2023-03-10 39 瀏覽
之前吃過Oyster Cove的生蠔及海鮮,媽媽大讚很高質很新鮮,今次就訂了一個海鮮拼盤回家給她慢慢吃。這次用了oyster cove的外賣app訂購,可以選擇app內已設定好的拼盤推介或自己選擇訂購食物的種類及數量,很彈性和方便。他們的生蠔種類及海鮮刺身選擇非常多,而且是直接從法國蠔場入口生蠔,品質有保證,一個拼盤已經可以品嚐到世界各地的刺身及生蠔。包裝方面很細心,附有保溫袋,鐵盤外包著保鮮紙,外面再用黑布包起,一打開黑布可以直接當枱墊很方便,整個拼盤十分澎湃美觀,冰下面還有設計燈條可亮燈,十分適合拍照打卡。店員由淡之濃的排列好生蠔,讓我們很方便以最佳味覺去享受生蠔。海鮮拼盤 $880Tia Maraa Pearl 味道清新,質感爽滑,散發淡淡鮮甜Cocollos No.2 愛爾蘭生蠔肥厚軟嫩,蠔味豐富,帶有回甘Masses No.2 口感飽滿柔嫩,味道鮮甜Speciales de claire 法國生蠔,修長型蠔殻,爽口有彈性,口感濃郁,結實甜美Tarbouriech Oyster (Pinky) No.1 肉質飽滿肥美,味道很有層次,海水味濃,鮮滑多汁,帶有一點菌香,蠔味重Gil

海鮮拼盤 $880

Masses No.2 口感飽滿柔嫩,味道鮮甜
Gillardeau No.2 來自法國的生蠔蠔肉肥美爽脆,肉質細緻,香濃蠔味,餘韻甘甜

車厘蜆
肉身飽滿有彈性,很嫩滑,海水味濃郁,很美味

法國藍蝦
蝦味濃郁,爽彈鮮甜,膏香新鮮甘美

北海道帶子
潤白肥美厚身,口感微爽滑腍,很鮮甜

北海道活赤貝
橙紅色富有光澤感,肉厚爽身,富咸鮮味
2023-03-08 1563 瀏覽
今日朋友約左我去食生蠔,雖然平時比較少食生蠔,但我都幾鐘意食生蠔架😍😍朋友仔話佢之前都有黎過呢間店食,係尖沙咀金巴利道,地鐵行過去都幾方便見到餐牌內有不少海鮮刺身的選擇📜,拼盤更加可以自由配搭食物及數量,一次可以食到來自不同地方的海鮮,特別係由法國直接入口的生蠔,一飽口福😋😋😋除左生蠔外,更加有好多人鐘意食既海膽,鮮甜既北海道赤貝及帶子,仲有來自不同水域既蝦,一個餐廳可以食到來自世界各地的海產,非常值得幫襯!🌸🌸⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️今次朋友仔都order左一個海鮮拼盤,賣相相當不錯,有幾款生蠔、北海道活赤貝加埋大大隻既法國藍蝦,未食已經俾賣相吸引左生蠔包括有🦪🦪🦪🦪🚩Tia Maraa Pearl $36 隻🚩Cocolos - No.2 $43 隻🚩Speciales de claire $42 隻🚩Tarbouriech Oyster (Pinky) - No.1 $56 隻🚩Gillardeau - No.2 $48 隻生蠔由淡味開始輪住食到濃味,一路食生蠔既愈食愈大隻,海水味道濃郁,呢幾款蠔口感都較為爽口,唔算creamy,後面既蠔礦物味較為重,肉質更飽滿,鮮甜可口另外,法國藍蝦好大隻
⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️⭐️

生蠔包括有🦪🦪🦪🦪
🚩Tia Maraa Pearl $36 隻
🚩Cocolos - No.2 $43 隻
🚩Speciales de claire $42 隻
🚩Gillardeau - No.2 $48 隻

另外,法國藍蝦好大隻,蝦味有濃郁既蝦味,肉質鮮甜得黎較為黏口
活赤貝的味道簡直難以忘道,甜就唔洗講,肉質真係十分爽脆,食得出既新鮮度

另外,朋友都點左一個龍蝦忌廉意粉🦞 $198
龍蝦肉非常多,而且成個龍蝦鉗拆左出黎,口感結實啖啖肉,但我反而更欣賞個意粉,因為意粉吸哂龍蝦香甜既味道,龍蝦忌廉汁掛滿意粉,精華所在特別好食

仲有一個清酒蒜蓉活蜆湯🍲 $238
飲湯時先帶有一陣蒜香味道,而後有海鮮既咸香鮮味,蜆味極濃,而且食得出D蜆係岩岩熟,肉質仲有爽幼,口感幼滑而帶有海水咸味,成個湯都唔錯,只係覺得洋蔥有點多,少少搶左個味道
2023-03-07 26 瀏覽
二訪《蠔灣》,回味佢啲生蠔即叫即開,真係好新鮮好食,最緊要係性價比高。有來自世界各地嘅生蠔選擇,種類好多,仲有各式各樣新鮮海鮮、意粉、pizza等,一樣咁有質素保證👍🏻叫咗三款時令生蠔各四隻,由淡到濃咁食😋🦪Josephine $44-清甜清新,口感有彈性,肉質堅挺🤤🦪Cocollos no.2 $43-肉質肥厚軟滑,蠔味豐富帶有層次🤤🦪Tarbouriech Oyster (Pinky) $46-入口先鹹後甜,蠔味獨特,肉質飽滿,口感鮮滑多汁,海水味濃郁🤤▫️車厘蜆 $48/隻蜆肉飽滿結實,富有彈性,鮮味濃,吃到尾聲又滲出甘甜味,滋味無窮~▫️法國藍蝦 $48/隻肉質緊緻結實又鮮甜,豐富膠質,頭段既蝦膏甘香出眾,超級好食,完全冇腥味~▫️北海道帶子 $38/粒圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁~▫️清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238呢個湯好有驚喜,蜆好大隻,份量又多。第一啖飲落去,估唔到是咁濃郁,湯吸收晒蜆嘅精華,好香蒜蓉味和洋蔥味,推介👍🏻▫️龍蝦忌廉意粉 $198上次食過感覺好普通同埋好有油,今次大有進步啊!龍蝦肉已拆咗出嚟,肉彈牙爽口,意粉醬汁唔會好heavy唔會膩,麵質有咬口好食~

叫咗三款時令生蠔各四隻,由淡到濃咁食😋
🦪Josephine $44
-清甜清新,口感有彈性,肉質堅挺🤤
🦪Cocollos no.2 $43
-肉質肥厚軟滑,蠔味豐富帶有層次🤤

▫️車厘蜆 $48/隻

▫️法國藍蝦 $48/隻

▫️北海道帶子 $38/粒
圓大飽滿,肉質柔軟,鮮味濃郁~

▫️清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238

▫️龍蝦忌廉意粉 $198
醬汁唔會好heavy唔會膩,麵質有咬口好食~
2023-03-06 1038 瀏覽
去到尖沙咀想食蠔就會諗起蠔灣🦪呢間長期都會係自己既餐廳名單之中🙈今次同朋友慶祝一於食「蠔」啲😆生蠔上枱果陣用冰盤盛載,可以保持住鮮味,店員好細心介紹每款生蠔,由淡味食到濃味如下🦪1️⃣Cocollos no.2 2️⃣Tia Maraa 3️⃣Masses No.1 4️⃣Speciales de claire 5️⃣Gillardeau No.2 6️⃣Tarbouriech Oyster (Plnky) No.0 頭3款都係屬於清新口味,鮮味突出,後面3款就海水味豐富,即使唔點任何醬汁都好好食🤤另外仲加左幾款海鮮法國藍蝦🦐平日比較少食呢款蝦,爽口彈牙法國珍珠螺 🐚纖維比較細,肉質嫩滑鮮甜北海道帶子🇯🇵質地十分柔軟,鮮甜美味食完冷盤叫返個熱湯暖暖身🥣🍶清酒蒜蓉煮活蜆湯 $238未飲過蜆湯會有咁大隻蜆😂仲好有成十幾隻😂落咁吹料煲呢個湯一定係鮮甜,蜆肉亦都好嫩滑,煮得岩岩好,唔會過老👍🏻🧀芝士帶子意大利飯 $218Risotto 軟硬度適中,醬汁濃郁,帶子亦有鮮味,跟醬汁完美融合,飯中加左少少豆類,令到口感唔會太漏👍🏻

1️⃣Cocollos no.2
2️⃣Tia Maraa
3️⃣Masses No.1
4️⃣Speciales de claire
5️⃣Gillardeau No.2

另外仲加左幾款海鮮
法國藍蝦🦐平日比較少食呢款蝦,爽口彈牙
法國珍珠螺 🐚纖維比較細,肉質嫩滑鮮甜
北海道帶子🇯🇵質地十分柔軟,鮮甜美味
清酒蒜蓉煮活蜆湯

清酒蒜蓉煮活蜆湯
芝士帶子意大利飯
  • 生蠔
2023-03-03 33 瀏覽
好食既蠔唔係度度都有 今日推介呢間餐廳就保證好食 因為佢哋嘅海產全部都係飛機新鮮直運 冇經過任何嘅冷藏 食到海產嘅鮮味🥳👍🏻今日到訪尖沙咀蠔灣OYSTER COVE~餐廳坐位都好闊落好舒適燈光暗暗地✨好有情調今日我哋就order咗生蠔海鮮拼盤負責人話可以根據自己喜好/選擇唔同嘅海鮮同生蠔🦪法國🇫🇷Tia Maraa Pearl $36/隻法國🇫🇷 Speciales de claire$42/隻法國🇫🇷 GillareeauNo.2 $48/隻法國🇫🇷 Belon$88/隻海鮮車厘蜆 $48/隻 紐西蘭深海龍蝦🦞 $128/隻北海道帶子 $38/粒套餐活龍蝦套餐 $788/set來自法國嘅生蠔味道鮮甜海水味好重👍🏻粒粒飽滿 店舖負責人教我地先由味道最鮮既TiaMaraa珍珠蠔開始食 呢款海水嘅鹹味濃度唔高 入口無腥味好鮮 容易入口👍🏻第二款Speciales de claire 食落肉質地比較硬身~口感濃郁 生蠔嘅甜味同鹽比較平衡第三款Gillareeau呢款生蠔屬於生蠔界嘅表表者 堪稱生蠔中嘅勞斯萊斯 因為養殖呢款蠔嘅養殖場已經有過百年嘅歷史~Gillareeau入口相對海水味好重

燈光暗暗地✨好有情調

紐西蘭深海龍蝦🦞 $128/隻
北海道帶子 $38/粒

套餐
活龍蝦套餐 $788/set

第三款Gillareeau呢款生蠔屬於生蠔界嘅表表者 堪稱生蠔中嘅勞斯萊斯 因為養殖呢款蠔嘅養殖場已經有過百年嘅歷史~Gillareeau入口相對海水味好重 蠔肉好脆口彈牙~食到尾段仲有少少榛子嘅味道添

到第四款Belon生蠔同另外三款嘅樣子有點不一,望落好似銅面咁 呢款係咁多款中最Juice同鮮味最重既一隻蠔 因為繁殖難道比較高,所以相對來講成本都比較貴❤️

海鮮方面,我哋食左紐西蘭深海龍蝦🦞餐廳將龍蝦肉做刺身 蝦殼就用作煮湯用,蟹鋼就用作做意大利粉❤️意大利粉沾滿晒龍蝦嘅鮮味 原隻蝦鋼去除左殼 啖啖肉非常滿足🇫🇷

整體來講,今晚呢餐法國大餐超滿意 性價比亦都好高 如果睇完我嘅文章都想同男女朋友老婆老公浪漫下 就快啲過嚟book枱試吓啦,真係好出色㗎🥳

蠔灣 (金巴利道) (尖沙咀)
尖沙咀金巴利道73號新業廣商業大廈地下A舖

2023-02-28 37 瀏覽
之前食過一次呢間店嘅生蠔,好食到一直念念不忘,呢晚趁屋企有喜慶日子,所以我哋又買咗個海鮮生蠔拼盤、一家人一齊慶祝!😋呢間生蠔專門店除咗有來自世界各地嘅時令生蠔之餘,亦有其他海鮮刺身選擇~ 唔同嘅季節,海鮮、生蠔嘅品種都有唔同驚喜~😍落單都好方便,可以用餐廳個手機app,都幾方便易用~ 滿額仲有免費外送服務添👍🏼 仲附上保溫袋同乾冰,送到屋企仍然保持新鮮!今次試咗呢3款生蠔~ 全部都好新鮮又肥美~😍🦪 Jokomi - 每粒都漲卜卜,蠔味香濃🦪 Tia Maraa - 肉質肥美,海水味不算重,淡味清甜🦪 Gillardeau no. 2- 海水味重又帶果香,蠔味好濃郁我哋另外仲加咗份北海道赤貝、牡丹蝦、法國藍蝦~ 赤貝好新鮮,食落清爽有咬口~ 牡丹蝦同藍蝦都係大大隻,口感柔軟又creamy、好好食~😋🦐總括而言,呢個生蠔海鮮拼盤真係好高質,下次開party可以叫黎同大家分享!

今次試咗呢3款生蠔~ 全部都好新鮮又肥美~😍
🦪 Jokomi - 每粒都漲卜卜,蠔味香濃

外賣送餐
2023-02-23 43 瀏覽
FD極鐘意食生蠔,今次幫佢慶生,特登揀咗哩間生蠔專門店。尖沙咀哩間分店唔算大,裝修都幾得意。因為係第一次訂購,所以特登到門市再落單。外賣生蠔都幾多品種可以揀,侍應哥哥仲介紹佢嘅生蠔係從法國蠔場直送,保證生鮮同高品質。今次聽從哥哥推薦,揀咗生蠔同刺身拼盤。外賣點單都唔洗好耐,等咗10分鐘都OK咗。等候期間,侍應哥哥仲推介咗佢嘅APP蠔灣,話下次可以直接係APP下單,平日買夠1000HKD仲可以送貨,唔洗特登過來等。APP都有唔少set好啲拼盤可以揀,如果唔鐘意拼盤,都可以自己揀鐘意嘅生蠔同刺身。拼盤包裝得好穩正,返到屋企仲好靚,今次揀咗Tia Maraa Pearl, Cocollos No.2, Masses No.2, 北海道活赤貝,北海道帶子同法國藍蝦。生蠔從Tia Maraa Pearl開始吃,Tia Maraa Pearl個頭較細,好清爽新鮮,落少少檸檬汁已經好好味。Cocollos No.2,個頭大咗少少,食落好肥美鮮甜。Masses No.2,個頭係三款生蠔最大嘅,好creamy,食得好滿足。北海道活赤貝,處理得好乾淨,赤貝鮮甜彈牙,裙邊極其爽口。北海道帶子一份有兩件,每一

Cocollos No.2,個頭大咗少少,食落好肥美鮮甜

北海道活赤貝,處理得好乾淨,赤貝鮮甜彈牙,裙邊極其爽口。北海道帶子一份有兩件,每一件都好厚身鮮甜,應該叫多幾粒才夠食。法國藍蝦,極其稀少,話比普通蝦要鮮甜。食落真係好重蝦味,同埋蝦肉勁彈牙,超好味

估唔到哩間鋪頭生蠔同刺身更高質,下次開party到會又多咗一個好選擇
2023-02-22
  • Masses No.2
  • Cocollos No.2
  • 法國藍蝦
2023-02-22 41 瀏覽
🌟一直都有留意食蠔既餐廳,發現韓國街呢間生蠔專門店,款式種類多而且好新鮮,CP值高!店內裝修以黑白為主,簡約有格調,座位唔算多,想食就要book定位啦!🦪Seafood Platter ($728)餐廳推介既4款生蠔都好新鮮,由淡味至濃味排好。首先由細隻個邊先食起,個人最鐘意Speciales Lambert,有豐富礦物味,肉質肥厚海水味濃,而蠔味細膩有層次!✨藍蝦蝦味濃郁,超級爽彈,口感一絕!紅蝦則無比鮮甜,令人再三回味!車厘殼體型超大,鮮味帶甘甜!北海道赤貝口感爽彈!🍲清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)聞落蒜味好重,實質味道清甜帶淡淡酒香,而且蜆肉大大粒,鮮甜好味!🦞燴龍蝦忌廉意粉 (小)($198)龍蝦肉彈牙鮮甜,意粉掛滿creamy忌廉醬汁,夠晒滿足!
🌟

🦪
Seafood Platter ($728)

藍蝦蝦味濃郁,超級爽彈,口感一絕!

紅蝦則無比鮮甜,令人再三回味!

車厘殼體型超大,鮮味帶甘甜!
北海道赤貝口感爽彈!

🍲
清酒蒜蓉煮活蜆湯 ($238)

🦞
燴龍蝦忌廉意粉 (小)($198)
龍蝦肉彈牙鮮甜,意粉掛滿creamy忌廉醬汁,夠晒滿足!

2023-02-20 45 瀏覽
同朋友想去一個靜靜地既地方CHILL一CHILL🍻呢間餐廳就絕對推介..🦪有即開生蠔食之餘..仲可以品住酒咁傾下計放鬆之餘..仲係另一個享受黎架!餐廳位於尖沙咀🌃,無論係邊返工..放工都好就腳🦪🍣刺身生蠔拼盤店員好細心咁同我地介紹每一款生蠔仲提我地由淡味食到濃味另外刺身好新鮮,仲有即開赤貝食!🦪Tia Maraa 肉質肥美,海水味不算重,淡味清甜🦪Speciales de Claire 肉質清爽,一口吃下去,味道方面帶有海水的鹹味🦪Gillardeau No.2 我最愛既生蠔蠔肉肥美結實,蠔味細膩有層次,香濃蠔味略帶鮮甜🐚即開活赤貝食落肉質爽厚,鮮味十足帶有獨特的濃厚海洋氣息口感爽脆原隻帶子帶子咸鮮清甜, 肉質飽滿彈仲鮮甜可口🦐牡丹蝦極甜美的蝦肉,豐腴甘香的蝦膏, 爽脆之餘,鮮味亦十足🦞燴龍蝦忌廉意粉 Creamy既龍蝦忌廉意粉,仲配上大大舊既龍蝦肉意粉中仲夾雜住龍蝦膏真係貨真價實🫕清酒蒜蓉煮活蜆湯 蝴蝶蜆配上清酒,再加點蒜蓉和牛油,帶出蜆既鮮味之餘,仲唔漏呀!
同朋友想去一個靜靜地既地方CHILL一CHILL🍻
呢間餐廳就絕對推介..
🦪有即開生蠔食之餘..仲可以品住酒咁傾下計
放鬆之餘..仲係另一個享受黎架!
餐廳位於尖沙咀🌃,無論係邊返工..放工都好就腳

🦪🍣刺身生蠔拼盤
店員好細心咁同我地介紹每一款生蠔
仲提我地由淡味食到濃味
另外刺身好新鮮,仲有即開赤貝食!

🦪Tia Maraa
肉質肥美,海水味不算重,淡味清甜

🦪Speciales de Claire
肉質清爽,一口吃下去,味道方面帶有海水的鹹味

🦪Gillardeau No.2
我最愛既生蠔
蠔肉肥美結實,蠔味細膩有層次,香濃蠔味略帶鮮甜

🐚即開活赤貝
食落肉質爽厚,鮮味十足
帶有獨特的濃厚海洋氣息
口感爽脆

原隻帶子
帶子咸鮮清甜, 肉質飽滿彈仲鮮甜可口

🦐牡丹蝦
極甜美的蝦肉,豐腴甘香的蝦膏, 爽脆之餘,鮮味亦十足

🦞燴龍蝦忌廉意粉
Creamy既龍蝦忌廉意粉,
仲配上大大舊既龍蝦肉
意粉中仲夾雜住龍蝦膏
真係貨真價實

🫕清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 生蠔
  • 清酒蒜蓉煮活蜆湯
  • 生蠔拼盤
2023-02-19 27 瀏覽
1. Seafood Platter餐廳推介5款時令生蠔,全部都新鮮到不得了,印象深刻有La Reserve, Tia Maraa and Gillardeau ,鮮甜肉爽,而Belon就金屬味好重,鐘意金屬味必叫。紐西蘭深海龍蝦仔:新鮮、鮮甜、多蝦羔,必食推介!另一個必食推介係北海道活赤貝,入口時仲郁緊,鮮甜到!!!北海道帶子:夠大粒,新鮮!2. 清酒蒜蓉煮活蜆湯啲蜆好大隻,厚肉,個湯真係好甜!3. 龍蝦卡邦尼松露意粉龍蝦好彈牙,松露同龍蝦好夾,成碟意粉都好好食!
1. Seafood Platter

紐西蘭深海龍蝦仔:新鮮、鮮甜、多蝦羔,必食推介!

另一個必食推介係北海道活赤貝,入口時仲郁緊,鮮甜到!!!

北海道帶子:夠大粒,新鮮!

2. 清酒蒜蓉煮活蜆湯
啲蜆好大隻,厚肉,個湯真係好甜!

3. 龍蝦卡邦尼松露意粉
龍蝦好彈牙,松露同龍蝦好夾,成碟意粉都好好食!

2023-02-18 30 瀏覽
放工想2人世界嘆下生蠔+刺身,於是喺openrice 度搵下尖沙咀有邊間可以外賣,近近地金巴利道有間蠔吧,用openrice apps 訂購,仲有優惠,落單大約30分鐘可以去拎。餐牌選擇多,可自選拼盤內容及數量,尤其喜愛法國蠔場直接入口既生蠔,非常新鮮。其他還有加拿大蜆、北海道赤貝及帶子、地中海紅蝦、紐西蘭深海蝦及蜆等和不同地方嘅海膽,真係冇得去旅行都可以嘆到各地海鮮。正😋~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~💫 西班牙生蠔💫Cocollos 💫La Reserve💫北海道牡丹煆💫法國藍蝦💫北海道帶子

💫 西班牙生蠔

💫Cocollos

💫La Reserve

💫北海道牡丹煆

💫法國藍蝦

💫北海道帶子
2023-02-15 42 瀏覽
🦑北海道活赤貝 💰$78帶少少海水咸香 入口鮮甜濃郁-🍒車厘蜆 💰$48/1肉唔係好大舊 但夠鮮甜-🦐北海道牡丹蝦 💰$88/1價錢小貴 但真係好鮮甜!-跟住食咗5款生蠔🦪以下由味道淺至深同size小至大排列:➀ Tia Marra Pearl 💰$36/1➁ Masses - no. 2 💰$42/1➂ Tia Marra 💰$44/1➃ Speciales de claire 💰$42/1➄ Cocollos 💰$63/1第➀款係最細細粒 但味道都好夠鮮甜第➁ ➂ ➃款比第➀款大兩倍👍🏻不過幾款嘅味道食落冇乜分別而第➄款係最大隻 肉比➁ ➂ ➃大大概1.5-2倍 最正😋-食完海鮮類都覺得唔太飽 所以叫咗小食同意粉~🥝巴馬火腿卷帶子多士配奇異果醬 💰$198一共有四舊 成個組合都好新奇 多士烘到脆脆地 巴馬火腿嘅咸香加埋酸甜嘅奇異果醬 幾特別👍🏻😋-🦞龍蝦卡邦尼意粉配蛋黃 💰$238超級creamy嘅carbonara 配埋濃香嘅蛋黃無可能唔好食!龍蝦肉都幾多 而唔係得啲龍蝦絲 有粒粒肉最正係仲有隻起咗肉嘅龍蝦鉗 啖啖肉🥹
🦑北海道活赤貝 💰$78
帶少少海水咸香 入口鮮甜濃郁

🍒車厘蜆 💰$48/1
肉唔係好大舊 但夠鮮甜

🦐北海道牡丹蝦 💰$88/1
價錢小貴 但真係好鮮甜!
北海道牡丹蝦

➄ Cocollos 💰$63/1

第➀款係最細細粒 但味道都好夠鮮甜
第➁ ➂ ➃款比第➀款大兩倍👍🏻不過幾款嘅味道食落冇乜分別
而第➄款係最大隻 肉比➁ ➂ ➃大大概1.5-2倍 最正😋

食完海鮮類都覺得唔太飽 所以叫咗小食同意粉~
🥝巴馬火腿卷帶子多士配奇異果醬 💰$198

北海道牡丹蝦
巴馬火腿卷帶子多士配奇異果醬
龍蝦卡邦尼意粉配蛋黃
2023-02-12 40 瀏覽
病左好多日啦 今日終於叫做好返啦,所以一於要食好d去慶一慶祝!今次去到位於尖沙咀金巴利街嘅蠔灣依到轉食即開生蠔及海鮮刺生等等。我地叫左個刺生盤,有藍蝦2隻、活赤貝、12隻生蠔、車厘蜆2隻、龍蝦忌廉意粉、白酒煮青口湯龍蝦忌廉意粉醬汁煮得香濃夠晒味道,而且食落又唔會話漏。龍蝦肉夠晒大隻又肥美,咬落落大啖大啖肉,好鬼正😋😋白酒煮青口湯青口鮮味大隻又好咬口,青口嘅鮮味溶晒係湯到,非常鮮甜味美🥰🥰🥰🥰刺身併盤我地乜都想食,所以就散叫左,職員好有禮物,介紹晒d蠔味道,由於我地唔係好識,所以職員推薦左tia maraa pearl、cocollos、speciales de claire嘅法國蠔,生蠔又淡至濃味順時針擺放,我我地唔會搞錯😍生蠔每隻都係即開,又新鮮又夠晒肥美,我比較鍾意cocollos,味道夠濃又creamy,加埋檸檬汁美味提昇左幾層車厘蜆、活赤貝、藍蝦樣樣都肥美肉厚又新鮮,就咁食咩都唔點已經夠晒鮮甜好食😋黎多幾盤我都食得落🤪

依到轉食即開生蠔及海鮮刺生等等。

龍蝦忌廉意粉

白酒煮青口湯

刺身併盤

2023-02-09 43 瀏覽
早排帶左fd子去試呢間高質生蠔店,生蠔大大隻新鮮又肥美,CP值高,店員服務又周到食到好開心吹左成晚水😆❀自選生蠔拼盤❀點左Tia Maraa Pearl, Speciales Lambert No.2,Krystale No.2, Speciales de claire & Gillardeau.店員介紹進食次序,由淡至濃食起,順時針咁食就得,幾方便,當中Krystale No.2生蠔口感爽脆,海水味濃郁,鮮味較為突出😍另一款必試既係Gillardeau,除左蠔身肥美,仲要食落有層次感,由海水味到蠔味,最尾有少少榛果香,黎到生蠔專門店真係要試下佢!❀北海道活赤貝❀赤貝呈橙紅色 ,帶有光澤,食落肉質爽厚 ,好有鮮味。❀車厘蜆❀蜆肉結實又有彈性。❀法國藍蝦❀蝦味重又鮮甜,好食過牡丹蝦肉質肥美結實,食落啖啖肉😋❀北海道帶子❀刺身級帶子係北海道直送,大隻得黎厚肉又鮮甜。❀白酒煮青口湯❀超多青口好有鮮味,食完刺身再飲湯,個身暖笠笠。❀龍蝦忌廉意粉❀龍蝦多肉又大舊,有成半隻好抵食,食落creamy意粉又有咬口。
早排帶左fd子去試呢間高質生蠔店,
生蠔大大隻新鮮又肥美,
CP值高,店員服務又周到
食到好開心吹左成晚水😆

❀自選生蠔拼盤❀
店員介紹進食次序,由淡至濃食起,
順時針咁食就得,幾方便,
當中Krystale No.2生蠔口感爽脆,
海水味濃郁,鮮味較為突出😍

另一款必試既係Gillardeau,
除左蠔身肥美,仲要食落有層次感,
由海水味到蠔味,最尾有少少榛果香,
黎到生蠔專門店真係要試下佢!

❀北海道活赤貝❀
赤貝呈橙紅色 ,帶有光澤,
食落肉質爽厚 ,好有鮮味。

❀車厘蜆❀
蜆肉結實又有彈性。

❀法國藍蝦❀
蝦味重又鮮甜,好食過牡丹蝦
肉質肥美結實,食落啖啖肉😋

❀北海道帶子❀
刺身級帶子係北海道直送,
大隻得黎厚肉又鮮甜。

❀白酒煮青口湯❀
超多青口好有鮮味,
食完刺身再飲湯,個身暖笠笠。

❀龍蝦忌廉意粉❀
龍蝦多肉又大舊,有成半隻好抵食,
食落creamy意粉又有咬口。
2023-02-09 464 瀏覽
同朋友去尖沙咀食蠔🦪 間店乾淨企理,坐得舒服!嚟到蠔灣梗係要食生蠔!我嗌咗五款,第一次食生蠔係有得揀號數,呢間店有啲款係分0/1/2號,原來生蠔嘅號數有0號至6號,數字越細就越大隻。我揀左嘅生蠔係:Speciales de Claire, Josephine, cocollos (no.0), tia Maraa, gillardeau (no.2).食嘅順序係有講究既,要由較淡味既食到濃味,waitress會指示!生蠔整體黎講都好大隻多肉!全部都好新鮮同有濃濃既海水味,其中0號既cocollos真係勁大隻!一口啜入中間,極之鮮甜有蠔味!而號數細點既不代表就比較失色!雖然蠔肉相對無咁豐滿,但口感會更加爽脆,又是另一種享受!另外仲嗌咗刺身:活赤貝、法國藍蝦、帶子,啲刺身同我平時食嘅口感唔同,啲肉質好實淨好多,真係靚料!主食方面嗌咗龍蝦卡邦尼意粉,有黑松露味,龍蝦啖啖肉,啲菇好新鮮!另外白酒煮青口份量十足,青口都幾大隻同鮮甜,而個汁唔會話好濃酒味或者咸,係可以飲曬既!非常滿意今餐食物嘅質素,鍾意食生蠔同埋刺身佢一定要去食!
同朋友去尖沙咀食蠔🦪 間店乾淨企理,坐得舒服!

非常滿意今餐食物嘅質素,鍾意食生蠔同埋刺身佢一定要去食!
2023-02-08