2014-06-17 2625 瀏覽
很多人說這餐廳很出名apple pie,心想一試,結果,第一件就有怪味,可能是夏天吧~不敢再點這甜品,第二次再到這店,點了常餐,其實一般,普通味道,但份量充足,一定夠飽。同行朋友點了中式粉麵,湯底很淡,清水一般,或許我們的口味太濃,不太喜歡。老舊的店舖有昔日情懷,但這店可能是24小時營業吧,衛生情況不太好,尤以天花和牆壁,更不要提洗手間~~~最後發生小插曲,我兩次光顧收款職員都收錯金額(多收),金額與收據明顯不到,可能是不小心,大家要付款時計算好金額,以被多收款項。

2014-06-05 2782 瀏覽
因為好鄰居的一句說話: 要食蘋果批嗎? 我係大埔呀!我地成班嘩鬼就齊嚷著要買黎食!好啦,就大批一個唔該!下午買回來,到等齊人食既時候已經係晚上10點多,我們建議先用平底煎PAN烤一下批底再食。蘋果批一邊烤一邊發出芳香牛油味,引死人了。數分鐘後,熱烘烘的蘋果批終於上場。批底經過烤烘後變得脆口,整個是金黃色的,整個批都賬卜卜,酥皮咬落有牛油香,而且不太鬆散;用刀切開,果肉即時漏出來,眼見有果蓉加果肉粒,食一口,果然有雙重口感,果蓉還有微溫,軟滑得似果醬,果肉粒細細的,增加了口感層次,兩者並存,互補不足。而且果蓉和果粒不太甜,而且還帶一點酸,跟酥皮的微味頗匹配,味道剛剛好,食完不太膩,也沒有飽肚頂胃感,實在難得。作為宵夜,已很滿足。
因為好鄰居的一句說話: 要食蘋果批嗎? 我係大埔呀!
我地成班嘩鬼就齊嚷著要買黎食!好啦,就大批一個唔該!

2014-05-23
外賣自取
$66 (宵夜)
2014-05-24 2371 瀏覽
看完電影,便立即去「朝聖」,因為我要吃米芝蓮雞批!華輝餐廳是電影<那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅VAN>一個主要場景,餐廳內亦貼有電影的海報,如果不是這齣電影,我並不知道有華輝的存在,也沒留意到它的米芝蓮雞批。我相信餐廳內有不少像我們一樣來「朝聖」的食客,餐廳本身亦設有雞批或蘋果批餐,配奶茶或咖啡一杯,收$24,價錢合理。雞批的外皮焗得乾身脆口,有牛油香味,最欣賞批內的雞肉餡料和醬汁的比例恰到好處,不像因為太多汁而太「糊」狀,味道亦很好,難怪得到米芝蓮推介。餐飲我們要了熱咖啡,但質素相對遜色,太苦澀又沒有咖啡香味。貪吃的同屋主忍不住叫了蘋果批外賣做飯後甜品,今次選了大批件裝,看見豐富的蘋果餡料時,我已不停在吞嚥口水,吃過後覺得比雞批更好吃,尤其喜歡蘋果切成粗粒有咬口,而味道又不會太甜,仍保留蘋果的清甜味。雖然雞批和蘋果批一鹹一甜,兩者截然不同,但如果食家只能二者選其一,我會建議後者,始終雞批在其他茶餐廳都買倒,而且華輝的蘋果批(大批)每日只有數個,數量有限呢。
看完電影,便立即去「朝聖」,因為我要吃米芝蓮雞批!
雞批餐
蘋果批(大批件裝)
2014-04-20
雞批餐
蘋果批(大批件裝)
2014-04-21 2928 瀏覽
大埔假日泊車位不多,大家不要掉以輕心,因見到有coffee佬,唯有外賣,收銀處及外面也放了紅van.買了雞及apple pie 食,皮薄及牛油味濃,有火腿,青豆,很有港味。apple puree 不太sweet 。老遠入到來建議買大批(66HKD),和家人一起食
。老遠入到來建議買大批(66HKD),和家人一起食
2014-04-18
5 分鐘 (外賣自取)
  • 雞批
  • 蘋果批
星期六下午,去完大埔墟街市及熟食中心欽記粉麵食魚蛋粉,就落樓下o既梁九記參觀,佢地係一間凍肉店,租左街市至少六個舖位,除左凍肉仲賣雜貨,由於薄利多銷,客人多到要排隊入店內掃貨 ,真係巴之閉!之後落返街市地下,呢個時候下著微雨,行過對面就係當日第二站華輝餐廳,諗住試下佢地米芝蓮蘋果批,由於時間尚早未肚餓,先去華輝餐廳隔離o既759阿信屋睇下有乜特價貨,近期超市又有減價戰,每星期都會有特別抵買貨品 去完759阿信屋過返去華輝餐廳,見到大門右面櫥窗就係餅櫃,除左蛋撻及椰撻,仲有兩款米芝蓮推介o既蘋果批及雞批,我都係近幾個月先認識華輝餐廳,原來佢地2010年獲得米芝蓮推介 ,蘋果批夠晒特別,係圓形批,好大個,好犀利,唔係一般茶餐廳餅店直徑3吋大,由於揾唔到全世界咁大個銀仔去比較呢個蘋果批有幾大,唯有用塊面去比併 ,真係大過一個人塊面,我諗一提起蘋果批,好多人只係識得麥當勞出品,長條形狀,成條放o係油到炸,但係華輝餐廳蘋果批係法式蘋果批,要將o的批放o係焗爐焗,每隔一段時間新鮮出爐企o係門口一陣,見到都有幾位食客入去買外賣焗批,雖然食完魚蛋粉麵唔係好耐,如果過一,兩個鐘再返黎可能賣晒,又
,真係巴之閉!

企o係門口一陣,見到都有幾位食客入去買外賣焗批,雖然食完魚蛋粉麵唔係好耐,如果過一,兩個鐘再返黎可能賣晒,又唔知當日仲有冇蘋果批出爐,只好入去買件批外賣拎走,等遲o的冇咁飽先拎黎食,買蘋果批要先到收銀處俾錢,之後到餅櫃向另一位店員拎蘋果批
蘋果批及雞批
佢地o既蘋果批及雞批價錢一樣,另外同樣有兩款形狀可供選擇,若果選擇大批切件裝,係一個批切開六塊,我覺得佢地其實可以一開十二都得,而家每件切批係$11,客人亦可選擇要小圓批,一樣係賣$11,至於買成個大批係冇得收平o的,按比例係$66,都算幾抵
,因為街邊茶餐廳細細個都要$8,文華東方酒店收你$588都得呀! 聽講買成個批係會有把刀俾埋你,而家係分六件,其實分八件最好!

我就選擇要蘋果批大批切件裝,唔要小圓批,因為大批切件裝外形比較特別
,買完蘋果批就繼續行程去第三站懷義街秋田麵包西餅買隱世椰粒仔,之後行到去廣福橋花園食蘋果批
蘋果批
蘋果批可能係剛出爐買,隔左大半個鐘,估唔到蘋果批仲有少少暖
,蘋果批o既皮係酥皮,有少少牛油香味,撻皮鬆化,厚薄適中

餡料係有好多蘋果蓉,用口咬一啖蘋果批,個批o的蘋果蓉唧晒出黎
,曾經有人話小圓批冇咁多餡,咬落個批o的蘋果蓉冇咁易唧出黎

呢個蘋果批唔多覺有肉桂味,有淡淡蘋果味,食落酸酸地,幾醒胃,唔會好甜,除左食到蘋果肉,仲食到一粒果核添!
曾經睇過介紹話蘋果批係用左蛇果及富士蘋果,因為呢兩款蘋果唔會太甜
蘋果批
有o的茶餐廳好鬼衰,賣o的雞批係似食曲奇餅,餡少
,餅皮應該係連住及鬆化,若果係似蛋撻曲奇皮係唔收貨
,而家好多雞批都似係蛋撻曲奇皮咁樣,若果o係車食真係吸塵吸到你嘔
,呢個蘋果批餅皮o的碎唔係碎得好犀利,揾張紙巾掃兩三下就掃晒落垃圾桶

呢個蘋果批幾好食,相信趁熱食會更加好味,日後有機會黎大埔華輝餐廳,要試下另一款米芝蓮推介雞批,下次應該會選擇堂食,餐廳門面雖然比舊懷舊,不過內有梳化座位,又有得睇電視!

原來呢間餐廳o係大埔三十幾年,每日都賣至少四,五十個大批,如果大家有興趣買個大批,又想保證買到,可以預先打電話俾餐廳預訂架!
題外話/補充資料: 翻看之前o既食評,原來2010年4月o既蘋果批係賣$9,而家只係加左$2,同埋冇因為過左農曆新年加價,值得一讚!
2014-02-22
2 分鐘 (外賣自取)
蘋果批
一直有追開「那夜凌晨,我坐上了旺角開往大埔的紅van」這網絡小說,對小說中提及大埔出名蘋果批及雞批的茶餐廳很有興趣。這天有機會到大埔工作,就趁這個機會嚐一嚐這小說內的滋味。時間已接近下午茶,店內仍客人不絕。我一個人就坐在大圓桌的一角,由於我不太愛蘋果批這東西,所以點了個法式雞批。它雞批及蘋果批有分一大個批平均切成一份份及小圓批兩種,我選了一份份的那種。雞批上桌,應該是因為已出爐一陣子,所以批的溫度只算是微暖。而內餡的白汁雞蓉已按捺不住要傾巢而出,碟上都佈滿了白汁,要食它變得有點難度。我嚐了一口,味道算是不錯,但有感只是比平時白汁雞蓉飯上的醬汁咸一點點。由於我還未吃午餐,加點了一碟肉醬焗意粉,但味道及意粉的軟硬度都是水準之下。下次如有機會再來,還是乖乖嚐它的招牌蘋果批吧!

這天有機會到大埔工作,就趁這個機會嚐一嚐這小說內的滋味。
時間已接近下午茶,店內仍客人不絕。

雞批上桌,應該是因為已出爐一陣子,所以批的溫度只算是微暖。

下次如有機會再來,還是乖乖嚐它的招牌蘋果批吧!
題外話/補充資料: 不用特意來一試
2013-08-28 3236 瀏覽
呢幾年好鍾意揾d懷舊餐廳食吓,尤其係呢間華輝餐廳。話說咁啱有一次,大约朝早七點半,我見到一部灰色開蓬寶馬(我仲記得車牌號碼添 >.<),泊喺馬路邊近華輝門口,然後一個女侍應拎住杯外賣奶茶行出嚟,遞比架車上好高大嘅男人,望真d..原來係歌神呀Sam呀\^o^/之後,我就好多時都嚟華輝幫襯,有時仲問吓老板關於呀Sam,原來老板識得呀Sam好耐啦,以前仲曾經一齊玩war game,有相為証。收銀counter依家仲掛住張相架! 老板仲話,十幾年前呀Sam好鍾意喺堂食,但之後就改咗每朝嚟買外賣,由以前每朝七點幾,後來六點三,四,到許冠英過身後至而家,已改為五點八、九啦!但唯一不變就係..只買一杯熱奶茶! 其實我都遇過歌神幾次,有次佢仲同我揮手微笑添,佢好Nice呀^(oo)^都係講番華輝嘅美食先,平時嚟呢度多數會食晚餐,好鍾意佢嘅鮮茄會牛脷意粉,厚切牛脷煎得好甘香,茄汁應該加咗牛尾湯,味道好正又懷舊,但份量唔算多,價錢稍貴,$48冇包飲品,但送中、西湯。佢嘅羅宋湯好好飲架!其次, 佢嘅焗豬扒/魚柳/海鮮飯又係好好味,但好多時嚟到至知道售罄,幾冇癮囉!不過, 有時午餐會有呢幾款焗
呢幾年好鍾意揾d懷舊餐廳食吓,尤其係呢間華輝餐廳。
收銀counter依家仲掛住張相架!
其次, 佢嘅焗豬扒/魚柳/海鮮飯又係好好味,但好多時嚟到至知道售罄,幾冇癮囉!不過, 有時午餐會有呢幾款焗飯架!
仲有其他中式套餐都唔錯!
好掛住佢嘅招牌萍果批,難得今日放假,就嚟食吓早餐先。
招牌萍果批
~ 萍果批餐$24 ~
萍果批依然保持水準,批餡內嘅萍果蓉帶少少酸之餘,仲可以食到萍果粒,冇玉桂味,感覺好清新,牛油外皮又香又鬆,好夾佢嘅特式萍果味,正!
早餐選擇多,有沙爹牛肉粉麵、餐肉腸仔,雞扒、豬扒、牛扒等,但只想食簡簡單單嘅火腿通粉,炒蛋+方包 ( $26) ,味道清清哋,兩個人share嚟食,唔錯!
陳年廣告杯盛載咖啡
除咗出名嘅奶茶,咖啡亦都好好飲,d咖啡仲係用隻陳年廣告杯盛載,夠哂經典呀!

2013-08-28
$25 (早餐)
招牌萍果批
陳年廣告杯盛載咖啡
  • 鮮茄會牛脷意粉
  • 焗豬扒/魚柳/海鮮飯
2013-06-27 2676 瀏覽
在Whisk tasting後,KC給我們每人送上了一件蘋果批。沒有多大的來頭,說的就是位於大埔的一間茶餐廳。個人是對茶餐廳不算有太大的好感,但既然是KC所推薦的就定有不簡單之處,這個就給我當做是早餐吧!吃前是經微波爐加熱約2分鐘,在撻上放了一點綠作裝飾,就是那種傳統會放在蛋糕上的裝飾,甚有懷舊感。入口撻皮厚薄適中,富牛油香,而且內面的蘋果微酸,果 肉飽滿,而且不簡單的是蘋果蓉是微帶爽口感,很好吃,不客氣的輕鬆把整個都吃完了相信假如在當場吃的會更好吃吧。本身真的不是特別喜歡吃蘋果撻(總覺得水 果是要凍食的……),但這個蘋果撻是有驚喜的。 雖然不知道價錢,但相信既然是茶餐廳的話,價錢還是經濟實惠的。其實有時候好吃真的不一定要很貴吧,值得推薦。消費: $0
消費: $0
外賣自取
2013-06-17 2102 瀏覽
咖喱牛肉飯午餐今天又來了華輝食晏, 想喝碗湯便叫了一客咖哩牛肉飯, 跟着店員便先送上一碗湯, 是日例湯是粟米煲廋肉湯, 味道還算過得去, 很快便喝光了, 跟着侍應阿姐便送上一碟咖哩牛肉, 白飯另上, 表面完全看不出有甚麼問題, 先揔了兩三匙咖喱落飯面, 一啖送入口, 竟然像白開水一般, 什麼味道也沒有, 不單完全沒有咖喱味, 連丁點兒鹹味也沒有, 便即時向侍應投訴,但阿姐竟然叫我自行向經理投訴, 完全沒有正面解決問題的態度, 實在今人大吃一驚,  今時今日一間薄有名聲的老店, 竟然有這種服務, 當堂令我呆了一呆, 最後經不起我再三催促, 才給我送上一支美極鮮醬油, 我不願意下只有倒些美極上飯面及那碟咖喱上, 吃下去還算有點味道, 三扒兩撥只想快快吃完便極速離去。  不料這時有另一位客人搭檯, 竟然同樣落單要了咖喱牛肉飯午餐, 他一吃之下又忍不住說完全沒有味, 阿姐同樣要求他自行去水吧向經理投訴, 他即時光火大發電霆, 我便跟他分享我剛才的經歷, 再送上我用完的美極, 但已是所餘無幾, 他便要求阿姐也給他拿一支美極來, 但今次阿姐告知美極已用光了, 那客人忍不住即時粗口橫飛、出口成文
例湯
咖喱牛肉飯
咖喱牛肉飯午餐
今天又來了華輝食晏, 想喝碗湯便叫了一客咖哩牛肉飯, 跟着店員便先送上一碗湯, 是日例湯是粟米煲廋肉湯, 味道還算過得去, 很快便喝光了, 跟着侍應阿姐便送上一碟咖哩牛肉, 白飯另上, 表面完全看不出有甚麼問題, 先揔了兩三匙咖喱落飯面, 一啖送入口, 竟然像白開水一般, 什麼味道也沒有, 不單完全沒有咖喱味, 連丁點兒鹹味也沒有, 便即時向侍應投訴,但阿姐竟然叫我自行向經理投訴, 完全沒有正面解決問題的態度, 實在今人大吃一驚,  今時今日一間薄有名聲的老店, 竟然有這種服務, 當堂令我呆了一呆, 最後經不起我再三催促, 才給我送上一支美極鮮醬油, 我不願意下只有倒些美極上飯面及那碟咖喱上, 吃下去還算有點味道, 三扒兩撥只想快快吃完便極速離去。  不料這時有另一位客人搭檯, 竟然同樣落單要了咖喱牛肉飯午餐, 他一吃之下又忍不住說完全沒有味, 阿姐同樣要求他自行去水吧向經理投訴, 他即時光火大發電霆, 我便跟他分享我剛才的經歷, 再送上我用完的美極, 但已是所餘無幾, 他便要求阿姐也給他拿一支美極來, 但今次阿姐告知美極已用光了, 那客人忍不住即時粗口橫飛、出口成文, 跟着兩位侍應阿姐突然拿出兩支美極, 其申一位更加大力地放在檯上, 那人客更加憤怒, 一連串三字經背誦出來,跟着有另一位阿姐才出聲替他換另一款午餐。

咁差劣的食物及服務, 毫不猶豫我便給你一個喊面, 豈有此理!!

2013-06-13
2013-05-19 1670 瀏覽
幾年前華輝的撻與批被各大傳媒吹捧,令老叟多次經其門而不得食。今天買了個剛出爐的大雞批約$60。焗批的水準多年如一, 批皮充滿牛油香、鬆脆,用叉來食卻又能保持批皮的一定形狀,饀料有火腿雞肉等,配上忌廉汁烤焗,肉汁豐富而帶香香的忌廉口味,是很滿足的一份下午茶啊!

2013-05-12
5 分鐘 (外賣自取)
2013-05-16 1568 瀏覽
平時比較少行到大埔墟呢邊,今日放工經過,一於決定試下呢間係Open Rice 入面好評如潮的「華輝餐廳」一個人去到,時間大約係晚上6:30,出奇地餐廳入面唔算多人餐廳入面一左、一右都係一列長長的「四人卡位」,而中間就有幾張好大的圓枱因為枱與枱之間空間好多,成間餐廳給人一種非常寬敞的舒適感一場來到,當然就必試最出名的焗豬扒飯,$48包一個湯 (可選中、西)先送上的是『番茄黃豆湯』因為點餐時沒問清楚,所以起初也不知道這個湯是什麼名堂 (到後來結帳時才從員工口中得知)一啖入口,非常濃味,而且夠CREAMY,我鍾意!味道雖然濃,但不會過鹹,有輕輕的酸味和甜味,好味道!湯入面有新鮮番茄粒,還有一粒粒的茄汁豆!如果要雞蛋裡挑骨頭,我會認為湯不夠熱 (但也有可能是我邊飲、邊做食評紀錄,所以湯才涼了)湯飲完之後,已經很滿足。稍等一會後,主角『焗豬扒飯』上場哇!真係好大碟。豬扒已經貼心地預先切成一塊塊豬扒是炸的,外面香脆到不得了。豬扒本身的脂肪油香,加上那種略帶焦味的炸香,真的是天作之合!最難得的是,外面炸得香脆的同時,入面竟然是十分軟滑而JUICY!我也不理會其他客人的眼光,連翻點頭,口中輕聲叫好淺粉

一個人去到,時間大約係晚上6:30,出奇地餐廳入面唔算多人

因為枱與枱之間空間好多,成間餐廳給人一種非常寬敞的舒適感
先送上的是『番茄黃豆湯』

湯入面有新鮮番茄粒,還有一粒粒的茄汁豆!

湯飲完之後,已經很滿足。稍等一會後,主角『焗豬扒飯』上場
哇!真係好大碟。豬扒已經貼心地預先切成一塊塊

我也不理會其他客人的眼光,連翻點頭,口中輕聲叫好
淺粉紅色的豬扒
份量太多了,多到差點吃不下

好的豬扒,是一碟焗豬扒飯成功的一半。而另一半,就要睇個飯
如相片所示,金黃色,超多蛋花的炒飯底

入口甘香,鬆軟而分明,真的頭一次見到咁多蛋花,超喜歡!

個汁甜甜地,不會好酸,完全是我的口味

因為其他餐廳(特別是連鎖快餐店),焗豬扒飯個汁都好酸,好難入口

好可惜!因為實在太飽,我最後食剩了少少飯。

總結:

焗豬扒飯,係我一個非常喜歡的飯

我曾經吃過很多不同餐廳的焗豬扒飯

經過今晚,將來如果我又口痕想再食焗豬扒飯

我心入面第一個想到的,會是華輝
2013-05-16
  • 焗豬扒飯
2013-05-07 1188 瀏覽
華輝一直是我和飯友的午市之選,一星期總會幫襯一至兩次,這個星期的第一天又來了,它午市供應基本的午餐最平廿八元包飲品,而每天都有一款焗飯或意粉,也只是稍貴兩蚊而已,份量當然沒有四十多元的正價焗食品那麼大,但這個份量已經足夠飽肚了。 這天我也是柯打了惹味的芝士焗肉醬意粉跟杯茶走。芝士焗肉醬意粉這客熱辣辣的肉醬意粉,肉醬表面焗至帶點焦香味,正中鋪了一大片鮮黃色,受熱後已半溶的卡夫芝士,雖則不是甚麼有名頭的歐洲芝士,但將焗香了的芝士和肉醬混合之後,惹味的芝味香氣迫人,令我忍不住大囗大囗地斡掉它,以價比貨實在太超值了。茶走不像本土不少茶餐廳,只重奶味而欠缺茶香味,始終是飲茶,最重是華緷沖的奶茶,茶味夠香濃,喝後囗腔內還有茶香回甘的餘韻,而且華輝的奶茶一直保持穩定的水準,所以在這裹喝奶茶是錯不了的選擇。華輝的老闆並沒有因為薄有名聲,位置優越及成為開飯網推介食肆而收取高價,這客芝士焗意粉午餐,只是索價三十蚊,比同區不少小型茶餐廳還要平宜。 華輝又平又正,難怪歌神Sam Hui都幫襯,理所當然我跟大家會繼續捧場!
芝士焗肉醬意粉
茶走

2013-05-06
  • 芝士焗肉醬意粉
2013-04-28 1004 瀏覽
大埔實在不少好吃的食店,上次來的時候,已經到過豆漿大王(粢飯),亞婆豆腐花和新明發食店,今日再次踏足大埔,就是要延續上次還未到過的食店。剛才去了陳漢記,今趟就到第二站好了。離開陳漢記,行到與陳漢記不遠的鄉事會街,在大埔市政綜合大廈對面,也不乏食店,但是被在下吸引的,卻只有它,它就是華輝餐廳。進入了餐廳之後,就覺得餐廳似乎頗大,而且牆上佈置了雕刻壁畫,介紹了飲食文化。而餐廳兩旁通常是卡座,中間位置卻是大圓枱。下午兩時左右顧客不多,所以有點坐得舒適。雞批呈圓形,酥皮富牛油香,內涵有白汁火腿,青豆及雞肉,吃下時酥皮鬆脆,很香的牛油,不過有點膩。而當在下吃這批時,有點像在吃白汁雞皇呢!蘋果批不是三角形,而是圓形,蘋果批的皮同樣是酥皮,富有牛油香味,而且鬆化,內裡的蘋果已經是蘋果蓉味道酸酸甜甜,倒也醒胃。熱奶茶醇厚而香滑,而且有回甘味道,奶與茶比例適中。雖然未至於從遠處嗅到茶香,但是喝下仍感到茶味甘香。今趟走到華輝並沒有吃到招牌焗豬扒飯,只是吃到它的招牌雞批和蘋果批,下次再到的話可以一試它的焗飯。另外,這裡的服務也算是滿意的,上桌速度也頗快,而且也說明那個批是雞批,那個批是蘋果批,讓顧客可以分別

今趟走到華輝並沒有吃到招牌焗豬扒飯,只是吃到它的招牌雞批和蘋果批,下次再到的話可以一試它的焗飯。另外,這裡的服務也算是滿意的,上桌速度也頗快,而且也說明那個批是雞批,那個批是蘋果批,讓顧客可以分別得到。
2013-04-28
  • 蘋果批
  • 雞批
2013-04-16 722 瀏覽
Famous stuff--> Apple pie ($11)I ordered the triangle shape one...they put it in microwave oven for a while...its warm and skin of apple pie is cripsy.The inner filling of apple pie is sour and sweet, made of green apple~ portion is not big but after finished that i'm quite full!!!ordered steam rice with mushroom pork meat as well ($36) with soupsoup is soso , just regular carrot and green carrot pork soup, not much taste.... rice is not enough but hot~ not too wet and hard, is ok mushroom

mushroom pork meat is quite good, very smooth and not too much fatty meat, mushroom is tasty and quite a big portion..

staff are polite and fast, i will go again and tried chicken pie later!
1 分鐘 (堂食)
  • Apple pie
2013-03-31 247 瀏覽
身處大埔的一個早上,肯定要找地方吃早餐,這天不知為何,胃口寧舍大,竟可以一次過吃盡華輝的兩大名批。坐低,二話不說便柯打了雞批和蘋果批,再加杯奶茶。阿姐問:「唔怕太漏嗎?」「OK既」我問說。先吃的當然是雞批,面頭的微焦,加上香噴噴的氣味,告訴我這個批一定滿有水準。大啖咬下去,外層鬆脆,盡是牛油香,雞肉、火腿粒和青豆的味道討好,白汁不會太濃及過黏,真的好吃。到了蘋果批,外皮同樣出色,裡頭的果茸香甜又軟滑,夾雜著粒粒爽脆的蘋果肉,口感豐富,水準跟雞批不相伯仲。熱奶茶也不失禮,香滑又有茶香,兩者平衡得唔錯。吃完兩個批再飲埋杯奶茶,一如阿姐所講,真係好漏。

坐低,二話不說便柯打了雞批和蘋果批,再加杯奶茶。

阿姐問:「唔怕太漏嗎?」

「OK既」我問說。