2015-05-02 533 瀏覽
朋友吃過覺得很不錯,便相約來些裡。見朋友咁推薦,在鲗鱼涌工作的我,下班後要乘彼長的地鐵車程才到的都願意來試試,我都算對食很有熱誠地鐵站行出來很近就到,門口好企理,內裡地方不大,比較狹窄,但坐位都歸位,我兩人被帶到經過廚房再經過後巷再進入另一個舖的廳去用餐。食物價錢合理,碟頭份量足,不會成舊水一碟卻只得數片,而且好新鮮。個人覺得牛肉雖然未去到好得,但勝在一碟價錢好合理,絕對不會有被宰的感覺,一個鸳鸯鍋$68- ok la, 個雪梨水好正,又凍又清甜,脆肉鲩好脆,加埋蝦丸和桶蠔,兩人埋單$720- 不算平,但食材很好。這餐美中不足是後面張中枱,坐了幾個大男人,喝得有點醉意,談話聲浪好大,樓底矮下很嘈,我兩傾計都聽不到對方說話,所以,人數小來這裡吃,必定會遇到這樣的事,要有心理準備。
朋友吃過覺得很不錯,便相約來些裡。

2015-04-30
  • 響鈴
  • 美國桶蠔
一直也知道深水埗多嘢食, 但我自己較少去那區, 早前就去了鍋居火鍋專門店食晚飯.深水埗食店俾我的印象是多數小店, 地方較迫. 但這裡就整齊又夠寬闊.見到點菜紙上的湯底 – 椰青礦泉水走地雞鍋(半隻)就好想一試.這裡有八款醬料, 因應自己喜愛而選擇.這是我的醬料.除了醬料, 飲品也不能少. 點了自家制蘋果雪梨茶, 最啱用來潤喉, 味道適中, 夠清甜.侍應會在即場整這個湯底. 材料好簡單有礦泉水, 雞和椰青兩個.放好晒所有材料, 滾幾分鐘, 再焗幾分鐘便完成, 可以在屋企自己整添…先飲湯和食雞. 個湯好清甜, 而且雞又夠嫩滑.接着, 可以加入清湯打邊爐.我地點了頂級手切肥牛, 白鱔片, 桂花蚌, 美國桶蠔, 手打芝士牛丸, 手打鮮蝦丸, 蜂巢冰豆腐, 響鈴, 鮮淮山和田園雜菌拼盤.愛食牛的我, 打邊爐必點肥牛, 這款頂級手切肥牛上枱已經好吸引. 脂肪分怖平均, 色水又夠鮮紅.我是所有食物也要全熟, 若然牛太熟本應該會硬, 但這個完全不會, 仍然夠稔身, 牛肉味又幾濃, 真是令我食不停.海鮮點了桂花蚌和美國桶蠔.桂花蚌夠爽口, 而桶蠔好大隻本身好大隻, 即使滾熟完仍然有成隻碗咁大, 幾鮮味.
這裡有八款醬料, 因應自己喜愛而選擇.
這是我的醬料.
先飲湯和食雞. 個湯好清甜, 而且雞又夠嫩滑.
接着, 可以加入清湯打邊爐.
海鮮點了桂花蚌和美國桶蠔.
本身唔係太鍾意食魚, 但打邊爐, 也點了白鱔片, 切得夠薄, 精瑩剔透. 魚肉幾嫩滑.
另外, 點了手打芝士牛丸和手打鮮蝦丸,
我自己鍾意食芝士, 所以點了手打芝士牛丸, 略為不夠芝士和芝士味.
手打鮮蝦丸蝦肉夠彈牙, 鮮味也不俗.
食了咁多肉類, 當然也點蔬菜和菌中和一下, 點了蜂巢冰豆腐, 響鈴, 鮮淮山和田園雜菌拼盤.
響鈴是我打邊爐必點的食物之一. 響鈴豆味尚算濃郁, 我自己鍾意滾到稔晒, 先響鈴吸收晒湯的精華. 好好味.
平日較少食到鮮淮山, 可以選擇滾短時間, 較爽身, 有點口感. 滾耐一點, 就會變得較粉, 隨自己喜好選擇.
估不到深水埗也有一些坐得較舒服的食店.
  • 椰青礦泉水走地雞鍋
  • 頂級手切肥牛
  • 響鈴
2015-04-22 449 瀏覽
打邊爐,我的至愛,愛的程度是夏天熱乎乎的也要吃,明知自己吃完必長痘痘,也要吃!既然吃完有代價的,就要吃好的,否則對不起自己吧!今晚來到鍋居火鍋專門店尋好吃的~火鍋的湯底好重要,今次點的湯底好特別,是椰青礦泉水走地雞鍋,這鍋特別之處就是即席在我們面前放材料,包括一支礦泉水,半隻走地雞兩個椰青連肉,同少量海鹽就可以了。猛火煮三分鐘再關火焗三分鐘,之後試下個湯,竟然非常鮮甜,清水一樣的顏色,出奇地又鮮又甜!讓我一度懷疑海鹽其實是味精,忍不住要試下啲海鹽,果然無花無假,堅是海鹽來的!此湯底值得推介,來這裡要試!店員着我們要先食了雞,飲了湯才加湯打邊爐,我們一枱5人一路飲一路說好甜,還說回家也要找天自己煲來試下!食完雞,加了高湯,食物陸續上桌。響鈴豆腐就打邊爐熱門之選,特別之處是這裡的響鈴竟然是即叫即炸的!白家制作竟然可以賣相很不錯之餘,香脆的口感亦到位,更比平時吃的較濃豆味而少一點油漬味~山藥片我第一次食新鮮的,原來小烚就會爽,再烚久一點,到時就會變“粉“,兩種狀態都幾好味,不過我鍾意食爽的多啲,清甜又有營養,聽說有好高美容價值!主角當然是肥牛啦!見到啲分佈如此均勻的雪花就知好好味了!至尊手切

吃!

既然吃完有代價的,就要吃好的,否則對不起自己吧!

今晚來到鍋居火鍋專門店尋好吃的~

主角當然是肥牛啦!見到啲分佈如此均勻的雪花就知好好味了!至尊手切肥牛果然非一般!色澤呈粉紅色的,同和牛有得fight,而且肉身較厚,咬起來有厚度但非常嫩滑,有種融化的感覺,厚度又令融化的時間增長,簡直是享受!牛肉味亦濃,比和牛有過之而無不及呢!

美國桶蠔亦是我十分喜歡的,這裡的桶蠔特大,未煮時有半塊面般大隻呢!煮熟了都好大隻的,蠔味夠濃而且帶鮮甜,可惜有小小沙,有點美中不足。

手打芝士牛肉丸和手打蝦丸是推介之選,鮮紅色的牛肉丸一看就知由非常新鮮的牛肉製作而成,單看色水就知了,食的時候要小心啲,因為中心的芝士融了之後變成流心狀,我食第一粒的時候,一咬就“必“出來,超爆!牛肉丸好彈牙,又芝心,食下食下俾我食左好多粒^^

蝦丸都超新鮮,同平時吃到的有點分別,這裡蝦丸有蝦膠也有少量原蝦仁,份量十足,加上是大蝦來的,粒粒都好大粒,而且爽口彈牙又夠鮮味,煮熟了呈小小粉紅,多多通透,我食都唔停口呢!

特色飲品蘋果雪梨汁真是用心之作,真材實料飲到有蘋果蓉,不太甜啱我完全是自然的味道,非常適合打邊爐之後潤一潤,清一清,當堂無咁熱氣!

平時吃桂花蚌,太生有腥,太熟又靭,不知原因為何,這裡的卻沒有這問題喎!我刻意烚久一點,寧熟莫生嘛,可是一黑丞不會靭,反而又爽,又甜,真新鮮!而且一碟份量超多,我們5個人食都不用爭食呢!

見到這麽多肥膏的鵝腸,心情特別興奮!朋友問我怎樣才算靚的鵝腸?我覺得起碼要夠肥吧!至於質地,我喜歡烚完是爽脆的,好似會新鮮些,這樣大碟,一下煲就不見了三分二了!縮起了的腸皮厚厚實實的,配合已融得7788只剩下好小但非常軟滑的“膏“,兩種口感同時享受!

黑柏葉難得地咬得到,黑柏葉我好鍾意食,但黑柏葉通常又厚又大刺,未經漂染加工所以熟了會較靭,這裡的食得到新鮮得來又咬到^^哈

白鱔片好好味,夠新鮮,又魚味,夠甜不會腥,又無骨,我十分喜歡。

最後的步驟就是食豆腐,識食一定是這樣,因為豆腐已經吸收全部湯和材料的精華,這時候就是最好味的了!而且食完咁多肉,豆腐正好解解膩呢!
2015-04-20
  • 手切肥牛
  • 手打牛丸
  • 手打蝦丸
2015-03-12 19 瀏覽
今日係朋友帶我第一次幫襯兼慶祝生日!脆肉鲵片唔係好脆、膳片太肥和太淋,我地叫二款肥牛($138、$268)實質兩者無乜分別……芝心手打牛丸一般,珊瑚蚌、桂花蚌夠爽,羊肉尚可,响鈴不及小肥牛,湯底礦泉水椰青雞(雞夠滑)值得一試
2015-03-12
生日
用餐優惠
試食活動
  • 礦泉水榔青雞
2014-12-21 3056 瀏覽
凍冰冰的天氣最適合去shabo shabo...而且這裡有vip的房,一邊shabo shabo一邊傾計傾到天昏地暗都唔會騷擾到期他人。哈哈我想不到的呢度嘅前菜好好食,我地點佐兩個前菜一個係皮蛋,另一個係像象拔蚝兩樣都十級正!皮蛋絕對唔係一食就爛晒個種,佢個皮好似有啲炸炸地嘅feel好特別!個象拔蚝一上桌,我地幾個朋友不出三分鐘就食晒,哈好誇張囉!之後終於shabo shabo啦!我地叫佐個胡椒湯超暖的!岩晒咁凍嘅天氣!另外野啲食實在太豐富啦,幾有好多款去揀!我地班海鮮控,又叫蝦.蠔.蚌.帶子.... 好好好滿足仲有,佢地啲服務的確幾好。平時個啲都好少理你,但呢間都自動身覺加湯甚至會幫你忽走埋湯上面嘅泡泡。個個都飽飽,又暖暖咁返屋企!太開心啦!
凍冰冰的天氣最適合去shabo shabo...

之後終於shabo shabo啦!

我地班海鮮控,又叫蝦.蠔.蚌.帶子.... 好好好滿足

個個都飽飽,又暖暖咁返屋企!太開心啦!
2014-12-21
  • 手切肥牛
  • 美國桶蠔
2014-12-19 2823 瀏覽
呢一日,得反12度,甘鬼凍.最岩緊系去打邊爐啦!同一班同事1齊提早過冬,去左呢間到食,太好了!哈哈首先呢,有D小食提供啦呢個花生真系好正加,因為系有D辣加!中2食辣既朋友仔,一定要試啦! 哈哈.岩晒我同咪呢,叫左個炸皮蛋,我甘大過女都未食過炸既皮蛋! 個口感好得加!  咬落去,出面好有彈性,好像魚蛋口感,超彈! 跟住呢,入面又有好香既皮蛋味,口感一流 食完小食,系時侯入正題啦!我地叫左好多好多既野食,哈哈首先,來左個象拔蚌,超正阿!!好鮮甜阿!!我地食到停吾到口!好鮮美阿識食既朋友,一定要叫呢1個  之後仲叫左吾同既野食...呢幾個都好新鮮加,好肥美的蠔,超大隻,個外型仲要好有美感 哈哈,D蝦都好掂!哈哈哈  又系超大隻同好鮮甜,影吾次相,D蝦就己經比人煮左 不過真心,平時我吾系甘中2食蝦加咋,不過今次叫比人叫下試下食,因為好好味,甘我就試下啦,點知,真系好味喔, 吾洗加調味料都覺好鮮甜,肉質好有彈性TIM!  講真,,呢間邊爐既野,真系好新鮮!!一定要來試下!哈哈另外,打邊爐點可以吾叫肥牛呢D加! 拿, 我地就叫左肥牛, 牛粒啦~ 兩者都好肥美,D肥牛系好足料,好厚身加!吾像出面既火
呢一日,得反12度,甘鬼凍.最岩緊系去打邊爐啦!

同一班同事1齊提早過冬,去左呢間到食,太好了!哈哈

首先呢,有D小食提供啦

黃金炸皮蛋
食完小食,系時侯入正題啦!
我地叫左好多好多既野食,哈哈
識食既朋友,一定要叫呢1個

象拔蚌
 哈哈,
另外,打邊爐點可以吾叫肥牛呢D加! 拿, 我地就叫左肥牛, 牛粒啦~ 兩者都好肥美,D肥牛系好足料,好厚身加!吾像出面既火爐店,甘簿,好正阿!!
炸魚皮當然吾少得啦!哈哈! 一樣好正,因為呢到既炸魚皮系超大條,好大份加!正!!!!同咪浸左幾秒後,咬落去都系好鬆碎,最愛食炸魚皮
最後...再介紹咪呢丸D比大家....牛肉芝士丸..入面系有流心芝士加!!正!!!!!呢個真系好正!!其實呢間好多野都好正.....哈哈...介紹吾晒...不過本人覺得呢間大家真系可以去試下加!
2014-12-17
2014-12-19 2412 瀏覽
深水埗 "高登" 出口出左後, 🏃大幾 5分鐘就行到喇~ 🔜🔁路痴既我都識行去~前兩日訂定位, 💪去到唔駛等~一入到去, 朋友們話好少打邊爐既地方, 🍲無果種油煙味道!! ✌️似乎我無提議錯呢~ "藥膳雞鍋"加左藥膳-淮山, 龍眼肉(好似係), 杞子等等...既湯底, 心理上都好似養生 d~ 又唔會好難接受既中藥味道~另會上一碟大約十幾件既厚肉黃油雞件!! 一食就知唔係雪藏雞!! 正!!👍 食 :炸魚皮, 響鈴, 西洋菜, 羊肉, 極品黑豚肉, 豆腐, 午餐肉, 雜菌拼盤籃, 栗米, 手打墨魚滑, 木耳🍻 飲 :一渣酸梅湯, 一渣蘋果雪梨茶, 一支啤酒, 可樂唔逐樣講係因為食物同飲品都👍👍, 我最鍾意黑豚肉,   切得好薄快熟!! 又唔會乾憎憎!! 🎣 同埋墨魚滑好彈同有鮮味~🙋💁🙅👬 5個好朋友 gathering hehehaha😆 坐左兩三個鐘~👍👍 一定會要黎~

🔁路痴既我都識行去~

前兩日訂定位, 💪去到唔駛等~

"藥膳雞鍋"

食 :

🍻 飲 :
一渣酸梅湯, 一渣蘋果雪梨茶, 一支啤酒, 可樂

唔逐樣講係因為食物同飲品都👍👍, 我最鍾意黑豚肉,

👍👍 一定會要黎~
2014-12-17
  • 手打墨魚滑
  • 極品黑豚肉
2014-10-26 4155 瀏覽
食店裝修簡約~一邊卡檯座..中間圓檯及另一邊活動長檯座火鍋又係限食2小時~因為另一半久唔久會同d舊同學攪飯局人多要訂"獨立房"~所以問過有房(min charge$3500..冇限食時間)醬料$15/位..花生$10/碟~我地先點"啤酒"(x3)食評大多數讚"招牌沙嗲湯底"~所以點"鴛鴦鍋"試試湯底顏色幾靚~內有芽菜+豆腐..但味道無預期咁香濃滾到差不多食完先開始濃郁~唔算係食過最好(我個人口味覺得~始終不及九龍城果兩間好味)"脆鯇骨腩"新鮮帶魚油香~肉質脆口"桂花蚌拼珊瑚蚌"色澤靚..原條唔散碎~口感爽脆"本地手切肥牛"~另一半話有牛味..肉質軟腍"炸魚皮"好粗長~新鮮即炸..上檯微熱~口感脆中帶少少硬..好香口整體食物..火鍋料新鮮+靚~湯底色靚但比預期遜~服務ok卡檯座只用木板分隔~經常被食客撞背..依點最差原來另一半睇openrice都會留意埋"其他資料"部份依日check單..見有收加一~佢多口問男店長一句男店長答..唔係依間~可能係其他分店(但我都唔知邊間係分店)另一半求證無睇錯~開返比佢睇..建議叫佢搵人改返男店員話好少去睇openrice~有講唔好意思..會叫公司改返講
食店裝修簡約~一邊卡檯座..中間圓檯及另一邊活動長檯座
火鍋又係限食2小時~因為另一半久唔久會同d舊同學攪飯局
醬料$15/位..花生$10/碟~我地先點"啤酒"(x3)
食評大多數讚"招牌沙嗲湯底"~所以點"鴛鴦鍋"試試
湯底顏色幾靚~內有芽菜+豆腐..但味道無預期咁香濃
滾到差不多食完先開始濃郁~唔算係食過最好
(我個人口味覺得~始終不及九龍城果兩間好味)
"脆鯇骨腩"
新鮮帶魚油香~肉質脆口
"桂花蚌拼珊瑚蚌"
色澤靚..原條唔散碎~口感爽脆
另一半求證無睇錯~開返比佢睇..建議叫佢搵人改返
講真! 食店加一就預左~我地亦唔係為果少少錢去計既人囉
2014-10-25
2014-09-28 4667 瀏覽
見OPENRICE評價唔錯...就決定同班朋友黎試試...我以為佢每張都係圓檯..原來係卡位....位唔算多....我地叫左喇沙鍋(特別..唔係度度有得食)同皮蛋芫茜湯底....等個湯底黎之前叫左個魚皮同炸蝦雲吞食....嘩...我未見過D魚皮咁長咁上碟架...完全無碎...每條都超原整的...堅要讚...10級讚...個炸蝦雲吞每位細細的...一口雲吞咁...但超好食..因為完全FEEL唔到油既感覺..入面D蝦又爽...攪唔掂..前菜已勁正....非常期待個火鍋啊...果然...個喇湯湯底微辣...但好夠味....就連隔離個超級普通皮蛋芫茜湯底都好夠味...唔會好水..唔似出面..係就係見到D料..但完全無味.正...我地叫左美國桶蠔.....頂級牛....呢兩者係無敵既..必食...個蠔上時已超大隻...煲到佢熟都仲係好大隻...無沙..勁鮮甜..就連個邊我平時唔食..因為好難咬..佢都超嫩滑囉....個牛雪花分佈平均...入口當然唔會即溶..但勁有牛味...必叫..D餃我地叫左'九菜餃'....好大隻...無肥肉..好好食..個象拔蚌同珊瑚蚌好新鮮....爽口清甜....但好貴呢

個象拔蚌同珊瑚蚌好新鮮....爽口清甜....但好貴呢..好彩朋友請...其餘個D丸裡都好好食.....最唔好食係個鯪魚丸...D質感好怪...同埋我平時唔多LIKE食魚片..因為好多骨...所以只食左一塊...但覺得唔錯...

最後要讚呢度D SERVICE..個個都超好...又識介紹食物...又快..一定會返DOU....

2014-09-26
2014-09-04 4554 瀏覽
一行五人唸起想打邊爐就去呢間未試過既鍋居試下, 聽人講話呢間湯底特別正睇左MENU湯底係幾特別! 叫一個棷子雞礦泉水湯底, 待應真係將一枝BONAQUA 既水倒落去再將新鮮既棷子汁同雞肉一齊擺落煲度煮, 滾起後就可以打邊爐, 其實我覺得枝水只係GIMMIC, 跟本係吾會分到D水味道有乜分別, 但好味在於棷子同雞都新鮮, 所以食落好味其它料好似魚卜, 四寶丸, 牛脷, 水餃同鵝腸都不錯。!裏面環境以打邊爐黎講算舒服有卡位, 待應有禮, 所以我會再黎。!
其它料好似魚卜, 四寶丸, 牛脷, 水餃同鵝腸都不錯。!

2014-05-30
  • 棷子礦泉水雞湯底
2014-08-16 5333 瀏覽
一向都鍾意「烚吓烚吓」,一邊烚,一邊食,又一邊吹水,尤其一大班人,特別有氣氛。同班「死佬」朋友就例去長沙灣嘅新星,簡簡單單平靚正嘛,但今趟朋友吹雞,一切有佢打點,難得唔使自已傷腦筋諗地方,安安樂樂食火鍋,真喺一餐輕鬆嘅安樂「鍋」 。鍋居雖位處福華街,但唔喺近地鐵附近嘅一截,不過,對於晌深水埗成長嘅小弟,當然搵佢唔難。餐廳樓面面積唔喺好大,裝修帶點中國風,一邊一列卡位,最啱三幾位老友或一家大細;近門口又有啲大枱,適合十個八個老友記,最有趣喺入門口右邊,有啲活動趟板可間出一個個室 ,雖則隔音有限,但總算成為私人天地。未講火鍋之先,店家提供餐前小吃,如泡椒鳳爪、炸魚片頭、炸雲吞仔……等等,有興趣嘅朋友就不妨叫一、兩碟試試;更估佢唔到連冷盤刺身都做埋,有三文,有生蠔……。食火鍋湯底喺重點之一,一共11款湯底可供選擇,有平有貴,由最平$48嘅豆腐清湯鍋,到最貴$218嘅秘製豬肚竹絲雞鍋;其次,火鍋料嘅質素都好重要,概略望一轉張點菜紙,選擇亦一樣唔少,仲算喺精選嘢,有咩類別及款式唔多講,反正掃描晒成張點菜紙俾大家參考,仲一目了然好過小弟呃版位逐樣講啦。起動之前,順便講埋啲醬料,一個小木架6款醬
,雖則隔音有限,但總算成為私人天地。
起動之前,順便講埋啲醬料,一個小木架6款醬料喺齊度,有蔥花、蒜蓉、辣椒、麻醬、炸蒜及沙嗲,唔算多,但都夠晒基本,收費位位$15,真喺點都要混幾款撈吓。小弟就較常蔥花、麻醬、炸蒜撈沙嗲,濃香中有份清新。
醬料架
鍋居喇沙鍋 $68

幾款湯底中,以依個喇沙鍋最心水,因為一來喺店方推介,二來賣$68唔貴,再者小弟亦鍾意喇沙份惹味。一大鍋喇沙湯,滿滿嘅雜菇,味道唔算辣,惹味猶在。
鍋居喇沙鍋
手切肥牛 $108 / 細、$138 / 大

肥牛跟火鍋真喺走唔甩,雖然牛肉有幾款推介,如至尊手切肥牛($298)、頂級手切肥牛($198 /細、$248 /大),不過,唔想花太多,又唔需要食到咁盡,依個手切肥牛已夠貨(圖為大份)。牛肉油花分佈平均,薄切輕灼,口感柔軟嫩滑,帶有少少油脂,夠晒滿足
蒙古羊肉片 $52

羊肉片刨成薄片,同樣輕灼可以,入口軟滑,唔太羶,加上以喇沙湯嚟灼,對唔多食羊嘅人會更易入口。
蒙古羊肉片
鮮四寳丸 $68

四寳有牛肉丸、鯪魚丸、鮮蝦丸及墨魚丸各兩粒,店員話全部都自家製,食過就知有質素,無欺場,點四寳丸適合人少嘅朋友,可以一次過試唔同嘅丸類。
鮮四寳丸
手打鮮蝦丸 $78

好幾款丸都話喺推介,依碟手打鮮蝦丸又如何。不愧為新鮮手打,蝦鮮味十足,還加入粒粒蝦肉,而且,口感爽口彈牙,令人回味。
手打鮮蝦丸
響鈴 $35

又喺啲店員嘅重點介紹,話喺晌附近甚有名氣嘅樹記取貨,將響鈴輕浸幾秒,仍有種香脆嘅感覺,又滲入少少湯汁香味。
自製韭菜餃 $48

又喺誠意之作,韭菜餃自家製,粒粒包得飽滿,內裡填滿韭菜,一咬一口都喺韭菜香。
自製韭菜餃
水魷鬚 $48
魷魚鬚粗身大條,口感爽彈,由於魷魚鬚一般味淡,所以,襯番依個喇沙湯食落正好多。
水魷鬚
脆肉鯇魚片 $42

脆肉鯇一向喺打邊爐嘅心水選項,灼過嘅鯇魚片,鮮嫩而脆口,鮮甜好味。
脆肉鯇魚片
除咗以上介紹,都仲有食其他嘢,如蔬菜、公仔麵、烏冬,不過,無咩太特別就唔多講。除咗醬油費,仲有酸菜小食(@$10),汽水$12罐,酸梅湯$28渣,另收加一服務費。9:30pm後入座計,食品一律8折
,不過飲品除外。香港人真喺熱愛打邊爐得緊要,火鍋店隨處可見,你又會唔會跟朋友襯盛夏之祭嚟一次火鍋
鮮四寳丸
手打鮮蝦丸
自製韭菜餃
2014-07-17 8751 瀏覽
記得在阿爺年代,吃火鍋只在冬天進行,而且只在家中吃,没有食肆做火鍋,除了一些北方館子,吃涮羊肉。每户家中大多會有一個銅製的鍋,有個像煙卥在中央,下面有個入口放炭,當時不叫吃火鍋,叫打邊爐。到了這個年代,想打邊爐方便得多,火鍋店成行成市,要選一間有質素的,大都靠口碑或看openrice。今次有朋友推介,說這間的材料新鮮,價錢相宜,便相約來一試。吃火鍋不是吃廚師的手藝,而是吃材料的新鮮和種類,除此之外,湯底也很重要。這晚選了一個冬瓜豬骨湯,另一個是馬來喇沙湯,有辣有唔辣,悉隨尊便。肉類:蒙古羊肉片,只是微羶,未能滿足愛羊的朋友,反而適合不太吃羶的我;豬頸肉,爽口是這部份肉的特質,口感甚佳;牛脷托,是牛脷的底部,口感爽脆;雖然火辣辣地吃火煱,若跟我說沒有牛,我也會倒抽一口涼氣,幸好有極品肥牛粒及手切肥牛兩大碟,肥牛粒需多點時間浸熟浸透,味道和口感極佳,牛味、脂膏都能滿足我這牛魔王;而心急的朋友可享用手切肥牛,泛著油花的焯兩焯,漾兩漾,便可送入口,不需加任何醬料也很好味,軟滑香濃。海鮮類:最令人囑目的,要算是美國大桶蠔,巨大無比的體積,要烚數分鐘才熟,肥美豐膄,飽滿多汁,實在是人間美味;珊瑚蚌
馬來喇沙湯
冬瓜豬骨湯
肉類:蒙古羊肉片,只是微羶,未能滿足愛羊的朋友,反而適合不太吃羶的我;豬頸肉,爽口是這部份肉的特質,口感甚佳;牛脷托,是牛脷的底部,口感爽脆;雖然火辣辣地吃火煱,若跟我說沒有牛,我也會倒抽一口涼氣,幸好有極品肥牛粒手切肥牛兩大碟,肥牛粒需多點時間浸熟浸透,味道和口感極佳,牛味、脂膏都能滿足我這牛魔王;而心急的朋友可享用手切肥牛,泛著油花的焯兩焯,漾兩漾,便可送入口,不需加任何醬料也很好味,軟滑香濃。
牛脷托
極品肥牛粒
蒙古羊肉片
海鮮類:最令人囑目的,要算是美國大桶蠔,巨大無比的體積,要烚數分鐘才熟,肥美豐膄,飽滿多汁,實在是人間美味;珊瑚蚌桂花蚌,很多時在酒席才吃到,爽脆的質感很討人喜愛;我愛吃魚,脆肉鯇魚片鯇魚骨腩,我又怎會錯過,尤其是脆肉鯇,口感與鱔片不遑多讓,鮮甜好味。
美國大桶蠔
鯇魚骨腩
珊瑚蚌,桂花蚌
鯇魚片
肉丸餃子類:鮮四寶丸,彈牙不在話下,而且帶肉的甜味;手打芝士牛丸,中間有熱芝士汁爆出,惟個人不愛這芝士味;手打鮮蝦丸,蝦膠打得好外,還有些鮮蝦粒,真不錯;大蝦雲吞,大大粒雲吞藏著大蝦,鮮甜好食;自家製韭菜餃,韭菜的香味,使餃子味道有個性。
大蝦雲吞
鮮四寶丸
自家製韭菜餃
蔬菜類,皇帝苗,有類似唐蒿的特殊香味,我愛吃唐蒿,皇帝苗我一定不會錯過;唐生菜,焯一焯便可食用,而且多吃也不會飽,唐生菜最適宜做火煱配料;冰凍豆腐,有多個小孔,可吸索湯汁入內,滋味又健康;響鈴,是名店出品,放湯內一焯便可吃,又脆又腍,百吃不厭;炸芋頭,夠粉,是靚芋的特質,放湯浸一浸,又濕潤又粉,超好食;野生竹笙黑木耳,對身體有益,宜多吃。
皇帝苗
冰凍豆腐
黑木耳
炸芋頭
內臓類:豬肝豬粉腸新鮮鵝腸皆是好吃之物,但對健康須多多關注的朋友則不宜多吃,我試了一小件豬粉腸,處理得乾淨,無異味。
豬肝
豬粉腸
新鮮鵝腸
其他:自家炸魚皮豬皮午餐肉稻庭烏冬水魷鬚,以稻庭烏冬最得我心,又滑又彈牙,雖然很飽,但怎也要吃一箸。
豬皮
自家炸魚皮
水魷鬚
得閒聚一聚,飲飽又食醉。人生快事!
冬瓜豬骨湯
珊瑚蚌,桂花蚌
自家炸魚皮
皇帝苗
2014-07-16 5988 瀏覽
香港人對打邊爐實在是鍾愛的程度,真的不分季節性! 所以誰說夏天不能開大冷氣打邊爐呢? 反而覺得夏天不用穿太多衣服打邊爐,更開心~ (不是藉口 XD) 找到一家不錯,而又就腳的鍋居火鍋專門店在長沙灣~當然立刻拉大伙兒朋友去啦! 喜歡這裡的裝潢~ 喜歡這裡的大圓桌,打邊爐就是跟朋友們邊吃邊喝最開心~由於我們十多行人,便叫了兩個鍋底,分別是 喇沙鍋 $68 及 夏日冬瓜鍋 $88! 喜歡嚐辣的我,當然比較喜歡喇沙鍋,這個鍋不算特別辣,帶有磨菇和洋蔥,覺得很惹味~ 而冬瓜鍋也不錯,吃完喇沙鍋後再試冬瓜鍋,不會覺得味道淡了,可能是放了很多冬瓜及咸蛋,清熱下火實在一流!實在食了太多不同款的食物~ 不能一一盡錄!手切肥牛 $138入口即溶的肥牛! 極品呢~ 脂肪的分佈像雪花一樣,每一片都很薄,牛味很濃郁,整碟一下子被吃光光~大家都認為實在太好吃了,所以不能不叫多碟!牛利托 $58 和極品牛肉粒 $68打邊爐當然不能缺少牛! 薄切牛利托,快熟又夠彈牙! 牛肉粒的脂肪分佈很漂亮,要多花點時間才能熟,牛肉粒軟腍,很容易便能咬開呢~鮮四寶丸 $68 和手打芝士牛丸 $58熟後這兩款丸真的有點難分~ 鮮四寶丸
喇沙鍋 及 夏日冬瓜鍋
實在食了太多不同款的食物~ 不能一一盡錄!

手切肥牛 $138
牛利托 $58 和極品牛肉粒 $68
牛利托 和 極品牛肉粒
鮮四寶丸 $68 和手打芝士牛丸 $58
熟後這兩款丸真的有點難分~ 鮮四寶丸中碰巧試了牛丸,真的是非常的彈牙,覺得手打丸比較好吃,因為平常的牛丸總會吃到太多筋。終於給我找到芝士牛丸(感動~ 因為吃了好幾粒都沒有芝士)小心的咬進去,是流心又很香的芝士,牛肉配芝士很夾!
鮮四寶丸 和 手打芝士牛丸
冰凍豆腐 $35 和 炸芋頭 $25
冰凍豆腐吸了喇沙的湯底,軟綿綿的豆腐帶點的酸辣味道,非常的惹味。炸了的芋頭果然不會散掉,帶點粉的芋頭~ 好吃!
冰凍豆腐 和 炸芋頭
桂花蚌拼珊瑚蚌 $98
覺得好抵食~ 打邊爐食海鮮是最好的~ 賞試了珊瑚蚌,好爽口!
響鈴 $35
樹記出品的響鈴~當然是必食啦! 浸了湯後,還是脆口的!
響鈴
美國桶蠔 $296 (兩份)
嘩! 打邊爐都可以食到大隻桶蠔!! 花了5-8分鐘,才能大概八成熟,吃的時候外面是脆口,而入面是帶點生,蠔很鮮很甜,還想再吃多一隻.

2014-07-14
牛利托 和 極品牛肉粒
冰凍豆腐 和 炸芋頭
2014-07-15 4836 瀏覽
無論春夏秋冬我都喜歡打邊爐..雖然好多人說打邊爐好熱氣..我覺得只要不即時把熱燙燙的食物即放入口的話..應該問題不大吧..用'滾'的烹調方法是健康的..哈這夜一大班朋友來到位於深水埗福華街’鍋居'..最喜歡多人打邊爐..因為可以試很多食物呢..店內裝潢偏向中國風..有大圓桌亦有卡位..先來混醬..我很奇怪的..本身不太喜歡蘸醬..但就喜歡攪攪震..其實又不太愛豉油..但因加了沙爹醬較稠身..所以都要加回一些豉油溝稀一點..喜歡這裡的沙爹醬..很香濃..(大肚太太其實不應太濃味..不過有時很難忍嘛..一餐半餐不怕吧>~<)其實只要湯底好..吃原味已很夠..麻辣花生和泡椒雞腳..很想吃..但大肚不能吃>~<肚餓唯有乖乖吃香脆的炸雲吞頂肚啦..我們叫了兩個特別湯底..分別是 : 招牌喇沙鍋 及 夏日冬瓜鍋..本身很想試招牌喇沙鍋..但又是大肚問題..不能吃太濃烈味道..對bb不好..所以乖乖的吃較清的冬瓜鍋啦..哈..不過始終死不甘心要一試喇沙鍋..就下了響鈴一試吧..一次啦..um..味道香濃惹味..不過對我來說辣了點..所以說..即使沒有阿b..我都不能單

店內裝潢偏向中國風..有大圓桌亦有卡位..
其實只要湯底好..吃原味已很夠..

招牌喇沙鍋 及 夏日冬瓜鍋
哈..不過始終死不甘心要一試喇沙鍋..就下了響鈴一試吧..一次啦..um..味道香濃惹味..不過對我來說辣了點..所以說..即使沒有阿b..我都不能單吃喇沙鍋..因自己本身只是bb級的辣味人.. 大熱天時..用冬瓜鍋作邊爐底都不錯丫..清清地又可消暑..
我們實在叫了太多太多食物了..就等我將我覺得較好味的寫下啦..
牛利托
牛利托..個人特別喜歡吃牛利..牛利托比平時的牛利多了一份爽口感..正..
極品肥牛肉粒
極品肥牛肉粒..不是講笑..真的很好很好味..有吃得出的肉鮮味..肥牛粒當然要帶點油脂啦..入口軟腍..太好吃..只售68元..超值..必吃之選..
手切肥牛(大)
手切肥牛(大)..亦是鮮味十足之處..我常覺得..一間火鍋店的海鮮與肉類..特別是牛一定要質素好..只要這些材料靚就值得光顧..
這裡的牛肉實在合格有餘..眼見充滿雪花已教人滿足..油脂分怖適宜..若人少少..單點一個湯底加碟牛已經吃得很快樂..哈^o^
脆肉鯇魚..
脆肉鯇魚..我是超愛吃脆肉鯇魚的..這個當然大愛啦..肉爽啖啖肉..最怕脆肉鯇魚片..因太多碎骨..這個剛剛好..骨肉分明~
桂花蚌拼珊瑚蚌
桂花蚌拼珊瑚蚌..兩樣都既爽口又鮮甜..
手打芝士牛丸
手打芝士牛丸..手打牛丸較有牛肉味..喜歡它的爆芝效果..吃時記得小心燙口呀..
自家炸魚皮.
自家炸魚皮..超大件的炸魚皮..我覺得稍為硬身..滾多一會吃會較好..若和平時一樣滾兩下就吃的話就太硬了..
響鈴
響鈴..出自出名多人排隊的'樹記'..我是第一次吃到..帶有豆香味..用這個放在喇沙湯底簡直入味非常..輕輕一浸已吸盡湯底精華..正~
豬肝
平時我很少吃這些..哈..只吃鵝肝..但我知道肝臟對大肚太太有益..所以試試..原來又幾好味喎..都是那句..只要料夠新鮮..湯底好..真是無得輸的..
美國桶蠔
很震撼的畫面呀..隻隻超大..其實我都不知自己可不可以吃..但眼見這麼吸引..當然忍不住啦..我深信只要滾熟就一定沒問題的..入口新鮮又肥美..太好吃了..
當晚其實還叫了很多其他材料呢..不過真的未能全都吃下..整體我吃過的..都覺得所有材料都夠鮮..料靚湯底正..自然會再有下次^o^
2014-06-23
招牌喇沙鍋 及 夏日冬瓜鍋
牛利托
極品肥牛肉粒
手切肥牛(大)
脆肉鯇魚..
2014-07-14 3556 瀏覽
這天,與不同的人說我今晚去打邊爐,大家的反應都是: 你打邊爐的嗎? 我不是特別特別喜歡打邊爐,但偶爾總想吃吃的,更何況在鍋居。店名雖是叫鍋居,但只是火鍋居,面積上一點也不窩居呢。店內的裝潢現代感中帶點中國的氣息,除了有大圓枱外,旁邊還有一排卡位,這樣打邊爐很舒適吧;而且地方清潔,吃得份外放心。這裡的醬料款式不算很多,但其實醬料多不多也沒有所謂的;因為只要湯底好,食物的味道已經很夠。實在沒必要特意沾這麼多醬汁,而且醬汁亦是其中一樣致肥的食物。很喜歡這裡的花生,花生香脆,帶麻辣,刺激味蕾。招牌喇沙鍋 ($68)是夜十多人,選了兩個渺底,雖叫喇沙鍋 ,但與平日吃的喇沙味道不太相同,如果視這個為普通的辣煲吃吃是不錯的,辣辣的很惹味。夏日冬瓜鍋 ($88)不喜歡吃辣的朋友,大可以選這個冬瓜鍋,特別是大熱天時,吃冬瓜消消暑,實在不錯喔。自家製鮮四寳丸 ($68)四寶丸,新鮮彈牙又美味,真材實料。極品肥牛肉粒 ($88)這牛肉粒真的很極品,牛味很濃,肉質很軟,充滿脂肪,入口帶著油脂,很喜歡。(Must-Try)大蝦雲吞 ($48)超大隻雲吞,只因當中的大蝦很大隻,大蝦鮮甜彈牙,用來打邊爐實在不錯喔。
店名雖是叫鍋居,但只是火鍋居,面積上一點也不窩居呢。
很喜歡這裡的花生,花生香脆,帶麻辣,刺激味蕾。
招牌喇沙鍋 ($68)
夏日冬瓜鍋 ($88)
自家製鮮四寳丸 ($68)
四寶丸,新鮮彈牙又美味,真材實料。
極品肥牛肉粒 ($88)
大蝦雲吞 ($48)
自製韭菜餃 ($48)
自家製的,有信心保證,粒粒飽滿,韭菜亦很新鮮。
冰凍豆腐 ($35)
打邊爐,我一定會吃豆腐的,因為豆腐健康美味又不胖。
芝士牛丸 ($58)
芝士丸吃過不少,但很少吃芝士牛丸,所以這個很特別喔,牛丸牛味濃郁,入口啖啖肉,絕對是真材實料。
牛脷托 ($58)
這裡的牛都做得不錯,這牛脷托的厚度剛剛好,入口帶些爽脆,牛味亦濃郁,入口還帶些油脂,很喜歡;愛牛的朋友不可錯過。(Must-Try)
手切肥牛 ($138x3)
看著這紋理的肥牛,很難抗拒吧? 這個厚度剛剛好,肉質很軟腍,入口帶著油脂,牛味非常濃郁,必吃!!(Must-Try)
蒙古羊肉片 ($58)
這羊肉片的羶味不算很強,這個肉質不及牛的軟,還可以吧。
響鈴 ($70)
來自樹記的響鈴,豆味份外的濃郁,很脆很美味。(Must-Try)
桂花蚌併珊瑚蚌 ($196)
打邊爐,大多時會點桂花蚌和珊瑚蚌,鮮甜爽口美味。
美國桶蠔 ($296)
大大隻蠔,味道鮮甜,爽口中帶點creamy,肉質很軟很肥美。
烏冬
大家都說這裡的烏冬是不錯的,一吃後,真的是不錯,很滑帶彈牙,不妨一試。
對我來說,打邊爐,最重要的便是牛牛;而這裡的牛牛質素是不錯的,牛味濃郁,帶著脂肪,份外美味;而響鈴亦很美味。