2019-02-06 393 瀏覽
最近台式火鍋盛行,養心殿相對係知名度較高,於是為左就腳,我地揀左旺角分店。一個辣鍋配白湯,麻辣鍋滿佈辣椒,好足料,未開給煮已經有陣陣辣香撲鼻,令人食指大動。先黎肉類,豬肉有厚脂黑毛豬梅花肉,牛肉眼花撩亂,有極上雪花肥牛同霜降肉眼肥牛,都好鮮嫩,切得厚薄適中。如果嫌太薄,可以叫手切牛肉,就會厚少少,又冇咁多肥肉。另外仲有小食,叫左個鹽酥雞,估唔到都冇失色,肉汁鎖緊,冇炸到乾身,一下就有台式風味。麵類有好多選擇,有米粉、淮山麵、關廟麵等,又有寬粉條,都好彈牙,同麻辣鍋特別夾。另外叫左蟹柳同水餃,水餃粒粒飽滿,落鍋唔散,肉多皮薄,唔錯!今次養心殿雖然以旺角物價黎講中上,但勝在食物質素高,又坐得舒服,唔會趕人,適合小聚會。

2019-02-05 369 瀏覽
收爐了!當然要食餐好!因為係銅鑼灣翻工,八點半前交台有七折,二話不說就揀養心殿最啱!到果陣真係好早~其實已經係回頭客了,上次食辣既人無咩,所以都係美人鍋算。今次終於可以食麻辣,叫左鴛鴦:麻辣湯同美人鍋。美人湯係好足料既,入面桃膠、紅棗、雞哩D湯渣目測都見到唔少。麻辣湯揀左中辣,本身想揀小辣,好彩揀左中辣,中辣都唔覺太辣,鐘意食辣既朋友可以揀辣D。麻辣湯仲有一份鴨血,鴨血實在係太好食!響鈴! 佢係即炸既,所以上台既時候,仲係有少少煙既。一開始淥因為太脆,響鈴仲斷開左 XD黑毛豬梅花肉 ($168)幾好粉腸 ($68)上齊開餐!鵝肝墨魚丸($48)入面係真係有一粒鵝肝,有驚艷既感覺黑松露蝦丸($48)一咬就勁大松露味,本身一直唔知點左哩樣,一咬落去好奇怪點解蝦丸會有松露味 哈哈 哩兩款丸都幾特別,覺得可以一試~水餃 & 韭菜餃 收爐飯最緊要開開心心,係養心殿哩餐飯,都係開心滿足既體驗,收個靚爐^^ 四個人每人$260(8:30前埋單走七折左)
到果陣真係好早~

麻辣 鍋(中辣)&美人鍋

響鈴

黑毛豬梅花肉 ($168)幾好
小羔羊肉片

粉腸 ($68)
上齊開餐!
鵝肝墨魚丸 &黑松露蝦丸 (48&48)
鵝肝墨魚丸($48)入面係真係有一粒鵝肝,有驚艷既感覺
哩兩款丸都幾特別,覺得可以一試~
自家製水餃&韭菜餃(各半份42)

水餃 & 韭菜餃

2019-02-01
響鈴
小羔羊肉片
鵝肝墨魚丸 &黑松露蝦丸 (48&48)
自家製水餃&韭菜餃(各半份42)
  • 麻辣湯底,鵝肝墨魚丸
想起那兒就去那兒😍😋,原來已經兩個月無黎。前日食左#sogo #supermarket 既🇯🇵#沖繩 #梅肉 就決定要黎喚醒記憶比併下。兩者都濃肉味又唔腥,不過#養心殿 既#厚脂黑毛豬梅花肉 會軟身啲,咬感較好。要係出面買同質素既豬梅肉大概100蚊100克,養心殿係#幾抵食 既。當然唔小得每次例叫#蟶子皇 ,即叫即劏,質素唔駛講😂。鱸魚唔錯,有鱸魚味、唔腥、夠新鮮,入鋪頭個時佢仲係魚缸游緊水。唯一敗北係賣相,似足#奇異種子 #青蛙 ,懷疑經理認得我依個次次#相機食先 既麻煩友所以專登搞創作😌。總括黎講佢近排係咁開分店都仲keep到水準,希望唔會小個#食好西 既#聚腳地 啦🤔。
蟶子皇
當然唔小得每次例叫#蟶子皇 ,即叫即劏,質素唔駛講😂。
七星鱸
  • 即炸脆響鈴
  • 老油條
  • 鵝肝墨魚丸
2019-02-02 303 瀏覽
養心殿之前都吃過好幾次,今次請媽媽吃,点了寧神養心鍋。湯底是川芎,白芷 ,天麻,當歸,烏雞和鮮魚。非常足料,湯味濃郁香氣撲鼻,忍唔住一沸起即喝了一大碗。鮮甜到雞肉嫩滑,非常滋補夠養生。黑毛豬梅花肉,油脂分佈均勻肉質嫩滑,吸收湯後更香濃手工丸類拼盤,(鵝肝墨魚丸,黑松露蝦丸,芝士牛肉丸,墨魚丸,蝦丸,梅菜豬肉丸)粒粒都爽口彈牙,齒夾流香,各有特色。黑松露陣陣清香,鵝肝味香濃。鮮甜三蔬,第一次這樣 吃新鮮山藥秋葵,吸收湯後,秋葵不覺有青味,山藥清甜凍豆腐吸收湯精華老油條台式火鍋必食。環境清潔,坐位舒適,而且服務員夠主動介紹特色美食,殷勤招待。晚市打卡還有飲品送。
養心殿之前都吃過好幾次,今次請媽媽吃,点了寧神養心鍋。

雞肉嫩滑,非常滋補夠養生。

黑毛豬梅花肉,油脂分佈均勻

肉質嫩滑,吸收湯後更香濃

粒粒都爽口彈牙,齒夾流香,
各有特色。黑松露陣陣清香,鵝肝味香濃。

凍豆腐吸收湯精華

老油條台式火鍋必食。

晚市打卡還有飲品送。
  • 手工丸類拼盤
2019-02-02 186 瀏覽
聽講呢間好似系台灣開過黎既過江龍!黎養生殿試下個養生鍋先 menu寫呢個鍋系用老雞、人參、火腿、豬肉同埋多種藥材煲出黎!講到錦堅就試下啦!自我感覺良好一下!又真系幾好飲既個湯😋😋叫左份手切牛肉 賣相靚仔、鮮味 其實吾洗點醬油都好食!跟住叫左手工丸類拼盤 可以一次過試哂全部味 話明手打真系好食彈牙D!有黑松露蝦丸、芝士牛肉丸、墨魚丸、梅茶豬肉丸、蝦丸。我最中意食黑松露蝦丸味 黑松露既香味配上新鮮既蝦味 真系抗拒吾到呀😍韮菜餃 大大粒 皮薄餡多 都算抵食!
聽講呢間好似系台灣開過黎既過江龍!

又真系幾好飲既個湯😋😋

叫左份手切牛肉 賣相靚仔、鮮味 其實吾洗點醬油都好食!

韮菜餃 大大粒 皮薄餡多 都算抵食!

2019-02-02 153 瀏覽
最近天氣轉冷,又是吃火鍋嘅時候了,馬上想起養心殿。店舖位處旺角,人山人海,加添温馨感覺。今回試吓鸳鸯湯鍋,湯料十分豐富,美人窩有桃膠,烏鷄,金華火腿,杞子和南棗等,夠晒火候,滋潤養顏。養生窩有人参,爽滑鴨血和千層豆腐,先來各款一碗,渾身充滿暖意。烏鷄煲得腍滑,肉質美味,两款湯底同樣出色。鲜蝦雲吞餡料豐富,大大粒鮮味蝦肉,份量十足。水餃饀料美味,鲜蝦和木耳最佳配搭,清甜爽脆。手打丸類拚盤有六款,特别推介鵝肝墨魚丸,墨魚丸內有甘香鵝肝,口感特别又滋味。貢丸亦頗大粒,肉味香濃,爽滑有嚼口。
最近天氣轉冷,又是吃火鍋嘅時候了,馬上想起養心殿。

店舖位處旺角,人山人海,加添温馨感覺。

2019-02-02 166 瀏覽
天氣乾燥寒冷,最啱揀個美人窩拚養生窩滋潤一下,今次家庭聚會嘅地點是養心殿旺角分店。養生窩較清淡,湯裏很多人參,参味清甜,滑滑嘅鸭血豆腐,又是另一番滋味。個人比較喜歡美人窩,湯底有烏鷄,金華火腿,南棗,杞子和大量桃膠,各人先來一碗,鷄肉加上桃膠的膠質,相當滋補,颇有家庭式老火湯感覺,特别温馨!食物點了手切牛肉,雲吞水餃和丸類拚盤。雲吞大隻蝦肉,用料新鮮,水餃鲜蝦加上爽脆木耳,欲罷不能。手切牛肉,排列整齊,沾著鷄湯更突顯牛肉鲜味嫩滑。丸類拼盤有六款,鵝肝墨魚丸最為吸引,肉丸煙韌鵝肝味濃,好有嚼口。
食物點了手切牛肉,雲吞水餃和丸類拚盤。
雲吞大隻蝦肉,用料新鮮,水餃鲜蝦加上爽脆木耳,欲罷不能。
手切牛肉,排列整齊,沾著鷄湯更突顯牛肉鲜味嫩滑。
2019-01-31 205 瀏覽
尋日一班朋友想火鍋,突然想起養心殿火鍋湯底超級正,馬上飛過去睇睇有冇枱先,但食飯時間排晒長龍,好食嘅嘢當然排長龍啦,我哋又唔想排隊又唔想等,咁我哋就決定買佢嘅湯底同材料一次過返屋企打邊爐,佢個美人鍋湯底直程可以當湯飲真材實料,佢嘅外賣好齊全,湯底仲會比好多添,食材又新鮮,價錢又唔貴,火鍋店有得外賣湯底呢間火鍋店真係正到冇聲出!最緊要記得!打邊爐前一定要飲番兩碗湯底先,飲完先開始打邊爐,咁就唔會浪費左個咁好味嘅湯底
外賣自取
2019-01-29 153 瀏覽
火鍋不是看煮功,而是看食材是否新鮮,以及手打丸類是否好味,養心殿說得上是比合格還好的質素。食物種類選擇頗多,除了火鍋配料,也有小吃供應品尚,我們叫了一份招牌鹵味拼盤,有牛腩、牛、牛肚、大腸。鹵得入味,夠爽,適合正式火鍋前先吃熱身。牛肉灼幾下可以吃,肉嫩有牛肉味。餃子拼盤是每款餃子2粒,每粒的尺寸頗大,有咬口彈牙,當中我愛的鮮蝦雲吞,蝦大隻爽口,整體是不俗。紫准山麵幾清新,不算煙韌,泡在湯底吸收精華,層次豐富。養心殿的營業時間很長,從中午12:00到零晨6:00,對我來說很跨張,因我未想過清晨打邊爐的樣子是怎樣。另外,火鍋店有優惠時段,8:30前離枱或9:30後入座均有七折,其實幾抵,過今晚碰不到特價時間,等下次找機會再食。

• 餃子拼盤
本人實在太愛打邊爐,更愛養心殿既麻辣湯底!已經係呢個冬天第三次黎食~記得要點兩個湯底,鴛鴦鍋只需要支付較高價錢既湯底就可以一鍋兩味👍🏼今次同媽媽一齊食於是叫左個超級養生既✨秘制薑母鴨鍋左邊:秘制薑母鴨鍋 $168右邊:麻辣鍋 小辣可見兩邊湯底顏色都呈深色就知道個湯底有幾濃郁🔥第一次試呢個薑母鴨鍋配料原來都好豐富喎😯有大大塊鴨肉、脆豆皮、新鮮筍塊、蜂巢豆腐、馬蹄、大量老薑!湯底好鮮甜,等個湯滾起,忍唔住飲左一大碗湯😋去到後期,老薑味道越來越出個湯會變到有點辣,好暖身!麻辣鍋會免費追加一份鴨血~愛食鴨血既人必點麻辣鍋啊♥️極上雪花肥牛 $188油花分佈均勻,紋路極靚份量亦足夠兩個人食牛肉味道突出,沒有雪藏味入口口感比較嫩滑,完全不會韌!自家製鮮蝦雲吞 半份 $484粒雲吞全部好大粒裡面釀滿蝦膠,而且再加一隻大蝦一粒雲吞有兩種口感!非常飽肚台灣水晶冰菜 $78搭飛機過黎既冰菜😯第一次試冰菜,真係好好味,打邊爐不二之選滾15-20秒左右就可以食,非常爽脆完全沒有草腥味,味道好清新手工丸類拼盤 12粒 $108呢個拼盤不得了,一次過滿足你不同願望有齊曬蝦丸、墨魚丸、黑松露、牛肉、芝士流心.....
本人實在太愛打邊爐,更愛養心殿既麻辣湯底!

已經係呢個冬天第三次黎食~

記得要點兩個湯底,鴛鴦鍋
只需要支付較高價錢既湯底就可以一鍋兩味👍🏼

今次同媽媽一齊食
於是叫左個超級養生既✨秘制薑母鴨鍋

左邊:秘制薑母鴨鍋 $168
右邊:麻辣鍋 小辣

可見兩邊湯底顏色都呈深色就知道個湯底有幾濃郁🔥

第一次試呢個薑母鴨鍋
配料原來都好豐富喎😯
有大大塊鴨肉、脆豆皮、新鮮筍塊、蜂巢豆腐、馬蹄、大量老薑!

湯底好鮮甜,等個湯滾起,忍唔住飲左一大碗湯😋

去到後期,老薑味道越來越出
個湯會變到有點辣,好暖身!

麻辣鍋會免費追加一份鴨血~
愛食鴨血既人必點麻辣鍋啊♥️

極上雪花肥牛 $188

油花分佈均勻,紋路極靚
份量亦足夠兩個人食
牛肉味道突出,沒有雪藏味
入口口感比較嫩滑,完全不會韌!

自家製鮮蝦雲吞 半份 $48

4粒雲吞全部好大粒
裡面釀滿蝦膠,而且再加一隻大蝦
一粒雲吞有兩種口感!
非常飽肚

台灣水晶冰菜 $78

搭飛機過黎既冰菜😯
第一次試冰菜,真係好好味,打邊爐不二之選
滾15-20秒左右就可以食,非常爽脆
完全沒有草腥味,味道好清新

手工丸類拼盤 12粒 $108

呢個拼盤不得了,一次過滿足你不同願望
有齊曬蝦丸、墨魚丸、黑松露、牛肉、芝士流心........
全部係新鮮手打丸類,肉味都好濃郁

自家製杞子菊花圓肉露 $0

只要上FB打卡簽到讚好就免費送
清甜既菊花味,解辣一流

是日甜品芋圓渣渣

每碗都有四粒芋圓,好有嚼口
食到有芋頭味,質素不錯
甜品亦不會太甜,很好既飯後甜品
亦是免費送的喔~

2019-01-24
  • 極上雪花肥牛
2019-01-27 159 瀏覽
火窩個湯底真係好重要,呢間就係少貴(early bird時段)得黎都係有實料的。一分錢一分貨啦~藥膳湯底—好濃的藥膳味,好正!湯的料好多,成隻烏雞,仲有好多配料,只係個湯底都有好多野食!養生湯底還有千層豆腐、鴨血包埋,千層豆腐好多層,好吸味的,好味!叫左手打雜丸,幾彈牙,一份雜丸試到晒四隻味,岩哂貪試新野嘅我!牛有牛味,羊有羊味⋯⋯唔係講廢話㗎,有返陣鮮味認真重要!不得不試的是響鈴,平時食開的已經是不響的響鈴,呢間是脆和響的!配埋個湯底,吸晒D味,正!
藥膳湯底—好濃的藥膳味,好正!

牛有牛味,羊有羊味⋯⋯唔係講廢話㗎,有返陣鮮味認真重要!

2019-01-27
2019-01-27 90 瀏覽
好耐之前喺銅鑼灣食過一次養心殿,覺得好好食,所以今次嚟旺角分店打邊爐。我們點了酸菜白肉鍋和麻辣鍋雙併,另外包免費追加一份鴨血。酸菜白肉鍋湯底已經包左啲寬粉同埋豬肉,麻辣鍋就有鴨血同埋蜂巢豆腐,兩個湯底都好好味。我們還叫了一個小的手切牛肉,啲雪花好靚,牛味濃郁,錄完都唔鞋。蔬菜拼盤有秋葵、金菇、冬菇、粟米和生菜,好新鮮份量亦多,兩個人都食唔晒。另外我們叫了黑松露蝦丸和鵝肝墨魚丸。黑松露蝦丸的黑松露味好濃,蝦丸好彈牙,反而鵝肝墨魚丸的鵝肝味比較少,稍為遜色。

2019-01-14
  • 手切牛肉
  • 黑松露蝦丸
2019-01-25 84 瀏覽
成日聽人講,養心殿好好食,今日終於可以試吓。上到嚟,坐低睇吓有咩好食先。先揀做鍋底,叫咗個鴛鴦鍋,有寧神養心鍋了加麻辣鍋,個鍋底好靚好香好足料。附送鴨血,鴨血好實淨好食。魚皮餃個皮夠薄,芝士牛肉丸好特別,除咗係新鮮牛肉之外,裏面有芝士醬流出黎。即炸脆響鈴,響鈴有好多層,厚身得黎,好脆好有咬口。炸午餐肉,平時好少用午餐肉打邊爐,原來炸咗嘅午餐肉打邊爐係咁好食。雜錦蔬菜盤,蔬菜新鮮,每樣有啲。稻庭烏冬,好大碗,夠兩三個人食,正!最後仲有糖水送,係綠豆麥米,今餐飽飽大滿足。
成日聽人講,養心殿好好食,今日終於可以試吓。

上到嚟,坐低睇吓有咩好食先。

附送鴨血,鴨血好實淨好食。

即炸脆響鈴,響鈴有好多層,厚身得黎,好脆好有咬口。

雜錦蔬菜盤,蔬菜新鮮,每樣有啲。

稻庭烏冬,好大碗,夠兩三個人食,正!

最後仲有糖水送,係綠豆麥米,今餐飽飽大滿足。
2019-01-24 190 瀏覽
今日BEST FRIEND 生日, 又遇啱天氣凍凍地, 最啱食滋補養生鍋. 之前有朋友食過養心殿極力推薦. 但一路都冇時間. 就趁今日朋友仔生日就book位試試. 我地揀旺角新興大廈的養心殿. 我地book 咗8:00. 但去到門口見到已經超多人,心感不妙. 最後都係要等30分鐘才可入座. 不過等都係值得. 朋友亦沒有介紹錯. 先揀鍋底, 有6款可揀. 麻辣$128/酸菜白肉$128/寧神養心鍋$168/秘制薑母鴨$168/美人$188/養生鍋$188. 亦可揀鴛鴦鍋底. 而價錢就以最貴計算. 而我地係等位其間已經揀好鍋底. 我地揀咗美人鍋+寧神養心鍋, 所以鍋底價錢就係$188鍋底湯料絕對係足料到你唔信. 美人鍋裡面有: 桃膠/四份一烏雞/杞子/南棗/金華火腿. 以上所有材料對女士嚟講係恩物. 因為養顏又有豊富蛋白質. 我地係未落任何食物之前先飲湯. 雖然有咁多材料. 但湯飲落係鮮甜. 一下子飲咗一大碗. 烏雞通常係唔會食的(我自己), 但今次試試, 睇下d肉會唔會好鞋. 點知食落肉質又滑又嫩. 寧神養心鍋裡面有: 川芎/白芷/天麻/當歸/鮮烏雞/豬肉/一個大魚頸. 呢個湯底仲要預先

鍋底湯料絕對係足料到你唔信.

寧神養心鍋裡面有: 川芎/白芷/天麻/當歸/鮮烏雞/豬肉/一個大魚頸. 呢個湯底仲要預先以4小時餚製而成的. 雖然見到好多藥材. 但湯飲落係好容易入口, 唔會苦. 只係非常甘香. 大魚頭又滑. 我地食晒.

食物方面有: 御選梅花肉/鵝肝墨魚丸/黑松露蝦丸/自家製水蓮餃/自家製鮮蝦雲吞/雜錦蔬菜盤/海鮮拼盤/紫淮山麵. 有部份食物係可以叫半份的. 其實呢個安排唔錯. 因為可以試多幾款唔同食物同埋只得2個人食. 就一定食得晒. 唔會浪費.
御選梅花肉$118~肥瘦分明, 肉質嫩滑

鵝肝墨魚丸/黑松露蝦丸/自家製水蓮餃 /家製鮮蝦雲吞

鵝肝墨魚丸 $48半份, $92一份. 我地叫半份. 有4粒. 墨魚丸好彈牙, 裡面有一粒鵝肝. 鵝肝味都幾重.
黑松露蝦丸 $48半份, $92一份. 都係叫半份, 同樣有4粒. 黑松露味超濃. 不過就冇墨魚丸咁彈牙. 但都好好食.
自家製水蓮餃
$42半份, $80一份. 都係叫半份, 同樣有4粒. 餃皮薄. 肉少菜多. 水蓮菜係台灣出產. 第一次食. 菜好爽口. 因為肉少菜多, 所以食落唔覺漏.

家製鮮蝦雲吞 $42半份, $80一份. 都係叫半份, 同樣有4粒. 餃皮薄., 裡面大大粒蝦. 不過肉就比較多. 所以食起上嚟都幾漏.

雜錦蔬菜盤$68, 有秋葵/粟米/生菜/金菇/鮮冬菇. 份量都幾多. 蔬菜亦好新鮮.

海鮮拼盤 $138 有海蝦2隻/帶子2隻/九孔鮮鮑魚1隻

海蝦及鮑魚新鮮到係你面前郁的. 蝦肉爽口彈牙. 鮑魚因為得一隻, 我比朋友仔食, 因為佢生日. 朋友話好鮮甜. 肉好爽口.

帶子將兩粒一開二, 夠大粒

紫淮山麵 $38, 都係第一次食. 只要淥大概15秒就食得. 麵又唔會過淋.

埋單時仲有湯水送紫米芋圓糖水, 甜味合當. 芋圓有咬口.

今日餐養生鍋. 價錢真係唔算貴. 因為叫咗8樣食物, 而且有海鮮又有一個超足料湯底. 我同朋友都覺得好抵食.
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
生日
  • 美人鍋
  • 鵝肝墨魚丸
  • 自家製水蓮餃
聽人講呢間既養生鍋好耐, 都BOOKMARK左一段時間.今次終於黎試.火鍋店係一樓, 而大廈地下係旅館之類, 感覺怪怪的。.店內環境有點古色古香既味道,.空間感都唔錯, 唔會太迫, .不過張台就有機會頂住隻腳。.必點美人鍋(有烏雞, 紅棗, 杞子等滋補材料).可能平日飲既湯水太好味, 個人覺得呢鍋較普通,唔突出....冇令人開味蕾既感覺.食物質素亦普通, 不過唔算好,又唔算差咁.隻蝦就串得好生猛,.最特別既係有糖水送, 而且都幾好味。.整體黎講可以試一次, 不過就冇其他人講到咁正, 不要期望太高。..環境❤️❤️❤️衛生❤️❤️❤️人手❤️❤️❤️❤️可逗留時間 ❤️❤️❤️食物質素❤️❤️❤️禮貌❤️❤️❤️選擇❤️❤️❤️送菜速度❤️❤️❤️❤️座位數量 ❤️❤️❤️❤️攝影環境❤️❤️❤️
聽人講呢間既養生鍋好耐, 都BOOKMARK左一段時間
今次終於黎試
火鍋店係一樓, 而大廈地下係旅館之類, 感覺怪怪的。
店內環境有點古色古香既味道,
空間感都唔錯, 唔會太迫,

不過張台就有機會頂住隻腳。
必點美人鍋(有烏雞, 紅棗, 杞子等滋補材料)

可能平日飲既湯水太好味, 個人覺得呢鍋較普通,唔突出...
冇令人開味蕾既感覺
鮮蝦滑

食物質素亦普通, 不過唔算好,又唔算差咁
隻蝦就串得好生猛,

最特別既係有糖水送, 而且都幾好味。

環境❤️❤️❤️
衛生❤️❤️❤️