2023-10-18
秋風起唔一定食臘味嘅😆,一到十月又係食大閘蟹嘅季節,連我其中一間鍾意嘅中菜館 — 莆田都開賣大閘蟹啦🎊!仲有多款唔同人數嘅套餐,比客人品嘗大閘蟹嘅滋味,又可以回味經典福建菜。尖沙咀分店地帶寬敞🍽️,所有店員姨姨度非常親切有禮貌,適逢莆田23周年,每一檯食客更加獲贈一樽「莆田辣媽醬」🌶️,令人有賓至如歸嘅感覺。————————————————👅 大閘蟹二人套餐A($698)🔸蝦苗頭水紫菜🔸👍🏻酸溜溜嘅紫菜好涮嘴😽,富有特色嘅開胃菜🔸清蒸大閘蟹2隻🔸👍🏻 金秋大閘蟹每隻約五兩,蟹膏飽滿🦀️,蟹肉結實,一人一隻真係意猶未盡!店員姨姨喺享用後會送上薑茶驅寒。🔸莆田荔枝肉🔸👍🏻 福建傳統名菜,係莆田十大主打菜之一✨,肥瘦參半嘅豬肉加上鮮荔枝肉,酸甜可口,比咕嚕肉更好味!🔸莆田扁肉湯2位🔸👍🏻公雞碗盛載住嘅開胃湯🥣,扁肉從皮到餡都係用肉做,鮮美清甜,酸酸地好開胃.🔸興化炒米粉🔸👍🏻三款風味主食任選一款,我哋偏愛莆田嘅炒米粉!米粉係太陽下自然曬乾🌞,乾身爽口,米香十足,加以海鮮、菜、豆卜同肉炒香,最後用紫菜同炸蒜點綴。🔸建蓮雪耳湯 及 薄荷枇杷凍🔸👍🏻建蓮雪耳湯嘅蓮子好軟綿,大大粒紅棗去咗核,剛好嘅清甜🍯
————————————————
👅 大閘蟹二人套餐A($698)
🔸蝦苗頭水紫菜🔸
👍🏻酸溜溜嘅紫菜好涮嘴😽,富有特色嘅開胃菜
🔸清蒸大閘蟹2隻🔸
🔸莆田荔枝肉🔸
🔸莆田扁肉湯2位🔸
🔸興化炒米粉🔸
🔸建蓮雪耳湯 及 薄荷枇杷凍🔸
👍🏻建蓮雪耳湯嘅蓮子好軟綿,大大粒紅棗去咗核,剛好嘅清甜🍯。枇杷凍QQ彈彈,加上薄荷清清涼涼,非常適合去除口腔嘅油膩。
🚩總結:非常豐富嘅二人大閘蟹餐😍
🌟注意:我哋十月初用餐會提供母蟹