2018-08-16
從沒想過去緬甸,也從未吃過緬甸菜,只有一次機緣巧合與朋友途經培正發現一間“Mohinga” 緬甸招牌湯米粉。究竟緬甸嘅味道係點嘅呢 ?真令我萬分好奇🤔🤔。入到“Mohinga 緬甸招牌湯米線”分店食傳統緬甸風味。打開餐牌📋見到有米線、麵、飯類同其他小食等等,看似有種中、印度及泰國的混合版。我就點了👑廚師推介, 曼德勒紅燒腩肉配飯🍚,腩肉肥瘦分明,不覺肥,只食到肉很入味,好香濃的紅燒汁味,肉質很淋還彈牙,口感超好。Mohinga 鮮魚濃湯米粉,先呷一口湯,有重濃厚的魚香味, 材料及份量十足,最有特色得是黃豆餅, 香脆可口浸在湯裏依然香脆。👍🏻👍🏻😚😚緬甸黃薑脆脆雞翼, 食得出很濃烈的黃薑味,雞翼炸得外脆內軟,美味可口。😋😋飲品方面,緬甸羅望子特飲,味道酸酸甜甜,似在飲酸梅湯, 消脂消暑必屬佳品。 另外朋友飲料緬甸黃薑蜜特飲, 味道似紅棗水 非常滋潤養顏。 飲品選擇都多,感覺很健康啊~🤗🤗總括來說,食材是新鮮無味精,全是心機菜餚。部分食物及飲品加有黃薑粉,功效為醫治感冒及防癌健康食品。點解我會話是窩心的緬甸味呢?我在查閱老闆娘的開鋪志願,看到她為鋪頭努力的一點一滴,得確非常難得。初初總店為
究竟緬甸嘅味道係點嘅呢 ?真令我萬分好奇🤔🤔。
初初總店為老闆娘獨力支撐,親力親為,看完很感動😢😢,現在開了分店不用只得數個座位,讓食客們食得舒適。她的努力及背後所付出的勞力,幫襯過的食客一定感受到。真心支持香港小店,在香港健康營業及帶美食給每一位。