2017-08-13 193 瀏覽
即興飯局想食韓國菜,於是選了一間位於旺中帶靜的首爾家方便傾計。韓式拌飯是夜有位韓國通,教了L 韓文為비빔밥 / Bibimbap, Bibim即「拌、混合」,bap即「飯」,材料多以白飯加上炒過的蔬菜、肉類、雞蛋,淋上韓式拌飯辣醬,拌起來吃。韓式炸雞肉配沙律炸雞外層激脆,雞肉既多汁又滑嫩,附上的沙律則有減膩作用。韓式炒粉絲韓文為잡채意指雜菜,是一款韓國傳統食品,好多時韓國人慶祝生日,大時大節的料理。韓式炒粉絲營養其實都幾豐富,有牛肉、洋蔥、紅蘿蔔、菠菜等蔬菜,仲有彩椒、蘑菇等,而粉絲用番薯製作,口感煙韌。

韓式拌飯

韓式炸雞肉配沙律
炸雞外層激脆,雞肉既多汁又滑嫩,附上的沙律則有減膩作用。

• 韓式炒粉絲
  • 韓式拌飯
  • 韓式炸雞
2017-08-12 151 瀏覽
我和妹妹都是哈韓一族,出街吃飯自必然首選韓國菜!晚上七時半左右到達首爾家。雖然地點有些偏遠,但客人卻很多,應該是受歡迎的餐廳!我們坐下來等一下座位。餐廳裝潢很有韓國古代風味:木製的窗花、紙製的燈、門口的椅子上還有花花座墊呢!一坐下,貫徹傳統韓國菜的習慣,先上前菜:1.菠菜不過不失,沒有特別。2.泡菜入口不太辣,但後勁非常強勁,真正入味!3.芽菜味道偏淡。4.腌蕃薯吃下酸酸甜甜的,很開胃!5.海帶是我這餐最愛的前菜!柔軟、香口又開胃。我向店員要求添加了一碟呢!6.魚乾香脆可口,亦同樣出色。我們點了燒牛肋骨。理論上應該是自己燒的,但我們桌上的爐壞了,所以廚房幫我們燒好。懶惰的我們當然爽快答應。牛肋骨比較多根,吃下偏韌。明顯的甜醬腌製味道。吃時可以用伴上的辣醬、麻油和醬油。不過腌製味道很咸,我就沒有再用醬了。當時少不了傳統韓國紫菜包飯卷!很正宗的韓國味道。米粒是熟透的米飯,淡而無味。中間的餡料長長的一條,有牛肉、蛋、胡蘿蔔、酸瓜。牛肉有咸味而酸瓜有酸味,和淡淡的米飯一起吃下才夠好吃!海鮮煎餅份量不少,共有六件,兩個女生吃偏多。餡料很足,有蝦、魷魚、蔥。這餅是偏油而且淡味的。吃下中間有些醬,像

一坐下,貫徹傳統韓國菜的習慣,先上前菜:
1.菠菜不過不失,沒有特別。
2.泡菜入口不太辣,但後勁非常強勁,真正入味

3.芽菜味道偏淡。
4.腌蕃薯吃下酸酸甜甜的,很開胃!
6.魚乾香脆可口,亦同樣出色。

吃下中間有些醬,像是咸咸的沙拉醬,但又不肯定,或許只是煎得不熟透而已⋯⋯

這餐廳的泡菜很地道,我們就點了個泡菜湯。熱騰騰的湯和飯一同端上。

湯裏有豆腐、泡茶、金菇和豬腩肉。湯酸酸辣辣的,和著飯一起吃非常惹味哦!其實韓國泡菜是很好的配菜,因為其他飯卷煎餅等都比較淡,而泡菜配任何主食都很搭呢!

這餐飯真的是在吃飯哦~十足的碳水化合物。其實餐廳份量偏多的,最好多少人一起來可以試多些菜式但又不會像我們這樣過飽呢
2017-08-08
10 分鐘 (堂食)
2017-08-08 141 瀏覽
銅鑼灣地鐵站走大約5 分鐘,就到了酒店,上一層就是首爾家來的時候是晚上 7 點半左右,尚有少許空位,不用等位,頗為幸運勤快的服務員很快為我們兩個端上清水,察覺到他們應該都是韓國人,餐紙上也頗有心思,寫了幾項韓文的意思,很有韓風點了一個二人套餐,包括有牛肋骨、辣豬肉、蔬菜盤、炒泡菜年糕和石頭鍋飯先上的是前菜,前菜選擇不少,有六款,除了必備的泡菜之外,還有海帶、豆芽、小魚乾等,尤其喜愛小魚乾,十分的鹹香因為前菜不少,所以邊吃邊等也不會覺悶,很快就上了第一道菜,就是牛肋骨。韓燒烤肉發出的吱吱聲,以及看到烤肉的顏色慢慢變熟,那種令人垂涎欲滴的聲畫效果,一直都是我吃韓國菜的最大享受之一燒好後便用生菜包來吃。之前聽過高人教路,說最傳統正宗的韓燒食法應該是用生菜包著燒肉,加上泡菜、生蒜片,這樣就是最好吃的。一咬下去青翠新鮮的生菜脆裂,然後是炙熱鮮嫩的牛肋骨肉,還帶點泡菜的香辣和生蒜片的香氣,真是大滿足隨肉還有幾樣蘸醬,例如有麻油等,牛肋骨份量不少,而且醃得入味,點醬直接吃也是不錯。第二樣就是辣豬肉,豬肉自然比牛肉烤得久一些,在烤的過程中,又上了泡菜炒年糕,泡菜味道不算是太辣,一般人也可以接受,酸辣爽
銅鑼灣地鐵站走大約5 分鐘,就到了酒店,上一層就是首爾家

第二樣就是辣豬肉,豬肉自然比牛肉烤得久一些,在烤的過程中,又上了泡菜炒年糕,泡菜味道不算是太辣,一般人也可以接受,酸辣爽脆開胃。年糕炒得火候恰好,軟綿而有咬口,要批評的,就只能批評桌子的面積比較小,放下這麼多盤食物之後就有點捉襟見肘
辣豬肉終於烤好了!嘗了一口,是正宗的韓式辣豬肉的味道,香辛過癮,包著生菜和生蒜片搭配來更是一絕。吃到這裡時開始有點後悔,因為我們兩人已經很飽了!想到還有一個石頭鍋飯,真係唔知點食得落!
最後的石頭鍋飯還是交給我這個後生仔來消滅,因為見到熱騰騰的石頭鍋飯和韓式甜辣醬胃口又被提了起來。石頭鍋飯最令人滿足的地方就是飯焦,自己攪拌出焦香味道的飯,再和滑蛋、配菜拌在一起,香甜惹味又飽足,竟還讓我生生吃了大半碗石頭鍋飯
最後有一點小驚喜,就是原來還有飯後水果贈送,是一顆柳橙。咬了一口,很甜,不過肚子真的太飽,吃不下任何東西了,說來這個雖然說是二人餐,但應該是三個人的份量吧
2017-07-12
2017-08-04 588 瀏覽
自從韓國旅行後一直念念不忘韓國菜🤤於是Openrice一下炸雞以外的韓國菜(最近太熱氣了 一直在生飛滋😭)看著看著就被這家的炆牛肋骨吸引了♥️♥️♥️立即訂位放工🏃🏻‍♀️去一試!餐廳原來在酒店一樓地點真的不好找喔不過美食當前是難不到我的🤣一坐下便急不及待點餐😍😍😍炆牛肋骨!!紫菜雜菜卷!!還點了一份五花肉🤤🤤🤤🤤主菜還未到侍應先放下六個小食大愛他們家的小魚和薯仔♥️首先到的是五花肉😱天呀一掛一掛!很吸引喔!肥跟肉的比例是1:3燒起來很香很juicy🤤但吃起來竟然不怎麼覺得肥🙈🙈🙈🙈重點來啦🎉🎉🎉聞名不如見面🙈 炆牛肋骨炆得超淋😱😱😱😱真的超淋!!連帶入面的配料也很淋👍🏻對我這個牙力超弱的女生來說竟然可以輕易咬開!!!!而且味道超好! 最後紫菜卷是韓國風味啊♥️入裡的配料都很清甜👍🏻甜點時間!!!點了雪糕甜餅從未吃過甜餅的我一試愛上♥️甜甜的有點彈牙感覺像麻薯🤔
自從韓國旅行後
一直念念不忘韓國菜🤤
於是Openrice一下
炸雞以外的韓國菜
(最近太熱氣了 一直在生飛滋😭)
看著看著
就被這家的炆牛肋骨吸引了♥️♥️♥️
立即訂位放工🏃🏻‍♀️去一試!

餐廳原來在酒店一樓

主菜還未到
侍應先放下六個小食
大愛他們家的小魚和薯仔♥️

首先到的是五花肉😱
天呀一掛一掛!很吸引喔!
肥跟肉的比例是1:3
燒起來很香很juicy🤤
但吃起來竟然不怎麼覺得肥🙈🙈🙈🙈

重點來啦🎉🎉🎉
聞名不如見面🙈
炆牛肋骨炆得超淋😱😱😱😱
真的超淋!!連帶入面的配料也很淋👍🏻
對我這個牙力超弱的女生來說
竟然可以輕易咬開!!!!
而且味道超好!

甜甜的有點彈牙
感覺像麻薯🤔

• 牛肋骨
  • 韓式雪糕甜餅
今天是自己的農曆生日,加上下午在銅鑼灣工作,家人特地選了這區的韓國餐館,作為慶祝。 來到這位於酒店內的餐廳,很正常的韓式裝潢,韓國餐具,還有韓國Style大叔。因為這位大叔的髮型,跟首爾街頭的年輕男性的髮型,都是一樣的。你明嫁啦!就座後,先看餐牌,有几款二人套餐。一家三口,有豆丁,就要避開辣的。在几款二人套餐之中,唯有選擇二號餐S2。下單後,職員先上前菜8小碟。小碟肯定有泡菜豆芽,也有几款是未曾遇過的。最款歡就是這二款:蓮藕跟白色醬汁&黑芝麻 以及甜薯仔 然後就是肉類,燒烤用品:剪刀,及鮮生菜籃登場了!五花肉腩 無醃制的五層肉,是我們喜歡的款式。豆丁本來想幫忙燒肉,但可雞手鴨腳。韓國大叔看不過眼,終於出手了,親自為我們燒肉。把豬肉排得密密麻麻,保證每一塊都受熱平均。燒好後,大家分享。就跟著韓劇的做法,先把五花肉腩放在生菜上,加上蒜片,辣醬及泡菜,包好來品嚐這個Samgyoepsal。豆丁就喜歡直接食五花腩。還有部份五花腩在烤盤上呢!放在洋蔥上保溫&吸油吧! 醃牛肋骨肉職員,即是韓國Style大叔,為我們燒牛肉。把牛肋骨肉排得整整齊齊,跟剛才五花腩做法同出一轍。已醃制的牛肋骨,當然以牛肉

就座後,先看餐牌,有几款二人套餐。

一家三口,有豆丁,就要避開辣的。
在几款二人套餐之中,唯有選擇二號餐S2。
下單後,職員先上前菜8小碟。
小碟肯定有泡菜豆芽,也有几款是未曾遇過的。

最款歡就是這二款:蓮藕跟白色醬汁&黑芝麻 以及甜薯仔
然後就是肉類,燒烤用品:剪刀,及鮮生菜籃登場了!

五花肉腩
無醃制的五層肉,是我們喜歡的款式。
豆丁本來想幫忙燒肉,但可雞手鴨腳。
五花肉腩

韓國大叔看不過眼,終於出手了,親自為我們燒肉。
把豬肉排得密密麻麻,保證每一塊都受熱平均。
燒好後,大家分享。
五花肉腩

豆丁就喜歡直接食五花腩。
還有部份五花腩在烤盤上呢!
放在洋蔥上保溫&吸油吧!

醃牛肋骨肉
職員,即是韓國Style大叔,為我們燒牛肉。
把牛肋骨肉排得整整齊齊,跟剛才五花腩做法同出一轍。
已醃制的牛肋骨,當然以牛肉味為主,可是又帶有甜味呢!
鮮魷魚
4件魷魚,有魷魚鬚,魷魚翼,及身2片。
放在烤盤上,豆丁說:八爪魚識郁呀!
原來佢見到魷魚鬚,在烤盤上郁郁下。
真係好想同佢講:呢個係魷魚呀!
唯有用科學角度告訴豆丁:
海鮮肉類加熱後,水份蒸發左,D肉就會收縮,所以魷魚鬚看似識郁囉!
豆丁喜歡8條鬚,自己則喜歡魷魚翼。
以剪刀把魷魚切為小件,先嚐原味,看來魷魚還算新鮮。
然後分別沾上三款醬料:
韓國豉油,椒鹽芝麻油及麵豉辣醬。
鮮魷魚

終於完成肉類燒烤部份,但烤盤上還有更美味的食材:洋蔥
它吸盡了牛肉及五花腩的精華,而且在烤盤上長時間加熱,部份洋蔥已經變熟。
即是可以同時享用半生半熟,半軟半硬,甜辣共存的洋蔥,還有肉汁精華,正呀!
傳統石頭拌飯
正常石頭拌飯Bi Bim Bap,上枱時是會聽到bi bi bap bap的聲音,可是這個拌飯很安靜,應該不算很熱。
豆丁很喜歡這種顏色豐富的拌飯,只是豆丁不食辣,先把所有配料拌勻,分出大大碗彩色拌飯,留給豆丁。
最後,才在鍋內加上辣醬,才撈出自己心中的韓國傳統拌飯。

韓式炒粉絲
不辣的粉絲,大人細路都ARM食。
剛才大部份菜都用來包五花腩,還剩下甘筍。
一件也不能浪費,全部放在醬料盤,沾醬來吃。
飯後,竟然有飯後果!!

這個農曆生日飯,份量足夠一家三口,份量還算足夠。
不過,今天是來慶祝生日,反而忘了點韓國生日湯<海帶湯>呢!
真失策!
慶祝紀念
生日
2017-08-02 99 瀏覽
今日一日成日都下住大雨, 本身想去同女朋友食日本燒肉但周圍都冇位就去左就近既韓燒, 見未食過就試下。一坐低, 職員就即刻比左好多前菜我地, 我地最中意個甜薯仔同埋醃魚仔。仲有, 個爐好迷你呀, 不過FOR我同女友岩岩好啦。叫左女友最愛既醃牛肋骨, 佢地有好幾隻, 我地就點左中等果隻, 仲有點左我好中意既豬皮…一開爐燒佢地就香氣四溢, 可惜要揸車, 冇得飲, 豬皮配燒酒好一流架!牛肋骨都好多汁同嫩口! 估唔到唔洗最貴果隻已經好滿意。同女友見唔係好飽就叫左個炸醬麵, 份量唔大, 但幾好味, 但係有D似7仔既叮叮肉醬意粉既味, 幾搞笑。最後仲點左個炸雞, 我覺得呢個還好, 但我女友幾中意。食完既時侯無啦啦變左黑雨, 如果唔係想再叫多個野食黎食。

仲有, 個爐好迷你呀, 不過FOR我同女友岩岩好啦。
牛肋骨都好多汁同嫩口! 估唔到唔洗最貴果隻已經好滿意。

最後仲點左個炸雞, 我覺得呢個還好, 但我女友幾中意。

食完既時侯無啦啦變左黑雨, 如果唔係想再叫多個野食黎食。
2017-07-29 124 瀏覽
看了一些不錯的評價、所以決定去試一試。結果與評價完全不符。食物淡而無味。叫了一份原味炸雞.......食咗咁多年韓國炸雞從來未曾食過一個咁差質素嘅韓國炸雞。同朋友最後決定:快食快走
看了一些不錯的評價、所以決定去試一試。
結果與評價完全不符。

同朋友最後決定:快食快走
2017-07-29 119 瀏覽
服務員全程黑面,差到底,三個人安排著兩人細桌,旁邊有空位,也不可以調,為著多賺錢,全然不考慮顧客感受。大家食飯,食物質素是其次,最重要有個舒服點的環境,心情差,怎麼食都不好
2017-07-26 115 瀏覽
門口裝修好有韓國味道,以黑色為主,感覺高尚。入到餐廳,電子化燒烤爐,抽氣做得好好,完全冇煙,最重要係價錢溫馨。一坐低,首先送上六款韓國餐前小食,零舍中二魚乾,屬於比較大條,口感十足,送酒一流,另外泡菜唔太辣,岩晒我口味。一上枱係牛排骨湯,湯係熱辣辣鍋度不斷滾,牛味直撲鼻,香噴噴,牛排骨份量有成4-5件,所以湯好濃味,牛肉又煲到好淋好鬆化,有如入口即溶。叫左醃左牛肋骨同豬裡脊肉。侍應好親切過來幫手燒,所以火候控制好到位,牛肋骨吸收晒醃汁,十分入味,無需點任何汁料已經好正,忍唔住講句,牛好有牛味。牛肉汁全部鎖係牛肉度,嫩滑冇渣,香濃好味。豬裡脊肉冇醃過,都算肥瘦相間,薄薄一片,好易熟,屬於比較有口感,爽得來又唔油,點上少少韓國辣醬,寧舍開胃。最後整碟紫菜牛肉包飯,不過不失,可能俾啲靚牛填飽左緣故。食埋附送橙,為晚餐畫上完美句號。兩人食到捧住肚走,滿足之餘,價錢合理,環境又一流,下次一定再食。

2017-07-26 114 瀏覽
我真係好中意食韓國野所以我去到邊都係揾下邊度有正宗又抵食既韓國餐廰而呢間我都係咁介紹比我既朋友同埋同學黎食因為有好好既食物質素同埋有好多食物同飲品可以選擇我會推介想食清清地既人食韓式拌飯 $ 78因為食spicy 醬都可以係自己加落去想食清啲就食清啲而且拌飯入面都有好多唔同款既拌菜仲有紫菜同飯岩曬想食得健康啲既我地而芝士年糕炒拉麵又係好好食好大量既芝士而且有好道地既韓式年糕同埋個分量都係好多超及足料同埋有韓式炸雞入面包埋有沙律炸雞既肉都係好滑好脆而且超級香個雞真係炸得好正埋有呢間都一樣有韓國餐廳必有既不同配菜
我真係好中意食韓國野

炸雞既肉都係好滑好脆
而且超級香
個雞真係炸得好正

埋有呢間都一樣有韓國餐廳必有既不同配菜
韓國餐廳越開越多,新派既更係五花八門,所以偶爾都會想食返傳統既韓國菜。首爾家係其中一間,一睇裝修就知傳統正宗,因為室內都以韓式木傢具為主。麥茶天氣熱辣辣一坐底,店員就送上兩杯用鐵杯裝既凍麥茶。麥茶係韓國的傳統茶種,香港好少餐廳會提供呢種茶!味道有少少淡烘香,朋友話有去水腫之功效。八小碟前菜非常傳統的韓國餐廳先會比咁多樣前菜: 醃泡菜、醃海帶、醃魚仔、蜜糖薯仔、西蘭花秀珍菇腸仔、蓮藕拌黑芝麻醬、大豆芽、菠菜。最喜歡蜜糖汁薯仔,甜甜地又夠粉; 而醃海帶就酸酸味味,開胃!炆牛肋骨 ($128)超正的牛肋骨!一上枱時,啲汁仲係個煲裏面滾,飄來陣陣的香味。個汁非常鮮甜,因為用上左紅蘿蔔、白蘿蔔、冬菇、紅棗、八角去炆!牛肋骨無得彈,炆得非常鬆軟而且好入味,仲要啖啖都有濃郁的牛味!蘿蔔炆得非常淋,係口中溶化。最衰叫得太多野食,無叫白飯,否則送飯一流!韓式炸雞加沙拉 ($148)炸雞味道叫左雙拼(原味和甜酸醬),個人覺得原味既好食,肉裏面有油香,唔會太乾。反而甜酸醬炸雞既脆皮有少少硬呢。沙拉無用好多沙律醬,主要有蘋果同菠蘿,清新解膩。炒辣芝士年糕拉麵 ($88)鋪面的芝士好多,而且欣賞用火槍燒過。醬汁

麥茶
麥茶

八小碟前菜
八小碟前菜

炆牛肋骨 ($128)
炆牛肋骨

韓式炸雞加沙拉 ($148)
韓式炸雞肉加沙拉

炒辣芝士年糕拉麵 ($88)
鋪面的芝士好多,而且欣賞用火槍燒過。醬汁紅紅的,貌似激辣,但其實只係甜甜地帶微辣。裏面有好多椰菜絲同彈牙既魚糕,食完都會幾飽。
炒辣芝士年糕拉麵

紫菜牛肉包飯 ($68)
傳統菜一定唔少得kimbap,裏面有蔬菜同牛肉,不過略嫌飯粒有些少酸同鬆散,多啲醬汁就惹味啲。
紫菜牛肉包飯

冰韓式咖啡 ($28)
味道似韓國M字頭品牌的咖啡,奶多稍甜咖啡濃。
韓式咖啡

知道呢道主打係燒肉,但今次無叫。不過呢度既炆牛肋骨特別出色,有傳統既風味!
2017-07-25
  • 炆牛肋骨
2017-07-25 3629 瀏覽
正所謂物以類聚,人以群分,作為一個食肉獸,身邊梗有幾個friend都好鍾意食肉,今晚就約咗大食老友出黎食韓式燒肉。呢間韓式餐廳喺酒店入面,所以環境比較寧靜,而且非常之乾淨企理。一坐低,侍應就拎咗6小碟黎,小碟嘅款式唔算話好特別,但味道都唔錯,特別係左下角嘅薯仔,甜甜地,淋淋地!仲有呢個乳酪味嘅蓮藕都好特別,爽脆嘅蓮藕配酸酸地嘅乳酪味醬汁,出奇地夾喎我哋今晚叫咗3碟肉+1個石頭鍋飯,都幾誇張架呢個五花肉上次來的時候都有點,份量好多而且好好食,不過今次有幾件就肥咗少少。將五花肉放落個爐,睇住佢哋慢慢變色、慢慢熟,睇到我口水都流晒由於五花肉唔係太厚身,其實燒一陣就已經熟咗可以食,不過老友話燒耐少少,等到表面香脆啲就更加好味肥膏嘅部份燒熟之後非常爽口,明知肥,都忍唔住大啖大啖咁食瘦肉嘅部份都唔會鞋口,肉質都好爽,老友鐘意重口味少少嘅,點啲韓式辣醬食就非常滋味了!呢度嘅特級牛肋骨係必食推介!佢係完整一條咁樣上台嘅,顏色鮮豔的牛肉脂肪紋理分布均勻厚薄適中,剪開一件件,唔使燒好耐就食得!我哋上次試咗已經調咗味嘅牛肋骨,今次就食純味。我覺得純味好食啲,食到牛肉濃郁嘅原汁原味不過老友比較中意濃味嘢,呢次

我哋今晚叫咗3碟肉+1個石頭鍋飯,都幾誇張架

五花肉

肥膏嘅部份燒熟之後非常爽口,明知肥,都忍唔住大啖大啖咁食

呢度嘅特級牛肋骨係必食推介!
純味牛肋骨
佢係完整一條咁樣上台嘅,顏色鮮豔的牛肉脂肪紋理分布均勻

厚薄適中,剪開一件件,唔使燒好耐就食得!

不過老友比較中意濃味嘢,呢次我哋仲叫咗醃燒牛肉。
醃燒牛肉

呢碟牛肉賣相冇咁靚仔,不過食落唔錯!醃燒牛肉的調味都幾惹味,而且肉切得比較薄身,輕輕燒下兩邊就食得,嫰滑美味

最後的主食係牛肉石頭窩飯:

個飯材料豐富,好多蔬菜,仲有牛肉,重點係有隻半熟蛋,蛋汁加上餐廳提供的醬料一齊撈落個飯度,味道一流

個石頭窩保溫一流,而且食到底啲飯仲有小小飯焦!

有時候,好食嘅食物固然重要,但好嘅食友亦好重要的!
多謝大食老友時時陪我飲飲食食,陪我走過高高低低,喜怒哀樂啦
2017-07-24
五花肉
純味牛肋骨
醃燒牛肉
  • 純味特級牛肋骨
2017-07-20 2490 瀏覽
今日同朋友L行完街,大家都想食韓國菜!之前我地都聽另一位朋友提過呢度既炆牛肋骨好正,反正我地又係銅鑼灣,所以就決定今晚一齊去食餐廳雖然係喺酒店入面,但價錢又唔係貴啵,同平日韓國餐館既價錢差唔多我地兩個女仔都唔算係好大食又唔太餓,所以都唔敢一次過叫咁多,叫住個“炆牛肋骨”HKd$128+10%、“五花肉”HKd$128+10%同一個白飯HKd$20+10%食左先!我地亦每人叫左樣飲品:“青檸檬汽水”HKd$28+10%同“韓國梨汁”HKd$20+10%啲野食未到就食住韓國料理必備既前菜先先黎既係“炆牛肋骨”同“白飯”朋友無介紹錯啵呢度既牛肋骨炆得又淋又入味,蘿蔔無渣,醬汁帶微甜,拎黎送飯真係一流而緊接牛肋骨送上黎既“五花肉”份量都唔少!五花肉一層肉一層脂肪,燒完放入口個下真係好爽其實我地食完都飽飽地架啦但兩個女仔又想食啲甜野....不過我想食鯛魚燒,朋友L又想食雪花冰我地最後抱住"甜品有第二個胃架嘛"呢個諗法就叫曬兩款,但雪花冰當然係要細既就夠啦-“回憶中的紅豆冰(medium)”HKd$42+10%估唔到細size既份量都唔細,好彩味道都唔差...唔係既話都幾難清得曬-“鮮奶油雪糕鯛魚

啲野食未到就食住韓國料理必備既前菜先

先黎既係“炆牛肋骨”同“白飯”

朋友無介紹錯啵

其實我地食完都飽飽地架啦
但兩個女仔又想食啲甜野....

不過我想食鯛魚燒,朋友L又想食雪花冰

“回憶中的紅豆冰(medium)”HKd$42+10%

“鮮奶油雪糕鯛魚燒”HKd$88+10%

鯛魚燒既份量亦好足,有兩條大魚兩條小魚,仲有兩球雪糕同忌廉添

燒至熱辣辣既鯛魚燒入面有住唔會過甜既紅荳蓉,加埋雪糕一齊食都唔錯呀

今晚所點既食物整体味道都唔差,我同朋友L都食到飽一飽
2017-07-20
2017-07-18 233 瀏覽
I had known about Seoul House for a while, and I'm really glad I finally had the chance to eat at this place.We arrived at noon and there was literally no one except the working staff. They were in the midst of their meal, but when they saw us, some of them immediately came to our service and showed us to our seats. This was truly professional, and left a good first impression. The food - we ordered one set lunch of grilled beef ribs and one a la carte item of marinated fried chicken that came w

The food - we ordered one set lunch of grilled beef ribs and one a la carte item of marinated fried chicken that came with a salad. Both dishes were really tasty.

I thought the marinated fried chicken had a bit too much sauce, but it was delicious still. It kind of reminded me of the Chinese sweet and sour chicken/fish dish more than a Korean dish. So to be honest, I was a teensy bit disappointed.

For drinks, we had a rice tea drink and their iced Korean Mix Coffee. Personally, the canned drink was too sweet, but nevertheless a nice drink to try. My iced coffee was totally yummy!

The portions of the meals were just right, although I did get a takeaway box for the leftover fried chicken.

Staff were highly approachable and extremely helpful. My dad dropped his chopsticks by accident and immediately one of the staff came over with a clean pair for him, which was very thoughtful.

One thing about the bathroom - I would appreciate a trash bin with a lid that didn't require us to open by hand. After all, this would defeat the purpose of cleaning our hands in the bathroom!

Overall, this was a pleasant place for lunch. I might come again in the future to try their BBQ meats!

Marinated  fried  chicken
BBQ  beef  ribs
Rice  and  seaweed  soup
Korean  mix  coffee
2017-07-17 168 瀏覽
地方有少少難找,原來是在酒店的一樓,裝潢以木為主,感覺有點高級。首先來了很多道前菜。這天的心情就是想吃紫菜飯卷,選了蔬菜口味的,,就是我想像中的韓國地道風味,見眼前有個火爐,當然要點燒肉啦,點了個五花肉,店員中途有來幫忙燒,燒得好一點也不油,豬皮煙韌又香。醃牛肋骨肉,超入味,而且牛肉味濃,也不會韌,愈咬愈有味,而且份量也多,值得吃。另外點了兩杯飲品,青檸檬汽水和梅子汽水,我的梅子汽水甜甜酸酸,解渴又爽口。

首先來了很多道前菜。