2019-03-06
坐車個陣都會經過Ruth Chris,個心一直都心思思想食。終於的起心肝去試下,仲要帶埋另一半去,佢鬼死咁開心,梗係啦!食貴野啵~去到門口,唔熟路既人係會比較難搵,係正629巴士個邊。入到餐廳,個氣氛都幾浪漫,暗黃光燈加上傳統餐桌,椅。坐底後就叫侍應姐姐可以上PorterHouse。冇錯!PorterHouse for two.係岩哂二人食用。大家想食最好事前早少少訂,因為有限量供應。隔左一陣,上左一份餐前飽點,其實係半份長法包加一份鮮牛油。係呢個年頭,會用鮮牛油既餐廳已經少之有少,長法包就係Ruth Chris自家製造,味道好鬆脆!加上牛油好滑口,兩者配合絕對一流!主腳終於出場~妁我要求三成熟既T骨位,大家要留意少少,因為隻碟係經過加熱,都成250度,所以大家唔好手多多亂咁摸。目標係想暖住舊肉黎食,為求唔好咁快凍,呢間餐廳好細心。專登會用一隻熱左既碟再塗上牛油,整塊牛扒都好熱其實,PorterHouse for two有個好處,岩哂第一次食既朋友,又唔知食咩好。成個T骨位有菲力,肉食,西冷,食哂三種肉,連骨大約四十安士。呢兩舊就係菲力,係咪好吸引呢~火候足夠!精準三成,果然一流,肉質
呢兩舊就係菲力,係咪好吸引呢~火候足夠!精準三成,果然一流,肉質一流已經係基本,再加埋牛油香,唔洗調味已經好好笑,冇咩所謂既血水流水,其實血水即係"肌紅蛋白",係一塊有煎完又回溫既牛扒係唔會有呢個情況發生。 食完咁有份量級既牛扒,再黎一個做形咁精美又足夠二人份量既芝士蛋糕,口感好幼滑,芝士味夠濃烈,餅底係曲奇餅底。面頭個浸係忌廉黎,同芝士好匹配,不過由於芝士太重料,食左少少都已經好飽!不過餐廳都好細心,幫我包得靚一靚,可以等我番屋企慢慢一再回味!
成間餐廳都係屬於高質素,所有扒類上菜前都有專心幫忙切好,大家都唔會有切唔開既煩惱!服務態度都非常之好。下次必定再黎!