柚皮鵝掌 : 無食到, 媽咪話都夠進味乂燒飽 : 皮好厚, 都有汁而錎料可是太足, 味道夠甜 乂燒腸粉: 腸粉唔滑, 好小乂燒, 又唔夠熱, 唔知攪乜 ? 蘿蔔絲餅 : 呢個最好味, 熱辣辣, 蘿蔔絲亦不小 菠菜餃: 正常 坐落先知週六無下午茶, 真係搵鬼笨 無下次, 稻香無論飲茶定晚飯都唔得, 已經成為我 Black list 食店之一
柚皮鵝掌 : 無食到, 媽咪話都夠進味

乂燒飽 : 皮好厚, 都有汁而錎料可是太足, 味道夠甜

蘿蔔絲餅 : 呢個最好味, 熱辣辣, 蘿蔔絲亦不小

菠菜餃: 正常

坐落先知週六無下午茶, 真係搵鬼笨

2009-01-01 2 瀏覽
到稻香飲早茶,叫了滿桌子點心吃不完,便帶回家做下午茶。先說堂食的:叉燒酥:不油不膩,貨真價實,叉燒十足,而件頭小小的,吃了一件半亦不覺飽滯山竹牛肉:肉質鬆散,牛肉味亦太淡干蒸牛肉:原以為是縮小版的牛肉球,心裏正後悔double 了一籠不好吃的點心,但咬下去跟牛肉球不同,肉質結實之餘亦有咬口,牛肉味濃,yummy!  柞菜肉餅飯:肉餅非我所好,只嚐了一口肉,不是打得死實的肉餅,姊姊大讚;白飯雖未做到粒粒分明,但起碼不是爛飯,吸收了肉餅的精華,再加上豉油,就由我這個飯桶一人清了3/4到這時老姊已大叫很飽,但小妹還有胃納,便多叫一籠雞包仔,吃一個再打包雞包仔:包身略為實身,但拿回家後用鍋烘得脆脆的就沒有所謂;肉餡一般水準,帶有少許肉汁;不過叫雞包仔的原意只為飽肚蘿蔔糕:三件上枱一件都沒有吃過就直接帶回來,二個字說完 - 多油!可能因為臘味不少的關係,整件蘿蔔糕都很多油,多油得整個外賣盒都油令令的,三件同時下肚真的很滯總的來說,水準還是高的
到稻香飲早茶,叫了滿桌子點心吃不完,便帶回家做下午茶。

先說堂食的:
山竹牛肉:肉質鬆散,牛肉味亦太淡

總的來說,水準還是高的
油油的蘿蔔糕
2008-11-27 25 瀏覽
工友生日最後找左呢度一齊打邊爐由於遲到關係,我來到已經全枱都係食物喇湯底是豬骨的,很足料豬骨都有六七舊仲要大舊的,唔攞走佢地真係灼唔到野食﹗點左個食物拼盤,好似$180,最喜愛的是佢地的粟米墨丸,很彈牙呢﹗象拔蚌及蝦滑亦都新鮮彈牙,好味﹗肥牛呢個拼盤只得十件當然唔夠,見佢幾好食於是散叫多碟,點知來到的同呢個拼盤見到的完全不同,又韌又多根,真係嬲死人﹗反而工友話滑牛很鮮味,值得一試﹗埋單一人二百﹗不過不失吧﹗可能呢排又去力奇又去老坑等,仲要返完大陸食小肥羊,感覺呢度一般啦﹗
工友生日最後找左呢度一齊打邊爐

由於遲到關係,我來到已經全枱都係食物喇

反而工友話滑牛很鮮味,值得一試﹗

埋單一人二百﹗
2008-11-20 6 瀏覽
每年農曆生日, 都會同屋企人外出食晚飯慶祝. 今年也不例外, 左思右想後, 結果o尋晚最後去咗就近嘅稻香食晚飯慶祝!到達時已經7時多, 全場滿座之餘, 門口重有人排隊添!! 好彩之前訂左位......屋企人話果度冇咩套餐好食, 所以散點左幾個餸:竹絲雞燉湯 ($98) -- 有竹絲雞+瘦肉+海底椰, 湯味不錯, 但可惜湯少渣多(特別係好多好鞋o既瘦肉!), 感覺唔係好抵!古法碎蒸大青斑 ($48半條) -- 估唔到地好! 魚肉幾滑, 幾大條, 幾好!!濃湯鮮菌浸時蔬 ($58) -- 都幾唔抵o既一個餸. 只有白菜仔, 本菇, 草菇 (好少), 秀珍菇(好少), 同埋冬菇, 非常清淡.脆皮穗香雞 ($56) -- 雞本身不大, 勝在冇咩肥膏, 可以連皮食!! 肉質一般滑, 雞味一般.田園時蔬炒魚麵 ($58) -- 有翠玉瓜絲, 紅蘿蔔絲, ?南瓜絲, 魚麵. 味道一般, 較清淡.整體水準一般, 感覺上味道較以前退步了, 但碟頭依然大. 不過, 味道好不好還是次要. 最重要是一家人聚在一起, 吃得開開心心.

屋企人話果度冇咩套餐好食, 所以散點左幾個餸:

濃湯鮮菌浸時蔬, 脆皮穗香雞, 田園時蔬炒魚麵
古法碎蒸大青斑
竹絲雞燉湯
古法碎蒸大青斑
2008-11-10 1 瀏覽
8/11/2008去飲下午茶叫左鴛鴦餃,川汁炒手,雷沙湯丸同埋刺猬飽個川汁炒手好足料,個皮好爽滑,餡又新鮮鴛鴦餃入面既蝦餃好大隻,好爽口雷沙湯丸就畸嫌入面既黑芝麻唔夠結個刺猬包炸得岩岩好入面仲有芋頭蓉每樣都咁有水準唔怪之得價錢可以企得咁高
8/11/2008

去飲下午茶
叫左鴛鴦餃,川汁炒手,雷沙湯丸同埋刺猬飽

個川汁炒手好足料,個皮好爽滑,餡又新鮮
鴛鴦餃入面既蝦餃好大隻,好爽口
雷沙湯丸就畸嫌入面既黑芝麻唔夠結
個刺猬包炸得岩岩好
入面仲有芋頭蓉
每樣都咁有水準
唔怪之得價錢可以企得咁高
今晚同媽子慶生, 所以早2 日已經Book 定位, 估佢唔到星期六既晚上都fully book, 仲唸住經濟差都對呢到未有影響喎雙冬羊腩煲 (跟唐生菜) : 汁底比較咸, 羊肉較瘦但幾入味 紅炆斑腩煲 : 斑腩好小肉骨較多, 無特別 蟹粉扒豆苗 : 叫做最好味既一道菜, 蟹粉小但豆苗夠嫩而且不油 鮮果咕嚕肉 : 咕嚕肉係一舊粉,個汁又一pet pet, 唔得金菇生蝦煲 : 賣相已不佳, 蝦唔新鮮有腥味, 差 賽螃蟹: 正常, 但味啖 燒味拼盤 : 超細碟, 一人分得2 件, 油雞比較好 啫啫雞煲 : 好油, 雪雞死實實, 好行貨 壽飽一打 : 唔係寵上, 扣分, 飽無蛋黃皮厚蓮蓉又唔滑, 差 整體強差人意, 小炒真是很差, 流水作業,只是價廉而物不美, 唔係屋企人鍾意, 真係請都唔到呀 ~

紅炆斑腩煲 : 斑腩好小肉骨較多, 無特別
金菇生蝦煲 : 賣相已不佳, 蝦唔新鮮有腥味, 差
賽螃蟹: 正常, 但味啖
燒味拼盤 : 超細碟, 一人分得2 件, 油雞比較好
啫啫雞煲 : 好油, 雪雞死實實, 好行貨

整體強差人意, 小炒真是很差, 流水作業,
只是價廉而物不美, 唔係屋企人鍾意, 真係請都唔到呀 ~

• 0
2008-10-28 1 瀏覽
我好少食中式野當然中式野的烹調手法真係好多都好好味要左個$138812個人食樣樣都算食尤其係隻雞同石班真係好滑ka有個蝦多士都好好味趣卜卜味道一流自己好鍾意食芋頭佢一碟係竹笙入面有條芋頭同埋炒荷葉飯上面都有落好好食呀無一樣野食剩係好難得所以我比80分20分係扣0的座位好迫連我0的咁瘦的人出入都有問題
我好少食中式野
無一樣野食剩係好難得
所以我比80分
20分係扣0的座位好迫
連我0的咁瘦的人出入都有問題
  • 雞、石班、蝦多士
2008-08-22 8 瀏覽
同媽媽同家姐係商場行咗陣 最後都係決定去稻香食飯我地叫咗個4人套餐$488包括乳豬拚盤乳豬皮幾脆 唔太油 油雞嫩滑但冇雞味翡翠花枝蚌片有翡翠花枝蚌片同碧綠花枝鳳片同西蘭花炒帶子我地簡咗蚌片 蚌片係珊瑚蚌 幾爽口家姐話好味 我我覺得普通 可能我對海鮮興趣不大啦清蒸青斑仔有紅炆斑頭腩同清蒸青斑仔 我地要清蒸青斑仔初初以為好細條 但原來size都相當大魚可能太熟 好D鞋 而且我對魚不嬲都冇咩好惑所以夾咗三數次就停手啦金粟海鮮羹有金粟海鮮羹同埋唔知咩翅 我地要金粟海鮮羹普通粟米湯再加D蝦落去 我不嬲鍾意飲 所以覺得好好飲飲咗三碗先肯停手芝士焗龍蝦(伊麵底)有紅灼生蝦同芝士焗龍蝦(伊麵底)梗係要芝士龍蝦伊麵啦 雖然簡呢個要另加$150不過唔緊要啦 最緊要鍾意食真係好鍾意食芝士伊麵 食咗三碗反而龍蝦我就麻麻 食咗兩舊就停手 都話我唔鍾意海鮮架啦鮮蝦絲苗米好香好好味 都幾足料 係油咗D 但都炒得乾身老豆同媽媽因為太飽 所以冇食家姐不嬲唔好荷葉飯 所以正係食咗一碗就停手其他我包辦 唔知食咗5定6碗 食到連我自己都怕怕另外叫既一蚊雞呢個唔叫就真係笨 都係滑但冇咩雞味 而且真係太飽 所以食剩2舊套餐包既甜
同媽媽同家姐係商場行咗陣 最後都係決定去稻香食飯

有金粟海鮮羹同埋唔知咩翅 我地要金粟海鮮羹
普通粟米湯再加D蝦落去 我不嬲鍾意飲 所以覺得好好飲
飲咗三碗先肯停手

芝士焗龍蝦(伊麵底)
有紅灼生蝦同芝士焗龍蝦(伊麵底)
梗係要芝士龍蝦伊麵啦 雖然簡呢個要另加$150

不過最重要都係 一家人開開心心齊齊整整 咁食咩都會特別好味
一蚊雞
清蒸青斑仔
鮮蝦絲苗米
  • 芝士焗龍蝦(伊麵底)、鮮蝦絲苗米
2008-08-05 35 瀏覽
同事請食飯, 地點當然由主人家話事, 之前看過套餐, , 星期一至四全包都只賣$1,388一席, 以今時今日通脹賣這價確實吸引. 人未齊先叫兩個小食撐下場五香牛展 - 炆得夠腍, 不過嫌唔夠入味沙薑雞腳 - 沙薑味好重好香, 雞腳帶爽口薜家宴套餐芝味大蝦球 - 蝦球份量十足, 夠爽脆, 而芝士味夠香濃, 伴底芋絲吸盡精華翠玉靈芝雙蚌 - 象拔蚌沒鮮味, 而珊瑚蚌夠爽身, 整體普通脆奶拼花姿球 - 試了花姿丸, 夠爽口彈牙, 但本人就不太好伴炸的杏仁片, 而同事一致認為炸鮮奶很好吃紅燒海皇雞絲翅 - 翅份量不少, 一梳梳的, 湯濃度亦適中原隻飽魚玉掌 - 飽魚原隻奉上, 小小的, 扣得幾腍, 蠔油獻很濃味, 各樣食材都很入味蟹肉竹笙扒雙蔬 - 很清淡清蒸東星斑 - 估不到又蒸得不錯, 魚肉夠嫩滑脆皮燒雞 - 皮炸得很香脆, 至緊要皮下沒有多餘肥膏, 肉也算滑, 不過和同場的燒鵝比較難免比下去壽飽 - 沒吃生果拼盤再另加燒鵝 - 肉質好嫩, 吃一口肉汁也不少, 還滲有鵝香味, 不錯瑤柱蛋白炒飯 - 註明用珍珠米, 飯身粒粒分明飽滿, 有水準之作如果唔計另叫的, 那套餐份量大, 價錢抵, 至
同事請食飯, 地點當然由主人家話事, 之前看過套餐, [皇帝宴之薜家宴], 星期一至四全包都只賣$1,388一席, 以今時今日通脹賣這價確實吸引.

人未齊先叫兩個小食撐下場
五香牛展 - 炆得夠腍, 不過嫌唔夠入味
沙薑雞腳 - 沙薑味好重好香, 雞腳帶爽口

薜家宴套餐
紅燒海皇雞絲翅 - 翅份量不少, 一梳梳的, 湯濃度亦適中
蟹肉竹笙扒雙蔬 - 很清淡
清蒸東星斑 - 估不到又蒸得不錯, 魚肉夠嫩滑
壽飽 - 沒吃
生果拼盤

再另加

如果唔計另叫的, 那套餐份量大, 價錢抵, 至緊要味道也不錯, 笑一定要比
芝味大蝦球
清蒸東星斑
脆奶拼花姿球
原隻飽魚玉掌
2008-06-09 3 瀏覽
絕對同意蔡蘭說的吃美味點心是很幸福的一件事1. 稻香蝦餃皇 仍然皮薄蝦彈,正2. 油爆蒜香蝦 (手賣)好好味,用油泡過的蝦真的好脆好脆連蝦殼也吃光了3. 潮蝦餃拼菠菜餃潮蝦餃比蝦餃皇的蝦大許多菠菜餃則很清新爽口4. 蠔皇枝竹卷非常讚,不會像用漿糊般一PAT野餡亦很鮮味,必叫5. 釀節瓜餡料是豬肉加蝦膠和一點點點瑤柱這個比較一般6. 泰式炸春卷又是必吃之選,即叫即炸雖然份量多且大件不過我們還是掃清了7. 雜菜芋絲餅其實是芋頭糕的變身不過把芋頭刨絲後煎起來是很脆很脆的~好吃8. 香煎南瓜餅原以為像粟米花枝餅那類誰料是甜品來的這個比幾個月前的南瓜糯米糍好吃多了兩面煎得金黃,內裡的豆蓉又不會很甜雖然有點油膩,不過確是我十分喜愛的2人叫到滿枱食物這就是幸福的感覺啦
絕對同意蔡蘭說的吃美味點心是很幸福的一件事

1. 稻香蝦餃皇
仍然皮薄蝦彈,正

2. 油爆蒜香蝦 (手賣)
好好味,用油泡過的蝦真的好脆好脆
連蝦殼也吃光了

3. 潮蝦餃拼菠菜餃
潮蝦餃比蝦餃皇的蝦大許多
菠菜餃則很清新爽口

4. 蠔皇枝竹卷
非常讚,不會像用漿糊般一PAT野
餡亦很鮮味,必叫

5. 釀節瓜
餡料是豬肉加蝦膠和一點點點瑤柱
這個比較一般

6. 泰式炸春卷
又是必吃之選,即叫即炸
雖然份量多且大件

8. 香煎南瓜餅
原以為像粟米花枝餅那類
誰料是甜品來的
這個比幾個月前的南瓜糯米糍好吃多了
兩面煎得金黃,內裡的豆蓉又不會很甜
雖然有點油膩,不過確是我十分喜愛的

2人叫到滿枱食物
這就是幸福的感覺啦

• 香煎南瓜餅
  • 芋絲餅
  • 泰式炸春卷
  • 蠔皇枝竹卷
2008-05-25 15 瀏覽
是日想去打個熱辣辣的邊爐, 就去昔日至愛的稻香, 宵夜時段, 但也不便宜.$48, 手切肥牛, 呢個真不錯. 跟日式燒肉的牛肉肉質相近, 牛味夠, 也軟淋淋. 估不到除了燒肉外, 也可用來打邊爐, yummy!其他的有珊瑚蚌, 芥末墨魚丸, 芝士蝦丸, 炸魚皮, 也相當不錯. 新鮮, 但份量比以住少了很多.

• 本地手切肥牛
呢日係2008-5-9星期五, 估不到還未母親節酒樓就開始搶錢, 兼且冇水準可言.食物選擇1. 得一張爛鬼菜牌, 餸得十零個, 一係就食幾千元套餐, 最慘樣樣餸都係那幾樣野炒埋一齊, 由於一行人得9人, 12人套餐根本食唔哂, 只好散叫. 問個waiter有冇其他餐牌, 佢話冇, 再者因近母親節做小菜先, 晚市冇得打邊爐, 要夜d先有, 其他咩都冇得叫.2. 想叫其他食物, 好似飯/啤酒/汽水都係開口講, 冇明碼實價, 隨口說.服務: 1. 一覆上菜, 唔洗5分鐘就全部送哂上台, 根本張台面都唔夠擺也車哂上來2. waiter 裝湯裝漏一位客人都唔知, 裝湯渣裝到一台面都係, 唔知d人點做野總結: 今時今日咁既服務態度和水準, 點解還可以生存.

食物選擇
服務:

總結: 今時今日咁既服務態度和水準, 點解還可以生存.
2008-05-12 5 瀏覽
其實個個禮拜都黎飲茶,由本人對呢間野喜歡到討厭到而家又喜歡番其實係咁O既,之前OK,但有一陣子態度其差,D野食又成日等好耐,食到氣頂!但呢排又OK番講一講我新試O既點心或者值得食的點心成日食果D就唔多講喇!新試O既點心如下:彩網來不及 - 怪怪地,果LOOK 係炸刑金黃危又帶點紫危的網,用威化紙包住芋蓉,芒果,唔太MATCH,成條野好甜海鱟餃 - 可能係翻蒸,個皮痴住左,一夾,成粒蝦餡趺左出黎 =0="豆沙窩餅 - 唔正宗亦都唔EXPECT佢會正宗,煎得太燶皮太厚,唔夠豆沙值得食的點心:柚皮鴨掌 - 柚皮真的好入味好稔,勁好味!鴨掌都好稔,唔硬,不過冇咁油就PERFECT喇!!芋蓉包仔 - 要熱食!!好香又唔太甜 XO醬炒蘿蔔糕係家人最愛翻撻點心,但我唔覺得有咩特別好食,我覺得好油又好咸間酒樓愈來愈嘈,講野好似嗌交咁,所以我選擇少講野多食野 =_="
講一講我新試O既點心或者值得食的點心
成日食果D就唔多講喇!

新試O既點心如下:

值得食的點心:
芋蓉包仔 - 要熱食!!好香又唔太甜

• 柚皮鴨掌
  • 芋蓉包仔
2008-05-11 3 瀏覽
記得之前黎打邊爐幾好食,所以呢晚再黎打邊爐。平日既關係,等左一陣就有位啦。先叫左個鴛鴦湯底,跟住阿姐就拎個調味醬黎,款式好多,有炸蒜茸,正!混完醬就落單,叫左唔少野,o的野大約十五分鐘就到。手打四寶丸,墨魚丸彈牙,牛丸、豬肉丸同鯪魚球都好有味,全部人手製造,惦!珊瑚蚌配桂花蚌,兩者都新鮮爽口,珊瑚蚌夠鮮!桂花蚌又甜,正!手切牛肉嫩滑,切得好得意。不過手o即魚麵就比以前差,唔彈牙同冇乜魚味。其他食物如粉腸、白鱔片、支竹、滑雞、豬潤、魚頭等都唔錯。服務同環境都合格,稻香打邊爐又抵食又好食,唔係食任食都會黎呢度。

手切牛肉嫩滑,切得好得意。
不過手o即魚麵就比以前差,唔彈牙同冇乜魚味。
其他食物如粉腸、白鱔片、支竹、滑雞、豬潤、魚頭等都唔錯。

混醬
珊瑚蚌配桂花蚌
2008-04-12 11 瀏覽
四月十日(四)食完熱狗再行一陣已經就黎八點半,於是上去排定隊準備攞飛仔食九點火鍋。由於今次早左到,都排到頭幾位,玩左陣NDS就開始派飛,我地攞到第一張藍色飛(2人),到九點開始嗌既時候好快就安排到入座,點了以下:湯底: 豬骨湯($68)配料: 美國肥牛x2(@$28)、帶子片($28)、四寶丸($12)、滑雞($12)、芝士腸($12)、唐生菜($12)、汽水兩罐($10)豬骨湯底用正宗豬大腿骨,配合粟合及蘿白,味道濃且甜美,不錯!美國肥牛雪花紋不錯,但較細片,位置亦在根附近,整片肥牛邊沿位置都充滿根,大大影響了口感=(,老婆說長身的肥牛比較好,花紋不及也不至於那麼多根。帶子片感覺不是很新鮮,色澤較暗淡,味道有部份有點腥味,非常一般。四寶丸稻香的四寶丸的確很不錯,特價時段只是$12,鮮制牛丸味道不同一般酒家只像山竹牛肉的味道,蝦丸和墨魚丸的味道亦很鮮美。其他一般配料不作評論是次感覺肥牛質素好像下降了,或許是運氣問題,或許是牛價真的上漲得厲害,希望下次最小可以給我一碟沒根的肥牛~ ~" 味道分(3.5)
四月十日(四)

湯底: 豬骨湯($68)

豬骨湯底
用正宗豬大腿骨,配合粟合及蘿白,味道濃且甜美,不錯!

美國肥牛

帶子片
感覺不是很新鮮,色澤較暗淡,味道有部份有點腥味,非常一般。

四寶丸

其他一般配料不作評論