2018-02-13 51 瀏覽
新年前要跟朋友食一餐小小的團年飯, 而住在太子的她介紹我到"魂"食拉麵。地膽的她二話不說地幫我點了一碗青龍, 而她則選了一碗太極, 再多點兩客小食跟一杯飲品Share。小食: 八爪魚波波 ($18) & 日本豚肉煎餃子 ($18)八爪魚波波本以為是章魚燒, 但原來是墨丸的八爪魚版。八爪魚份量不量, 而且爽口彈牙, 沒有粉的感覺, 所以好好味。而豚肉煎餃子雖然普通, 但都外脆內軟, 啖啖肉。拉麵: 太極拉麵($99) & 青龍拉麵($99)太極拉麵是用豚骨湯加上墨汁, 除了基本配料, 更加入了蟹膏跟金箔, 整碗拉麵都高級了。而我只試了一口湯, 墨汁令湯底增添了層次。 另外不知是否因為朋友點了濃湯, 所以多了油脂香。而我點的青龍則是豚骨湯加上青菜汁, 加入了蟹肉跟魚子, 所以相對味道較清香, 可以將全部湯飲光~另外, 麵質亦值得一讚! 我選的硬麵真的超爽呢~飲品: 日本抹茶牛奶 ($20)價錢雖然不算貴, 但味度就有點不足。 感覺只是抹茶加了糖水, 飲不到牛奶的味道跟口感。不算差, 但有待改善, 加多點牛奶感覺應該會好一點吧~

而豚肉煎餃子雖然普通, 但都外脆內軟, 啖啖肉。

拉麵: 太極拉麵($99) & 青龍拉麵($99)
另外, 麵質亦值得一讚! 我選的硬麵真的超爽呢~

飲品: 日本抹茶牛奶 ($20)
不算差, 但有待改善, 加多點牛奶感覺應該會好一點吧~
2018-02-06 42 瀏覽
肚子餓啦!我和朋友隨手找了間拉麵食,拉麵店是位於太子西洋菜北街 169號地下的魂魂有四款湯底及配料可供選擇:1. 魂:是原味,包括有點濃豚骨湯,叉燒,玉子2. 火魂:一看名字大家估計到是一個薪辣湯底,包括有蕃茄辣汁配豚骨湯,叉燒,玉子,三文魚肉3. 太極:墨魚配汁配豚骨湯,叉燒,玉子,蟹膏,金箔4. 青龍:秘制菠菜汁配豚骨湯,叉燒,玉子,蟹肉,魚子醬。但是只在晚上六時後先有得吃啊!最超正是拉麵的麵質可任君選擇,可軟、可硬,亦可選擇軟硬適中。醬油是跟客人喜好而調較,有濃味或調較至淡的味道。我order了一碗"魂"拉麵,wow一陣陣的豚骨湯濃郁香味撲面,大力一吸,好香喔。再配上我選擇的軟身拉麵,令拉麵更容易吸收了豚肉濃湯, Yummy, 很惹味呀!濃濃的湯底一點都不覺得粘喉,又不咸,柔軟的麵身容易消化。薄㙛的豚肉肉質軟腍,入口鬆化。半隻溏心蛋好吸引啊,蛋黃紅紅的光澤,呈現半液半凝的狀態,食落去很滑溜喔,GOOD冇得頂,投你一票。我朋友喜歡吃辣,就選擇了一碗"火魂",啱哂佢囉!拉麵的麵身是要硬的,食落會有爽彈的感覺,至於湯底方面,濃味更適合配辣呢!我朋友都覺得味道都有點辣,夾雜豚骨湯的香味,

魂有四款湯底及配料可供選擇:

1. 魂:是原味,包括有點濃豚骨湯,叉燒,玉子
3. 太極:墨魚配汁配豚骨湯,叉燒,玉子,蟹膏,金箔

我order了一碗"魂"拉麵,

我朋友喜歡吃辣,就選擇了一碗"火魂",啱哂佢囉!

拉麵的麵身是要硬的,食落會有爽彈的感覺,至於湯底方面,濃味更適合配辣呢!我朋友都覺得味道都有點辣,夾雜豚骨湯的香味,佢話越食越好味,越食越發熱,越食越興奮。

飲品怎能少,我朋友一面吃拉麵一面啤啤佢,佢話超爽呢!

我們還order一碟餃子,內有三隻煎餃配有濃郁的日本醬油,外脆內軟,值得再來多一客。
2018-02-02 53 瀏覽
行完花墟,就過黎食碗麵,還有獨立位呢!餐牌用了tablet,方便之餘又環保青龍拉麵的湯底是由秘製菠菜汁配上豚骨湯製成,我點這個拉麵的原因是因為我從來見過綠色湯底的拉麵,感覺很新奇,以為湯底會是淡淡的,沒想到依然有香濃的豬骨味,帶有相信是菠菜汁而來的甜味,而且不油膩,平日絕對不會喝拉麵湯底的我也喝了大半碗,最重要的是喝完之後不感到口渴!蟹肉和魚子醬的份量雖然不多但恰到好處,拉麵亦很彈牙,我認為這個青龍拉麵十分適合怕油膩的女士們我特別點了同樣是綠色的抺茶牛奶去點綴同樣是綠色的青龍拉麵,抺茶牛奶也香濃的,十分滿意這個綠色為主的晚餐太極拉麵,頂上有金呢,混和蝦膏,鮮味勁濃,墨魚汁湯底還是頭一回今次綠茶波子

行完花墟,就過黎食碗麵,還有獨立位呢!

餐牌用了tablet,方便之餘又環保

今次綠茶波子
2018-01-17
2018-02-02 36 瀏覽
仲係好凍😣 繼續要食暖粒粒之選-拉麵 🍜今次去左太子嘅魂☺️ 同朋友order左一啲小食同兩款拉麵😍八爪魚波波 🐙 $18大大粒嘅八爪魚丸 裏面仲有八爪魚粒粒👍🏻煎餃子 $18唔算太特別 純粹好中意食餃子☺️清酒煮蜆 $38蜆肉大大粒又無沙 份量又唔少 清酒味道不弱👍🏻主角黎啦 係黑龍 $99墨魚湯底🦑 仲有蟹膏添🤤鮮味十足👍🏻👍🏻朋友order嘅青龍 $99青色嘅湯底來至菠菜 💚味道無黑龍甘濃 不過好清新 仲有蟹肉添整體來說 拉麵叫左中等軟硬度 啱啱好的蛋 溏心👍🏻叉燒肥瘦分明☺️
仲係好凍😣 繼續要食暖粒粒之選-拉麵 🍜

餃子
清酒煮蜆
黑龍
2018-01-31 34 瀏覽
由日本總店到港開設分店的拉麵店,多數集中於尖沙咀、銅鑼灣、中環等三地,太子的拉麵館並不太多選擇,一於試一下帶點港味的魂拉麵。門外一貫江户時代設計, 與其他並沒異樣。火魂,太極,青龍三種湯底,火魂加配蕃茄辣汁;太極添加黝黑墨魚汁;幽綠的青魂湯底以菠菜汁作為主打,敢問你會放膽挑戰那顏色!非常科技化的點餐,我卻喜歡執筆tick boxes,更有和風style。太極,黑與白之間的爭霸 融和。青龍,魚介豚骨湯味度適中,菠菜汁有點蓋過豚骨鮮香,䱽仔會更喜愛清純濃濃豚骨湯,充滿少年幸福滋味。

太極,黑與白之間的爭霸 融和。

2018-01-30
2018-01-30 64 瀏覽
今晚約了夜校舊同學晚飯,一早就已經預訂好,這家日本拉麵店地點方便,一來近地鐡站,二來飯後出太子行街亦很近。這家拉麵店門外有大大個的紅燈籠,還有一個大大的招牌菜單及電視不停播放著這家店的招牌拉麵有什麼特色之處,分別有4款招牌拉麵,而我就被墨魚汁吸引了。想不到小小的拉麵店都會使用電子下單這麼新潮,店員亦親切地講解如何使用,真的很好,可以自己選擇麵的軟硬度等等… 很方便呢!太極拉麵(墨魚汁配豚骨湯底,配以叉燒,玉子,蟹膏,金箔):今晚我選擇了這款,很期待墨魚汁是什麼味道,但可能被我一開始就將墨魚汁與豚骨湯均在一起,所以連自己也無法將味道分出來,不過湯底真的很香濃,急不住將湯也全部喝完;除了湯底真材實料外,叉燒及玉子也不錯,尤其玉子的蛋黃很流心,很香滑;蟹膏好有鹹香味;還有,這個價錢真的有金箔,勁!追加 -- 玉子、粟米、木耳:由於玉子太好味了,所以都忍不住再追加;粟米甜甜的加入拉麵,口感更有層次;木耳又爽口美味。八爪魚波波:本來以為係大板的章魚小丸子,原來是八爪魚丸,沒有失望,反而更喜歡,很彈牙,仲見到有八爪魚鬚添,哈哈!日本梅子雪碧:梅子酸酸地加上雪碧甜甜的,很夾很好喝!

八爪魚波波

日本梅子雪碧:梅子酸酸地加上雪碧甜甜的,很夾很好喝!

魂拉麵
2018-01-22
魂拉麵
2018-01-29 39 瀏覽
朋友推介(魂)拉麵湯底唔錯,專程同姪女及她男友一齊去試試,入面店子細細,枱也不多,但好潮,已用i pad點餐,對我呢D60後婆婆,當然有難度啦,不過在場有位哥哥仔(服務員)敎路點餐,很親切,一心來到已經想好要試青龍拉麵,點知原來要六點後才供應,了解之後,他們每天用新鮮食材去做湯頭,要時間同火候控制,但當時已經五點半,再問師傅,他們也可以做到給我多謝🙏當曰除了點三個皇牌拉麵,火魂,太極及青龍,仲有清酒煮硯,煎餃子,八爪魚波波等小食,看似章魚燒的八爪魚波波,有驚喜"入口彈牙似魚旦,裡面有很多八爪魚片好爽彈,再下單想外帶給朋友,原來沒有外帶,原因取走可能令食物着涼不好食,但我依然想取走,本來沒盒子裝,他們特別找一個盒子給我,好親切態度吖。下次會再來,到時也要外帶吖,多謝🙏
2018-01-28
2018-01-26 43 瀏覽
第一次食呢間拉麵鋪,入到去嗰店長已經好好服務咁介紹晒唔同拉麵嘅特色俾我同我個friend。第一次見拉麵鋪係平板電腦落單,夠環保不過咁啱嗰個時段個system壞咗,要用紙落點左一碗火龍,一杯青龍。冇諗過火龍嘅蕃茄同,辣汁會係甘夾,辣度啱啱好,而且亦好重三文魚味。青龍個菠菜汁湯亦都好特別,啲湯有味得來又有好fresh嘅感覺,一啲都唔"留"。其實我個人覺得拉麵個湯底係最緊要嘅,好多拉麵嘅湯係好飲不過飲多兩啖會有啲"留",但佢呢度啲湯真係令到人哋想成碗飲晒佢。呢兩個湯底係值得推介嘅
不過咁啱嗰個時段個system壞咗,要用紙落

火龍

呢兩個湯底係值得推介嘅
前兩天難得空姐BFF回港,當然把握機會再會會面,細聽下她「空中奇遇」中的各種奇人奇事。當天她先到旺角太子一帶血拼,而我有幸準時下班後便馬上集合來醫醫肚。打開openrice,意外發現到這間原址於銅鑼灣而頗有名氣的拉麵店,讓我們好奇來一試究竟!太極拉麵我選的是太極墨魚汁配豚肉湯底拉麵,最最最最特別是有奢侈的金箔與蟹膏,還有穩膽的叉燒、溏心蛋及玉子。火魂拉麵友人點的是火魂拉麵,其實湯底是蕃茄辣汁配豚肉湯底,茄味不突出,但辣味及豚肉味卻盛,還加了粒粒芝麻,麻香與辣香的配合,Perfect!!! 😋😋愛吃辣的朋友十分喜愛!💕💕✨拉麵配料還包括了三文魚、粟米、叉燒、玉子及紫菜,豐富而飽滿,正!小店的用心,我們食客當然感受到,雖然由港島鬧市搬到九龍小區,希望要繼續支持下去,帶給我們美好的拉麵啊!💪🏻💪🏻💕💕

愛吃辣的朋友十分喜愛!💕💕✨

1K
2018-01-25 49 瀏覽
魂拉麵店  由銅鑼灣轉移到太子, 愛傳統日式拉麵的一族, 自然跟風到訪, 今早剛在旺角大球場練跑, 準備星期日馬拉松賽.   午餐當然要吃飽飽補充体力, 於是選了到附近 魂拉麵店 . 門外廣告牌好吸引:  全日免收加一,  招牌拉麵:   魂, 火魂, 太極, 青龍拉麵.   名字頗有氣勢.餐廳以拉麵店形式裝修, 地方雖然不大,  但座位分得好整齊, 左邊開放式廚房, 貼著一行吧檯, 右邊是木方桌, 配木櫈.店內掛有很多坊間認同的飲食得奬証,  全店用具及裝飾, 以深啡和紅色為主, Bar 座位最多男仔喜歡選擇.可以用手寫單落 Order,  又可以用平板電腦. 好前衛 看看 I-pad 餐牌, 先點飲品.  有凍有熱, 為了保重身体, 出馬拉松賽.  我揀了 桂圓紅棗茶 $20-用雙層玻璃保溫杯, 配木匙, 木蓋, 好保暖又窩心. 好足料:  桂圓份量不少, 而紅棗已去核, 清甜潤喉.接著點主角拉麵了,  中午只供應三款:  魂, 火魂, 太極.   (店員話 青龍 晚市才有, 因食材是菠菜, 會須多些時間烹調)我點了太極拉麵 $99-.    可選制麵軟硬度,  調味, 湯既濃度,
右邊是木方桌, 配木櫈.
店內掛有很多坊間認同的飲食得奬証,

全店用具及裝飾, 以深啡和紅色為主,
Bar 座位最多男仔喜歡選擇.
可以用手寫單落 Order,
又可以用平板電腦. 好前衛

用雙層玻璃保溫杯, 配木匙, 木蓋, 好保暖又窩心.

好足料:  桂圓份量不少, 而紅棗已去核, 清甜潤喉.
我點了太極拉麵 $99-.    可選制麵軟硬度,  調味, 湯既濃度,  多少配料.  或追加配料。
上檯熱熱, 日式叉燒上有 蟹膏, 金萡, 好名貴.  伴有溫泉蛋, 玉子, 黑木耳絲, 蔥花, 紫菜大大塊,
濃豬骨湯加墨魚汁作湯底, 名符其實, 顯出 "太極" 陰陽色.  味濃而不膩.   麵煮得剛好,  依要求中度軟硬, 入口勁彈牙, 質感不錯, 份量適中.  叉燒肥瘦均勻, 肉香嫩滑, 軟腍.
店內海報稱是此店是   "日本產雞蛋使用店",  所以特別細嚐,   溏心蛋黃真的好香, 溫泉式, 好濃蛋味
.  蟹膏味道也香濃.   湯底, 麵一齊食真係好滋味.
看見鄰座吃小食, 我也看看 i-pad, 點了兩款.
八爪魚波波 $18
即叫即制, 上枱熱辣辣, 一碟有三粒,  size 中型.
內有八爪魚成份, 不含太多什粉, 入口彈牙, 點些甜酸醬, 好味!
日式炸雞塊 $20-
雞塊 冇骨, 肉質滑, 炸粉香脆又不太厚, 點些甜酸醬, 吃了又吃!
侍應叔叔好有禮貌又殷勤, 會問客人須否加追麵食, 配料, 又經常替客人加水, 服務優質!
魂拉麵店 . 拉麵甚有水準, 小食價錢亦合理公道. 會推介朋友.
  • 桂圓紅棗茶
  • 太極拉麵
  • 八爪魚波波
2018-01-24 40 瀏覽
這間日本拉麵店佈置很有日本風特色,內裡間格亦同我之前去日本旅遊時的某些拉麵店很相似,如旁邊有獨立的間格,很有私人空間,一個人開餐也不會因望著其他食客已感到尷尬;同時亦有一排紅布簾遮掩著廚方位置,還放滿一排一排拉麵碗,很壯觀。雖然只是一家小店,坐位約有30個,環境很舒服,店員亦很親切有禮,感覺相當不錯。今晚一行四人,每人試了一款招牌拉麵(魂拉麵、太極拉麵、火魂拉麵、青龍拉麵),四款都很不錯,而我自己選擇了"火魂拉麵"(內有:蕃茄辣汁配豚骨湯底,配以叉燒,玉子,三文魚肉碎),豚骨湯底好濃郁,唔會太鹹,很適合我的口味,加上辣辣地感覺很開胃;叉燒薄薄的一片,煮得很軟身,有入口即溶的感覺;玉子的蛋黃很流心,蛋黃味道很濃,幸好我是先吃它,若被湯的熱力將蛋黃煮得過熟就不好吃了。另一款招牌拉麵"青龍拉麵"(內有:秘制波菜汁配豚骨湯底,配以叉燒,玉子,蟹肉,魚子醬),它的湯底很特別,秘制波菜汁有一種清清的感覺,雖然不像傳統的日本拉麵,但它的賣相很好,廚師將食材擺放得很美觀。日本Hata綠茶味波子汽水:本來有些掙扎,估不到茶和汽水很夾很好飲,,綠茶味還要很濃。烤日本味淋魚乾:魚乾甜甜的,熱騰騰時很香很軟,

烤日本味淋魚乾:魚乾甜甜的,熱騰騰時很香很軟,煙煙韌韌的口感,真的停不了口。

2018-01-22
  • 烤日本味淋魚乾
2018-01-24 35 瀏覽
太子一向多野食,但拉麵店真係少之有少,今日咁岩同朋友經過就一於入去試下。一入到去個格局就好似日本拉麵店,有單人一格格既座位,亦都有一枱枱既座位,即使自己一個黎食都洗驚要同人搭枱呀。點餐方面,店舖已經採用現代化點餐,每枱都有一部IPAD類的東西供客人自助點餐,餐單內可以選擇的食物不多,拉麵款式只有四款,有一款還要是晚上六時後才有供應,我和朋友二人點了魂拉麵、火魂拉麵、一客餃子、一客八爪魚波波仲有一杯日本梅子雪碧,非常豐富!朋友的魂拉麵係好濃既豚骨湯配上紫菜叉燒同溏心蛋,一食落口豚骨湯味好濃烈,面身可以自由選擇硬度,湯底同面配合之下,真係好好味! 至於我食既火魂拉麵就係由蕃茄辣湯底組成,配料除左有紫菜叉燒同溏心蛋之外,仲有三文魚肉碎同粟米。在選擇辣度時,店員提醒了最好選擇中辣,不然會食唔出辣味。個人感覺中辣的選擇還不錯,除左食到辣味之餘,仲有食出啖啖既番茄味同豚骨湯味,口感真係幾特別! 小食方面,餃子屬正常水準,大家可以改為食八爪魚波波,八爪魚波波配上附碟的泰式辣醬令食落口感覺非常滋味!飲品方面,日本梅子汽水都幾別,梅味雪碧岩哂同濃湯既拉麵做個緩衝,對梅子不特別抗拒既朋友值得一試!兩碗拉麵

!
!飲品方面,日本梅子汽水都幾別,梅味雪碧
岩哂同濃湯既拉麵做個緩衝,對梅子不特別抗拒既朋友值得一試!
兩碗拉麵,兩樣小食,一樣飲品,埋單二百多完,價錢同現時香港其他拉麵店相若,但整體食物味道有中上水準,下次路經太子既朋友又想食拉麵可以黎試下
!

2018-01-22 30 瀏覽
喜歡食米線拉麵既我,尋日又揾到間喺太子開左無耐既魂 拉麵店! 收工約埋朋友一齊去,地點方便,地鐵站行2 分鐘就到!其實,行到附近您就會好易揾到,或者留意到佢哋既門口,因為有兩個好大既燈籠掛左喺門口!單是裝修已令我非常有期待!由於光顧時間都已經是9 點,唔駛點等位就已經有位! 餐廳設計非常日式,有一齊食既位,又有好似日本拉麵鋪既獨食位!啱晒有時想静静食麵又唔想人搭檯既我!餐廳同新既日本地道餐廳好似,會選用平板落單,顯示清釋,簡單易用! 由麵條硬度到配菜多少都可選擇,餐廳亦非常窩心,有傳統既落單紙!講返d拉麵,我叫左個魂拉麵上麵既速度都好快,賣相已經令我食慾大開!濃濃既豬骨湯底,加上半生熟做得好合適程度既糖心蛋,同日本地道拉麵鋪,真係無大分別!而我朋友就點左個青龍 拉麵,餸菜大致同魂拉麵差不多,重點係個波菜湯底,口味非常清新,比我碗魂拉麵既湯底更吸引!除左拉麵地道,老闆推介左兩個小食俾我哋,我見價錢唔貴,都order左,第一個係清酒煮硯,酒味濃郁,硯又鮮甜!另外一個是燒魚干,平時出面食最少要$30, 呢度只要$15,就可以食到,魚干熱熱的上檯,唔太咸,又唔油,我同朋友好快就食晒最後想讚下呢

最後想讚下呢間鋪頭既心思,單是調味料都有4樣您揀,尤其生蒜係令我覺得佢最似日本地道拉麵鋪既原因!下次有機會會再嚟食麵,同老闆傾下計!

2018-01-19 43 瀏覽
今日同男朋友食晚餐,特意去左太子區一間日式拉麵店,之前試過銅鑼灣總店超好食,原來太子都有分店,唔使過海都食到啦。獨特拉麵湯底好吸引,配料都好有特色青龍。秘製菠菜汁湯底,清香菠菜汁好健康,入口不失豬骨湯清甜味道,配料有蟹棒和黑魚籽醬,心心眼溏心蛋最鐘意,中間溏心蛋黃好香好濃蛋味,叉燒片軟腍唔鞋口。火魂。蕃茄辣汁湯底,辣度唔高,配料有三文魚肉。好少食三文魚拉麵,入口咸香唔會太乾,拉麵彈牙掛湯力高,整體味道都好滿意。
獨特拉麵湯底好吸引,配料都好有特色

青龍。
溏心蛋最鐘意,中間溏心蛋黃好香好濃蛋味,叉燒片軟腍唔鞋口。
火魂。
2018-01-19 26 瀏覽
拉麵宜加2個世代, 有d餐廳會維持傳統風味就好似魂咁, 佢同其他拉麵店有d唔同,1. 佢地湯底係用豬骨髓打出黎, 味道超濃, 先講句, 呢到既濃湯底係好濃,普通 = 濃, 所以如果想飲濃小小叫普通就夠, 如果叫濃係真係好濃, 呢到要注意!大家都睇到肉呢就半肥瘦個d啦其實就唔係最主要, 比較主要係麵身啦, 麵條係比較幼硬身既麵條為主, 咬落係比較爽口小小,其二就係湯底, 呢到湯底全部個主要底都係豬骨, 不過可以係豬骨上加d 其他味合成既湯,例如蕃茄豬骨湯等, 味道一樣好飲, 辣味湯個個都唔錯 推薦可以一試傳統vs現代拉麵,其實我好中意食拉麵, 每間風格都真係好唔同, 呢間係堅持住要傳統風味,而的確有好多人係為左食傳統風味而搵呢d餐廳, 但唔代表現代近期個d新式無市場我覺得2者都有其市場意義存在 ,如果餐廳可以同時提供到2類既話生意應該會更好,同埋吸引到更多既人黎因為有部分人係反而中意新式小小個d拉麵, 而唔中意傳統. 我覺得offer到既種類係好重要,太單調會難以係市場生存!

大家都睇到肉呢就半肥瘦個d啦其實就唔係最主要,

傳統vs現代拉麵,
2018-01-18