2017-08-28 167 瀏覽
廿四孝老媽又話要來我家執拾一下, 但今次除執拾外, 還多了一個節目, 就是看旅行相, 齊齊回憶日本之旅的快樂時光。看下玩過什麼、吃過什麼, 她竟突然問: 為何沒有帶她吃燒魚?吓!? 現在才說出自己想吃什麼? 無疑今個旅程玩多過吃, 有時連午餐都跳過, 所吃的也較簡單, 的確是我安排不周, 為了補償, 就今晚一起去吃吧! 當然不是再飛往日本吃, 而是帶她到附近一間新開的串燒店。有次經過看過店子的餐牌, 見有幾款燒魚都好吸引, 一心打算約朋友來吃, 那今晚就先跟老媽率先吃。店子的招牌高高鑲在正中央, 是兩人騎着雙人單車的logo, 代表了店名“Brother Bar & Grill”。拉門而入, 就被牆上所貼的童年卡通人物圖片吸引了, 數數看, 有叮噹、小和尚、超人、米奇老鼠、超音速小子等等, 很多似曾相識, 但卻忘掉了名字, 就讓我今晚回憶一下。店子地方不多, 分內外兩區, 外邊搭了天幕, 預設有數張四人枱, 但因今日下雨關係而沒有開放。而內裏則設有一排長沙發, 約有四張四人枱, 枱與枱之間有一定距離, 坐得舒適自在, 加上暗暗地的環境和酒吧般的設計, 的確是大夥兒把酒暢談的好地方。翻開
翻開餐簿, 分有日和西菜式。日式方面, 有一品料理、海鮮串燒、鳥串燒、牛、豚串燒和蔬菜串燒; 而西式方面, 則有前菜、湯、意粉和扒類, 選擇比日式少。另外, 還有黑板上寫滿空運到港精選推介和串燒推介, 就被我看中了好幾款。另外, 店員推介每位$108任飲清酒的期間限定推廣, 的確好超值, 但可惜我和老媽都不懂喝清酒, 下次應要帶肥哥來, 他必定暢飲。
呑拿魚額頂燒
還記得幾個月前吃過吞拿魚額頂,是我首次品嚐,對其一直念念不忘,究竟邊度會再有全條吞拿魚最罕見、最刁鑽部位額頂吃呢?估不到今晚就在這小店發現了呑拿魚額頂燒 Grilled Tune Forehead Fillet ($98), 實在太好彩。
五件吞拿魚額頂柳 大小厚度不一, 經稍稍火炙燒香, 外表和周邊帶焦色, 內裏則保持半生狀, 肉質柔軟,經過炙燒後,亦迫出油份, 吃落更加肥美油潤, 啖啖魚油的甘香充滿整個口腔,很滋味!吃時蘸些所配備的柚子胡椒醬,鹹酸帶辣,有助中和油膩感,但味道略為偏鹹,不要蘸太多呀!
日式燒日本喜之次
有吞拿魚額頂已令我很高興,但更加興奮就是店子竟有出售「海中紅寶石」美譽的喜之次,它稱得上是可遇不可求的珍貴魚王,今晚竟可再遇日式燒日本喜之次($128), 太驚喜了! 燒好的喜之次 樣子很生猛, 表現出牠有多新鮮。
魚皮燒得金黃帶點焦燶,稍稍香脆,而魚尾和魚鰭則非常脆口,美味得連骨也吃掉。雖體積小小,而夾開魚肉,潔白的魚肉有點鬆散,魚油量不多,但啖啖鮮嫩,單單品嚐牠的鮮味已很滿足。最喜歡是那雙魚眼,相當滑溜,令我吃得津津有味。
蒲燒鰻魚
蒲燒鰻魚 Broiled Eel ($42)是我吃串燒常點的菜式之一,今次也不例外。全件燒得金黃,邊位帶些焦香,肉質很柔軟,亦挺肥美,沾滿鰻魚汁,烹調得相當入味,但略為重手,有少許過鹹,若旁邊配些清新的蔬菜,有助中和鰻魚的油膩和醬汁的濃郁味道,相信會較理想。
兩款海鮮出場
鹽燒白鱔
吃魚吃不停,接着出場是鹽燒白鱔 Fresh Eel ($48)。白鱔四周燒得金黃,魚皮帶些焦燶,極之香脆可口,咬下去"卜卜"聲,鹹香滋味,正!潔白的鱔肉雖略欠爽口,但相當鮮嫩,帶些油潤的魚脂,挺肥美,加上調味剛好,鹹鮮有至,令人吃得津津有味,可惜細細串,未能吃得滿足。
日本帆立貝
日本帆立貝 Japanese Scallops ($48)一串三隻,每隻體積也不少。外表帶點焦色,沾上甜甜地的醬汁,份量剛好,不失原有鮮味,而燒弄時間亦合宜,肉質鮮嫩,而裙邊則煙韌微脆,挺有咬口。
燒蕃薯仔
吃完一輪海鮮後,是時候吃些蔬菜類平衡一下。先來一串四粒的燒蕃薯仔 Sweet Potatoes ($18/串),粒粒如拇指般大小,外皮柔嫩,內肉粉綿,啖啖滿載薯香,味道香甜,吃時不用添加任何調味料已很美味。
燒翠玉瓜
另一款是一串兩件燒翠玉瓜 Zucchini ($15/串)。燒弄時間剛好,保持翠綠的色澤,亦爽脆多汁,只加了少許鹽和胡椒,調味合宜,不失其原有瓜味,簡單而美味。
數一數, 今晚竟吃了四道燒魚, 以四款美味燒魚作補償, 老媽應該很滿意, 不會再向我撒嬌, 但不知下次再看旅行相片時, 會否又突然想起要吃什麼, 哈! 但經過今晚, 本以為只是我和老爸是魚痴, 看來老媽也成為魚痴的行列, 太好了!
2017-08-27
$236.5 (晚餐)
呑拿魚額頂燒
日本帆立貝
燒翠玉瓜
2017-08-26 186 瀏覽
白鴿,這一股颱風,來勢洶洶,正向香港逼近。放工時,天陰陰,天氣不算太過糟糕。據可靠消息,明日,有機會懸掛10風球。打工仔,應該可以賺到一日突如其來的假期了﹗心血來潮,與同事C去了鰂魚涌芬尼街的「酒肉‧朋友 Brothers bar & Grill」,嚐幾串串燒,兼吹吹水。 颱風將至,無損大家的雅興。餐廳內,已有四位女士,開了紅酒,在品嚐西式佳餚美食,享受人生。 我們,只想來點輕食,故只看餐牌上日式料理、串燒的部份,很快就落單了﹗ 餐廳面積不大,人手有限,且串燒即叫即燒,稍候需時。不打緊也,這夜,我們有充裕時間,可以靜心等候。小妹,捨人工啤酒和清酒而不點,只要來了一杯最愛的凍檸茶,貪其冰凍夠解渴﹗ C,悶焗萬分的天氣下,仍點來一杯熱檸水,無言也﹗ 鹽麴帶子$38,一客有四件切開了的絴嫩細滑且碩大肥美的帶子刺身,以帶點米香和甜味的鹽麴調味,有提鮮之用。據說,鹽麴非常天然,以米麴、鹽和水混合後再發酵而成,可以取代鹽,鹹度較低,味道卻更有層次感,可用來醃肉,或可醃漬海鮮魚類和蔬菜。 秋葵$15,撒上適量調味粉後,輕輕地用火燒至表層微焦,吃起來外層爽口,內裏黏黏的。 酒盜芝士$4

C,悶焗萬分的天氣下,仍點來一杯熱檸水,無言也﹗

酒盜芝士$48,配有香脆梳打餅,飽肚之餘,又是最佳的下酒菜。所謂「酒盜」,是用海參腸或魚內臟,加鹽腌漬半年以上而成,好吃到要偷酒喝,故稱之為「酒盜」。

吃時,把軟淋鹹香的酒盜芝士,放在梳打餅上同吃,味道挺特別且好吃的。據說,佐清酒同吃,更覺其細滑香濃,鹹鮮味也得以提升。

鹽燒白鱔$48,白鱔厚身多肉,簡單地以鹽巴調味,就可以吊出鮮味來。白鱔外皮燒至微脆焦香,皮下脂肪滲出,肉質嫩滑鮮美且彈牙。

汁燒日本帆立貝$48,一串有三粒碩大帆立貝,雖則屬急凍貨色,幸入口仍鮮美細嫩,且充滿醬油的鹹鮮味兒。

愛吃牛的C,要來了一串啖啖肉的牛肋條$28

接著,乃三款與雞有關的串燒出場。雞軟骨$20香脆又富咬口嚼勁,雞腎$28則稍嫌過了火喉,略感乾硬。

明太子雞翼$38乃於雞翼內釀入惹味鹹香微辣的明太子作餡料,吃起來,除了雞肉本身的味道外,還多了明太子的鹹香鮮味,再加上雞肉焦脆的外皮,教人吃得舔舔脷﹗

2017-08-22
2017-08-21 130 瀏覽
今日因為做嘢關係,來到鰂鱼涌,天氣咁熱,梗係飲係啤啤食下串燒,爽下~一入門,適應即刻上前招待,推薦近期熱門,就係108蚊可以任飲三款清酒,清酒粉可以來呢度試下,好抵。不過我唔飲清酒,選左門神手工啤酒,侍應好熱情咁逐個解釋,邊隻啤酒帶果味,邊隻係小麥味,認真盡責。來到嘢食啦,首先大推明太子雞翼,雞皮燒到略脆,咬落去,滿滿的都係明太子,勁多汁,好新鮮同雞肉配合埋一起,香口滑嫩,鮮甜得來又唔鹹。正~另外煙肉番茄,煙肉包住車里茄,燒到脆一脆,一口咬落去,熱辣辣番茄即刻爆醬,同煙肉勁夾。再來燒白鱔,魚皮脆魚肉彈,咬落口好爽身,簡單調味可以令你完全食到鱔鮮味。呢三款真係必點~三款點夠皮,繼續燒雞腎,唔同其他店,呢度用牛油燒,等雞腎燒起唔太乾身,入口爽脆更食到牛油香。燒豚面,即係豬既面肉啦,肥瘦適中,入來松化,表面小小脆。唔錯唔錯~再繼續燒海鮮,叫左個燒爽口墨魚嘴,同燒大蝦,兩個都好甜,大蝦更有蝦膏,咬埋個蝦頭,膏味濃郁呀。一定要新鮮既蝦先食到呢個味道。還有多春魚,烤到脆bobo,唔鹹。送啤酒一流。最後來多個翠玉瓜先~瓜嫩多汁,燒完既瓜帶小小甜,好食!可能做完成日嘢,居然唔飽,哈哈。再加個龍蝦汁大蝦

最後來多個翠玉瓜先~瓜嫩多汁,燒完既瓜帶小小甜,好食!

可能做完成日嘢,居然唔飽,哈哈。再加個龍蝦汁大蝦扁意粉,兩粒大蝦真係好大下,有手掌咁大,勁爽口d蝦肉。個意粉汁就食唔太到龍蝦味,但喺好濃芝士味,配上新鮮洋蔥同蘑菇,味道都OK。

食埋個意粉,終於飽飽了。轉個場繼續飲,睇下啵先~

下次再來燒過~
2017-08-20 96 瀏覽
港島區好少好味嘅日本菜,所以通常都會周圍發掘一下又平又抵食嘅日本菜,唔係話要有茶餐廳嘅價錢,但係希望可以係普通西餐價錢,但係做到高質素嘅日本菜,呢間就合乎我嘅預算。和風蒜子番茄沙律$42蕃茄沙律酸酸地好開胃,估唔到配搭蒜子都做到清新的味道。喜之次一夜干$128因為喜知次係好高級嘅深海魚,通常都要做一夜干(即係用非最新鮮嘅魚,所以就要用煎或其他乾煮嘅方法)啲魚肉依然好甜,加埋個甜甜地嘅醬汁簡直一流,仲可以食到個表皮有好香嘅煎味,質感不錯。薄燒牛舌$28調味做得不錯,咬下去爽口彈牙,香味十足。鹽燒牛肉$28牛肉就比起牛舌大件一啲,質感比較軟熟,很有鹹香。蘆筍豚肉卷$20蘆筍配搭豚肉,能夠中和咸氣,而且做到爽口清新的味道。雞翼$25 要左兩串個外皮最好就係整得有啲脆,咬起嚟好有口感但係同時裏面都唔會太過Dry,好多肉。芝麻雞肉串$20雞肉本身已經好林同埋好滑,加埋啲芝麻就更香,同埋個汁好濃郁。鹽麴帶子$38雖然大大件好抵食,不過鹽調味未算得上好食,我會比較喜歡吃原汁原味的帶子刺身。

和風蒜子番茄沙律$42
蕃茄沙律酸酸地好開胃,估唔到配搭蒜子都做到清新的味道。

喜之次一夜干$128

薄燒牛舌$28
調味做得不錯,咬下去爽口彈牙,香味十足。

鹽燒牛肉$28
牛肉就比起牛舌大件一啲,質感比較軟熟,很有鹹香。

蘆筍豚肉卷$20
蘆筍配搭豚肉,能夠中和咸氣,而且做到爽口清新的味道。

雞翼$25 要左兩串

芝麻雞肉串$20

鹽麴帶子$38
喺北角一帶行街,朋友話有啲想食燒烤,我哋上網搵咗間叫Brothers Bar & Grill,它位於鰂魚涌,我哋就由北角行去鰂魚涌。睇過餐牌之後發覺價錢非常之親民,嗌多啲都唔驚荷包乾塘。 酒盗芝士$48當中加入咗芝士同麵豉醬,味道非常之濃郁,特別喜歡芝士的芝香味,好厚身的說。跟咸餅乾的味道非常之配,就當作係開胃小食,很好,很好。 之後叫了喜之次一夜干$128,估唔到呢度有喜之次魚食,平時係居酒屋食一啲都唔平,但係呢間只需要128蚊,一於係一條嚟試下啦。喜之次魚很考功夫,這條一夜干沒烤焦,汁液保留得不錯,吃下去非常肥美,肉質鮮嫩。外皮燒得黃金香脆,這條魚本來就是鮮甜的,加上師傅功夫好到家,好好保留芳香馥郁的魚油,加上魚甜獨特,多吃都不膩。 吞拿魚額頂燒$98加分 每條吞拿魚只得兩片的額頂,因此非常矜貴,$98就食到(心心眼)口感好咁非常之軟骨,吞拿魚魚味香濃,吃下去卻沒帶一點腥味,最喜歡軟身嫩滑的魚肉。另外,放入口時帶微溫,超好吃,真心值得一試!! 蘆筍豚肉卷$20食當中採用嘅蘆筍相信係比較鮮嫩,食落去唔多渣。而豚肉嘅脂肪比較多,帶有好重嘅脂香味,超級正。食落去鹹鹹哋,亦唔會搶咗

吞拿魚額頂燒$98加分

蘆筍豚肉卷$20食當中採用嘅蘆筍相信係比較鮮嫩,食落去唔多渣。而豚肉嘅脂肪比較多,帶有好重嘅脂香味,超級正。食落去鹹鹹哋,亦唔會搶咗大家嘅味道,沒有一點韌感。旁邊嘅雞腎$28非常之爽口,雖然一粒粒好細,但係非常之有咬口。

銀鱈魚$48銀雪魚真是一個用心的食材,入口即化,脂味香噴噴的,感覺很滿足。魚肉惹味無比,仲厚肉添,再加上一啲燒汁特別好食。

薄燒牛舌$28,雖然呢度寫嘅係薄燒牛舌,但係出到嚟又一定嘅厚度,配上少許的黑胡椒,味道更勝一籌。牛味非常之重,牛舌的口感較軟淋,食落唔會有渣。

雖然今晚唔係食咗好多嘢,但係呢度嘅環境氣氛唔錯,出面有露天食堂,而裏面嘅冷氣都好夠,出面嘅燒烤絕對唔會吹道熱氣入去入面。仲有,我們每人都是用了200蚊左右埋單,能夠食到喜之次一夜干算係唔錯。

2017-08-15 212 瀏覽
今天下午帶豆丁到鰂魚涌公園遊樂場玩,順道在這邊晚餐。看到有批家長帶著小朋友到這餐廳晚膳,應該靠得住。原來餐廳冷氣那邊座位有限,職員安排在另一邊就座。幸好這邊有大風扇,餐廳亦會提供凍水。豆丁之父點了凍冰冰啤酒。豆丁看到這杯黑色的飲品,以為是可樂,兩眼都發光呢!當知道這是啤酒後,就有點失望。剛好,豆丁最喜歡的<餃子>來到了。日式煎餃子    在餐牌各款食物中,豆丁最先留意到的食物~是餃子,還表示要一人獨享。豆丁喜歡餃子,自己也喜歡餃子,原來對食物口味的偏好,即是味蕾的記憶,是可以遺傳的。  一碟五件的煎餃,當然要豆丁讓一件餃子給我倆。豆丁有點捨不得!真的要盡快令豆丁學懂與人分享。餃子皮薄肉餡多汁,配上甜甜的醬汁,真係好好味!大家都意猶未盡,也要多點一份煎餃。 枝豆  這個是即點即灼的枝豆,並非預先灼好放在雪櫃,所以需時等大約十分鐘。 但是豆丁以為是迴轉壽司店的速度,即刻有得食。還駁嘴:呢個唔係串燒來嫁! 豆丁人仔細細,心水真係好清下喎! 鹽燒白鱔  白鱔跟鰻魚,比較喜歡白鱔。魚皮很脆,可以整塊咬下。魚肉鮮甜彈口,是新鮮的証明。  汁燒墨魚嘴        未曾試過墨魚嘴,所以來一份。原來墨
今天下午帶豆丁到鰂魚涌公園遊樂場玩,順道在這邊晚餐。
看到有批家長帶著小朋友到這餐廳晚膳,應該靠得住。
原來餐廳冷氣那邊座位有限,職員安排在另一邊就座。
幸好這邊有大風扇,餐廳亦會提供凍水。
豆丁之父點了凍冰冰啤酒。
豆丁看到這杯黑色的飲品,以為是可樂,兩眼都發光呢!
當知道這是啤酒後,就有點失望。
剛好,豆丁最喜歡的<餃子>來到了。
日式煎餃子
一碟五件的煎餃,當然要豆丁讓一件餃子給我倆。
豆丁有點捨不得!
真的要盡快令豆丁學懂與人分享。
餃子皮薄肉餡多汁,配上甜甜的醬汁,真係好好味!
大家都意猶未盡,也要多點一份煎餃。
枝豆
枝豆
但是豆丁以為是迴轉壽司店的速度,即刻有得食。
還駁嘴:
呢個唔係串燒來嫁!

豆丁人仔細細,心水真係好清下喎!
鹽燒白鱔
白鱔跟鰻魚,比較喜歡白鱔。魚皮很脆,可以整塊咬下。
魚肉鮮甜彈口,是新鮮的証明。
汁燒墨魚嘴
未曾試過墨魚嘴,所以來一份。原來墨魚嘴很脆身。
明太子雞翼
没有骨的燒雞翼,內裡釀滿鹹香的明太子,以刀叉切開雞肉,可以有儀態地品嚐。
雞肝
本來想點雞肝及雞心,可是雞心售罄。
雞肝不算太乾,仍有糊糊的感覺。
厚身牛舌
牛舌本身大件,如整件直接咬,可能有點不便。
以餐刀分切,可方便分享,也方便品嚐。
看到中間粉紅色的部份,就想起牛扒七成熟,鮮嫩多汁,一定要慢慢嗒真D味道。
豆丁嚐了一口,又想再要多一件。
看來,豆丁開始懂得欣賞牛舌了。
去洗手間時,路過燒烤爐,看到這粉紅色魚,想要來一份。
可是職員表示需時一小時,唯有放棄。
如果在入座時點了這個燒魚,今晚應該有得食。
而這晚每款串燒,真是即點即燒。
枱面放著<各式串燒~即叫即燒,請耐心等待!>。
這個串燒晚餐,就當作訓練豆丁的耐性吧!
2017-08-15 346 瀏覽
星期六的晚上,想輕輕鬆鬆的食個燒烤,走着走着來到鰂魚涌較靜的芬尼街,發現這裡有間Bar & Grill燒烤店(黑色車就正正泊在餐廳門口,前面1分鐘便時地鐵天橋入口)店內左右不同的裝潢富特色,位置不多都比較逼,但感覺溫馨店內都充斥著燒烤味,食着燒烤喝着酒,很有氣氛。等好的串燒要有耐性,期間喝一杯、聊聊天很不錯。《日本燒法國鱸魚 $208》份量足夠四人,整條法國鱸魚受熱都好平均,燒完都好完整,整條外皮都極脆,內里好熱好汁潤一點不乾,剛好離骨,肉質嫩滑很鮮甜。《秋葵 $15》燒秋葵較少食到,原來都幾特別,調味帶小小辣,能食出本來味道,也不會乾。《汁燒墨魚咀 $24》非常煙韌有口感,墨魚味香濃。《雞翼x2 $50》雞翼皮脆,肉嫩滑,調味剛好,很香很野味。《鴨舌x2 $50》連骨都可以一齊吃,肉腍軟,口感豐富,味道也不錯。吃串燒怎少得酒精?《Sake Small $48》十分易入口!
(黑色車就正正泊在餐廳門口,前面1分鐘便時地鐵天橋入口)

店內左右不同的裝潢富特色,位置不多都比較逼,但感覺溫馨

店內都充斥著燒烤味,食着燒烤喝着酒,很有氣氛。

等好的串燒要有耐性,期間喝一杯、聊聊天很不錯。

《日本燒法國鱸魚 $208》

《秋葵 $15》
《汁燒墨魚咀 $24》
非常煙韌有口感,墨魚味香濃。

《雞翼x2 $50》
雞翼皮脆,肉嫩滑,調味剛好,很香很野味。
《鴨舌x2 $50》
連骨都可以一齊吃,肉腍軟,口感豐富,味道也不錯。

吃串燒怎少得酒精?

《Sake Small $48》十分易入口!
2017-08-13
2017-08-15 74 瀏覽
一直很念掛一家在鰂魚涌芬尼街的西餐廳,但今晚到步看到餐廳已轉手做了主力串燒的西日餐廳。既然來了,我們就進去一試。餐廳門而與內在間格完全沒變,多了的是一份油煙感。店外冷清,左店內卻是座無虛席,十分熱鬧。餐廳分內、外位置但其實都是密封式的,所以油煙比較濃。可看到廚師在外燒烤,很有心機。看看餐牌有驚喜,竟然有喜之次,每天限量供應,幸好我點到了最後一條!《日式燒日本喜之次 $128》整條魚外皮都很脆,切開後里面好夠熱,而且魚的味道很鮮甜,調味香濃,師傅燒功一流。《薄切牛舌 $56》x2牛肉味濃,燒的火喉剛好,很汁潤不會乾韌,很有口感。《鹽燒牛肉 $56》x2有牛味,很汁潤,也有口感,佐酒一流。《鹽燒虎蝦 $48》燒得好香,肉質彈牙爽口。《鹽燒白鱔 $48》皮脆肉厚,好汁潤,可食出鱔本身的鮮味。《鹽麴帶子 $38》帶子鮮味,肥厚,上面有魚子,更能提起帶子的鮮味。《Sake Small $48》香醇易入口,帶微甜,酒味餘韻慢慢滲出。服務:親切,有笑容。

既然來了,我們就進去一試。

餐廳門而與內在間格完全沒變,多了的是一份油煙感。

《日式燒日本喜之次 $128》
《薄切牛舌 $56》x2
牛肉味濃,燒的火喉剛好,很汁潤不會乾韌,很有口感。
《鹽燒牛肉 $56》x2
有牛味,很汁潤,也有口感,佐酒一流。
《鹽燒虎蝦 $48》
燒得好香,肉質彈牙爽口。
《鹽燒白鱔 $48》
皮脆肉厚,好汁潤,可食出鱔本身的鮮味。
《鹽麴帶子 $38》
帶子鮮味,肥厚,上面有魚子,更能提起帶子的鮮味。
《Sake Small $48》
香醇易入口,帶微甜,酒味餘韻慢慢滲出。

服務:親切,有笑容。
2017-08-12
人生總有幾個酒肉朋友,可以飲飲食食吹下水,為繁重的工作訴下苦,講下老細,男女朋友壞話,輕輕鬆鬆過翻晚,把酒共歡。喺鰂魚涌最近開左一家Brother's Grill Bar,中文就叫做「酒肉朋友」,主打日式串燒和和老闆是2位好年輕的香港人,難道他倆都是酒肉朋友?一入到小店,不太大。但分了室外室內的地方,室外的地方較熱,但比較起來不太焗促,又可以見到老闆燒串燒,傾下計,氣氛都幾relax! 而且食得串燒又豈能冇酒飲呢?手工啤酒都有幾款,特別要介紹一下自家本土品牌,Moonzen 呢隻齊天大聖紅啤,麥味香濃,容易入口,果然係賣飛佛。日式蒜子番茄沙律簡單的一個沙律,絕對是今晚開餐前的開胃菜。雪凍的番茄切成薄片,面頭鋪滿蒜子,淡淡的香味並不浮誇,淋上日式的醬油, 好開胃。鹽麴帆立貝清新爽甜的帆立貝,用了日式鹽製的方法處理過,入口鹹香。加上適量的三文魚子,口感好特別。喜之次一夜干唔係好多地方都有食喜之次這種魚,喜之次來自北海道的深海,好少香港小店有得食,就算有價錢都唔平,所以可以用100幾十的價錢食到這種魚真心驚喜。喜之次肉質嫩滑,經鹽燒後仍有油香。而店主希望用一個比較平民的價錢,將日本空運的魚類

日式蒜子番茄沙律

鹽麴帆立貝
清新爽甜的帆立貝,用了日式鹽製的方法處理過,入口鹹香。
加上適量的三文魚子,口感好特別。

喜之次一夜干
喜之次肉質嫩滑,經鹽燒後仍有油香。而店主希望用一個比較平民的價錢,將日本空運的魚類帶到香港。

而且海鮮的種類十分之多,除了虎蝦和大蝦等等之外,還有不同種類的魚類。我最愛的鹽燒白鱔,肉質10分彈牙。另外爸爸最愛的燒多春魚都好正,佐酒一流。

而燒牛舌,燒牛肋條等等嘅肉類都好驚喜。每樣都係即叫即燒,保證新鮮熱辣辣炮製。

燒粟米
粟米原條上份量好澎湃。經銷過之後贖買仍然鮮甜,口感十足,誰說燒烤不可能也有健康?
仲有燒蕃薯,好香牛油味!

另外餐廳仲有西餐的餐單,有意粉到扒累應有盡有,所以唔使擔心食唔夠飽。另外比較寫有的是,餐廳每晚也會有一個優惠,$108任飲三款日式清酒,保證每日不同。鍾意飲清酒,或者對清楚有研究的你,這個價錢絕對是超值吧?愛酒的人當然不能錯過!所以話,人生有個真正朋友的確好極,當然要和你的酒肉朋友來這裏,釋放下負能量,談天說地一番,相信明天有會更好,番工都醒神d!
2017-08-09 147 瀏覽
呢間Brothers Bar & Grill應該新開唔太耐,細細間又唔太起眼,但食落好有驚喜!首先黎個鹽麴帶子先,得一粒帶子,但非常厚身大粒,面頭仲加左好多三文魚籽,鹽麴醬唔太咸,反而吊出帶子嘅鮮味!之後叫左超多串燒,鹽燒白鱔燒到恰到好處,層皮脆卜卜,肉就彈牙!串燒嘅銀雪魚就第一次食,坊間大多係銀雪魚西高燒,而呢串串燒啲魚肉仲好滑溜,唔知係咪加左少少汁,feel到甜甜地!試左一串芝麻雞肉串,芝麻醬好香好夾,唯一係雞肉可能燒得大耐,有少少鞋!其他仲有牛肋條同鹽燒牛肉,都掌握得好好,燒到七成熟左右,好掂!仲要讚下嘅係露筍豚肉卷,薄薄地嘅豚肉包住新鮮露筍,咬落露筍仲好多汁!最後店員強烈推介左燒日本喜之次,仲要係原條呀!雖然等左好多,但慢工出細貨,估唔到喜之次燒完後,肉質仲保持到好滑好嫩,仲要係$128一條咋,好抵食呀!

2017-08-07 229 瀏覽
星期六傍晚,約了老朋友去食飯,順便傾下計,特登揀咗間個名比較有意思ge餐廳食野.叫咗"酒肉朋友"餐廳入面有類似居酒屋ge串燒食物啦,同時又有西式食物,例如:扒啊,意粉等等.去到之後,我地都係決定食小小串燒,傾下計.最後叫了和風蒜子番茄沙律($42)頭盤加了一個沙律開下胃,沙律個醬汁好惹味,酸酸地咁,幾開胃,而且沙律菜都幾新鮮,蔬菜夠曬脆口.幾fresh~燒雞腎($28)& 牛肋條($28)雞腎燒得唔會好窿,切到細細粒咁,容易食,送酒就一流啦~牛肋條唔會好鞋,都幾嫩滑燒得,而且肉汁夠.芝麻雞肉串($20)& 秋葵($15)芝麻醬好香,雞肉串啖啖肉啱曬,同個醬汁非常夾. 秋葵幾新鮮,大大條,燒得唔會好干.薄牛舌($28)我都好中意燒牛舌,牛舌薄薄地,但夠曬咬口,脆身,唔會好咸.呢度嘅牛舌好好味,可以無限叫多幾次!紫蘇雞皮蝦卷($30)呢個串燒又係店家特色串燒之一,自己本身就好中意紫蘇,呢個紫蘇雞皮蝦卷食落有淡淡紫蘇味,雞皮燒得香脆,唔洗怕好油,雞皮包住蝦,食落又有雞皮香又有蝦味,幾正,可以瘋狂叫黎食!!明太子雞翼($38)我自己好中意呢個串燒,店家都推薦ge串燒之一,雞翼去骨,方便食客食之

去到之後,我地都係決定食小小串燒,傾下計.

最後叫了
和風蒜子番茄沙律($42)
幾fresh~

燒雞腎($28)& 牛肋條($28)
芝麻雞肉串($20)& 秋葵($15)

薄牛舌($28)

紫蘇雞皮蝦卷($30)
明太子雞翼($38)
我自己好中意呢個串燒,店家都推薦ge串燒之一,雞翼去骨,方便食客食之餘,雞肉入面仲釀入咗明太子,食落好香口好正!
真系可以一個人食4~5串!

喜之次一夜干($128)
最後再叫了條魚黎燒,店家都會系用新鮮ge日本魚黎作食材去燒,而且都會提示食客燒魚要耐小小,要耐心等候,魚非常鮮味,燒得
好唔錯,點小小日本醬油食就可以,唔錯!而且唔會好多骨.

幾適合朋友之間上去一邊傾計一邊食野,幾特色ge小店,唔錯!!加油~
2017-08-06 194 瀏覽
今日放工諗住同同事飲杯野見到餐廳個名叫"酒肉。朋友",一定要支持下!環境、氣氛好好,最岩幾個朋友傾計、談心朋友一揀野飲,就俾呢支手工啤酒吸引住,支啤酒好香芒果味,最緊要係唔止聞落香,飲落個芒果香會留喺喉嚨到,朋友推介完,我都試左啖,係好特別 👍呢款啤酒已經停產左,想試真係唔好等!我唔係太飲得,簡簡單單叫左杯凍檸茶今晚叫既所有燒物,水準都係非!常!高!我非常推介厚切牛舌,咬落去肉汁非常juicy,而且真係"厚切",一試難忘另外薄燒鰻魚都好吸引,唔單止肉厚,啲鰻魚汁都好入味紫蘇葉雞皮蝦卷都非常出色,紫蘇葉好香,用雞皮包住燒好有特色,睇得出有心思當中重點推介一定係"喜知次一夜干",只係$128就可以食到,我見出面鋪頭最少賣2-300走唔甩,想試真係要快,呢啲驚喜價,可預不可求
今日放工諗住同同事飲杯野
見到餐廳個名叫"酒肉。朋友",一定要支持下!

環境、氣氛好好,最岩幾個朋友傾計、談心

我唔係太飲得,簡簡單單叫左杯凍檸茶

今晚叫既所有燒物,水準都係非!常!高!

另外薄燒鰻魚都好吸引,唔單止肉厚,啲鰻魚汁都好入味

2017-08-02
2017-08-06 155 瀏覽
晏就興起好想食辣,所以就order左咖哩吉列豬排飯($78)可惜...我唔記得左宜間係西日餐廳‼️咖哩係甜甜地既日式咖哩呀!😫😫😫並唔係我想像中既印度咖哩!好彩塊豬扒新鮮熱辣夠香脆,令我開心番小小咖哩汁既份量唔算多,白飯未能完全拌上豐富既咖喱汁!所以入口有點乾!豬扒應該是即叫即製,入口都算香脆的,但豬扒唔夠厚,口感欠奉!相對正宗既日式餐廳黎講,宜碟日式豬扒飯水準較低!值得一提既係lunch set 平均大約$80,就可以免費跟餐奉送汽水......而且仲要係罐裝汽水,唔係汽水機既cheapcheap汽水,感覺幾抵食呀!反而,想order奶茶咖啡檸茶檸茶要額外加錢!
好彩塊豬扒新鮮熱辣夠香脆,令我開心番小小

相對正宗既日式餐廳黎講,宜碟日式豬扒飯水準較低!
2017-08-06 136 瀏覽
厚切牛舌 $48大力推介👍🏻👍🏻👍🏻👍🏻燒到外脆內軟 吹落去啲肉汁同油脂出哂黎雖然好邪惡 但quota用係度都好值得❤️評分:9/10🌟雞肝 雞必 $28/1雞肝平時係出面好少食 食落好淋 而且好有鮮味 幾特別😋雞心都好野味 加埋啲醬汁食🤤個人都很喜歡這兩個呢評分:9/10🌟明太子雞翼 $38另一店舖招牌😆咬下去有爆汁的感覺🙈 好特別係出面冇食過明太子 一般都係芝士個啲店主話係創新🤤🙈🙈試試也無坊😛評分:8/10🌟鹽麴帶子 $38帶子味道鮮甜 但有部分位置則一般 質素有少許不平均😖但整體也不錯 價值比也高 評分:8/10🌟白鱔 $48皮烤得好脆 而且味道不俗唯一美中不足的是魚肉有骨 如果可以改善會更好評分:8/10🌟薄切牛舌 鹽燒牛肉 $28/1黑豚肉 $24全部串燒也是即叫即整 這幾款的肉質軟淋身 味道不會太咸 雖然吃下去感覺到肉的油脂但意外地不覺得肥膩🔺整體來説 餐廳環境不錯 可是邊食邊飲放鬆下😋💦服務態度也好 員工都得友善 也值得來吃🙆🏻 評分:8/10🌟(整體)
厚切牛舌 $48
薄切牛舌 鹽燒牛肉 $28/1
黑豚肉 $24
🔺整體來説 餐廳環境不錯 可是邊食邊飲放鬆下😋💦
服務態度也好 員工都得友善 也值得來吃🙆🏻
評分:8/10🌟(整體)
鹽麴帶子
厚切牛舌
雞心
牛肉
2017-07-30 220 瀏覽
首先食過鹽麴帶子, 帶子係刺身級數, 肉質好滑, 再加咗啲三文魚仔喺度, 配埋青瓜齊食, 滋味無窮, 口感豐富, 食食下發現原來個底部有啲海帶, 海帶脆身得嚟又有咬口, 幾好食日式煎餃子, 餃子個presentation不錯, 嗰啲醬汁比一般餃子嘅醬汁傑身, 淋咗喺個餃子上面, 餃子真係要趁熱食, 熱辣辣非常的脆, 裏面又非常之juic, y 不錯不錯, 價錢只不過係38蚊所有串燒係即叫即燒 , 雞翼真係特別卜卜脆, 雖然細細隻, 但係灑咗啲鹽係上面, 提升咗雞翼嘅味道, 肉質鮮嫩薄切牛舌, 這個薄切牛舌質素非常之高,咬口非常之爽, 牛味濃, 可以一再encore粟米價錢32蚊, 本來以為價錢算貴少少, 但係原來佢係原條即燒嘅, 燒到外面金黃 色, 搽咗啲牛油係上面, 味道豐富!重頭戲就係你之前都係128蚊有人講過你支持最緊要唔好要大條細條嗰個肉質比大條線聯 這個被支持zeiss屬於細細隻肉質鮮嫩皮燒得非常之隨喜知次真係我嘅至愛