2018-12-15 149 瀏覽
冬天到,又係打邊爐既時候啦! 前排去過養心殿打邊爐,覺得幾好食,今次再約d fd去再食餐勁既!不過mk店真係太full啦,今次就約左係尖沙咀分店,但都提前成個星期book先book到位!打邊爐湯底最緊要,上次無食到酸菜白肉窩,今次一定要叫,諗起陣酸味都流晒口水啊!朋友仔話都想食辣,所以都點埋麻辣鍋,一于鴛鴦鍋兩種味道!揀鍋底果陣,原來可以揀其中一款鍋既餸refill: 酸菜白肉鍋refill既係酸菜白肉,酸辣鍋refill既係鴨血! 呵,我實係揀refill酸菜白肉啦!而且打邊爐可以整返碗湯,仲有QQ粉食,真係好暖胃啊!打邊爐首選當然要點肥牛啦!見到menu上面個"一口雪花肥牛粒",當然一定要叫啦,雪花肥牛d紋好靚,一粒粒入口size, 食起上來好方便! 不過我最種意個口感,大大粒好易嚼,放係麻辣湯底碌一碌,陣牛味更加濃!得一碟牛又點會夠呢?當然唔好比好佢停啦,朋友仔話叫埋手切肥牛啦不如! 都好,手切肥牛食好新鮮,肉味更加重,而且一片片都厚薄適中,入口即溶,同一口肥牛粒係兩種口感黎既,都好好食!食牛食得好過隱啊,個人即刻食到慶辣辣,要叫返d野飲降下溫! 我話不如叫烏梅汁啊,見menu寫

打邊爐首選當然要點肥牛啦!

食牛食得好過隱啊,個人即刻食到慶辣辣,要叫返d野飲降下溫! 我話不如叫烏梅汁啊,見menu寫係黑糖烏梅汁,應該好潤! 叫一渣4個人一齊飲,酸酸地,又唔太甜,即刻解左好多辣,爽啊!

繼續食野,再叫左鵝肝墨魚丸同極品水餃! 先講個水餃,真係好~好~好~飽滿啊! 入面有啖啖蝦肉,好鮮甜,果然係招牌水餃,唔錯!

而鵝肝墨魚丸都好過隱,初先食以為只係普通墨魚丸,不過我太年輕啦,一咬落去就爆汁,入面有好大粒鵝肝,真係特別好食,呢個幾得意啊!

食左咁多肉肉,決定要食下其他野! 叫左響玲又叫埋千層凍豆腐! 最後食呢兩樣就當然為左吸收晒d精華, 凍豆腐落酸菜白肉鍋,酸味配埋豆腐香,真係好match! 響玲就當然落麻辣鍋啦,吸晒d麻辣香真係辣得好過隱!

oh...食飽飽lu,真係好滿足,冬天打邊爐真係好過隱!
2018-12-13 132 瀏覽
前排同女朋友食完養心殿既佐敦分店,試完個美人鍋一直心思思想試埋個養生鍋,結果今日經過開尖沙咀就決定食多次養生鍋。尖沙咀分店既室內空間非常寬敞,每枱客之間都有足夠空間,仲有屏風隔開由於同女朋友都係愛辣之人,所以麻辣鍋底係鐵膽,再加上今日既主打-養生鍋!湯底非常鮮甜滋補,用上大量既人參做配材,直頭覺得一路食就一路補!女朋友飲湯都飲得開心而麻辣鍋同出面一般既麻辣湯底唔同,由於加左各種香料同藥材,食落唔會得個麻字同辣字。鴨血同凍豆腐都加左入去,又多兩樣野食~蟹籽墨魚滑全手打,想食幾大粒自已決定日本廣島蠔味道幾鮮,食落唔會有苦澀味麻辣牛肉餃每次黎都必食,咬落啖啖麻辣牛肉香味,非常惹味羊肉片切既厚度岩岩好,恰一恰就食得,滿口羊肉味台灣空運青江菜第一次食,原條菜恰大大條,十分鮮甜爽口總括而言,兩個人食到飽埋單都係$7××,已經係回頭客食第二次,全因湯底足料夠味,食材新鮮,重有地方夠大坐得舒服👍👍

蟹籽墨魚滑
全手打,想食幾大粒自已決定

日本廣島蠔
味道幾鮮,食落唔會有苦澀味

麻辣牛肉餃
每次黎都必食,咬落啖啖麻辣牛肉香味,非常惹味

羊肉片
切既厚度岩岩好,恰一恰就食得,滿口羊肉味

台灣空運青江菜
第一次食,原條菜恰大大條,十分鮮甜爽口

• 養生鍋
2018-12-12 153 瀏覽
遲來的凍天終於來了,又有籍口吃滋補火鍋補一補!講到台式火鍋隨時隨地都有三五知己一定奉陪,尤其我們這幾個女孩子最夾,同樣很喜愛天麻魚頭湯,上次光顧另一家分店時,已深深被它吸引。店內間格獨立,私人空間感令我覺得最舒適,而尖沙咀分店的服務員笑容是最多的,這點對我來說很重要。“寧神養心鍋”每次都會先被我們喝掉大半鍋天麻魚頭湯才開始吃火鍋,湯底藥材味濃郁又甜美,不單止有魚頭,還有半隻鳥雞,材料十足。“餃子拼盤” 這裡的海鮮好鮮甜,連鮮蝦雲吞的餡也很好;麻辣牛肉餃又特別,很少見,唔會太辣。口味太多,我只吃了兩款咋! “墨丸拼蝦丸” 很鮮甜又彈牙,一點粉粉口感也沒有,相信是原粒打出來吧!“台灣水晶冰菜” 外觀可愛,葉面有一點點像冰粒,味道像沙律菜,但不能滾得太久,滚一下就好。“手切牛肉” 及 “海鮮拼盤” 保持水準,今次的海蝦很大隻又彈牙。

2018-12-10
10 分鐘 (堂食)
  • 手切牛肉
  • 寧神養心鍋
  • 餃子拼盤
2018-12-10 141 瀏覽
今日係我同老公的結婚週年紀念,加上天氣凍凍地,所以揀左養心殿打邊邊同老公慶祝一下。之前同成班朋友食過,已經好吸引我,因為佢地鍋底係非常之足料,而且食物質素亦都好高。今次去左尖咀分店,環境都係好古典,我最怕要同其他人搭抬,好彩呢度有獨立的二人位,仲有屏風,傾計都自在啲。鍋底係非常之吸引😍可以點兩個鍋底,只要比最高價錢個鍋就得勒,今次就揀左美人鍋+薑母鴨鍋($188)兩個鍋都十分之足料,美人鍋有烏雞&藥材,但仲有一樣特別的發現,鍋底加左桃膠😍難怪叫美人鍋,因為桃膠好有益,蘊含豐富植物膠原,具美顏、滋補之效,絕對係女士養顏的恩物😍而且我第一次咁樣用桃膠打邊邊,今次長知識了🤗至於薑母鴨鍋,是台灣冬天最流行的食材,因為好暖身,亦都好補的😋今晚咁凍,最岩一次過試晒兩個鍋底🤣睇下兩個鍋入面啲料,真材實料,就咁食湯料都好夠飽😋之後單點左幾款食材,老公話要叫啲自己平時在家打邊爐少食既食材😅但我樣樣都好想食,咁就揀左呢幾樣😝極上雪花肥牛($188) : 好鮮牛肉味,加上好嫩滑,薄薄一灼就食得👍🏻涮鍋小羔羊肉片($108) : 小小羊臊味,我唔食羊都接受到👍🏻鵝肝墨魚丸(半份)$48 : 賣相已好靚,食落亦

鵝肝墨魚丸(半份)$48 : 賣相已好靚,食落亦都好鮮甜及好彈牙😋

唔係講笑,入面真係有成舊鵝肝架😋

山水滑豆腐($38) : 好香豆味,同埋夠晒滑😋

豬粉腸 $68 : 我地兩公婆至愛,好爽啵,亦都無豬壓味😋

唐山菜 $58 : 打邊邊最緊要食條菜,成個湯底精華,加入菜之後,呢碟菜已經好爽脆,更加提升一個鮮甜境界😋

今晚大大滿足,同老公飲支啤酒慶祝一下,人生一樂也😍
2018-12-09
慶祝紀念
紀念日
2018-12-07 102 瀏覽
棉登徑 隱藏了一間台式火鍋,紅紅燈籠很有特色!沿樓梯下去很多人,而且很香味道。內裡的裝潢古色古香很特別。抽風系統亦不錯,樓底高,有很多抽風在天花,配上鳥籠燈很有特色。台式養心殿,原來湯底真的有點特別。1. 麻辣鍋 重點有鴨血 (免費加1份鴨血)2. 酸菜白肉 (免費再加1份酸菜白肉)3. 寧神養心鍋 - 有當歸,川芎,白芷,魚頭,烏雞4. 秘制薑母鴨鍋5. 美人鍋 - 桃膠6. 養生鍋 - 人蔘,烏雞可以選2款湯,以較高價錢為先,只付一個湯底價我們選了寧神養心鍋和酸菜白肉這裡最出名麻辣和酸菜,因為我們2個女性不吃辣,所以選了這2款。以 $168為湯底價寧神養心湯 有藥材川芎,白芷,當歸,魚頭,烏雞半隻……湯非常甜,喝了2碗才開始火鍋。湯底白雪雪,有點辣辣驅風味道,很足料!酸菜白肉鍋都不錯,就是酸酸的,酸菜新鮮菜白醋醃感覺,很爽脆! 內裡有很多片白肉和寛身的QQ粉,很好味!另外免費加了一份。 都不錯點子。白肉就是五花腩,超薄師傅刀功利害羊肉質感顏色都不錯,帶點點羶味!櫻桃鮮鴨肉必選,因為台灣才有。鴨味很香,肉薄薄的很特別。熟了樣子像豬肉,有咬口有鴨味,很特別!不要忘記可以讚好face
棉登徑 隱藏了一間台式火鍋,紅紅燈籠很有特色!

沿樓梯下去很多人,而且很香味道。內裡的裝潢古色古香很特別。

台式養心殿,原來湯底真的有點特別。

1. 麻辣鍋 重點有鴨血 (免費加1份鴨血)
2. 酸菜白肉 (免費再加1份酸菜白肉)
3. 寧神養心鍋 - 有當歸,川芎,白芷,魚頭,烏雞
4. 秘制薑母鴨鍋
5. 美人鍋 - 桃膠
6. 養生鍋 - 人蔘,烏雞

可以選2款湯,以較高價錢為先,只付一個湯底價

我們選了寧神養心鍋和酸菜白肉

湯底白雪雪,有點辣辣驅風味道,很足料!

湯底好大個魚頭

另外免費加了一份。 都不錯點子。

酸菜白肉

白肉就是五花腩,超薄師傅刀功利害

羊肉質感顏色都不錯,帶點點羶味!

櫻桃鮮鴨肉必選,因為台灣才有。
鴨味很香,肉薄薄的很特別。
櫻桃鮮滑鴨肉片

熟了樣子像豬肉,有咬口有鴨味,很特別!

鴨肉

不要忘記可以讚好facebook,有一個飲品
首選咸檸7喜,很有益感覺。

咸檸7喜

簡單再選了羊肉片和蔬菜籃♡

雜菜籃

籃內雜錦菜有驚喜,有少見的本菇,秋葵

酸酸白肉鍋太好吃,女仔就是喜歡酸酸味道,完全吃到樂極忘形,又增肥了

基本上不用調味料,因為湯底味道已經足夠,而且服務員是加湯的,他們有雞湯,魚湯,麻辣湯,不同湯底補加的,所以味道不會淡下來。
2018-12-01
咸檸7喜
雜菜籃
  • 寧神養心鍋
2018-12-07 140 瀏覽
天氣開始轉涼 打邊爐一定是晚餐的最佳選擇😃來到這間台式火鍋 - 養心殿中國屏風分隔開桌子 有私隱度又有特色👍🏻點了麻辣鍋拼酸菜白肉鍋 麻辣上次來吃點過一次 今次encore🤟🏻麻辣味不容置疑 非常很惹味而最喜歡的是湯內的鴨血 外面很滑 但咬下去很爽口👍🏻湯底內有QQ寬條麵 吸收了酸酸甜甜的湯非常好味👍🏻而酸菜白肉鍋有免費追加一份酸菜白肉分量都很多哦!點了極上雪花肥牛 見到牛肉脂肪分佈平均 而且牛味很濃肉質亦都很嫩滑 👍🏻 這個牛我會評5星😁另外點了嘉美濃湯雞肉這是全肉 沒有骨的 所以非常啖啖肉黑柏葉 較為大片 亦非常爽口!總結來說這間火鍋店食材的質素很高值得來試試👍🏻👍🏻
天氣開始轉涼 打邊爐一定是晚餐的最佳選擇😃

這個牛我會評5星😁

另外點了嘉美濃湯雞肉
這是全肉 沒有骨的 所以非常啖啖肉

黑柏葉
較為大片 亦非常爽口!

總結來說
這間火鍋店食材的質素很高
值得來試試👍🏻👍🏻

2018-12-06 3893 瀏覽
天氣開始涼涼地, 係時候又同朋友去打邊爐. 最後揀左鴛鴦鍋: 美人鍋 併 麻辣鍋. 美人鍋的湯底材料有烏雞半隻, 桃膠, 金華火腿 同埋 藥材(紅棗,南棗,杞子,沙蔘,淮山等…), 補而不燥相對比較温和, 飲落有淡淡的藥材香味, 味道偏甜. 烏雞加桃膠, 滋陰補虛勞得黎又充满膠原蛋白, 非常啱貪靚的女士們. 而且烏雞原來有半隻咁多,仲唔細隻咖, 啖啖肉得黎肉質都幾嫩滑, 唔錯.  麻辣鍋叫左小辣, 所以食落麻香又唔會太刺激. 麻辣鍋除左用左好多種香料同藥材(紅棗,杞子,桂圓等…)外, 仲有鴨血和凍豆腐可以食.鴨血滑嘟嘟, 口感Q彈Q彈咁, 而凍豆腐就正於吸洒麻辣湯底, 香辣美味.  麻辣鍋包埋免費追加鴨血一份~  餐廳的fb活動, 只要like餐廳fb并且公開轉發POST再俾返職員睇, 就可以每人免費有一杯 “咸檸七”~ 爽! 雪花一口肥牛  油脂唔算太多, 肉質都幾嫩口唔會太難咬, 肉汁多而牛味唔算太重. 自家制極品水餃  水餃大大粒, 皮都幾薄, 餡料超多. 蝦肉大粒口感又彈牙, 仲有爽口的木耳絲 同埋 鮮味豬肉餡, 口感同味道都非常之唔錯.  朋支至愛的炸芋頭, 件頭
天氣開始涼涼地, 係時候又同朋友去打邊爐.

最後揀左鴛鴦鍋: 美人鍋 併 麻辣鍋.

麻辣鍋包埋免費追加鴨血一份~

雪花一口肥牛

自家制極品水餃

朋支至愛的炸芋頭, 件頭比較大, 口感非常 “粉”, 唔會話 “生水”. 芋頭香味都幾好濃香, 食落又香又粉, 好味!

蔬菜籃 & 農場野菌籃

基本上所有菜同菇都好新鮮好靚, 而最重要係處理得乾乾淨淨, 冇爛冇污漕野.

寛粉
 口感如幼版的薯粉. 唔使煮好耐, 口感q彈, 吸埋麻辣湯底個味, 非常好味道!
2018-12-03 150 瀏覽
原本book左1930 但因為朋友遲收工即日改20:00,接電話人員應承照俾枱我地但20:00黎到 佢話即日其實改唔到 同埋要齊人先可以入座,的確臨時變卦又係我地唔岩先咁大概等到2030 就可以入座我因為想食鴨血,麻辣湯($128)可以免費送一份鴨血而朋友想試養生鍋($188) 所以嗌個夾鍋咁價錢就會跟貴既鍋黎計 而家就係$188 出邊有自助bar 可以自己配醬料冇乜特別 有蒜 莞茜 辣椒等等嗌左一大份手切肥牛 綜合丸 萵筍 鹵味併盤麻辣牛肉餃 黑柏葉 響鈴  炸午餐肉鴨血固然好味 爽,唔散,咬落去煙韌,索哂個麻辣湯有驚喜的是 炸午餐肉 有8塊厚厚厚切的 外表炸得金黃即場like & share 養心殿facebook page送4杯咸檸檬七喜埋單每人$400內,本身可以平d 但因為有朋友飲左6杯生啤 之前係旺角分店食過,詢問一下 才有雪糕送
原本book左1930 但因為朋友遲收工
即日改20:00,接電話人員應承照俾枱我地
但20:00黎到 佢話即日其實改唔到
同埋要齊人先可以入座,的確臨時變卦又係我地唔岩先
咁大概等到2030 就可以入座
我因為想食鴨血,麻辣湯($128)可以免費送一份鴨血
而朋友想試養生鍋($188) 所以嗌個夾鍋
咁價錢就會跟貴既鍋黎計 而家就係$188
出邊有自助bar 可以自己配醬料
冇乜特別 有蒜 莞茜 辣椒等等
嗌左一大份手切肥牛 綜合丸 萵筍 鹵味併盤
麻辣牛肉餃 黑柏葉 響鈴  炸午餐肉
鴨血固然好味 爽,唔散,咬落去煙韌,索哂個麻辣湯
有驚喜的是 炸午餐肉 有8塊厚厚厚切的 外表炸得金黃
送4杯咸檸檬七喜
埋單每人$400內,本身可以平d
但因為有朋友飲左6杯生啤
之前係旺角分店食過,詢問一下 才有雪糕送
題外話/補充資料: 詢問一下 才有雪糕送
2018-11-30
30 分鐘 (堂食)
  • 鴨血,炸午餐肉
2018-12-03 156 瀏覽
朋友圈中最近興食養心殿,今次我第一次來朋友聚點了鴦鴛湯底,麻辣加美人鍋!愛吃麻辣的我,估唔到美人鍋咁甜咁啱我口味,我仲勁食烏雞同紅棗,最尾仲發現有桃膠,湯底真心正!反而麻辣湯底太鹹,坐下第一啖食湯內的豆腐我已叫鹹,少失望侍應忙個不停,手切牛好味,比機切的厚,有咬口更香!一咬開墨魚丸很彈牙,內更有乾坤,要睇返menu才知是鵝肝,很有趣亦好味!萵筍放入美人場超好味!牛肚都夠厚,反而黑豚可以不叫!Like fb and share 有飲品送!賣單show asiamiles membership card有分儲,正!下次只叫美人湯底便夠!
朋友圈中最近興食養心殿,今次我第一次來朋友聚

萵筍放入美人場超好味!牛肚都夠厚,反而黑豚可以不叫!

牛肚及手打丸拼盤

手切牛
萵荀和黑豚
響鈴
2018-12-02 159 瀏覽
秋風起,涼涼地,最好就緊係打邊爐啦。喺尖沙咀都有養心殿嘅分店,為處棉登徑地庫,門面好光猛,離遠一睇就望到👀。餐廳佈置好復古,用具都好精緻同細心,有個兜俾大家煮麵同煮丸。兩個人食,叫咗碟細手切肥牛🐂,油花分布得好靚,滾兩滾就食得,充滿牛香味,肉質亦都好嫩滑。湯底叫咗個酸菜白肉鍋,鍋中有好多酸菜同蕃茄,亦都隨鍋附送QQ粉,唔怕食唔飽,豬腩肉都唔少。味道酸酸地,好開胃。叫你個湯底仲有個好處,就係會送多一碟酸菜白肉🐖,咁就唔怕唔夠食啦。再叫咗個丸類拼盤,有六種丸組成,每樣有兩粒。墨魚丸好食,最緊要爽口彈牙。芝士牛肉丸,芝士流心,牛味濃郁,牛嘅咸味配埋香濃芝士出奇地好夾。黑松露蝦丸,松露味好突出,但都無掩蓋鮮蝦嘅香味鴨血質感夠滑,咬落亦有夠爽脆嘅感覺餐牌入邊會有一個優惠,只要簽喺Facebook簽到同埋like佢個page,就會送一杯鹹檸七㗎啦。唔好嘥呀

手切肥牛

酸菜白肉鍋

再叫咗個丸類拼盤,有六種丸組成,每樣有兩粒。

手工丸類拼盤

鴨血質感夠滑,咬落亦有夠爽脆嘅感覺

鴨血

手切肥牛
酸菜白肉鍋
手工丸類拼盤
鴨血
  • 手切牛肉
2018-12-02 97 瀏覽
今晚同朋友來尖沙咀打邊爐,揀咗呢間好出名的台式火鍋養心殿,夜晚客人都幾多,建議都先打電話訂位先。入面環境裝修富有中式特式,分開每格座位令私隱度高,坐得舒適。有提供醬料區可以自己斟䜴油醬料,調較自己鐘意的口味。我地揀咗個鴛鴦湯底,美人鍋拼秘制薑母鴨鍋,$188, 兩款湯底都好滋補,美人鍋用咗半隻烏雞加火腿豬肉同多款藥材煲成的,清甜而美味,薑母鴨湯底有好多鴨底,味道較濃郁,係天氣凍飲好適合。極品水餃,半份 $42,皮薄而滑,蝦肉同豬肉比例適中,咬落爽口,蝦丸,半份 $40, 彈牙鮮甜。牛胸爽,$138, 顏色呈淡白色,煮熟好爽脆,入口油脂味散發。即炸響鈴,$68,新鮮爽脆,腐皮味濃郁,滾一滾三秒就可以食,味道一流,係必食之選。
有提供醬料區可以自己斟䜴油醬料,調較自己鐘意的口味。
2018-12-02 103 瀏覽
book左養心殿台式養生火鍋🍲慶祝我生日, 我都係第一次食, 冇限時(因為平日), 食物質素吾差。 叫咗個鴛鴦鍋(美人鍋加麻辣鍋), 不過麻辣叫中辣都唔係覺得好辣。 因為我哋有喺facebbook打卡,所以每人可以有一杯飲品🥤。 其實不過不失,吾會話太好味,但起碼乾淨兼有風味。我地4個人都叫左吾少食物,手切肥牛叫左個大。
2018-11-28
慶祝紀念
生日
2018-12-01 309 瀏覽
香港人愛吃火鍋,中式、日式、台式都有不少人喜歡,特別是在冬天,更受歡迎。這一晚,我便與老婆仔一起來到這間在香港幾個地區都有分店的「養心殿台式養牛鍋」的尖沙咀店吃晚餐,一嚐台式火鍋的風味。 店舖位於地庫,地方不小,陳設古色古香的,火鍋湯底選擇大約有五六個左右,而我就揀了「美人鍋」拼「酸菜白肉鍋」($188)。 健康的「美人鍋」有原隻烏雞和紅棗、北芪、淮山、杞子等藥材在裡面,滋補有益,湯味清甜,我與老婆仔未吃其他火鍋料,已一人半隻,先嚐烏雞。 十分開胃的「酸菜白肉鍋」雖沒有整隻烏雞在裡面,但有免費的「酸菜白肉」一碟奉送,大量的酸菜和豬肉,同樣能把人吃得飽足。 卷成條狀的「極上雪花肥牛」($188)紅白相映,煞是誘人,把肥牛放進鍋中稍灼,嫩滑可口。另一打邊爐必點之物「即炸脆響鈴」($68),一經索湯,立時變得味美,教人心癢癢的,總是惦記著它,在吃火鍋時不會把它忘記。「鵝肝墨魚丸」($48/半份)的鵝肝雖然只有少少的藏在墨魚丸裡面,把爽彈的墨魚丸咬開,仍能吃到點點鵝肝的味道。同樣地有四粒的「自家製鮮蝦雲吞」($42/半份)包得甚為飽滿,味道正正常常的,都過得去。吃火鍋怎能沒有菜?「雜錦蔬菜

火鍋怎能沒有菜?「雜錦蔬菜盤」($68)有多款不同的蔬菜、菇菌,正是把蔬菜、菇菌一網打盡之選,吃多點菜,怎麼說也健康些。
本想只喝清茶便算,原來只要在面書上為這店子打卡和公開分享,便能免費享用「鹹檸七」一杯,冰涼怡神的「鹹檸七」的確比一杯清茶來得更加解渴。

養生,養心,這頓晚餐是否可以做到,我不知道,但滿意,滿足,這頓晚餐可是能夠做到的。
2018-12-01 93 瀏覽
女朋友日日嘈住要食「老油條」,無他嘅,佢平日食開好似「我」咁嫩口,咁佢想試食下啲老野係無可厚非嘅。經我向朋友四處打探,原來呢間 養心殿台式養生鍋 嘅老油條幾好食,一於帶佢黎食下啦!麻辣鍋 (少辣)+ 酸菜白肉鍋 (免費追加酸菜白肉)1. 駌鴦鍋都係$128。2. 麻辣鍋湯底好香、好麻,令人食指大動。入面有千層凍豆腐同鴨血,凍豆腐吸晒d湯嘅精華,鴨血嘅質感就好似豬紅咁。3. 酸菜白肉鍋唔會好酸,個湯入面有白肉、QQ寬麵、酸菜,份量都唔少!白肉肥膏同瘦肉比例1:1,好味😋!重點係有得免費追加一份酸菜白肉,抵食到爆,好後悔叫左碟御選梅花肉,因為食佢送嘅肉都好夠,應該留返d quota叫其他。識食咁緊係將QQ寬麵放係麻辣鍋度煮,正呀!😋老油條1. 好脆,輕輕浸一下麻辣湯食,簡直食唔停呀!(女朋友俾100分!)黑松露蝦丸(半份)1. 半份得4粒😢。2. 食到輕微黑松露香味。3. 蝦丸爽口彈牙。👍梅菜豬肉丸(半份)1. 肉丸好滑,好好味!強烈推介!///芝士牛肉丸(半份)1. 一咬開牛肉丸,d 芝士就爆出黎。唔通佢就係傳說中嘅醬爆牛丸?😱⚠ 最美中不足係無得碌卡,而家幾可會用cash😫。///21

麻辣鍋 (少辣)+ 酸菜白肉鍋 (免費追加酸菜白肉)

1. 駌鴦鍋都係$128。

老油條

黑松露蝦丸(半份)
1. 半份得4粒😢。
2. 食到輕微黑松露香味。
3. 蝦丸爽口彈牙。👍

梅菜豬肉丸(半份)
1. 肉丸好滑,好好味!強烈推介!
///
芝士牛肉丸(半份)

⚠ 最美中不足係無得碌卡,而家幾可會用cash😫。
///
21:30後入座有7折!
  • 響鈴
  • 黑松露蝦丸
2018-11-29 2985 瀏覽
之前同媽媽食過旺角分店,媽媽極度滿意,連湯都飲埋,今次約埋朋友黎試下尖沙咀分店!尖沙咀分店位於地庫,行兩層樓梯就到,地方寬闊,雖然人客爆滿,但亦唔會感到狹窄,餐廳裝潢跟其他分店差不多,古色古香,座位寬敞舒適!上次同媽媽試左養心鍋,今次同朋友可以食辣,所以點左鴛鴦鍋,一個唔辣的「酸菜白肉鍋」,一個辣的「麻辣鍋」(小辣)麻辣鍋選了小辣,開初時是微辣,點知越滾越辣,不過辣度是可以接受的,那種辣味香醇,並唔會令喉嚨覺得辛苦!鍋內仲有好多豆腐,鴨血,所以並唔需要再點,基本已經好夠食!酸菜白肉鍋內已包含好多白肉同酸菜,仲會另外再俾多一碟自己加落塊,$128/鍋真係好抵食,材料十足!味道方面,未食前先飲啖湯,好酸好惹味啊,係我最愛的味道白肉其實係極品豬王花腩,口感細緻入口即溶,配上酸菜的味道,超正啊!鍋內仲有好多QQ寬粉條,滾過的QQ粉,又淋又滑,酸香醒胃,正呀!鹵牛展牛展鹵得好入味,又夠淋,味道唔錯!手切牛肉 賣相好靚,好幾多件!牛肉色澤紅潤,帶少許肥肉,基本上放落鍋度,淥十幾秒就食得!肉質鮮嫩多汁,肉味濃郁,入口即溶鵝肝墨魚丸 / 自家製極品水餃鵝肝墨魚丸:墨魚丸爽口彈牙,一咬落去仲食到鵝肝,味

鴛鴦鍋-酸菜白肉鍋/麻辣鍋

鹵牛展

牛展鹵得好入味,又夠淋,味道唔錯!

鵝肝墨魚丸 / 自家製極品水餃

鵝肝墨魚丸:墨魚丸爽口彈牙,一咬落去仲食到鵝肝,味道好爽,估唔到會咁好味!
自家製極品水餃:內有好多鮮蝦,鮮味十足,皮薄,自家製果然係唔同

即炸脆響鈴

熱辣辣,脆卜卜,即炸真係唔同啲既,一咬落去果下脆到呢,真係好鬼爽!

自家製沖繩黑糖烏梅汁

味道偏甜,少少酸酸地,打邊爐飲唔錯!

傾傾下又一個晚上,尖沙咀分店同樣好味,下次可以再黎

鴛鴦鍋-酸菜白肉鍋/麻辣鍋