2018-01-10 103 瀏覽
爸媽的結婚紀念日,特地為他們找尋海鮮勝地,我不顧做電燈膽,都要跟著一起品嚐鮮味生蠔。走進嘉蘭圍的小巷,不難發現型格的<蠔灣>,餐廳環境暈黃,情調浪漫。高椅長枱像酒吧的格局,坐近落地窗旁,俯視繁華街角。餐牌上羅列了林林總總的生蠔,令人眼花撩亂,蠔灣美名實在當之無愧。在店員細心解釋,我們選了幾款不同特色的時令生蠔,和法國膏蟹,拼湊出自己最愛的海鮮拼盤,準備大快朵頤! 海鮮放在冰震拼盤上,生蠔、車厘蜆及北海道赤貝圍繞法國膏蟹,排列有致,感覺華麗。店員說明食用次序是順時針方向,由淡至濃,由柔至剛。Chile Montt ($32/pc)蠔身潔白,入口柔滑、水潤,味道偏淡。Lambert ($39/pc)清新順口,帶淡淡香甜。來自法國的Majestic ($59/pc)是我的最愛,有No.0、No.1及No.2三個等級,主要以重量為區分,超過150克為No.0,是最重的巨無霸。入口厚實,肥美誘人,吃罷鮮甜的餘韻縈繞口中。Claire生蠔是分等級,著重於蠔肉與整隻蠔的重量比例,Fine de Claire ($33/pc)指數是6.5以上,味道微微回甘,肉質爽口而富彈性。Pouss
Claire生蠔是分等級,著重於蠔肉與整隻蠔的重量比例,Fine de Claire ($33/pc)指數是6.5以上,味道微微回甘,肉質爽口而富彈性。Pousse en Claire ($39/pc)指數是12以上,口感Creamy,蠔裙邊綠爽口。La Perle Noire ($39/pc)海水味屬中至濃味,食後蠔味停留在口腔長久。
車厘蜆 ($48/pc)比一般蜆肉質豐厚,入口油潤而帶海水鮮味;赤貝($168/pc)已經起殼切片,口感非常爽脆。
法國膏蟹 ($328)全身都儲滿豐富的蟹膏,大廚先把全部蟹膏挖出並清蒸,可以保留最原始的鮮味。蟹黃濃稠迫人,入口鮮甜黏密,洋溢咸香,啖啖滋味。蟹鉗特大,殼身已經敲碎,方便享用。蟹肉一絲絲,混合蟹膏,鮮味突出,令人回味。紐西蘭深海龍蝦仔 ($78/pc)晶瑩剔透,比牡丹蝦更香甜,嫰滑順口。
松露蘑菇湯 $98
吃完冰涷的海鮮拼盤,熱騰騰的蘑菇湯十分吸引,傳來陣陣松露香。入口順滑、香郁,湯中的蘑菇蓉綿密細膩,温暖窩心。
安格斯肉眼為七成熟,肉質嫰紅,表皮燒至焦脆,外脆內軟。牛肉浸泡於洋蔥燒汁,豐富惹味,濃郁的牛香,沁出一點點甜香,是不錯的配搭。沾上蜜糖芥末醬是截然不同的感覺,濃郁而刺激味蕾。
Prawns Risotto ($318)
意大利飯沿用傳統烹調,米粒中央偏硬,濕潤多汁,蕃茄汁酸香開胃,夾雜青紅椒粒,口感豐盛。大蝦彈牙,有香草點綴,更顯鮮甜。

2018-01-05
紀念日
2018-01-08 352 瀏覽
 魯迅說:「人生得一知己足矣,斯世當以同懷視之。」 有的人,可以同享福,卻不能共患難;有的人,見利忘義,不斷地背棄,不斷地攀附高枝……….. 相識廿截好朋友生日,生日一定要蠔一晚

餐廳位置比較穩敞,位於利時後嘉蘭圍   餐廳播住輕快音樂,最適合傾計食飯,但座位不多,晚飯時坐滿人客,最好預早頂位  侍應十分細心KYC客人口味,介紹當日生蠔刺身  發光冰底拼盤,冰上順序齊整放好各款海鮮,首先先吃生蠔再食其他刺身  龍蝦套餐$688套餐包括刺身、龍蝦湯、龍蝦意粉,採用大約1.5kg活龍蝦切成刺身,再喝碗香濃龍蝦湯,加龍蝦意粉,龍蝦迷不可錯過龍蝦刺身 (龍蝦套餐)刺身新鮮,不過本身味清淡,店員建議最好先食龍蝦 生蠔選擇多,十分新鮮,吃起來口感鮮甜,加少許檸檬已經非常好吃,師傅巳味淡至濃味蠔由右至左順序排好,Honey Point、Lambert、Majestic、Eske、Pousse En Cl Aire、La Perle Noi Re 馬糞海膽海膽鮮甜,無苦味,入口後慢慢融化的感覺,鮮味在舌尖上久久不散  活北寄貝
活北寄貝比較少餐廳採用,活北寄貝呈竭色,肉質肥厚,味道鮮甜,口感極佳

魯迅說:「人生得一知己足矣,斯世當以同懷視之。」

餐廳位置比較穩敞,位於利時後嘉蘭圍

侍應十分細心KYC客人口味,介紹當日生蠔刺身

龍蝦套餐$688
龍蝦刺身 (龍蝦套餐)
刺身新鮮,不過本身味清淡,店員建議最好先食龍蝦

馬糞海膽

活北寄貝

配上SPAKING WINE一流

龍蝦湯 (龍蝦套餐)
龍蝦湯入口鮮味濃郁,原來用了特製的辣汁帶起龍蝦鮮味,食完生蠔來一碗辣味龍蝦湯,暖胃又滿足
龍蝦煮意粉 (龍蝦套餐)
意大利粉軟硬適中,掛上香濃龍蝦膏忌廉汁,再配上鮮味龍蝦肉

鵝肝多士
鵝肝煎剛熟,外脆亦不會乾,配上微酸梅醬,入口香濃鵝肝之餘亦不會油膩
最後,侍應貼心安排蛋糕畫上 happy birthday,記下我倆廿戴友情

親愛的生日快樂
Menu

生日
2018-01-08 278 瀏覽
今晚和一個吃得之人共進晚餐,所以可以食到的菜式都多一點。來到Oyster Cove點可以唔食蠔呢?店員為我們介紹了六款時令的蠔、車厘蜆、北海道赤貝,還有紐西藩的龍蝦仔;而現在是食蟹的季節,所以點了一隻蒸麵包蟹。這個自製的拼盤都大概等了半小時,不過,好野係值得等的!*Scottish Rock ($29/pc)蠔都是由淡味吃到濃味;先來是比較淡味的Scottish Rock,這個是我們一致認為最鮮甜的!*Lambert ($39/pc)第二隻是Lambert,淡味得來,會有重一點的海水味。*Majestic ($59)這個Majestic金屬味重一點。*Pousse en Claire ($39)Pousse en Claire海水味都是濃的,蠔肉爽口。*Gillardeau ($39)Gillardeau是再咸一點的海水味,但蠔肉會軟身一點。*La Perle Noire ($39)這個是最咸的,蠔味亦是最濃。*Scampi ($78/PC)這個小龍蝦真的很鮮甜;肉質是介乎軟和爽口之間。*Cherry Stone Clams ($48/pc)車厘子蜆很爽口,而且很重海水味,有點咸。 *
今晚和一個吃得之人共進晚餐,所以可以食到的菜式都多一點。

來到Oyster Cove點可以唔食蠔呢?
而現在是食蟹的季節,所以點了一隻蒸麵包蟹。
這個自製的拼盤都大概等了半小時,不過,好野係值得等的!

*Scottish Rock ($29/pc)
蠔都是由淡味吃到濃味;
Scottish Rock

*Lambert ($39/pc)
第二隻是Lambert,淡味得來,會有重一點的海水味。
Lambert

*Majestic ($59)
這個Majestic金屬味重一點。
Majestic

*Pousse en Claire ($39)
Pousse en Claire海水味都是濃的,蠔肉爽口。
Pousse en Claire

*Gillardeau ($39)
Gillardeau是再咸一點的海水味,但蠔肉會軟身一點。
Gillardeau

*La Perle Noire ($39)
這個是最咸的,蠔味亦是最濃。
La Perle Noire

*Scampi ($78/PC)
這個小龍蝦真的很鮮甜;
Scampi
肉質是介乎軟和爽口之間。
Scampi

*Cherry Stone Clams ($48/pc)
車厘子蜆很爽口,而且很重海水味,有點咸。
Cherry Stone Clams

*Hokkaido Ark Shell ($78)
北寄貝爽口鮮甜,正呀!
Hokkaido Ark Shell

*Steamed Crab ($328)
麵包蟹大大隻的,殼已經扑醉了,所以吃起來都很方便;
蟹肉不會太痴穀;
Steamed Crab
蟹蓋的膏拌了蟹子,味帶點咸,吃多了會有點膩。
Steamed Crab

*Mushroom Soup ($98)
松露味很香,但湯的質地比較水,如果可以濃稠一點會更好。
Mushroom Soup

*Prawns Risotto ($318)
大蝦意大利飯味道酸酸的,很開胃;
雖然是意大利飯,但又不會太膩;
飯又夠濕潤和軟。
Prawns Risotto

*Angus Rib Eyes with Salad ($298)
牛肉煮至七成熟,但肉質仍然很夠淋,中間紅紅的,很JUICY;
配上燒汁和蜜糖芥末醬,不錯不錯!
Angus Rib Eyes with Salad
Hokkaido Ark Shell
Prawns Risotto
Angus Rib Eyes with Salad
2018-01-05 322 瀏覽
同老公兩個人拍拖,我最鍾意就係可以去情調好的西餐廳飲下野,食下生蠔,之前經過呢間餐廳嘅時候已經想試吓,但係轉個頭唔記得咗,咁啱今晚老公仔帶我嚟到食飯,真係心有靈犀。Honey point 細細隻,但係幾爽口,而且幾有礦物味South Africa 一入口,已經感受到蠔身甚軟滑,食落好creamy, 真係勁creamy! 蠔身肉又肥美,食落可以令人有好滿足的感覺。Lambert 好夠海水味,係我最鍾意的類型。入口之後,強勁嘅海水味充滿着整個口腔。Eske 好鮮甜Majestic真係爽甜之選,蠔肉大大啖好爽口,蠔味好鮮甜。Pousse en Claire帶子位勁正。好鮮甜。地中海紅蝦刺身小小粘口,蝦肉係好鮮甜嘅,而且質地少少爽實,口感不錯。白象拔蚌好爽鮮!原隻海膽十分之鮮甜!海膽質地好滑,好重海水味。清酒煮青口清酒的香同青口的鮮好配。黑毛豬扒肉味特別香,質地幾彈牙,但個sauce heavy咗少少,黑毛豬本身的味不需要咁creamy 嘅醬吧。松露蟹肉意大利飯好rich,意大利飯煮得夠Al Dente

Honey point
細細隻,但係幾爽口,而且幾有礦物味

South Africa

Eske

好鮮甜

Majestic

真係爽甜之選,蠔肉大大啖好爽口,蠔味好鮮甜。

Pousse en Claire
帶子位勁正。好鮮甜。

地中海紅蝦刺身
小小粘口,蝦肉係好鮮甜嘅,而且質地少少爽實,口感不錯。

白象拔蚌好爽鮮!

原隻海膽
十分之鮮甜!海膽質地好滑,好重海水味。

清酒煮青口

清酒的香同青口的鮮好配。

黑毛豬扒

松露蟹肉意大利飯

好rich,意大利飯煮得夠Al Dente
2017-12-05
  • Lambert
  • Honey Point
2018-01-03 227 瀏覽
餐廳既環境係似係RELAX既BAR台設計要享受一個CHILL既DINNER呢間個氣氛同野食都算係CHILL既蠔吧太多款唔同既生蠔可以任揀由於我地都唔係幾識個D蠔名只係要求要夠鮮味同埋海水味既蠔佢就幫我地揀好了不消一會就已經送左個美食架過來放左我地岩岩叫既食材, 有蠔有蝦有海膽有帶子生蠔超鮮甜!! 海水味好濃, 同個生蠔既夾味道廚師仲已經好有心咁將生蠔由淡味到濃味按次序咁分好咁樣既食法先係最原汁原味!!地中海紅蝦,地國藍蝦不得不讚好係雖然咁大隻蝦, 但係肉質都係咁嫩同埋口感味道一流, 咁大隻蝦既精髓除左蝦肉夠Q彈之外, 就係佢個蝦頭!!! 佢個蝦頭D膏真係無得頂, 鮮甜既蝦膏味, 直接吸哂佢!! 超級YUMMY海膽用原隻海膽住既海膽, 份量唔算好多, 但係味道真係超然, 有少少入口即溶既感覺, 完全冇好濃既腥味, 幾結實既海膽口感!!帶子勁大隻既帶子, 賣相都已經10分, 最正係佢KEEP到勁新鮮, 凍食真係別有一番風味, 因為佢夠大既關係, 可以慢慢品嚐到帶子既鮮甜味, 只需要點少少既醬汁就已經出哂黎!!鵝肝意粉意粉上面有兩塊大大塊既鵝肝, 就已經可以預計到個意粉係幾咁香鵝肝味岩哂2個

餐廳既環境係似係RELAX既BAR台設計

要享受一個CHILL既DINNER
呢間個氣氛同野食都算係CHILL既蠔吧

太多款唔同既生蠔可以任揀
由於我地都唔係幾識個D蠔名
只係要求要夠鮮味同埋海水味既蠔
佢就幫我地揀好了

不消一會就已經送左個美食架過來
放左我地岩岩叫既食材, 有蠔有蝦有海膽有帶子

生蠔
超鮮甜!! 海水味好濃, 同個生蠔既夾味道
廚師仲已經好有心咁將生蠔由淡味到濃味按次序咁分好
咁樣既食法先係最原汁原味!!
地中海紅蝦,地國藍蝦

海膽

帶子

鵝肝意粉
岩哂2個人分享, 意粉硬度適中, 即使我係鐘意食淋既都覺得係好彈牙口感不錯!!
2017-12-16
2018-01-01 169 瀏覽
2017已經黎到尾聲喇!獎勵今年努力工作嘅自己,今餐要食蠔d!!聽朋友介紹呢頭有間海鮮餐廳好正,我成日出沒尖沙咀同埋黎利時呢邊行街,竟然走漏眼!先黎海鮮拼盤!想食咩海鮮都可以點,自由發揮~師傅會幫你砌到靚靚咁上枱,仲會好專業咁由淡至濃味咁排列。叫得蠔灣而我地咁鐘意食蠔,當然要叫多幾款蠔試下4款蠔包括有:pousse en claire $39@法國海寶石蠔,蠔身肥美、入口清甜爽口、有淡淡海水味Irish Gigas $31@ : 呢款海水味較重,蠔味鮮甜,肉質飽滿爽口Majestic$59@ 呢款蠔味夠濃,帶子位都好甜,有回甘,口感creamy法國 la perle noires (黑珍珠)$59@:呢款相信大家都好熟悉,蠔身肥美飽滿,海水味濃,肉質爽口仲有幾款蝦地中海紅蝦$78@、法國藍蝦$68、仲有我個人超愛但唔多地方食到嘅scampi小龍蝦$78@!呢款小龍蝦雖然細細隻,但係又鮮甜又彈牙,我個人覺得仲好味過大龍蝦蜆(cherry stone$48@車厘蜆肉質爽脆味濃,有獨有嘅甜味;tuatua$168@刀貝 ,肉厚多膏)北海道帶子$38@超級大隻厚身,新鮮鮮甜!同埋一板海膽$16
2017已經黎到尾聲喇!
獎勵今年努力工作嘅自己,
今餐要食蠔d!!

仲會好專業咁由淡至濃味咁排列。

叫得蠔灣而我地咁鐘意食蠔,當然要叫多幾款蠔試下

4款蠔包括有:

仲有幾款蝦

北海道帶子$38@超級大隻厚身,新鮮鮮甜!
同埋一板海膽$168

好creamy好甜呀!
超級滿足!

食完咁多海鮮刺身,點返個熱辣辣鵝肝意粉$198

鵝肝煎得金黃,外脆內嫩,鵝肝質素高;
意粉加入忌廉同雜菇同煮,意粉彈牙非常,意粉汁好夠,好難想像呢間主打海鮮嘅餐廳連意粉都咁正!

鐘意食海鮮/蠔嘅人,千祈唔好錯過!
今日走去呢間食佢地既lunch buffet 咁就有7-8款菜色比你揀 白/紅湯+沙拉就任食既我同我個男朋友就揀左最平既餐 同埋無加野飲既 個老闆娘知道我地消費咁低 當場黑面 同埋只係好熱情咁serve其他客 完全同我地透明!?最重要既係 當我第二次refill完湯/生果個陣 食食下野就禁手機同男朋友傾計 個老闆娘離譜到走上前「收哂」我地枱面既野食!?當時D湯同生果仲有一半 佢竟然一野收走哂 完全比我既感覺係想趕我地走咁 好似見我地食最平既野就唔歡迎我地refill咁 驚我地拎盡著數野食既味道唔重要 因為我地決定永久blacklist呢間食店
今日走去呢間食佢地既lunch buffet
咁就有7-8款菜色比你揀 白/紅湯+沙拉就任食既

我同我個男朋友就揀左最平既餐 同埋無加野飲既

2018-01-01 111 瀏覽
去咗尖沙咀嘉蘭圍ge Oyster Cove食飯,呢度主打海鮮凍盤,例如:龍蝦,蠔,蝦類等等.我地就叫咗幾款蠔試下,另外再叫咗d海鮮.成個海鮮拼盤有蠔,地中海紅蝦,scampi,法國藍蝦,cherry stone,海膽,帶子,活北極貝.非常豐富ge海鮮拼盤啦.蠔分別有:Honey Point,美國ge,味道較甜,而且雖然細只dd,但蠔身都好飽滿.Pousse en Claire,法國蠔,已經好香,而且蠔肉質爽口鮮甜.La Perle Noire,矜貴ge法國蠔,海水味好濃,而且爽口!belon,又係好出名ge蠔,而且好大只,蠔身肥美,都系爽口d,但味道較為濃烈,有3款蝦,我最中意就系個scampi,好似小龍蝦咁,個蝦味好濃郁,而且好鮮,肉質彈牙,鮮甜,好正.而個法國藍蝦,一睇就知系高級正野,味道都係好濃郁,而且肉質滑口,彈牙.cherry stone,同個活北極貝都非常新鮮,鮮甜.仲有個海膽,非常飽滿,肉質鮮甜,好唔錯.最後仲有個鵝肝意粉鵝肝煎得2面金黃香脆,而且鵝肝非常肥美,入口油脂味散開曬,好正!配埋個意粉食就無咁流.好正ge海鮮大餐,新鮮ge食材,一定就無得輸.

我地就叫咗幾款蠔試下,另外再叫咗d海鮮.
非常豐富ge海鮮拼盤啦.

最後仲有個鵝肝意粉

好正ge海鮮大餐,新鮮ge食材,一定就無得輸.
2017-12-17 164 瀏覽
姐妹生日飯 一啲都唔可以馬虎佢又勁鐘意食生蠔喎 睇黎oyster cove係我首選叫餐廳介紹左幾款生蠔俾我地又淡味到濃味都有齊晒 完全大滿足重有地中海紅蝦 法國藍蝦 帶子 藍青口 同海膽先講啲蠔 好有海水味 鮮味十足 地中海紅蝦 入口好鮮甜 而且十分爽口帶子大隻又厚身 完全食到我地心心眼重有baby藍青口 入口夠嫩夠鮮重有海膽成板上 好新鮮 好鮮甜食完一大盤海鮮拼盤後 當然要叫返個熱食我地㨂左鵝肝意粉 估唔到咁大舊鵝肝 完全有驚喜意粉重加入蘑菇同蜆仔去煮 味道出色 意粉軟硬又岩岩好 值得推介!
姐妹生日飯 一啲都唔可以馬虎

重有海膽成板上 好新鮮 好鮮甜

食完一大盤海鮮拼盤後 當然要叫返個熱食
我地㨂左鵝肝意粉 估唔到咁大舊鵝肝 完全有驚喜
意粉重加入蘑菇同蜆仔去煮 味道出色
意粉軟硬又岩岩好 值得推介!
2017-12-17 178 瀏覽
為慶祝拍拖周年紀年,男友帶我黎到 Oyster Cove 食蠔 =] Oyster Cove 位於尖沙咀嘉蘭圍,果邊一D 都唔嘈,相反好寧靜~ 餐廳對出有泊車位,揸車來都好方便泊車!望下MENU,供應既生蠔有來自美國、澳洲、法國、日本等~除左出名食蠔之外,仲有好多其他菜 eg. 湯、沙律、海鮮拼盤、龍蝦、蟹、主菜...等,都好豐富..由於我同男友太中意食生蠔既關係,我地點左6款唔同既蠔,有Honey point , Irish Gigas, Lambert, Majestic, Pousse en Claire, La Perle Noire, 另外仲點左2隻地中海紅蝦 、2粒大帶子、海膽一隻、一條象拔蚌. 生蠔質素好好,望落好肥美,聽職員講食既時候要由順時針方向,因為味道係由淡至濃 =]地中海紅蝦鮮甜,帶子肥美,海膽味道濃郁、新鮮,而象拔蚌好爽口!overall 對呢個自選既海鮮拼盤好滿意.另外我地仲點左清酒煮蜆、黑松露蟹肉意大利飯、黑毛豬扒~清酒煮蜆賣相好靚,份量都幾多,食落有豐富既牛油+清酒味,唔錯!意大利飯食落 Creamy 又入味;混合松露,可提升蟹肉鮮味,份量亦好多!黑毛豬
望下MENU,供應既生蠔有來自美國、澳洲、法國、日本等~

由於我同男友太中意食生蠔既關係,我地點左6款唔同既蠔,
overall 對呢個自選既海鮮拼盤好滿意.

另外我地仲點左清酒煮蜆、黑松露蟹肉意大利飯、黑毛豬扒~
黑毛豬扒肉質鮮嫩,而且濃郁,食落完全feel 唔到油膩感~
整體黎講, 環境舒服、價錢合理,下次同朋友慶祝可以黎呢度 =]
2017-12-16
1K
到了一年一度的結婚週年紀念日,又有藉口吃得好一點,所以便和老公來到尖沙咀的Oyster Cove,豪吃「蠔」慶祝一番。蠔吧走西式懷舊酒吧風格,裝修雅緻,昏黃的燈光令氛圍放鬆閒適。餐牌以新鮮海產為主,另外也有提供熟食。我本身算不上是蠔迷,就是陪老公來吃,所以點菜就交由店員拍板,結果點了這個極之豐盛,舖得快要滿瀉的生蠔海鮮拼盤,可以自由配搭,靈活富彈性。Honey Point $32店員建議我們最好順時針方向,由淡到濃逐一品嚐,這款size 最迷你的Honey Point 味道特別清甜。Lambert $39肉身爽滑,蠔味清新順口,在口中緩緩釋出甘甜海水的鮮味。Fine de Claire Vertes $33肉色較淺色,肉質厚實爽滑,一入口滿是豐富海水味,卻不會死鹹,帶出先鹹後甜的餘韻。Pousse en Claire $39是Claire系列中最高級的生蠔,質地爽身又厚肉,蠔味留在口腔久久不散。Eske $33這款的礦物味較為明顯,裙邊極爽,回味甘香,海水味綿長。Majestic No.0 $59肉身非常肥美,蠔味最濃,海水味濃烈,口感細膩,帶子位極甜。車厘蜆 $48車厘蜆體型肥大,帶

餐牌以新鮮海產為主,另外也有提供熟食。

生蠔海鮮拼盤

Honey Point $32
Honey Point

Lambert $39
肉身爽滑,蠔味清新順口,在口中緩緩釋出甘甜海水的鮮味。

Fine de Claire Vertes $33
Fine de Claire Vertes

Pousse en Claire $39

Eske $33
這款的礦物味較為明顯,裙邊極爽,回味甘香,海水味綿長。
Eske

Majestic No.0 $59
肉身非常肥美,蠔味最濃,海水味濃烈,口感細膩,帶子位極甜。
Majestic No.0

車厘蜆 $48
車厘蜆體型肥大,帶有濃烈的蜆味,繼而再滲出清甜的海水味。
車厘蜆

北海道赤貝 $78
橙紅色的赤貝外表充滿光澤,入口彈潤嫩滑,散發清冽的海洋風味。
北海道赤貝

法國膏蟹 $328
蟹蓋內蘊藏著超多蟹膏,份量絕不欺場,蟹膏香軟有質感,鮮味盪漾。
法國膏蟹

蟹鉗的殼厚身實淨,幸好上枱時殼身都已裂開,相對較易拆。
法國膏蟹

蟹肉雖不多,但結實潔白的蟹肉內充滿了豐富的肉汁,鮮甜中夾雜了海水鹹鮮味。

紐西蘭深海龍蝦仔 $78
體態嬌小,色澤晶瑩剔透,完整地保留鮮蝦甜味。
紐西蘭深海龍蝦仔

白酒煮青口湯 $168
在各種貝殼類海鮮之中,青口是低膽固醇、低卡路里之選,這碗的青口多得密麻麻,差不多都看不見裡面的湯頭。
白酒煮青口湯
青口肥美肉厚,肉質爽口結實,白酒汁辟去腥味,滲入青口的海水味,使味道昇華至另一層次。
白酒煮青口湯

安格斯肉眼配沙律 $298
滿佈洋蔥燒汁,香氣撲鼻,相當惹味,拌以清新爽脆的沙律菜,中和一下油膩感。
安格斯肉眼配沙律

安格斯肉眼扒亦已切成幼條狀才上碟,食得更方便,煮至約六成熟,肉質鮮嫩不過韌,牛味濃郁。

非洲虎蝦意大利飯 $318
米飯粒粒分明,稍嫌煮得硬了一點,不過入口煙韌有咬口,全然吸收濃郁香料味道。
非洲虎蝦意大利飯

虎蝦啖啖肉,蝦肉渾厚飽滿,緊緻彈牙。
非洲虎蝦意大利飯
2017-12-12
紀念日
2017-12-14 252 瀏覽
臨緊Xmas, 提早少少同老公慶祝下以往慶祝多數去食酒店buffet, 貪佢多海鮮冷盤, 但海鮮種類去來去去都係個幾款, 蟹腳, 翡翠螺, 蝦, 亦唔一定有生蠔今次慶祝決定換一換形式, 搵到呢間主打食海鮮既, 亦有熱食, 係TST 利時附近, 夠方便餐廳寧靜舒適, 裝修有格調, 播放住輕快的英文歌海盤拼盤, 可以揀選menu 上既組合, 或者自選我覺得menu 既生蠔品種比見開既多想食最新鮮海鮮, 最好交俾餐廳揀是日最新鮮品種我地要一打生蠔, 車厘蜆, 赤貝, 深海龍蝦, 麵包蟹我地既海鮮拼盤非常豐富搶眼, 霸氣十足擺放係鐵架上, 下面可以放海鮮殼侍應逐一介紹生蠔品種, 由最淡味開始食到濃味, 包括Honey point, Lambert, Majestic, La Perie Noire, Eske, Fine de Claire Vertes鹹味,鮮味, 金屬味各有不同亦有提供cocktail Sauce, 檸檬, 芥辣豉油, 但其實新鮮生蠔, 最好咩都唔落就咁食佢既原汁原味侍應仲教我地食埋生蠔入面帶子, 用力連蠔起係六款不同國家既生蠔,  Majestic, Eske 呢兩款爽脆
臨緊Xmas, 提早少少同老公慶祝下

餐廳寧靜舒適, 裝修有格調, 播放住輕快的英文歌

海盤拼盤, 可以揀選menu 上既組合, 或者自選
我覺得menu 既生蠔品種比見開既多

想食最新鮮海鮮, 最好交俾餐廳揀是日最新鮮品種
我地要一打生蠔, 車厘蜆, 赤貝, 深海龍蝦, 麵包蟹

我地既海鮮拼盤非常豐富搶眼, 霸氣十足
擺放係鐵架上, 下面可以放海鮮殼

鹹味,鮮味, 金屬味各有不同

侍應仲教我地食埋生蠔入面帶子, 用力連蠔起

係六款不同國家既生蠔,  Majestic, Eske 呢兩款爽脆口感, 入口滑溜,帶清新海水味最得我歡心

車厘蜆 Cherry Stone 唔係成日見, 係第一次食到
大大粒加上肉質爽脆, 肉質結實, 質鮮味濃, 味道獨特, 吃到尾聲滲出甘甜味, 滋味無窮
車厘蜆 Cherry Stone

赤貝刺身外表呈燈紅色, 色澤亮麗, 海水加鮮甜味, 帶有獨特的濃厚海洋氣息, 口感外層爽脆, 貝肉細嫩
赤貝

深海龍蝦仔, 大眼可愛, 肉質粉嫩透白, 爽口細膩, 係我食過最好食既蝦刺身
深海龍蝦

來自法國既膏蟹 - 麵包蟹
蟹膏特多, 係我食過最多膏既蟹, 多到封滿整個蟹蓋, 廚師已經好細心咁刮出整個蟹蓋的蟹膏, 多到驚人, 膽固醇肯定要超標了
蟹膏味道不太濃, 但有種獨特香味, 好似海膽咁甘香軟滑, 令人愛不措手
蟹肉唔多, 蟹身和蟹鉗的肉都好飽滿結實
法國膏蟹

食完海鮮拼盤, 絕對唔夠飽, 當係熱身, 要再加熱食

清酒煮藍青口湯, 用酒配藍青口簡直係絕配,  清酒既米香帶出青口既鮮味
清酒煮藍青口湯

焗西班牙黑毛豬扒
賣相好得, 飼養黑毛豬肉以橡果為主, 所以帶有獨特味道, 味道濃郁, 肉質鮮嫩, 加上松露沙律醬, 香氣四溢, 又唔會蓋過黑毛豬本身味道
焗西班牙黑毛豬扒

最後要左個非洲大蝦意大利飯, 原隻大蝦, 蝦頭蝦尾分別擺效, 擺盤精美, 色香味俱全
蝦肉切小件, 肉質新鮮香甜
而意大利飯軟腍, 味道濃郁, 口感creamy
非洲大蝦意大利飯

總括黎講, 除左海鮮新鮮外, 而且熟食都好有水準
非洲大蝦意大利飯
  • 清酒煮藍青口湯
2017-12-10 161 瀏覽
由以前做到會食過,到而家開咗鋪頭,今次都係第一次黎,佢最好就係生蠔同海鮮好多都有原產地進口,夠晒新鮮。 點左生蠔拼盤,一盤24隻,由有4款唔同生蠔組成,絕對seasonal,我就放棄左cocktail source,因為要揸車嗎。 選左由三個不同國家既生蠔,美國,南非,法國。 味道由淡到濃,鮮味十足,新鮮即開即食,citysuper嘅價錢,食到咁出色嘅蠔,真係冇得頂。原隻龍蝦三食 刺身,點少少豉油,已經夠晒鮮甜。酸辣龍蝦湯, 少少酸辣,又不失龍蝦嘅鮮味,真係好味。會龍蝦意粉,舖頭用自家製白汁燴意粉,完全帶出龍蝦嘅鮮味。下次一定再嚟過,可以試更多唔同嘅蠔。

原隻龍蝦三食
刺身,點少少豉油,已經夠晒鮮甜。
酸辣龍蝦湯, 少少酸辣,又不失龍蝦嘅鮮味,真係好味。

會龍蝦意粉,舖頭用自家製白汁燴意粉,完全帶出龍蝦嘅鮮味。

下次一定再嚟過,可以試更多唔同嘅蠔。
2017-12-05 184 瀏覽
跟閏蜜為大家的婚事奔波,身心俱疲,約出來見面都是為了這事那事勞碌,專心的坐下來吃頓飯都幾乎沒有。把大部分的瑣事安頓後,忽發奇想,不如吃個proper 的晚飯吧,兩個女孩不一定要吃high tea 才夠高興的,吃大家都喜歡的海鮮也不錯。找了個晚上造訪尖沙咀的裙店後,來蠔灣豪擦一頓。不是第一次來,做開海鮮到會的這店總不會令我失望,海鮮一如以往的新鮮味美;其他主食也相當不錯,意粉比上次還要弄得好。餐牌變化不大,有現貨的海鮮款式甚多;畢竟不是走 gimmick 路線的嘛,實是求是引進當造的海鮮就是了。印象中新增的是 live lobster set 和 special crab set,是主題突出的套餐,可惜為了皮膚著想,不能跟兩款吸引的海鮮做朋友…跟上次一樣,以自行單點拼湊出一個「海鮮盤」,令友人嘩然的當然是置中的原隻北海道馬糞海膽吧。我們都是嗜蠔之人,點的一打生蠔當中,重海水味、甜而脆和 creamy 的都有;除此之外,還有兩隻地中海紅蝦、一條象拔蚌刺身和帶子刺身兩份。六款生蠔款式包括有Honey Point、South Africa Rock、Lambert、Pousse en Clai

六款生蠔款式包括有Honey Point、South Africa Rock、Lambert、Pousse en Claire、Majestic No. 0 和 Belon,當中最後數款都是當造的法國蠔。我們不約而同地認為South Africa Rock 是出乎意料的鮮甜柔滑,入口甘甜得有「叮」一聲的感覺!
生蠔
Majestic No.0 如巴掌般大,帶子位甜得細膩,像White Pearl 般帶有清新的海水味。法國蠔由0到5區分大小/重量,數字愈小,份量越大,0號可算是最巨型的等級了。
生蠔
盤中的其他海鮮都吃得稱心,紅蝦的甘香蝦頭和柔美肉身、象拔蚌的爽甜、帶子刺身和北海道馬糞海膽的清甜都令人吃得津津有味。即使是 on diet,也沒半點罪疚感啊。
帶子刺身
原隻馬糞海膽
地中海紅蝦
天氣微冷,當然有點些熱的主食。先來一客清酒煮蜆 - 這比日式餐廳所吃到的抵吃得多,單是看蜆肉的大小和厚度便能明瞭。調味上可以加把勁,酒味可以加強,蒜亦可放少一點。
清酒煮蜆
蘸薄粉後煎香、再淋上松露白汁的黑毛豬扒,惹味非常。擺盤上有點像擱在飯上的鰻魚,份量足夠2至3人分享。除了爽彈潤澤的肉質,值得一讚的是沙律菜的份量,清爽解膩。
黑毛豬扒
最後點了個小的松露蟹肉意粉,但份量多得完成不了。餐牌上這道菜本是配意大利飯的,我在惆悵能否吃得輕盈一點嘛,職員遂說可以把意大利飯改成意粉,頓時如釋重負了一點;雖然意粉和意大利飯都是澱粉質,主觀的覺得impact 上是不一樣,下廚時弄過意大利飯你便會明瞭要用上多少牛油喇嘿嘿。
松露蟹肉意粉 (細)
所用上的醬汁不算少,但不至於成了個令人卻步的汪洋。有松露出現的主食,通常見到的配搭都是跟菇菌;雖然味夠濃,或許有人會覺得還是太寡太素,那麼配蟹肉就該合心意了。有松露的芳香,有一撮撮顯而易見的蟹肉,這客「小」的意粉對得住價格有餘。
「碰杯」的是手上的紫菜跟海膽,這晚的海鮮大餐夠盡興的。這店的海鮮質素可真不錯,忽然想起聖誕聚會有這個有質素的到會選擇 (他們是做到會服務起家的),要吃靚海鮮不再有地域界限了。
原隻馬糞海膽
生蠔
松露蟹肉意粉 (細)
2017-09-10 435 瀏覽
晏晝一個人....悶悶地係尖沙咀行吓....經過呢一間西餐廳....環境幾特別佢哋有好多唔同嘅款式....款款都啱我胃口....呢個自助沙律吧...!無限添飲忌廉湯...仲可以任食沙律...淨係食沙律飲湯都飽飽地我就叫左呢個巴馬火腿什菌意粉味道吾錯啊....不過份量就少咗啲好彩食沙律搭救
佢哋有好多唔同嘅款式....款款都啱我胃口....
淨係食沙律飲湯都飽飽地
我就叫左呢個巴馬火腿什菌意粉