2024-07-16 717 瀏覽
上週五,我同朋友唔偏不倚地到咗位於尖沙咀半島酒店內嘅高級餐廳釧享用Omakase晚餐。對於一個特別場合,我們都對即將品嘗嘅菜品充滿期待。首先上的是開胃前菜 - 一道白蝦配柚子皮,放在一塊方形玻璃碟上。白蝦鮮嫩彈牙,配合柚子皮淡淡的酸甜,令人胃口大開。接下來是一碟蕃茄和龍蝦湯果凍,清新甜美,為整個晚餐奠定了良好開端。過後,主菜環節正式開始。第一道菜是70度煮的北海道帶子刺身,鮮甜微糯,配上清爽的海藻醬汁,實在是幾近完美。緊接着,各式鮮魚刺身陸續登場,包括石斑魚、春子鯛、拖羅和吞拿魚,每一種都肥美鮮嫩,讓人難以抉擇。為了增添層次感,主廚還為我們奉上了一碗濃郁的蔬菜濃湯,溫暖而又回味無窮。餐單的結尾,是精心設計的甜品拼盤。除了日本橙味的蜜瓜外,還有爽口的士多啤梨mochi、綿密細緻的日式芝士蛋糕,以及香濃酥脆的日式芝麻卷。每一款甜品都小巧精緻,層次豐富,為整個餐單畫上了圓滿的句號。這一次的Omakase之旅,無疑是讓我和朋友留下了美好難忘的回憶。每一道菜式都體現了主廚對細節的精益求精,無一不讓我們驚嘆於其卓越的烹飪技藝。服務更是周到到位,令整個就餐體驗更添優雅。我衷心地推薦這家餐廳,相信無論

這一次的Omakase之旅,無疑是讓我和朋友留下了美好難忘的回憶。每一道菜式都體現了主廚對細節的精益求精,無一不讓我們驚嘆於其卓越的烹飪技藝。服務更是周到到位,令整個就餐體驗更添優雅。我衷心地推薦這家餐廳,相信無論是情侶約會,還是商務應酬,都能讓您擁有非凡的用餐體驗。
半島酒店商場內有廚師發辦,Dinner 有3個價位,我哋揀咗 「瀧TAKI $2280 」。3 Appetizers1.蝦蛄刺身蝦蛄即瀨尿蝦,餐廳取材自北海道,配以酸汁開胃,提升鮮味!2. 龍蝦湯啫喱基底為龍蝦湯整成嘅Jelly,加入開半蕃茄、牡丹蝦、俄羅斯魚子醬及食用花,調出龍蝦湯味,再配搭蕃蕃茄果味及魚子醬鹹香,令呢道前菜生息不少。3.帶子餐廳以70%熟度呈現帶子,中間加上西式牛油果醬及蛋黃醬,以白昆布點綴。伴上松茸醬汁,彈牙又保持嫩口。3 ENTRÉE1.石持(即黃花魚)店員上菜前有講解魚肉先經過一夜風干,可以令魚身外乾內濕,保持彈性,魚皮煎至香,配搭嫩肉更香濃,另配有九條蒽醬 。2.平貝搭配炙燒日本烏魚子,以紫菜包住食,烏魚子味十分濃烈但又不至蓋過平貝味道。3.沙甸魚卷包住醃黃瓜及蒽芽,因沙甸魚油脂甚為豐富 , 所搭配嘅黃瓜同蔥芽降低油膩感。8 SUSHI由淡至濃食起,順序為:石湖貝、伊佐目、金目鯛、白蝦、縞蝦、沖繩拖羅、灸燒大拖羅、北海道海膽及玉子。石湖貝脆嫩;伊佐目口感軟滑;金目鯛,帶皮焦香,油脂含量剛好;白蝦質感綿密;縞蝦相當罕有,因一年入面只有4個月係當造期,味道十分清

3 Appetizers

1.蝦蛄刺身
蝦蛄即瀨尿蝦,餐廳取材自北海道,配以酸汁開胃,提升鮮味!
2. 龍蝦湯啫喱
3.帶子

3 ENTRÉE
1.石持(即黃花魚)

2.平貝

3.沙甸魚卷

8 SUSHI
由淡至濃食起,順序為:

石湖貝脆嫩;伊佐目口感軟滑;金目鯛,帶皮焦香,油脂含量剛好;白蝦質感綿密;縞蝦相當罕有,因一年入面只有4個月係當造期,味道十分清甜;沖繩野生拖羅,拖羅油脂分布平均,油而不膩;灸燒過既拖羅油脂更香;馬糞海膽嘅鮮甜無需要多講;玉子嫩口。

SOUP

以高檔食材粒貝做熬湯,將啱先壽司嘅油脂感完全帶走。

DESSERT

率先上場,係腐皮豆乳奶凍福袋,要”打開”布袋撈匀脆片,食玩味集於一身!

甜品估唔到好似聖誕禮盒咁,三重驚喜,餐廳亦有進食嘅次序,保證得到最佳體驗!分別有椰子冰配焦糖朱古力醬、艾草杏仁餅配黃豆粉及黑糖蕨餅、青提子沙冰及愛知縣密瓜。一盒甜品有不同味蕾體驗,同樣由淡至濃進食,連甜品都咁花心思!

最後一份為店家招牌之一黑芝麻朱古力畫上完美句號!
不經不覺同另一半行到第8個年頭,有藉口可以去食餐好!第一次到訪半島酒店嘅餐廳,揀咗高價位代表嘅Omakase。環境位於半島酒店商場B1層,都唔難搵,餐廳頗大,有2邊bar 枱,是日平日全場爆滿,我哋先前無request坐bar枱,雖然無得望住師傅serve,但卡位都坐得舒。 瀧TAKI $2280 Dinner 有3個選擇,揀咗中間價位,包括:おつまみ3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザート おつまみ3品即前菜3品,第一道前菜有蝦蛄刺身,即瀨尿蝦,來自北海道小樽市,以BB紫蘇葉及酸汁作調味,其做法同醬油蟹差不多,酸汁十分開胃,蝦蛄滑溜仲帶蝦膏。第二道前菜係餐廳嘅signature,以龍蝦湯整成啫喱狀,加入蕃茄,此Base不變,而蕃茄On top 就係seasonal ,今期有牡丹蝦,最面再加上俄羅斯Cristal Caviar及食用花。食法係一羹勻到底一齊食。龍蝦湯果突出,配搭蕃茄,鹹酸係口中起化學作用出奇地夾,配上稠糊狀態嘅牡丹蝦,口感豐富,難怪係餐廳嘅signature!第三道前菜係帶子,煎至70%熟以保持鮮嫩,中間開口塗問牛油果醬及蛋黃醬,以白昆布點綴。食法醬底部嘅黑松露醬汁

瀧TAKI $2280

Dinner 有3個選擇,揀咗中間價位,包括:
おつまみ3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザート

おつまみ3品
第三道前菜係帶子,煎至70%熟以保持鮮嫩,中間開口塗問牛油果醬及蛋黃醬,以白昆布點綴。食法醬底部嘅黑松露醬汁淋上帶子,香氣十足,帶子半生熟口感更佳。

一品料理3品
一品料理

石持,即香港稱的黃花魚,前一晚會先進行風乾,經風乾熟成,肉香更濃、味道更突出,魚身外乾內濕富有彈性,皮煎至脆身,最底有水菜,旁邊有九條蒽醬 ,鹹香更提鮮。

一品料理

平貝,平貝都係帶子一部份,再配以燒香過嘅日本烏魚子,以紫菜包住食,烏魚子香氣濃郁飽滿,食畢後炭燒味仲留係口中。

一品料理

沙甸魚卷,傳統做法,裏面包裹住醃黃瓜及蒽芽,油脂豐富,肉質肥美。

自家漬物

先比自家漬物,有醋漬富士蘋果、姜及青瓜,我習慣食每貫壽司都會先食漬物清一清口腔。

鮨8貫
首先第一碟壽司有石湖貝及伊佐目,由左至右進食,石湖貝脆嫩,伊佐目口感軟滑無筋,亦要配合醋飯,透過酸味,融合壽司飯嘅溫度與魚油脂與肉質,將魚嘅甘甜帶出。

第二碟壽司為金目鯛及白蝦。先食金目鯛,表面燒香,色澤鮮紅,油脂含量適中。白蝦特別地配上竹炭粉,口感帶少許黏稠度,甜度高,竹炭粉有畫龍點睛之效,令整體無咁單調。

第三碟縞蝦及沖繩野生拖羅。縞蝦相當罕有,亦比較少香港人認識,其產卵較少,漁穫亦小,因此亦受日本保護,當造期係3月至 7月,味道十分清甜,似牡丹蝦加海蝦嘅味道,同時有creamy質感,超鍾意!沖繩野生拖羅,拖羅不必多介紹,油脂分布平均,近乎入口即化。

第四碟灸燒大拖羅、北海道海膽及玉子。拖羅刺身/ 灸燒大拖羅各有愛好者,我就兩樣都要!灸燒過將拖羅油脂再逼出,加上焦香,又係另一種感覺。北海道海膽嘅鮮甜無需要多講。估唔到玉子有啲驚喜,平時可能食得多廉價玉子,都係皺哂皮又嚡又死甜,呢到勁嫩,好似食燉蛋咁!

お吸物

以高檔食材粒貝做熬湯,清甜解濟。

デザート

甜品係超有誠意😳自問都食過唔少Omakase,甜品通常以雪糕/布丁作結便完。呢到甜品係有3大份!

第一份係腐皮豆乳奶凍福袋,底部以白朱古力碎及杯芽襯托。以腐皮代替傳統雪糕筒,可以和應返豆乳奶凍,口感超脆,豆乳味濃郁。

第二份係成個盒咁上,裏面仲有4款,先食椰子冰條配焦糖朱古力醬,冰凍口感夏天食一流。艾草杏仁餅夾住黃豆粉buttercream 及黑糖蕨餅,椰子冰條硬嘅口感後再食呢個軟身杏仁餅,新鮮感會提升,味道亦唔太甜。之後再嚟凍食青提子沙冰,裏面有啫哩及青提子肉,以紫蘇花調味,所以呈紫色,紫蘇花味道重,令清淡沙冰帶有甘香。最後用愛知縣密瓜為禮盒作結。

以為完?錯啦!仲有最最後一份為Finishing 店家招牌之一黑芝麻朱古力,一間日本餐廳連朱古力都整埋,咁有誠意,呢餐絕對係享受。
自家漬物
2024-07-13 332 瀏覽
我同朋友到咗位於尖沙咀半島酒店內嘅高級餐廳釧享用Omakase晚餐。首先上的是開胃前菜 - 一道白蝦配柚子皮,放在一塊方形玻璃碟上。白蝦鮮嫩彈牙,配合柚子皮淡淡的酸甜,令人胃口大開,下面係混合左蕃茄和龍蝦湯果凍,清新甜美,為整個晚餐奠定了良好開端。過後,主菜環節正式開始。第一道菜是70度煮的北海道帶子刺身,鮮甜微糯,配上清爽的海藻醬汁,實在是幾近完美。緊接着,各式鮮魚壽司,陸續登場,包括石斑魚、春子鯛、拖羅和吞拿魚,之後仲有一碟唔同材料既蝦刺身,每一種都肥美鮮嫩,讓人難以抉擇。白海膽勁大舊,為了增添層次感,主廚還為我們奉上了一碗濃郁的濃湯,溫暖而又回味無窮。餐單的結尾,是精心設計的甜品拼盤。除了日本橙味的蜜瓜外,還有爽口的士多啤梨mochi、綿密細緻的日式芝士蛋糕,以及香濃酥脆的日式芝麻卷。每一款甜品都小巧精緻,層次豐富,為整個餐單畫上了圓滿的句號。這一次的Omakase之旅,無疑是讓我和朋友留下了美好難忘的回憶。每一道菜式都體現了主廚對細節的精益求精,無一不讓我們驚嘆於其卓越的烹飪技藝。服務更是周到到位,令整個就餐體驗更添優雅。我衷心地推薦這家餐廳,相信無論是情侶約會,還是商務應酬,

好耐無食𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦 啦今次就約左朋友黎呢間好多人推薦既「釧」❤️「釧」位於尖沙咀半島酒店裡面 見門面咁多獎項都知來頭不小🤗當然要黎試一試入面環境用左木系風格做主調簡約得黎又突顯時尚感我地揀坐Bar 台 咁就可以近距離欣賞師傅手勢及刀功👍1️⃣瀨尿蝦海膽瀨尿蝦來自北海道 鮮甜爽口馬糞海膽入口即溶帶點醋味 酸酸甜甜的 呢個開胃菜不錯2️⃣螯蝦他他外型美觀高貴 被深深吸引師傅分了三層製作第一層帶蝦肉、魚子醬、金箔及紫蘇花第二層係蕃茄第三層係龍蝦膏果凍 味道獨特 既有酸甜味 亦帶有蝦的爽滑是一道高貴的菜式3️⃣蒸帶子帶子來自北海道 師傅製作帶子只有五成熟 鮮甜嫩滑醬汁用了牛油果醬 蛋黃醬及昆布醬油更能提升鮮味4️⃣壽司8貫師傅用上赤醋飯製作時亦會加上芥末 醬油 所以完全不需要沾額外醬油今次師傅用上罕有及矜貴既食材伊佐木|墨魚|深海池魚|中拖羅|黑鯥|繑蝦|大拖羅|馬糞海膽|全部非常鮮美 甘甜 油脂豐富可口 5️⃣平貝平貝 烏魚子 一齊食煙煙韌韌烏魚子燒過 重重鹹味加上脆口既紫菜配搭非常之夾6️⃣鯖魚鯖魚上面有蓮芋莖 蘿蔔 梅子醬鯖魚肉質滑 再加埋以上配料味道酸酸甜甜的中和了鯖魚濃濃既魚腥味7️⃣北寄貝 來自北海道的師
好耐無食𝘖𝘮𝘢𝘬𝘢𝘴𝘦 啦

呢個開胃菜不錯

2️⃣螯蝦他他
外型美觀高貴 被深深吸引
師傅分了三層製作
第一層帶蝦肉、魚子醬、金箔及紫蘇花
第二層係蕃茄

尤其係師傅既實力
係今餐完完全全感受到
有機會真的會再來到訪
實在係一個好令人難忘既體驗❤️

同朋友黎到位於尖沙咀半島酒店B1樓既高級日式餐廳- 釧。主打高質廚師發辦(𝑶𝒎𝒂𝒌𝒂𝒔𝒆)。就係門面都散發著高級氣派,亦帶有濃濃日本文化色彩。入到去有𝑩𝒂𝒓 台及卡位位置,黎到食廚師發辦,緊係要坐𝑩𝒂𝒓 台欣賞一下廚師功架啦🤗。裝潢以日本簡約風為主,營造出既高雅又和諧既環境,亦有不少特色擺設,生色不少。侍應亦貼心招待,照顧你的需要之餘,又字細介紹菜式👍師傅雖然講日文,但完全感受到師傅嘅用心、認真、熱情有禮。💟𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 瀧 TAKI 前菜3品| 一品料理3品|壽司🍣8貫|湯物|甜品|💮北海道瀨尿蝦海膽瀨尿蝦外面包著啫喱,上面放上海膽,整體食落酸酸甜甜,味道好清新及開胃。💮螯蝦他他精美既擺盤,一上到黎已經精緻高貴,吸引我眼球👀第一層用上螯蝦、魚子醬、金箔及紫蘇花點綴;中間個層用左水果蕃茄;最底個層用了北海道蝦膏做了啫喱。食既時間要3層一齊食,味道非常濃郁具有層次感,食落酸酸甜甜,實在驚艷到我😋💮北海道蒸帶子帶子好鮮甜好滑,完全無𝒐𝒗𝒆𝒓𝒄𝒐𝒐𝒌,中間既部份用牛油果醬及蛋黃醬一齊去製作,上面加左白昆布絲,用埋昆布醬油增加不少鮮味,仲有淡淡黑松露滲出來,非常美味😋💮壽司部份🍣伊佐木(雞魚)

💟𝑑𝑖𝑛𝑛𝑒𝑟 瀧 TAKI
前菜3品| 一品料理3品|壽司🍣8貫|湯物|甜品

💮北海道瀨尿蝦海膽

💮螯蝦他他

💮北海道蒸帶子
帶子好鮮甜好滑,完全無𝒐𝒗𝒆𝒓𝒄𝒐𝒐𝒌,

💮壽司部份
🍣伊佐木(雞魚) - 比較𝑺𝒆𝒂𝒔𝒐𝒏𝒂𝒍 款式,夏天先有,味道既鮮美帶有淡淡甜味,肉質細嫩,口感豐富而滑嫩
🍣墨魚-食落爽口甘甜、滑溜
🍣深海池魚 - 油脂豐富,清爽口感帶點甘甜鮮美
🍣中拖羅 - 脂肪比例較高,魚油甘香美味

💮平貝、烏魚子
-師傅無係平貝加調味,相反將烏魚子燒過,帶有重重既鹹香味,用紫菜夾住嚟食,味道口感完美😍

💮鯖魚
鯖魚好滑,配埋梅子醬一齊食,酸酸甜甜,令到鯖魚既鮮甜味道更突出。

💮北寄貝
師傅整呢個北寄貝係用左5成熟,放入口完全係爽、甜、鮮!配埋柚子汁,好有夏日既感覺。

💮壽司部份
🍣黑鯥 - 師傅炙燒過,吸收油份,更加香口之餘,又肥美帶甜
🍣繑蝦 - 是十分罕見,比較難繁殖,所以產量較少。第一次食真心被驚艷到!肉質肥美又有彈性,非常鮮甜美味。怪不得咁罕有🫣
🍣大拖羅 - 大拖羅脂肪相當多,師傅炙燒過,目的係減低油膩感,食落仍依舊肥美、入口即溶
🍣馬糞海膽 - 師傅放左大量既海膽,一啲都唔會吝嗇😋😋入口軟滑即溶, 啖啖海水鮮味融入口中

💮粒貝(響螺)橘子清湯
味道好特別,湯清澈如水,但飲落甘甜得黎又帶有啖啖鹹味,令人不禁細細回味

💮甜品
🍮豆乳奶凍福袋
用左日本既豆腐皮,京都既豆乳製作,面上加有淡淡金箔及焦糖醬,底部放置咗啲脆脆,整個搗碎嚟食,外層脆口加濃濃豆香,但又吾會好甜,非常有驚喜,令人回味無窮😋

甜品拼盤,要跟以下嘅次序食嘅:
🍓士多啤梨雪糕麻糬
🍈綠肉既密瓜
🍇葡萄紫蘇葉金箔蒟蒻
🍪蕨餅艾草杏仁軟曲奇

🍫自家製黑芝麻朱古力
黑芝麻超香濃,裡面有朱古力脆脆,口感實淨偏向甜味重

甜品既部分真心再一次帶俾我驚喜,咁多款咁𝒔𝒊𝒈𝒏𝒂𝒕𝒖𝒓𝒆嘅甜品,賞心悅目之餘,味道亦震驚我味蕾❤️

整頓飯實在係無可挑剔的地方,食材高級、食物款式特別、擺盤高貴精緻、師傅用心製作、侍應熱情招待
這間充滿誠意的日本餐廳,實在非常推薦大家來體驗一下👍👍

🔹釧

𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚 (お任せ) 一係不要吃,一係就正正經經吃一餐𝙇𝙚𝙜𝙞𝙩的。🔥𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚吃的是師傅的功力及用心,包括選材、搭配、刀功等等,如果抱着「扺食」心態去覓𝙊𝙢𝙖𝙠𝙖𝙨𝙚,多半會遇伏,這就是半吊子廚師發板容易踩雷的原因,還倒不如去壽司郎更暢快。••••••••••• 必收藏 ••••••••••當日我們選的是滝 𝗧𝗮𝗸𝗶 (💰𝟮𝟮𝟴𝟬 +𝟭𝟬%)含前菜三品、一品料理三品、鮨八貫、湯品及甜點。與其他𝖮𝗆𝖺𝗄𝖺𝗌𝖾不同的是,餐廳除了壽司師傅,專門請了炮製一品料理和甜點的專業廚師,所以壽司以外的料理亦是驚喜連連!✨🥹▸ 北海道象拔蚌 | 螢光魷魚 | 漬物// 螢光魷魚多膏,較為濃郁無腥味;蚌爽身易嚼,鮮甜嫩滑,北海道的海產果然就有能辨識出來的鮮甜海水味。▸ 一品料理:𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗖𝗮𝘃𝗶𝗮白蝦龍蝦湯奶凍塔// 非常出色!一口包含了濃郁的魚子醬、柔軟的白蝦和用蝦頭汁煮過的龍蝦湯奶凍,超鮮!中間的水果蕃茄和柚子皮香剛剛好可以中和鮮稠的濃香🥹有層次的鮮甜持續在口腔溢滿,令人感動!▸ 一品料理:𝟳𝟬度北海道帶子配自家牛油蛋黃果醬澆野菌汁// 口味比較溫和的料理,北海道帶子慢煮至熟度剛好

••••••••••• 必收藏 ••••••••••

當日我們選的是滝 𝗧𝗮𝗸𝗶 (💰𝟮𝟮𝟴𝟬 +𝟭𝟬%)

▸ 北海道象拔蚌 | 螢光魷魚 | 漬物

▸ 一品料理:𝗖𝗿𝗶𝘀𝘁𝗮𝗹 𝗖𝗮𝘃𝗶𝗮白蝦龍蝦湯奶凍塔

▸ 一品料理:𝟳𝟬度北海道帶子配自家牛油蛋黃果醬澆野菌汁
// 口味比較溫和的料理,北海道帶子慢煮至熟度剛好,夾心帶溫柔的牛油果醬,柔滑到不得了!白板昆布吸收了野菌汁的鮮甜,口感舒服。

▸ 三重縣魷魚
// 薄荷和鹽握成,厚身爽口,味道輕淡但作為頭貫剛好

▸ 大分縣舍利
// 帶柚子的清爽和涼感,肉質嫩鮮

▸ 北海道沙甸
// 配黃皮蔥,本來不太喜歡沙甸魚,但脆蔥清香和微鹹鮮適中的魚油香,交織著很好吃!

▸ 長崎黑鮪魚
// 肉質緊實柔細,光澤十足,細細品嚐纖維也很細膩

▸ 鹿兒島梭子魚炸京蔥
// 梭子魚外皮帶炙燒柴香,和京蔥同吃微脆香口!而裏肉柔軟度高,和入口即化的柚子豆腐非常合拍!(滑到似忌廉芝士),清香、鮮嫩、香脆可口都有齊

▸ 一品料理:石持魚一夜干
// 魚皮處理得非常好!焦香而肉厚鮮嫩,甚至幾乎辨識不到一點纖維。配新鮮日本水菜和自家蔥醬,鹹香滲入水菜和魚肉一同品嚐😭🔥,放在中段是味蕾的幸福!

▸ 漬王林蘋果
// 中段作清爽過場非常棒!漬物甜酸比例剛好,果物晶瑩剔透,有種青檸冰的香味

▸ 縞蝦
// 非常幸運今天有甜度黏度都比牡丹蝦高的縞蝦,濃厚極肥美🥰

▸ 沖繩赤身
// 層次感先鮮後韻柔和,帶微微柚香

▸ 沖繩大拖羅
// 濃郁但帶有微量筋,海水味濃

▸ 馬糞海膽
// 絕對是重頭戲,入口排山倒海的海水甜味,肥美濃郁度不必多說了!不過私心希望紫菜脆度可以高點

▸ 玉子燒
// 像布甸慕絲之間的口感,絲滑得不得了

▸ 湯物:粒貝日本橘子湯
// 螺鮮味極重,甚至濃到有點嗆口的程度,需要慢慢一口一口飲🤣,在口內停留幾秒會感覺到回甘

••••••••••• 甜品盛盒 ••••••••••

▸ 豆乳奶涷福袋腐皮脆配甜鹹焦糖醬
// 是甜品師傅自己研發的創意甜點,整個奶涷口感柔滑,豆乳香超濃厚,敲破腐皮脆脆一齊吃,口感和豆香層次又更豐富了。

絕對值得為了它𝖾𝗇𝖼𝗈𝗋𝖾!店長表示有許多人特意為了它回頭吃呢。

▸ 高知綠肉密瓜

▸ 草莓雪糕菓子
// 酸甜果香和𝖬𝗈𝖼𝗁𝗂皮、草莓漿和果肉的安全𝗉𝖾𝗋𝖿𝖾𝖼𝗍 𝗆𝖺𝗍𝖼𝗁

▸ 紫蘇青提子雪葩

▸ 伊達卷
// 芝士香和濃厚的抹茶醬就像有來有往的甘苦,香而不過分甜膩

▸ 巧克力黑芝麻卷
// 一開始以為像菲林卷,原來是激濃郁的生巧,黑芝麻味每口都很香濃,內餡夾脆波波和爆炸糖,完美作結🙏🏻🥹

帶重要的人來吃吧!

•••••••••••••••••••••

⚡️如果你也喜歡我的內容,想了解更多:
觀察人間|身心靈|健身營養|自煮烘焙|周遊覓食

我和好友慶祝兒童節在晚上八點到達半島酒店地庫的日本餐廳釧慶祝,在哪裏的用餐體驗服務細緻和用心呢? 我猜是他們的丈人精神對食材一絲不苟的理解實在讓人佩服。讓我展開詳細說一說用餐的過程和食材的感受。服務人員也主動與你分享食材特色,這種親切的互動更增添了用餐的樂趣。一入到去已經拉凳,準備迎接。之後廚師緩緩從簾後面走出來,然後拿出一些調味放「海膽鮮味凍」上,然後放在我們的桌上。在另一時間服務員也和我們分享食材的特色,海膽本身就是一種高級海鮮,擁有獨特的濃郁鮮味,jelly沒有味道但在底下帶出特別的口感配合海膽的滑嫩質地交織在一起,可想而知會讓人欲罷不能。服務人員也主動與你分享食材特色,這種親切的互動更增添了用餐的樂趣。當我問起有冇餐牌寫明各道菜的名字的時候他和我說餐廳每天使用的食材也不一樣是按照季節和新鮮程度去作配搭的因此每一道菜也是與別不同的!第二道菜是有一個精緻的圓形擺盤裝有「蝦三層口感」感覺就像吃魚子醬一樣高級,他選用了牡丹蝦,而用匙羹抹下去可以看見有三層分別是由淺至深的燈紅色,牡丹蝦的黏稠配合其他蝦的部位所熬製而成的讓人印象深刻。用該㨴開看到精緻的擺盤,實在是一道極具視覺美感的菜餚。廚

服務人員也主動與你分

第二道菜是有一個精緻的圓形擺盤裝有「蝦三層口感」感覺就像吃魚子醬一樣高級,他選用了牡丹蝦,而用匙羹抹下去可以看見有三層分別是由淺至深的燈紅色,牡丹蝦的黏稠配合其他蝦的部位所熬製而成的讓人印象深刻。用該㨴開看到精緻的擺盤,實在是一道極具視覺美感的菜餚。廚師將蝦肉、蝦膏的質地層層堆疊,讓整個口感變幻萬千,宛如品嚐頂級魚子醬般高雅迷人。

緊接著,是一道以北海道帶子為主角的菜品。將新鮮的帶子以巧妙的方式對半切開夾着牛油果醬而且加上清爽的昆布汁,營造出層次豐富的滋味。這種純粹而優雅的搭配,讓人感受到餐廳主廚對食材的尊重和理解。

值得一提的是,在餐具方面的用心。每次有新菜式上的用餐時,餐具因對應的菜式已經被仔細切好準備好了,無疑展現出餐廳的專業與細緻。這樣的用餐體驗,讓人彷彿置身於一場藝術作品般的饗宴。

餐廳採用了不同種類的頂級鮮魚,包括依左本、墨魚、黑鯥魚以及超大的拖羅。尤其是對於那份超大的拖羅壽司,其獨特的口感更是讓人難忘。拖羅作為高級食材,其肉質細膩Q彈,搭配上餐廳的精湛工藝,必定是一種令人陶醉的饗宴。

我認為最特別的是他們會慢慢地從淡到濃地推進整個過程,先用檸檬輕輕抹上頂層,然後再用紙吸乾,最後淋上醬油。這種細膩的操作,不僅能保持食材的鮮味,也能營造出一種遞進的味蕾體驗。

烏魚子乾帆立貝配搭海苔,干貝能夠吃出平常海味乾貨的鹹香,在吃完壽司後突然特別濃味,提醒我的味蕾體驗。

高級餐廳與平常的不同在於食材的搭配是是一道極富層次感的饕餮佳肴。你能想像,在品嚐時,烏魚子的醇厚感會先在口中蔓延開來,接著是乾帆立貝的鹹甜鮮味,最後海苔的清爽感又會在尾韻中浮現。這種層層遞進的味覺饗宴,定能讓人回味無窮。

鯖魚"腌製"的烹調手法,讓鮮嫩多汁的魚肉入口軟熟,保留了最豐富的鮮美滋味。搭配的蘿蔔,可能是以酸甜的醃製方式處理,使其口感更加脆爽可口。而蓮花徑,則可以想像其清新脆嫩的口感,為整道菜增添了一抹清雅。

「石持魚」是經過一夜干的特殊處理方法製成的一種特色產品。將經過一夜干的石持魚放在溫室環境下,可以讓魚肉持續受到適度的熱量和濕度作用,從而使其表面漸漸變得更加乾燥脆化。這種方式可以進一步增強魚肉的香味和口感特徵,讓其變得更加誘人。

接下來又是三道壽司,分別為小柱壽司、縞蝦壽司、安拖羅壽司。縞蝦壽司和牡丹蝦不同的是特別爽又配搭檸檬汁吞拿魚最肥的位置,而且切割更突顯魚肉的肥美口感。

甜品有一個精緻的禮盒開始,分別為四個精緻的甜品,由蜜瓜開始吃起,有一個士多啤梨糯米糍和沙冰。配合另一種有助消化解理的茶。

之後是豆乳福袋,將豆乳做成糕點或布丁類的外層包裹,內餡有各種口味。這種豆乳福袋在打開時,內餡會流淌而出,形成很流動的質地。

最後用朱古力芝麻的日式甜點作結,內餡使用了巧克力和芝麻的混合餡料,並且這可能是這家店最為經典且歷史最悠久的。

你會唔會羨慕我可以識到咁好嘅嘢食呢快啲去試吓!
$2000
2024-06-01
$2000 (晚餐)
慶祝紀念
紀念日
  • 三層蝦
  • 壽司
2024-06-11 177 瀏覽
📍釧 (尖沙咀)📍尖沙咀梳士巴利道半島酒店B1樓Bw1, Bw3 & Bw5號舖🟡瀧 TAKIおつまみ 3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザート3APPETIZERS, 3 ENTREE, 8 SUSHI, SOUP DESSERTHKD 2,280.00第一次食咁高質日本料理的 omakase ,感受到餐廳對食材及烹調的重視!鹽水瀨尿蝦配海膽是一個鹹鮮味十足的開胃菜,勾起了我的食慾。接著的魚子醬拼盤更是層次豐富,在湯底、番茄及龍蝦的襯托下,魚子醬的鮮味得以突出,好出色!壽司環節,每一件壽司都展示了餐廳在米飯及食材選料上的功夫。從伊助木口感結實,魚味較淡。黑鯥油脂分布好好,火炙後油香更加突出!配有烏魚子的燒平貝令我非常深刻,第一次試到呢個配搭,魚子唔會過鹹,有酒香,下次要叫支酒送吓!靖魚配酸梅醬,呢個絕對係我既首選MVP,青魚外面包住一塊好薄醃製過嘅蘿蔔片,個蘿蔔非常爽脆,帶酸同昆布味,夾埋個魚,同個甜甜酸酸嘅梅醬,絕對上品!🔥❤️北寄貝+日向夏好出色!一開頭聞落去似乾炒牛河😂 食落去北寄貝品質非常好配埋甜甜酸酸醬汁,好食。縞蝦係牡丹蝦同甜蝦嘅混種,較罕見,食落去冇甜蝦咁甜,蝦味突出
📍釧 (尖沙咀)

🟡瀧 TAKI
おつまみ 3品・一品料理3品・鮨8貫・お吸物・デザート
HKD 2,280.00

縞蝦係牡丹蝦同甜蝦嘅混種,較罕見,食落去冇甜蝦咁甜,蝦味突出啲,但係口感一樣咁豐富。

中拖加赤身好好食,赤身好食就證明做本身吞拿魚嘅質素唔差,赤身本身口感比較結實魚味比較突出🔥,同大拖比起我更喜愛食赤身,咁啱啱翻我口味😂!

2024-06-06
2024-06-09 221 瀏覽
今天去了尖沙咀半島酒店吃omakase!點了「瀧TAKI」套餐,真的非常非常好吃!!無論在食材選購、烹飪技巧或是菜品創新上,都展現了極高的水準!首先,三品小吃開胃,包括北海道蝦蛄海膽、魚子醬牡丹蝦杯和北海道帶子,各有特色。北海道蝦蛄海膽鮮甜可口,魚子醬牡丹蝦杯以青檸皮、牡丹蝦他他及龍蝦湯奶凍巧妙搭配,清新爽口。北海道帶子以70度蒸製,配上自家製牛油果醬及蛋黃醬,風味獨特。鮨8貫也彰顯師傅的功力,包括伊佐木isaki、魷魚、黑鯥、沙甸魚(是我吃過最好的沙甸魚壽司)、炙燒平貝烏魚子、青魚saba刺身及北寄貝等,每款都精製細作,味道非常鮮美。最後的甜品環節是整個用餐過程的完美收尾!自家製雪糕、白色蒟蒻、伊達卷與抹茶吉士以及豆乳福袋等,種類繁多,質地細緻,每種甜品都很有層次。

2024-06-06
1️⃣前菜海膽配上一種海草(我也忘記是什麼了),一口氣喝下去還是很開胃的🆙2️⃣水晶蝦由🇯🇵空運✈️而來牡丹蝦,下面還配有用蝦醬做成的啫喱,🦐的上面還零星妝點著粒粒酸味魚子醬。據說這樣可以調整整體口感的酸甜度👏3️⃣北海道帆立貝昆布汁➕帆立貝的味道搭配鹹淡適中,將粉絲和貝一起食用,在牛油果🥑的調味下顯得不那麼油膩🎉4️⃣壽司🍣拼盤分為伊佐木、墨魚、黑鯥魚、吞拿魚四個,魚類很新鮮,來自日本的🇯🇵師傅也很會調製沾料,因為自己調沾料的時候總是覺得芥末的味道很衝,但是師傅調的的剛剛好,不辣也不鹹❗️5️⃣平貝平貝是這家店的春季特色,上面還點綴著黃色的烏魚子,我感覺吃起來口感有點像沒那麼甜的芒果乾😂6️⃣鯖魚🐟上面放著清淡蓮芋莖,這樣可以沖淡🐟的膩感。這道菜是向偏酸的方向調味,特別搭配梅子醬,整體口感略酸☺️7️⃣石持魚選用high-level的🐟,用一夜干的方法,讓更加脆🥰8️⃣小柱壽司➕縞蝦➕ 安托羅小瑤柱的美味對於喜歡海鮮的人只不必多說❗️ 縞蝦配合檸檬🍋可中和蝦類🦐的腥氣。「安托羅」聽起來名字不錯,是吞拿魚舌部位置,肉質肥厚,也是值得嚐一嚐的👍🏻1️⃣0️⃣海膽紫菜包裹著海膽,第一次這種吃法,體驗還不錯👍🏻海膽的本味個人還是挺喜歡的❤️
1️⃣前菜

2️⃣水晶蝦

3️⃣北海道帆立貝

4️⃣壽司🍣拼盤

5️⃣平貝

6️⃣鯖魚

7️⃣石持魚
選用high-level的🐟,用一夜干的方法,讓更加脆🥰

8️⃣小柱壽司➕縞蝦➕ 安托羅

1️⃣0️⃣海膽

1️⃣1️⃣粒貝湯
用粒貝煮的湯,用日本青檸🍋‍🟩和柑橘🍊調味,口感的酸甜以及鹹味都控制得剛剛好,喝一口可以暖一暖胃,畢竟壽司🍣是冷的,喝一點湯慧讓腸胃更加舒服一些😄

1️⃣2️⃣豆乳奶凍福袋
飯後甜品🍧竟然有一個小小的盒子,真的經驗到我了,裡面有水果等。還有盤裝的豆乳奶凍福袋,把外面的酥皮挖開一個口,裡面duangduang的奶凍就出來啦❗️外皮的酥脆配合奶凍的入口即化,那可是大大的滿足呀❗️
2024-06-08 227 瀏覽
Long weekend 要對自己好啲,就讓廚師發辦給我好吃的,叫了Hana set😁🌟4道前菜🔸象拔蚌沖繩水雲:爽口滑溜的組合,好夾🔸黑鯛魚刺身(紫蘇花、Gin 酒):薄透魚片新鮮,酸微微👍🏻🔸泰都魚(配柚子味噌):炭燒外面好香,外熟內軟,柚子味開胃🔸藍龍蝦蒸蛋(白露筍泡沫):半生熟,藍龍蝦好鮮,蒸蛋好味😋🌟一品料理:石池魚:做了一夜干處理的魚😋個皮脆到呢~夾落去都嚓嚓聲,連菜和個醬一齊食唔油膩、幾清新👍🏻🌟10款壽司(件件都好好味🥰🥰🥰)金目鯛:好好味😋魷魚:質感😋北海道凡立貝:厚肉😋沙甸魚:入口即溶😋白蝦:醬醬地口😋黑鱸:油香,入口即化😋北寄貝:新鮮超厚肉鮮甜,正😋Akami: 好鮮味🥰拖羅:油香、鮮味、即溶🥰海膽:爆多、勁鮮、好幸福🥰🌟湯品🔸沙白湯:鹹香🌟2份甜品🍮包袋奶凍:腐皮做嘅包袋,豆腐味嘅奶凍唔甜👍🏻「打開」個包袋放入脆脆,好玩好食🍫黑芝麻朱古力:超濃黑芝麻味🔹看著師傅切魚、加調味料、擺盤已是一種視覺享受,餐廳內嘅輕音樂都好舒服🔹見到好多熟客仔同師傅傾計,好輕鬆😌🔹每次上菜都會講清楚是什麼,怎樣煮法,服務一流👍🏻👍🏻侍應也非常helpful👏🏻🔹視覺、聽覺、味覺都能享受

🌟4道前菜
🔸象拔蚌沖繩水雲:爽口滑溜的組合,好夾
🔸泰都魚(配柚子味噌):炭燒外面好香,外熟內軟,柚子味開胃
🔸藍龍蝦蒸蛋(白露筍泡沫):半生熟,藍龍蝦好鮮,蒸蛋好味😋

🌟一品料理:
石池魚:做了一夜干處理的魚😋

🌟10款壽司(件件都好好味🥰🥰🥰)
金目鯛:好好味😋
魷魚:質感😋
北海道凡立貝:厚肉😋
沙甸魚:入口即溶😋
白蝦:醬醬地口😋
黑鱸:油香,入口即化😋
北寄貝:新鮮超厚肉鮮甜,正😋
Akami: 好鮮味🥰
拖羅:油香、鮮味、即溶🥰
海膽:爆多、勁鮮、好幸福🥰

🌟湯品🔸沙白湯:鹹香

🌟2份甜品
🍫黑芝麻朱古力:超濃黑芝麻味

🔹見到好多熟客仔同師傅傾計,好輕鬆😌
🔹視覺、聽覺、味覺都能享受美食感覺好幸福🥰🥰🥰
2024-06-02 6812 瀏覽
一直好想試半島呢間Kushiro,碰巧朋友結婚就帶佢慶祝下🥳🥳環境好低調而日系,好啱我哋🤍Starter 係帆立貝+螢光魷魚,配上柚子醋爽口新鮮,微酸開胃之後上咗精美嘅Caviar+白蝦+柚子皮下面2層分別係水果番茄同龍蝦湯果凍,酸味偏重,味道水果番茄主導一品料理有北海道帶子,用70度蒸好嫩好滑,topping係白板昆布絲,好似脆口嘅蒟蒻咁樣,自家製牛油果芫荽醬同野菌味噌汁可以為呢一道菜畫龍點睛,有一個提鮮嘅作用由淡到濃上握物,先係三重縣產墨魚,配鹽、青檸,幾新鮮柚子皮同大分縣伊佐木配搭好清新,舍利酸度啱好小卷由北海道沙甸魚、蘿蔔粒同黄皮葱組成,魚味好濃好好食~長崎縣黑鮪魚個皮燒過,黑鮪魚本身味道濃郁,微炙過係唔錯嘅選擇,煙熏味可以將味道層次提升,魚肉軟滑梳子魚配炸京葱絲,口感層次分明,一旁嘅柚子豆腐仲可以清一清口腔,好滑石池魚經過一夜干,再香煎,將魚味提升到極致,你想新鮮嘅日本水菜,自家製葱醬,好香,令人回味嘅味道繼續食握物,之後係北海道ebi縞蝦,外爽內軟,好滑好鮮味!沖繩赤身超濃厚風味,後韻帶柚子香沖繩大拖,不是大拖忠粉,但此貫唔算太油膩!白海膽師傅勁重手,俾得勁多,textur
小碟  -  牛蒡、青瓜、大根

由淡到濃上握物,先係三重縣產墨魚,配鹽、青檸,幾新鮮

柚子皮同大分縣伊佐木配搭好清新,舍利酸度啱好

小卷由北海道沙甸魚、蘿蔔粒同黄皮葱組成,魚味好濃好好食~

繼續食握物,之後係北海道ebi縞蝦,外爽內軟,好滑好鮮味!

沖繩赤身超濃厚風味,後韻帶柚子香

沖繩大拖,不是大拖忠粉,但此貫唔算太油膩!

白海膽師傅勁重手,俾得勁多,texture勁滑,係真係入口即溶🥹個後韻好強好濃郁超級正😭🩷

粒貝(響螺)橘子湯,貝殼類味好重,偏咸少少

甜品先係最surprise,打卡💯,豆乳奶凍福袋充滿豐富嘅口感層次,味道由腐皮 豆乳主導,加上焦糖嘅點綴,甜度啱啱好!

Seasonal Platter打卡滿分,右上角日本高知原產嘅一個綠肉嘅蜜瓜,比較爽口!第二個食左下士多啤梨mochi,左上係青提子jelly有啲紫蘇,會比較清爽~右下係一個日式芝士蛋糕用咗抹茶做返調味,最後最後一個收尾係一個黑芝麻朱古力係Kushiro一個出咗好耐嘅甜品個味道極為濃厚,黑芝麻控表示留到最後食勁幸福~

今餐食得好開心,祝朋友永遠幸福快樂😁

📍釧 (尖沙咀)
2024-05-25
慶祝紀念
紀念日
小碟  -  牛蒡、青瓜、大根
  • 白蝦
2024-06-02 233 瀏覽
係半島酒店地庫 釧Kushiro食Omakase🇯🇵Lunch 套餐 <幸KOU> 只需 $980 就可以體驗到5星級服務同食物質素🤩絕對係我近期食過最好食的Omakase‼️ 套餐包括三款前菜、十款壽司🍣、湯🫕同甜品🍨三款前菜🔸岩水雲拌背柱 岩水雲爽脆 酸酸甜甜好開胃🔸北海道洋蔥拌鰹魚配柚子汁 🔸 藍龍蝦茶碗蒸 面層有白蘆筍泡沫 特別creamy 再加埋龍蝦頭油 勁香☺️十款壽司🍣🔹 愛媛縣墨魚配竹炭鹽 爽脆甘甜 口感微黏🔹 伊佐木配柚子汁 🔹 金目鯛🔹牡丹蝦配酢橘汁 酸酸甜甜 感覺好fresh🔹白板昆布拌鯖魚🔹 毛蟹 超級鮮甜🔹 赤身醬油漬 🔹 灸燒拖羅配海鹽 燒過嘅拖羅 油脂特別豐富🔹 赤海膽 入口即溶 超級甘甜 勁想encore多幾舊🔹拖羅手卷 口感豐富🔹玉子燒 完全唔似玉子燒 好似布丁咁🔸 沙白、沖繩冬瓜、海帶湯山椒粉配味 可消除沙白嘅腥味甜品 超級驚艷🤩🔹豆乳福袋配焦糖醬外層腐皮勁香脆鬆化 入面係豆腐豆乳 勁香濃底層有脆脆 再配埋焦糖醬口感豐富 亦唔會好甜 超級正🤩🔹芝麻朱古力芝麻味超香濃 好似中式芝麻卷🤣
係半島酒店地庫 釧Kushiro食Omakase🇯🇵
Lunch 套餐 <幸KOU> 只需 $980
就可以體驗到5星級服務同食物質素🤩
絕對係我近期食過最好食的Omakase‼️

套餐包括三款前菜、十款壽司🍣、湯🫕同甜品🍨
三款前菜

🔹 灸燒拖羅配海鹽 燒過嘅拖羅 油脂特別豐富
🔹 赤海膽 入口即溶 超級甘甜 勁想encore多幾舊
🔹拖羅手卷 口感豐富
🔹玉子燒 完全唔似玉子燒 好似布丁咁

🔸 沙白、沖繩冬瓜、海帶湯
山椒粉配味 可消除沙白嘅腥味

芝麻味超香濃 好似中式芝麻卷🤣
午餐
  • 壽司
2024-06-01 201 瀏覽
宜家OMGASE開到成行成市,好好帶到食材本身嘅味道再加以提鮮都係一種學問喺半島呢間OMAKASE佢仲能夠將日本材料加入西式做法,傳統得嚟創新演繹。午餐有3個選擇,我哋揀咗前菜有三款,壽司十貫,卷物,湯,同甜品每款菜式精緻度好高,每款壽司上嘅海鮮用各類醬汁、果汁、炙燒加強佢原本嘅鮮味特別想推薦佢嘅甜品,腐皮用牛奶浸泡去除油味再經過烤焗,有層次嘅酥脆度比牛油酥皮更好,無咗嗰種油膩感,成個甜品好清新豆香濃ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧
宜家OMGASE開到成行成市,好好帶到食材本身
嘅味道再加以提鮮都係一種學問
午餐有3個選擇,我哋揀咗[幸]
前菜有三款,壽司十貫,卷物,湯,同甜品
特別想推薦佢嘅甜品[腐皮豆乳奶凍],腐皮用牛奶浸泡去除油味再經過烤焗,有層次嘅酥脆度比牛油酥皮更好,無咗嗰種油膩感,成個甜品好清新豆香濃ദ്ദി ˉ͈̀꒳ˉ͈́ )✧