2018-09-18 2937 瀏覽
之前四月份第一次試過嚟呢度同同事慶祝生日食丼飯,大家都覺得好好味好新鮮,所以今次慶祝九月之星就再一次翻啅呢間小店。事關我哋一行十個人,醒目嘅同事當然已經一早打咗電話落嚟訂枱留位啦,不過今次撞正十號強勁風球「山竹」來襲香港,就算今朝早能夠平安番到公司,都有擔心過呢間食店會唔會唔開,抑或可能冇哂食材供應呢⁉️所以同事就預早小小打電話落嚟問,職員回覆話照常營業唔會有太大影響喎,於是乎我哋就按照原定計劃放lunch準時到達啦。 呢間小店其實地方真係非常淺窄,基本上座位都係只得廿個左右,想嚟食嘅朋友就真係需要屈就一下喇。不過坐低咗之後,職員話:「頭三款嘅魚生丼都冇得供應」(係嚴選丼+金銀海鮮丼+拖羅丼)應該係因為颱風關係影響拖羅嘅來貨時間啦...不過對我嚟講就冇影響嘅,因為:我唔會喺香港食拖羅......🤷🏻‍♀️ By the way,我點咗個豐盛親子丼,其餘九個人都叫咗特上丼,舖一舖以下張相出嚟...表達下自己今次失望嘅原因:我明明係叫豐盛親子丼,但係嚟到之後見到呢碗嘢......真的是我需要的哪款嗎?餐牌裡面說明要有的帶子同甜蝦我一隻都見唔到囉,如果你哋係落錯單嘅話,咁就當我黑仔啦。 我要強調
豐盛親子丼

我明明係叫豐盛親子丼,但係嚟到之後見到呢碗嘢......真的是我需要的哪款嗎?餐牌裡面說明要有的帶子同甜蝦我一隻都見唔到囉,如果你哋係落錯單嘅話,咁就當我黑仔啦。 我要強調:我是從來都唔食三文魚籽的🙅🏻‍♀️
身旁嘅同事仲問我點解唔食😭
寶寶心裡苦
但寶寶不說
丼飯附送嘅冇味紫菜湯
前菜沙律
2018-09-17
前菜沙律
2018-08-07 1040 瀏覽
Total: 2.5 out of 5Food: 2.8 out of 5Environment: 3 out of 5Cleanliness: 3 out of 5Service: 2.5 out of 5Fish variety: 4 out of 5Price: $$$Nigiri: rice is not acceptable, a bit cold in temperature, even I tasted it immediately after being served on counterSashimi: Fresh, with good fish variety
Total: 2.5 out of 5
Food: 2.8 out of 5
Environment: 3 out of 5
Cleanliness: 3 out of 5
Service: 2.5 out of 5
Fish variety: 4 out of 5
Price: $$$

2018-07-25 832 瀏覽
附近一間日式料理店,擴充左大半年。今日終於的起心肝去會一會佢。觀塘區來講,門面算好吸睛。最想食的金銀海鮮丼要接近二百蚊,係貴野。第一次試,當然唔會咁重鎚喇。午飯啫,我食刺身烏冬餐 (菊)$95。 店員話今日冇烏冬,要轉三文魚小卷, ok 啦!但心諗,烏冬都冇咁嚴重? 餐仲有沙律同湯,淡淡地幾清新。之後,一盤上左,原來唔係刺身,係壽司來架!再睇返餐牌,佢又冇寫明喎,個樣都幾吸引,是旦啦 。食左一件,魚身係 ok 新鮮的,但敗在D飯。有部份係硬粒,未熟透架。如是者,食曬成碟D飯都平均地唔太熟。三文魚小卷亦上枱,心諗,又係硬飯?果然........重申一次,刺身質素是ok 的,希望係偶一失手,下次改善埋D飯,便算好抵食了。另外一項不滿意係位置太迫,迫到連轉角都要坐人,好過火。不過坐 bar 枱有個好處,可以近距離望住點整,偷吓師。

觀塘區來講,門面算好吸睛。

店員話今日冇烏冬,要轉三文魚小卷, ok 啦!
但心諗,烏冬都冇咁嚴重?

餐仲有沙律同湯,淡淡地幾清新。

之後,一盤上左,原來唔係刺身,係壽司來架!
再睇返餐牌,佢又冇寫明喎,個樣都幾吸引,是旦啦

三文魚小卷亦上枱,心諗,又係硬飯?
果然........

另外一項不滿意係位置太迫,迫到連轉角都要坐人,好過火。

不過坐 bar 枱有個好處,可以近距離望住點整,偷吓師。

2018-07-05 715 瀏覽
一行8人lunch來食,入到店鋪得好少位,來食一定要先book定位,我地8個坐在bar台上落order後師傅話唔夠三文魚同油甘魚,同我地講話即場開條新鮮既俾我地,賺左喇真係成條即開架真係大開眼界一路嘆住碗麵豉湯一路睇等左一陣,終於來到喇,我叫左個豐盛親子丼,有帶子,甜蝦,三文魚,師傅話無三文魚籽,問想要咩代替,同佢地講海膽可以嗎,他們竟然應承,好難得,新鮮開岀來既魚都特別新鮮,之前試過某間日本店食過,海膽都是有陣味,但這次海膽好食,我成碗清晒

落order後師傅話唔夠三文魚同油甘魚,同我地講話
即場開條新鮮既俾我地,賺左喇

真係成條即開架
真係大開眼界

一路嘆住碗麵豉湯一路睇

2018-06-23 544 瀏覽
今日又黎到呢道食午餐,今日終於可以試到佢地既刺身飯 !! 睇住個 MENU 都諗左好耐 ... 食乜好 !! 好似咩都想試咁 ... 隻佬叫我唔好打佢果碗主義 .. 哼 !! 我呢類咁為食既人,梗係選個多野架喇 !! 特上丼 ~~~先黎左個前菜,有沙律冇咩特別 !! 但個湯好清甜 !! 好多鰹魚整既感覺 !!YEAH ~~ 個飯都真係好多唔同既野 !! 令到我最驚喜既係火灸左既紅三魚 !! 哈哈 ~~ 海膽勁甜,份量少左少少 (不過多多都唔夠,哈哈 ~~) 我用附上既紫菜整個手卷俾自己 ~~ 好開心 !! 明明 MENU 係甜蝦,黎到係牡丹蝦勁驚喜 !! 好甜同爽口 ~~ 油甘魚既肥美同帶子既甜 ~~ 個飯仲溝左飯素 ~~ 成件事加埋勁開心 !! 食食下仲覺得個飯唔多夠 ~~ 好多刺身係道 !! 哈哈 ~~隻佬叫既 三色丼 !! 我偷左佢個吞拿魚蓉食 ~~ 好夠油香 !! 呢餐午餐食得好開心 !!

我呢類咁為食既人,梗係選個多野架喇 !! 特上丼 ~~~

2018-05-26
2018-06-16 473 瀏覽
為朋友補祝生日!今次選來牛頭角的一間日本小店(擴充後已經大了些!)朋友為了我的錢包着想,都只是散叫,沒有試他們的廚師發辦。不過旁邊的食客還未去到廚師發辦的壽司已經嚷著很飽很飽,份量應該頗多。坐下時剛好見到師傅在處理黃鰭吞拿。* 刺身8點 *新鮮,有黃鰭吞拿。沒有驚喜。* 金銀海鮮丼 *這個是侍應推介的,略嫌與我們原來叫的刺身8點太相似。。。就是多了些飯* 鐵板安格斯薄燒(4片) *這個不錯。燒得香,沒有過熟,肉質軟滑。配上蔥蒜牛油,可口。* 鐵板虎蝦 *這裏的鐵板似乎較出色,虎蝦鮮甜,不錯。* 鐵板什菇 *

刺身8點

* 刺身8點 *
新鮮,有黃鰭吞拿。沒有驚喜。
金銀海鮮丼

* 金銀海鮮丼 *

* 鐵板安格斯薄燒(4片) *
這個不錯。燒得香,沒有過熟,肉質軟滑。配上蔥蒜牛油,可口。
鐵板虎蝦

* 鐵板虎蝦 *
這裏的鐵板似乎較出色,虎蝦鮮甜,不錯。
鐵板什菇

* 鐵板什菇 *

2018-05-24
鐵板虎蝦
2018-05-27 334 瀏覽
對上果次黎菊月町都仲未裝修,而且我地仲叫外賣 !! 今次終於黎到食晏喇 !! 裝修完仲有鐵板燒添 !! 今次會一會佢 !!我地 3個人叫左鐵板餐,但 ... BRA 台位置 FULL 左 ~~ 如果唔係應該會開心 D !! 呢個清湯好正 !! 我估係 木魚湯再加海苔 !! 好清甜 !! 每人一份刺身 !! 個帶子好甜 ~~ 三文魚都唔錯 !! 都好夠肥 !!呢個雖然好簡單 !! 但我好鍾意架 !! 日本青瓜配麵豉醬 !! 我都真係大愛 ~~ 個麵豉唔咸 !! 正呀 !!先上既炒飯 ~~ 好有蛋香 !! 同埋個火喉好夠 !! 有一件龍利柳 / 兩件 牛肉 / 一粒帶子 ~ 仲有一堆菜菜子 !! 龍利柳好厚肉 ~~ 好耐冇食喇 !! 個牛中間有一大埋蒜 ~~ 但生蒜我一般 ... 但個牛好食 !! 粒帶子同刺身一樣 ~~ 好甜呀 !!!份量我覺得少左 D ... 有少少唔夠飽 ... 下次要試刺身飯先 ~~ 呵 !!

先上既炒飯 ~~ 好有蛋香 !! 同埋個火喉好夠 !!

題外話/補充資料: 提下大家 ~~ 如果星期六想食黎 LUNCH 最好打個電話俾佢地 !! 唔好白行 ~ 因為佢地星期六係大清潔日 !! 我都試過白行 !! 哈哈 ~~
2018-05-05
2018-05-16 311 瀏覽
今日又去觀塘附近做野,老闆特登早一日book左呢間日本餐廳,佢話唔book位唔駛指意食到😅可能因為book12點食得早,去到即刻入得👍🏾,店面唔算算細,老闆話佢之前係小店,後來擴充過午餐都算多選擇,有魚生飯,鐵板燒,壽司🍣,估唔到lunch都有omakasa😮👍🏾,我同老闆點左同一樣的三色丼,有碎蔥拖羅,海膽同埋三文魚籽上飯前送左salad同湯🍲,佢的湯不是miso soup,個人覺得有點淡主角登場👏🏽碎蔥拖羅 – 都算鮮味海膽 – 正常,無苦澀味三文魚籽 – 都係正常😝我對日本餐廳要求高D,呢個價位食呢個質素是合格的,但又俾唔到高分咁囉

主角登場👏🏽
碎蔥拖羅 – 都算鮮味
海膽 – 正常,無苦澀味
三文魚籽 – 都係正常😝

2018-05-15
2018-05-02 277 瀏覽
Lunch去食等一陣,唔洗等好耐就有位,位都算闊敞,我點左雜錦魚生丼,有三文魚吞拿魚粒,仲有其他我唔識分別係咩魚生,好新鮮好好食,服務好好,有前菜有湯,lunch間唔中食餐好西都唔錯呀⋯⋯
2018-04-30
5 分鐘 (堂食)
2018-04-20 440 瀏覽
觀塘並唔係好多地方有日本野食, 但都有幾間可以去下😎今次去咗一間轉角位置嘅地方, 店舖細細, 位又唔算多, 但好在唔係堂食, 係外賣. HAHA~既然咁難先有間日本餐廳, 就梗係對自己好D, 食好DD啦!餐廳入面有一張好大嘅鐵板燒枱面, 原來仲有鐵板燒可以食🤓但一早已有目標嘅我, 就梗係食刺身啦!特上刺身魚生飯 --- 價錢一啲都唔平, 只有一個飯就已經要 $138 !!!一個 $138 嘅魚生刺身飯, 究竟有咩要咁貴呢?  睇下先 HAHA三文魚 X 2片油甘魚 X 2片大刺身蝦 X 1隻帶子 X 2粒蟹柳 X 2條海膽少許其實仲有2片魚生, 但係唔記得叫咩名魚生都算新鮮, 仲要有海膽, 雖然只有少少, 但足以令價錢提升咗了.但整體都算滿意!
觀塘並唔係好多地方有日本野食, 但都有幾間可以去下😎
既然咁難先有間日本餐廳, 就梗係對自己好D, 食好DD啦!

餐廳入面有一張好大嘅鐵板燒枱面, 原來仲有鐵板燒可以食🤓
但一早已有目標嘅我, 就梗係食刺身啦!

三文魚 X 2片
油甘魚 X 2片
刺身蝦 X 1隻
帶子 X 2粒
蟹柳 X 2條
海膽少許
其實仲有2片魚生, 但係唔記得叫咩名

但整體都算滿意!
2018-04-16
外賣自取
2018-04-12 458 瀏覽
因同事生日,組織一個team lunch, 老細請食飯,諗住食好一點,見鴻圖道的日本鐵板燒門面好吸引,決定一試。我地五個人都點了鐵板燒餐,因為大家一齊點同一款的鐵板燒會平d。鐵板燒有龍利柳,安格斯薄燒牛,帶子,炒雜菜,仲有炒飯,顧客可以一直看著廚師在煮,廚師會先煎魚,雜菜,帶子同牛,四樣整好後先一齊上,就後咁樣,果牛係最好味,裏面有䓤調味同夠熱,但其他的餸已經凍了,而且味道也不是怎樣特別出色,只是加了點黑胡椒調味。最後上炒飯,炒飯賣相不好,我也沒有影相了。飯太濕,唔夠乾身。雖然係老細請客,但味道質素跟價錢不成正比。

雖然係老細請客,但味道質素跟價錢不成正比。

2018-04-09
2018-04-06 500 瀏覽
2018年第一間中伏嘅日本菜。見網上咁多好評,姑且一試但是非常失望!首先, 你們試過日本餐廳所供應的日本茶是凍的嗎?沒有冰的凍。第2, 等餐時間非常之長,Order了一客魚生don, 需時45分鐘!!!! 😨😨😨第3, 衛生環境非常惡劣,那位男士廚師一時切魚生,一時炒Terayaki菜同肉。在場魚生放在枱上等候時,魚生枱上蚊之滿佈。看見真的不想再食落去。已接近$150-200 每個丼的價錢實在不值得,不要得!😡😡😡👎🏻👎🏻👎🏻總結, 唔值得一試
2018年第一間中伏嘅日本菜。
見網上咁多好評,姑且一試但是非常失望!
總結, 唔值得一試
2018-04-06 309 瀏覽
嚟間野arrangement 差到一個點明明book 左時間之後等到人地就食飯時間再打返去就話無曬位安排唔到講野一直帶你遊花園咁我book 位嚟做咩??未食都已經劣評左嚟間野
嚟間野arrangement 差到一個點
明明book 左時間
之後等到人地就食飯時間
再打返去就話無曬位安排唔到
講野一直帶你遊花園
咁我book 位嚟做咩??
未食都已經劣評左嚟間野
2018-03-31 264 瀏覽
是日與朋友到菊月町午饍之前已試過數次 覺得不錯因為附近有很多上班族午饍時間 一定要打電話預留位置所以前一天已打電話預留位置menu 茶水 完全自助雖然我們不是熟客 分別也不用差這麼多點了特上丼海膽顏色暗淡且腥臭生魚片肉質鬆散唯一可取便是飯量很足
是日與朋友到菊月町午饍

海膽顏色暗淡且腥臭

生魚片肉質鬆散

唯一可取便是飯量很足
2018-02-21 334 瀏覽
係觀塘一個繁榮既工業區裡發現左一間日式餐廳, 店子少少但都可以有鐵板燒食, 勁!! 今日唔知食咩好, 哈哈….就交比廚師發板吧. 壽司師父整左幾款壽司比我食, 有我最愛既海謄壽司, 入口即溶, 香濃既海膽味已佈滿了我成個口腔, 哈哈. 跟住有三文魚籽, 大大粒好飽滿, 爽爽的而且鮮甜. 仲有帆立貝, 同樣地鮮甜. 跟住仲有刺身蝦, 大大隻兼爽甜TIM AR. 仲有八爪魚, 吞拿魚腩, 池魚, 墨魚等等…..仲有鮮赤貝, 其實所有刺身都好鮮, 而且老闆話全部都係飛機貨, 唔怪得知啦.跟住鐵板大廚就整左個安格斯薄燒比我食, 開頭以為係金菇和牛卷無咩特別, 原來有別的食法, 有驚喜, 首先將金菇煎好, 然後將蘇葉放上面, 再將蒜及大蔥煎好, 再用安格斯牛卷埋放在葉上, 最後再加D黑松露上去, 完成!! 大大啖將所有野同時食, 口感&味道出奇地夾&特別, 仲好清新TIM, 就係多左個塊葉令到成件事進化左, 讚!!大廚還炒左碟什菇比我, 有金菇呀, 冬菇呀, 雞肶菇等….味道不太咸, 剛剛好.最後甜品係紅豆煎年糕, 紅豆大大粒, 年糕煎得外脆內軟, 煙煙靭靭, 不太甜.

2018-01-12