2012-08-16 398 瀏覽
友人生日不知不覺相識10數載忽發奇想要大熱天打邊爐地點選定尖沙咀附近,從黃埔、觀塘、港島區都有車到,地點方便~~到步時已7點,只有小貓3數隻什麼也不理了~大家二話不說,瘋狂亂點4名女子點了18碟椒鹽九肚魚、炸魚皮、皇帝貝、炸芋頭、本地牛例牌、鯇魚咀、雜菇、蝦滑、黑椒牛丸、貢丸、芝士丸、粟米、竹笙、芋絲、娃娃菜、鮮支竹、響鈴、花膠!!!!!!!!湯底要了元茜皮蛋~~飲品要了一樽青島啤酒及一"JAR"蔗汁點菜的同時大家亦在"混醬"食物很快上湯底足料~~內有豆腐、粟米等~亦很強元茜味打邊爐最緊要食物夠新鮮,這裡做得到~!!手切的肥牛雖然厚身,很大片,但很"淋",很易入口,沒有"根"皇帝貝大大隻~!!!!丸亦夠彃牙,蝦滑內有粒粒蝦肉炸芋頭份量超多!!!!!!很粉!!!!!!唯一美中不足就是響鈴感覺不太對......只放一秒拿上來已淋掉......最後當然是吃不完要打包打包了一大盒丸若然丸類可以雙拼就不用打包了~!!!!!
友人生日
不知不覺相識10數載
忽發奇想要大熱天打邊爐

到步時已7點,只有小貓3數隻
什麼也不理了~大家二話不說,瘋狂亂點
4名女子點了18碟
湯底要了元茜皮蛋~~飲品要了一樽青島啤酒及一"JAR"蔗汁
點菜的同時大家亦在"混醬"
食物很快上
湯底足料~~內有豆腐、粟米等~亦很強元茜味
打邊爐最緊要食物夠新鮮,這裡做得到~!!
皇帝貝大大隻~!!!!
丸亦夠彃牙,蝦滑內有粒粒蝦肉
炸芋頭份量超多!!!!!!很粉!!!!!!

最後當然是吃不完要打包
打包了一大盒丸
若然丸類可以雙拼就不用打包了~!!!!!
題外話/補充資料: 最後上了生日蛋糕 這裡不收切餅費,店員還會幫你點好爉燭拿出來, 還會自動送上足夠的餐具 用餐其間不停加湯、收吉碟、換污穢了的碟 服務很好 而且原來愈夜愈多人打邊爐 我們由7點打到11點他們的服務一直都很好,沒有因多人而趨促我們 讓我們有了開心愉快盡興的一晚~~~~抵讚!!!!
2012-08-15
慶祝紀念
生日
2012-08-05 272 瀏覽
朋友生日話想打邊邊, 打左黎問清楚係十點就有特價, 還掂等得朋友收工都九點幾, 咁一於十點黎食啦有八折嘛...想book 房可以靜d但要最低消費二千先可以,咁我地應該食唔到,就坐廳算啦...穩陣o既我,個幾星期前打黎訂左台先, 見當日無見佢打黎confirm台,自己放工都行左去自己confirm下先,順便問下帶蛋糕使唔使收切餅費, 唔收架..真係太好了....我同我班好姊妹一行五人十點就去到, 可能係平日關係, 一去到就比到台我地喇, 十點..大家都好肚餓, 叫個湯底都糾纏左一陣, 最後決定叫個花膠湯丫, 女仔要補補呀嘛...個花膠湯都唔係好多花膠, 我食左一條ja...同埋勁多蔥..叫左兩隻牛, 都切得好靚, 本地牛我就麻麻地喇,食左一塊就冇再食, 食落雖然好滑,不過牛肉味就無乜,反而我食到好似豬潤味,哈哈...而另一碟手切牛頸脊就好食得多, 肥肥地,又滑又有牛味, 好食...tongue新鮮聖子, 一人一大隻, 鮮甜丫, 炸魚皮同炸腐卷都ok, 腐卷都夠鬆唔太油o既...釀蝦滑油炸鬼, 好得意,又多蟹子, 蝦膠夠新鮮爽口,不過油炸鬼就硬掘掘, 咬唔到, 我都係食面上o既蟹子蝦膠算.

釀蝦滑油炸鬼, 好得意,又多蟹子, 蝦膠夠新鮮爽口,不過油炸鬼就硬掘掘, 咬唔到, 我都係食面上o既蟹子蝦膠算....

四寶丸 (墨魚, 蝦, 豬肉, 鯪魚), 都係新鮮打出黎,粒粒都爽口彈牙,唔錯o既, 四寶餃 (雲吞, 水餃, 韮菜菜肉餃, 魚皮餃), 每樣三隻, 粒粒都新鮮,不過個味就淡d, 我係魚皮餃就無食到...哈哈...

仲有什菇同叫左皇帝菜,不過兩樣我都唔食o既..呵呵...

其實我地唔算食左好多, 夠飽就ok....想叫芋頭片又賣晒...我地食飽仲有個蛋糕要食, 店員哥哥,好好幫我地拎個cake出黎,仲幫手唱生日歌tim,真係唔該晒~

幸好可能係平日關係, 都唔算太嘈, 食完都冇成身邊爐味,十點後打, 一人二百蚊又食到新鮮火鍋料都算唔錯了...之前一直都想黎食, 不過怕太貴...而家食宵夜時段又ok喎 lol
花膠湯底
手切牛頸脊 (左上)
$200 (宵夜)
手切牛頸脊 (左上)
2012-05-21 224 瀏覽
湯底叫左椰子雞同四川麻辣一開始四川麻辣個味唔夠勁,唔麻又唔辣,辣度仲弱過一般既胡椒豬肚不過煲左一個鐘後真係又麻又辣,令到本先食緊既人覺得辣而停手隔離檯個胡椒豬肚好香係咁飄過黎!下次要試一試椰子雞就等左好耐,隻雞真係幾大隻夠足料,但湯底係清淡,不過越煲越甜,或者都係落得配料多牛肉真係正,切蝴蝶雙飛,唔會太薄,厚度剛好灼幾秒有牛脂香滑又有牛味,真係滿足!o的墨丸、雲吞、水餃都好正!墨丸有混入新鮮切粒墨魚,食落真係非一般,豐富好多,比人感覺無混粉雲吞落得夠多蝦,蝦肉有o的爽口亦有o的林身,但都幾好水餃o的木耳好爽!整出黎好新鮮,唔似放過夜~o的水餃同雲吞皮都睇得出軟身,唔係擺好耐~係咪即整就唔知~o的油炸鬼浸左一陣都幾脆@@ 到底點整架呢? 佢又唔似係炸到死硬浸少少水變左脆既感覺有隻魚肚包墨魚膠幾得意,但墨魚膠個比例真係足料過頭...上烏冬、公仔麵有比個大勺真係唔錯~夠貼心方便!員工夠笑容,無忙碌而黑面~檯與檯之間空位夠!雖然多人去或者會坐逼少少,但夠位的有水準~會再黎!
湯底叫左椰子雞同四川麻辣
不過煲左一個鐘後真係又麻又辣,令到本先食緊既人覺得辣而停手
隔離檯個胡椒豬肚好香係咁飄過黎!下次要試一試

牛肉真係正,切蝴蝶雙飛,唔會太薄,厚度剛好
灼幾秒有牛脂香滑又有牛味,真係滿足!
o的墨丸、雲吞、水餃都好正!
雲吞落得夠多蝦,蝦肉有o的爽口亦有o的林身,但都幾好
水餃o的木耳好爽!整出黎好新鮮,唔似放過夜~
o的水餃同雲吞皮都睇得出軟身,唔係擺好耐~係咪即整就唔知~

o的油炸鬼浸左一陣都幾脆@@ 到底點整架呢?
佢又唔似係炸到死硬浸少少水變左脆既感覺
有隻魚肚包墨魚膠幾得意,但墨魚膠個比例真係足料過頭...

上烏冬、公仔麵有比個大勺真係唔錯~夠貼心方便!
員工夠笑容,無忙碌而黑面~
檯與檯之間空位夠!雖然多人去或者會坐逼少少,但夠位的

有水準~會再黎!
2012-05-20
2012-05-11 246 瀏覽
朋友訂了檯打邊爐、兩個都係牛魔王、一於帶支紅酒應戰。個人覺得打邊爐最緊要係D牛肉得唔得,跟住係海鮮,其他材料係次要食物質素有水準,特別係D牛肉及海鮮柯打咗 象拔蚌、大花竹蝦、墨魚丸、牛頸脊、泥孟、聖子王及雲吞水餃。埋單連酒水及加一 $1868 個大洋選擇頗多而海鮮每日返貨、今晚見到隻阿拉斯加長脚蟹 (原來可以預定海鮮)地方尚算整潔、有私家房在樓上一共柯打咗兩碟花膠螺頭湯底象拔蚌粗條、大花竹蝦彈牙、有墨魚味。而家出面好多溝咗魚肉或麵粉
朋友訂了檯打邊爐、兩個都係牛魔王、一於帶支紅酒應戰。

食物質素有水準,特別係D牛肉及海鮮
帳單
餐牌
餐廳環境
地方尚算整潔、有私家房在樓上
手切牛頸脊
一共柯打咗兩碟
招牌湯底
花膠螺頭湯底
海鮮盆
象拔蚌粗條、大花竹蝦
墨魚丸
彈牙、有墨魚味。而家出面好多溝咗魚肉或麵粉
題外話/補充資料: 在尖沙咀區算是一間不錯的火煱館、價錢算合理,而且營業到零晨三點,適合宵夜人士。
2012-05-10
墨魚丸
海鮮盆
招牌湯底
手切牛頸脊
K and I have been to this place once before and loved the satay soup base. Have been craving it for several weeks and decided to visit this restaurant again. We made a reservation for 8.30 and reached the place on time. However, we were made to wait for one hour despite making the reservations. The staff's explanation was that the customers were not leaving and there were few small tables. I don't think the explanation was acceptable as the place was clearly overbooked. There were several other customers waiting as well. What's the point of booking if we have to wait one hour for our table?

It's a real pity as the food was good and soup bases were flavorful. The razor clams we ordered were super fresh and sweet. I particularly like the meatballs with salted egg as well. K and I joked about opening a hot pot place next door and calling it 好過高流灣 just to 打低 the place. Just as we are unlikely to do that, we are unlikely to come back again either. It's simply not worth our time.
2012-04-06
60 分鐘 (堂食)
2012-02-24 207 瀏覽
燭光晚餐不一定要情人節才吃,辛苦賺來的錢不想就只為這個節日而浪費掉,所以情人節通常都是在家煮來吃,或者去吃火鍋。今年的情人節剛好氣溫又下降,冷冷的吃火鍋最有氣氛,所以鬆弛就訂了我想試很久的高流灣,另外還有兩位朋友加入。來之前已經知道這裡主打的是海鮮,不過點海鮮料的話價錢不便宜,所以轉而點了一個海鮮湯底試試。裡面有九肚魚、花蟹、花甲和蝦,湯底呈奶白色,非常鮮甜,而且帶點點胡椒味,喝一口就覺得整個人暖起來,另外花甲和蟹肉也很鮮味,九肚魚很嫰滑,不怕骨的應該可以整條吞掉吧。印象之中這湯底好像要近二百元,不過確實值得試試。手打四色丸,分別豬肉丸、鯪魚丸、蝦丸和墨魚丸。我只吃了蝦丸和墨魚丸,兩者都非常彈牙,又夠鮮味,質素中上,跟我在九龍城專買到的可以比拼。牛頸脊。單看賣相就知道水準不錯,油脂分佈平均,入口肉質嫰滑,牛味還算濃,愛吃牛的必點。四色餃。應該是魚皮餃、韮菜餃、雲吞和水餃吧,魚皮餃的餃皮有點厚,裡面的豬肉又不夠油香;韮菜餃的韮菜和肉的比例不對,韮菜太少,韮菜味不夠濃變成普通的菜肉餃;雲吞和水餃還好,裡面的蝦大隻又爽口。如果人不多的話,我會比較推薦點四色丸。嘩鬼蝦條。其實是油炸鬼上面鋪一層
嘩鬼蝦條。其實是油炸鬼上面鋪一層蝦膠和蟹子,一開始我們都擔心如果蟹子落湯鍋時散掉會浪費,但原來蝦膠會牢牢黏著蟹子,所以只有少量飄浮出來。因為上面有蝦膠,所以不能如腐皮一樣浸一浸就拿上來,不過蝦膠也很快熟,大概一分鐘就可以吃。油炸鬼浸煮過之後還能保持一定程度的脆口,配上鮮甜蝦膠和脆脆的蟹子,味道與口感都很不錯,值得推介!
相反這炸響鈴就很不濟,上檯時已經冷掉了,但店員又附上酸甜醬,好明顯是讓客人可以選擇立刻吃或者浸湯吃,可是不是新鮮熱辣的炸響鈴又怎會好吃呢?炸響鈴有點過油,脆口度也不怎麼樣,浸過湯之後也沒有變得好吃,後來我看其他食家的評語也一樣,所以下次還是不要點好了。
因為在座有朋友不吃牛,所以我們額外點了一份羊給她。羊肉切成薄薄一片,有羊羶味,味道還不錯,不過還是牛肉比較出色。
稻庭烏冬。店員送上烏冬的時候還附上一個淥烏冬專用的火鍋勺,這個細節位做得很細心,因為烏冬下鍋之後很快就會散開,如果放在大一點的勺子裡,煮好就可以很方便的撈起。稻庭烏冬滑溜彈牙,配上鮮甜的魚湯底,好好吃。
雜菜籃。有唐生菜、油麥菜和西洋菜,全部都是新鮮貨色,而且份量不小。

因為沒有點海鮮的關係,所以每人只是二百多,以這個價位來說,不算貴,因為整體水準真的不錯。店員的服務算殷勤,檯與檯之間又有足夠位置,不會覺得擠迫,應該會再次光顧。
2011-12-04 283 瀏覽
和友人慶生,壽星女想吃火鍋,她提議來高流灣,一間我想去好久的地方,當然不會推卻。真是不說不知,高流灣其實是一處小漁村,店子的餐牌有介紹,這也解釋到為何這裡的海鮮會這麼新鮮,因為有自家漁排嘛。因為早聞高流灣服務之出名,來之前已經提醒自己控制EQ,但沒想到當晚服務是非常好,收碟、加水、跟單,恰如其份。友人們之前吃過,也驚覺這一天侍應服務般若兩人,至於是否有特別原因?不深究了,總之服務是滿意的。本來這篇沒想過寫,就算寫也不會這麼快寫,會這麼快寫,原因是我覺得應該上來為高流灣平反一下。我們點了一窩蕃茄牛腩湯,直到最後都是鮮甜不已。牛腩不少,很軟腍,留到最後吸收更多精華後吃更好味;粟米和蕃茄都很鮮甜,尤以粟米是甜粟,在最後吸收大量材料之鮮味後非常好吃。先要了一盤鮮雜菇,早早放進湯底,能早點迫出鮮味,而且菇菌也能吸引肉類的鮮味,和蕃茄牛腩鍋是好配搭。嘩鬼蝦條即海炸鬼釀海蝦滑,上面再鋪一層蟹子。這一個滾的時候可能需要點技巧,因為反不反轉會決定蟹子是生是熟,喜歡那一種食法就看你了。油條雖經湯滾過,但依然能保脆口,咬起上來和蟹子一起,伴隨著海蝦滑,口感十足。但我覺得有點過脆了,而且油條味道比蝦滑霸道,還

蕃茄牛腩湯
我們點了一窩蕃茄牛腩湯,直到最後都是鮮甜不已。牛腩不少,很軟腍,留到最後吸收更多精華後吃更好味;粟米蕃茄都很鮮甜,尤以粟米是甜粟,在最後吸收大量材料之鮮味後非常好吃。
雜菇
嘩鬼蝦條 & 水上飄飄
嘩鬼蝦條海炸鬼釀海蝦滑,上面再鋪一層蟹子。這一個滾的時候可能需要點技巧,因為反不反轉會決定蟹子是生是熟,喜歡那一種食法就看你了。油條雖經湯滾過,但依然能保脆口,咬起上來和蟹子一起,伴隨著海蝦滑,口感十足。但我覺得有點過脆了,而且油條味道比蝦滑霸道,還是水上飄飄更合我口味。

水上飄飄墨魚滑釀魚鰾,爽口的魚鰾包著墨魚滑,旁邊鋪上少許蟹子,爽口的口感,鮮味的墨魚滑,鮮味和口感更為平衡,有新意,我鐘意!
牛頸脊
牛頸脊顏色鮮艷,滿有油脂,卻有牛味香濃,是近年火鍋配料比較受歡迎的牛類部位。這裡的牛頸脊是出色的,輕輕一灼,口感不韌不腍,牛味油脂都有,以這個質素賣這個價錢,不算貴。
肥牛粒
肥牛粒也很好吃,小小的一粒,卻有一個問題,就是縮水問題嚴重,如不好好看管,很多時也要像尋寶一樣才能找回芳蹤!雖然油脂更多更鬆化,但牛味是相對地降低了,所以還是牛頸脊更合我心。
皇帝蜆
海鮮類則叫了皇帝蜆桂花蚌。皇帝蜆鮮甜,但感覺是殼大肉小,和其他朋友的照片看來有點距離,只能怪自己今天運氣不好?另一重點貢獻是湯底多了一份海鮮味,相信會更好味道吧?
桂花蚌
桂花蚌絕對精彩,爽口彈牙兼而有之,精彩之處卻是那獨特鮮甜味,不像平常吃到的桂花蚌,你問我那即是甚麼味道?我真的形容不出來,總之就是好吃,來到的話親身一試吧,保證不會令你失望。
蝦餃
友人說這是蝦餃,其實我覺得那是鮮蝦雲吞,比沾仔記的更大,內裡大約有三隻中蝦的巨型雲吞,也有點豬肉,鮮味非常,始終雲吞就是要有豬肉和蝦肉一起才是王道啊!
鮮墨魚丸
鮮墨魚丸也是好吃的,彈牙新鮮,看來這裡的墨魚丸、魚滑都很有水準呢。
冰豆腐
冰豆腐是我很喜歡的一種火鍋配料,這裡來個大厚切,份量也不少。冰豆腐中間的空隙吸了湯汁,非常不錯!
炸腐卷
炸腐卷用筷子一夾已覺不妥,不脆之餘,也看到油份頗多。由於已經不太脆,所以不敢滾太久,輕輕拖兩下,放進口,口感還能說是脆,但可惜還是未夠熱,也沾不夠湯,是不合格了。

另外還叫了西洋菜竹笙等,有肉有菜有海鮮,最後才吃粟米牛腩,鮮味不己,至於精華的湯底嘛,相信你也想像得到有多鮮味吧?
最後敬送的甜品和菓子,是來貨,火鍋後吃點甜的,滿足了。

最佳進步獎,指的不是食物,而是侍應的服務態度。第一次來印象很不錯,相信短時間我應該會再來吧?

朋友,生日快樂,身體健康。
題外話/補充資料: 走的時候看到鄰桌的[b]田雞脾[/b]還在跳動,初時還以為是水蒸汽做成的錯覺,即宰的新鮮完全能感受得到,下次再來必定要一試。
2011-11-30
蕃茄牛腩湯
雜菇
  • 水上飄飄
2011-11-13 244 瀏覽
聽聞這店的名字已一段時間,趁著這幾天天氣轉凉,友人婚前的倒數單身晚飯便來了最裡.看來這裡的生意做得不錯!準時來到正門接待處前已圍了不少人.原來所訂的檯是位於大厦另一端入口的三樓....搭電梯上到去後的間隔就像雀會般的間了幾個房間,叫了多聲也沒人應.數分鐘後才有人帶去入了其中一間房,入房後是茶也沒有一杯侍應便消失得無影無踪.一行十人就迫在這冷氣強勁但抽氣欠佳的房間內享用十人一爐!人未到齊便先點叫兩款小吃打算邊吃邊等,誰不知等到人齊,兼三摧四請差不多一小時候後才上檯.涼拌萵苣----是鮮嫩爽脆只是調味略淡.炸雞軟骨----炸得不太乾身而且粉漿頗厚,但大量炸得乾透身的蒜蓉辣椒碎香氣十足倒是不錯.海底椰雞腳湯底----湯底的味道不錯有淡淡的椰香,但奶白色得不太自然.是晚點叫食物太多,以下是較有印象的幾款.牛頸脊----肉質稔滑肉味略遜.頂級雪花肥牛----油花分佈平均但吃起來欠油滋香味.看來牛肉並不是這裡的強項.要吃得專當然要懂得門路,自從吃過一次有+多款連名字也沒聽過的牛肉部位火煱宴後,經牛肉專家解說後是對本地牛是多了一點點認識(處理佔了香港每日屠宰牛隻數量三成,這絕對夠資格叫得上是專家)魚
一行十人就迫在這冷氣強勁但抽氣欠佳的房間內享用十人一爐!
涼拌萵苣----是鮮嫩爽脆只是調味略淡.
牛頸脊----肉質稔滑肉味略遜.
魚三角----是其它食評常提及推介的一項,下巴位置吃起來是滑但魚腥味亦頗重,這一碟吃剩了一半!
墨魚膠釀魚肚----魚肚吸收了湯底的味道軟稔入味,墨魚膠亦彈性+足.
四寶丸----手打丸類做得出色!其中的蝦丸鮮味+足質感爽彈,
雞腸----帶有脂肪的雞腸灼孰後依然帶點爽脆油香豐富.
其它的桶蠔、肉類及海鮮類只屬普通.整體食物水準尚算平均.
但服務質素之差倒是叫人驚訝!幾位侍應們的態度也絕不友善,無論是點菜或加單時的倔強語氣,及要客人自行執拾檯面好讓她放下手中食物.推門入來亦從不敲門(房間細小已經要貼著門口來坐)
房間最低消費$3000,除開每人也不過$300這消費絕不過份,但以此服務的話是沒有可能再來!

2011-10-23 124 瀏覽
想試這間酒家好耐...成日full...本來book7:30...冇位要9:30...10:00有8折喎...抵!.....好彩食咗下午茶....食飽瞓覺有些辛苦...下次早些食...下午打電話book枱..去到竟然不用等...一入到去好多人...嘈...迫...侍應有禮貌...安排到房間位置....位好迫....不過比廳靜些.1.湯底...想試招牌湯底...後來叫咗海鮮煱...海鮮新鮮..大隻.(蝦.蟹..花甲.)..湯不太濃...唔記得$138...168..好似豬骨煱..白色...2.魚三角...新鮮...大件...3響呤...唔脆...有些自制好食些....不過值得讚..有酸甜汁..4.三文魚刺身...不太新鮮..肉厚...5.蟹子墨丸...有墨魚粒..正..有.好多款...墨魚滑..墨魚丸..熟墨魚丸..有些冇墨魚粒6.花甲...好大隻...有D沙7.炸魚8油麥菜9.牛肉竹蔗水...ok 唔甜..最緊要夠凍..甜品雪糕糯米滋

...食飽瞓覺有些辛苦...下次早些食...

2.魚三角...新鮮...大件...

4.三文魚刺身...不太新鮮..肉厚...

6.花甲...好大隻...有D沙

7.炸魚

8油麥菜

9.牛肉
竹蔗水...ok 唔甜..最緊要夠凍..甜品雪糕糯米滋
2011-10-22
5 分鐘 (堂食)
$220 (宵夜)
2011-08-13 339 瀏覽
上樓食肆,踏入門口見到好似一個 party 房放左十多張枱咁囉。早段七時左右得兩三枱客,都清靜又坐得舒服,可以傾到計。到八點幾就已經全場坐滿,嘈音勁到耳都有回音呀 ﹗因為係密室入面囉,嘈到頭痛 ~ 下次真係要早啲到,早啲走呀 ﹗出品夠創新、種類勁多又有水準,欣賞、滿意 ~ 起碼要去五六次先試得晒呀 ~服務非常一般,侍應們都較為幼嫰同唔熟手 ~ 行到熱辣辣,即叫支啤酒降吓火先,發現杯口崩左,咁就麻煩位侍應小妹妹換過隻無爛既比我啦,佢攞住隻爛杯行去老遠既廚房換比我,點解唔係後面張枱攞隻杯比我先,之後再行去廚房呢?同我朋友都笑左。數分鐘後,侍應小妺妹攞住隻新杯返到黎喇,謝謝。但係發現隻杯有黑色一點點既污漬,到底位小妹妹有否檢查過先呢?今次麻煩位侍應哥哥換杯,見佢應該有一定工作經驗,除即係後面張枱攞過隻新杯我 ﹗即刻立竿見影,依啲咪用腦、醒目架囉 ~menu 色彩鮮艷,照片吸引,十幾種特式湯底未試過,仲有好多創意食材,都唔知黎幾多次先試得晒。朋友仔食左野先黎,所以示意只會咬兩啖,咁咪即係機乎係我自己食?﹗鮑參翅肚湯底,應該叫做清湯底先啱。飲落都有啲海味既味道,但係好淡,免強接受。跟住我就摷吓咩

鮑參翅肚湯底,應該叫做清湯底先啱。飲落都有啲海味既味道,但係好淡,免強接受。跟住我就摷吓咩料先,散筲筲細細舊有海參、鮑片,其他就唔多覺眼喎,最多係蔥囉。朋友仔話飲雞湯怕燥,唔食得麻辣,魚湯又怕敏感,普通沙嗲清湯鴛鴦又有啲悶,最後咪試依個湯囉。

頂級手切肥牛,當然要最貴既一隻啦,good good good ﹗滑不留口,要注意千奇唔好太熟,粉紅色時既口感同味道最好 ﹗香甜美味,牛味濃,正 ﹗

蟹籽墨魚滑釀魚肚,佢地改左個較特別既名,但我唔記得左,睇個名係唔會知食咩囉。魚肚本身有咸味,個人覺得味道太濃,咸左啲啲。墨魚滑鮮爽彈牙,好味。三種食材併埋既口感豐富又得意,幾好。

錦滷炸腐皮,有食肆稱炸腐皮為吊鈴。可以直接點錦滷汁食,又或者放湯打邊爐。個人不太喜歡,麻麻地,其實我唔多好此味,好油膩。。

手打四色丸,鯪魚滑、豬肉丸、鮮蝦丸、墨魚滑,款款鮮甜美味,口感彈牙。不過係其中一粒豬肉丸內發現有垃圾,好采唔係玻璃 ﹗豬肉丸內發現既碎片,趙趙吓有野硬屈屈又刮口,諗住有骨碎啫,吐出黎仲以為係玻璃,驚鬼死。檢查後可能係膠片掛,都有成厘米咁長,好采無事。

魚三角,招牌菜一定要試 ﹗其實係魚既下巴。啖啖肉,只有幾條大骨,啱晒唔識食魚或係超綠懶人。可能下巴運動量大,所以魚肉特別嫰滑兼有趙口,魚味特濃,好好味,支持 ﹗一客有六隻既魚下巴,朋友仔已好飽喇,咁我唯有一口氣食五件,成碟都係骨,放左好耐都無侍應主動幫忙更換,唉。

打到差不多尾聲喇,個湯底終於有啲顏色睇吓,不過味道始終掙少少。今次全肉宴,完全無叫過菜,因朋友仔只係咬幾啖,而又我實在太飽喇,所以無叫菜,如果有烚菜,湯底會更甜可口。

醉雞子,由一小時三十分之前剛坐低就即落單既雞子,到依家埋單先到,經理仲要話入左單又上左枱無得取消,依個咩道理呀?﹗我算數,唔想嘈、唔想動氣,食埋就開開心心去睇氣。見啲雞子仲未解晒凍,內裡依然入晒雪又硬屈屈,咁就一次過倒晒落個鍋度,食埋就問啦。發現除左有火雞籽外,仲私人醒左幾粒新鮮雞子喎。顏色特別黃、特別細嗰幾粒就係喇,蛋味格外香濃,口感超棉滑,好易分架乍。依味叫醉雞子,但無咩花雕香味,梗係啦,都未解凍點醃呀,邊有可能入味喎,新黎架?幸好,雞子就算無醃都好好味。
menu
手打四色丸
肉丸內既硬物
尾聲鮑參翅肚湯底
醉雞子
  • 醉雞子、魚三角、四色手打丸、頂級手切肥牛
2011-07-11 62 瀏覽
這家第一次光顧,超讚的說,所以要第一時間報告。請原諒這再次是一篇沒照片的食評。跟男友及其友人一行六人也未曾吃過這家,找它的門口有點難,我們從大廈的正門進去,怎知上樓後是其後門!經一輪討論後,確認訂的枱是位於三樓位置。後來服務生說,原來大廈正門旁有個counter,客人可在那邊讓服務生直接帶上去,那就不用在升降機中走來走去。幸運地,我們分到一間房(是晚未設低消,平日要至少6,000蚊才可坐房!),裡面有電視,很讚的說。點菜可按鐘,服務生反應超迅速,態度十分友善,落單時也非常醒目,再多一個讚。點了椰子湯底,湯一端上來,超濃香的椰味直湧鼻腔,湯料很足的說,下了許多榔子海底椰紅棗還有雞腳,湯底煮滾後先喝一口,很甜,感覺應該沒下味精/下了極少量味精(飯後一點也不渴,應該下得很少吧)。點了以下材料:九嬸墨魚丸:未煮時,樣貌跟普通的沒差;但一吃,彈牙得很,還吃到一粒粒的墨魚肉,我嫌吃得太少。手切雪花肥牛:一開始時下了幾片卻在鍋中不見了,服務生說不打緊的,因為這款牛肉煮很久也不會韌的,的確,是對的!牛肉滑,帶點雪花,未至於入口即溶,但肉味鮮甜。美國筒蠔:好吃,下鍋後沒縮太多,我們滾了很久才撈起的(始終

美國筒蠔:好吃,下鍋後沒縮太多,我們滾了很久才撈起的(始終貝類類食物嘛,要煮熟一點才吃),肉質仍能保持嫩滑。
皇帝貝:不像其他的上碟時殼多過肉,而且洗得十分乾淨,一點沙也沒有。味鮮肉脆,下次可encore。
脆肉鯇腩:不吃淡水魚所以沒吃這個,不過肉眼所見,魚肉結實,肉質光亮不暗啞,友人們均爭著要吃這個。相信應該很好吃吧。
蝦餃(其實應該叫作雲吞吧):蝦肉既大隻又彈牙得很,各人讚不絕口!雖不是傳統一口一個的那種,不過我們一點也不介意,好吃就行!
海膽餃:也是雲吞的做法,不過餡料是豬肉混入海膽,同樣鮮味,而且加入了莞茜,清新口味因而增加。
響鈴、芝士腸、鮮枝竹、鮮菇、芋絲、皇帝菜:正常水準的食物;惟不建議點腸類吃,因為新鮮食物太好吃。

總的來說,食物價錢相宜,料足又新鮮,絕對是翻撻之選!
2011-07-10
2011-05-16 64 瀏覽
新一年嘅開始同十幾個朋友約食飯~天氣凍凍一諗就諗到去打邊爐啦!哩間火鍋口啤一向都好好,所以我前兩日已經訂定位啦~不過去到都要等半個鐘先有位!我地叫左兩個鴛鴦湯底...海底椰拼麻辣+海底椰拼醉雞由於本人果日唔食得辣野,所以麻辣湯底就評唔到啦~海底椰湯底椰子味非常香濃,而且口感好滑,用黎煮海鮮類超正!醉雞湯底所用嘅材料好足,党參杞子等真材實料都可以睇得見,只嫌酒味略淡,但所配嘅醉雞份量都好足~象拔蚌一味兩食,既可以刺身生食,又可以煮食,味道好爽好甜好新鮮~我都係鍾意刺身食法多啲!雪花肥牛牛肉新鮮而且脂肪分佈均勻,厚薄亦適中,肉味鮮甜口感很好!手切肥牛口感較雪花肥牛有咬口,肉味亦較為鮮甜!花甲非常新鮮肥美鮮甜~還有很多很多~總括食物用材都很新鮮,所以味道都很鮮,而且店內有很多特色獨製丸類味道鮮甜及口感爽脆!...
新一年嘅開始同十幾個朋友約食飯~
天氣凍凍一諗就諗到去打邊爐啦!
哩間火鍋口啤一向都好好,所以我前兩日已經訂定位啦~
不過去到都要等半個鐘先有位!
我地叫左兩個鴛鴦湯底...

海底椰拼麻辣+海底椰拼醉雞

由於本人果日唔食得辣野,所以麻辣湯底就評唔到啦~
海底椰湯底
椰子味非常香濃,而且口感好滑,用黎煮海鮮類超正!
醉雞湯底
但所配嘅醉雞份量都好足~

象拔蚌

雪花肥牛

牛肉新鮮而且脂肪分佈均勻,厚薄亦適中,肉味鮮甜口感很好!

手切肥牛

口感較雪花肥牛有咬口,肉味亦較為鮮甜!

花甲

非常新鮮肥美鮮甜~

還有很多很多~
...
海底椰拼醉雞湯底
2011-01-01
30 分鐘 (堂食)
慶祝紀念
團年飯
海底椰拼醉雞湯底
2011-05-16 211 瀏覽
知名係呢間打邊邊都幾貴,但因為想試一d係其他食店未必有既食材,我倆決定一試~~首先係叫左一個海鮮火鍋,$138, 好重魚味,內有皇帝蜆,三點蟹,豆腐等~~正! 我地又叫左一份牛脊背, $118, 焯後質感軟熟, 正! 跟住試下魚三角 ~$80, 之前未試過,原本肉質都幾滑啊!!另外叫左醉蝦(時價), 上檯仲會跳ga!!!!食落夠大隻,且有酒味亦叫左皇帝蜆 ~$90, 但覺得細隻,唔係太有鮮味~~我們又叫左兩隻鮑魚 ~$25@ , 肉較實, 一般 最後, , 我倆叫左一條鱆紅魚刺生~~~$368 , 上檯條尾仲會跳ga~~~~超正!!!有泰式酸汁同日式醬汁附上, 堅好味!!!!a埋單雖然過千,但心情大靓!!!!因為我地食完野去睇歌神演唱會 坐勁前~~~~~~~~完美的一晚~~~~~~~~~~

海鮮湯底
我地又叫左一份牛脊背, $118, 焯後質感軟熟, 正!
牛脊背
醉蝦
亦叫左皇帝蜆 ~$90, 但覺得細隻,唔係太有鮮味~~
皇帝蜆
我們又叫左兩隻鮑魚 ~$25@ , 肉較實, 一般
鮑魚
最後,

超正!!!有泰式酸汁同日式醬汁附上, 堅好味!!!!
鱆紅魚
a埋單雖然過千,但心情大靓!!!!
因為我地食完野去睇歌神演唱會
坐勁前~~~~~~~~

完美的一晚~~~~~~~~~~
2011-05-09
海鮮湯底
牛脊背
醉蝦
鮑魚
鱆紅魚
2011-04-26 74 瀏覽
是日行大鄉里出城行尖沙咀, 原本以前好多舊區已經改建成新嘅商場, 就喺咁行行下行到9點幾!正喺度諗食咩嘅時,突然諗起高流灣, 咁就打個電話去訂位, 因為上次經過時見到咁多人等而睇下個MENU, 見到價錢唔係平, 竟然咁多人等, 相信一定差極有限.打電話留位, 原來夜晚10點後有全單8折, 咁就慢慢去山林道食. 因我記得佢哋有個叫魚三角嘅嘢我係未食過!去到竟然唔駛等位!叫咗個$138嘅海鮮湯底, 竟然有蟹有蝦有花甲有蠔有魚!抵到爛!叫咗我最想食嘅魚三角!嘩!正到呀!有魚味時又好鬼滑!醉雞子就好有花雕味, 而牛肉就反而差少少牛肉味, 不過都ok!可能由於嗰日少人嘅關係, 侍應嘅招呼ok, 一叫就到!總括嚟講, 值得再去, 因為魚三角唔係度度有得食!呢間嘢, 如果唔係夜晚10點後去嘅話, 真係有排等位, 因為嗰塲原來都幾細!
去到竟然唔駛等位!
可能由於嗰日少人嘅關係, 侍應嘅招呼ok, 一叫就到!
總括嚟講, 值得再去, 因為魚三角唔係度度有得食!
牛肉切得比較厚身(相對就覺得抵身), 不過唔太夠牛肉味囉!
是日焦點!我就係因此而來!非常好食!有魚味又超滑!叫做魚三角.
海膽墨魚丸, 我食唔到有海膽味, 反而有咸旦味囉!
醉雞子, 正, 有花雕味!
湯底有咩?有4隻海蝦, 有4隻蠔, 有一隻蟹, 有4隻花甲, 又有..唔記得咩魚!正同抵食!
2011-04-24
牛肉切得比較厚身(相對就覺得抵身), 不過唔太夠牛肉味囉!
海膽墨魚丸, 我食唔到有海膽味, 反而有咸旦味囉!
醉雞子, 正, 有花雕味!
  • 魚三角
  • 醉雞子
2011-04-26 175 瀏覽
見到下面這樣多的食家讚賞這一間的火鍋店,很久已經想來試一試,但一直都未有這個機會,而近來天氣開始回暖,再唔試下就要到夏天時熱辣辣時打邊爐,雖然都可以但沒有了天氣涼時打邊爐的感覺,所以就約了一日閒日來到這店試試。都是在當日才訂位的,可能是訂六時所以還有位,真是有點兒的幸運,放工之後來到了山林道這一間店,高流灣海鮮火鍋酒家是在街的中段不是太難找到,而食店是在一樓的要行一段短短的樓梯,上到去時入到一間房除了我們之外只有另外一枱的客人,可能是選了閒日和時間尚早的關係,坐位的空間不是太多,但這些在香港食飯都習慣了,不過客人不多的關係都不會令人有壓迫的感覺。望一望餐牌食物的選擇都幾多,除了一般火鍋店可以選擇的湯底、牛肉、海鮮和蔬菜類之外,還有刺身、晚飯小菜和一些特式的火鍋配料。而價錢會比在一般的火鍋店貴一些,但如果質素高的話都沒有問題的。而每一枱也有七八碟的調味料可以混和,見有辣椒粒、乾辣椒、蒜粒、蔥粒、XO醬和辣椒油再配上豉油,任君調配。今次去到我們叫了個豬骨湯底、一條細鱗刺身、一個虎蝦刺身、嘩鬼蝦條、手切雪花肥牛、手切肥牛肉粒、冰島蟶子皇、皇帝貝、珊瑚蚌、什菜和甘露炸響鈴。豬骨湯底($88)清
門口細細,要行上一層的 : 高流灣海鮮火鍋酒家

材料十足的豬骨湯底
豬骨湯底($88)

清清地叫了一個豬骨湯底,湯的顏色是奶白色,而材料十分之豐富,當然有豬骨,然後配上一些紅蘿蔔、白蘿蔔、芹菜和粟米,還隱隱地有少少的胡椒味,所以味道除了是濃濃的豬骨味和一些蔬菜的鮮味,還有一些微微的胡椒辛辣的味道,不只是豬骨這樣簡單的。
一魚兩食的細鱗刺身
細鱗頭拿來椒鹽了
細鱗刺身($450)

去到出面選魚時選了這一條做刺身,其實食魚生最重要是魚本身是否生鮮,今次這一條就是十分之新鮮,因為來到時見魚肉十分之雪白,還有見個魚眼還是十分之精靈,齋食魚肉而唔點豉油都食到魚肉十分之鮮味,而食到最後時還可以叫伙計們將魚頭椒鹽炒了成了另一味的食物,椒鹽的魚頭十分之香口,不是太辣而香脆的魚頭肉很快便清了,這味食物可以說是一魚兩食。
爽口彈牙的虎蝦刺身
虎蝦刺身($150)

除了細鱗刺身還叫了一個虎蝦刺身,來到時見虎蝦上放了一些的蟹籽,令整個食物的賣相更加漂亮,食落蝦肉都十分之鮮味而沒有”霉口”的感覺,又是食材新鮮的關係,加上了蟹籽在口中微爆的感覺,非常特別的口感。食完還將個蝦頭蝦尾放在湯中煮了,令湯多了一種的鮮味,物盡其用。
外脆內香的嘩鬼蝦條
嘩鬼蝦條($58)

見很多的食家都叫了這一味所以就試試,原來真名叫油炸鬼釀海蝦滑,初初心想會不會油炸鬼一放下湯淥就”淋”晒的感覺,但實際上是不會有這個情況出現的,因為這個油炸鬼是比平時的硬身,就算是淥久了都不會”淋”要反而有一種脆口的感覺,真是有少少神奇,而入面的蝦肉也釀得十分之香滑,算是幾特別的一味食物。
肉味香濃的手切肥牛肉粒
手切雪花肥牛、手切肥牛肉粒(例)@($108)

]打邊爐沒有肥牛怎樣都說唔通,一叫就叫了兩個來試,發現切薄的肥牛比切粒的易熟,但手切肥牛肉粒的肉香就比較重,兩者各有勝場,不過兩方面的肉味都幾濃,又是食極都停唔到口的食物。
大小剛剛好的冰島蟶子皇
冰島蟶子皇(@$25)

又是其他食家的推介來,這裡的蟶子大小都算是普通的,冰鮮了的蟶子食落都算是爽口和鮮味,雖然沒有大排檔這些大大隻來炒這樣嗒嗒肉,但$25一隻價錢都算是這樣的,外國貨當然是有些不同呢。
鮮滑的皇帝貝
皇帝貝($88)

數一數有十一隻的皇帝貝,隻隻都十分之肥美新鮮,食落的感覺當然是鮮+滑呢!!!
賣相九流但食落一流的珊瑚蚌
珊瑚蚌($78)

賣相就不是太好了,好聽就像酸齋似的唔好聽就好像………,不過有時食物都不可以貌相,淥一淥食落都幾爽口和鮮美,雖然沒有炒這樣香口,但都算是水準之作。
中和了全肉和海鮮的什菜
什菜($58)

食了這樣多的海鮮,當然要食一些蔬菜來中和番,所以叫了一個什菜,什菜裡有小棠菜、皇帝菜、白菜和生菜,樣樣有一些食落唔洗咁寡,打邊爐的菜最重要是新鮮和洗乾淨,這裡兩者都做到了,合格。

炸響鈴($38)

我想這個不是太配合打邊爐了,因為這個東西淥一秒鐘已經縮了九成的大小,但有時都想煮熟少少的話就淥到過淋,我想不是食材的原因而是這一個食物,齋食算了吧。

伙計們的服務態度一流,也十分詳細介紹食材們的製法和淥的時間,而收拾食完的杯杯碟碟也十分之快手,算是高水準的服務,加上了明快的出菜時間,算是完滿的一餐。

新鮮材料種類又多的打邊爐,價錢算是中上的,可以來高流灣試試。
2011-04-18
門口細細,要行上一層的 : 高流灣海鮮火鍋酒家