2023-08-22 75 瀏覽
鐵板超喺尖東,位於九龍香格里拉酒店對面,位置方便幾容易搵到。餐廳有五至六個座位區,每區都有一塊鐵板同師傅準備就緒。lunch時間下午12:30至6:30離座有全單六六折優惠。set lunch好抵食,大大隻南非鮑魚,大蝦,銀鱈魚,帆立貝,總共四款海鮮,加上和牛厚燒,蝦乾蟹子炒飯,但嗰度要瞓個晏覺先舒服。師傅煮鮑魚好有功力,有淡淡的牛油香同焦香。銀鱈魚雖然厚身,但好juicy 。最重要係魚皮好似薯片咁脆。牛肉都好水潤,有瓜同番薯配搭。炒飯用日本圓粒米,加入蟹子,煙肉,蛋同葱。
2023-08-22 54 瀏覽
或者「鐵板超」的「超」是來自超人的,滿店佈滿超人。今天來到適逢有66折,也不客氣入去試試openrice人氣推薦的鐵板超。點了一份二人餐,一桌十人,大廚在食客面前親自煮食,讓人一面欣賞廚師的手藝,一面感受廚師的烹飪技巧。前菜,沙律,鮮甜味美。頭盤是帆立貝,大海蝦,南非活鮑魚,全部新鮮上枱,鮑魚仍緩緩起伏,再由廚師現場處理,令人食指大動。每一道菜都經過火紅的鐵板洗禮,色香味俱全,卻沒有什麼油煙四散。羊架,大廚以熟練的手藝分割,令人回想起當年陳老師上課教說的「刨丁解牛」,果然不虛,再將羊肉每一面的烘熟,沒有濃濃羊羶味,卻食到啖啖香的羊肉。蝦乾蟹子炒飯,最值得推薦給大家,炒飯顆粒分明,色澤金黃,軟硬適中,爽口,以手藝來說,這炒飯不妨一試再試。
或者「鐵板超」的「超」是來自超人的,滿店佈滿超人。

前菜,沙律,鮮甜味美。

2023-08-22
  • 蝦乾蟹子炒飯
2023-08-22 84 瀏覽
🍴𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶位於尖沙咀既鐵板超係一間開業超過20年既日式料理餐廳,簡直係老字號,聽講餐廳既命名之所以叫鐵板超既原因係因為老闆好熱愛超人,所以餐廳都可以睇到好多唔同既超人陳列出嚟。中意超人既朋友仔不妨一試❤️餐廳既每一道菜都好用心,成餐都好似睇表演咁精彩。雖然冇精美既擺盤,但食材既新鮮一樣可以搭夠。💰$800+ For one📍HKG鐵板超 (尖沙咀)尖沙咀麼地道61號冠華中心地下1號舖
🍴𝗧𝗲𝗽𝗽𝗮𝗻𝘆𝗮𝗸𝗶

💰$800+ For one

📍HKG
鐵板超 (尖沙咀)
尖沙咀麼地道61號冠華中心地下1號舖
2023-08-06 56 瀏覽
趁着同老婆周年紀念放假即刻book呢間鐵板超,因為呢間鐵板燒做緊午市66折非常之吸引,午市套餐有南非鮑魚,龍蝦,和牛非常之吸引😍嘩,呢度到裝修非常之靚仔,裝修仲見到好多鹹蛋超人模型非常之有日本feel🫢仲有師傅親自服侍你👍頭盤蔬菜沙律,清一清個胃準備豐富午餐☺️職員拎咗一盤海鮮有龍蝦,非洲鮑魚,銀鱈魚非洲鮑魚,仲喺度跳跳紮非常新鮮,師傅用鐵板再加調味料,將鮑魚整得非常之好味,非常之香啖啖肉鮑魚好爽彈牙😋之後隻大龍蝦嘅師傅煎皮拆骨,再加上師傅將全部最多龍蝦肉嘅部位好方便俾我一嚿一嚿食落肚🫢師傅將個龍蝦頭拎去整海鮮湯非常之多元化👍銀鱈魚師傅剪得非常之香口,啲肉仲好滑👍仲有和牛,師傅將佢整成和牛肉粒五成熟師傅控制得好好👍最後師傅仲整咗個超級炒飯真係非常之好味好滿足🥰🥰🥰

頭盤蔬菜沙律,清一清個胃準備豐富午餐☺️

職員拎咗一盤海鮮有龍蝦,非洲鮑魚,銀鱈魚

銀鱈魚師傅剪得非常之香口,啲肉仲好滑👍

仲有和牛,師傅將佢整成和牛肉粒五成熟師傅控制得好好👍

最後師傅仲整咗個超級炒飯真係非常之好味好滿足🥰🥰🥰
2023-08-02 45 瀏覽
小胖友朋友生日,佢又鐘意食鐵板燒,所以上網搵到呢間價錢唔算太貴又好評的餐廳佢的位置好方便,尖東站一出就到,最適合last min 的朋友🤣 內部空間好大,坐得好舒服下,如果人多可以獨霸全間房未煎前菜前,佢地會先上份沙律,酸酸地俾你開下胃先,前菜係香煎鵝肝配法包,師傅係客人面前烹調,鵝肝嘅香味一路煎一路漂過過嚟,增加對食物的期待😊 鵝肝厚度適中,一咬落去,油脂係口中爆裂,十分滿足😌食完油膩的鵝肝,配塊酸甜的煎菠蘿,解下膩之後就上主菜,香煎鮑魚,龍蝦,和牛比起中式烹調方法的鮑魚,鐵板燒方式的鮑魚唔會太煙靭,又食到海鮮嘅甜味龍蝦,和牛同鐵板燒簡直係靈魂伴侶,十分適合,鐵板燒嘅香氣配搭肉香,每啖都係滿足 食完油膩嘅肉類,師傅會用煎肉的油脂炒蔬菜和飯,蔬菜清爽脆又香,加碗海鮮味噌湯,真係又飽又滿足餐廳的價錢唔貴,一路食又有表演睇,真係值回票價,重點係海鮮新鮮,用鐵板燒嘅形式釋出原本嘅甜味,大推
內部空間好大,坐得好舒服下,如果人多可以獨霸全間房

之後就上主菜,香煎鮑魚,龍蝦,和牛

之前朋友生日,佢話去咗日本之後一直好想食返鐵板燒,之後我上網搵見到呢間Lunch 有66折優惠,let’s go!!!🌟二人前 $2088(66折前)餐廳有好多唔同選擇,我哋揀咗中價位嘅鐵板燒套餐🫶🏻包括:南非活鮑魚、大海蝦、法國鵝肝、日本A4和牛厚燒、蝦乾蟹子炒飯、沙律、前菜、季節野菜、炒雜菜、海鮮湯、甜品🌟 南非活鮑魚 + 大海蝦鮑魚好新鮮多汁,經過廚師烤製同調味,更能夠帶出鮮味,仲保持住爽口彈牙嘅口感;大海蝦都係超鮮甜,肉質結實彈牙😍🌟法國鵝肝法國鵝肝係高級料理嘅代表之一,鵝肝肥美鮮嫩,廚師簡單烹調已經完美呈現出鵝肝嘅豐富口感,最後用菠蘿中和肝嘅油膩感,令整個味道層次更上一層樓~🌟 日本A4和牛厚燒豐富嘅脂肪比例形成吸引嘅大理石紋理,簡單用鹽同埋黑椒調味已經帶出肉質鮮美,入口即融😋牛味喺口中爆發!🌟蝦乾蟹子炒飯炒飯簡單但係最考驗廚師功架,係滿滿嘅蛋香再加上豐富嘅蝦乾、蟹子、火腿,口感脆卜卜,好有鑊氣!🌟豆腐雪糕最後用豆腐雪糕完結呢個lunch~同傳統雪糕相比,豆腐雪糕嘅口感更細膩及更清爽🍃

🌟二人前 $2088(66折前)
餐廳有好多唔同選擇,我哋揀咗中價位嘅鐵板燒套餐🫶🏻

🌟 南非活鮑魚 + 大海蝦

豆腐雪糕
日本A4和牛厚燒
豆腐雪糕
2023-08-01 31 瀏覽
同男朋友週年紀念日,佢竟然帶我黎呢間高級鐵板燒食好西,勁驚喜!我地兩個叫左個兩人前嘅R餐。前菜係沙律同芥末生八爪魚,清爽新鮮;仲有芝麻魚仔,調味好正好香口。之後鐵板燒師傅show俾我地睇即將會燒嘅食材,全部都好生猛!南非活鮑魚仲keep住郁添~經過師傅嘅巧手燒製,即刻化身為口中嘅美味,口感爽脆,令我地印象十分之深。燒大海蝦更加犀利。師傅嘅鐵板神功出神入化,係鐵板度幫蝦剝殼,燒到啲蝦膏香味四溢,之後品嘗果然肉質彈牙,蝦膏更出色。我地揀咗法國鵝肝,配搭多士同菠蘿食,仲點綴咗啲義大利黑醋,完美balance咗鵝肝嘅肥,心思巧妙。仲有日本A4和牛都不得了,師傅燒緊已聞到飄香,同香脆蒜片同食,我同男友都讚不絕口。師傅仲炒咗個蝦乾蟹子炒飯比我地,果然鐵板度炒鋤犁嘅飯更加粒粒分明,好好食。季節野菜都正爆,尤其係個蓮藕,爽脆又有鐵板燒嘅獨特風味。除此以外,炒雜菜同蜆湯都好味,仲有個雪糕送添!最令我地歎為觀止嘅係師傅係我地食飽之後問我地想畫咩公仔同字,之後竟然徒手係鐵板度畫咗出黎,我地實在係佩服!好多謝師傅之後耐心幫我地影相,wrap up咗好開心嘅一餐。
2023-07-25 41 瀏覽
X餐 2人前 $2488沙律,前菜,季節野菜,及炒椰菜,海鮮湯,甜品前菜:芥末八爪魚,琥珀合桃芥末八爪魚小辣,可以刺激味蕾琥珀合桃香口活鮑魚 鹽提升個鮮味配Wasabi 燒汁鮑魚爽口,配搭汁好香大蝦 蝦膏汁 蒜蓉 日本清酒蝦頭本身既膏做蝦膏汁,味好濃,好入味鵝肝好香口,入口易溶既感覺日本番薯 紫色 黃瓜 蓮藕薄切包住啲蒜同蔥 好香,味濃荔枝味雪糕香荔枝味但唔會太甜,仲可以解油最後最驚喜嘅一定係佢嘅畫公仔鐵板,師傅畫得好似,而且左右手或者掉轉寫字佢都係畫得好靚🥰🥰午餐仲有六六折,價錢都幾合理,真係好鍾意佢嘅畫公仔
X餐 2人前 $2488

沙律,前菜,季節野菜,及炒椰菜,海鮮湯,甜品

前菜:
芥末八爪魚,琥珀合桃
芥末八爪魚小辣,可以刺激味蕾
琥珀合桃香口

活鮑魚
鹽提升個鮮味配Wasabi 燒汁
鮑魚爽口,配搭汁好香

大蝦 蝦膏汁 蒜蓉 日本清酒
蝦頭本身既膏做蝦膏汁,味好濃,好入味

鵝肝
好香口,入口易溶既感覺

日本番薯 紫色 黃瓜 蓮藕
薄切包住啲蒜同蔥
好香,味濃

荔枝味雪糕
香荔枝味但唔會太甜,仲可以解油

午餐仲有六六折,價錢都幾合理,真係好鍾意佢嘅畫公仔
2023-07-07 43 瀏覽
同老闆喺尖東嗰頭見完客,難得老細請食飯,搵做緊六六折嘅鐵板超食Lunch😋入到去餐廳環境都幾大幾舒服,有好幾間大房,餐廳老闆擺咗好多私人珍藏嘅超人figure喺店入邊,俾愛好者觀賞😍揀咗個R餐~先上沙律🥗同埋兩個前菜:芥末八爪魚+脆魚核桃😋第一道菜係南非活鮑魚鮑魚好大隻,仲郁下郁下好新鮮,肉質彈牙鮮甜,正👍之後係大海蝦🦐師傅三兩下手勢就成功起殼拆件,蝦頭煎得香脆,蝦肉嘅肉質亦好彈牙,比起平時食開嘅虎蝦濃味好多,勁正👍仲有銀鱈魚🐟銀鱈魚煎到皮脆肉軟,皮同魚分開煎,魚皮煎到好似薯片咁脆卜卜,肉亦煎到好嫩滑!😋A5和牛厚燒🥩煎到外焦內軟,牛嘅油香味好正,裡面保持粉嫩,充滿油脂肉汁,入口即融,油脂大爆發,油脂佈滿味蕾,令人回味無窮!海鮮湯及炒雜菜及炒雜菜一啲都唔馬虎,真材實料👍蝦乾蟹子炒飯炒飯用咗蝦乾,蛋同蟹籽,我要求咗多蔥嚟嘅飯粒粒分明,好惹味!服務方面,侍應主動加茶加得好密,食物新鮮質素高,廚師調味火喉控制得宜😋價錢雖然唔算平,但食物嘅質素同服務值回票價,而且仲有66折,超抵👍

揀咗個R餐~
先上沙律🥗同埋兩個前菜:芥末八爪魚+
脆魚核桃😋

第一道菜係南非活鮑魚
鮑魚好大隻,仲郁下郁下好新鮮,肉質彈牙鮮甜,正👍

之後係大海蝦🦐

仲有銀鱈魚🐟

A5和牛厚燒🥩

海鮮湯及炒雜菜及炒雜菜
一啲都唔馬虎,真材實料👍

蝦乾蟹子炒飯
炒飯用咗蝦乾,蛋同蟹籽,我要求咗多蔥
嚟嘅飯粒粒分明,好惹味!

2023-07-06
  • 日本A4和牛厚燒
  • 銀鱈魚
  • 大海蝦
今天下午提早完成於尖東客戶那裡的銷售事情,心情非常高興,今月上旬已完成半個月目標,決定食貴D獎勵一下自己。於是便到這間早已在電視飲食節目介紹過的中檔日式桌前烹調的日式雙鏟鐵板燒——鐵板超。由於是下午茶時段,進店後原來只有我和友人兩位客人,我倆可以在一個包房內,獨享一位資深日式雙鏟鐵板燒師傅的廚藝。只能說聲:正正正。最終決定點選中價的套餐。鐵板燒師傅端出的食材擺盤賣相,竟然和餐牌中的照片無甚差異,太厲害了。南非活鮑魚==>鮑魚味濃郁,加上師傅烹煮時間掌握得好,勁好味。印尼大海蝦==>輕微焦香的肥美蝦肉,再配上豐富的蝦膏,極致的惹味。匈牙利鵝肝配多士==>油膩感較輕薄,進食時沒有咁大罪惡感,好想多吃幾件!蝦乾蟹子炒飯==>小小一碗飯,配上大手筆的櫻花蝦,再經師傅多重工序炒約5分鐘,好乾身、夠飽肚又美味,強烈推薦。至於其餘主菜前後的小巧美食,就不用多讚,各位口腔期朋友,自己睇相啦。

二人前日式鐵板燒套餐餐牌
$2088

匈牙利鵝肝多士

櫻花蝦乾日式鐵板炒飯

二人前日式鐵板燒套餐餐牌
$ 2088
櫻花蝦乾日式鐵板炒飯
2023-06-23 66 瀏覽
呢間鐵板燒真係老字號,裝修好靚仔,設備好齊全,牆上仲擺滿咗啲日本手板模型。到咗到見到午市有六六折優惠,我就揀咗中午去試下啦。師傅好有心機好有禮貌,一邊同我傾計一邊介紹啲食物,真係好享受呀!啲南非大鮑魚新鮮得嚟,個肉好大塊好彈牙,師傅推介食啲酸甜醬一齊食更加好味。啲大海蝦用啲蝦膏同埋蒜蓉、檸檬、清酒去燒,啲味道更加鮮甜,煮得微微焦香,好好食。啲法國鵝肝煎得微微焦香,但啲內裏嫩啦,食落個油脂爆發,啲多士香脆得嚟,食埋啲菠蘿酸酸甜甜好啱解咗油膩感。呢個日本A4和牛厚燒真係好出色,油脂分布好平均,啲肉質好靚仔,啲牛肉好似雲石咁靚😳😳啲蝦乾蟹子炒飯上面仲放咗啲蝦頭,好邪惡呀,啲飯加啲蛋再加啲蝦乾蟹子炒得粒粒分明,好味。最後重有甜品係荔枝味雪糕,好好味!總的來說,鐵板超真係好正!

最後重有甜品係荔枝味雪糕,好好味!

總的來說,鐵板超真係好正!
2023-06-17 58 瀏覽
尖東方向喺九龍Shangri-La對面,有間食日本鐵板燒,記得以前有間同名嘅喺旺角區,相比起尖東位置,平日會較多上班一族。舖頭入面地方都唔少,有幾間六至八人房。餐牌上有超過20種set lunch 嘅選擇,有南非鮑魚,海蝦,龍蝦,銀鱈魚,聖子等。我揀咗龍蝦餐,配上帆立貝同銀鱈魚,帆立貝有個紫菜醬汁好refreshing,不敢飲埋啲汁入口。師傅煮龍蝦嗰陣仲有埋個表演環節 - 熄燈放火。龍蝦大大件,有焦香味,配上龍蝦膏香蔥爆炒。銀鱈魚充滿油脂香,魚皮仲脆卜卜,好鬆化。A4和牛厚燒外面脆內軟,師傅功力好足夠。
朋友介紹這間鐵板燒,值得一試平日6:30前埋單,享六六折優惠套餐也有優惠趁平日放假,跟朋友到這裏品嚐高質鐵板燒非常近地鐵站尖東出口,超級方便。推開趟門,見到很大的鐵板燒台。點了二前R套餐 $2088 (未折):沙律南非活鮑魚大海蝦法國鵝肝日本A4和牛薄燒乾蝦蟹籽炒飯炒雜菜海鮮湯甜品未開始燒就已經心心眼和牛雪花均勻很大隻虎蝦,鮑魚還是活的!師傅首先燒鮑魚,比半隻手掌還要大把鮑魚切成一片片。非常有驚喜,鮑魚非常嫩,有鮮味。大大條的海蝦由頭到尾都可以吃!很多蝦膏法國鵝肝很大件🤩重點是不油膩,彈牙有口感煎香兩邊,放在法包上。再配菠蘿減少飽滯感A4和牛薄片共有4片,很細心,分開兩次上碟。確保每片和牛吃的時候都是熱辣辣的。和牛薄片包著煎香的蔥花。乾蝦蟹籽炒飯肉吃得多,最後一送餸是炒雜菜最後附上海鮮湯及甜品海鮮湯十分驚喜,雖然只有麵豉湯的分量,一點都不馬虎,很有鮮味。甜品是芝麻和荔枝雪糕門口:店內:餐牌 :
朋友介紹這間鐵板燒,值得一試
平日6:30前埋單,享六六折優惠
套餐也有優惠

趁平日放假,跟朋友到這裏品嚐高質鐵板燒

非常近地鐵站尖東出口,超級方便。
推開趟門,見到很大的鐵板燒台。

點了二前R套餐 $2088 (未折):
海鮮湯
甜品

未開始燒就已經心心眼
和牛雪花均勻
很大隻虎蝦,鮑魚還是活的!

師傅首先燒鮑魚,比半隻手掌還要大
把鮑魚切成一片片。非常有驚喜,鮑魚非常嫩,有鮮味。

大大條的海蝦由頭到尾都可以吃!很多蝦膏

法國鵝肝很大件🤩重點是不油膩,彈牙有口感
煎香兩邊,放在法包上。再配菠蘿減少飽滯感

乾蝦蟹籽炒飯

肉吃得多,最後一送餸是炒雜菜

最後附上海鮮湯及甜品
甜品是芝麻和荔枝雪糕

門口:

店內:

餐牌 :

2023-06-08 1316 瀏覽
終於俾我等到今日啦😆老字號鐵板超lunch set有66折omg!!😍❤️‍🔥❤️‍🔥仲唔即刻拉埋好朋友黎食😆🥹只要1830前離座就可以有呢個優惠🫶🏻開心開心🥳套餐有好多選擇~難得有折梗係食豪啲啦🤭我糾結左Q/R/U/V餐,主要嘅分別係有活龍蝦🦞或者大海蝦或者大鮑魚😏最後我好貪心地揀左V餐,因為有齊我鍾意既龍蝦鮑魚🫣😙😚餐廳話分咗幾個空間,全部都係bar枱,即係望住廚師即刻整俾你,啱晒我打卡✨✨等待廚師嘅期間,我先食左個fresh salad 🥗開開胃🤤仲有三個小小配菜,魷魚同埋一啲小魚乾🤌🏻廚師好知道我心🤣先擺低成盤海鮮俾我影相📸️然後逐一介紹🙏🏻隻龍蝦超級大隻😎鮑魚同埋帶子都好肥美👍🏻👍🏻用筷子篤一篤佢仲生勾勾✅煎鮑魚嘅時候,廚師高超嘅手藝挑出唔識得嘅內臟,食嘅時候啖啖肉🤤🤤爽彈鮮甜,配埋海藻汁一啲都唔油膩,別有一番滋味!煎龍蝦嘅時候,更加不得了💯💢💢廚師煎皮拆骨已經好犀利,去到中間仲有噴火既情節🙀佢仲教我要拍慢動作🤣🤣拍出嚟嘅畫面非常震撼❤️‍🔥❤️‍🔥❤️‍🔥超打卡able!!😎😎龍蝦個頭勁大個,不會浪費,拎埋去煮湯😄一蝦兩食,抵返曬🤭🤭北海道帆立貝成卷膠紙咁大粒🤓廚師講明係刺身級別😍😍勁
龍蝦個頭勁大個,不會浪費,拎埋去煮湯😄一蝦兩食,抵返曬🤭🤭
北海道帆立貝成卷膠紙咁大粒🤓廚師講明係刺身級別😍😍勁期待!😋😋廚師建議生熟度喺五成左右,先保留到佢本身既鮮甜嫩滑,一啲都唔腥💯💯
食完海鮮仲有日本A4和牛❤️‍🔥❤️‍🔥🥹我地㨂左厚燒,因為薄燒太多蔥🫣🫣和牛5成熟,入口即化👍🏻👍🏻啲油脂分布平均,煎完即食零舍不同💯🙏🏻🙏🏻
食到最後仲有主食,可以㨂烏冬或櫻花蝦蟹籽炒飯,咁緊係後者啦!😌濃味又香口🤤我好欣賞廚師會問食唔食蔥🫶🏻🫶🏻平時啲炒飯落勁多,我都食唔得多,今次呢個我食晒呀差唔多😋😋😌開心~
最後最後,以為只係普通一個雪糕甜品🍧點知!!朋友比左個驚喜我,個廚師竟然喺鐵板上面畫咗幅畫送俾我🤣🤣畫咩公仔都得,仲畫得勁靚😆😆❤️‍🔥❤️‍🔥
下次如果要慶祝生日🎂一定會再來幫襯,最後嗰個驚喜一定會令到好開心😛😛
2023-06-05
  • 活龍蝦
  • 日本A4和牛厚燒
  • 南非活鮑魚
十幾年前,追我老婆時就係去食鐵板超得手🤭(以前還在旺角),現在再次回味一下這個日式鐵板超(尖沙咀)。裝修齊全的鐵板設備,牆櫃上放了好多日本手板模型。鐵板師父就位啦🤭我地order了豐富嘅海鮮餐,先上碟的是日本帆立貝,表面煎到少少金黃色,但內裡軟身,超厚肉🤭再用昆布湯貝殼上😋正。之後是龍蝦啦,師傅開龍蝦手法非常純熟,很有技巧,龍蝦頭就拎去煲湯用,但事前師父表演一下燒龍蝦🦞👏🏻👏🏻,龍蝦肉用龍蝦內的膏炒香撈勻,食落龍蝦啖啖肉,又食到龍蝦膏(好好好香),超級正😘。再來香煎銀鱈魚,先獨立分開魚肉跟魚皮,魚皮煎到卜卜脆配上魚肉(魚油非常豐富)夾起一齊食🤭美食去到另一個層次🤣。再來是鐵板燒不能缺少的日本和牛A4厚切🤭🤭,煎香表面(內裡5成熟就夠)入口溶化(配上蒜片),食到我個人都溶化🤣🤣🤣。基本上冇得彈,而且午餐時段有六六折,咁真係幾抵👍🏻👍🏻,下次必定再來🥰。
  • 活龍蝦
  • 帆立貝