2017-09-24 65 瀏覽
因為有些事情做來到筲箕灣,完事後便在附近吃晚飯,在一條小巷找到了阿翁廚房。這裏非常有家庭餐廳的感覺,一坐下就有老火湯飲,沒有味精味,冬瓜很適合夏天飲。小籠包都是手工做的。所以當然要點一籠。每隻都大大粒,肉汁超多又鮮味。蔥油海折,又幾爽口,不會吃得滿口油,有陣陣蔥香。韮王鱔糊,很有鑊氣,味道又濃郁,配飯瑋流。賽螃蟹,很大一碟,很滑,加了蟹醋更似蟹肉,亦增加了風味呢。說到親民,價錢當然也是相當抵食,如果來到這一頭不妨來試試他的手工包點。

小籠包都是手工做的。
所以當然要點一籠。每隻都大大粒,肉汁超多又鮮味。

蔥油海折,又幾爽口,不會吃得滿口油,有陣陣蔥香。

韮王鱔糊,很有鑊氣,味道又濃郁,配飯瑋流。

賽螃蟹,很大一碟,很滑,加了蟹醋更似蟹肉,亦增加了風味呢。

2017-09-24 546 瀏覽
上海菜一向是香港普羅大眾的心水之選,筆者當然也不例外,不過要搵一間有水準、但又要定價合理的上海菜館,有時都幾傷腦筋。最近從友人口中得知,筲箕灣有間位置非常隱蔽的上海館子,價錢既經濟又抵食,頗受附近街坊歡迎。吓,印象中筲箕灣無乜地方食上海菜嗰喎!原來友人所說的就是位於愛民街鴻利大廈地下舖位嘅「阿翁廚房」。講真,店子位置一點也不好找,若非友人教路,喺筲箕灣「翠華」對面的樓梯直上,第一個路口轉左,對我這個路痴來說,可能真的要找上一陣子。踏進店,內裡面積不大,地方雖小,但乾淨企理,用餐區以方形桌為主,座位比較狹窄,幸而通道尚算寬闊,保留了轉身空間。細心留意,原來店內設有獨立房間,就算大夥兒到此捧場,也可享有較寧靜的用餐環境。安頓後,店員率先為我倆送上每人一碗是日例湯。用匙舀起湯料,原來是蓮藕花生豬骨湯。花生跟蓮藕豬骨同煲,是一道既補血養顏又健筋骨的滋補湯水,入秋時份喝一口,暖在心頭。拿起桌上餐牌,菜式以傳統上海風味為主,有冷盤、招牌點心、精美小炒、甜品及飲品,另外亦有專為午市而設的炒飯、麵及年糕餐、午市湯麵餐、午市客飯餐、午市冷盤客飯餐等。先來一客蔥油拌海蜇 ($48)  打開胃口,成品上桌後

先來一客蔥油拌海蜇 ($48)  打開胃口,成品上桌後挾起一看,海蜇絲外表晶瑩剔透,吃起來軟嫩爽滑,加上撈拌了麻油、蔥油和芝麻,令香氣即時提升,愈食愈開胃。

接著輪到吃點心,選了一客 6 隻嘅北京水餃 ($30),水餃以一隻腰果形碟子盛上,仔細一看,每隻餃子都包得飽滿圓渾,而且更難得的是隻隻外形都一模一樣。立刻蘸上醬油一嘗,雖皮厚粗糙,但一點也不花巧,而且食落肉汁豐富之餘,也吃到菜的清甜。

吃罷冷盤、點心,跟著是一客寧波家常炒鱔糊 ($88),鱔絲上檯時香噴噴,條條長短相若,而且均勻地沾上濃汁。馬上挾起嘗一口,肉質爽滑,軟腍不霉,略帶魚鮮,食落完全不腥;而沾著的醬汁,味道亦鹹中帶甜,香濃惹味,用來佐飯一流!

之後是一客比較飽肚嘅韮王肉絲炒拉麵 ($44),拉麵非常大碟,分量十足,入口時麵條均勻地掛著醬油,味道有點似上海粗炒,質感煙韌而入味,配上肉絲及韮王同吃,增添口感。

干菜烤四季豆 ($62),四季豆色澤翠綠,炒得火喉十足,看起來十分新鮮,咬下質感爽脆有豆香,加上惹味的梅干菜,令人吃不停口。

壓尾甜品點了香酥豆沙鍋餅 ($30) 同酒釀桂花湯丸 ($26/6粒),豆沙鍋餅餅皮做得唔錯,金黃焦脆,咬下既煙韌又有嚼口,而且內裡的豆沙餡,甜度適中,味道不俗,討人喜愛。至於外形小巧嘅湯丸,入口軟韌香甜,糯而不糊口,入面嘅芝麻餡一咬即瀉,流心而出,用糖桂花、甜酒釀做湯伴吃,味道清香,酒味芳香怡人。

整體來說,這裡的菜式,價格實惠,尤其是午市的套餐,有多達60款的上海菜可供選擇,而且大部分嘅定價亦只是約四十餘元左右,更不設加一,實屬打工仔的抵食之選。
2017-09-23
2017-09-21 316 瀏覽
今晚同媽媽去嘆上海菜 係天悅廣場靠左邊 但店鋪地點就幾隱秘 不過也是地鋪 入內竟然都有7成滿 我地坐下就已經滿晒客 原來這間鋪有分店係港運城架 不過可惜已經被大財團收回 被迫搬離 好彩老師父就過黎筲箕灣分店繼續 小籠包 5隻 $38原先叫8隻 好在錯有錯著黎左5隻 因為都幾大隻 睇落d皮好厚咁 但係不能單憑外貌 因為咬落一d都唔厚還好多湯汁 熱辣辣 好味 餃肉份量剛剛好 還是自家制的 冷盤醉雞 $68 好特別 因為平時叫醉雞就真係得醉雞 今次有埋雞腎同毛豆 雖然酒味不太濃 但雞肉好滑 好上海地道家庭式 蔥油拌海踅 $48 爽 脆 味美 蔥粒芝麻帶出香味滋味 真係出色銀芽鱔糊 $78炒得熱辣辣 銀芽入晒味 上海菜精粹濃油鱔魚完全無腥味 啖啖肉 超級惹味 配埋炸銀絲卷 $16 外脆內心鬆軟 媽媽超like 可餸鱔魚或者點練奶 亦鹹亦甜 上海炒年糕 $48年糕同普通唔同 切得不規則 食落依依韌韌 QQ軟身 配搭嘅醬汁同肉片椰菜 好好味 份量足 最後太多要打包 家庭式上海菜比一般大公司黎得有特式兼自家味道 下次要再幫襯

小籠包 5隻 $38

上海炒年糕 $48

家庭式上海菜比一般大公司黎得有特式兼自家味道 下次要再幫襯
2017-09-20
2017-09-19 116 瀏覽
自從搬咗去西灣河之後,筲箕灣突然變得好近,搭叮叮10分鐘就到啦!亦都因為咁,我哋美食地圖就擴展到去平時比較少去嘅港島東筲箕灣,今日我哋又去咗試天悅廣場附近嘅阿翁廚房,試下呢間街坊上海小店。手拍小青瓜小青瓜新鮮爽脆,入口辣辣地,非常醒胃。阿翁上湯小籠包小籠包即叫即蒸,好大隻。雖然嗰皮唔係好薄,但勝在裏面好多湯汁,好足料。上海湯粗原本想食上海粗炒,不過因為A姐唔想咁油膩,所以我哋揀咗上海湯粗。湯底香濃,而且十分足料,唔錯。上海回鍋肉細個嗰陣,屋企人每次食上海嘢都會叫回鍋肉。呢到嘅回鍋肉炒得好有鍋氣,非常入味,豬腩肉肥瘦啱啱好,加埋豆乾同椰菜,正!

手拍小青瓜
小青瓜新鮮爽脆,入口辣辣地,非常醒胃。

2017-09-19
2K
朋友住在小西灣,作為地膽的她當然要推介一下美食,今日帶我來到筲箕灣隱世小巷品嘗超水準的上海菜。地點有點難找,連地膽初次來時也找了好一會兒。 店內有多款食品選擇,有午市套餐由三十至四十元不等、下午茶更只需二、三十元,又平又好食😋性價比極高👏🏻 甫坐下,店員先送上兩大碗是日例湯。 😍阿翁上海小籠包($36) 鮮甜多汁,肉香鮮嫩,皮薄餡靚。 🍞上海生煎包($30) 肉汁非常香,包軟熟可口,朋友吃不停口,更讚不絕口。 🐖鮮肉鍋貼($26) 鮮肉鍋貼同樣皮薄餡鮮,當小食一流! 🐷上海排骨菜飯🍃🍚($36) 上海排骨一份有2件,炸得酥香脆口,肉質鮮嫩,配上菜飯簡直一流! 🐥🌶川辣口水雞配 重慶酸辣粉($42) 酸辣粉份量非常大,而且用了圓身的紅薯粉,是我非常喜歡的那一種。麻辣薯粉煙韌彈牙,非常飽肚。 川辣口水雞有別於一般口水雞,除用上麻辣醬調味外,更加入了芝麻醬,中和辣味,令雞件辣中帶點麻香味道。 🍲🍚石頭鍋魯肉炒飯($45) 大大鍋的魯肉炒飯用上石鍋盛住,加入了魯肉絲、雞蛋、菜粒等炒成,飯粒軟熟有嚼口,啖啖滋味。

甫坐下,店員先送上兩大碗是日例湯。

😍阿翁上海小籠包($36)

鮮甜多汁,肉香鮮嫩,皮薄餡靚。

🍞上海生煎包($30)

肉汁非常香,包軟熟可口,朋友吃不停口,更讚不絕口。

🐖鮮肉鍋貼($26)

鮮肉鍋貼同樣皮薄餡鮮,當小食一流!

🐷上海排骨菜飯🍃🍚($36)

🐥🌶川辣口水雞配 重慶酸辣粉($42)

🍲🍚石頭鍋魯肉炒飯($45)

🍆漁香茄子($58)

茄子是朋友的最愛,配合木耳絲、筍絲和肉絲,調味得宜,朋友都大讚好吃,伴飯更加一流!

🐟銀芽鱔糊($78)

鱔糊是我吃上海菜必點的菜之一,這裡的鱔糊新鮮好吃,配上新鮮的銀芽之餘,選配合醬汁更加美味,加上穫氣十足,製很難抗拒。

套餐包飲品一杯,凍飲加$2

🍹凍檸茶

🥛熱豆漿

朋友和我都大讚食物水準超高,食物水準能媲美一些上海高級食府之餘,價錢相當實惠,實在是大家開飯之選。

今日和太太往筲箕灣阿翁廚房食上海菜, 我們點了阿翁上湯小籠包, 水餃、雪菜肉絲湯面、上海排骨菜飯、拍蒜油渣炒菠菜、熱菜蜜、凍豆漿和酒釀桂花湯丸。點菜後侍應奉上例湯冬瓜朱骨湯, 湯無加味精, 入口清甜, 冬瓜爽口, 朱骨肉好新鮮, 好一碗消暑例湯;上湯小籠包共有5隻, 小籠包肉質鮮甜, 湯好香好鮮甜, 皮薄餡靚, 配薑絲和醋一起食食落更帶出小籠包的美味;水餃共有6隻, 份量十足, 水餃大小適中, 皮薄肉質鮮甜, 食落不油膩, 美味十足, 配上餐廳提供的醬汁食落更能帶出水餃鮮味, 十分惹味醒胃;雪菜肉絲湯面份量十足, 面好爽口, 雪菜肉絲惹味, 湯底清甜, 好足料的雪菜肉絲湯面;上海排骨菜飯排骨即叫即炸, 排骨炸得金黃, 食落香脆惹味, 好有嚼勁, 菜飯食落爽口, 飯好軟綿不油膩, 值得推介;拍蒜油渣炒菠菜上桌時香氣四溢, 菠菜新鮮爽口, 配上蒜頭和油渣食落惹味而不油膩, 最驚喜是菠菜配上朱肉塊, 食落十分惹味, 好豐富的拍蒜油渣炒菠菜;熱菜蜜甜度適中;凍豆漿純天然而沒有加糖, 好香滑黃豆味, 消暑得黎又健康;最後我們點了酒釀桂花湯丸, 湯丸有濃香桂花清香, 酒糟味好香醇, 湯丸是芝麻湯丸, 皮薄芝麻味香濃, 配上桂花酒糟一起食十分惹味。餐廳位置比較偏僻少少, 需要於筲箕灣道過馬路後看到凱施面包旁的樓梯前往, 餐廳食物美味, 主菜, 甜品和飲品皆份量十足, 而且不加味精, 食到傳統的上海菜, 值得再來。
例湯冬瓜朱骨湯
水餃
酒釀桂花湯丸
2017-09-17
2017-09-17 158 瀏覽
對於我嚟講,筲箕灣係一個好遙遠嘅地方。車程之遠,其實仲遠過我去一敞廣州。每次同朋友嚟搵食,都係去東大街一帶搵,成條街好多大大小小嘅食肆,梗有一間啱食。今日山長水遠嚟探朋友(老友就冇計啦),佢小朋友由工人姐姐睇住先,我地兩個就可以暫時輕鬆落街搵食! 佢係地膽,當然佢話事,問我食上海菜好唔好,冇問題,一於試吓囉。行行吓,上咗樓梯,左轉入一條橫街,橫街中間有間食肆大紅燈籠高高掛。但門口寫住「江南特食料理」,乜唔係食上海菜咩?門口本來係對住鐵絲網,但用左啲假花同真植物做裝飾,令原本暗淡嘅橫街增添一點點色彩。店舖唔係太大,亦冇豪華裝潢,總之就係街坊食店,平民食堂嘅感覺。坐低冇耐即刻送左兩碗湯俾我哋,夠熱!午市套餐好平︰但我地又唔想食飯,又唔想食麵,又唔想食年糕。見到$22有4隻小籠包,齊齊話啱食。都幾大隻,即叫即蒸,熱辣辣,味道唔錯。唔係皮薄,但裡面都好多湯汁。飲品選擇算多︰士多啤梨梳打$22 - 幾香士多啤梨味,士多啤梨糖漿入面有少少士多啤梨果蓉。青蘋果梳打$22 - 呢杯就冇果肉果蓉,而且甜左啲。散點都多選擇︰雞絲粉皮$48 - 我個人比較鍾意食涼浸浸嘅冷盤,呢碟就未夠凍,不過冷盤嚟講就算

但門口寫住「江南特食料理」,乜唔係食上海菜咩?

坐低冇耐即刻送左兩碗湯俾我哋,夠熱!
午市套餐好平︰

但我地又唔想食飯,又唔想食麵,又唔想食年糕
。見到$22有4隻小籠包,齊齊話啱食。

都幾大隻,即叫即蒸,熱辣辣,味道唔錯。
唔係皮薄,但裡面都好多湯汁。
飲品選擇算多︰
青蘋果梳打$22 - 呢杯就冇果肉果蓉,而且甜左啲。
散點都多選擇︰
雞絲粉皮$48 - 我個人比較鍾意食涼浸浸嘅冷盤,呢碟就未夠凍,不過冷盤嚟講就算幾大碟,而且雞絲多,用料足。
花雕醉雞$68 - 雞件已經夠多,估唔到仲有毛豆同雞腎,抵食。醉雞最重要係酒味充份滲入雞肉,呢個酒味幾濃,唔錯。
東坡肉$58 - 東坡肉一件上,幾大件,東坡肉厚多層次,好肥美,芡汁亦味道適中。另外仲有大量小棠菜,食完肥肉要食晒菜Balance返。不過最好就幫我切開四件啦,容易分容易食。
高力豆沙$40,做到熱辣辣、脹卜卜、軟綿綿,味道唔錯。但外型唔討好,唔夠波形,豆沙餡亦較少。

食呢餐之前一晚咁啱又係食中菜,係一間集團式經營嘅連鎖中菜廳,食物唔算特別出色,起碼醉雞就冇呢度咁好食,而且全場爆滿侍應又唔夠,食客經常要追單。街坊食店當然冇咁富麗堂皇,不過要做到長期有街坊支持,食物質素一定唔差。不過地方有啲偏僻,唔係街坊都未必識嚟。
午餐
2017-09-17 169 瀏覽
我上星期二黃昏同朋友去咗筲箕灣天悦廣場買嘢。買買下都肚餓啦,就openrice下附近有咩食。見到阿翁廚房新開嘅分店咪去試下! (之前聽朋友講過九龍阿翁廚房啲嘢食好味,同埋係區內都出名) !! 今次我有機會試下我跟著google map 行去,唔係好難去,不過由地鐵站去就要5-10 分鐘,唔係好難,只係要搵少少路,佢係近天悦個邊! 我同我朋友一心諗住去食上海嘢,點知見到個雞煲餐牌,真係忍唔住所以我同佢決定打開個胃食番個雞煲(半隻)試下😂雞煲真係足料有埋金菇!個雞煲唔係話好辣,不過好香同帶點麻辣仲有隻雞好入味,值得一試住東區嘅朋友想食雞煲唔洗去好遠啦我加咗南瓜、玉子豆腐同薯粉, 吸味一流我嚟到食上海菜點可以唔叫小籠包!!!!佢啲小籠包真係好多汁,堅好味!!仲好抵食都開咗個胃, 我就叫埋其他嘢食!我見到自家包鍋貼,幾新鮮,所以叫咗個試下!唔好講笑,真係好食,有好多汁,塊皮真係滑,出面好難食到酸辣湯同奶油津白都唔差,幾好味豆漿好濃豆味間餐廳啲食物好好味,回頭率好高!我會再去真係要去食,加上服務一流,好熱情,有禮CP 值好高住東區嘅朋友一定要試,係一間不可不試嘅餐廳
我上星期二黃昏同朋友去咗筲箕灣天悦廣場買嘢。
今次我有機會試下

所以我同佢決定打開個胃食番個雞煲(半隻)試下😂
雞煲真係足料有埋金菇!個雞煲唔係話好辣,不過好香同帶點麻辣
仲有隻雞好入味,值得一試
住東區嘅朋友想食雞煲唔洗去好遠啦
我加咗南瓜、玉子豆腐同薯粉, 吸味一流

酸辣湯同奶油津白都唔差,幾好味
豆漿好濃豆味

間餐廳啲食物好好味,回頭率好高!我會再去
真係要去食,加上服務一流,好熱情,有禮
CP 值好高

住東區嘅朋友一定要試,係一間不可不試嘅餐廳

自制豆腐
雞煲(半隻)
自制豆腐
雞煲(半隻)
2017-09-16 97 瀏覽
阿翁廚房!地點好容易搵到,門面好大, 一行入門口見到餐廳排曬隊。我同姑媽個心就緊係覺得多人嚟嘅地方啲嘢一定唔錯。見到餐廳裡面好多人叫咗竹笙火腿雲吞雞, 跟住我又叫一個 , 個湯材料十足分量 ,好鮮甜, 雲吞好爽口 , 湯好有雞味, 雞食落口非常唔錯!之後叫咗個黑醋魚柳飯, 黑醋魚一碟! 送飯一碗,非常經濟又好食。然後再叫多一幹貝雲腿寒旁蠏, 味道好有口感,火腿蟹肉幹貝蛋白, 材料好多, 食落十分滿意。最後再叫多一個小籠包 , 食咗唔夠再叫多一籠, 味道感覺幾好,同鼎泰豐小籠包差唔多味道,姑媽都話唔錯,,, 下次帶埋朋友再嚟呢間食過, 服務員招呼非常好, 令到我坐喺度食飯覺得好有親切嘅感覺。
我同姑媽個心就緊係覺得多人嚟嘅地方啲嘢一定唔錯。
2017-09-13 69 瀏覽
今日有工作到筲箕灣,經過天悦廣場後係後門出的話有一條小巷,因為天熱關係就入去嘆下午茶。坐下便會送上中湯一碗,再慢慢睇餐牌,非常貼心。中湯是老黃瓜湯。下午茶點了套餐小籠包一籠4粒+上海幼面,豆漿。小籠包皮適中厚度,很多湯汁又不油。味道不太咸剛剛,平常我食小籠包一定會落醋,這次附上薑絲和醋我一點也沒有用上。上海幼面是幼拉麵,軟硬適中,但湯沒什麼味道。豆漿味道有點怪,有一點煮燶的感覺。同事點了豬扒菜飯,豬扒炸得有點乾,但味道是不錯的。
下午茶點了套餐小籠包一籠4粒+上海幼面,豆漿。
上海幼面是幼拉麵,軟硬適中,但湯沒什麼味道。
豆漿味道有點怪,有一點煮燶的感覺。
同事點了豬扒菜飯,豬扒炸得有點乾,但味道是不錯的。
  • 小籠包
2017-08-09 228 瀏覽
星期日都是約朋友飯聚嘅好時機, 那天去完大浪灣游水老公即興約朋友食飯, 因大浪灣出嚟筲箕灣十分近而且朋友大多都是住附近, 他們介紹了這間食肆給我們, 那樣我們便約了七點在食肆入面等, 因食店在橫街入面所以都有少少難找呢? 我和老公很不容易才找到食店, 入到店舖可能是假日都很多人, 好彩朋友已找到了位, 我們坐下便點了小籠包, 水晶餚肉, 醉雞, 鍋貼, 東坡肉, 水煮魚片, 油燜杭椒, 賽螃蟹, 鐵板蔥爆豬肉, 上海粗炒, 擔擔麵, 蔥油拌麵。呢幾樣餸菜本人最欣賞的是小籠包和鍋貼, 至於油燜杭椒就好辣, 醉雞,水晶餚肉, 賽螃蟹就一般, 水煮魚片入面的料實在太少了, 鐵板蔥爆豬肉不知是否出錯因實在太似牛肉了, 而且味道都是一般呢? 總括來說用四個字形容“不過不失“呀!
小籠色
2017-08-06
小籠色
2016-02-23 1651 瀏覽
星期六2個人揾野食,呢間上海食肆真係名不虛傳,經濟實惠,服務週到,正宗上海菜。先來個合掌瓜例湯,真係無味精,吾口渴,鮮甜,湯渣有瓜有瘦肉有排骨,真材實料。醉雞算厚肉,雞皮脆滑,雞肉有點嚡但尚過得去,酒味完全滲透入雞肉,有酒香味,卻不苦澀或嗆喉,酒應是用上等花雕,而且時間掌控得非常精準。上海粗炒用上正宗上海粗麵,即叫即做意思係不會預先煮熟粗麵,避免過林,粗麵煮得剛好,彈牙有咬口,而醬油均勻掛在每條粗麵上,炒得香口,粗麵微咸有咬口,非常好! 豬扒鬆軟多汁脆口,超正!檸蜜也好味過人,應該另加了上等蜂蜜,不是一般茶餐廳或超市貨色,不會死甜或人造甜,零舍滋潤。

合掌瓜老火例湯
檸蜜/好立克
  • 醉雞飯
  • 上海豬扒粗炒
2015-09-30 1159 瀏覽
二個人叫左個醬燒排骨粗炒同埋香酥排骨湯面, 午餐有湯仲有包野飲, 都算抵食。醬燒排骨粗炒面較”林”, 唔算好有咬口, 排骨食到好香薑味, 但咸左點。湯面個湯底好清, 有麻油香, 但排骨同樣係醃得咸左點。餐湯係青紅蘿蔔湯, 味道普通。之前試過佢的黑醋魚柳同炒年糕, 覺得好食點, 排骨真係太咸了
2015-09-27