餐廳: 築地日本料理 (金百利廣場)
資訊:

2021-11-24 2382 瀏覽
今晚放工去到銅鑼灣金百利廣場,眾多間餐廳之中選擇左<築地日本料理>,初初睇餐牌係畀個價錢深深吸引住,因為價格真係非常之抵食,而且佢哋個餐牌仲有好多好選擇,今晚試過之後,相信呢度好快會變成我哋嘅飯堂之一。餐廳嘅餐牌食物選擇真係有好多,除左有二人套餐,仲有拉麵、壽司、刺身、串燒、鍋物、丼飯、小食、炸物、甜品等等。<黑蒜油豬軟骨拉麵 $78>黑蒜油豬軟骨拉麵個湯底味道非常之濃郁,豬軟骨嘅份量都非常之多,而且每一件豬軟骨都又厚又軟腍,仲炆得非常之入味。除此之外,拉麵嘅份量都非常之多,甘大碗拉麵,真心抵食又好食。<日式叉燒拉麵 $72>日式叉燒拉麵同樣充滿驚喜,叉燒份量雖然不算多,不過每一片叉燒肉都烤得又香又軟腍,肥瘦均勻,仲配埋半隻又嫩又滑嘅溫泉蛋,同樣美味好食。兩款拉麵都大碗又抵食。<味之鰻>鰻魚芝士卷味道不錯,芝士味道突出,不過如果份量再多些會更加好。<牛油果軟殼蟹卷>個人好鍾意呢個牛油果軟殼蟹卷,因為牛油果份量好多,配埋炸得非常香脆嘅軟殼蟹,味道非常唔錯,值得推薦!~餐廳環境唔算非常之大,不過都算非常企理,而

餐廳嘅餐牌食物選擇真係有好多,除左有二人套餐,仲有拉麵、壽司刺身、串燒、鍋物、丼飯、小食、炸物、甜品等等。

<黑蒜油豬軟骨拉麵 $78>

<日式叉燒拉麵 $72>

兩款拉麵都大碗又抵食。

<味之鰻>

<牛油果軟殼蟹卷>

餐廳環境唔算非常之大,不過都算非常企理,而且坐得舒服,最重要係食物選擇多,食物質素亦都唔錯,價錢大眾化,非常抵食,值得再來吖!!~

10 分鐘 (堂食)
  • 黑蒜油豬軟骨拉麵
  • 牛油果軟殼蟹卷
Tsukiji Japanese Restaurant (築地日本料理) is a hidden Japanese Restaurant located at on the 7th floor of Island Beverley Building. The building also offers different cuisine. However, this restaurant particularly standout. Therefore, I went pay a visit to this restaurant.  The interior was nice and simple and the seats were comfortable. Food is to be ordered via apps and I didn’t have to wait for too long as it wasn’t too many people during the time of my visit. I ordered several items from the menu and they were Sea Urchin Salmon Roe Salmon Rose, Scallop Salmon Rose, Shrimp Special, Sea Urchin and Scallop Roll, Grilled Chicken Wings and Ippin Assorted Sashimi Rice.  All the roses,
sushi and sashimi rice were really fresh. You can taste the original sweetness of the fish and the shellfish which was great as not many restaurants offer that original flavour. The grilled chicken wings were also great. They were grilled at perfected timing. The juiced was locked inside the chicken wings. It was not salty at all in comparison with
other grill restaurants. Overall, my experience was great with this restaurant. It met my expectation and I highly
recommend anyone that are also interested in finding a good Japanese restaurant in Causeway Bay.
2021-11-04
2021-11-22 281 瀏覽
話說呢日返夜,咁啱又有個frd係收夜㗎啵~🙊 於是就即興約咗餐飯,食大家都有共鳴嘅日本嘢~🇯🇵1. 海膽帶子卷🍙每件壽司嘅頭頂都有清晰嘅海膽肉,仲有好厚身嘅帶子。唔知啲海膽肉係咪大嚿得滯😂,其中一嚿仲跣咗落嚟添~🤣🤣 食落嚿海膽肉鮮甜得嚟,又有少少海水味⋯⋯🤓 我就覺得同帶子嗰種鮮甜係好夾、好好味!😋2. 青龍🐉🐉同樣地,每件壽司嘅頭頂都係有一大嚿海膽肉,唔同嘅係壽司沾上咗啲紫菜粉,變到綠悠悠咁,成件事就切合返青龍嘅主題~🤔 無錯嘅!!我係一個海膽控,所以刻意叫每款壽司都有海膽喺入面⋯⋯😛 咁我都覺得佢冇令我失望嘅。😏😏 值得一提入面有一隻炸蝦🍤放喺壽司入面做餡,我覺得個口感係唔錯。俾啲想像嘅話,炸蝦其實就係嗰條龍~🤭🐉3. 芝士雞卷🐔其實就係成條雞肉沾上脆漿,再炸到變晒脆面之後,臨尾淋埋芝士醬汁,咁當然係好味啦~ 因為有芝士已經好惹味,再加上炸脆咗嘅油香,然後再放啲紅蘿蔔粒做雞卷餡,咁我覺得係幾ok geh~ 紅蘿蔔粒成功中和咗油膩感。🤪🤪 然後再攞木板上枱,將佢切到一件件之後,賣相覺得就幾唔錯~4. 三文魚腩及油甘魚刺身🐠🐟見到賣相已經覺得幾好食😋,食落亦都冇令我失望~😌 本身兩種

1. 海膽帶子卷🍙

2. 青龍🐉🐉

3. 芝士雞卷🐔

4. 三文魚腩及油甘魚刺身🐠🐟
見到賣相已經覺得幾好食😋,食落亦都冇令我失望~😌 本身兩種刺身已經係厚切,知道一定好有口感。點知食落係充滿魚嘅油香,同埋有入口即溶嘅效果,然後味道亦都係鮮甜,係冇揸流攤嘅!! 下面有碎冰🧊雪住,可以keep住冰咁食到尾,已經符合晒刺身應有嘅要求。❤️
三文魚腩及油金魚刺身
甘栗紫薯餅
青龍🐉
築地甜品拼盤
三文魚腩及油金魚刺身
甘栗紫薯餅
青龍🐉
2021-11-17 317 瀏覽
今日成日都期待住,因為夜晚可以食好西!!!第一時間嗌咗刺身,分別係三文魚腩同油甘魚!超級推薦三文魚腩,油脂豐腴,細綿甘美,超正!油甘魚都唔輸蝕,滑嫰有彈性,又無魚腥味~海膽帶子卷,表面係海膽同帶子,入面包咗青瓜、牛油果同蟹柳,口感豐富,清甜又帶啲苦澀。青龍,個名聽落去好霸氣!!面頭係海膽,裏面包住吉列蝦同青瓜~吉列蝦好脆口,同海膽配合出奇地夾!芝士雞卷,啖啖肉,好嫰口~加埋芝士醬,夠哂滋味!!!呢款甘栗紫薯餅係我最想試嘅一道菜,因為我鍾意食甜野~紫薯蓉好甜好溫暖,有秋冬暖心感~驚喜嘅位係,入面有栗子,本身都睇漏咗~栗子真係好甜,而且為成個餅增添層次同口感~最後係甜品拼盤,原本tiramisu蛋糕因為冇,所以畀多塊柚子蛋糕~柚子蛋糕面係有啲柚子果jam,但蛋糕就係檸檬味,都幾清新~牛乳杯幾好味,會推!好純嘅牛奶味,又滑身,係唔錯~
今日成日都期待住,因為夜晚可以食好西!!!

芝士雞卷,啖啖肉,好嫰口~加埋芝士醬,夠哂滋味!!!

2021-11-10
2021-11-14 259 瀏覽
朋友係cwb收工,於是諗住近近地係返cwb食dinner. 而呢間佢之前有食過既,話好抵食。所以我地都嗌左好幾樣野。牛油果軟殼蟹卷 $48牛肉野菜壽喜燒 $88魷魚雞肉捲 $88自家製餃子 $38金菇牛肉卷 $38黑蒜油豬軟骨拉麵 $78當中我最愛既係牛肉野菜壽喜燒,好足料,有好多娃娃菜同肥牛片。😋而最特別既就係魷魚雞肉捲,魷魚唔會太韌,包住幾嫩既雞肉。2個人食左好多野,加埋一都只係每人2百零蚊,食到超飽☺️
所以我地都嗌左好幾樣野。
牛油果軟殼蟹卷 $48

牛肉野菜壽喜燒 $88

魷魚雞肉捲 $88

自家製餃子 $38

金菇牛肉卷 $38

黑蒜油豬軟骨拉麵 $78

而最特別既就係魷魚雞肉捲,魷魚唔會太韌,包住幾嫩既雞肉。
2個人食左好多野,加埋一都只係每人2百零蚊,食到超飽☺️
2021-11-13 512 瀏覽
之前返工都有叫外賣,因為真係好抵食,記得外賣自取試過有七折定八折🤔總之一個照燒雞扒飯折完都係20幾蚊😂未試過食晚餐,所以今次試吓,放咗工同朋友20:00左右到,已經坐滿九成,我哋揀咗好多嘢食,好似餓鬼上身咁🤣牛油果軟殼蟹卷 $48牛肉野菜壽喜燒 $88魷魚雞肉卷$88自家製餃子 $38金菇牛肉卷 $38黑蒜油豬軟骨拉麵 $78咁多樣嘢食質素都好平均🙌🏻我最鍾意牛肉野菜壽喜燒同牛油果軟殼蟹卷😋😋魷魚雞肉卷都好特別,魷魚🦑彈牙有咬口,雞肉口感嫩滑,雙重口感。本來仲想食甜品嘅,但已經冇晒位🤫😂

牛油果軟殼蟹卷

自家製餃子 $38
金菇牛肉卷

金菇牛肉卷 $38

黑蒜油豬軟骨拉麵 $78

本來仲想食甜品嘅,但已經冇晒位🤫😂
2021-11-11
牛油果軟殼蟹卷
牛肉野菜壽喜燒
魷魚雞肉卷
自家製餃子
金菇牛肉卷
黑蒜油豬軟骨拉麵
位於銅鑼灣中心地帶金百利中心嘅樓上日式居酒屋,地點方便,約埋朋友一齊去食就最啱啦。店舖裝潢非常有日本風味,一入到去就好似去咗日本咁,一解思鄉之情。食物選擇多,餐牌有埋圖片俾你參考,真係睇到花多眼亂海之逸魚生丼 HKD 108賣相非常好,因為朋友唔食生冷野,一個叫刺身會多左少少,叫魚生丼就最好,每款魚生都有,魚生質素偏高,一個人啱啱好,一次過滿足晒你三個願望,黑蒜油豬軟骨拉麵 HKD 78黑蒜油味超濃一上枱就聞到,拉麵質素可以媲美出面嘅拉麵店,價錢相宜,係咪呢度食到咁高質嘅豬軟骨拉麵,感到非常驚嘆芝士玉子燒 HKD 58唔好睇佢細細舊,絕對可以喂飽幾個人,雞蛋捲落足料,入面仲有拉絲芝士,配合埋面頭嘅醬料,味道出眾行亦好有特色芝士雞卷 HKD 65呢個有驚喜,雞卷肉質嫩滑多汁,外皮炸到脆卜卜,鋪面嘅隨左芝士汁,仲有三文魚子,真係好揼本!牛油果軟殼蟹沙律 HKD 58超級多軟殼蟹,而且每舊都好大,非常抵食!牛油果熟得啱啱好,有一種入口即溶嘅感覺,配合埋沙律菜,係個非常開胃嘅沙律青龍 HKD 50海膽炸蝦卷,一上枱已經非常吸睛,每一舊壽司上面都有一塊海膽,餐廳真係落足料!我哋見到每一台都會叫,

食物選擇多,餐牌有埋圖片俾你參考,真係睇到花多眼亂

海之逸魚生丼 HKD 108
黑蒜油豬軟骨拉麵 HKD 78
芝士玉子燒 HKD 58
芝士雞卷 HKD 65
牛油果軟殼蟹沙律 HKD 58
青龍 HKD 50
海膽炸蝦卷,一上枱已經非常吸睛,每一舊壽司上面都有一塊海膽,餐廳真係落足料!我哋見到每一台都會叫,證明佢非常受歡迎👏🏼一定要試!

餐廳環境比較細,想坐卡位就一定要book位,我哋無book坐中間,侍應傳菜時會不斷有碰撞,比較無咁舒適
2021-11-06 285 瀏覽
今日黎到銅鑼灣吃午餐,金百利有很多食肆,地下有很多姐姐派傳單,今次試日本野 - 築地。約十二點到,我是第一枱,建議午餐時間可以的話早點來,因為搭Lift 都幾多人。和牛反卷 (青瓜,天婦羅碎醬,和牛,蜜糖芥末醬)HKD 98 - 牛味夠,油脂感足,配上芥辣。入面脆口,口感豐富,可以一試。三文魚三味 (三文魚,火炙芝士三文魚,蟹膏三文魚)HKD 38 - 三文魚正常發揮,加了一些像蟹膏,但不是十分鮮味,我覺得不加味道較好。個人比較喜歡火炙過的,因為迫出油脂感,吃起來十分香。蝦蝦三笑 (蟹膏熟蝦,蟹膏甜蝦,赤海蝦)HKD 38 - 蝦也正常發揮,覺得不加蟹膏較好。總括價錢化算,服務不錯。

總括價錢化算,服務不錯。
好耐冇去過日本,約埋朋友去日本居酒屋朝聖,揀咗築地日本料理,位於銅鑼灣地理位置非常方便。一去到門口已經俾佢嘅日式擺設吸引,猶如置身日本一樣,即使平日客人都好多,要坐卡位一定要訂坐!落單嘅時候見到Menu花多眼亂,揀咗好耐,最後選擇左幾款非常吸引嘅美食都好,質素好好,推介俾大家。頭盤叫咗牛油果軟殼蟹沙律,軟殼蟹分量多牛油果🥑熟得啱啱好,作為頭盤非常開胃。煮食就叫咗海之逸魚生當,同埋黑蒜油豬軟骨拉麵,魚生飯刺身種類非常多,下面係壽司飯,仲有青瓜等等配菜,整體非常不錯(*¯︶¯*)拉麵意外地高質,湯底黑蒜油味非常濃烈,豬完骨淋身有彈性,拉麵質素可以媲美拉麵店小食就一定要叫嘅,芝士蛋卷同雞卷都非常出色。芝士蛋卷好粥了,除咗蛋之外入邊仲有芝士,食起嚟有飽足感之餘仲好邪惡添。芝士雞卷外皮炸得非常趣,雞肉入面仲卷左青瓜等等餡料,味道口感都平衡得好好。

牛油果軟殼蟹沙律

海之逸魚生飯

芝士玉子燒
青龍
2021-10-06
8 分鐘 (堂食)
牛油果軟殼蟹沙律
海之逸魚生飯
芝士玉子燒
青龍
2021-11-04 158 瀏覽
銅鑼灣某百貨公司又舉行感謝祭,所以相約姊妹前往“血拼",“血拼”完畢當然是醫肚時間,最方便莫過於行過對面食肆林立的金百利廣場,我倆隨便就選了一家日本餐廳,一出門就看見樹立的“築地”的店名。店舖面積不大,內幾乎坐滿了客人,幸好還有二個位置給我們。翻開餐牌,其實我真心覺得那個二人套餐十分抵吃,但我姊妹卻不願意,尊重她唯有散叫吧!冷盤反傳統,在日式餐廳叫來了韓式泡菜,原來日式的也很好吃。然後再叫了一客三文魚腩刺身,魚腩肉果然非常肥美新鮮。之然我倆各自叫了一個手卷,我叫的是鰻魚玉子手卷。而姊妹則叫了一個北寄貝沙律手卷,两者都非常足料新鮮入味。因“血拼”完實在太餓,我建議叫些麵飯分享來吃,姊妹點了一個炎辛地獄拉麵,內裏海鮮材料十分豐富,而且麵質也非常可口。而我則叫了一個廣島蠔釜飯,廣島蠔十分肥大厚肉,混在釜飯裏令飯充滿蠔香。最後我們還多叫了一份清酒蛤蜆來送飯麵,侍應送上來是非常滾熱的,蜆肉多之餘,那個湯也非常好喝。最後結賬才三百多元,十分扺食的一餐。

冷盤反傳統,在日式餐廳叫來了韓式泡菜,原來日式的也很好吃。

然後再叫了一客三文魚腩刺身,魚腩肉果然非常肥美新鮮。

之然我倆各自叫了一個手卷,我叫的是鰻魚玉子手卷。

而姊妹則叫了一個北寄貝沙律手卷,两者都非常足料新鮮入味。

最後結賬才三百多元,十分扺食的一餐。
2021-10-29 283 瀏覽
今晚是平日星期三,打算到某大型商場睇吓佢哋嘅感謝祭,在逛商場之前,先吃個晚飯再去血拼,因此走到鄰近大廈搵下野食,搵到昵間樓上日本菜,乘電梯上樓。一出lift門便見到佢地既餐廳門口七時入座,差不多全餐廳滿座食物選擇款式甚多,刺身,壽司,拉麵,炸物等等任君選擇先上韓式泡菜,味道並不一是韓國菜館提供既那種味道,不太辣,有點酸酸甜甜北寄貝沙律手卷 ,材料豐富鰻魚玉子手卷,材料新鮮三文魚腩刺身,有四大舊,全部都是厚切,用冰鎮住以防刺身出水及變壞,每舊刺身都非常新鮮肥美清酒煮蜆,極力推薦!熱辣辣上枱,每隻蜆都好肥美,而且湯底用上鰹魚湯再加上黃芽白菜,好好喝!廣島蠔釜飯,一打開木蓋,飯香及蠔香撲鼻,還有少許香口飯焦地獄拉麵,有海鮮伴麵

一出lift門便見到佢地既餐廳門口

七時入座,差不多全餐廳滿座

食物選擇款式甚多,刺身壽司,拉麵,炸物等等任君選擇

北寄貝沙律手卷 ,材料豐富

鰻魚玉子手卷,材料新鮮

廣島蠔釜飯,一打開木蓋,飯香及蠔香撲鼻,還有少許香口飯焦

地獄拉麵,有海鮮伴麵
2021-10-27
  • 清酒蛤蜊
2021-10-29 225 瀏覽
去開銅鑼灣血併,行到攰要搵地方醫肚,係金百利就有一間叫 築地日本料理,突然間好想食日日嘢(我太掛住家鄉了),好彩walkin 唔使等位,(餐廳可以booking),餐廳menu 都有好多唔同種類,主要有刺身,創作壽司,卷物,燒物,拉麵,丼,1人前餐,2人前餐都有。由於我對甜蝦,帶子情有獨鍾,所以我主要食呢兩樣嘢,叫咗甜蝦刺身,海膽帶子卷物,蝦蝦三笑(有蟹膏熟蝦,蟹膏甜蝦,赤海蝦),仲叫咗鹽燒鯖魚。食物好快上枱,有效率,先上鹽燒鯖魚,鯖魚有手掌咁大條,燒得皮脆肉嫩,肉身唔會好乾,成條魚好快比我KO咗海膽帶子卷物嘅配搭好特別,卷物外有帶子,海膽,內有蟹柳,牛油果🥑,食落海膽帶子新鮮鮮甜,帶子好彈牙😂😂,有幾個層次,又甜又清新咁(因為有牛油果關係)蝦蝦三笑,蟹膏好似畫龍點睛係蝦蝦三笑上面,而赤海蝦、甜蝦鮮甜。甜蝦刺身唔使我多講,甜蝦新鮮,食落肉身煙煙un un 好有口感得4隻唔夠喉吖😅

得4隻唔夠喉吖😅

2021-10-28
5 分鐘 (堂食)
2021-10-27 190 瀏覽
係銅鑼灣返工成日都諗唔到食咩好,就睇上網睇下有咩食,見到金百利有幾間餐廳,想食日本野所以就去咗築地日本料理餐廳,喺門口望到餐牌食物選擇多,有拉麵、壽司、串燒、到石鍋飯等等,款式多多👍🏻👍🏻👍🏻午飯時間都好多人,望咗一眼餐牌最終都係點左魚生飯和拉麵和朋友share嚟食什錦魚生飯切成一粒粒,有吞拿魚、三文魚🍣魚生都很新鮮,美味可口燒雞扒拉麵🍜燒雞扒肉質鮮嫩多汁,鎖住肉汁又夠嫩滑,而家拉麵湯底都很濃郁,忍唔住都飲多幾啖湯👍🏻加配糖心蛋

什錦魚生飯
切成一粒粒,有吞拿魚、三文魚🍣魚生都很新鮮,美味可口

燒雞扒拉麵🍜

加配糖心蛋
2021-09-30
2021-10-25 125 瀏覽
今日係銅鑼灣經過見到築地日本料理, 即刻引起思鄉之情, 就上去試下。金百利樓上, 都係好耐冇黎過啦。 一次過下好耐冇黎既地方。以為過左2點冇咩人, 點知上到黎竟然坐滿, 等左陣。 果然好受歡迎。價錢好大眾化, 難怪咁多人。因為想食多幾樣, 所以冇叫套餐, 但散叫都唔貴。火灸芝士熟蝦, 幾大隻, 鮮甜。馬刀背刺身, 夠新鮮。 好爽甜, 有d似食緊象拔蚝。 炸紫薯餅。 炸得好靚, 好香, 入面仲有d栗子粒。 甜甜地, 好香甜既紫薯, 真係好溫暖。七味燒鮭魚旗, 真係燒得唔錯, 有肉得黎又多魚油, 好嫩滑。 而七味粉都落得好到位, 好美味。最其待係甜品, 鐵板綠茶布朗尼。 真係冇食過鐵板上。上面既綠茶超冰凍, 下面既布朗尼本身都熱, 鐵板熱住更熱, 再將溫熱既綠茶汁淋上去, 即時滾熱, 布朗尼索晒熱綠茶, 再夾埋綠茶雪糕食, 真係好好味。 本來布朗尼好甜, 但咁樣夾住食反而冇咁甜。 好正。
金百利樓上, 都係好耐冇黎過啦。 一次過下好耐冇黎既地方。
價錢好大眾化, 難怪咁多人。
因為想食多幾樣, 所以冇叫套餐, 但散叫都唔貴。

火灸芝士熟蝦, 幾大隻, 鮮甜。

馬刀背刺身, 夠新鮮。 好爽甜, 有d似食緊象拔蚝。

最其待係甜品, 鐵板綠茶布朗尼。 真係冇食過鐵板上。
2021-10-25
下午茶
2021-10-18 177 瀏覽
連放五日假後, 心情都未平復, 大老闆又未返黎, 於是又好任性咁去銅鑼灣食Lunch. 金百利廣場成層都係食店, 午飯時間去呢度食, 大家就要比少少耐性等下lift. 不過都唔係等左好耐, 3轉lift 就上到去。喺樓下已選定築地日本料理, 因為而家無得去築地, 咪去返呢度當自我陶醉囉。是日午餐三文魚親子丼劍魚腩刺身三文魚親子丼, 三文魚籽大大粒, 色澤鮮明, 一放入口, 魚籽卜卜脆, 魚油喺口裡面徘徊, 非常搶口, 三文魚腩厚切, 亦係啖啖魚香鮮味, 魚腩肥美, 好食。劍魚腩刺身, 劍魚係我食刺身三大最愛,因為愛佢夠鮮夠甜, 劍魚亦係厚切, 刺身非常新鮮。提一提大家, 呢度有位店員應該有語言障礙, 但非常有禮貌, 服務態度一流, 值得嘉許。

是日午餐

三文魚親子丼