為了阿牛咸豬手而來,果然沒令人失望。跟友人點了卡邦尼意粉和咸豬手。店員很好的推介說可加$40轉餐,有餐湯、沙律、蒜蓉多士和餐飲,是抵的。餐湯選了牛尾湯,濃郁的牛味,稠稠的,非常足料。蒜蓉多士伴加喱醬,但我還是喜歡簡單蒜蓉多士。卡邦尼意粉,大大碟。醬汁濃濃稠稠,用上扁意粉,更易沾上汁,下了很足材料,煙肉還有雞脾菇。撒上黑胡椒味道更佳。咸豬手一上桌,我已經「嘩!嘩!」聲,太吸引了。香噴噴,熱辣辣。急不及待吃一口,咸咸香香,皮脆肉嫩。但最好味不至於此,伴碟的自家製港式酸菜,比起德國式酸菜更覺親切及匹配豬手,酸酸甜甜,吃個不停。
咸豬手
卡邦尼意粉

2017-04-20
咸豬手
2017-04-08 1931 瀏覽
南港島綫開通後,大家都對鴨脷洲呢個地方好好奇,我都唔例外,放假入黎呢度行。阿牛唔近利東站,我地晌鴨脷洲大街出口,沿著海邊行,去到深灣軒,即係阿牛所在地。門面幾舒服,有戶外座位,但通常都係吸煙人士坐,唔想吸二手煙當然入裡面坐啦。裡面都幾舒服,樓底高嘛,呢隻吊扇都幾懷舊。午餐餐牌,價錢又幾平喎,茶餐廳價錢餐湯牛尾湯,好濃好味豆腐班腩飯,估唔到份量都幾多。唔好見佢幾深色,其實味道相當清淡。如果食得濃味的朋友可能會覺得佢無味。焗豬,正常啦,大大塊。以為要自己切,撥開左d汁原來已經切好一條條。豬扒好淋,炒飯底,合理價錢,應該話平過其他貴價茶餐廳食飽飽就閃喇,要繼續行下鴨脷洲嘛門口有對題字,原來係阿牛親筆寫的。❝同父來少,同子來多❞ 令人好感觸,有了小朋友後好少時間放晌父母身上,所以店主給孝順的朋友有九折優惠,呢度好值得加分
裡面都幾舒服,樓底高嘛,呢隻吊扇都幾懷舊。
午餐餐牌,價錢又幾平喎,茶餐廳價錢
牛尾湯
餐湯牛尾湯,好濃好味
豆腐班腩飯
豆腐班腩飯,估唔到份量都幾多。
唔好見佢幾深色,其實味道相當清淡。
如果食得濃味的朋友可能會覺得佢無味。
焗豬扒飯
焗豬,正常啦,大大塊。
以為要自己切,撥開左d汁原來已經切好一條條。
豬扒好淋,炒飯底,合理價錢,應該話平過其他貴價茶餐廳
食飽飽就閃喇,要繼續行下鴨脷洲嘛

門口有對題字,原來係阿牛親筆寫的。
2017-03-18
2017-01-20 3512 瀏覽
遠在加拿大的舅父說在報章看到介紹,叫我有空到這家餐廳試試,聽命於他,就選了個happy Friday 去用膳,順道搭下新開嘅南港島線喺利東站A2 出口,落咗行人天橋大約行5分鐘就到。餐廳位置就喺海傍隔離,夜晚渺無人煙,環境好寧靜舒服,啱哂駕車人士嚟開餐雖然有室外坐位,但太凍都係坐咗入面,翻開餐牌覺得無論啲菜式定餐廳格局都好有90年代本地西餐廳嘅風味!雖然主打係西餐,但連中式翅、東南亞喇沙都有,真係多元化!頭盤翡翠螺,粒粒都大隻肉厚,貨真價實!再來個牛尾湯加焗薯蓉邊,原本以為得個碗圍邊,點知原來係用薯蓉圍個碗出嚟,湯味濃郁,仲有舊牛尾食老闆風趣幽默應該已經係人所共知嘅賣點,見佢會去同每枱食客傾偈,唔單止送咗支玫瑰花俾我,仲有免費紅酒添主菜點咗個羊架同喇沙,羊架叫medium燒得剛好唔太熟,咬落肉淋鬆軟,只有好少嘅羊羶味,啱哂我喇沙估佢唔到係好似碟咖喱咁上,有好多海鮮,有蝦、炸魚、魷魚圈⋯仲有其他配料,食到一半,長毛老闆又話送燒牛舌菠蘿過我地食,個牛舌又幾好食喎,真係好飽喇救命點知!仲有梳夫厘甜品送!!不過比起嚟個蘋果批雪糕仲好食,細細件即焗蘋果批,配埋雪糕一熱一凍美味無窮多謝長毛老闆貼心

頭盤翡翠螺,粒粒都大隻肉厚,貨真價實!
翡翠螺
牛尾湯(焗薯蓉)
喇沙
牛舌菠蘿
梳乎厘
雪糕蘋果批
多謝長毛老闆貼心嘅招待,一間有誠意嘅餐廳就係會令你有意想不到嘅驚喜。連全晚播幾次嘅生日歌都冇重複過,係老闆精心挑選嘅歌單。食物味道唔錯,性價比高,想要食得開懷開心,不坊考慮嚟呢度啦!
2017-01-13
牛尾湯(焗薯蓉)
牛舌菠蘿
  • 牛尾湯
第一篇食評,第一次來阿牛,很多想不到的surprise, 真心欣賞這位老闆,賓至如歸,照顧周到。看見門上貼著的對聯,肯定他是一位很有孝心的人。說到食物,也非常滿意,無論是特飲,燒烤,紅酒牛尾煲.....全部都很美味!阿牛,您系得嘅 !
阿牛,您系得嘅 !
特飲
紅酒牛尾煲
葡汁西蘭花,carbonara
咖喱牛腩煲
  • 燒牛脷
還記得七八年前, 哥哥與他女友(即是現在阿嫂)相約我到此餐店吃晚餐, 但因有要事而未能赴約, 只是約在附近join之後活動(但不記得什麼活動了, 看來不太重要, 哈!) 當時只看餐店的外面環境已令我念念不忘, 加上在 “開飯啦”細閱食評, 更加令我很想一嚐這裏的菜式, 決意今年一家人在此慶祝我的生辰。沿着餐店一邊外圍便是露天用膳區, 設有數張四至六人枱, 每枱頂上開了帳簾, 坐在這裏能邊享受晚餐, 邊吹着微風和欣賞着夕陽, 的確很寫意, 但正正是夏日, 還是坐在室內吧!甫進店內, 已看到一幅老牛舒適地躺在草地上的巨大油畫, 的確與店子很匹配, 難道店主阿牛跟這隻老牛一樣, 可以如此舒適自在過生活? 一排落地玻璃, 感覺開揚, 內裏地方不算大, 設有多張四至六人枱, 高背軟墊座椅配一排梳化座, 令人坐得很舒適, 再走往最入端, 已預設有一張十多人的餐枱, 看來已有一大班人留枱。一坐下便馬上翻閱餐牌, 先看到一人套餐和兩款二人套餐, 分別有二人西式晚餐($498)和二人海鮮晚餐($328), 其實又豐富又抵食, 但哥哥有很多想吃的菜式都不在內裏, 故在單點項目中挑選。單點項目選擇亦很多,
一坐下便馬上翻閱餐牌, 先看到一人套餐兩款二人套餐, 分別有二人西式晚餐($498)二人海鮮晚餐($328), 其實又豐富又抵食, 但哥哥有很多想吃的菜式都不在內裏, 故在單點項目中挑選。單點項目選擇亦很多, 分門別類, 有沙律、餐湯、凍/熱頭盤、廚師推介、飯及意粉、串燒BBQ、咖喱、蔬菜、阿牛自家製甜品和飲品, 真的令人眼花撩亂, 幸好哥哥已來過數次, 已有心水推介, 馬上點菜。

雜菜沙律
在等侯所點的菜式上枱之際, 突然來一客雜菜沙律, 竟是餐前送贈的, 意料之外。雖然雜沙律菜的款式不多, 主要是生菜 紫椰菜, 但全部都很新鮮清爽, 富菜汁。加入份量剛好的醋汁, 清新怡人之餘, 酸咪咪味道先為餐前打開胃子。

蒜蓉法包
再來一碟蒜蓉法包, 不知是點了湯品送贈, 還又是餐前贈送的小吃。但不論如, 它雖簡單平凡, 但相信美味。
法包 焗至外香脆, 內仍保持軟熟, 其暖笠笠, 陣陣牛油蒜香。所塗上的牛油 蒜粒 份量合宜, 不會過於油淋淋, 啖啖均能嚐到兩者的味道, 最特別是所配備的醬汁, 並非果醬、牛油等那麼平凡, 而是咖哩醬, 淡淡的咖哩香辣, 惹味得來亦不會辣至嗆喉, 原來咖哩配蒜蓉包亦不錯。

特濃牛尾湯
多篇食評大讚此款特濃牛尾湯 Ox-Tail Soup ($38), 故是必然之選, 果然沒有令我失望。一上枱已聞到香濃的味道, 馬上令人垂涎滴。
呈深橙色, 稀稠度適中, 入口幼滑, 味道極之濃郁, 但濃而不鹹, 還有一兩件肉質稔嫩的牛尾, 牛味香濃, 以這價錢有如此質素, 簡直超值!
法式海皇湯
亦試埋法式海皇湯 Seafood Soup ($48), 粉橙的色澤有別於我想像的, 稀稠度和幼滑度同樣剛好, 掏一掏湯底, 內有不少三文魚肉, 難怪呈粉橙色。味道不算香濃鮮味, 還是濃郁的牛尾湯討我喜歡。

新加玻海鮮喇沙
先送來一碗份量十足的特色新加玻海鮮喇沙 Singapore Laksa with Seafood ($128), 味道美味得令人停不了口。
內有數隻新嫩的青口; 多件香酥的魷魚, 肉質爽彈; 數件嫩滑的魚柳; 兩隻鮮橙的中蝦, 但可惜欠鮮味兼實肉; 一隻巨大的帆立貝, 肉厚肥美, 亦鮮嫩。部分海洋雖以炸的烹調方式炮製, 但只是半浸喇沙湯中, 濕潤中亦帶點香脆, 讚! 海鮮下放滿多款的蔬菜, 有清爽的洋蔥 三色椒, 清香的蔥段 及鮮紅的蕃茄, 全部索盡喇沙湯汁, 極之入味。還有半浸在湯中的蝦片, 既脆口亦帶有喇沙香。
奶黃色的喇沙湯汁 最美味, 稀稠度適中, 啖啖椰香, 微微辛辣, 惹味得來不至嗆喉, 滿載星馬風味, 若然海鮮下還有滲滲麵那就更完美, 不過淨飲也令人停不了口, 一羹接一羹, 滋味滿足。

扒雪魚
輪到我最愛的魚出場, 平時多吃三文魚, 今日當然要點了一客扒雪魚 Grilled Cob Fish ($118)。一塊挺有份量的雪魚扒配上少許蔬菜, 還有一大堆薯條和預備一小碗茄醬, 頗豐富。
雪魚扒 面層拈上甜甜的燒汁, 配搭的味道不錯, 但略嫌魚肉有點散爛, 烹調得有點過時, 肉質不算嫩滑, 所存魚油不多, 幸兒最愛吃的魚皮 油潤兼稍稍香脆。
金黃的幼身薯條 炸得色澤平均, 即叫即炸, 熱得燙口, 外微脆內粉綿, 啖啖薯香, 蘸上酸咪咪的茄醬 有點普通, 試蘸上之前配蒜蓉包的咖喱醬, 反而更加美味, 幸好一直把這碗美味的咖喱醬留下, 醒目!

巴西燒豬仔骨
愛吃肉的哥哥第一時間已點了一客巴西燒豬仔骨Roasted Baby Pork Spare-Rib ($118), 已斬件上枱, 件件外表燒至帶焦燶, 香氣十足。外層香口, 肉內只夾雜着少許肥膏, 故不感油膩, 但肉質腍嫩兼富肉汁, 近骨位置連帶筋膜, 煙煙韌韌, 更加吸引。
本以為要蘸上醬汁 提味, 但原來本身以醃製得相當入味, 惹味可口, 吃時拌上舖在底部的新鮮沙律菜, 以平衡油份, 更加適合。

串燒牛仔骨
嫌一客肉不夠喉, 哥哥再選了一碟串燒牛仔骨 Beef Sparerib BBQ ($38), 一客兩串, 每串兩件。牛仔骨 燒至部分位置帶點焦色, 雖烹調得挺入味, 但差不多件件都全是肥膏, 瘦肉相當少, 加上肉質略為煙韌, 亦沒有肉香, 頗為失望。
鮮茄燴牛脷飯
兩老又怎能沒有米飯到肚, 故點了一客鮮茄燴牛脷飯 Ox-Tongue with Rice in Tomato Sauce ($78)。大大碟燴牛脷份量十足, 有多不勝數切成厚條狀的牛脷, 腍嫩入味, 還用了新鮮的配菜, 包括鮮紅的蕃茄、爽甜的洋蔥 和青草味濃的大蔥段, 以酸味十足的蕃茄醬汁 烹調, 弄得相當入味, 用來佐飯簡直一流, 令人越食越開胃。

葡汁焗西蘭花
每餐蔬菜不能少, 選了一客葡汁焗西蘭花 Baked Broccolis in Portuguese Sauce ($68)試試。西蘭花 雖然新鮮, 但焗的時間不夠, 略為生硬, 而且完全不入味, 葡汁 稀身兼出水, 味道較淡, 只能嚐到灑在面層的碎椰香, 有待改善 。

焗雪山蛋糕
事前已知餐店會送贈一個焗雪山蛋糕Baked Snow Mountain給生日的客人, 本來毫無驚喜, 但當等待送上蛋糕之際, 突然全店奏起「恭祝你福壽與天齊, ……」, 當時有點尷尬, 但又卻令人內心微笑, 未吃蛋糕已心甜, 非常感謝!
花形的火焰蛋糕 隨音樂出場, 除了插上蠟燭外, 蛋糕前還放了一盞牛牛變色閃燈, 真是阿牛賀生辰, 哈! 而它也是店方所送贈的生日禮物, 的確很有心思。蛋糕 經焗製後帶點焦色, 面層還灑上色彩繽紛的糖針 和淋上朱古力醬 作點綴。整個蛋糕以蛋白加糖 打成, 蛋白打得企身, 輕盈至入口一瞬間消失, 內裏並沒有加入海綿蛋糕或雪糕, 而味道略為偏甜, 雖整體一般, 但誠意和心思搭夠, 加分!

法式焦糖布丁
另外再送贈了兩客甜品, 先來法式焦糖布丁Caramel Custard, 沒有花巧的裝飾, 賣相雖平實簡單, 但味道挺美味。
布丁 相當滑身, 但並不散爛, 而且充滿蛋奶香, 配上頂層和底部甜美的焦糖, 甜度合宜, 香甜得來亦不覺甜膩, 甜甜絲的感覺令人吃得滿足。
雪糕蘋果批
另一款是雪糕蘋果批 Apple Pie Alamo, 以酥皮作批底, 面層放了蘋果肉, 再配一球朱古力雪糕, 唧上朱古力醬 和灑上七彩糖針, 色彩豐富, 相信可討得不少小朋友的歡心。酥皮 焗至金黃, 色澤平均, 咬下去鬆脆之餘亦帶點牛油香, 而蘋果肉 煮至半腍半爽之間, 酸酸甜甜, 與甜美的的朱古力雪糕 同吃, 一暖一冷, 一酸一甜, 配搭不錯。
細閱多編食評也談及店主阿牛有多熱情和風趣幽默, 而哥哥多次來到也能遇上他, 還大讚他親切搞笑, 等了多年才扚起心肝前來, 結果我倆緣慳一面, 的確有點失望……500篇的紀念- 阿牛, 很想認識你! 不知何時可遇見呢? 難道要待1000篇的紀念才能遇上? 人與人之間的緣份就是如此微妙, 或許我倆已擦身而過。
2015-07-26
蒜蓉法包
特濃牛尾湯
新加玻海鮮喇沙
法式焦糖布丁
巴西燒豬仔骨
鮮茄燴牛脷飯
2015-09-08 3664 瀏覽
今晚和個朋友慶祝生日,大家都想遷就一下壽星女,所以就約返係佢屋企嗰區,記得好幾年前來食過都不錯,穩陣些再訪這食店!好彩無選錯!我哋book 咗 18:30, 晚餐時段算早,因為餐廳未有客人!我見室外都有位,但因為今日好熱所以坐室內。其中有個朋友第一次來,她打開餐牌就幾驚訝,因為中、西、東南亞食物都有!ha ha ha ha~~ 最後我們隨自己心喜好叫了:凱撒沙律、一打藍青口、烤羊鞍、原隻燒倉魚及一客蒜容包。我覺得藍青口賣相不錯,而蒜容包很特別的竟然跟一碟醬汁,問侍應是什麼來的,他說是有些咖喱味的醬,哈!好特別,但都不錯,有新意思!但我們覺得最精彩及物有所值是烤羊鞍,除了賣相,份量好夠!合共有6條骨,每2條切一份。我們三個人,剛剛好一份2條骨!跟來的醬仲好夠,真係心思!但原隻燒倉魚就有些失望,本來因為很少用燒的來煮倉魚,覺得有新意思,所以先叫,但來到後我們都覺得這不是燒,是炸,仲要炸都好硬!但最後侍應主動來送上甜品,有4款選擇,每人都有份!最後我們選了三款不同的:芝士蛋糕、朱古力慕思及焦糖布甸,都算是不過不失!但最後我們發現很多人來這店,原來差不多枱枱都是來慶祝生日,因為餐廳會有人捧個雪

烤羊鞍
原隻燒倉魚
但最後我們發現很多人來這店,原來差不多枱枱都是來慶祝生日,因為餐廳會有人捧個雪山蛋糕出來然後會響起生日歌,當晚我們聽了好幾次。但可惜我們遲了知,無同個店舖講,都為朋友要叫返個雪山蛋糕。雖然如此,但大家其實都好食到好飽,就算有都食唔落了!

仲有一件事值得一讚!我們8:15pm 就食完,餐廳當時是full house, 但我們一直坐係度傾偈,店完都無要我們埋單,得閒還有幫我們加下水。我覺得要係香港搵一間食晚飯, 唔要求你食完就走的普通餐廳,已經是近乎絶蹟。所以當然感覺良好!

2015-09-05
2015-06-27 2841 瀏覽
今晚,兩個口痕友(其實就係我同我老婆大人 ^^b)買完一大堆野番屋企後,本來諗住食會所晚餐,但係因為一直無食過屋苑下面間餐廳就膽粗粗走咗去試菜。點知。。。一入到去,侍應剛帶我倆坐下,我地就比一個有啲年紀,型型地既老人家盯上了~! 跟住仲行埋過黎吹水添!傾下傾下,先知佢係餐廳老闆~~點菜時,因為我地唔知有乜好食,老闆直接問我地budget幾多了。。。(邊有咁落單架?)。。。一輪口沫橫飛後(當然,係老闆完全控制全場了。。。):頭盤: 蒸扇貝+法式焗田螺+牛尾菠蘿串燒+牛尾湯+海鮮湯,外加蒜蓉多士。另上荔枝賓治+藍苺賓治。以頭盤份量來說,咁既數量多了一點。。。不過,食落又唔差喎!尤其係牛脷串燒,燒得剛剛好!主菜: 燒羊胺+燒豬排。主菜本來十分不錯,羊胺燒得剛熟,肉香四溢; 燒豬排雖然較乾身,但肉汁依然不錯。只係之前頭盤實在太多,令我地倆人都食到有啲滯。。。。^^"甜品: 焦糖布丁+蘋果批甜品屬清甜可口之作,一輪衝刺後緩和腸胃,也不錯吧!相可以自己睇下面。。。

主菜: 燒羊胺+燒豬排。

甜品: 焦糖布丁+蘋果批
甜品屬清甜可口之作,一輪衝刺後緩和腸胃,也不錯吧!

相可以自己睇下面。。。
法式焗田螺+串燒菠蘿+牛脷
沙律,牛尾湯+海鮮湯,荔枝賓治+藍苺賓治 ,燒豬排+燒羊胺+蒸扇貝
焦糖布丁+蘋果批
題外話/補充資料: 戲肉在後頭: 老闆見我倆面生,曾講過一句依我們開出的budget出菜。本來我地都當講笑咁聽,問題係當真係賣單時,銀碼照跟老闆開出黎既價~~?! :o (將單幾錢不便透露,簡單講就係會令人唔好意思既程度。。。) 估計未來我地都係會周不時去食下,不過。。。為咗令佢繼續服務大眾,長做長賺。。。都係計番正價啦!
法式焗田螺+串燒菠蘿+牛脷
焦糖布丁+蘋果批
  • 沙律,牛尾湯+海鮮湯荔枝賓治+藍苺賓治 ,燒豬排+燒羊胺+蒸扇貝
2015-06-01 1569 瀏覽
星期一 大雨 一個人的下午,無人相陪,大雨淋漓,有緣來到家附近的一餐廳,以解肚餓之感。坐下一會兒,踫巧有下午餐單,便叫左個雞扒飯餐,餐配紅湯,上菜時間快,紅湯先上,惜湯汁溢出碗外,非上等餐廳應有之態度,然而湯味度不差,濃度適中,不過不失。雞扒飯後上,扒上有加絲與紫菜,絲在高溫的雞扒下蠕動,有增食感,雞扒口感正常,汁味道不差惜些少過甜與量小。總括此餐,有7分。
星期一 大雨
2015-05-25
其實到今日先寫可能太遲,但係就係試下係apps度寫一次。食呢次之前試過同屋企人食一次,所以今次其實都預早一個星期訂位,因為我都知星期日會比較多人,不過最後都係兩日前confirmed一次。一早訂左十二個人,六點鐘,所以餐廳方面就留左最入面最大張圓枱比我。由於呢日係星期日所以店主當日係鋪頭,我同朋友亦都早少少到去拎位同睇下餐牌。佢見我地坐齊人就問我地今日係慶祝咩日子,跟住就同佢講預祝我生日既,然後就問我比個預算佢,佢就order廚房整野食比我地,咁我地就唔使諗太多。其實整出黎既食物總額我覺得係完全值得既,就算比我比多兩成價錢一個我都覺得值得,因為食物既質素同員工既服務都做得好好另外仲有喇沙,多寶魚,炒飯仲有燒羊架冇影到 特別係羊架,羊架少少既羶味係佢應有既,而且老細亦問我地有幾多個唔食羊,我地都按番我地食既人數要左9份。最後老細仲送左梳乎里,雪糕,cheese cake同焦糖布丁做甜品,湯,頭盤,飲品一人一份而且飲品可添飲,我地最後食到好回味,亦都怕老細會繼續出,所以我地都唔會浪費食物,足夠食飽就ok,叫老細停,大家要注意啊!同晚亦都有好多枱客慶祝生日,餐廳亦會準備生日歌,如果你有特別
其實到今日先寫可能太遲,但係就係試下係apps度寫一次。

另外仲有喇沙,多寶魚,炒飯仲有燒羊架冇影到

同晚亦都有好多枱客慶祝生日,餐廳亦會準備生日歌,如果你有特別既歌佢都會盡量幫忙,老細更會親自出馬為你慶祝及奉上蛋糕。成晚慢慢食下食下都坐左成三個鐘頭。

PS:老細其實係好好人而且好健談,亦更有風趣,當晚我地有小朋友,開頭見到老細非常之怕,因為
老細個樣嚇一嚇小朋友(希望老細見到此post唔好見怪,在此先致歉
),但係食下食下老細出動發光公仔,加埋老細既風趣同幽默感令小妹妹笑起來,令我諗起,係呢個時代係呢個地方經營一間西餐廳可以做到咁多年係有幾咁艱難,員工們既服務亦到好好,我希望呢間餐廳會一路長做長有。以後有機會都會抽時間再黎。
梳乎里
焗田螺同燒菠蘿
鵝肝多士
  • 酥皮焗葡國雞
  • 燒羊架
一家人開心吃一餐, 姑姐即將移民, 雖然大家也很不捨得, 離別總是令人不開心。我們是一家人, 陪伴著成長, 要分開了, 當然會不習慣, 好像是缺失了什麼的感覺, 但各自的生活也要繼續, 今晚要吃得盡興而歸。希望她們一家很快適應那邊的生活, 表弟繼續活潑可愛, 健健康康, 一家人開開心心, 有時間回港再團聚。今次選擇【阿牛】這間餐廳, 除了是地點就近姑姐住處, 這也是一間很有氣氛而且食物不俗的餐廳, 供應的是多國菜, 若果不想傷腦筋, 可以先預定budget, 例如想$150每人, 只要和老闆說好, 老闆便會幫你安排好菜式, 不知道將會吃什麼, 當食物拿上桌時, 隨時也會有驚喜。而且亦有很多免費贈送的食物, 好抵食, 餐湯﹑沙律﹑前菜﹑小食﹑串燒﹑主菜和甜品也包括在內, 這個budget我們12人可以吃到捧著肚子了。餐湯方面有忌廉湯﹑什菜湯﹑牛尾湯的選擇,他們一致選擇一人一盅牛尾湯, 味道很濃郁, 值得一讚, 而且份量還不少呢。煙三文魚伴餅乾和凱撒沙律(贈送),不會因為贈送而份量很少。蒜蓉多士伴咖哩汁(贈送) ,蘸咖哩汁令蒜蓉包增添了新意。串燒厚切牛舌, 一人一串, 雖然我沒有吃, 但她

煙三文魚伴餅乾
凱撒沙律(贈送),不會因為贈送而份量很少。

蒜蓉多士伴咖哩汁
(贈送) ,蘸咖哩汁令蒜蓉包增添了新意。

串燒厚切牛舌
, 一人一串, 雖然我沒有吃, 但她們對這個牛舌大讚,不吃牛舌的屋企人也大叫好味。肉質軟腍但亦有咬口,沒有羶味。

安格斯牛肋骨
, 餐廳名為阿牛, 顧名意義, 牛當然是最正, 這個牛肋骨, 燒到很香,剛好半熟, 肉質嫩滑, 一點也不乾, 而且肉味很濃郁,好吃。

燒蝦
, 一人一串, 蝦肉也都爽口
法式焗田螺(贈送), 送了兩碟, 伴碟的薯蓉好吃。
蒜蓉粉絲蒸扇貝, 沒有想過西式餐廳會用中式的烹調方法, 蒜蓉粉絲蒸扇貝拿來時,大家也嘩然, 因為扇貝大大隻, 很厚身, 一人一隻, 令人興奮。味道不錯,粉絲吸收到蒜蓉味。
德國豬手, 外皮鬆脆, 但味道不會太鹹, 肉質又不乾,水準比上次奧海城那間德國餐廳較好。因為店方先將豬手先烚後炸, 炸的時間短了, 肉質可保持嫩滑。
喇沙海鮮, 有很多材料, 炸魚﹑炸帶子﹑青口﹑炸魷魚鬚等, 雖然湯汁會將炸物浸腍,但反而吸收了湯汁, 味道更加濃郁, 這個湯汁很驚喜, 很香很濃, 有椰汁香, 有豆腐卜這些索味的食材, 好好味。

蜜汁燒豬仔骨
, 味道也香甜, 肉質嫩滑。
燒羊架
, 有少少失手, 上一次他們說外層燒到脆卜卜, 肉很嫩滑,但今日比較失準。

雙腸膏蟹蒸飯
, 有臘腸加膶腸, 新鮮的蟹, 有不少膏, 蟹的鮮味配合臘腸膶腸的油香,是很吸引的菜式, 很合我胃口。
飲品有荔枝賓治﹑藍莓賓治﹑什果賓治等選擇 (贈送)
甜品: 蘋果批伴雪糕

梳乎厘蛋糕
(生日贈送), 蛋糕上桌時會播放音樂, 還可以選擇喜歡的音樂, 今次點了"pretty women", 侍應老闆會熱情跳舞唱歌, 感覺很有氣氛。這裡的老闆很健談, 平日到訪客人不多他會多點時間吹水, 但星期六的晚上, 全間餐廳也坐滿, 老闆也忙到踼晒腳。

這間餐廳最特別是供應多國菜, 食物款式多元化, 星加坡海鮮喇沙﹑德國豬手﹑中式蒜蓉粉絲蒸扇貝, 雙腸蟹飯等, 食物水準不錯, 帶給我們驚喜。這裡是適合家人, 一班朋友聚餐的地方。今日不知明日事, 人生最重要的是眼前, 是當下, 好好享受每一刻快樂的時光。
2014-08-02
  • 德國豬手
  • 安格斯牛肋骨
好耐之前食過一次,好想再回味多次,就啱男友放假揸車入黎食^^餐廳出面有好多位可以俾你泊車~因為今晚天氣唔好落雨,所以我地無坐出面,坐室內。好,叫野食先~我地叫左個二人海鮮餐,店員服務態度好好,野食亦都好快送到~**沙律:d醬汁酸酸地,好開胃**喇沙海鮮:d汁好正,送飯一流,入面有蝦,青口,魚柳, 魷魚,扇貝**薯蓉焗田螺:d薯蓉好好味~**燒倉魚:燒到塊皮脆卜卜,好惹味**蒜蓉粉絲扇貝:味道唔錯,粉絲吸哂d蒜蓉味好正~**炒雜菜:有冬姑,西蘭花,蘿白,小棠菜,瓜**三文魚多士:呢個係老闆送架**兩杯士多啤利賓治,仲有檸茶咖啡呢d可以選擇**甜品有芝士蛋糕,焦糖燉蛋:好好味~逢有客人生日,老闆都會以一個特别形式送個蛋糕出黎^^餐廳内o既氣氛好好,無論一家大細定情侣都好開心
**沙律:d醬汁酸酸地,好開胃
**薯蓉焗田螺:d薯蓉好好味~
**燒倉魚:燒到塊皮脆卜卜,好惹味

**蒜蓉粉絲扇貝:味道唔錯,粉絲吸哂d蒜蓉味好正~
**炒雜菜:有冬姑,西蘭花,蘿白,小棠菜,瓜
**三文魚多士:呢個係老闆送架
**兩杯士多啤利賓治,仲有檸茶咖啡呢d可以選擇
**甜品有芝士蛋糕,焦糖燉蛋:好好味~
2014-02-09
  • 燒倉魚
2014-02-03 2464 瀏覽
今次係朋友生日飯,山長水遠嚟到鴨脷洲食,但不感失望,集多國嘅美食,空空的肚來,滿滿的肚離開。環境似舊港式西餐廳,仲以為嚟据扒。地方很靜,二人世界或少人聚會很適合。牛尾湯 ﹣ 湯很濃,但太熱,熱到舌頭都燙傷了,要放置一旁放涼少少才可入口。煙三文魚多士 ﹣ 多士很鬆脆,三文魚配sour cream,味道配搭一定冇死,整體好味!薯蓉焗田螺 ﹣ 好味,但份量少,攪到好唔夠喉,釣晒癮囉。粉絲蒜蓉蒸扇貝 ﹣ 一般,蒜味夠,扇貝OK德國咸豬手 ﹣ 比不上king ludwig的豬手咁脆,但味剛剛好,不過咸,讚!嗽沙大蝦 ﹣ 好味,配法包或白飯好正!冇探究係咪現成醬汁。煎鱈魚 ﹣ 皮好香脆,唔覺唔覺食晒!燒牛肋肉 ﹣ 正!肉味濃,火路控制得唔錯,燒得剛剛好半熟,肉質都好得,齋食或配生律菜食都得!梳乎厘蛋糕 ﹣ 雖然送的,但唔係好識欣賞,仲有少少苦。

薯蓉焗田螺 ﹣ 好味,但份量少,攪到好唔夠喉,釣晒癮囉。
粉絲蒜蓉蒸扇貝 ﹣ 一般,蒜味夠,扇貝OK
嗽沙大蝦 ﹣ 好味,配法包或白飯好正!冇探究係咪現成醬汁。
煎鱈魚 ﹣ 皮好香脆,唔覺唔覺食晒!
梳乎厘蛋糕 ﹣ 雖然送的,但唔係好識欣賞,仲有少少苦。
2013-12-30
2013-08-26 1834 瀏覽
作為一間餐廳,除了食物質數之外,還要注意員工質數和地方清潔,就算食物幾咁好食,環境和員工都會影響客人的用餐意欲,我食過咁多餐廳,除了街邊大排檔之外,都唔會有隻大唐狗之類既動物係客人腳邊同枱底捐來捐去,我對狗雖然唔會抗拒,但係一間餐廳裡面係唔應該的,同埋點都會有唔喜歡狗或怕狗的客人,始終都係食野既地方,應該注重一下,食品已經唔係算好,仲要擺隻狗係餐廳裡面,員工個個都好似未瞓醒,洗手間仲衰....比起公厠...有過之而無不及,唯一另我感覺到好既,就係離開既時候個女侍應開門俾我同埋講左聲多謝......!!
2013-08-24
2013-06-25 1648 瀏覽
一家人去慶祝生日,一坐低老細就問你預幾錢一位,然後就會幫你發板是晚菜式:牛尾湯或大蝦湯-牛尾湯料多味濃沙律及蒜蓉包-味道一般蒸扇貝-大大隻配蒜蓉及粉絲,又新鮮又美味燒倉魚-香脆惹味,正德國豬手-外皮鬆脆,肉唔太咸又唔嚡,配啤酒一流牛脷串燒-估佢唔到咁林,好味道甜品,即製蘋果批配雪糕,又係鬆脆好味,配埋彩色糖霜,靚梳乎里,拎出嚟嗰陣配埋特別歌曲,氣氛及影相一流,不過好睇唔好食紅酒,正正常常嘅餐酒,易入口唔會難飲值得一提餐廳老細粗聲粗氣,實則鬼咁nice埋單,一人唔使$200,開心又滿足
是晚菜式:
牛尾湯或大蝦湯-牛尾湯料多味濃
沙律及蒜蓉包-味道一般
蒸扇貝-大大隻配蒜蓉及粉絲,又新鮮又美味
燒倉魚-香脆惹味,正
德國豬手-外皮鬆脆,肉唔太咸又唔嚡,配啤酒一流
牛脷串燒-估佢唔到咁林,好味道
甜品,即製蘋果批配雪糕,又係鬆脆好味,配埋彩色糖霜,靚

紅酒,正正常常嘅餐酒,易入口唔會難飲
值得一提餐廳老細粗聲粗氣,實則鬼咁nice

埋單,一人唔使$200,開心又滿足
贈送的梳乎厘
  • 牛脷,豬手
同女朋友去2人世界 一去到門口, 就見到傳說中風趣既老闆, 當日冇book位, 好好彩去到岩岩好仲有張台唔洗等. 雖然位置近門口, 但完全冇影響對呢間餐廳既感覺. 我地叫左個海鮮2人餐, 老闆見我地第一次去, 送兩柸賓治同梳乎厘比我地@@1) 沙律 送的, 正常水準, 好開胃~2) 非常唔錯, 我覺得d薯溶好正~3) 高水準, 燒得岩岩好, 外脆內滑! 4) 咖哩唔太辣, 送飯一流. 蟹就正常水準5) 呢個真係不得了, 喜出望外, 炸魚 炸魷魚鬚 青口 炸蝦 炸帶子 豆腐卜. 內容豐富! 最鐘意炸魚. 第一次食呢種汁, 勁香椰汁味~6) 小唐菜 水準正常, 本身念住叫菜心, 不過冇, 呢個時候, 老闆行過同個員工講, "冇菜心!? 唔好念喇, 抄雜菜喇", 但之後個員工冇理佢7) 荔枝同藍莓味, 荔枝味入口促到酒精味, 但都係好正8) 叫左焦糖布丁, 蘋果批跟雪糕, 高水準甜品~9) 梳乎厘 驚喜既心型梳乎厘, 老闆好細心~味道當然一流就食完果陣, 老闆話可以出去有海景既位坐低傾計, 不過當時太夜, 所以出左去
同女朋友去2人世界

1) 沙律
送的, 正常水準, 好開胃~

非常唔錯, 我覺得d薯溶好正~

高水準, 燒得岩岩好, 外脆內滑!

咖哩唔太辣, 送飯一流. 蟹就正常水準

6) 小唐菜

荔枝同藍莓味, 荔枝味入口促到酒精味, 但都係好正

叫左焦糖布丁, 蘋果批跟雪糕, 高水準甜品~

9) 梳乎厘
驚喜既心型梳乎厘, 老闆好細心~味道當然一流

就食完果陣, 老闆話可以出去有海景既位坐低傾計, 不過當時太夜, 所以出左去坐一陣就走左.
去過一次, 你就會想去第二次, 除左食物水準高, 老闆好識攪氣氛. 當日有人生日, 老闆仲用特別方法送梳乎厘蛋糕出黎, 用咩方法就唔講喇, 留返比大家有機會去感受下~
2013-04-20
  • 喇沙海鮮