2023-11-11 196 瀏覽
入秋啦🍂今日雙十一11.11同朋友佢哋去烚下烚下 喺IG見到靚煲皇個AC 咁啱係屋企附近 就約埋一齊去嗰度食👯‍♀️話明靚煲皇 我哋梗係要試下個招牌 所以叫咗個招牌靚煲皇豬骨湯底 少少驚喜嘅係啲扇貝好大個 而且入面啲配菜都多 湯底都好濃郁!👍🏻👍🏻我哋叫咗其他配菜 本地手切肥牛🐂 佢哋唔係普通嘅肥牛 師傅將個肉嘅厚度切到啱啱好 而且肉味都好香濃 新鮮炸響鈴同炸午餐肉 個響鈴唔係普通出面買食到嗰種 而真係新鮮即炸!仲有其他雜菜籃🧺 韭菜餃 蟹籽墨魚滑 牛胸爽等等都非常唔錯 👍🏻 配菜選擇太多 揀都揀唔晒 朋友佢哋話下次會繼續約埋一齊去!!店舖亦都非常非常細心 朋友手機中途就嚟冇電 佢哋餐廳門口居然有得自助借充電寶 不得不說呢一下真係覺得好warm🥰如果想喺香港食到有水準嘅打邊爐 一定要過嚟試下 咪走寶😌
入秋啦🍂今日雙十一11.11

• 炸響鈴
  • 手打墨魚滑
  • 雙拼餃
2023-11-09 137 瀏覽
這個豬骨煲,是我暫時食過個湯特別濃郁,可能我喜歡重胡椒味,豬骨又入味骨髓又唔腥,還有極上牛肩脊牛味又濃3,5,7,10成熟都各有口感,,讚~~菜類就唔洗講咁制,批發菜檔就係隔離,好難唔新鮮, 最緊要冇揸。
  • 極上肥牛
  • 豬骨煲
  • 野菜菜籃
呢排嘅天氣越嚟越凍🥶決定收左工約幾個friend一齊之後去塘尾道靚煲皇打邊爐🥶閒日間舖都算幾熱鬧👍🏻,但係又唔算好逼好多人🤓,訂左位就即刻入得😆湯底都有幾多唔同選擇🍲,有辣有唔辣🌶️❌🌶️不過想試真少少原材料嘅味🤤,所以就叫左佢哋嘅招牌靚煲皇🍲🍲🍲 同埋叫咗碟細嘅極尚肥牛🐃、紐西蘭羊片🐐,黃沙豬膶🐷同埋個皇帝菜🥬好好服務既一間火鍋店👍🏻直頭幾星級享受👏🏻▶️地址:旺角塘尾道18號靚煲皇

湯底都有幾多唔同選擇🍲,有辣有唔辣🌶️❌🌶️

▶️地址:旺角塘尾道18號靚煲皇
  • 極上肥牛
  • 黃沙豬潤
近來收工較夜,沒時間買兩餸飯回家吃!又冇時間煮飯食,經過旺角朗豪坊旁邊的塘尾道,無意中發現這間舖頭,夥計員工,馬上向我們招徠,極力推薦我們吃合時的羊腩煲,加上這晚清涼了一點,我和家人一共四人,看看手錶已經晚上9:30 ,別無其他選擇,據員工說,他們營業時間至晚上四時,於是我們很放心進去用膳,我們選擇了店內夥計推薦的雙冬羊腩煲,因為可以當小菜拌飯,又可以當打邊爐加火鍋生料,自由度比較大,當個煲一滾起,撲鼻的南乳柱侯醬羊腩味十分吸引,羊肉嫩滑,一啲都唔韌,而且有沒有羊肉的臊味!製作做得相當好食完一輪羊肉之後,煲裏面還有竹筍,鮮冬菇,馬蹄等配料,份量十足,用料正宗,是近年來難得食到的正宗古法羊腩煲,店員解說,原來這個煲已經有20年歷史,一向10分受歡迎,亦曾經在雜誌等得到獎項,生料方面叫了, 響鈴卷 (是新鮮即叫即炸的),吸收了羊腩汁, 10分滋味,黃沙豬潤,配羊腩煲也不錯,甘香又脆滑, 一家人覺得肉類食得唔夠,但又唔想叫牛肉,避免和羊腩煲的羊味相撞,於是叫了鮮牛脷,質感與味道-有鮮牛肉味道、質地爽脆,咬落有趙口,最後忍唔住都叫咗幾碗白飯,和油麥菜,估唔到第一次嚟食就有咁多驚喜!所以覺得一定
!製作做得相當好

,黃沙豬潤,

配羊腩煲也不錯,甘香又脆滑
最後忍唔住都叫咗幾碗白飯,和油麥菜,估唔到第一次嚟食就有咁多驚喜!所以覺得一定要推介俾朋友,食到正宗
香港風味的古法羊腩煲,
相冬羊腩煲
炸響玲卷
黃沙豬潤
鮮牛脷
2023-11-04 89 瀏覽
收工約佐幾嗰fd 去佐旺角塘尾道間 靚煲皇 打邊爐。環境舒服 。叫佐嗰靚煲皇。湯底足料 有新鮮豬桶骨 骨膠原的豬手骨 香鮮湯骨,加炸香乾吊片同蝦乾 ,五只大扇貝海鮮 超足料 應該全港無幾何食到如些濃濃香豬骨味湯底。其他材料也新鮮 鮮牛重牛味。但我最愛極上牛 香滑重雪花鮮牛肉味。新鮮彈口 牛柏叶 牛白肉。爽口鵝腸 豬膶 。彈牙有口感墨魚滑 。香脆炸響鈴等等 真心好食 回味 。食神必試。人頭每位大約二百多埋單 。會再返尋味。

我們四個朋友很喜歡食火鍋打邊爐的,這點的羊腩煲10分出名,當打電話查詢後知道已經有出品,馬上和朋友去吃,這樣腩煲的水準超頂級,濃郁的柱侯醬味和南乳味,將羊肉羊腩炆得非常冧稔,完全冇羊肉酥味道,另外我們叫了黑牛柏葉,雖然稍為韌了一點,但口感不錯,牛味濃郁。西班牙羊片,韭菜餃,即炸響鈴,蔬菜雜錦盤,還有薯仔片和白飯,因為個羊腩汁愛嚟送飯非常好味 😋最後當然配上皇帝菜油麥菜同生菜等等!可能天氣還未夠凍最期望的茼蒿仲未出現!茼蒿菜最鍾意配上羊腩煲的味道!再等天氣凍啲,相信應該可以油塘好彩食到!即叫即炸的響鈴,吸收了羊腩煲的汁非常絕配濃郁楊味的羊片,不肥不瘦,和中國的草羊羊肉各有羊肉的好處味道用料十足的羊腩煲,有馬蹄,竹筍,和芫荽和芹菜等配料,特別係個羊腩汁濃郁2充滿唔香味道!吃了全身都感覺溫暖
黑牛柏葉
我們四個朋友很喜歡食火鍋打邊爐的,這點的羊腩煲10分出名
,韭菜餃,即炸響鈴
即叫即炸的響鈴,吸收了羊腩煲的汁非常絕配
蟹籽墨魚滑
2023-11-02
黑牛柏葉
蟹籽墨魚滑
  • 羊腩煲
到了晚上10時半後,很多地方的食店都關門或者面臨關門,和朋友在旺角打算,搵地方食晚餐或者算是宵夜,難得這間店舖宵夜時段去到深夜3:30 ,本初都不打算會有什麼驚喜,意想不到想起這間超過10年的老店,沒有因為前幾年的疫情的打擊,仍然屹立不倒,繼續經營,和朋友去了點了一些餐前小食和打邊爐!他的餐前小食滷水拼盤,很不錯!應該是潮州白滷水的那一種,有鴨腎,獎掖,生腸等等還配上青瓜,餐前和朋友們先喝啤酒,這小食非常配合送酒用,然後點了招牌煲靚煲皇!當個煲一滾起嘅時候,豬骨嘅香味,加上裏面的帶子和蝦乾,蘿蔔粟米等等香味撲鼻!我們幾位朋友都已經非常肚餓!馬上喝上豬骨湯!湯味濃郁,還有陣陣的骨香味,帶子的肉非常厚實,也非常有鮮味,賠償難得的新鮮手切肥牛,肥鵝腸,等等配上手打牛丸,墨魚丸,還有皇帝菜和油麥菜等,整個宵夜晚餐10分美味和滿足!下次也會再去,因為難得方便喎,這店舖開得比較夜
2023-11-02
  • 手打墨魚滑
以前住附近都算嚟得多,之後搬左幾年無過嚟食,今年食兩次都比以前簡直係天與地!八月頭光顧,當日值四百幾蚊嘅手切牛唔美觀更加係碎上,完全唔值~我最鍾意同期待就係碟手切牛~一黎到真係心情跌到落谷底!手打丸呢始終人手打我明,但粒粒大細不一咁,其他都算ok既,過得去。心諗應該換左人,食平價放題都無咁嚴重。即時有向員工反映,個男侍應即刻同廚房跟進,另一個女仔應該似係高級啲就同我哋商討之後幫我哋換過一份,重新出菜後,雖然都係無以前個種質素,但係起碼唔反感,仲主動換碟保持整潔,服務態度唔錯有禮貌👍🏻傾過幾句計原來都做咗好多年👏🏻加油!九月朋友生日再次光顧,食物方面明顯好轉好多👍🏻👍🏻👍🏻希望可以保持!湯底始終係最出色好飲嘅骨湯,牛肉紋路厚度放盤值返個價錢質素!今次到服務方面有少少意見,希望客人舉手可以留意到,坐埋一邊玩電話無視客人需求,有俾服務費,但無人理要主動交單過去比員工。然後個女員工仲全程黑面,好大力咁上菜,真係唔知以為我哋得罪左佢,慘過茶餐廳對待。朋友生日本來唸住應該開開心心食餐飯啫。之後見到上次幾好嘅男侍應去完廁所出現,問翻先知服務好嘅女仔早收工有對比之下我覺得需要留個評論。會再俾機會嘅,希
以前住附近都算嚟得多,
之後搬左幾年無過嚟食,
今年食兩次都比以前簡直係天與地!
心諗應該換左人,食平價放題都無咁嚴重。

九月朋友生日再次光顧,
食物方面明顯好轉好多👍🏻👍🏻👍🏻
希望可以保持!
湯底始終係最出色好飲嘅骨湯,
牛肉紋路厚度放盤值返個價錢質素!
今次到服務方面有少少意見,
希望客人舉手可以留意到,
坐埋一邊玩電話無視客人需求,
有俾服務費,但無人理要主動交單過去比員工。
然後個女員工仲全程黑面,好大力咁上菜,
真係唔知以為我哋得罪左佢,慘過茶餐廳對待。
朋友生日本來唸住應該開開心心食餐飯啫。
之後見到上次幾好嘅男侍應去完廁所出現,
問翻先知服務好嘅女仔早收工
有對比之下我覺得需要留個評論。

會再俾機會嘅,希望見到進步!
2023-09-19 176 瀏覽
我一入到去個餐廳環境嚇一跳,地方窄環境比人感覺非常污糟,餐具同餐枱都好似好耐無清潔咁,先點三樣小食炸雞軟骨,豬潤煲,同炸魚腩全部難食,之後開始打邊爐叫咗個豬骨煲,完全無味好似成個煲用咗一粒金寶牌豬骨湯底去煲咁,加幾粒粟米,再加幾舊豬骨豬手就算,豬骨豬手完全無味唔淋仲係硬嘅,跟本食唔到,雞煲啲雞又韌又唔新鮮,仲難食過凍鮮雞,個煲無麻無辣,好似求其用罐頭醬料加啲雞就算,收費同大紅袍差唔多,醬料費每位$22(得啲普通蒜,蔥,仲有加一,完全唔合理
2023-09-16
2023-06-30 491 瀏覽
我們一班朋友很久沒有打邊爐,食豬骨嘅湯底。回想細個時候,父母帶我打邊爐,依家再嚟尋回味道,豬骨湯底真係好好味,好有骨香味,令我想起很多回憶,我們三個朋友去了靚煲皇,食佢有20年歷史的地道胡椒豬肚雞煲,我朋友還未等我影相,就已經將娃娃菜同芫荽菜加咗落去,用來吸收湯底,果然湯底清甜,飲個不停!跟住我哋嗌咗個大手切肥牛、台山鮮蠔、手打芝士蟹籽丸,脆口的珊瑚蚌和牛柏葉靚煲皇的傳統豬骨湯是一道不容錯過的招牌菜!經過20年的精心烹調和調味,湯底呈現出濃郁的豬肉香氣和骨香味,入口滑嫩,肉質鮮美。娃娃菜和芫荽菜的加入進一步提升了湯底的清甜度,讓人飲過不停。靚煲皇還有多種鮮牛肉和海鮮選擇。其中,手切肥牛的肉質鮮嫩多汁,脂肪分佈均勻,入口即化,讓人回味無窮。而台山鮮蠔則口感細膩,鮮美多汁,是最佳的配搭湯底的選擇。珊瑚蚌則肉質鮮嫩,味道甜美,口感豐富。此外,靚煲皇自家製的芝士蟹籽丸也是一道不可錯過的美食。蟹肉香濃,搭配芝士的濃郁口感,口感十分豐富。而牛柏葉入口口感豐富,讓人回味無窮。總的來說,靚煲皇的豬骨湯底打邊爐和其他招牌菜式,不但味道鮮美,而且讓人感受到溫馨和回憶。無論是和家人一起用餐,還是和朋友相聚,

總的來說,靚煲皇的豬骨湯底打邊爐和其他招牌菜式,不但味道鮮美,而且讓人感受到溫馨和回憶。無論是和家人一起用餐,還是和朋友相聚,都是一間值得推薦的餐廳。
2023-06-29
15 分鐘 (堂食)
  • 豬骨煲
2023-06-22 467 瀏覽
同朋友一班人睇完戲,突然很想打邊爐,今次我去了「靚煲皇」,點了他們的招牌菜「豬骨煲」和「雲吞雞煲」。這家餐廳的豬骨煲非常特別,除了有豬骨湯底外,還加入了扇貝、蝦乾和魷魚吊片,讓湯底更加豐富。吃起來有濃郁的海鮮味道,豬骨湯底也很入味,讓人一口接一口地吃。另一道菜「 滋味雲吞雞煲」也非常好吃。湯底有豐富的清湯雞味,加上自家製的手包雲吞,大大粒,吃起來非常鮮美。雲吞的餡料也很豐富,有鮮蝦和豬肉,而且每顆雲吞都很有嚼勁。另外, 朋友還點了必試的新鮮黑色牛柏葉,還有叫了很多丸類的火鍋生料,讓湯的味道更加香濃,食欲大開。整個用餐體驗非常愉快,服務員也非常友善。餐廳內的環境也很舒適,非常適合家庭或朋友聚餐。如果你喜歡嘆住冷氣吃熱騰騰的湯煲,「靚煲皇」是一個非常值得一試的餐廳。他們的湯底非常豐富,而且菜單上還有其他種類的湯煲可供選擇。如果下次我再來這裡用餐,我一定會再點他們的豬骨煲和雲吞雞煲!

2023-06-21
  • 滋味雲吞雞煲
  • 新鮮黑色牛栢葉
2023-06-21 313 瀏覽
約左幾位朋友一齊食飯打邊爐, 原本諗住叫返最普通既湯底, 但侍應員介紹左個湯底比我地呢班唔係成日有湯水到肚既年青人, 咁就可以一邊飲湯一邊打邊爐.呢個五指毛桃椰青雞煲, 當佢一滾起, 就已經傳來陣陣椰子香味, 唔打邊爐都要即刻試返幾碗原味雞湯先. 清湯雞味配上椰青,入口醇和,而且香味濃郁,嫩滑的雞肉配上椰青既肉,好特別,好適合夏天食, 感覺無咁飽濟.食完原味既湯底之後就開始打邊爐, 要左細份本地手切肥牛, 牛肉鮮味有水準.黑牛柏葉爽口兼且濃郁牛味, 牛胸爽肉用湯底好快灼熟之後,肉質特別爽脆, 而且唔肥膩,口感好特別.另外仲有手打魚滑, 爽口夠彈牙, 最後配上油麥菜,再加幾支啤酒,我地幾個已經好滿足. 呢個清淡既雞湯,唔肥膩又滋潤,真係令人回味, 下次會再黎.

黑牛柏葉爽口兼且濃郁牛味,

呢個清淡既雞湯,唔肥膩又滋潤,真係令人回味, 下次會再黎.
2023-05-20 342 瀏覽
雖然坊間有好多麻辣雞煲既餐廳, 但係最鍾意既始終響呢間. 就算唔黎堂食都會買個外賣返屋企.不過今晚約埋幾個好友, 所以直接走黎鋪頭食, 夠晒原汁原味.因為自己唔算食得辣, 所以呢度既麻辣雞煲小辣剛剛恰到好處, 小小麻味唔會太搶喉, 而且落左大量既花椒八角等香料, 蒜頭洋蔥大蔥之類絕不吝嗇, 所以個辣味係好香好香, 令人食指大動, 追住一舊一舊係咁食. 而雞件既肉質夠滑, 一路食一路炒都唔會好乾, 所以一隻雞好快就KO.食到咁上下就加上湯開始打邊爐, 邊爐配料當然唔小得本地手切肥牛, 紋里分明切到肉質夠晒彈牙, 牛肉味又濃.仲有比較小有既新鮮黑牛柏葉, 唔係度度有, 入口新鮮爽口, 吸收雞煲既汁真係非常正.而且呢度有即炸脆響鈴, 夠大條又夠鬆化, 餐前小食有炸泰式蝦餅, 好香脆彈牙.其他配料仲有手打牛丸,手打蝦滑,鮮雞子,芝士腸,金菇菜,魔芋絲, 食晒真係飽到頂住個肚, 每次黎食都非常滿足.

2023-04-09 541 瀏覽
💛呢間家庭式良心小店位於旺角行去奧運個旋轉天橋橋底,旺中帶靜,唔會好市傳統旺角「市中心」咁人滿之患,但同時地點方便👍招牌靚煲皇,內有扇貝🦪土魷🦑蝦乾🦐豬骨🍖粟米🌽蘿蔔🥕等,胡椒豬骨湯嘅底味,鮮甜冇味精。珊瑚蚌,新鮮彈口黃沙豬潤,爽口零騷味雲吞,大地魚味濃郁。芝心墨魚丸,芝士似cream cheese嘅質感,比較特別仲有啲小菜🍶花雕生腸份量十足,爽口,酒香四溢🪙黃金豆腐,香脆可口飲飽食醉冇限時任坐人均420,物有所值

珊瑚蚌,新鮮彈口

黃沙豬潤,爽口零騷味

仲有啲小菜🍶花雕生腸份量十足,爽口,酒香四溢

🪙黃金豆腐,香脆可口

飲飽食醉冇限時任坐人均420,物有所值
2023-04-07
  • 黃沙豬潤
  • 雙拼餃
2023-03-20 392 瀏覽
雖然天氣熱左, 但無損幾個人打邊爐既興趣, 最佳地方當然係靚煲皇, 因為食物夠新鮮.要個靚煲皇招牌煲, 剩係呢個湯底既材料已經好多, 有豬手骨豬筒骨同豬軟骨, 咁多骨滾起黎令到個湯豬骨香味非常濃郁, 再配上粟米,蝦乾片, 令到個湯更加鮮甜, 而且飲落一啲唔肥膩.手切本地肥牛呢度好出名, 切得紋里分明, 所以肥牛特別彈牙. 另外仲有極上肥牛, 同樣肉嫩, 牛肉鮮味濃郁.手打牛丸同蟹籽墨魚丸又係好彈牙爽口.花膠件大大片, 豐厚飽滿, 食左補充晒D骨膠原.鮮炸響鈴就咁食都非常脆口, 淥三秒吸收晒D豬骨湯精華更加好味.台灣鴨血王口感夠晒滑溜, 但質感唔會好易散開, 非常讚.
另外仲有極上肥牛, 同樣肉嫩, 牛肉鮮味濃郁.
手打牛丸同蟹籽墨魚丸又係好彈牙爽口.
花膠件大大片, 豐厚飽滿, 食左補充晒D骨膠原.
台灣鴨血王口感夠晒滑溜, 但質感唔會好易散開, 非常讚.