2017-10-17 186 瀏覽
人工朋友出咗去筲箕灣拎食,見天悅廣場冇咩啱食,就去咗附近嘅阿翁廚房,佢位於天悅廣場附近嘅一條小街。可能是租金不貴的關係,價錢非常親民。所以,呢一日我哋都帶左唔少嘢食。我哋兩個人食,首先帶咗一個醉雞煲半隻$168雞煲不在主餐牌入面,而是用另一張餐牌感覺都幾推介同新穎,所以就嗌咗。 雞煲嘅湯底非常之香濃,帶有陣陣的藥材味,同時食落沒有味精,喝多了不會感到口渴。這個雞煲絕不是平時吃過油淋淋的雞煲,而是非常清新。材料亦都非常豐富,有紅棗、杞子、蟲草等等 雞肉方面,口感都幾嫩滑,最緊要係唔好overlook,控制返時間。每一件雞件都大有酒香味,非常清新。兩個人食剛剛好,不多不少。上海小籠包$58@8件上海菜來說,小籠包是很重要的一環。差唔多間間上海菜菜館都會看到小籠包這個菜式。呢度嘅小籠包非常多汁,粉皮非常滑溜,而肉塊唔算話好鹹,但係非常有口感,可以說是皮薄餡靚,整體來講好好食,不消幾分鐘,我們便清了成籠小籠包。點都要食返一樣飽肚的主菜,其他嘅菜式都比較普通,唯一比較特別嘅係鱔糊炒麵$68 呢個面嘅顏色比較深,睇落都知道係比較濃味嘅炒麵,生秋和老抽不在少,事實上亦都係咁。我好鍾意嗰啲鱔條,原因係

感覺都幾推介同新穎,所以就嗌咗。

上海小籠包$58@8件

點都要食返一樣飽肚的主菜,其他嘅菜式都比較普通,唯一比較特別嘅係鱔糊炒麵$68 呢個面嘅顏色比較深,睇落都知道係比較濃味嘅炒麵,生秋和老抽不在少,事實上亦都係咁。我好鍾意嗰啲鱔條,原因係冇骨,質感非常之軟林,無論係老人家定係小朋友都好啱食,真係出乎意料之外。

酸辣湯$68大 酸辣湯有大小之分,我們點選了大,我可以話係四至五人份量,下次嚟食,都係叫小會比較好,這個份量令人有點吃不消。酸辣湯嘅味道偏向酸,帶輕微嘅辣味,小朋友就未必接受到。但係我認為好好味,因為生粉水好夠,因此湯嘅質感非常之滑溜,亦有一些酸菜和豆腐粒以及雲耳絲,口感十分豐富。

主菜可以加錢嘅嘢飲,不過,我們只選了一樣主菜,因此令一杯嘢飲要散叫,但係價錢都唔貴,
分別是凍咖啡$12凍檸茶$12,味道並沒有什麼特別,跟茶餐廳喝到的差不多。
2017-10-15 250 瀏覽
住喺呢區咁耐, 原來都會miss咗好多餐廳。呢間開喺天悅隔籬條巷, 燈光暗到睇唔到有餐廳, 近排見佢幾多人寫, 先去幫襯。店員溝通會講啲我聽唔明嘅方言, 唔知係上海話定鄉下話XD小籠包質素同大酒樓有得揮~醋唔係好假嘅紅色, 加咗薑絲好香~皮薄餡多~咬破薄皮湯汁一湧而出, 足足滿一羹。豬肉亦有淡淡薑味, 肉汁令豬肉嫩滑。讚~炒年糕有回鍋肉, 豆乾, 椰菜等配料。冇想象中咁濃味, 但仲係夠鑊氣嘅。見到隔籬枱鐵板上嘅小菜好似更吸引~估唔到咁大仲以為本來就係高價位嘅糖水淡淡桂花香~酒味散得太快。但好飽...小菜應該更高質~隔籬飯香~搵日試試

阿翁上湯小籠包(5隻)

店員溝通會講啲我聽唔明嘅方言, 唔知係上海話定鄉下話XD

回鍋肉炒年糕

酒釀桂花丸子

估唔到咁大
仲以為本來就係高價位嘅糖水

淡淡桂花香~酒味散得太快。但好飽...
自家製豆漿

小菜應該更高質~隔籬飯香~搵日試試
2017-10-14
阿翁上湯小籠包(5隻)
2017-10-15 127 瀏覽
唔o係大街,要走上條樓梯,行去後巷至會揾到。不過去到見好多街坊客,就知道呢度唔簡單~送例湯,係老火湯,好有住家味五福臨門 $128有水晶肴肉、上海熏魚、五香牛展、香菜拌木耳、手拍青瓜水晶肴肉d湯凍好夠味,唔點醋都已經好好食。熏魚味有住家味五香牛展鹵得夠入味木耳有麻油同香芹味,夠爽口上湯小籠包 $38必食推薦!!! 皮薄餡靚! 裡面好多湯汁,夾o既時候記得小心d夾,唔好整爛d皮,漏d湯出黎! 記得要一啖食晒!!! 鮮甜湯汁o係口裡面爆發~~~ 隱世小店有正嘢!$38有 5隻,$58有 8 隻。川辣口水雞 $68唔太辣,多甜麻醬版本。 甜甜地,易如口,唔太食得辣o既朋友都可以食到。上海炒年糕 $48份量好足,年糕夠彈牙,怪得好多食客都有叫炒年糕。回頭率好高的小店~  有好食,有抵食,淨係為個小籠包返黎都已經值回票價! 支持小店!

送例湯,係老火湯,好有住家味
五福臨門 $128
有水晶肴肉、上海熏魚、五香牛展、香菜拌木耳、手拍青瓜
水晶肴肉d湯凍好夠味,唔點醋都已經好好食。
熏魚味有住家味
五香牛展鹵得夠入味
木耳有麻油同香芹味,夠爽口
上湯小籠包 $38
$38有 5隻,$58有 8 隻。
川辣口水雞 $68
上海炒年糕 $48
份量好足,年糕夠彈牙,怪得好多食客都有叫炒年糕。
2017-10-14 163 瀏覽
筲箕灣最出名嘅係東大街,但今日偏偏睇中咗間開喺冷巷嘅上海菜。四川擔擔麵$38包飲品。估唔到會係咁大碗。湯底麻醬味幾香,配埋唔係間間擔擔麵都會落嘅鹹榨菜,簡單一碗麵都相當滿足。雖然一碗麵兩個人分都唔會餓,但我哋都係嗌咗兩份點心~分別係$26鮮肉鍋貼(4隻)同$30紅油抄手(6隻)。鍋貼隻隻包得大小均勻、飽滿,皮唔會過厚過硬,底部仲係金黃色添一咬就爆晒啲肉汁出嚟紅油抄手粒雲吞味道唔錯,但汁就可以再辣啲~豆漿老闆娘話係每日即磨新鮮煲。微糖,但唔會淡如水。難得過嚟港島東區食嘢,好彩都冇失望而回~

紅油抄手

紅油抄手粒雲吞味道唔錯,但汁就可以再辣啲~
隨餐附送鮮磨豆漿

豆漿老闆娘話係每日即磨新鮮煲。微糖,但唔會淡如水。

難得過嚟港島東區食嘢,好彩都冇失望而回~
2017-10-13
隨餐附送鮮磨豆漿
2017-10-13 550 瀏覽
街坊價、街坊服務、街坊味道!好親切呀,一定會再黎呢度!講緊既係邊度?就係阿翁廚房啦!舖頭位於筲箕灣既一條小巷,鄰近港鐵筲箕灣站,方便易達上海野又點可以唔食小籠包呢?我地一叫就叫左八只,抵啲嘛,哈哈上湯小籠包小籠包好肥大,漲卜卜夾起好贅手,好多湯汁係入面!餡料好足,味道剛好,皮薄,一咬開啲汁流晒出黎,正!鮮肉鍋貼另一樣上海代表作就係窩貼啦!一樣係皮薄餡靚!透出入面粉粉地色既豬肉。個皮煎到好脆,唔算好油。餡除豬肉外,仲有菜,味道唔錯!四色拌盤-五香牛展較薄身,入味,五香味唔會太重。-蔥油拌海蜇同平時食開既多左重蔥香味,亦有油香味,海蜇好爽口。-香菜拌木耳木耳爽口,唔算辣,有少少麻。-上海燻魚好特別,唔識形容個味道,食落甜甜地,咸咸地,個醬油好香,有食新年食物既感覺!幾好食!燻魚九黃炒鱔魚好夠鑊氣!熱辣辣,好香!黃鱔肉係一舊舊,唔會好似其他地方食既得一條條絲甘少,啖啖肉!炒得好均勻,夠味道!送飯一流!豆沙鍋餅即叫即做!好脆口!餅皮唔會好厚,夾住甜甜既豆沙蓉!正!如開始所說,幾中意呢間餐廳,抵食又有水準!好多食物都係餐廳自己調校同包,如生煎包、窩貼、小籠包等。支持!

上湯小籠包
小籠包好肥大,漲卜卜

鮮肉鍋貼
個皮煎到好脆,唔算好油。
鮮肉鍋貼

餡除豬肉外,仲有菜,味道唔錯!

四色拌盤
-五香牛展
較薄身,入味,五香味唔會太重。

-蔥油拌海蜇
同平時食開既多左重蔥香味,亦有油香味,海蜇好爽口。

-香菜拌木耳
木耳爽口,唔算辣,有少少麻。

-上海燻魚

四色拼盤

燻魚

九黃炒鱔魚

九黃炒鱔糊

豆沙鍋餅
即叫即做!好脆口!餅皮唔會好厚,夾住甜甜既豆沙蓉!正!

豆沙窩餅

如開始所說,幾中意呢間餐廳,抵食又有水準!

四色拼盤
九黃炒鱔糊
豆沙窩餅
我哋今日幾個舊朋友一齊聚會食飯,有個朋友就介紹咗呢一間叫阿翁菜館,佢話食物質素唔錯。    小雲吞有八隻$24每粒都選用鮮蝦,鮮肉配製,味道調教得恰到好處,雲吞皮夠爽滑,肉汁豐厚。     雞絲粉皮$48,雞肉鮮甜,肉質新鮮,雞絲刀工好幼細,粉皮夠爽滑,調味可口。         雞汁娃娃菜$58,用新鮮雞隻淆製出嘅上湯,浸出幼嫩嘅娃娃菜,將平凡嘅娃娃菜提升到另一層次。           石頭鍋蟹籽海鮮炒飯$52,用石頭鍋來炒飯,零舍香噴噴,廚師把每一粒飯都炒得乾爽甘香,蟹籽粒粒都脆卜卜,加上多種新鮮嘅海鮮配料炮製,更加鮮味無窮,令呢一個炒飯簡直係錦上添花。     甜品有香酥豆沙鍋餅$30 ,餅皮香酥鬆脆,多層次嘅酥皮,不油不膩,豆沙味香濃,配合得可口非常。           還有一個酒釀桂花丸子 $58,幽幽嘅酒香,加上清新嘅桂花味,當你食到每一粒都軟綿綿嘅丸子,會令到你有微醉的感覺。最後仲有一杯豆味濃郁嘅鮮豆漿,甜味適中,食過呢個晚飯後,令你心境都舒暢開懷。

2017-10-13 285 瀏覽
筲箕灣真的很多食店。住在這區的朋友帶我到這店吃晚飯,地點看似隠蔽,但其實行少少梯級左轉就別有洞天。朋友愛飲酸辣湯,我們二人就點了個小的,估不到小的也是一大鍋!結果每人飲了三大碗,勁抵!湯的酸與辣比例很好,料也很多!推介!每次食上海嘢都會點小籠包,這裡的小籠包可點五隻或八隻。小籠包皮薄,入面充滿肉汁,而且小籠包比平時食到的size 較大。愛吃香口嘢的我點了脆皮素鵝,炸了的腐皮勁脆,餡料以冬菇為主,很好味。紅油抄手不太辣,那些汁還有淡淡的甜味,我覺得比小籠包還要好味!!每餐都要食菜的朋友就點了娃娃菜炒什菌,很大碟,預了要打包。要吃點主食的我們點了的回鍋肉炒粗麵,麵質很彈,又有回鍋肉的肉和豆腐乾等,超大碟,很抵食,我們每人食了一大碗後還食剩很多,當然要打包!我愛吃酒釀桂花湯水,這兒的酒釀丸子要點一鍋,我們二人無可能食得唒,改點了一碗酒釀桂花湯丸,一碗六粒,芝麻餡料!為一餐劃了完美的句號。餐廳的面積其實不細,幾好坐,是一間用心製作的食店,食物的份量勁大,很抵食!
酸辣湯

脆皮素鵝

紅油抄手

每餐都要食菜的朋友就點了娃娃菜炒什菌,很大碟,預了要打包。
娃娃菜炒什菌

娃娃菜炒什菌
回鍋肉炒粗麵
酒釀桂花湯丸
2017-10-10 100 瀏覽
今晚附近找車房,順便泊車找地方吃晚飯,因為有朋友說曾經到此晚飯,是有一條小巷開到好幾間餐廳的。但直上斜路所有店都已經關了,心想放棄之際果然看到一條小巷而且裡面的餐廳都坐得半滿。經過看到這間上海菜館的價錢相宜,而且坐得比較舒適(女店員亦友善),所以便內進。店員先送我例湯:冬瓜紅豆豬骨湯大碗,湯中亦有冬瓜肉,中規中矩的例湯。然後點了三款食物:《虎皮尖椒 $48》尖椒很大夥,抵吃!一看便知帶蒜香,尖椒口感軟稔而且本身帶微辣,所以整體味道很香濃惹味,喜歡吃虎皮尖椒的朋友一定要試。《韮黃炒鱔糊 $88》韮黃和鱔糊份量多,鱔糊肥厚脆口,口感實在。醬汁香濃而不咸,用來拌煨麵一流!但,鱔多骨,美中不足。《雞絲煨麵 $44》煨麵本身就是比較稔身,但不會易斷。湯料夠多而且很大碗,湯中有菜、豆腐、冬菇片和雞肉(雖然不是雞絲),足夠2-3人分享!《士多啤梨梳打 $22》喝一杯有汽凍飲很消暑。

店員先送我例湯:冬瓜紅豆豬骨湯
大碗,湯中亦有冬瓜肉,中規中矩的例湯。

然後點了三款食物:

《虎皮尖椒 $48》

《韮黃炒鱔糊 $88》

《雞絲煨麵 $44》

《士多啤梨梳打 $22》
喝一杯有汽凍飲很消暑。

2017-10-09
2017-10-10 358 瀏覽
今天到筲箕灣打波,之後便與波友去介吃晚飯,地膽的他帶我到這條不是街坊便很難發現的小巷,說想要吃上海菜。餐廳不大但仍然有獨立房,菜式亦比預期中多。《咸肉豆腐湯 $58》湯料多,有實豆腐、菜、咸肉、津白和白菜,以瓦煲形式上菜所以熱度十足。《阿翁上湯小籠包 $38/5隻》上湯小籠包皮不薄但口感很煙韌彈牙,湯汁豐富,而且湯肉大粒及牛味香濃,其實都不錯。《四色拼盤 $98(上海燻魚、五香牛展、蔥油拌海蜇、香菜拌木耳)》蔥油拌海蜇 - 口感彈牙但味道淡口,如果有酸汁會比較好。上海燻魚 - 入味香濃,亦是拌麵一流!五香牛展 - 薄切,味道很足而且牛味香,軟稔好吃。香菜拌木耳- 帶微微的麻辣味,爽口惹味。《奶油雲腿津白 $58》賣相很重奶油,但入口沒有想像中的濃味膩感,反而味道剛好沒有過膩,因為雲腿以碎粒形式上,所以不會太咸。津白大束但夠稔,所以吃時都不會太「輪津」。飲品:《青蘋果梳打 $22》出了一身汗後喝一杯凍飲真是爽。

餐廳不大但仍然有獨立房,菜式亦比預期中多。

《咸肉豆腐湯 $58》

《阿翁上湯小籠包 $38/5隻》

蔥油拌海蜇 - 口感彈牙但味道淡口,如果有酸汁會比較好。
上海燻魚 - 入味香濃,亦是拌麵一流!
五香牛展 - 薄切,味道很足而且牛味香,軟稔好吃。
香菜拌木耳- 帶微微的麻辣味,爽口惹味。

《奶油雲腿津白 $58》

飲品:
《青蘋果梳打 $22》
出了一身汗後喝一杯凍飲真是爽。

2017-10-09
成日覺得筲箕灣呢巷仔好有食街feel,有好多林林種種既餐廳,比起同區既東大街更有特色,好多都似係家庭式經營,人情味較重,熟客仔多。今日黎呢間之前都食過,不過係午餐叫外賣,今日就同屋企人黎食晚餐。其實識行既筲箕灣港鐵站一出行五分鐘左右就到,唔識既就問人天悅廣場係邊,對住入口條巷仔就係架啦。一入到去,職員就親切招待,安排座位同上茶。係大廳有個姐姐係度整緊生煎飯,手法純熟,剩係我地係度食果一個鐘,佢已經整左幾底!心諗啲生煎飽應該幾好賣喎!小籠包$58八只,四只一籠,大大只,脹卜卜!一咬開,啲汁流晒出黎!!正!豬肉餡都幾多,肉淋,調味剛好,唔會太咸但又入味!個姐姐話佢地啲豬肉係用本地豬,自己校味,所以味道一流!食落又係喎!水晶肴肉之前見過,食就真係第一次。首先,個皮好爽口,透明果啲質感似啫哩,而肉就似金華火腿甘,但就無甘咸。成舊食唔油膩,凍凍地,好爽口。鍾意既仲可以點埋伴有既醋食。酸酸地,好夾好開胃。黑醋魚可以選擇糖醋或黑醋去炒,而我就選左黑醋。師傅炒得好有爐氣!熱辣辣!魚沾粉炸過,所以邊好脆。入面既魚肉實,唔會淋到爛晒!個汁酸酸甜甜甘,好惹味!送飯一流!啖啖肉!夠實淨!排骨粗炒麵條同汁、菜炒

小籠包
$58八只,四只一籠,大大只,脹卜卜!
阿翁上湯小籠包。八只

食落又係喎!

水晶肴肉
之前見過,食就真係第一次。

黑醋魚

黑醋魚柳。連飲品

啖啖肉!夠實淨!

排骨粗炒
麵條同汁、菜炒得好均混,色水好靚。大大碟,兩三個人分都得,有好多既排骨,即我地所講既豬扒。

排骨炒粗麵。連飲品

最後叫左個高力豆沙作結!
因為係即叫即整,所以趕時間既要叫定,不過我地都係等左十分鐘左右就有。

炸得好大個,面頭有啲糖分,炸得金黃,唔會燶晒!

高力豆沙

咬落去好煙韌,質感介乎麵包同茶粿既皮,好特別,加埋豆沙蓉食,好好食!!
超力推介一定要食!

食物整體上好好,加埋價錢好抵,係心動會再黎既店舖!!
阿翁上湯小籠包。八只
黑醋魚柳。連飲品
排骨炒粗麵。連飲品
高力豆沙
2017-10-08 162 瀏覽
利經天悅廣場,見到呢間正宗上海菜既阿翁廚房,無論午市或小菜,價格都好平呢化。一入來即放上倒湯,黃豆豬骨,冇味精之餘都好足料,感覺好住家飯,心內面即時加分唔少。叫左個五福臨門拼盤,手拍青瓜好入味,五香牛展好重牛味,水晶肴肉口感好Q彈,香菜木耳好爽脆,上海燻魚,用上鯇魚比較多骨,不過都好香口。白菜仔牛肉,牛肉切到好薄,火候掌握到岩好,所以好嫩滑又入味,而且牛肉份量好足。紅燒獅子頭,撈飯一流,兩大粒肉丸,先炸鎖住肉汁令到內裡好juicy又軟稔,就連小唐菜都吸收埋肉汁精華,好甜。兩碟肉菜比例好岩一家大細,感覺好健康,配上上海特有菜飯,正。最後個炸銀絲卷,外面好脆,但內裡好鬆軟,點上練奶,好合拍。而且呢度除港式野飲,有台式同特飲,叫左杯芒果紅茶,味道唔錯。

2017-10-01 134 瀏覽
小弟一直都喜歡食上海菜,有緣經一位「港島人」介紹下去探訪「阿翁」!「阿翁」深居簡出,在筲箕灣道樂融軒前出斜上樓梯轉左的小路裏,我Google map完,都要搵左一陣!自己食親上海菜,都會點擔擔麵、小籠包、鍋貼,今次都唔例外。麵條硬度適中,配料豬肉碎,花生加埋濃湯一齊食,又唔係好辣,味道一流!每次小籠包一上台,都想襯熱食,又怕被包裏既熱湯整親咀。今次都唔例外,又辣親咀了!至於個包皮厚度適中,裏面d饀係豬肉,好鬼滑,最好味都係d湯,超級甜!鍋貼煎得好香口,少少燶,剛剛好,簡單菜色,一流水準!雞絲粉皮一直以來都係我最愛嘅菜式,雞絲同麻醬永遠都係一個絕配,粉皮質地剛剛好,衣一款前菜真係無得輸!最後整多碟乾煸四季豆。炒得火喉十足,十分新鮮,咬下質感爽脆,十分惹味,份量好多下,食唔停口。食物好多親手做,好考功夫,值得支持!

自己食親上海菜,都會點擔擔麵、小籠包、鍋貼,今次都唔例外。

阿翁上湯小籠包

鍋貼煎得好香口,少少燶,剛剛好,簡單菜色,一流水準!
鍋貼

雞絲粉皮

最後整多碟乾煸四季豆。
乾煸四季豆

食物好多親手做,好考功夫,值得支持!
鍋貼
雞絲粉皮
乾煸四季豆
2017-09-27 98 瀏覽
除咗更認真唔錯嘅小菜食嘢,唔知師傅嘅工架夠,店員嘅服務態度更加值得嘉許,睇完餐牌我哋就開始食嘢啦,有幾個餸我特別欣賞。虎皮尖椒 勁大條,開頭擺上台以為係假既😂,而且成條大之餘仲要反光,好似加左特效一樣咁靚味道不錯干煸四季豆 四季豆要炒得好食唔但至要有靚既料,最重要係個炒功,呢間符合哂我既要求同標準🙈,超好食👍🏻,而且份量好大。川辣口水雞 平時食開口水雞都係用四川既紅色辣油,呢間反而有創新既配搭,用芝麻醬更加開胃,而且味道濃郁,唔會有太油既感覺,自己食哂一碟雞都得。拍蒜油渣炒菠菜 好好食,好有家鄉風味,而且價錢合理,色香味俱全,而且炒得好有光澤。干貝雲腿賽螃蟹 特別推薦呢味餸,平時係一般食店都比較難食到,而且超難煮,又花功夫,就算出到去酒樓食,個份量通常都好少,所以黎到呢到一定要試食呢味,爽口彈牙,好好食,超級鮮甜同好味,絕不能錯過👍🏻👍🏻👍🏻香酥豬扒 同一般既食店唔同,超吸引我去食,而且個粉底唔會太厚,仲要好鬆軟,去到又係必食既菜式👍🏻👍🏻👍🏻

睇完餐牌我哋就開始食嘢啦,有幾個餸我特別欣賞。

今日生日一齊去咗筲箕灣嘅呢一間餐廳慶祝,上網見到價錢相宜,夜晚時段就去到。餐廳都幾多人,好彩打去問仲有冇位。豆漿即磨即整 飲既時候仲有磨豆既味係到,完全感受到人手磨既味道至於食物,今次就叫左:素菜包(4隻)好好食,唔但至食材好新鮮,而且個包落足料,大件夾底食,新鮮蒸出黎食用岩岩好脆皮素鵝 唔但至脆而不油,而且用皮包住冬菇既餡料,好特別既做法,我都係第一次食呢個做法,唔至有咬口,而且冬菇既鮮味亦覆蓋住層皮,超好食咸肉豆腐湯 清甜既湯,完全食唔到有味猜煮,而且飲完都唔會覺得好口渴,新鮮滾熱辣,飲岩岩好好,配料落足,有肉同菜同豆腐,而且唔會太咸又唔會太油。回鍋牛肉 辣辣地,連埋白菜去抄,口感配搭一流,牛肉好爽口之餘又有本店既風味,如果送埋飯真係太完美虎皮尖椒 分量十足而且用又用油啱啱好,賣相又靚,最緊要係佢非常新鮮,哎落爽口。干煸四季豆 四季用既調味好啱我哋口味, 10分香口送飯簡直一流, 可以見到師傅嘅火候啱啱好。川辣口水雞 特別嘅口味而且有小小麻辣味但係又唔會太辣,搶咗口水雞既雞味,真係超正。

至於食物,今次就叫左:

2017-09-24 141 瀏覽
筲箕灣東大街是港島東區食街,無人不曉。但近在咫尺,有間隱世住家上海菜---阿翁廚房,卻不顯眼。阿翁廚房是家庭式經營的上海傳統小菜館,水準不錯,經濟抵食。阿翁廚房位於筲箕灣愛民街鴻利大廈地下、位置較為隱蔽。在筲箕灣道有石級小路直達,此石級小路是以前通往聖十字徑村的必經之路。阿翁廚房佈置簡單,杏色座位,地方整潔,環境舒適,有多款上海菜式選擇。坐下叫了雞絲粉皮 ($48)、上海燻魚 ($48)、 阿翁上湯小籠包 (午市特價 $22/4隻)和炸銀絲卷 ($16)。先來開胃涼菜雞絲粉皮 ($48),粉皮晶瑩滑溜,麻醬清香,加上爽口的青瓜絲和雞肉絲,再來點芝麻點綴一下,開胃好味。上海燻魚是道非常傳統的上海菜式,魚塊炸透微焦,並切成小件,厚薄適中,魚肉略帶煙韌質感,配上惹味醬油,味道可口。至於招牌點心阿翁上湯小籠包,午市特價 $22/4隻,認真超值。小籠包一籠四隻,顆顆外形飽滿大隻,雖然包皮略厚,但不損湯汁豐富,肉餡味香,非常對版,就是抵食。 銀絲卷外皮炸得微焦,色澤金黃,外皮鬆脆,卷裡包身香軟,再配煉奶,味道不俗。阿翁廚房專營街坊生意,頗多熟客,每位客人皆奉送老火例湯,另熱飲跟餐免費,凍飲則加 $

雞絲粉皮 ($48)

上海燻魚 ($48)

阿翁上湯小籠包 (午市特價 $22/4隻)

炸銀絲卷 ($16)

阿翁廚房專營街坊生意,頗多熟客,每位客人皆奉送老火例湯,另熱飲跟餐免費,凍飲則加 $2。用膳期間,發覺有不少外賣幫襯,不愧為上海特色料理外賣專門店。
老火例湯

檸檬茶