2018-11-09 2126 瀏覽
一直都很想去這間試食,但遲遲都訂不了岩時間,今次剛好,終於有機會試到了,真是非常期待。我們7個人,點選了鮑魚,蝦,元貝,花甲,大尾尤,貢丸,農場雞件,響鈴卷,豬腩片,鴨血,美國肥牛,另加了北寄貝。首先講海鮮先啦,真的超級新鮮,什麼點彈牙,點鮮甜,我諗唔需要我多講啦。一句到尾,只要海鮮新鮮,不需要點醬汁也超好食。除了知道海鮮新鮮,令我最驚喜就是,牛,豬,雞,丸🤔🤔🤔 通常都有點hea, 但這店又不是,雖然不是什麼超級靚的食品,但最基本都想像不了,咁新鮮海鮮價錢,其它配料還唔錯,入得下口,這是值得一讚重點。真是沒有什麼好批評的地方,值得一試,食完再食👍👍👍

真是沒有什麼好批評的地方,值得一試,食完再食👍👍👍
  • 花甲
  • 美國肥牛
  • 鮮蝦
2018-10-31 1836 瀏覽
上次食係5,6年前, 印象中都幾有質素, 但今次食, 仲好食左, 今時今日, d 餐廳多數愈做愈退步, 呢間難得$200免加一, 呢個價錢已經不妨一試, 不過唔包飲品,一人一支$16樽裝飲品, 加埋都抵食先尼2款指定海鮮, 蜆屬正常級數, 差一隻就全開, 蟹肉肥美, d 膏勁多, 溶左一半響粥, 一半就咁食, 香口再尼5款自選海鮮, 全部都好新鮮好食, 特別係鮑魚同北寄貝, 勁巨大, 而且好鮮甜, 花甲都夠哂厚肉, 好滿足加$30要左2隻打得死人ge 馬甲貝, 驚喜, 絕對抵加仲有8款配料, 唔係任食, 但份量足夠, 唔係某間手工鍋咁每樣按人頭得一塊咁寒酸, 推介台灣腸, 花膠仔同魚腐, 花膠一兜有6,7塊大大塊, 勁抵食哂d 料就叫人尼加米同幾種配料(有好味豬油渣同菜膽), 滾一滾食得, 個粥並無出面蒸鍋果種鮮橙色, 但南瓜味甜, 食落仲有好鮮ge 蟹味, 唔好俾佢唔起眼ge色水呃左我地兩個食量大ge 男人食完都肚脹脹, 飽住走, 呢間真心推介不過起碼要提早一星期book, 我book 左2次都full lol

加$30要左2隻打得死人ge 馬甲貝, 驚喜, 絕對抵加

指定海鮮 蜆, 蟹
花甲 多寶魚 大尾魷
鮑魚, 北寄貝
2018-10-25
指定海鮮 蜆, 蟹
鮑魚, 北寄貝
2018-10-29 1247 瀏覽
朋友不斷介紹呢間鍋心粥底火鍋比好,話好正,今次終於試到啦。其實之前試過walk in 但食唔到!因爲booking太full。今次book定位!就可以座定定等食啦。座左一陣店員已經開始上海鮮比我地,其中有肉蟹、同埋五款當日時令海鮮,包括有鮑魚、花甲、蝦、魚等。見到這麽多海鮮都已經覺得好抵食!座位旁邊清晰寫左各類海鮮的煮幾耐的指示,仲有記時器比我地。肉蟹好鮮甜,又多肉食完都好想再食,其他海鮮都非常新鮮,蝦仲識跳!食曬海鮮就可以點肉類/蔬菜打邊爐。 *強烈建議大家不會叫大多的肉類,否側最後的粥會有點膩!收費係$220/位,無加一服務費。有感多海鮮真心好抵。

2018-10-20
2018-10-28 1178 瀏覽
有朋友介紹鍋心粥底火鍋,話食過好好味😋於是我地約齊人,搵晚齊齊去食~呢間鋪太太太愛歡迎至少要一個星期前打去訂位,因為好full!都唔會接受talk in客,有興趣既朋友仔記得提早訂位!訂左晚上8:30分,去到鋪頭只係8:15,門口已經塞滿晒人,全部都係等緊入去既人8:30開始安排入座首先簡野食先😋😋😋店員好醒目咁一早執好人頭份既海鮮,唔洗等好耐已經送到過黎!大肉蟹!主角👑放落粥底煮果陣隻腳仲識旭,好鮮甜多肉👍🏻元貝個size中等,煮兩分鐘食得!北寄貝!!爆多汁,好甜D蝦太生猛,要搵個碟come住😂😂😂牛肉好食!唔錯唔錯呢個店員叫煮30秒!鮮甜彈牙👏🏻👏🏻👏🏻朋友要求叫的雞骨丸,都幾特別!第一次食😂幾好味其實仲有其他配菜,水準都高,我就唔逐一講解食晒所有野,上粥!好食到喊🤤😭但太飽食唔晒,打包番屋企食個粥有南瓜粟米,芋頭因爲朋友唔食我地走左,店員比多份南瓜😋甜!一定會再食!抵食!
有朋友介紹鍋心粥底火鍋,話食過好好味😋
於是我地約齊人,搵晚齊齊去食~
呢間鋪太太太愛歡迎
至少要一個星期前打去訂位,因為好full!
都唔會接受talk in客,有興趣既朋友仔記得提早訂位!

8:30開始安排入座
首先簡野食先😋😋😋

店員好醒目咁一早執好人頭份既海鮮,唔洗等好耐已經送到過黎!

大肉蟹!主角👑放落粥底煮果陣隻腳仲識旭,好鮮甜多肉👍🏻

元貝個size中等,煮兩分鐘食得!

北寄貝!!爆多汁,好甜

D蝦太生猛,要搵個碟come住😂😂😂
牛肉好食!唔錯唔錯

呢個店員叫煮30秒!
鮮甜彈牙👏🏻👏🏻👏🏻

朋友要求叫的雞骨丸,都幾特別!第一次食😂幾好味
其實仲有其他配菜,水準都高,我就唔逐一講解

食晒所有野,上粥!好食到喊🤤😭
但太飽食唔晒,打包番屋企食
一定會再食!抵食!
2018-10-27
2018-10-13 1795 瀏覽
朋友生日 一班人諗住打邊爐最後決定食粥底火鍋呢間聽聞好出名短期已經開左幾間分店朋友提前左成2個星期 成功book到位入面好貼心 有晒提示教你海鮮要烚幾耐上菜速度快D蝦新鮮到自己跳落個鍋度😂講真 呢間真係食過咁多海鮮火鍋最新鮮既一間超級鮮甜食完海鮮已經好飽最後店員再加稀飯煮了個粥本來飽到已經食唔落但店員極力推薦個粥就諗住食幾淡試試就算啦 點知一試就成碗清左因為真係好正所有海鮮既鮮味入晒個粥到值得推薦👍🏼👍🏼👍🏼
朋友生日 一班人諗住打邊爐

因為真係好正
所有海鮮既鮮味入晒個粥到

值得推薦👍🏼👍🏼👍🏼
2018-09-16
15 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
2018-09-25 1671 瀏覽
This is one of the best congee hotpot restaurant in Hong King, the price is reasonable and the seafood are fresh, and the pork and the beef are also good. After the hotpot, you can make a delicious congee with all the taste of food u have added before! But you must book at least 1day beforehand in order to get a seat, you can never walk-in as it’s always full!
  • 美國肥牛
2018-09-21 1901 瀏覽
啱啱嚟到附近,八卦緊有乜好食,平時鍾意打邊爐我,今次表妹介紹呢個粥底邊爐幾好喎,咁唔啱就係我停咗車嘅對面, 見到一大堆人喺度排隊,就來想碰碰運氣有冇位,因為聽說他要訂座的,好在有位即刻坐低試試,首先有蟹同埋貝殼類,開咗個粥底,俾你選擇五款海鮮類,包括蝦、蟹、鮑魚、貝殼類等..海鮮食材新鮮,仲有八款配菜選擇,一樣咁新鮮,有准山、花膠仔幾特別,出單都快手,最細心係有每種食物煮的時間,有個個計時器比你用,非常細心,員工服務都好好,會再幫襯。
2018-09-21
3 分鐘 (堂食)
  • 花甲
  • 鮮蝦
2018-09-13 2636 瀏覽
天氣開始轉涼了,打火鍋是最好的選擇。很久沒來鍋心了,喜歡它是粥底火鍋,配海鮮吃,特別清甜。今次去了佐敦分店,地點在吳松街,美食街集中地,在酒店隔離。加上朋友第一次來香港,順便帶她去廟街走一趁,見識下香港特式的夜生活。同平時的火鍋不同,有很多指引,恐怕顧客不懂烹調,真的非常細心。 海鮮的品種很多,選擇了鮑魚,大海蝦,肉蟹,多寶魚,花甲,黃金蜆等海鮮。當天特價海鮮,有蟶子皇,30元兩隻,超抵吃,沒有沙,我們叫了兩份。還有七款自選配料,最好吃是自家製手打雞骨丸,將雞軟骨打成細細粒,拌埋雞肉,好有咬口,真的只有鍋心才有得吃,別處未食過。黑毛豬梅頭肉,美國肥牛,花膠仔,響鈴卷,魚皮餃,王芽白。最後吃到尾聲,梗系輪到鮮味十足的粥出場,超滋味,白粥變了有味粥,但沒有味精的,妙絕。
大蜆
多寶魚
大海蝦
蟶子皇
自家製手打雞骨丸
黑毛豬梅頭肉,美國肥牛,花膠仔,響鈴卷,魚皮餃,王芽白。
白粥
2018-09-10
5 分鐘 (堂食)
鮑魚
肉蟹
大海蝦
蟶子皇
自家製手打雞骨丸
2018-09-13 1242 瀏覽
舊同事生日選擇左呢間餐廳,用餐時間6至830,或者830至11。平日食飯當然要 早啲嗰時間啦 打工仔聽日又要返工 未order嘅時候佢哋已經放低咗一碟蟹同埋一碟硯, 跟住之後就可以揀五款海鮮 同埋八款其他材料 海鮮方面我哋揀咗蝦魚花甲 天鵝杯同埋鮑魚 再嚟響鈴牛肉豬肉雞肉 金菇 魚皮墨魚丸 魚皮, 每位200大元免收加一 本小姐初初以為會畀啲普通嘢 完全諗唔到 所有海鮮 係超新鮮 首先講下隻大肉蟹 多肉隻蟹鉗勁大隻 話說 本小姐徒手將啲大肉蟹放落鍋粥裏面 跟住個其中一個姐姐 好緊張 行埋嚟叫我唔好用手呀 啱啱先斬開咗仲識旭 小姐0.01秒 即刻放手 真係好危險其他海鮮相繼上台 啲蝦超生猛佢哋要用另外一隻碟 冚住以防佢哋跳出嚟 點知佢哋應該真係得冚唔好 有兩隻跳咗出嚟 同行嘅女士們都 大叫 跟住再嚟碟魚 真係估佢唔到竟然俾條超新鮮嘅多寶魚我哋本小姐咁大個女 都係第一次打邊爐食呢隻魚 食落滑捋捋 我估應該有好多omega-3跟住其他 配料都上啦。雞肉牛肉豬肉都係好新鮮, 墨魚丸都好彈牙, 魚皮夠薄身 跟住差唔多八點鐘嘅時候其實我哋 仲有好多嘢未食曬 佢已經叫我哋快啲食然後要 加啲粥落去 時

跟住其他 配料都上啦。雞肉牛肉豬肉都係好新鮮, 墨魚丸都好彈牙, 魚皮夠薄身 跟住差唔多八點鐘嘅時候其實我哋 仲有好多嘢未食曬 佢已經叫我哋快啲食然後要 加啲粥落去 時間超緊迫 點解?? 因為 餐廳已經講明要我哋最遲六點半 要到 本小姐嘅舊同事都係遲到大王 佢哋 成七點幾先到 人哋下一輪真係準時八點半開始的 所以食到超趕 我都淺嚐咗半碗粥 真係超好味 所有海鮮嘅精華都落曬裏面 好啦臨急臨忙喺身諗住走人啦 竟然唔記得食喺我隔離嗰啲響玲 唯有叫其中一位打包回家啦

整體嚟講 呢度啲嘢食真係超新鮮,尤其是係啲海鮮 ,座位真係有少少逼迫的 不過佢嘅性價比真係超高 真係值得推介 一定會再嚟
2018-09-12
  • 多寶魚
2018-09-09 883 瀏覽
天氣稍為涼咗少少🌬 #小秘書 班「邊爐腳」已經蠢蠢欲動,安排飯局👀 今年打響頭炮嘅係 鍋心粥底火鍋 - 佐敦 店🍻 其實 #小秘書 聽就聽過呢間餐廳個名好耐,但係幫襯就係第一次。#鍋心 嘅海鮮選擇唔多,今日羔蟹做咗主角😋好飽肉又多羔,仲有好生猛嘅鮮蝦同鮑魚💦 其餘嘅都以貝殼類為多🐟🦐 我仲以為用粥水滾熟哂啲海鮮,個粥底會好甜... 不過唔知係咪我哋一邊煮嘅時候,服務員一邊幫我哋加咗幾次粥水,搞到愈煮愈無哂啲鮮味😌 臨尾嘅時候,服務員仲加送咗一碗「杰撻撻嘅豬骨粥底」+鍋心五寶「豬油渣、芫荽、菜脯粒、大頭菜、冬菜」 落煲粥入邊搞勻... 但係味度都係爭咁啲,朋友仔仲誇張到要加啲豉油落粥釣味😅🤣 成煲粥真係好淡口!不過加埋飲品都係$230@ 算係ok啦!

2018-09-09
2018-09-06 739 瀏覽
前幾日去食完大圍果間,佢有分開兩間開放,入到去已經會幫你開好晒爐,醬油配料全部會整齊放台自己簡,一開始係簡5款海鮮有,另外有兩款包括蟹係另送,一共7款海鮮,海鮮全部都好新鮮,鮑魚聖子都算大隻,而且份量足夠,其他配菜份量都好足夠,我兩個人去食飽到嘔禁濟,係最後個粥底係用反食剩既海鮮湯底加南瓜芋頭同粥,原汁原味~個服務員仲會問你粥要結啲定稀啲幫你分配去煮!服務態度極好,上層係有一至兩個服務員去為四至五張枱服務,而且隨叫隨到,價錢都係物有所值,值得推介!
2018-09-02 764 瀏覽
以前食過幾次粥底火鍋,覺得海鮮用粥底去煮唔單止保持到海鮮嘅鮮味,最後嘅粥底亦會變到好甜好好味,所以印象好深刻。建議提前預約定座位,咁就唔使排隊等位啦。今次朋友帶我嚟呢間鍋心粥底火鍋真係好正好抵食,$200一位已經可以食到好多款海鮮,有蟹,蝦,象拔蚌,扇貝,蜆,鮑魚等等,分量又多又新鮮,超級抵食!精華所在一定係個粥底,充滿海鮮甜味,就算我哋食完海鮮已經食到好飽,但係都忍唔住會食晒成個粥,唯一覺得可惜嘅就係個粥太少唔夠分哈哈。
2018-08-25 882 瀏覽
鍋心個名聽咗好一段時間,終於同兩個好姐妹一試,因為海鮮太鮮甜,成個過程三個只係食同講好好味、好鮮甜,我哋點咗扇貝、刀馬貝、蜆、白蜆等,鮮味無比,肥牛、豬豚肉 肥瘦適中,魚皮餃都必食,土耳其汽水都好飲好香萍果味,追加食物都係2O蚊碟,份量剛好,最後鮮味粥底,加咗南瓜芋头菜甫油渣剛好每人一碗多少少,真係一啲都無浪費"正",唯獨欠少少蔬菜,或者有小小生菜絲就更完美 (純粹個人意見)又一極力介推,下次試吓佢嘅蒸海鮮
2018-07-24 1579 瀏覽
系朋友介紹我黎食💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ 認真無介紹錯💕💕佢分左幾個時段 敢我就系食最早個輪 最好預先book位☎️因為都好full下 walkin就真系要睇運氣啦!見到有個客7:30 walkin入黎 好彩仲靜一張枱 不過就8:30一定要交枱🍽🍽今次同男朋友两個黎食 $200@1 無加一 不過就唔包飲品!但又海鮮又打邊爐 呢個價錢真系好抵啦!啲海鮮好新鮮 啲蝦黎到仲跳得好勁🦐🦐 要搵個碗禁住佢地😹😹啲蟹都唔差 一人半隻 都有膏🦀🦀質素中上👍🏻👍🏻👍🏻最有驚喜係個粥底🥣🥣 加啲芋頭同南瓜🎃仲有其他配料,調味料!超好味!!!😱😱就算好飽都食左幾碗無收廣告費 真心推介 值得一試🙌🏻🙌🏻🙌🏻
系朋友介紹我黎食💁🏻‍♀️💁🏻‍♀️ 認真無介紹錯💕💕
啲海鮮好新鮮 啲蝦黎到仲跳得好勁🦐🦐 要搵個碗禁住佢地😹😹
啲蟹都唔差 一人半隻 都有膏🦀🦀
質素中上👍🏻👍🏻👍🏻
超好味!!!😱😱就算好飽都食左幾碗
無收廣告費 真心推介 值得一試🙌🏻🙌🏻🙌🏻
小編除左係邊爐愛好者,重係海鮮既 FANS!!!唔知您又係唔係呢?😊今次小編黎到鍋心粥底火鍋(佐敦分店)😊200蚊加一,到底係包左幾多款海鮮呢? (1)肉蟹 (2)鮑魚 (3)大蚌類 (4)花甲類(5)沙白類 (6)魚類 p.s 花甲、沙白都無沙!!! 好鮮甜!!! 不過肉蟹就要花多d時間去食,重有好多膏~>v<😊🐟💬推介菜式:(1)西班牙黑毛豬梅頭片及腩肉有入口即融既感覺,多數打邊爐都係食牛,但估唔到豬都會咁好食!!!(2)🐔雞骨丸好似食緊雞軟骨咁,大家可以試呀XDD😍😍🐟📝:8.5/10🔖大家去食晚餐時注意,一定要BOOK位,同埋只有1830及2030,2個時段。🔖一定要留肚食粥底,有晒海鮮的味道!!配料亦都好好食~~~🔖飲品係唔包的,不過大家可以試下飲佢個椰奶!!! 椰奶味十足,唔會好似溝左水咁!!!!
😊
今次小編黎到鍋心粥底火鍋(佐敦分店)
😊
200蚊加一,到底係包左幾多款海鮮呢?

(1)肉蟹

(6)魚類

🐟💬推介菜式:
(1)西班牙黑毛豬梅頭片及腩肉
(2)🐔雞骨丸
好似食緊雞軟骨咁,大家可以試呀XDD
😍😍
🐟📝:8.5/10
🔖一定要留肚食粥底,有晒海鮮的味道!!配料亦都好好食~~~

2018-06-07
  • 西班牙黑毛豬梅頭片