2020-11-24 145 瀏覽
帶子非常厚切!𠝹上一點點花紋 再加上竹炭鹽 襯托出帶子的鮮味一咬下去帶子就分開了一半金目鯛被火燒過的金目鯛 味道更加香一條條蔥花配上鮮紅色的魚肉 顏色出眾左口魚邊 一個非常罕有的部份 同樣是用火炙的它的油香在口中爆發 魚頓時在口中溶化了 非常震撼!吞拿魚茸吞拿魚茸搞得很稀爛 飯沾上了很多醬汁一夾下去就散了哈哈 但味道真的極佳不會帶有腥味 口感極豐富三文魚子 在口中逐粒爆發 實在令人回味無窮大吞拿魚Omg 好正 淡淡的粉紅色 非常迷人 油脂有點多 也在我口中融化了😍北海道馬糞海膽口感非常鮮甜 連着一塊非常脆口的紫菜夾著一起吃 是難得一遇的好海膽紅豆雪糕甜品最後係紅豆雪糕可以話係真材實料有好多紅豆食落去軟綿綿
帶子

甜品最後係紅豆雪糕
可以話係真材實料
有好多紅豆食落去軟綿綿
2020-11-23
15 分鐘 (堂食)
2020-11-24 144 瀏覽
Lunch都要食個Omakase慰勞自己蕃茄柚子沙律好清新 啲菜好新鮮 用上幾粒小蕃茄酸酸甜甜好開胃松露醬蟹肉蒸蛋啲蛋好滑!😚😚滑過我塊面裏面包羅萬有有白果、冬菇、芫荽、蟹柳另外黑松露味道控制得剛剛好真鯛魚口感好細膩一入口即溶咗🤓師傅已預先沾上醬油 完全毫無添加顯出真功架😗石鯛口感好煙韌 魚肉呈現米白色 同樣不用加上任何芥茉已有足夠鮮味赤貝我最鍾意食貝類 呢塊赤貝贏咗幾條街好有鮮味 開花加埋少少青檸汁 成件事清爽夠脆口
Lunch都要食個Omakase慰勞自己

蕃茄柚子沙律
好清新 啲菜好新鮮 用上幾粒小蕃茄

酸酸甜甜好開胃

松露醬蟹肉蒸蛋
啲蛋好滑!😚😚滑過我塊面
裏面包羅萬有
有白果、冬菇、芫荽、蟹柳
另外黑松露味道控制得剛剛好

我最鍾意食貝類 呢塊赤貝贏咗幾條街
好有鮮味 開花加埋少少青檸汁
成件事清爽夠脆口
2020-11-23
我成日食日本嘢,無論刺身、壽司、拉麵、定食、sake.... 基本上都好鍾意,零抗拒力!不過,講到高級嘅Omakase,喺香港倒係未試過。一嚟一餐1k落樓走唔甩,二嚟成日都覺得,香港就算比得起錢,都食唔到日本嘅質素。尋日放假,一條友行銅鑼灣,見到鮨三川做緊四百零蚊嘅12貫Omakase壽司lunch set!感覺幾抵食,於是就入去試下!鮨三川係今年4月開嘅店,之前都Keep住有fd話抵食兼有質素,今次食過,果然名不虛傳。手法正宗 細節周到雖為lunch set,但食得出師傅係每個細節都落足心機。好似上菜次序,師傅先會比酸甜嘅柚子沙律及黑松露茶碗蒸刺激食慾。接下來,12貫壽司會按味道由淺到濃咁一件件推出,最初幾貫強調魚肉嘅鮮甜質感,中段加帆立貝、牡丹蝦做間場,去到尾段幾貫,味道會愈來愈濃郁、油脂相對豐富,成件事好漸進式推進,令人不會產生味覺疲勞。 去到最後,食多咗魚生,仲有碗熱辣辣嘅烏冬打底,暖一暖胃,感覺不錯。Omakase另一個講究位係師傅嘅調味及醃製食物技巧。一般Omakase壽司都主張盡量唔想客人額外加豉油提味,即意味住壽司要有足夠嘅調味,既要保持魚鮮嘅新鮮,味道又唔能夠太造作,
我成日食日本嘢,無論刺身壽司、拉麵、定食、sake.... 基本上都好鍾意,零抗拒力!不過,講到高級嘅Omakase,喺香港倒係未試過。一嚟一餐1k落樓走唔甩,二嚟成日都覺得,香港就算比得起錢,都食唔到日本嘅質素。
手法正宗 細節周到
Omakase另一個講究位係師傅嘅調味及醃製食物技巧。一般Omakase壽司都主張盡量唔想客人額外加豉油提味,即意味住壽司要有足夠嘅調味,既要保持魚鮮嘅新鮮,味道又唔能夠太造作,好考師傅對食材嘅處理技巧,呢個亦係Omakase點解咁矜貴嘅原因,經驗老師傅唔易做!
不過,鮨三川呢方面處理尚算唔錯。師傅有同我分享,每款魚生都經過佢多次嘅調味及醃製實驗,先做到而家「無添加」嘅食用效果。好似我試嘅其中一款醬油積赤身壽司,先要用醬汁醃足赤身一晚,中間又加柚子胡椒,提升肉質鮮味等,功序多多。
▲用餐前,店員會遞上三角濕紙巾。
▲三角濕紙巾旨在清潔指頭。
▲正宗Omakase係用手直接食壽司

至於飲食禮儀,我亦鍾意佢哋跟足日本,如Omakase一般會徒手食壽司。上壽司前,店員會預備好三角濕紙巾比我清潔指頭,方便我攞壽司食,係度食飯,真係咩日本旅行回憶都返晒嚟!

✦ 12貫壽司lunch set (*另收加一)
按出菜次序:
12貫壽司lunch set (*另收加一)
▲前菜感覺都唔錯!
黑松露茶碗蒸
▲黑松露茶碗蒸,無諗過蛋及黑松露咁夾!
▲茶碗蒸好燉滑,入面有白果、蘑菇、蝦等配料,幾足料。

前菜:柚子沙律、黑松露茶碗蒸
沙律偏酸,食完好開胃。至於茶碗蒸則做得好嫩口,左右搖時會動L,不過個人略嫌淡咗少少,而面層嘅黑松露好香濃,昇華成個茶碗蒸嘅味道。
12貫壽司lunch set (*另收加一)
1/ 鱸魚 - 相對嚟講,味道較啖口,不過肉質幾彈牙鮮甜。加咗蔥花,幾香口。
2/ 鰤魚 - 加咗柚子胡椒,好清香!鰤魚好肥美,口感一流。
3/ 帆立貝 - 師傳改咗帆立貝嘅既有切法,中心切開包裹著飯,咬上去會令帆立貝更爽口,好神奇!另外,帆立貝上灑咗竹碳鹽,調味兼引出鮮味。
4/ 深海池魚 - 中間有啲柚子皮,好清新,食嘅感覺好舒服,不錯。
5/ 金目鯛魚 - 師傳指有用熱水淥過魚肉,會魚肉更煙韌爽口。
6/ 燒蝦膏牡丹蝦 - 牡丹蝦好肥美,肉質細滑!牡丹蝦蝦膏經過火炙,好香濃,加埋蝦肉及飯食,正!
12貫壽司lunch set (*另收加一)
7/黑目魚 - 深海魚肉質份外彈牙,表層燒過,脆脆地好正。肉上仲放咗幾條嫩口嘅芽蔥,連埋一齊食,味道好有層次感。
8/ 香蔥吞拿魚 - 碎吞拿魚取自骨與骨之間嘅肉,口感爽點啲,上面仲放咗芝麻、蔥、千本漬(醃蘿蔔),用料豐富。
9/ 醬油漬赤身 - 經過一晚自家製醬油浸泡,赤身咸中帶微甜,灑咗少少柚子胡椒,口感清香。
10/ 大拖羅 - 師傅揀咗吞拿魚嘅蛇腹位置,會放置一會,等油份滲出嚟先比客人食。味道果然好肥美,入口即溶!好正!
11/ 三文魚籽軍艦 - 三文魚籽好大粒,好新鮮,食上去卜卜脆,紫菜都脆口,食得出師傅對食材處理得好用心!三文魚籽上仲有柚子碎,有助解膩。
12/ 北海道馬冀海膽 - 接下來係海膽壽司!上一個軍艦加柚子就係為咗清一清味蕾。呢度嘅海膽咬到一塊塊厚肉嘅質感,鮮甜美味!我仲見到師傅鏟咗一大舊比我!太澎湃了!感動!
飯後熱食:熱湯烏冬
食完十二貫壽司,師傅仲會送上熱湯烏冬。湯汁以魚汁及冬菇熬成,好鮮甜!
飯後甜品:紅豆雪糕
最後仲可以揀雪糕/咖啡,今次我揀紅豆雪糕,入面仲有紅豆粒,基本上都幾飽肚!▲好鍾意鮨三川嘅Yu師傅,總係不厭其煩同我慢慢講解每件壽司嘅做法!臨走前,我仲厚面皮討合照!
▲有機會大家都要嚟試試!
2020-11-20
黑松露茶碗蒸
  • 12貫壽司lunch set
2020-11-23 220 瀏覽
近年迷上Omakase,這間銅鑼灣新開業僅半年左右午市餐牌最平也只是$328是次選擇中價的「鮨」 - $398包括手握壽司十二貫、沙律、茶碗蒸、濃湯烏冬及甜品黑松露蟹肉蒸蛋黃澄澄軟滑水蛋非常搶眼,再配以肉質結實有韌性的蟹肉,鮮美十足還有些松露飄香作點綴柚子醋沙律選用多種新鮮翠綠沙律菜,醋味帶酸甜開胃清新手握壽司十二貫師傅很細心,已加入壽司豉油真鲷肉質細膩富有弹性,味道鮮美粉嫩肉色的石鲷口感細膩帶靱感赤貝味道鮮美,肉質爽脆深海池魚油脂非常厚,入口質感爽脆,透着淡淡的鮮甜,中間還加入柚子皮增加清新感鰤魚味道略淡偏甜,有油脂的香味,再配以柚子胡椒,在清爽柚子酸味的基礎上添加胡椒的微辣味帆立貝肉質極具彈性,厚實口感與鮮甜滑嫩相得益彰,竹炭鹽口感不死鹽,可提升食材味美火炙金目鲷魚肉甜香濃郁肥而不膩,火炙帶豐富油香燒左口魚邊口感既肥美又爽口;炙燒後甘甜魚油滲出,更覺濃郁甘香,入口即溶拖羅魚蓉幼細香滑,軟綿綿的口感加上魚的油香三文魚籽素有紅色珍珠的美譽,晶瑩剔透,味道鮮美北海道馬糞海膽的味道十分鮮美,海膽味較濃郁,口感較豐腴,味道濃厚甘甜且回甘強湯烏冬口感更滑溜彈牙,湯底魚高湯清爽不膩紅豆雪糕中間有
近年迷上Omakase,這間銅鑼灣新開業僅半年左右
午市餐牌最平也只是$328
是次選擇中價的「鮨」 - $398
包括手握壽司十二貫、沙律、茶碗蒸、濃湯烏冬及甜品
黑松露蟹肉蒸蛋&柚子醋沙律
黑松露蟹肉蒸蛋&柚子醋沙律

黑松露蟹肉蒸蛋
還有些松露飄香作點綴
柚子醋沙律
選用多種新鮮翠綠沙律菜,醋味帶酸甜開胃清新
真鲷
三文魚籽
三文魚籽
北海道馬糞海膽

手握壽司十二貫
師傅很細心,已加入壽司豉油
真鲷肉質細膩富有弹性,味道鮮美
粉嫩肉色的石鲷口感細膩帶靱感
赤貝味道鮮美,肉質爽脆
火炙金目鲷魚肉甜香濃郁肥而不膩,火炙帶豐富油香
拖羅魚蓉幼細香滑,軟綿綿的口感加上魚的油香
三文魚籽素有紅色珍珠的美譽,晶瑩剔透,味道鮮美
湯烏冬
湯烏冬

湯烏冬口感更滑溜彈牙,湯底魚高湯清爽不膩
紅豆雪糕

紅豆雪糕中間有粒粒紅豆,豆身呈棗紅色兼充滿亮澤,入口細緻幼滑,香軟連綿,口感絕佳
2020-11-19 181 瀏覽
又係日本喇呀 相信冇人會唔鍾意㗎啦😋今次嚟到渣甸街嘅鮨三川食午飯未開始食已經好期待食完十分滿意 魚生好新鮮 價錢超值午市套餐【鮨】($398)-手額壽司12貫-沙律-茶碗蒸-魚汁烏冬-雪糕或咖啡🔺十二貫手握壽司,由淡口味的魚開始吃▪️春子鯛質地比較軟,味道較清▪️羽太日本石斑,是重2kg大魚,口感爽彈▪️帆立貝非常鮮甜,加了竹炭鹽、檸檬汁,師博係用手搣開 啲帆立貝,而非用刀切,食落質地好特別▪️深海池魚夾咗柚子皮係中間,魚味較出,又滑又彈牙▪️鰤魚 魚味濃,油分重,好香!配柚子胡椒鹽食好夾▪️牡丹蝦超級正!面頭係燒過蝦膏,非常之香濃,而蝦又大隻又爽身,真係好滿足!▪️醬油漬吞拿魚味道甘甜。師博用先用滾水淥輕輕淥過 再浸一晚自家製醬油,食落香醬油味又不失魚嘅鮮味▪️秋刀魚 由於是時令的,魚夠肥美、油脂味濃▪️燒金目鯛 面頭係溫室芽蔥,魚質超彈,油脂非常香,好爽口,好正👍🏻▪️大拖羅 油花超多,入口即溶,正到爆,食緊時超有幸福感▪️三文魚子超多魚子晌口腔內爆發,面頭加咗新鮮柚子皮,幫助清一清口味 ▪️北海道馬糞海膽滿滿嘅海膽,超級鮮甜,唔腥好creamy💗💗🔺沙律配醋,好清新開胃。🔺茶碗蒸加咗黑松露,蛋蒸得好滑,

又係日本喇呀 相信冇人會唔鍾意㗎啦😋
今次嚟到渣甸街嘅鮨三川食午飯
未開始食已經好期待
食完十分滿意 魚生好新鮮 價錢超值

午市套餐【鮨】($398)
-手額壽司12貫
-沙律
-茶碗蒸
-魚汁烏冬
-雪糕或咖啡

🔺十二貫手握壽司,由淡口味的魚開始吃
▪️春子鯛
質地比較軟,味道較清
▪️羽太
日本石斑,是重2kg大魚,口感爽彈
▪️帆立貝
▪️深海池魚
夾咗柚子皮係中間,魚味較出,又滑又彈牙
▪️鰤魚
魚味濃,油分重,好香!配柚子胡椒鹽食好夾
▪️牡丹蝦
▪️醬油漬吞拿魚
▪️秋刀魚
由於是時令的,魚夠肥美、油脂味濃
▪️燒金目鯛
面頭係溫室芽蔥,魚質超彈,油脂非常香,好爽口,好正👍🏻
▪️大拖羅
油花超多,入口即溶,正到爆,食緊時超有幸福感
▪️三文魚子
超多魚子晌口腔內爆發,面頭加咗新鮮柚子皮,幫助清一清口味
▪️北海道馬糞海膽
滿滿嘅海膽,超級鮮甜,唔腥好creamy💗💗

🔺沙律配醋,好清新開胃。
🔺茶碗蒸加咗黑松露,蛋蒸得好滑,加左高湯食落好香。
🔺食完壽司會再上一碗烏冬,質地細滑,湯底好香魚乾嘅味道。
🔺最後食紅豆雪糕,是自家製的,紅豆粒粒飽滿,雪糕唔會好甜,好食。

2020-11-18 123 瀏覽
鮨🍣$398午市套餐:手握壽司十二貫🍣沙律🥗茶碗蒸🍲濃湯烏冬🍜甜品(雪糕或咖啡)🍨前菜有沙律同茶碗蒸😊沙律酸酸甜甜,夠開胃👍茶碗蒸好滑溜😝裡面有蟹肉、冬菇同黑松露🤓然後等待師傅精心製作🤩將12件壽司,味道由淡到濃🍣逐件逐件遞上🤤壽司嘅名稱就真係記唔得曬🙈但成餐令我最深刻印象🥸就係一定係燒蝦膏牡丹蝦🦐師傅先處理好個蝦身☺️再將蝦頭內嘅蝦膏刮晒出嚟😙之後用火槍燒😛入口即化嘅感覺,真係鮮美無比🤩另外大拖羅、香蔥吞拿魚、三文魚籽軍艦🤓我都好鍾意😍晶瑩通透,油脂甘香,口感豐富🥰最後上嘅北海道馬糞海膽😚份量唔少,質感細膩,味道濃厚甘甜😇食完主菜會有湯烏冬同甜品(雪糕或咖啡)作結😚為整個Omakase劃上一個完美嘅句號🥳鮨三川 (銅鑼灣)銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
鮨🍣$398

午市套餐:
手握壽司十二貫🍣
沙律🥗
茶碗蒸🍲
濃湯烏冬🍜
甜品(雪糕或咖啡)🍨

前菜有沙律同茶碗蒸😊
沙律酸酸甜甜,夠開胃👍

茶碗蒸好滑溜😝
裡面有蟹肉、冬菇同黑松露🤓

然後等待師傅精心製作🤩

就係一定係燒蝦膏牡丹蝦🦐
師傅先處理好個蝦身☺️
再將蝦頭內嘅蝦膏刮晒出嚟😙
之後用火槍燒😛
入口即化嘅感覺,真係鮮美無比🤩

另外大拖羅、香蔥吞拿魚、三文魚籽軍艦🤓
我都好鍾意😍
晶瑩通透,油脂甘香,口感豐富🥰

最後上嘅北海道馬糞海膽😚
份量唔少,質感細膩,味道濃厚甘甜😇

食完主菜會有湯烏冬同甜品(雪糕或咖啡)作結😚
為整個Omakase劃上一個完美嘅句號🥳

鮨三川 (銅鑼灣)
銅鑼灣渣甸街50號渣甸中心6樓
2020-11-15 208 瀏覽
在香港要找一間店食Omakase不難,但要找一間價廉物美的Omakase很有難度。剛好這間餐廳做緊午市第二位半價優惠,在女朋友生日時決定一試。環境非常寬敞,為我們負責的壽司師傅也十分年輕,80後,也非常健談,之前到過台灣吃,第一次能夠用廣東話跟師傅不停交流,感覺非常暢快。師傅分享說,要做一位壽司師傅,任何人都可以,努力便可,但要做Omakase就不是單靠勤力,而是要有對食材的認識,天份。每一道壽司都非常好吃,特別是平時很少吃到的鯛魚類,牡丹蝦壽司,師傅會拆開蝦頭啲膏,再用火炙方法,配搭壽司味道層次提升另一階段。總結,午市的Omakase性價比極高,有機會一定會再試。

總結,午市的Omakase性價比極高,有機會一定會再試。

2020-09-08
慶祝紀念
生日
2020-10-06 315 瀏覽
介紹完性價比高嘅壽司定食今次就介紹下性價比高嘅Omakase呢間位於銅鑼灣新開嘅鮨店做緊開業優惠午餐Omakase第二位半價😱兩個人都係叫咗 最貴既 御 $468特價後每人都係$386包括左四款刺身 六貫壽司 濃湯烏冬 甜品章紅魚🐟酸酸甜甜嘅醬汁加埋少少辣蘿蔔夾住黎食魚肉好清爽牡丹蝦刺身🦐隻蝦超大隻 超鮮甜入面嘅蝦膏仲會拎去燒蝦頭會拎去炸埋比你食帆立貝超大粒😱又新鮮加少少粉紅鹽已經可以帶出鮮味壽司🍣系撚鯛,金目鯛,銀鱈,平政,大間Otoro,根室膽拖羅係野生大間吞拿魚食得出完全冇筋海膽比得超多鮮甜雪糕咁濃湯烏冬既上湯係煲左四個鐘既魚湯一d腥味都冇 重好濃郁鮮甜雪糕紅豆味好食重有粒粒紅豆起入面😌唔想咁貴可以叫其他套餐最平都係$328 都有第二位半價優惠
介紹完性價比高嘅壽司定食

蝦頭會拎去炸埋比你食

超大粒😱又新鮮
加少少粉紅鹽已經可以帶出鮮味

壽司🍣
系撚鯛,金目鯛,銀鱈,平政,大間Otoro,根室膽

拖羅係野生大間吞拿魚

重有粒粒紅豆起入面😌

唔想咁貴可以叫其他套餐
最平都係$328 都有第二位半價優惠
2020-09-22 297 瀏覽
依間omakaese做緊優惠午餐第二位半價,所以即刻黎同朋友試試! 位置係渣甸中心都方便,入到餐廳坐sushi bar 環境唔錯 唔會太迫,師傅會同客人傾計同介紹每件壽司。幾個set當中簡左【鮨 】,包含前菜 、12貫壽司、茶碗蒸、烏冬同雪糕。12件壽司就唔記得全部啦,最中意果4件:海膽、三文魚籽、拖羅同吞拿魚碎,另外鯛魚同赤貝都唔錯!如果講到可改善既地方,就係調味偏淡同埋壽司飯比較鬆散。但整體黎講,cp值超高既omakaese,食材唔cheap,加上好夠飽。折左之後更加抵!

2020-07-25 4213 瀏覽
在這個疫情期間依然有不少新鮨店開業,其中一間是位於銅鑼灣鬧市內的鮨三川,競爭相當激烈。如曾在占苗的社交平台Page看過這間鮨店評語的話,或許知道第一次到訪有點不快,但今次第二次來,感覺全變了,食物水準也好多了。 前菜三點先來,由水母、北海道白粟米及蟹膏豆腐組成,水母質感爽脆,配合柚子醋來吃,相當清新;而白粟米向來以脆口兼甜美見稱。用過前菜後,第一道刺身送來,是正值時令的牛鰍魚薄切,師傅卻很用心地卻以魚片捲著辣蘿蔔蓉及蔥,再沾上梅醬來吃,確是提味添鮮不少,理應很美味,但占苗卻偏偏沒有好感,覺得很粗糙,又淡而無味,始終不是占苗那杯茶。 雖然第一道不能吸引到占苗,但接下來的都相當令人滿意。岩手縣生蠔新鮮肥美,蠔味突出;接著的是平政魚兩吃,先來一件厚切的,配上海膽,鮮甜可口,海膽的甘甜及魚香慢慢在口中散發出來;另一件則用上魚腩位,油脂特別豐富,放上可解油膩的柚子胡椒,吃來清爽不膩滯。 八爪魚櫻煮可是師傅的得意之作,質感軟腍,基本不用咀嚼已可入肚,加上鰻魚汁及柚子皮的加乘,色香味俱在。 毛蟹的擺盤相對地比其他來得精緻,而且蟹腿的肉更是完好無缺,皆因師傅拆蟹功夫了得所致,並拌以蟹膏及以蟹殼
毛蟹的擺盤相對地比其他來得精緻,而且蟹腿的肉更是完好無缺,皆因師傅拆蟹功夫了得所致,並拌以蟹膏及以蟹殼煮成的湯汁一起吃,鮮甜的風味表露無遺。
來到此時,占苗覺得這道初鰹絕對是全晚的亮點。師傅棄用了以草燒來增加燻香的方法來做,改為炭火來燒,目的是不想燻香蓋過了自家調製的醬汁風味,鰹魚的濃郁魚香正正是被那醬汁突顯出來,當中的x-factor就是師傅自家煉製的沙甸魚油,味道濃郁,令人有種停不了口的感覺。
刺身部份完結後,就來了一盤燒味,分別是鹿兒島和牛及北海道帶子,本來兩者都不錯,可是配上的蘋果汁及咖喱鹽略嫌太濃,會令接下來的壽司部份失色。
正如之前所說,燒物水準是不錯,但味道有點濃,為了一會兒能品嚐美味的壽司,還是喝了一大口熱茶來沖刷一下味蕾。第一件是仁座鯛,口感結實彈牙,魚味較輕,會較為清淡。還記得上次每件壽司都會有不同的缺憾,但今次卻折然不同,好了很多。
現正值貝類的季節,北寄貝鮮甜爽口,是很好的食材;而最受占苗讚賞的是昆布漬金目鯛,魚的熟成迫使滋味出來了,甜味一絕。還有白蝦配竹炭鹽,咸中帶甜,非常鮮味。此外,師傅特地製作池魚卷,以紫菜包著池魚、飯、黃蘿蔔及香蔥,味道清新怡人。
最後的壽司也成了戲肉所在,分別是火炙大吞拿魚腩及北海道紫海膽,前者以火炙過,釋出多餘油脂,再以紫菜包著來吃,有種入口即溶的感覺,而且油脂豐富澎湃,滿依然是滿口甘香;後者則灑上淡雪鹽,點點的咸突出了海膽的甘甜。
吃過七道刺身、兩道燒物及七道壽司後,咀巴已得到滿足,再喝上一口鮮甜的蟹湯,真是錦上添花。
甜品是靜岡縣蜜瓜,甜美多汁,為大家帶著一絲甜意來作結。
今次的經驗與上次有天壤之別,食物水準也提升了不少,由於上次只吃壽司,完全沒有醬汁的份兒,估不到師傅特製的醬汁是如此美味的,予人驚喜。最重要的是仍然有新張優惠,第二位半價的優惠。
  • 初鲣
2020-07-06 450 瀏覽
是晚和朋友來到銅鑼灣的鮨三川吃晚餐。也算是最近的話題舖頭喔,因為新開張的緣故正在做「第二位半價」的優惠,一時之間午市晚市都門庭若市。晚市おまかせ套餐有兩個,分別是HK$950 / HK$1200, 價錢相差不遠我們就直衝稍貴的menu而去。先付晶瑩剔透的水母洗好手準備好心情就開始吃小菜。師傅為我們預備的是水母,北海道白粟米和蟹膏豆腐。滿腹狐疑地想,水母即是海蜇嗎?但原來海蜇是水母的一種,但水母和海蜇畢竟有點不同。水母沒有味道,但入口脆脆的再配上柚子醋,是一個不錯的開頭。同樣清爽的還有北海道粟米甜而多汁,清甜無渣。而蟹膏豆腐則是味重一點,香而滑溜,好吃。牛鰍魚薄切卷起來吃白身魚薄切多用左口之類,第一次吃到牛鰍魚的版本。牛鰍魚口感比較韌,切得薄薄的吃起來不難咀嚼,不過魚本身沒甚麼味道(白身魚薄切多如此),食用時宜卷起細香蔥及辣蘿蔔蓉,再點汁同吃。鮨三川棄酸汁而改用梅醬,味道比較重厚一點,很醒神。岩手縣生蠔肥美接下來一份簡單的岩手縣生蠔,肥美的蠔身漲卜卜的,帶點透明感的蠔肉揭示了它的新鮮。簡單的配上酸汁,沒有花巧的配搭,也只有絕佳的食材可以用簡單決勝負。平政魚二食卷海膽 / 柚子胡椒平政魚二

先付
晶瑩剔透的水母

牛鰍魚薄切
卷起來吃

岩手縣生蠔
肥美

平政魚二食
卷海膽 / 柚子胡椒
平政魚二吃,一卷以海膽甜香爆發,一點綴以柚子胡椒平衡魚脂油香,你又喜歡哪種調味多一點呢?

八爪魚
八爪魚是另一種在鮨店常見的食材。聽說要預備這款食材很花時間,若想八爪魚口感柔軟,只要一個辦法: 揉。揉的時間愈久,口感就愈好。眼前這一件不算絕頂軟糯,還保有點點咬口,對我來說其實還不錯。一點點柚子皮帶點清新感,一點點甜甜的煮汁,加八爪魚的甜,頗開胃。

毛蟹荒煮
蟹肉蟹膏蟹湯
第一眼看本不覺得太驚豔: 眼前的毛蟹有爪肉,拆肉,及蟹膏。師傅再介紹說,湯汁也是用毛蟹殼煮成的。噫,有點意思喔,是毛蟹三重奏呢。味道純粹,有膏的濃有蟹肉的甜,層次分明。

燒鰹魚
炙燒初鰹也是鮨店常見的菜式,但入口就發現有點不同。原來就是上面的醬汁,是鮨三川自家調製的特別醬料。主要材料包括蒜,洋蔥,沙甸魚橄欖油還有更多更多,出來的效果非常複雜鮮明,配起鰹魚也很合襯。個人是極之欣賞的。

七款刺身之後就是一份廚房席前料理。今更吃的是煎鹿兒島和牛及北海道帶子,配以蘋果汁和咖哩鹽。這一碟的表現中規中矩啦。吃完就準備開始吃壽司了。晚餐omakase 是7款刺身,一份料理,7款壽司的模式,頗為豐富。

仁座鯛 ニザダイ
北寄貝 ホッキガイ首兩件壽司是淡味一點的仁座鯛和北寄貝。北寄貝爽身,仁座鯛油份不重,意外的是不同於先前的刺身那樣配上重香濃味的醬汁,它們走的是清新淡麗的路線。一時之間味蕾略有不習慣,但兩件壽司之後就漸入佳境。

金目鯛 キンメダイ
見師傅拿了昆布包出來打開,我還以為第三件會是櫻鱒昆布漬,豈料竟是金目鯛。金目鯛常吃,不過多數是火炙的,把魚鮨燒得噴香誘人,如此漬來印象中是首次吃到。金目鯛的鮮味得以提升,油脂脂尚在,吃起來不膩可口,是意外之喜。

白蝦 しろえび
同樣鮮美的還有富山白蝦。白蝦甜美粘糯,以柚子及竹炭鹽來強調它的甜香,水準不俗。

池魚卷 アジ
然後開始味道漸濃。池魚本身的魚味重一向是我所愛,配以細香蔥作卷來吃,錯不了。

火灸拖羅
大拖羅 大とろ
壓軸的是兩大重頭戲: 炙燒大拖羅及海膽卷,兩者均是有樣有內涵。炙燒大拖羅不單單可以把魚脂逼出燒至香口,更可以把筋燒至軟化,達至最佳口感。香、暖、軟,大概是香港人最愛的吃法呢。

北海道噴火灣紫海膽
紫海膽配上淡雪鹽,引出更大的鮮味,相信其魅力是沒有人可以阻擋。而那個海膽的份量啊,堪堪比得上那馳名的「海膽狗」! 真是極慷慨的份量。

蜜瓜
最後的湯也走奢華風,不做味噌湯改為蟹湯,奢華的感覺是由頭帶到尾的。

是晚在鮨三川的用餐感覺頗好,有感餐廳用的食材都很新鮮,質素也佳。老生常談,食材好已經是成功的一半,剩下的就是師傅功力了。這晚來說刺身整體表現比壽司更好,來得更有性格; 或許是吃過鹿兒島和牛之後口腔充滿牛脂香,初吃壽司之時味道較淡,幸好之後也漸入佳境。

席間和師傅聊天,得知師傅閒日時喜歡研究不同的調料引出魚肉的味道。配襯初鰹那叫我們驚豔的醬汁就是他多番試驗之後才呈現出來的。不知之後會否有更多新研發呢?
2020-07-01 412 瀏覽
香港有好多的Omakase,聽朋友說有一新開張的omakase正在進行優惠,第二位有半價優惠,於是決定試試。吃omakase坐bar枱是常識吧,因為可以看到師傅的表演。午餐的menu有三種選擇,選了有12件壽司的中等價位午餐。首先來了一客沙律,普普通通, 十分平凡。之後還來了個蟹肉黑松露茶碗蒸,因為剛出爐,所以十分熱,蒸蛋十分香滑,黑松露味也十分濃,不過略略覺得松露份量不夠多。另外還有蟹肉在碗底,十分鮮味。之後是重頭戲12件壽司,當中有幾道十分出色。北海道牡丹蝦,半透明的蝦肉十分爽口鮮甜,師傅把蝦頭略略燒了一會,蝦膏變成半熟狀,把蝦膏的鮮味完全揮發出來。北海道帶子,晶螢剔透有光澤,師傅故意在帶子上劃了數刀務求令帶子更易入口,配上岩鹽更把帶子的鮮味提升至極至。灸燒銀雪魚,燒過後魚油十分香,真的是齒頰留香。拖羅壽司,基本上是omakase常客,拖羅魚脂豐富,入口即融會以為有條魚在你口腔中暢泳。海膽壽司,也是omakase常客,海膽鮮甜美味,師傅也落重料一點也不吝嗇。由於所有食才都十分新鮮,師傅說不必故意點上芥味或豉油因為會把海鮮的鮮味蓋過。師傅的細心講解令我獲益良多,即使bar枱的客人比較

之後是重頭戲12件壽司,當中有幾道十分出色。

灸燒銀雪魚,燒過後魚油十分香,真的是齒頰留香。

由於所有食才都十分新鮮,師傅說不必故意點上芥味或豉油因為會把海鮮的鮮味蓋過。師傅的細心講解令我獲益良多,即使bar枱的客人比較多但他也樂意講求,十分難得。

最後他還特意弄了第13件壽司給我,就是用剛燒過的牡丹蝦膏弄了一個即興料理,蝦的香氣撲鼻而來,滑過喉嚨發現整個口腔都充斥著蝦的香氣。
午餐
  • 海膽壽司
  • 牡丹蝦壽司
  • 灸燒銀雪魚壽司
2020-06-14 794 瀏覽
這家新開的鮨店正在做第二位半價的優惠,見到咁吸引,便與朋友來試試。於一個星期前訂座週末的午餐,可惜已經沒有bar枱座位,只好坐一般枱。午餐分2個時段而且需要預付訂金,看來這個優惠令餐廳的生意很火。訂了第二個時段,由一點四十分至午餐時段結束,來到已經很多客人在等位,見到前一個時段的客人陸陸續續離開,很熱鬧。一陣混亂之後被安排了座位,點了$468加一的刺身壽司廚師發辦,食物陸陸續續送上。首先送上了日式沙律,只是普通沙律菜以酸汁調味, 開胃但平凡。第二道前菜是蟹肉黑松露茶碗蒸,可能是客人太多, 蒸好了以後放置的時間太長,上枱時已經是微溫,蛋又比較硬實不夠滑,蟹肉在碗底,鮮味也不足。接下來是刺身四點。前一款刺身是左口魚,清淡的白身魚打頭陣,主要是為了引起食慾,所以這款刺身是以芽蔥丶蘿蔔蓉以及酸汁提味,刺身味淡但新鮮,不錯。第二丶三款刺身是牡丹蝦刺身及帆立貝刺身。這兩款刺身屬於高質素,牡丹蝦大隻及甜美,帆立貝難得地爽口鮮甜,吃得出食材新鮮。美中不足是蝦頭沒有經過特別處理,店員推薦的生吃蝦膏的滋味實在有點令人卻步。第四款刺身是鰹魚刺身。魚肉柔軟,但現在不是鰹魚的季節,所以魚肉明顯瘦削,鮮味及油脂都

接下來是刺身四點。

第四款刺身是鰹魚刺身。魚肉柔軟,但現在不是鰹魚的季節,所以魚肉明顯瘦削,鮮味及油脂都不足。

接下來是壽司六點。
第一款深海池魚,魚味十足,品質不錯,但美中不足的是吃到最後居然有一片魚鱗(照片中右下角灰色半圓形),是否師傅實在太忙,處理太粗疏?以高級鮨店品質來說,實在有點不能接受。

第二款是賣相一流的金線鯛壽司。這一款雖然魚味很濃,但油脂不足,反而有點被第一款壽司的味道蓋過。

第三款是左口魚邊壽司,魚的味道逐漸變濃這個程序是對的,左口魚的油脂也充足,不過和第一款刺身重複了,有種魚類品種不足的感覺。不知道是否因為要遷就第二位客人半價優惠,令人有種魚料將貨就價的感覺?

第四、五款壽司分別為三文魚子壽司及海膽壽司。海苔很脆但香味不夠,三文魚子壽司質素普通,海膽質素更有點溶解,品質只能勉強接受。

最後壓軸的是拖羅壽司。拖羅的質素終於回復到鮨點應有的水平,油脂分布均勻,魚肉鮮味又冇筋,終於拉回少許分數。這裏要提一提師傅,由於這款魚料油脂非常高,因此切魚的刀要非常鋒利,魚肉的切割邊緣才會齊整,這件壽司的邊緣不夠完整,因此口感上有點失色。

接下來是魚湯烏冬,店員特別提醒魚湯才是主角,要我們千萬要喝湯。魚湯味道濃郁,可惜犯了茶碗蒸同樣的錯誤-上枱已經不太熱,因此開始有魚腥味,令到味道大打折扣。由於放得有點久的關係,烏冬甚至開始變硬,實在是強差人意。

最後甜品有綠茶及芝麻雪糕選擇,只是一般買的貨色,乏善足陳。

埋單2人折扣以後也要接近$400一位,以這個價錢來說,銅鑼灣有很多鮨店的質素更好,希望店家能夠繼續進步吧。
2020-06-13
10 分鐘 (堂食)
午餐
2020-06-14 2242 瀏覽
發現銅鑼灣又開咗一間新嘅Omakase新張期間第二位半價 見咁抵即刻心郁郁book檯食lunch omakase 💁🏻‍♀️(如果正價的話就不太抵食了)但食完有點不似預期 差不多的價位會有更好的選擇.🔸御 - 十二貫 $398🔸沙律同茶碗蒸都係正常水準茶碗蒸好滑 上面放有少量黑松露同埋一小塊冬菇 但食落無乜蛋味🤭.🍣 手握壽司十二貫真鯛 | 鱆魚 | 牡丹蝦 | 秋子鰈金線鯛 | 活赤貝 | 金目鯛 | 赤身鯖魚 | 鰹魚 | 大拖羅 | 海膽.成餐最好食就係活赤貝 十分有份量 入口爽甜 新鮮👍🏻但整體壽司表現同我預想的頗有出入壽司飯口感較硬 另外醋/醬油味較淡當日嘅其他飛機魚質素都普通 連最期待嘅海膽同大拖羅味道都一般大拖羅食落無乜油脂香🥺雖然海膽比嘅份量唔少 上面撒上淡雪塩 所以無需再蘸豉油 但可惜海膽本身味道唔夠鮮甜.最後以魚湯烏冬同抹茶雪糕作結魚湯幾好飲 鮮甜不腥~.值得讚嘅係師傅好用心講解亦睇得出每一件壽司都有用心配搭過的唯質素真係有待加強
發現銅鑼灣又開咗一間新嘅Omakase

但整體壽司表現同我預想的頗有出入
壽司飯口感較硬 另外醋/醬油味較淡
大拖羅食落無乜油脂香🥺

最後以魚湯烏冬同抹茶雪糕作結
魚湯幾好飲 鮮甜不腥~

值得讚嘅係師傅好用心講解
亦睇得出每一件壽司都有用心配搭過的
唯質素真係有待加強
2020-06-08 651 瀏覽
星期六試左lunch,身材新鮮,侍應有禮貌,但可惜serve我哋嘅師傅同食客零交流。當日我同友人係食十二件嘅餐。壽司bar嘅另一位師傅會同食客介紹食材,味道,魚嘅名稱,但serve我哋同另外兩位客人嘅師傅只係冷冷咁講食材個名稱,eg:依個係xx魚。如果嗰位師傅會介紹下,我相信會令我食得更滋味。嗰位師傅亦唔係咁細心,食到第四、五件嘅時候,上菜嗰石開始多豉油漬,但師傅冇為意,去到第八、九件先抺。豉油嘅多少係會影響壽司嘅味道架嘛。仲有就係尾三到嗰件壽司個飯係好暖,甚至係熱去形容,我唔知係特登定點啦,但有啲怪。最有印象係三文魚籽同雪糕,魚籽好新鮮,雪糕嘅餐具好靚。(隻羹係花形好靚架,不過影唔到)P.S. 岩岩再睇返啲相,牡丹蝦冇蝦膏,我好肯定同隔離位嘅師傅整法唔同,隔離師傅整嗰件係有嘅...同openrice個介紹都話有蝦膏。(我食嗰件,冇蝦膏...)(openrice嘅介紹)總結味道唔差,有優惠埋單都係3百尾一個,整體唔差,希望只係某師傅一時失手。不過打消左我試夜晚嘅念頭
當日我同友人係食十二件嘅餐。

最有印象係三文魚籽同雪糕,魚籽好新鮮,雪糕嘅餐具好靚。

(隻羹係花形好靚架,不過影唔到)

(我食嗰件,冇蝦膏...)

(openrice嘅介紹)

• 三文魚籽軍艦