秋風起唔一定食臘味嘅😆,一到十月又係食大閘蟹嘅季節,連我其中一間鍾意嘅中菜館 — 莆田都開賣大閘蟹啦🎊!仲有多款唔同人數嘅套餐,比客人品嘗大閘蟹嘅滋味,又可以回味經典福建菜。尖沙咀分店地帶寬敞🍽️,所有店員姨姨度非常親切有禮貌,適逢莆田23周年,每一檯食客更加獲贈一樽「莆田辣媽醬」🌶️,令人有賓至如歸嘅感覺。————————————————👅 大閘蟹二人套餐A($698)🔸蝦苗頭水紫菜🔸👍🏻酸溜溜嘅紫菜好涮嘴😽,富有特色嘅開胃菜🔸清蒸大閘蟹2隻🔸👍🏻 金秋大閘蟹每隻約五兩,蟹膏飽滿🦀️,蟹肉結實,一人一隻真係意猶未盡!店員姨姨喺享用後會送上薑茶驅寒。🔸莆田荔枝肉🔸👍🏻 福建傳統名菜,係莆田十大主打菜之一✨,肥瘦參半嘅豬肉加上鮮荔枝肉,酸甜可口,比咕嚕肉更好味!🔸莆田扁肉湯2位🔸👍🏻公雞碗盛載住嘅開胃湯🥣,扁肉從皮到餡都係用肉做,鮮美清甜,酸酸地好開胃.🔸興化炒米粉🔸👍🏻三款風味主食任選一款,我哋偏愛莆田嘅炒米粉!米粉係太陽下自然曬乾🌞,乾身爽口,米香十足,加以海鮮、菜、豆卜同肉炒香,最後用紫菜同炸蒜點綴。🔸建蓮雪耳湯 及 薄荷枇杷凍🔸👍🏻建蓮雪耳湯嘅蓮子好軟綿,大大粒紅棗去咗核,剛好嘅清甜🍯

————————————————
👅 大閘蟹二人套餐A($698)
🔸蝦苗頭水紫菜🔸
👍🏻酸溜溜嘅紫菜好涮嘴😽,富有特色嘅開胃菜

🔸清蒸大閘蟹2隻🔸

🔸莆田荔枝肉🔸

🔸莆田扁肉湯2位🔸
🔸興化炒米粉🔸

🔸建蓮雪耳湯 及 薄荷枇杷凍🔸
👍🏻建蓮雪耳湯嘅蓮子好軟綿,大大粒紅棗去咗核,剛好嘅清甜🍯。枇杷凍QQ彈彈,加上薄荷清清涼涼,非常適合去除口腔嘅油膩。

🚩總結:非常豐富嘅二人大閘蟹餐😍
🌟注意:我哋十月初用餐會提供母蟹
📍 莆田
地址:尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
🗺地區:#bem尖沙咀
📥分類:#bem中菜
💰人均消費:#bem_200至400蚊
2023-10-18 25 瀏覽
莆田每個季節都可以品嚐到當季特色食材,金秋時節,梗係食大閘蟹同文旦柚子嘅最好時間啦!福建特產度尾老樹文旦柚,樹越老,果越甜。果肉清香爽口、甜酸適度而且基本冇籽。港威商場嘅呢間莆田環境超好,樓底高有氣派吊燈,坐位之間很有空間感,好適合一家大細飯聚或者同客食飯。正值週年慶,贈送辣媽有蝦醬的辣椒醬,真開心😚足五兩大閘蟹夠新鮮,蟹肉肥美,勁多蟹膏!味道非常鮮甜!侍應會提供埋剪刀同工具及蟹醋,食用時要留意將蟹心、腮、腸、胃取出,蘸上加入薑絲嘅蟹醋,除咗可以驅寒仲會提升蟹的鮮味。食完後侍應會送上一杯薑茶來驅寒解毒,非常貼心。脆皮蒜香雞(半隻)💰168HKD雞肉表面烤至金黃酥脆,每一口咬落去都可以聽到脆脆嘅聲音。大量炸蒜勁香口惹味,雞肉肉質保持鮮嫩,份量亦都很滿足。黃金荷葉包(片)💰38HKD餐廳提供手套,食起上嚟更方便,將肉絲同洋蔥塞入荷葉包內,布滿芝麻嘅荷葉包,口感似炸饅頭,非常香口。金湯浸菠菜💰88HKD超鐘意呢道菜,咸蚕黃雞湯底鮮味突出,勁濃郁嘅咸蛋黃湯非常邪惡,但好好味!菠菜嘅嫩葉經過金湯浸泡,保持住嫩綠嘅色澤同嫩滑嘅質感。加上皮蛋同蒜頭,提升咗風味層次。

福建特產度尾老樹文旦柚,樹越老,果越甜。
果肉清香爽口、甜酸適度而且基本冇籽。

正值週年慶,贈送辣媽有蝦醬的辣椒醬,真開心😚

食完後侍應會送上一杯薑茶來驅寒解毒,非常貼心。

脆皮蒜香雞(半隻)💰168HKD

黃金荷葉包(片)💰38HKD

金湯浸菠菜💰88HKD

又到咗食大閘蟹嘅季節,今日放假就約咗大舊同我一齊去呢一間一直都好中意嘅福建菜餐廳食大閘蟹。.佢哋嘅尖沙咀分店裝修好別緻同新淨。環境舒適,服務員態度亦很好。.大閘蟹($168)擺咗喺生菜上面,上菜儀式感滿滿,一剝開便看見橙紅橙紅的滿滿蟹膏,入口質感柔軟,蟹膏味濃郁,都說大閘蟹無咩肉食,主要食膏,但這兒的大閘蟹蟹腳也很多肉,最後吃完之後,餐廳還會送上薑茶,貼心。.百秒黃花魚($78)味道鮮甜,入口即化的質感,嫩滑非常,雖說是一人份,但係幾大條,夠兩個人食。.福州風味紅糟雞($98)作為地地道道嘅福州人家庭,對紅糟雞要求一定會高,不得不說,呢度嘅紅糟雞味道確實是做得到位入味,很是下飯。.家燒海帶苗($88)爽脆爽脆的口感,鹹鮮鹹鮮的味道,值得一試。.鐵鍋包菜飯($118)包菜飯裏面有椰菜、瑤柱、香菇、蟶子乾等等,還附帶蝦米香蔥芹菜碎花生碎等等的材料,給客人自己加,香口惹味。.薄荷枇杷凍($48)冰凍清涼嘅枇杷凍解膩低甜,作為收結嘅甜品好舒服。.✨今次黎,咁啱遇着莆田23周年,仲收到佢哋送嘅辣椒醬,happy happy。.莆田 尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖

莆田
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
2023-10-17 32 瀏覽
莆田海港城餐廳環境舒適寬敞。咁岩餐廳慶祝23週年,送咗一樽自家製的有蝦醬的辣椒醬。正所謂不時不食,餐廳今期季節menu 有活鰻同金秋大閘蟹。梗係要食吓。金秋大閘蟹約5兩。嘩好多膏!兩種軟硬既膏都有😍食落蟹膏creamy 軟硬都有雙重口感,蟹肉鮮甜美味。蒜蓉豆豉蒸鰻魚鰻魚肉質鮮嫩,配上蒜蓉豆豉份外惹味。再夾埋底部既腐皮真係好正😋芋香鴨係我最愛吃的,芋香鴨皮脆,咬落真係聽到卜一聲,鴨肉嫩滑有咸香,真係食多兩舊都唔多🤣福建紅菇海鮮鹵麵紅菇有益,仲有好多海鮮正😍
莆田
海港城
餐廳環境舒適寬敞。

咁岩餐廳慶祝23週年,
送咗一樽自家製的有蝦醬的辣椒醬。

正所謂不時不食,
餐廳今期季節menu 有活鰻同金秋大閘蟹。
梗係要食吓。

金秋大閘蟹約5兩。

蒜蓉豆豉蒸鰻魚
鰻魚肉質鮮嫩,配上蒜蓉豆豉份外惹味。
再夾埋底部既腐皮真係好正😋

芋香鴨
係我最愛吃的,芋香鴨皮脆,
咬落真係聽到卜一聲,鴨肉嫩滑有咸香,
真係食多兩舊都唔多🤣

福建紅菇海鮮鹵麵
紅菇有益,仲有好多海鮮正😍
  • 芋香鴨
Let’s Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰山泉水煮活鰻魚| 鰻魚節強勢回歸———————————————————#letsgo香港美食 #l香港美食情報 #letsgo香港好去處 #尖沙咀美食 #香港打卡 #美食 #活鰻魚 #鰻魚節 #莆田. 中國作為鰻魚出產大國,今年鰻魚節選定來自「中國鰻魚之鄉」廣東順德的「出口級」鰻魚,每條鮮活到店!即日起莆田「鰻魚節」精心挑選 5 款鰻魚菜式,包括:經典「山泉水煮活鰻魚」、福建特色「紅糟鰻」、醬香濃郁的「普寧豆醬焗鰻魚」、「蒜蓉豆豉蒸鰻魚」,而今年會有新品「辣子燒鰻魚」,絕對不能錯過!「山泉水煮活鰻魚」$188店員先把鰻魚塊和枸杞、薑片放入鍋中,並倒入兩瓶山泉水將鰻魚完全浸過,鰻魚肉質緊致,魚油香撲鼻。「普寧豆醬焗鰻魚」$188經過發酵的普寧豆醬與魚鮮是絕配之物!豆醬將鮮味帶出,加上爽滑鰻魚肉,底下墊上莆田特產腐皮,吸收醬料超香!「黃金荷葉包」$36/片荷葉包炸得金黃香脆可口,配上經糖醋炒過的豬肉絲,口感又脆口又多汁,正!「馬來風光」$88翠綠爽口通菜配微微辣度,絕對適合想食辣又太辣的朋友過口癮!
Let’s Go 為你搜羅吃喝玩樂情報〰
山泉水煮活鰻魚| 鰻魚節強勢回歸
———————————————————

「山泉水煮活鰻魚」$188

「普寧豆醬焗鰻魚」$188

「黃金荷葉包」$36/片

「馬來風光」$88
翠綠爽口通菜配微微辣度,絕對適合想食辣又太辣的朋友過口癮!
2023-09-18
用餐優惠
試食活動
  • 普寧豆醬焗鰻魚
  • 黃金荷葉包
.‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️. Tαʂƚҽ σϝ Fυʝιαɳ @ 🌟 莆田《👽食神大媽食福建菜》.💁‍♀️ 圖片展示美食為:Baked Eel with Puning Bean Sauce HKD 188Deep-fried Yellow Croaker HKD 88Poached Lamb HKD 158Claypot Chicken in Fermented Red Rice Wine HKD 98Putien Cabbage Rice HKD 118.👽 大媽今次嚟到呢間來自新加坡嘅,主打正宗福建菜嘅得獎過江龍,嘆時令美食。.🐟適逢鰻魚節,當然要食時令鰻魚美食。有多款口味選擇,我地就揀左「普寧豆醬焗鰻魚」。用煲上檯熱辣辣,用普寧當地豆醬焗製而成,加上香氣十足嘅大蒜。鰻魚肉同油脂好均衡,肉質厚實有彈性,醬香蒜香魚肉香!.🐠 另一款其實係「鹹香黃花魚」,炸得超級酥脆,口感鹹香脆嫩,好好味。.🐑 另外就係福建莆田地區著名菜式「白切羊肉」,係用熱水泡熟嘅羊肉,皮脆彈肉鮮嫩,起口中融化。.🐔 仲有福建傳統名菜「福州風味紅糟雞」,用紅糟腌製雞肉,再烤熟而成。糟香非常入
‼️❤️ 記得CLICK我PROFILE關注我呀 ❤️‼️
💁‍♀️ 圖片展示美食為:
Poached Lamb HKD 158
Putien Cabbage Rice HKD 118

Deep-fried Yellow Croaker

Poached Lamb

🐔 仲有福建傳統名菜「福州風味紅糟雞」,用紅糟腌製雞肉,再烤熟而成。糟香非常入味,味道醇厚濃郁,仲有多種份量選擇,超好味。

🍲 主食呢就揀咗好特色嘅「鐵鍋包菜飯」,係莆田人嘅家常燜飯。有包菜、五花肉、蝦米、香菇、蟶乾和乾貝,用大骨高湯熬煮8個鐘,為飯菜增添了豐富風味。

Putien Cabbage Rice

😌 餐牌非常豐富,充分展示福建菜嘅豐富多樣性。裝修座位舒服,有機會可以嚟試吓呢間正宗福建菜。

.⠀
꧁𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌ꕥ𖠌꧂
Deep-fried Yellow Croaker
Putien Cabbage Rice
2023-10-12 42 瀏覽
相信大家對呢間餐廳都唔陌生,主打多款正宗嘅福建菜,而且每逢特定季節都會推出一系列嘅新菜式,今次有幸遇上鰻魚節,有齊五款唔同嘅煮法,仲有新推嘅金湯彿跳牆,餐廳分店鋪滿全港,幾適合大家同屋企人嚟聚會~ 普寧豆醬焗鰻魚以當地豆醬焗製,醬同蒜香味同樣出眾,魚肉鮮甜可口,嫩滑多汁,入口即化,感覺十分新鮮,底部有好多蒜頭同洋蔥,越食越過癮,配飯一流,難怪店員推介呢款菜式😍見隔離叫咗碟芋香鴨所以跟著點,出面比較罕見,八大塊排排坐,外層酥炸,內餡有軟綿綿嘅芋泥夾著厚切嘅滷鴨肉,質感又脆又糯,鹹鹹香香咁,當作小食都唔錯👍🏻 農家擦粉係餐廳嘅自家製主食之一,湯以豬棒骨同老母雞熬煮8小時而成,淡淡地感覺健康,整體質感比較似係碗仔翅,麵線已溶解,加上大量帶鹹香鮮味嘅配料,令到整體味道富有層次感~ 私心推介呢度嘅大白菜燉軟豆腐,食材簡單但味道相當出色,以大骨高湯熱製8小時,大白菜好入味,鮮甜可口、軟豆腐係自家製,豆味香濃,同樣吸飽湯頭,唔覺唔覺就飲晒😌最後有芥蘭豆皮,純粹叫番啲菜感覺健康啲🤣 本身都冇咩expectation,食落好有家嘅味道,以清炒烹調,芥蘭顏色翠綠,爽口易咬,豆皮幾滑,好掛汁,比起其他款式更

最後有芥蘭豆皮,純粹叫番啲菜感覺健康啲🤣 本身都冇咩expectation,食落好有家嘅味道,以清炒烹調,芥蘭顏色翠綠,爽口易咬,豆皮幾滑,好掛汁,比起其他款式更加惹味~
2023-10-03 69 瀏覽
Come on😍😍😍 來吃個特色福建菜🥢..莆田開到黎海港城🥳,當然要來一試!一向有水準既閔南菜 (福建菜) 就是家鄉的味道❤️,偶然吃吃也不錯喔!呢日趁Weekend 放假都要返黎海港城食個lunch🥢 逛逛街,我真係好熱愛尖沙咀 哈哈。新店裝修簡潔時尚又明亮,用上大型吊燈,樓底高又有氣勢,遊客都唔少😚,適逢最近係鰻魚節🐟,當然要來吃吃。而且服務很好有禮很貼心,不錯的用餐體驗喔,一間我挺愛的中餐廳。🔸普寧豆醬焗鰻魚 $1882022 莆田鳗魚烹飪大賽 榮譽推薦😍醬香蒜香魚肉香!普寧當地豆醬焗製,香到連蒜都吃完。主廚力薦 吃鰻必點,新鮮又彈牙帶脆。冷知識小tips ✨鰻魚中的貴族:出口級的鰻魚品種,口感更肥嫩是因為吃進口鱈魚粉長大。而且現捕現發,冷鏈直供活鰻到店,保證新鮮,只有活鰻魚加熱後外皮收縮,呈現反卷狀,口感Q 彈,鮮美好吃呢!而且肥嫩口感也取決於重量 (600-800g), 體長70cm 肉質更厚實肥嫩,咀嚼更有彈性呢。🔸黄金荷葉包 $38 each醬香🖤 噴香的肉絲條帶甜,夾入酥脆荷葉包,呢個必吃😍!🔸酸菜大肥腸 $128酸辣開胃🖤 軟糯Q 彈的肥腸,酸香脆爽的酸菜!酸辣開胃,

Come on😍😍😍 來吃個特色福建菜🥢

一間我挺愛的中餐廳。

🔸普寧豆醬焗鰻魚 $188
2022 莆田鳗魚烹飪大賽 榮譽推薦😍

冷知識小tips ✨鰻魚中的貴族:

🔸黄金荷葉包 $38 each
醬香🖤 噴香的肉絲條帶甜,

夾入酥脆荷葉包,呢個必吃😍!

🔸酸菜大肥腸 $128
酸辣開胃🖤 軟糯Q 彈的肥腸,酸香脆爽的酸菜!酸辣開胃,越吃越想吃!拌飯一流架。

🔸芥蘭豆皮 $88
鹹鮮🖤 清炒出香,滑嫩爽口 岩晒素食人士。

🔸福建海鮮滷麵 $118
海鮮鹹香🖤 熬煮8小時的大骨高湯。海鮮配料有:(蝦仁、蟶乾、花蛤、海蠣)整個湯底鮮甜帶咸香,就是家鄉的味道💕。
×××[莆田 -PUTIEN]×××
©尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
2023-09-30 73 瀏覽
今日假日同家人去海港城行街,午餐去咗莆田食飯,餐廳大,好優雅!原來而家係食鰻魚嘅季節,莆田有多款鰻魚菜式,有辣有唔辣,咁梗係要試下啦😍福建特色紅糟鰻莆田用了出口級的活鰻魚,微甜帶酒香! 烹調過後嘅鰻魚外皮呈現反卷狀,鰻魚肉質厚實,咀嚼起來有彈性,鮮甜好味! 福建海鮮滷麵滷麵有香濃嘅海鮮味,湯係經過熬煮8小時的大骨高湯, 而且有多款海鮮包括蝦仁,蟶子,花蛤及海蠣,鹹香鮮味十足!莆田荔枝肉荔枝肉係福建傳統名菜, 原來荔枝肉加入小菜都非常吸引,酸酸甜甜,惹味又可口! 金湯時蔬時蔬用了鹹蛋黃炒香,湯入面加了皮蛋微火燜煮,湯濃菜鮮,滑嫩鹹香!

福建特色紅糟鰻

福建海鮮滷麵

金湯時蔬

1K
2023-09-23 80 瀏覽
👱🏻‍♀️我哋幾個好姊妹真係好耐冇一齊出嚟聚一聚嚕❤️大家各有各忙成日都約唔到😅估唔到今晚反而大家即慶都夾到時間出嚟食飯喎👏🏻🍴今晚大家揀左個中心點📍因為其中一個姊妹今日去咗深圳公幹坐高鉄返香港🇭🇰所以我哋就揀咗尖沙咀呢間餐廳girls talk🥳餐廳裝修夠曬時尚👍仲坐得好舒服添😌🐠山泉水煮活鰻魚 $188🌈燒鰻魚大家同我一樣就食得多喇🐟但係就咁樣水煮嘅鰻魚我都就真係第一次食😋呢條鰻魚油香鮮甜😍魚肉同你油脂嘅比例好均衡💯煮完之後外皮收縮成U型卷👍入口充滿住油香豐盈口感😋仲好彈牙添🥳🍒莆田荔枝肉 $98🌈呢個配⬅️酸酸甜甜嘅醬汁😍而且肉嘅又渭又多汁💯色香味俱全✅好開胃呀🥳🥬金湯時蔬 $88🌈呢個好讚呀👍剩係個熬煮8小時嘅大骨高湯底已經好吸引嚕🤩加埋炒香左嘅鹹蛋黃🔥仲有皮蛋同埋蔬菜🥬成個🌽滑嫩鹹香💯好好味呀🤤🔥莆田地道燜豆腐 $88🌈呢道係材料豐富又地道嘅福建菜❤️材料有豬肉、干蝦肉、乾貝、香菇、菜、蝦米等✅加埋豆腐同埋鷄蛋🥚口感鲜嫩十足呀🥳🍜福建紅菇海鮮滷麵 $138🌈福建海鮮滷麵係一碗豐富嘅滷麵🔥湯底清清地😍裡面仲鋪滿好多海鮮添✅加埋野生嘅紅菇🍄營養豐富又香甜呀🥳

🐠山泉水煮活鰻魚 $188

🍒莆田荔枝肉 $98

🥬金湯時蔬 $88

🔥莆田地道燜豆腐 $88

🍜福建紅菇海鮮滷麵 $138

2023-09-20 217 瀏覽
最近間唔中都見到莆田嘅鰻魚廣告 – 「只有活鰻魚 才敢清水煮」 鰻魚節嚟喇🥳 今次莆田鰻魚節推出5款不同風味嘅鰻魚菜式!包括「山泉水煮活鰻魚」、「紅糟鰻」、「普寧豆醬焗鰻魚」、「蒜蓉豆豉蒸鰻魚」同埋新品「辣子燒鰻魚」。👑酥炸冰心榴槤 $58/位熱熱脆皮包住凍冰冰雪糕球,外脆內軟,外熱內冷,一啖食落去口感同味道都好豐富,滿滿榴槤蓉甘香濃郁😍 喜歡食榴槤嘅朋友必點‼️✨金湯佛跳牆 $228/位集合咗鮑魚、海參、瑤柱、松茸、竹笙、花膠、鵪鶉蛋,材料豐富,湯底香滑濃稠😋 即刻感覺富貴咗🤭✨芋香鴨 $98我超喜歡食芋頭,哩個就啱哂我😆 面層香脆外皮包住濃滑芋蓉同鹹香滷鴨肉,咬落卜卜脆,鹹中帶點芋蓉嘅香甜味🤩✨莆田荔枝肉 $98/例同咕嚕肉一樣酸酸甜甜,外層鬆脆,肉質夠腍,肥瘦適中,而且真係有荔枝肉架😄✨馬來風光 $88/例通菜爽脆唔老,鮮香三巴醬帶點點辣更香濃美味😊✨普寧豆醬焗鰻魚 $188哩款係2022年莆田鰻魚烹飪大賽嘅榮譽推薦菜式!真係做到醬香蒜香魚肉香,普寧豆醬好鮮味,鰻魚肉質爽滑,底層腐皮吸收咗醬料味道好香,連蒜頭都好好味👏🏻✨興化炒米粉 $118/例興化米粉係不含糯米成分,以純大米製

👑酥炸冰心榴槤 $58/位

金湯佛跳牆
✨金湯佛跳牆 $228/位

✨芋香鴨 $98

✨莆田荔枝肉 $98/例

馬來風光
✨馬來風光 $88/例
通菜爽脆唔老,鮮香三巴醬帶點點辣更香濃美味😊

✨普寧豆醬焗鰻魚 $188

興化炒米粉

✨興化炒米粉 $118/例
興化米粉係不含糯米成分,以純大米製成嘅米粉,充滿米香又彈牙,仲有多款不同海鮮配料。莆田嘅頭水紫菜係採用發芽後30日內收成嘅極品紫菜,再嚴選長15厘米長嘅鮮嫩紫菜葉片為基礎,高營養之餘亦保留食材嘅最佳口感,配埋莆田獨家辣媽醬就更惹味👍🏻

福建特色海蠣煎
✨福建特色海蠣煎 $128
食福建菜點可以冇海蠣煎!滿滿海蠣同香蔥,材料好足料😄 之前食過半煎半炸嘅香脆版,今次唯一不足就係唔夠脆,同平時煎蛋冇咩分別😅

桂花陳皮燉雪梨
✨桂花陳皮燉雪梨 $48/位
清甜桂花陳皮糖水,再加埋雪耳,滋潤之餘同時潤肺💕

🔍整體感覺:餐廳環境乾淨衞生,坐位舒適,空間寬敞。職員服務都好友善。食物質素都味道都幾好,想試多啲菜式,一家人一齊去食就啱哂👨‍👩‍👧‍👦
午餐
金湯佛跳牆
馬來風光
普寧豆醬焗鰻魚
莆田今期新推鰻魚節!! 好快去試左因為之前食過蟶子節幾款唔同煮法都好正,相信鰻魚節應該都係有質素🙈港威哩間莆田又大樓底又高,環境舒適👍🏻有前菜同熱菊花茶☑️選用既鰻魚有哂standard,話明係出口日本級既活鰻。今次5款製法為泉水煮活鰻,紅糟鰻,燒鰻,普寧醬焗鰻同埋蒜香豆豉蒸鰻,最令我驚訝既係竟然有泉水煮,如果佢食材唔新鮮又點會夠膽出黎個食法,可見佢地對自己食材都好有信心🤣普寧豆醬焗鰻魚 好特別亦未試過哩個配搭,加左普寧豆醬再焗製,醬料香氣吊出鰻魚鮮味,亦有陣陣魚油香,仲有新鮮鰻魚先有既彈牙口感👍🏻百秒黃花魚(1位)一位份量原來已經咁大,我地仲問店員係咪上錯左🤣黃花魚金黃有光澤,魚肉細嫩鮮味,原汁原味👍🏻魚湯要飲埋唔好浪費,啖湯汁好鮮味!福建特色海蠣煎(例)雞蛋煎得微微焦香,海蠣份量多!入口嫩滑鮮美,啖啖蠔仔🦪芥蘭豆皮(例)豆皮厚身一層層,好有口感又重豆香👍🏻興化炒米粉(例)哩個米粉炒到又香又爽彈,加左唔同既海鮮,仲有炸紫菜同花生,味道同層次都好豐富🫶🏻整體very good😂有服務價錢又合理,最緊要係食材同出品都高質,期待下個新既食材節🤩

港威哩間莆田又大樓底又高,環境舒適👍🏻

有前菜同熱菊花茶☑️

選用既鰻魚有哂standard,話明係出口日本級既活鰻。

普寧豆醬焗鰻魚

百秒黃花魚(1位)

福建特色海蠣煎(例)
雞蛋煎得微微焦香,海蠣份量多!入口嫩滑鮮美,啖啖蠔仔🦪

芥蘭豆皮(例)
豆皮厚身一層層,好有口感又重豆香👍🏻

興化炒米粉(例)

2023-09-12 69 瀏覽
莆田係一間我幾鍾意嘅餐廳,今次見到有金湯佛跳牆,當然要試吓😍呢個佛跳牆會有小爐熱住上菜,一路食一路保持溫度。有鮑魚、海參、瑤柱、松茸、竹笙、花膠、鵪鶉蛋。非常之足料,金湯都好濃郁。炒蜆炒得好香辣惹味!蜆肉鮮嫩,炒得剛剛好。食落好滋味,夠鮮甜。福建海蠣煎每一粒海蠣都新鮮,大大份、煎得金黃酥脆,帶有蔥花香。鐵鍋包菜飯好香,用個煲裝住,飯氣香又有菜等,不自覺地比平時食多咗飯。餐廳環境舒適,可以慢慢住慢慢食。

餐廳環境舒適,可以慢慢住慢慢食。

2023-09-04 97 瀏覽
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧上次食完《莆田》嘅海蟶之後,一直都好期待佢哋嘅新菜式。最近佢哋推出左鰻魚節,多款鰻魚唔同嘅菜式每款都只不過係$188。普寧豆醬焗鰻魚 $188選用鰻魚之鄉順德嘅日本鰻,魚肉緊緻又有彈性,普寧豆醬有豆香更加可以帶出鰻魚嘅鮮味。脆皮蒜香雞 雞肉外皮有光澤,表面放滿炸蒜。食落外皮非常香脆,中間有薄薄一層油脂,底層嘅肉質亦都軟腍,火喉控制相當之好。莆田扁肉湯 每次嚟到都要整番碗,湯底鮮甜入面又有粒粒肉餃。大白菜燉軟豆腐清澈嘅白菜湯底,飲一啖就感受到白菜有幾新鮮,每一啖都好鮮甜。另外湯底仲有軟豆腐,充滿豆味。薄荷枇杷凍最後當然要食番個甜品先,甜甜地又有薄荷香,好特別。如果唔想錯過其他好介紹,記得follow我呀😘多謝大家!!!你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧莆田 (港威商場) (尖沙咀)尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

普寧豆醬焗鰻魚 $188

脆皮蒜香雞

莆田扁肉湯
每次嚟到都要整番碗,湯底鮮甜入面又有粒粒肉餃。

大白菜燉軟豆腐

薄荷枇杷凍
最後當然要食番個甜品先,甜甜地又有薄荷香,好特別。

你嘅支持就係我嘅動力!記得點讚❤️

୨୧┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈┈ ୨୧

莆田 (港威商場) (尖沙咀)
尖沙咀廣東道3-27號海港城港威商場地下G103號舖
小編唔係第一次黎呢到食啦~ 上次蠔季🦪嚟食過既感覺幾好,所以到蟶子季🦪就再黎食🤩 一樣咁好食😋 啲蟶子當造又高質,肉質厚肉飽滿,嫩滑鮮甜,食完幾滿足😌 而莆田其實係福建既一個市,背山面海,有豐富既海產,亦都盛產獨具特色既美食,所以呢間餐廳用左莆田黎做名,全部野食都有本土風味ga😜 裝修簡潔時尚,燈飾同中間既座位都行迴旋 (5 😍 係滿分,🤩係半分)海蟶促銷 - $219蒜蓉蒸海蟶 🧄🦪 (好味指數:😍😍😍😍😍)呢到既蟶子🦪係黎自福建莆田哆頭村,呢條小漁村有600幾年養蟶🦪既歷史,因為佢地既純黑泥灘塗土質肥沃,好適合海蟶🦪生長ga~ 小編首先揀左經典既蒜蓉味🧄,香口惹味,集油香同鹹香於一身既蒜蓉🧄用黎配海鮮真係一流,更加突出到蟶子🦪既鮮味🤤 蟶子飽滿厚肉,鮮嫩彈牙唔會韌,品嚐到蟶子🦪既原汁原味,差啲連汁都想飲埋😂九層塔海蟶煲 🌿🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩)試左個濕既煮法,跟住試個乾既~ 啲蟶子有炸過🔥 炸到金黃酥脆咁,裡面集蟶子無縮水,一樣飽滿厚肉,嫩滑爽彈唔會韌~ 配埋氣味清新,辛香濃郁,味道獨特既九層塔🌿就更加鮮甜同香口😋百秒黃花魚 🐟 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個黃花魚

(5 😍 係滿分,🤩係半分)

海蟶促銷 - $219
蒜蓉蒸海蟶
蒜蓉蒸海蟶 🧄🦪 (好味指數:😍😍😍😍😍)
九層塔海蟶煲

九層塔海蟶煲 🌿🦪 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
百秒黃花魚

百秒黃花魚 🐟 - $78 (好味指數:😍😍😍😍🤩)呢個黃花魚🐟係佢地既招牌黎ga😜 上枱既時候都仲係熱辣辣既,香氣撲鼻~ 特色就係用明火🔥炆100秒就可以上枱,魚🐟啱啱好熟之餘,肉質保持到細嫩又索住到肉汁同有彈性,有鹹香又鮮甜~ 連湯底都好鮮味,所以我忍唔住清晒🤤
芋香鴨

芋香鴨 🍠🦆 - $98 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
芋香鴨🍠🦆同上次嚟既時候咁好食🤩 主要係喺芋蓉🍠入面加左澄麵同豬油🐷,咁炸起黎個表皮就會金黃香脆~ 配埋軟滑粉糯既芋蓉🍠,味道清新淡雅,唔會太濕又唔會太粉~ 配埋帶有鹹香既鴨肉🦆,肉質香酥軟嫩,感覺滿足又唔覺得濟😋
福建紅菇海鮮滷麵

福建紅菇海鮮滷麵 🍄🍜 (好味指數:😍😍😍😍)
因為用左紅菇🍄,所以有淡淡既天然粉紅色幾靚🤩 紅菇🍄生長喺溫度同濕度比較高既環境,喺福建沿海地區比較多見,有淡淡既芳香同埋幾爽口~ 好少可見湯麵🍜會落咁多料,餐牌寫足足有14樣咁多🤩 包括有蝦仁🍤、蟶子、蜆🦪、豬肉🐷、菠菜🥬、娃娃菜🥬、豆卜等等,味道鮮甜,海鮮鮮味彈牙,有豬肉🐷令到個麵🍜香口啲,菜就煮到幾腍甜,仲有清新嫩滑既菇🍄,連下面既麵線🍜煮到軟腍,都索到湯🥣既味道,夠晒惹味~
酥炸冰心榴槤

酥炸冰心榴槤 - $58 (好味指數:😍😍😍😍🤩)
作為榴槤既big fan,一見到就毫不猶豫咁叫左😌 表皮係幾靚既金黃色,夠薄同酥脆,暖暖地咁而裡面係凍冰冰、細緻creamy既榴槤mousse,一熱一凍既感覺好正🤤有足料既榴槤,味道濃郁誘人😍~

好味指數:😍😍😍😍🤩
推介指數:😍😍😍😍🤩