比較像鴨肝?
-燒豬頸肉夠肥不過比較像bar snack,也是合意的

第7-8道是主食,分別有香茅鹽焗雞和白汁金菇龍利卷
-香茅鹽焗雞做得不夠滑,不算特別
-白汁金菇龍利卷夠嫩,友人比較滿意這一道

第9道是澱粉,是一道蕃茄汁炒意粉

最後有甜品,分別是焦糖燉奶和燉蛋

以食物品質說不上是非常出色,不過私隱度高,態度友善,味道也夠家常;這對我們來說才是最重要,價格也算合理,是個值得再去的地方吧!
2012-06-26 2530 瀏覽
第二次啦,上次唔係好識用,今次要打番呀..XD因為今日係男朋友生日,又唔想食出面D野,所以去左搵PETER叮私房菜! 入到去,依舊好好服務阿,原來係老闆媽咪呀,坐左2-3個字先上菜,需然無菜單,但仍然好開心呀!首先係呢個湯,仲有心型添,XD 南瓜湯,好香好濃呀!!前菜,凍吃,酸酸甜甜,好夾呀..WASABI沙律,薄荷葉蕃茄同埋芝麻茄子青瓜呀!豬頸肉! 好大份,切得好簿,好好味.鹽焗雞,味道唔係話太突出,但係好滑呀 食完前菜好開胃!白卓蝦! 好大隻蝦...D醬好襯D蝦蕃茄鴨胸肉意粉呀,D汁係炒架,唔係林上去架,每條面都有汁,好香.最出名的芝士鵝罕卷脆卜卜,入面芝士可以拉出黎的最後係甜品LA,食完好多樣野,食個蛋以為好溜,點知又唔會喎! 唔太甜,仲食晒全個添呀
第二次啦,上次唔係好識用,今次要打番呀..XD
但仍然好開心呀!

首先係呢個湯,仲有心型添,XD 南瓜湯,好香好濃呀!!
前菜,凍吃,酸酸甜甜,好夾呀..
WASABI沙律,薄荷葉蕃茄同埋芝麻茄子青瓜呀!
豬頸肉! 好大份,切得好簿,好好味.
鹽焗雞,味道唔係話太突出,但係好滑呀 食完前菜好開胃!
白卓蝦! 好大隻蝦...D醬好襯D蝦
最出名的芝士鵝罕卷
脆卜卜,入面芝士可以拉出黎的
2012-06-24
  • 鵝肝芝士卷
(非會員)
2012-01-20 2073 瀏覽
This is the first time I visited this private kitchen. As I needed to organise this Farewell Party for two lovely friends, we have over 25 people. When I checked with the Chef, the cost was about HK$200 with 10 courses. Sounded great to me. The restaurant located at a very convenient location near Times Square but need to walk up staircase to 3/F. The setting was nice. I was a bit worry the food might not up to the standard as it is not expensive. However, after trying the first 3 dishes, sweet potato and pumkin soap, plum pickled tomato and wasabi salad, I confirmed I have picked the right choice. As we started having the 6th and 7th dishes, we all felt very full and all my friends think the quality of each dish was over our expectation. On contrary, I thought the shrimp dish would be good as I am shrimp lover. Maybe because it was the 8th dishes, I think peeling the shell was a bit troublesome and not very special. Overall, great food and nice place for around 20 people of party.
題外話/補充資料: Hope the Chef will design more creative and delicious dishes.
2012-01-19
紀念日
2012-01-07 1554 瀏覽
有兩位好朋友一月份生日,我是攪手,兩位壽星女口味都不同,真係有點頭痛,因為差不多個個月都要攪生日派對,唉乜都試過啦! 突然間諗到幾年前私房菜好hit,就不如book啦!但又唔知道去邊處揾,於是咪係open rice search.私房菜law,咁揾到兩間心儀的,於是逐個食評去睇,見呢間Secretland好評都不少有3.5平均分 咁就打電話去攞菜單並check下要幾$,頭盆連甜品一共十道菜,不包飲品,$190 per head,超抵,因早幾年食都要成三百幾,仲冇咁多道菜,立刻call老板呀田生訂枱,我話我有大約14人左右是否能包場,佢話有二十個位如果有人訂佢都會再接,但佢會話俾人聽已有14人訂咗枱,提醒可能會好嘈,真細心早一天老板仲call我reconfirm人數同提我怎樣去,並說是唐三樓,無lift撘,無門牌,唉大鑊啦!我唔知是要行三層樓,點算?因有幾位長者?但冇辦法啦都book了,點知去到個到真係冇諗過唐樓嘅樓梯裝修到好靚,好易行,放心哂!我訂咗6點半,但早了15分鐘到,一入到去好焗,冷氣未開,我地行咗三層樓,會有點熱,咁有朋友就話好熱呀!有啲投訴,我就諗我地早咗到,人地都未rea
泰式豬頸肉
南瓜湯

我訂咗6點半,但早了15分鐘到,一入到去好焗,冷氣未開,我地行咗三層樓,會有點熱,咁有朋友就話好熱呀!有啲投訴,我就諗我地早咗到,人地都未ready又點可以怪責呢!老板和有一位幫手的女人好殷勤咁招呼我地,我地又話要開酒,又要snack,又要搬枱,佢地都好有禮貌咁招呼,抵讚!
講咗咁多廢話,要入正題講食,第一道菜是南瓜湯,賣相好好,大廚在湯面用忌廉拉花,味道清甜,入口好滑,有啲南瓜蓉,第二道菜係
梅汁簿荷蕃茄
梅汁簿荷蕃茄,大廚係蕃茄上灑上梅粉並加一片薄荷葉,食了一口feel到好清新,接著是胡麻茄子,上面灑好多芝麻並淋上麻醤汁,好好味,之後上的是wasabi沙律,用羅馬生菜配合自家制的wasabi汁,我嘅friend係怕spicy都話好食唔怕攻鼻
好了,終於到熱食,白汁蝦伴怪味汁,其實係白灼蝦,有個好似泰式甜酸汁用泥點的,好味但冇乜特別,跟住到了最好食嘅鵝肝醬芝士卷,賣相一般,但入口有熱騰騰的芝士味,鬆化可口,十分滿分俾九點五,個半分係扣賣相,都已經開始飽,仲有龍俐柳金菇卷
龍俐柳金菇卷
、泰汁燒豬頸肉-切得夠薄,味道好Thai taste,連我正在食緊營養減肥餐嘅靚女妺妺都忍唔住狂食,仲未完,仲有紅酒鴨胸意粉,已經飽到上心口,又要留肚食dessert,所以只食一口意粉同一小片鴨胸,味道不錯,但鴨胸有些overlook,終於到最後一味焦糖燉蛋,原來係凍的,味道適中,蛋好滑。
我地一共十三人,埋單$3370,因為叫咗四枝紅酒和約十杯汽水,每人約$260,超抵,有privacy,有好嘢食,玩成四粒鐘,一定會再幫趁,在此特意多謝老板和chef田生,同個位招呼我地嘅nice助手對我地嘅嘈吵忍耐同理佢地嘅very good service
2012-01-06
梅汁簿荷蕃茄
泰式豬頸肉
龍俐柳金菇卷
  • 鵝肝醬芝士卷,泰式豬頸肉
最近經友人的友人介紹下,選到這個吃私房菜的地方慶祝生日。我覺得私房菜都是靠口碑相傳,因為在沒有廣告的介紹下,即使在網路(甚至是openrice內)search,也不容易找到。所以聽說有人吃過而覺得ok的情況下,我也沒多想會否踩地雷,反正只要菜式,價錢和地點等都ok下,一試又何妨呢?首先,我不得不讚私房菜的負責人,他真的很有心去經營這裡,首先他很快很有效率地把菜單,價錢等傳給我,樣樣都很清楚,由於我是要替人慶祝生日,所以拜託他替我買蛋糕,他也很樂意四處幫我找合適的,而且很識臨場"執生",所以我對他的服務態度非常欣賞。不知這是不是私房菜的優點之一呢?環境不大,無裝修(甚至門口無水牌)但能營造氣氛。說回食物,當天的菜單如下:南瓜湯 (好足料,好味,多個心心花好有心思)梅汁薄荷番茄 (番茄好大,好fresh) 胡麻茄子 (和風色彩好重)藍芝士沙律 (呢個有wasabi味,藍芝士我就唔多識點分)白灼蝦 (本來係雞,臨時改左蝦,應該因為當天的蝦好新鮮,店主即時改了)鵝肝醬芝士卷 (好似烤濱餅咁,要趁熱食,我食時以為係豬肉碎,但其實係鵝肝醬)龍俐柳帶子卷 (呢個好正,成大塊龍俐柳卷住帶子
最近經友人的友人介紹下,選到這個吃私房菜的地方慶祝生日。

環境不大,無裝修(甚至門口無水牌)但能營造氣氛。
說回食物,當天的菜單如下:

南瓜湯 (好足料,好味,多個心心花好有心思)
梅汁薄荷番茄 (番茄好大,好fresh)
胡麻茄子 (和風色彩好重)
藍芝士沙律 (呢個有wasabi味,藍芝士我就唔多識點分)
龍俐柳帶子卷 (呢個好正,成大塊龍俐柳卷住帶子,幾欣賞其手藝)
泰汁燒豬頸肉 (呢個一般啦,都係泰國餐廳拿手d)
紅酒鴨胸意粉 (我食唔到紅酒味,不過整體來講ok,可濃味返少少)
燉蛋 (好味呀,好有蛋味)
十道菜,免加一,免收切餅費,也不過是每人$200左右,在銅鑼灣來說,未吃已覺得很超值!吃後更覺得抵!因為好飽,水準又ok!

如果下次有機會,都想再試!
2011-11-18
  • 龍俐柳帶子卷
2011-10-08 844 瀏覽
前幾日終於約班friend試下呢到既私房菜啦!無辦法啦,同朋友都鍾意周圍試唔同既野所以今次係openrice搵到黎呢到,見有唔少好評,當然預人數book位la!!! 入到去 地方幾試正,幾舒服~total 10道菜,講最深刻個幾樣啦南瓜湯啦!! 又唔會好稀 真係有南瓜容架,好香!!! 酸甜雞翼最鍾意食酸酸甜甜既野,呢道菜非常入味呀!!! 鵝肝醬芝士卷 好評最多既菜阿,果然無失望,真係要一試!!!!好有創意~ 朱古力湯丸 食完咁多好野黎番個甜品,呢個都唔錯呀,如果有其他味更好.
前幾日終於約班friend試下呢到既私房菜啦!
無辦法啦,同朋友都鍾意周圍試唔同既野

所以今次係openrice搵到黎呢到,見有唔少好評,
當然預人數book位la!!! 入到去 地方幾試正,
幾舒服~

total 10道菜,講最深刻個幾樣啦
南瓜湯啦!! 又唔會好稀 真係有南瓜容架,好香!!!
酸甜雞翼最鍾意食酸酸甜甜既野,呢道菜非常入味呀!!!
2011-10-03
  • 鵝肝芝士卷